Kviz
- bijela
#477 Re: Kviz
tako je lilla
sada hadis glasi:
najbolji crnci su trojica: Lukman, Bilal i _________.
pošto je treći teško za pogoditi - zvao se Mihdža', radijallahu-anhu.
naime, Lukman je bio poslanik (a možda i nije
) , ima sura u Kur'anu koja se zove po njemu, u kojoj mudri Lukman savjetuje svog sina....
hazreti Bilal je bio prvi muezzin u islamu, rob Umejje, kojeg je oslobodio hazreti Ebu Bekr kada ga je vlasnik mučio zbog promanja islama...
hazreti Mihdža' je bio jedan dobri rob, porijeklom iz jemena, šehid postao na Bedru.
kraj
sada hadis glasi:
najbolji crnci su trojica: Lukman, Bilal i _________.
pošto je treći teško za pogoditi - zvao se Mihdža', radijallahu-anhu.
naime, Lukman je bio poslanik (a možda i nije
hazreti Bilal je bio prvi muezzin u islamu, rob Umejje, kojeg je oslobodio hazreti Ebu Bekr kada ga je vlasnik mučio zbog promanja islama...
hazreti Mihdža' je bio jedan dobri rob, porijeklom iz jemena, šehid postao na Bedru.
kraj
- bijela
#478 Re: Kviz
vazi wrote:bas mi se svidja ovaj vas kviz
- wild roses
- Ductus Holedocus
#480 Re: Kviz
Hvala za menebijela wrote:vazi wrote:bas mi se svidja ovaj vas kviz
p.s valjda vam se ubrzo pridruzim..
Nemam vakta sad za jos jednu zarazu
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#481 Re: Kviz
Es selamu alejkum
,
evo jedno pitanjce od mene poprilicno lagano..
Kako se zvao jedan od vodecih islamskih filozofa i neoplantista?Bavio se medicinom,a neki od njegovih recepata se i danas koriste u faramceutskoj industriji
Da vam skroz olaksam...jedan forumas nosi njegovo "zapadnjacko" ime,a drugi forumas,ako se ne varam ,stavio je sliku kao avatar
Lagano za dobro jutroooooo
evo jedno pitanjce od mene poprilicno lagano..
Kako se zvao jedan od vodecih islamskih filozofa i neoplantista?Bavio se medicinom,a neki od njegovih recepata se i danas koriste u faramceutskoj industriji
Da vam skroz olaksam...jedan forumas nosi njegovo "zapadnjacko" ime,a drugi forumas,ako se ne varam ,stavio je sliku kao avatar
Lagano za dobro jutroooooo
- Tvrtko II Kotromanić
#482 Re: Kviz
alejkumu selam
da nije avicena, tj ibn sina?
- WipeOut
#483 Re: Kviz
Tvrtko II Kotromanić wrote:alejkumu selam![]()
- Tvrtko II Kotromanić
#484 Re: Kviz
evo i od mene jedno lagano, kad su muslimani nacinili prvu hidzru u abisiniju, kod cara Negusa su dosli musrici da zatraze muslimane. Kad je Negus pozvao ashabe da cuje i njihove argumente, Dzafer ibn Ebu Talib je ucio jednu suru.
Negus je zaplakao i odbio zahtjev musrika, rekavsi (parafraziram) : " ja i vi (pokazujuci na muslimane) smo kao prsti jedne ruke".
Eh sad
, koju suru je ucio Dzafer r.a?
Negus je zaplakao i odbio zahtjev musrika, rekavsi (parafraziram) : " ja i vi (pokazujuci na muslimane) smo kao prsti jedne ruke".
Eh sad
- Tvrtko II Kotromanić
#486 Re: Kviz
medaaa wrote:sura Meryem
- medaaa
#487 Re: Kviz
Na Sudnjem danu ljudi ce biti grupisani po ummetima, dok ce jedan covjek biti cijeli ummet? Koji? 
- Motokultivator
#489 Re: Kviz
...bijela wrote:ibrahim, alejhi selam
Nastavili smo sve dok nismo došli do procvjetalog vrta (Mu'ema tj. visoko, rascvjetalo bilje) punog svih vrsta proljećnog cvijeća (Nevr - zeher tj. cvijeće), a među rastinjem stoji visok čovjek, glava mu toliko visoko da se jedva vidi kao da do neba doseže. Oko njega je mnoštvo mladića u broju da ih toliko nikad nisam vidio. Poslanik s.a.v.s. je upitao: "Ko je ovaj čovjek? Ko su ovi oko njega?" Odgovoreno mu je: "Produži, produži!"
