KURAN I DRŽAVA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
chupacabra

#76 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by chupacabra »

njonjica wrote:A sura Pokajanje u kojoj se poziva na ubijanje onih koje islam smatra mnogoboscima (9/5)?

Poslano sa mog Maya koristeći Tapatalk
Često se vade na kontekst. Ko pročita cijelu suru može samo zaključiti da bi život bilo kome drugom ko nije musliman po ovakvim uputama bio pakao na zemlji.
Najbolje što ti se može desiti ako si "mnogobožac" je da te trpe dok im plaćaš zaštitu kao mafiji. Da se primijetiti da ateisti čak nisu ni na tom nivou. Oni ostaju bez glave u svim mogućim scenarijima i kontekstima.
njonjica

#77 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by njonjica »

Top 10 zemalja u kojima najstroziji zakoni su:
1. Jemen - kazna za homoseksualnost je smrt. Zakoni vrlo slicni zakonima u
2. Saudijska Arabija u kojoj vlada serijat; zanimljivo je da u Saudiji zene ne mogu biti svjedoci na sudu jer su sklone lagati (???)
3. Afganistan - on kao ima i svjetovni i serijatski zakon ali se prakticira uglavnom serijat. U Afganistanu je prelazak sa islama na neku drugu vjeru kazna smrt!! O ljepotama zivota u Afganistanu mozemo pronaci hiljade svjedocenja od kojih je meni najuzasnija bila slika sa covjekom koji u ruci nosi odrezanu ljudsku saku a druga na kojoj vjerska policija na ulici debelim stapom tuce zenu jer joj je ispod burke izvirio glezanj :'(
4. Iran - serijat
5. Nigerija - zemlja u kojoj je kamenovanje do smrti sasvim normalna stvar.
6. Sudan - serijat

I da ne nabrajam.
Dakle gospodo, vi koji mislite kako bi Qur'an trebao biti jedini zakon po kojem se vodi drzava, samo izvolite emigrirati u neku od navedenih zemalja i mislim da ce vas jako brzo proci volja za tim :run:

Sa kontekstom a i bez njega. :skoljka:
šarf

#78 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by šarf »

Dexxx,hvala.
Pojasnit ću zašto sam citirao taj ajet.
Izraelci su imali pisani zakon,Objavu,i bili su obavezni da se drže pisanog zakona a nikako nečega mimo zakona.
Sura 62:5-Oni kojima je naređeno da prema Tevratu postupaju, pa ne postupaju,
slični su magarcu koji knjige nosi.

Sura 6:154. Mi smo Musau Knjigu dali da učinimo potpunom blagodat onome
koji će prema njoj postupati i kao objašnjenje svemu i uputu i milost - da bi
oni povjerovali da će pred Gospodara svoga stati.

Ovdje jasno piše "naređeo da prema Tevratu postupaju" "Knjiga...prema kojoj će postupati,objašnjenje...,uputa.."

Nisam htio reći da bi muslimani trebali da se drže Tevrata,htio sam istaknuti princip,presedan,koji je ovim postavljen.
A to je i istaknuto u suri 5:48- A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje
objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i
ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi;

"I ti im sudi prema onom što Allah objavljuje"-

PRESEDAN-NE MOŽEMO MIMO PISANE OBJAVE TRAŽITI NEKU DRUGU UPUTU I VODSTVO.

Pitanje koje sam postavio na početku je ,može li se Kuranom urediti i voditi država,da li ima dovoljno zakona koji bi uredili državu?
Time sam i mislio samo na Kuran.Neki su u raspravi pominjali šerijat.Nisam mislio na šerijat jer šerijat obuhvata i druge stvari osim Kurana:sunnet,idžma,kijas.

Ova dva izvora ,sunnet,idžma,nemaju svoj temelj u Kuranu,dok je kijas itekako zastupljen u Kuranu i nije odvojen od Kurana.

Dakle,sam Kuran ne dopušta nikakve vanjske izvore,dopune njemu,dok istovremeno on sam ne sadrži dovoljno zakona da bi po njemu mogla biti uređena država.
njonjica

#79 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by njonjica »

Prica kako ne postoji zemlja u kojoj se provodi cisti serijat i kako se recenice i rijeci izvlace iz konteksta mozete slobodno objestiti macku o rep jer "stanje na terenu" u zemljama u kojima on (serijat) vlada govori sasvim drugacije.
The Taliban have imposed their harsh brand of Islamic law in the 90 percent of Afghanistan under their control. The Taliban say their version of Islam is a pure one that follows a literal interpretation of the Muslim holy book, The Koran.

