KURBAN I FETVA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

kon-tiki wrote:Patrius, Ove Svemircove relacije cijena su korektne. Jedino mu je dilema "sto bih ja sebi uzimo" upitna. Jer, receno nam je da je sevap da licno jedemo meso od kurbana. Ipak, ako to nije zbog bilo kog razloga izvodljivo, vjerujem da se prasta.
Mozes se bez dvoumljenja, svime ovime ravnjati.
"sto bi ja sebi uzimao" ovdje znaci zasto bi ja uzimao sebi kada mogu i inace prisustiti, hvala bogu, a neko ne moze pa je bolje dati onome ko nema. A ako bas moram onda bi ostavio malo sebi.
jusuff

Post by jusuff »

seljak_cojek wrote:
KOGOD KADGOD wrote: 150 eura za jedno jagnje / ovcu je nerealna suma,
Nerealna, po tvom mišljenju, u tvom kraju, prema tržišnim uslovima?
Neki dan sam sa ocem i bratom išao da kupim kurban (ovna). Cijena je bila 5 KM po kg žive vage. Težina ovnova je bila od 50 do 80 kg. Pa ti računaj.
ne znam koji su razlozi neslaganja ivz sa merhametovim kurbanima u australiji... necu niti ulaziti u to...
ja vec nekoliko godina uplacujem kurban u iznosu od 300 km u sarajevskoj medresi, a u organizaciji ivz.
svaki put sam na 1. dan bajrama isao u jarcedole i odabrao "svoj" kurban i bio prisutan dok se zakolje, oguli... uzmem malo mesa, ostatak halalim...
gore bude 20-tak mesara, 20-tak ucenika medrese koji pomazu mesarima, veterinar koji pregleda i pecati meso... svi kurbani su s markicama i ima ih raznih velicina... od onih velikih do nesto manjih... koliko se sjecam ovce nisam primjetio, samo ovnovi... ja licno kurban ne biram po velicini, nego kada dodjem gore, onako, na prvi pogled odaberem jednog i zamolim allaha da primi taj kurban...
zelim reci da je cijena od 300 km realna i da ne vidim neku golemu zaradu na tome...
naravno da postoje i drugi nacini za nas "haustorcad" da nabavimo i zakoljemo kurban... postoje ljudi u okolici sarajeva koji othranjuju kurbane i organiziraju klanje na svojim imanjima na slican nacin kao i ivz. - ja sam cuo za covjeka po imenu hasib koji to radi, a ako nekoga interesira mogu mu potraziti kontakt telefon - na pm
neka nas allah uputi pravim putem i primi nase pokajanje i dove
patrius

Post by patrius »

Ja samo hocu da kazem da je svaka religija(barem ove tri dominantne)mnogo bliza socijalistickoj opciji nego eksploatatorskom kapitalizmu.Ja(to je vec moja stvar)se ne slazem sa ovim "demokratskim" principima,u kojima hiljadu ljudi radi za jednog covjeka.Je li cinjenica da danas hiljade ljudi u BIH rade u privatiziranim firmama,rade krvavo,a pritom su socijalni slucajevi,na rubu egzistencije?Je li to tacno?Je li tacno da njihovi direktori kolju kurbane?Da pojasnim,danas,nazalost,mnogi radni ljudi i gradjani koji rade neuporedivo vise i teze nego sto su radili u omrazenom i "totalitarnom" socijalistickom lokalnom samoupravljanju,ne mogu ni sanajati da zakolju kurban,iz prostog razloga sto je svaki njihov dan borba za prezivljavanje,a nekad su to redovno radili.Osim toga,kad sam vec "zalutao", da idem do kraja.U vrijeme komunisticke "diktature" nisu rusene bogomolje, nisu popovi blagosiljali masovne ubice niti su hodze bacali fetve,nije se pizdilo o sihirima niti je bilo cudotvoraca a la Azira,ljudi su mirno zivjeli i radili i kao pravi domacini i svoji gospodari slavili slave,bozice,bajrame,klali kurbane i pravili svinjokolj bez da ih je ikad iko pozivao gdje da kupuju i posto da placaju.Sve se desavalo u miru i tisinu,u krugu porodice i prijatelja,kako i prilici.A danas se svi na sve strane razvikali sta i kako treba,sta i kako ne treba,ko je dobar,ko nije,sta je sevap,sta nije,sta je rek'o bog,sta je rek'o poslanik,ko ce u dzenet,ko u dzehenem...svi sve znaju,a ustvari niko nema pojma!Pustite ljude da na miru rade ono sta mogu i sta hoce.Svako zna sta je za njega najbolje,i okanite se tog zluradog i licemjernog dusebriznistva...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

