Međureligijski dialog

Rasprave o vjerskim temama.
Zlata M.

#126 Re: Međureligijski dialog

Post by Zlata M. »

nista novo wrote: Izvinjavam se ako sam nekoga uvrijedio, nije bila namjera.
:) ... nesporazum ! Nije mislila na tebe licno, nego na fenomen clip-ova, karikatura ... Nema potrebe da se izvinjavas.
(... iako, fino je znati da bi u, slucaju slucaja :D , bio spreman i da se izvines. :) )
bogumil-8

#127 Re: Međureligijski dialog

Post by bogumil-8 »

pike wrote:Medjureligijski dialog, smijesna fraza bez bilo kakvog ozbiljnog znacenja. Dialog im se moze svesti da diskusiju vremenske prognoze.
Međureligijski dijalog u BiH je i potreban i koristan za sve državljane BiH ( za sve "vjernike"/"nevjernike", nemoj da moram ove navodnike objašnjavati u nedogled). Ima se o čemu i dogovarati i zajednički djelovati.
"Učenje kako bi se živjelo zajedno uključuje otkrivanje drugih i
djelovanje ka zajedničkim ciljevima. Ovo znači da neko mora prvo
upoznati sebe prije nego postane sposoban da razumije druge, ali
isto tako, razumijevanje drugih veoma doprinosi sopstvenom razvoju."
probuseni $

#128 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

Meni u osnovi uopste nije jasno da u religijama mogu postojati problemi kad svi kazu da je vjera i religija idealna i nepogrjesiva. U idealnim sistemima nema gresaka, nema problema, pa ipak se razgovara o problemima izmedju religija i neslaganjima ? To znaci da su same relgije izvori problema , da one stvaraju probleme jedni drugim i ostalim gradjanima.
citroen

#129 Re: Međureligijski dialog

Post by citroen »

probuseni $ wrote:Meni u osnovi uopste nije jasno da u religijama mogu postojati problemi kad svi kazu da je vjera i religija idealna i nepogrjesiva. U idealnim sistemima nema gresaka, nema problema, pa ipak se razgovara o problemima izmedju religija i neslaganjima ? To znaci da su same relgije izvori problema , da one stvaraju probleme jedni drugim i ostalim gradjanima.
Do kad kralju :-) :-) :-) kako ti ne dosadi vise pisatijedno te isto :x :x :x :x
probuseni $

#130 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

citroen wrote:
probuseni $ wrote:Meni u osnovi uopste nije jasno da u religijama mogu postojati problemi kad svi kazu da je vjera i religija idealna i nepogrjesiva. U idealnim sistemima nema gresaka, nema problema, pa ipak se razgovara o problemima izmedju religija i neslaganjima ? To znaci da su same relgije izvori problema , da one stvaraju probleme jedni drugim i ostalim gradjanima.
Do kad kralju :-) :-) :-) kako ti ne dosadi vise pisatijedno te isto :x :x :x :x
Ja mislim da ovaj forum ima interesa da se na njemu pise i razgovara. To je valjda i osnovna namjena ovog Foruma, te ne razumijem zasto se uplices u stvari koje pripadaju administracinji i vlasniku ove stranice.

Hajde napisi zoomu da vise ne trebamo diskutovati i da je glupo da se otvaraju nove teme, jer si ti protiv toga....Jel ti hoces da srusis ovu stranicu i ovaj Forum ?
bogumil-8

#131 Re: Međureligijski dialog

Post by bogumil-8 »

Malo miješaš samu religiju (kao učenje, koje je bliže idealnom) i ljude/vjernike (koji su malo dalje od idealnog).
probuseni $

#132 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

bogumil-8 wrote:
Malo miješaš samu religiju (kao učenje, koje je bliže idealnom) i ljude/vjernike (koji su malo dalje od idealnog).
Ne mjesam ja nista !