...
Visoki čovjek u rascvjetalom vrtu je Ibrahim a.s. Mladići oko njega su djeca koja su umrla u utrobi svoje majke. Pa su neki upitali Allahovog Poslanik s.a.v.s.a: "Božiji poslaniče, a djeca mušrika?" A Resulullah s.a.v.s. je odgovorio: "I djeca mušrika."
...
- arzuhal
#490 Re: Kviz
Ja, opet, čuh (pročitah) kako je Poslanik, alejhi-selam, vidio Ibrahima, alejhi-selam, oslonjenog na zid Bejtu-l-ma'mura, a oko njega djeca (a ne kao mladići) koja su preselila prije punoljetstva.
- Motokultivator
#491 Re: Kviz
Neces vjerovat i ja isto, ali sjetio sam se prvo ove price jer sam to citao nekada davno kao dijete jos. Pa kad se spomene Ibrahim a.s. meni vazda prvo to naumpadnearzuhal wrote:Ja, opet, čuh (pročitah) kako je Poslanik, alejhi-selam, vidio Ibrahima, alejhi-selam, oslonjenog na zid Bejtu-l-ma'mura, a oko njega djeca (a ne kao mladići) koja su preselila prije punoljetstva.
- arzuhal
#492 Re: Kviz
Dok @bijela ne skonta pitanje, evo jedno lagano:
Šta sve, prema riječima Muhammeda, alejhi-selam, nije lijepo odbijati kada nam neko ponudi?
Šta sve, prema riječima Muhammeda, alejhi-selam, nije lijepo odbijati kada nam neko ponudi?
- Motokultivator
#493 Re: Kviz
Evo dvije (tri) stvariarzuhal wrote:Dok @bijela ne skonta pitanje, evo jedno lagano:
Treba se odazvati na svadbenu svečanost
Kada budemo pozvani na svadbenu svečanost obaveza je muslimanu da se odazove, ukoliko na njoj nema šerijatom zabranjenih i sumnjivih stvari. To se temelji na imperativu Allahovog Poslanika, s.a.v.s, koji prenosi Abdullah b. Omer, r.a: Kada neko od vas bude pozvan na svadbenu gozbu, neka se odazove!
Ukoliko se neka osoba ne odazove – biće griješna, kao što ističe Allahov Poslanik, s.a.v.s, u hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r.a: Ko se ne odazove na poziv, pogriješiće prema Allahu i Njegovom Poslaniku!
Pokudjeno je odbiti primiti poklon od nekog, i ne odazvati se na jelo kada bude ponudjeno
"Ne odbijajte ponuđeni miris jer se lahko nosi, a ugodno miriše."
Nek, neko doda jos
- arzuhal
#494 Re: Kviz
@moto, odlično si to naveo
, mada postoje konkretne stvari koje nije lijepo odbiti. Naveo si jednu - miris. Dakle, pored mirisa postoje još dvije konkretne stvari koje nije lijepo odbiti kada nam se ponude.
1. miris
2. _____?
3. _____?
Hoću reći, ima hadis koji nabraja svetri, da ne bude zabune
1. miris
2. _____?
3. _____?
- arzuhal
#495 Re: Kviz
Bonux pitanje: najsporiji kviz u otadžbini, domovini iliti vatanu? 
- Motokultivator
#496 Re: Kviz
Ibn Omer r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao: „Tri ponuđene stvari nije lijepo odbijati: jastuk, miris i mlijeko.“arzuhal wrote:@moto, odlično si to naveo, mada postoje konkretne stvari koje nije lijepo odbiti. Naveo si jednu - miris. Dakle, pored mirisa postoje još dvije konkretne stvari koje nije lijepo odbiti kada nam se ponude.
1. miris
2. _____?
3. _____?
- Motokultivator
#497 Re: Kviz
A ovo ce biti najteze pitanje do sadarzuhal wrote:Bonux pitanje: najsporiji kviz u otadžbini, domovini iliti vatanu?
- bijela
#498 Re: Kviz
hjoj, neka si @motokultivator ubrzao ova spora @arzuhalova pitanja

- Motokultivator
#499 Re: Kviz
Ma ja kako vidim nista od ovog kviza, @arze nigdje da nam potvrdi tacnost ovih odgovora, da moremo daljebijela wrote:hjoj, neka si @motokultivator ubrzao ova spora @arzuhalova pitanja![]()
- WipeOut
#500 Re: Kviz
Et' cim nas pohvale...odmah u helac odemo
Hajde @Moto pitaj dalje...
Hajde @Moto pitaj dalje...