patrius wrote:Ja samo hocu da kazem da je svaka religija(barem ove tri dominantne)mnogo bliza socijalistickoj opciji nego eksploatatorskom kapitalizmu.Ja(to je vec moja stvar)se ne slazem sa ovim "demokratskim" principima,u kojima hiljadu ljudi radi za jednog covjeka.Je li cinjenica da danas hiljade ljudi u BIH rade u privatiziranim firmama,rade krvavo,a pritom su socijalni slucajevi,na rubu egzistencije?Je li to tacno?Je li tacno da njihovi direktori kolju kurbane?Da pojasnim,danas,nazalost,mnogi radni ljudi i gradjani koji rade neuporedivo vise i teze nego sto su radili u omrazenom i "totalitarnom" socijalistickom lokalnom samoupravljanju,ne mogu ni sanajati da zakolju kurban,iz prostog razloga sto je svaki njihov dan borba za prezivljavanje,a nekad su to redovno radili.Osim toga,kad sam vec "zalutao", da idem do kraja.U vrijeme komunisticke "diktature" nisu rusene bogomolje, nisu popovi blagosiljali masovne ubice niti su hodze bacali fetve,nije se pizdilo o sihirima niti je bilo cudotvoraca a la Azira,ljudi su mirno zivjeli i radili i kao pravi domacini i svoji gospodari slavili slave,bozice,bajrame,klali kurbane i pravili svinjokolj bez da ih je ikad iko pozivao gdje da kupuju i posto da placaju.Sve se desavalo u miru i tisinu,u krugu porodice i prijatelja,kako i prilici.A danas se svi na sve strane razvikali sta i kako treba,sta i kako ne treba,ko je dobar,ko nije,sta je sevap,sta nije,sta je rek'o bog,sta je rek'o poslanik,ko ce u dzenet,ko u dzehenem...svi sve znaju,a ustvari niko nema pojma!Pustite ljude da na miru rade ono sta mogu i sta hoce.Svako zna sta je za njega najbolje,i okanite se tog zluradog i licemjernog dusebriznistva...
Bas sam se na tu temu htjela obratiti @kon-tiki, posto su se njeni komentari odnosili na osobu koja je vec vjernik i uz to musliman, a nigdje se ti nisi izjasnio kao jedno ili drugo, nego si ovu temu gledao sa svoje tacke gledista koja nije (neophodno) religiozne prirode. U jednom od prvih postova sam bas to i pomenula (o piroritizaciji) da nema smisla nekome kazati "haram je" ako ta osoba uopste ne vjeruje u Boga ili nije musliman (pokorenik).

Nejse, slazem se sa tim da je vjerko gledanje "slicnije socijalistickom" - samo sto je u stvari OBRATNO, tj komunisticko-socijalisticke ideologije su "pozajmili" vecinu drustvenih vrlina od religija, samo su iz svega "izbacili" vjerovanje u Boga, da bi se, nadalo se je, dobilo jedno drustvo u kojem je covjek dovoljno savjestan da mu se ne treba "prijetiti" nakon smrti, niti mu "obecavati" nesto lijepo nakon smrti ako bude savjestan i dobrocinitelj za zivota.