Svi vjernici tvrde da su im vjetre i religije idealne, i ne odstupaju od bozjih rijeci iz Kurana ili Biblije ni za bocu. A na terenu, u stvarnosti , ostavi ih samo 5 min. same, potuku se, posvadjaju, nagovore narode da ratuju jedni s drugim, nagovore drzave da ratuju jedna s drugom....i na kraju podjele Bosnu u vjerske torove. I kad se fino smjeste u toj istoj drzavi, naprave Medjureligijsko Vjece koje o drzavnom trosku, iz poreza gradjana, razgovaraju kako da se pomire.

Vidis li ti u tome logiku ?
citroen

#133 Re: Međureligijski dialog

Post by citroen »

probuseni $ wrote:
citroen wrote:
Ja mislim da ovaj forum ima interesa da se na njemu pise i razgovara. To je valjda i osnovna namjena ovog Foruma, te ne razumijem zasto se uplices u stvari koje pripadaju administracinji i vlasniku ove stranice.

Hajde napisi zoomu da vise ne trebamo diskutovati i da je glupo da se otvaraju nove teme, jer si ti protiv toga....Jel ti hoces da srusis ovu stranicu i ovaj Forum ?
Pomavljas se stalno na pdf-u politika i religija sa istom pricom,dosadan si,ajd nam reci u cijoj si misiji :dance: :dance: :dance:
probuseni $

#134 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

citroen wrote:
probuseni $ wrote:
citroen wrote:

Pomavljas se stalno na pdf-u politika i religija sa istom pricom,dosadan si,ajd nam reci u cijoj si misiji :dance: :dance: :dance:
Pa i vjernici po pet puta na dan citav svoj zivot, svih 2000g. ponavljaju jedno te isto pa nikom nista ?

Sta hoces ti ustvari. Da ja ne pisem vise na forumu , ili ?
citroen

#135 Re: Međureligijski dialog

Post by citroen »

probuseni $ wrote:
citroen wrote:

Pomavljas se stalno na pdf-u politika i religija sa istom pricom,dosadan si,ajd nam reci u cijoj si misiji :dance: :dance: :dance:[/quote]

Pa i vjernici po pet puta na dan citav svoj zivot, svih 2000g. ponavljaju jedno te isto pa nikom nista ?

Sta hoces ti ustvari. Da ja ne pisem vise na forumu , ili ?[/quote]

Ovo zadnje sto si napisao,nije losa ideja :D :D :D
PRO testant

#136 Re: Međureligijski dialog

Post by PRO testant »

False Cause: This fallacy establishes a cause/effect relationship that does not exist. There are various Latin names for various analyses of the fallacy. The two most common include these types:

(1) Non Causa Pro Causa (Literally, "Not the cause for a cause"): A general, catch-all category for mistaking a false cause of an event for the real cause.

(2) Post Hoc, Ergo Propter Hoc (Literally: "After this, therefore because of this"): This type of false cause occurs when the writer mistakenly assumes that, because the first event preceded the second event, it must mean the first event caused the later one. Sometimes it does, but sometimes it doesn't. It is the honest writer's job to establish clearly that connection rather than merely assert it exists. Example: "A black cat crossed my path at noon. An hour later, my mother had a heart-attack. Because the first event occurred earlier, it must have caused the bad luck later." This is how superstitions begin.

The most common examples are arguments that viewing a particular movie or show, or listening to a particular type of music “caused” the listener to perform an antisocial act--to snort coke, shoot classmates, or take up a life of crime. These may be potential suspects for the cause, but the mere fact that an individual did these acts and subsequently behaved in a certain way does not yet conclusively rule out other causes. Perhaps the listener had an abusive home-life or school-life, suffered from a chemical imbalance leading to depression and paranoia, or made a bad choice in his companions. Other potential causes must be examined before asserting that only one event or circumstance alone earlier in time caused a event or behavior later. For more information, see correlation and causation.

http://web.cn.edu/kwheeler/fallacies_list.html
probuseni $

#137 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

PRO testant wrote:
False Cause: This fallacy establishes a cause/effect relationship that does not exist. There are various Latin names for various analyses of the fallacy. The two most common include these types:

(1) Non Causa Pro Causa (Literally, "Not the cause for a cause"): A general, catch-all category for mistaking a false cause of an event for the real cause.