Under Taliban laws, murderers are publicly executed by the relatives of their victims. Adulterers are stoned to death and the limbs of thieves are amputated. Lesser crimes are punished by public beatings.
http://www.rawa.org/murder-w.htm

Serijatski zakon je zenomrzacki, degutantan, zaostao i rigidan. Izvolite me uvjeriti u suprotno IAKO u korist mojoj tvrdnji imamo na tone svjedocenja i slika u literaturi (ko cita vise od jedne knjige) i na mrezi, pa cak i u samom Kur'anu koji je pun kontradiktornosti i spekulacija.
Zivimo u vrijeme kada biti nazadan nije stvar sudbine i okruzenja nego vlastitog izbora.
Pokretanje ovog topica je besmisleno.
Dexx1

#80 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by Dexx1 »

@šarf, kakvo je tvoje mišljenje o tome, nakon što si pročitao Kur'an?

@njonjice, wow pomislih da pitaš jer ne znaš pa želiš da saznaš kad ono ispade da imaš već izgradjenu cijelu strukturu stavova.. :-) Moj je savjet da se o stvarima informišeš na pravom mjestu a ne po stranicama na netu i iz postupaka raznih grupa i grupica..
njonjica

#81 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by njonjica »

Dexx1 wrote:@šarf, kakvo je tvoje mišljenje o tome, nakon što si pročitao Kur'an?

@njonjice, wow pomislih da pitaš jer ne znaš pa želiš da saznaš kad ono ispade da imaš već izgradjenu cijelu strukturu stavova.. :-) Moj je savjet da se o stvarima informišeš na pravom mjestu a ne po stranicama na netu i iz postupaka raznih grupa i grupica..
Vidis, ljudi zive u raznim iluzijama....neki od njih da su njihovi stavovi nepogrijesivi, da su samo njihovi izvori validni. Pokusavam zastiti sebe od toga i trudim se da izgradim svoje stavove na cvrstim temeljima. Filozofija je jedno, emocije drugo, folklor trece a stanje na terenu, pogodit ces, uvijek je cetvrto.
Ono sto znam: kad nisi direktno involviran i posmatras sa strane jasnije vidis.
Jako volim da citam i procitala sam i tu knjigu o kojoj se ovdje govori i kao posmatrac sa strane imam pravo dati svoj komentar.

Taj smajli koristi u komunikaciji sa nekim drugim.
Dexx1

#82 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by Dexx1 »

njonjica wrote: Vidis, ljudi zive u raznim iluzijama....neki od njih da su njihovi stavovi nepogrijesivi, da su samo njihovi izvori validni. Pokusavam zastiti sebe od toga i trudim se da izgradim svoje stavove na cvrstim temeljima. Filozofija je jedno, emocije drugo, folklor trece a stanje na terenu, pogodit ces, uvijek je cetvrto.
Ono sto znam: kad nisi direktno involviran i posmatras sa strane jasnije vidis.
Jako volim da citam i procitala sam i tu knjigu o kojoj se ovdje govori i kao posmatrac sa strane imam pravo dati svoj komentar.

Taj smajli koristi u komunikaciji sa nekim drugim.
Ako si pročitala tu Knjigu, nećeš naći da je u njoj,npr, kao kazna za bludničenje predvidjeno kamenovanje, niti da se neki manji prestupi imaju kazniti bičevanjem itd.. Tema je - (samo) Kur'an i država.

Medjutim opet nama ovdje quote-iraš dio nekog teksta gdje stoji da neka tamo grupacija upravo takve kazne sprovodi i kaže da u tome nalazi uporište u Knjizi a ti potvrdjuješ da je to tako iako znaš da nije.. Može li ovaj smajli :cry:

Zato kažem, pročitaj ponovo ako treba i pročitaj gdje treba a ne na raznoraznim stranicama po netu.
njonjica

#83 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by njonjica »

Dexx1 wrote: Ako si pročitala tu Knjigu, nećeš naći da je u njoj,npr, kao kazna za bludničenje predvidjeno kamenovanje, niti da se neki manji prestupi imaju kazniti bičevanjem itd.. Tema je - (samo) Kur'an i država.