Medjutim, svi smo svjedok da nisu svi ljudi (cak veoma malo) sposobni da ne zloupotrijebe svoj polozaj. Koliko je nas zivjelo solidno, bez pogovora, kada je postojalo jedno drustvo zasnovano na jedinstvenosti, ali takodje koliko je onih na polozajima zivjelo natprosjecno i luksuzno a i obezbjedjivalo svoje familije i prijatelje na racun ostalih koji su bili zadovoljni svojim prosjekom.

To se drustvo gradilo skoro pola stoljeca, i bili kako bilo, - i nakon ovog ludila, treba vremena da se stvari "srede" i izgradi ponovo drustvo u kojem ce svi zivjeti solidno a mnogi i luksuzno.

Davati drustvu po mogucnostima a uzimati po potrebama je lijep koncept, i religije su ga oduvijek i potsticale, s tim da se prihvatalo i to da ko vise i teze radi - vise i zaradi.

Pa neka se zasniva na kojem god principu, vazno je izgraditi odredjenu drustvenu strukturu gdje ce svi biti slobodni da vjeruju i kazu sta misle a gdje nece "dominirati" odredjena religija nad drugima vec zajednicki drustveni poredak koji ce imati u vidu dobrobit svih zitelja BiH.

A za to treba vremena (o tome su trebali misliti neki prije nego su silom sprijecavali samostalnost bivsih republika).

Da je pamet do kadije k'o od kadije - ne bi se ni islo kadiji.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

jusuff wrote:
seljak_cojek wrote:
KOGOD KADGOD wrote: 150 eura za jedno jagnje / ovcu je nerealna suma,
Nerealna, po tvom mišljenju, u tvom kraju, prema tržišnim uslovima?
Neki dan sam sa ocem i bratom išao da kupim kurban (ovna). Cijena je bila 5 KM po kg žive vage. Težina ovnova je bila od 50 do 80 kg. Pa ti računaj.
ne znam koji su razlozi neslaganja ivz sa merhametovim kurbanima u australiji... necu niti ulaziti u to...
ja vec nekoliko godina uplacujem kurban u iznosu od 300 km u sarajevskoj medresi, a u organizaciji ivz.
svaki put sam na 1. dan bajrama isao u jarcedole i odabrao "svoj" kurban i bio prisutan dok se zakolje, oguli... uzmem malo mesa, ostatak halalim...
gore bude 20-tak mesara, 20-tak ucenika medrese koji pomazu mesarima, veterinar koji pregleda i pecati meso... svi kurbani su s markicama i ima ih raznih velicina... od onih velikih do nesto manjih... koliko se sjecam ovce nisam primjetio, samo ovnovi... ja licno kurban ne biram po velicini, nego kada dodjem gore, onako, na prvi pogled odaberem jednog i zamolim allaha da primi taj kurban...
zelim reci da je cijena od 300 km realna i da ne vidim neku golemu zaradu na tome...
naravno da postoje i drugi nacini za nas "haustorcad" da nabavimo i zakoljemo kurban... postoje ljudi u okolici sarajeva koji othranjuju kurbane i organiziraju klanje na svojim imanjima na slican nacin kao i ivz. - ja sam cuo za covjeka po imenu hasib koji to radi, a ako nekoga interesira mogu mu potraziti kontakt telefon - na pm
neka nas allah uputi pravim putem i primi nase pokajanje i dove
Amin.

Ne "buni" se niko oko cijene kurbana, nego sta ona pretstavlja (tj. da, kada se ljudima kaze da je kurban ove godine toliko, da se malim slovima doda i malo informacije o tome sto si npr. ti naveo a i ja pomenula, jer nema svako priliku da to vidi i razumije, tako da su ljudi informisani o tome sta je sve ukljuceno u pripremanje kurbana), kao i monopolizacija tog cina i da im nijjet ostane cist a da ne misle da ih neko "koristi".