(2) Post Hoc, Ergo Propter Hoc (Literally: "After this, therefore because of this"): This type of false cause occurs when the writer mistakenly assumes that, because the first event preceded the second event, it must mean the first event caused the later one. Sometimes it does, but sometimes it doesn't. It is the honest writer's job to establish clearly that connection rather than merely assert it exists. Example: "A black cat crossed my path at noon. An hour later, my mother had a heart-attack. Because the first event occurred earlier, it must have caused the bad luck later." This is how superstitions begin.

The most common examples are arguments that viewing a particular movie or show, or listening to a particular type of music “caused” the listener to perform an antisocial act--to snort coke, shoot classmates, or take up a life of crime. These may be potential suspects for the cause, but the mere fact that an individual did these acts and subsequently behaved in a certain way does not yet conclusively rule out other causes. Perhaps the listener had an abusive home-life or school-life, suffered from a chemical imbalance leading to depression and paranoia, or made a bad choice in his companions. Other potential causes must be examined before asserting that only one event or circumstance alone earlier in time caused a event or behavior later. For more information, see correlation and causation.

http://web.cn.edu/kwheeler/fallacies_list.html
Sta hoces da kazes sa ovim citiranim , tudjim tekstom ? Da je u pitanju logika kojom se koristim ? Pa vidis i sam da nije. Nema ovdje "crna macka presla preko puta, a mati dobila srcani udar, pa kriva macka zato sto je crna". Ja sam napisao potpuno jasan i logican komentar.

"Idealne i nepogrijesive vjere i religije, prave probleme jedne drugoj. Izmisle medjureligijski dijalog, i kradu pare od poreskih obveznika da na tudjoj teritoriji rjesavaju svoje razmirice "

Religije su nastale na Bliskom istoku na krugu od 30km i nikad , dok postoji civilizacija se nece dogovoriti ni oko cega. Sad su dosle u Bosnu da ko fol na njenoj teritoriji eksperimentisu i mire se. I tu svoju svadju su institucionalizovale u obliku Religijskog Vjeca u Bosni. Idite tamo gdje ste nastali pa se tamo i svadjajte, Sta cete u Bosni. Nama je dosta nasih problema.

I da te pitam nesto. Kako objasnjvas da su krscanstvo i islam unistili bosansku religiju i Crkvu Bosansku ? Mozemo li mi bosanci traziti da nam nadoknadite stetu i da se povucete iz Bosne . To bi bio pravi rezultat medjureligijskog dijaloga.
bogumil-8

#138 Re: Međureligijski dialog

Post by bogumil-8 »

probuseni $ wrote:
Religije su nastale na Bliskom istoku na krugu od 30km i nikad , dok postoji civilizacija se nece dogovoriti ni oko cega.
Zamisli, ja mislim da nisu nastale na Bliskom istoku! Pored religije "Indijanskog poglavice" pokušaj pogoditi koje mi se čine da su nastale daleko od Bliskog istoka?!
probuseni $

#139 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

bogumil-8 wrote:
probuseni $ wrote:
Religije su nastale na Bliskom istoku na krugu od 30km i nikad , dok postoji civilizacija se nece dogovoriti ni oko cega.
Zamisli, ja mislim da nisu nastale na Bliskom istoku! Pored religije "Indijanskog poglavice" pokušaj pogoditi koje mi se čine da su nastale daleko od Bliskog istoka?!
Zar ne vidis u kojem sam kontekstu pisao ? U kontekstu Bosne i aktuelnih religija koje djeluju danas u njoj.

A i ne moras ici u Ameriku kod indijanaca da bi pronasao Manitua i shamanizam. Bilo ga je i kod sjevernih naroda u Evropi prije nego su silom i macem pokrsteni. I tu je krscanstvo napravilo zlocin i nasilno pokrstvanje dugih vjerovanja i religija, bas kao i u Bosni.

Osjecas li griznju savjest kad znas da je tvoja religija unistila drugu religiju silom i ognjem, kad znas da je u ime onog u sta ti vjerujes sa lica zemlje nestala jedna kultura i jedno drugacije vjerovanje u boga i bogove ?
juky

#140 Re: Međureligijski dialog

Post by juky »

sammo wrote:U svijetu ima 1,7 mlrd muslimana i 2,2 mlrd krscana. U Sarajevu je bilo prije rata 35% stanovnika krscana, danas ih je 5%. Necemo diskutirati zasto su otisli, nego sta znace ove cinjenice...kakav ce biti buduci pristup....ako ga uopce bude...
Eh, od tih silnih milijardi većina su formalisti i okreću se kako vjetar šuše. Nema od njih ni jedan od tisuće koji je pravi vjernik i čovjek.

A zašto su otišli, pa zna se, nitko ne ide sa svog ognjišta ako mu je dobro.
sammo

#141 Re: Međureligijski dialog

Post by sammo »

Religija je siri pojam od politike i nacionalnosti, svaka zemlja vodi svoju politiku, ali religiju bas i ne. U proslosti su vjerske vođe bile uvijek blizu vlasti, najvise iz ekonomskih razloga...materijalna sigurnost za njihovo djelovanje...toga ima i danas. A i politicari...kad im zatrebaju sire mase...aktiviraju vjerske vođe...sve s ciljem...biti na vlasti, jer vlast znaci moc. Znaci politicari i vjerske vođe djeluju uzajamno ( vlast, novac, moc ). Sve to nema veze sa pravom vjerom sto je prvobitno poslanstvo vjerskih vođa, ali vjerski vođa je pametan ( nije uzalud vođa i zavrsio tolike skole...kao dobar retorik zna manipulirati masom ). Vjerske zajednice nisu kao firme i politicke stranke...da ce jedna drugoj konkurirati na trzistu u trki za novcem...neka se posvete vjeri. Zbog svega toga je u BIH potreban međureligijski dijalog, ali ne na osnovu zapovijedi nego slobodnom voljom. Politika se moze distancirati od religije u svakom trenutku, ali nekako ne vjerujem u to, ipak im je to rezervna klupa...bar u BIH. To bi mogla jedino jaka civilna incijativa, sami vjernici...peticije na ministarstvo i vjerske institucije...npr. necemo vjeronauku u vrticima, skolama isl...necemo da se djele djeca i kao mali trpaju u torove...
shtula

#142 Re: Međureligijski dialog

Post by shtula »

sammo wrote:U svijetu ima 1,7 mlrd muslimana i 2,2 mlrd krscana. U Sarajevu je bilo prije rata 35% stanovnika krscana, danas ih je 5%. Necemo diskutirati zasto su otisli, nego sta znace ove cinjenice...kakav ce biti buduci pristup....ako ga uopce bude...
nadji odnos unistenih bogomolja sa svih strana
sammo

#143 Re: Međureligijski dialog

Post by sammo »

shtula wrote:
nadji odnos unistenih bogomolja sa svih strana
Nije bit u vjerskim objektima, vec u vjernicima. Neki objekti su prazni, slika neke politike...
cikafe

#144 Re: Međureligijski dialog

Post by cikafe »

bogumil-8 wrote:
Pa ako religija(organizovana religija) od NESAVRSNIH LJUDI nije uspjela napraviti SAVRSENE LJUDE... Sta ce nam onda koji klinac? :D
bogumil-8

#145 Re: Međureligijski dialog

Post by bogumil-8 »

Religija može doprinijeti i dobru i zlu!
Međureligijski dijalog je koristan u afirmaciji DOBRA!
-----
"U bogatom
istorijskom miljeu Toledo je tako podsjetnik procvata koji je moguć ukoliko
pripadnici različitih vjera žive zajedno u razumijevanju, te podsjetnik kako
taj procvat može biti lako zaustavljen ukoliko međusobno razumijevanje i
poštovanje ne biva preneseno na buduće generacije."
Post Reply