Ko je u mogucnosti, ponavljam, svejedno mu je, i on ce zrtvovati, ne jedan, nego za svakog clana familije po jedan kurban (svako cini kako pred Bogom nijjet ima i koliko je ko Bogu posvetio kao zahvalnost, i ne govori o tome- tu i jeste cistoca nijjeta).

Ali, ko nije u mogucnosti, ne treba da im se daje utisak da je obavezno , pa da kupe kurban a da im nijjet nije cist.
Ili da su "obavezni" kupiti iz neke organizacije - ako im je lakse da kupe privatno ili sa farme i sami zakolju. To je sve.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

patrius wrote:Ja samo hocu da kazem da je svaka religija(barem ove tri dominantne)mnogo bliza socijalistickoj opciji nego eksploatatorskom kapitalizmu.Ja(to je vec moja stvar)se ne slazem sa ovim "demokratskim" principima,u kojima hiljadu ljudi radi za jednog covjeka.Je li cinjenica da danas hiljade ljudi u BIH rade u privatiziranim firmama,rade krvavo,a pritom su socijalni slucajevi,na rubu egzistencije?Je li to tacno?Je li tacno da njihovi direktori kolju kurbane?Da pojasnim,danas,nazalost,mnogi radni ljudi i gradjani koji rade neuporedivo vise i teze nego sto su radili u omrazenom i "totalitarnom" socijalistickom lokalnom samoupravljanju,ne mogu ni sanajati da zakolju kurban,iz prostog razloga sto je svaki njihov dan borba za prezivljavanje,a nekad su to redovno radili.Osim toga,kad sam vec "zalutao", da idem do kraja.U vrijeme komunisticke "diktature" nisu rusene bogomolje, nisu popovi blagosiljali masovne ubice niti su hodze bacali fetve,nije se pizdilo o sihirima niti je bilo cudotvoraca a la Azira,ljudi su mirno zivjeli i radili i kao pravi domacini i svoji gospodari slavili slave,bozice,bajrame,klali kurbane i pravili svinjokolj bez da ih je ikad iko pozivao gdje da kupuju i posto da placaju.Sve se desavalo u miru i tisinu,u krugu porodice i prijatelja,kako i prilici.A danas se svi na sve strane razvikali sta i kako treba,sta i kako ne treba,ko je dobar,ko nije,sta je sevap,sta nije,sta je rek'o bog,sta je rek'o poslanik,ko ce u dzenet,ko u dzehenem...svi sve znaju,a ustvari niko nema pojma!Pustite ljude da na miru rade ono sta mogu i sta hoce.Svako zna sta je za njega najbolje,i okanite se tog zluradog i licemjernog dusebriznistva...
Svaka ti cast za ovaj post! :thumbup:
kon-tiki

Post by kon-tiki »

Bas sam se na tu temu htjela obratiti @kon-tiki, posto su se njeni komentari odnosili na osobu koja je vec vjernik i uz to musliman, a nigdje se ti nisi izjasnio kao jedno ili drugo, nego si ovu temu gledao sa svoje tacke gledista koja nije (neophodno) religiozne prirode. U jednom od prvih postova sam bas to i pomenula (o piroritizaciji) da nema smisla nekome kazati "haram je" ako ta osoba uopste ne vjeruje u Boga ili nije musliman (pokorenik).

Zamolio bih te draga "kadgod kakogod", da mi cio ovaj tvoj citirani osvrt, ponovis detaljnije, elokventnije i razumljivije. Ja ne razumijem ko je ovdje sta, ko cini haram a ko ne? Molim te, stav po stav. Selam!
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

kon-tiki wrote:Bas sam se na tu temu htjela obratiti @kon-tiki, posto su se njeni komentari odnosili na osobu koja je vec vjernik i uz to musliman, a nigdje se ti nisi izjasnio kao jedno ili drugo, nego si ovu temu gledao sa svoje tacke gledista koja nije (neophodno) religiozne prirode. U jednom od prvih postova sam bas to i pomenula (o piroritizaciji) da nema smisla nekome kazati "haram je" ako ta osoba uopste ne vjeruje u Boga ili nije musliman (pokorenik).

Zamolio bih te draga "kadgod kakogod", da mi cio ovaj tvoj citirani osvrt, ponovis detaljnije, elokventnije i razumljivije. Ja ne razumijem ko je ovdje sta, ko cini haram a ko ne? Molim te, stav po stav. Selam!
@kon-tiki, mislila sam na ovaj tvoj komentar (i izvini za pogresnog rod):

@kon-tiki, citat:
Patrius, veliki je haram sluziti se formulacijama a la, neuzubillah, "deal sa Allahom", ili "bajke koje si sluso od nane" . Ne cini to, brate! Haram je!

Shvatam da se brines za brata muslimana da ne ucini nesto nedozvoljeno (haram) ali problem je u tome da, ako neko ne vjeruje u Boga ili u autoritet vjerskih zakona - dzaba mu je govoriti sta je "halal" a sta "haram" jer to njemu/njoj nece imati nikakve vaznosti (nazalost).

Kao, na primjer, ako neko ne vjeruje u Boga, nema svrhe reci mu da "treba to i to zato sto to pise u Bibliji ili u Qur'anu" - on uopste ne vjeruje da Bog postoji pa mu time svete knjige nisu nikakav autoritet.

Ili, ako je neko hriscan (ili druge religije), vjeruje u Boga, ali ne vjeruje da je Muhammed Boziji Poslanik i da je Qur'an takodje od Boga kao i prijasnje Knjige - njemu nema svrhe reci "u Qur'anu pise to i to se ne smije" - ako on ne vjeruje da je to uopste Bozija Objava.

Zato se primjenjuje "zakon" prioriteta, tj. ako iz necijih postova ne mozemo odrediti da li je osoba vjernik i koje vjere, onda mu se pridje prvo sa tim pitanjem tj. da li vjeruje u Boga. Ako ne, onda nema svrhe navoditi Bozije Knjige kao izvor argumenata - jer ih taj ne smatra autoritetom.
Jedino se moze povesti tema o tome zasto ne vjeruje, ili kakvo je njegovo misljenje o tome ko je stvoritelj svega i sl.

Zato je izgledalo bez svrhe govoriti mu da je "haram" ako se on uopste ne slaze da vjera ima ulogu u stvarnosti svakodnevnog zivota.

Samo sam na to mislila, nista vise.
A ako ti poznajes @patrius, pa znas da je musliman i da vjeruje u Boga i Qur'an, pa mu se obratis kao bratu po vjeri da bi ga potsjetio da se ne grijesi, to je drugo.

selam
zzzzz

Post by zzzzz »

Niko nista ne zna o ovoj HO Pomoc iz Visokog?
kon-tiki

Post by kon-tiki »

Postovana "kadgod...",
patriusa ne poznajem. Ja sam zapravo dosta nov na ovom portalu. Posao sam od pretpostavke, odnosno ucinilo mi se je da je on malo "zapusteni" musliman. Ali sta god da sam rekao, nisam to uradio na grub ili uvrijedljiv nacin. Ja mislim da licno, zbog svega, nisam pocinio neki haram, bez obzira da li on bio musliman, neki drugi vjernik ili ateista. Mislim da bi vec reagovao da sam ga povrijedio.
Selam!
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Vrijeme leti, i evo nas "na pragu" jos jednog Bajrama - da li se "isplatilo" pokretanje ove teme o kurbanu (odredjenim organizacijama) ili nije - nije ni vazno.

Vazno je da sa iskrenim nijjetom i skromno, ponudimo Bogu ovo malo djelo posvecenosti, i da se pomolimo da svim vjernicima ukabuli (prihvati) njihova dobra djela i oprosti nam grijehe i probudi u nama medjubratski muhabbet (ljubav).
Post Reply