Medjutim opet nama ovdje quote-iraš dio nekog teksta gdje stoji da neka tamo grupacija upravo takve kazne sprovodi i kaže da u tome nalazi uporište u Knjizi a ti potvrdjuješ da je to tako iako znaš da nije.. Može li ovaj smajli :cry:

Zato kažem, pročitaj ponovo ako treba i pročitaj gdje treba a ne na raznoraznim stranicama po netu.
U toj knjizi pise kako mozes kazniti zenu - u to je ukljuceno i fizicko nasilje. Ako nije poslusna. Postoje teorije pristrasnih kao udariti je kao sto bi cetkicom za zube :oops:
Takodjer pise da dvije zene na sudu mogu biti svjedoci ali to vrijedi kao jedan svjedok; muskarac pak moze ozeniti i cetiri zene ako zeli. Kod raspodjele zaostavstine, koliko moze pripasti kcerki, molim te podsjeti me, taj detalj sam zaboravila. Kao i onaj vezano za robinje :cry:

To su zakoni koje biste uvodili u 21. stoljecu, zakoni adekvatni svijesti i potrebi pustinjskog trgovca prije cca 1400 godina.

Tim grupacijama referenca je knjiga o kojoj je ovdje rijec ali ne samo ona nego i misljenja nekih alima, hadisi. No knjiga je izvor svega; mudraci daju misljenje inspirisani njome a hadisi su rijec o poslanikovom zivotu cija je sveta obaveza bila da do posljednjeg slova slijedi knjigu za koju vjernici vjeruju da mu je posredstvom Gibrila spustena bozija rijec u njoj (Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu). Dakle...serijat nikako ne moze i ne smije biti mimo tih pravila inace nice nije islamski zakonik.
Last edited by njonjica on 27/11/2016 00:58, edited 1 time in total.
njonjica

#84 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by njonjica »

Dexx1, i ja tebi savjetujem da je procitas jos jednom ali ne kao musliman nego kao covjek bez da uzimas u obzir bilo cije sugestije; bez rasprava i filozofiranja i sta bi bilo kad bi bilo. Procitaj kao covjek koji stoji na zemlji cvrsto ako je to uopste moguce.
njonjica

#85 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by njonjica »

.
arzuhal

#86 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by arzuhal »

njonjica wrote: U toj knjizi pise kako mozes kazniti zenu - u to je ukljuceno i fizicko nasilje. Ako nije poslusna. Postoje teorije pristrasnih kao udariti je kao sto bi cetkicom za zube :oops:
Takodjer pise da dvije zene na sudu mogu biti svjedoci ali to vrijedi kao jedan svjedok; muskarac pak moze ozeniti i cetiri zene ako zeli. Kod raspodjele zaostavstine, koliko moze pripasti kcerki, molim te podsjeti me, taj detalj sam zaboravila. Kao i onaj vezano za robinje :cry:

To su zakoni koje biste uvodili u 21. stoljecu, zakoni adekvatni svijesti i potrebi pustinjskog trgovca prije cca 1400 godina.

Tim grupacijama referenca je knjiga o kojoj je ovdje rijec ali ne samo ona nego i misljenja nekih alima, hadisi. No knjiga je izvor svega; mudraci daju misljenje inspirisani njome a hadisi su rijec o poslanikovom zivotu cija je sveta obaveza bila da do posljednjeg slova slijedi knjigu za koju vjernici vjeruju da mu je posredstvom Gibrila spustena bozija rijec u njoj (Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu). Dakle...serijat nikako ne moze i ne smije biti mimo tih pravila inace nice nije islamski zakonik.
Tako je, vjernik vjeruje Allahu i Njegovom poslaniku, a nevjernik ne vjeruje. Tu je ta neka osnovna razlika između muslimana i nemuslimana, ako se to tako može reći...
njonjica

#87 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by njonjica »

arzuhal wrote: Tako je, vjernik vjeruje Allahu i Njegovom poslaniku, a nevjernik ne vjeruje. Tu je ta neka osnovna razlika između muslimana i nemuslimana, ako se to tako može reći...
Izvini Arzuhal, vjernik ne da vjeruje nego slijepo slijedi i pokorava se jer kako rekose, veliki su ulozi potaknuti strahom od bozije kazne.
Kome odgovara, bujrum.

Islam nije samo vjera, on je politicki projekat a san svakog muslimana je da zivi u zajednickoj drzavi sa ostalim muslimanima u kojoj vrijede islamski zakoni. Ispravi me ako grijesim.
E vidis, problem nastaje kad u toj drzavi zivi i onaj koji iz nekog razloga ne vjeruje i nece da vjeruje u to da mu sestra moze dobiti batina od muskarca sa kojim zivi ako mu ne bude poslusna a njegovi zahtjevi mogu biti rastezljivi ko zvakaca guma i to sve u skladu sa Kur'anom. Problem je kad u toj drzavi zivi osoba koja je vidjela picasove slike Dijete i golub ili Portret zene koje ne moze da je zaboravi iako Kur'an striktno zabranjuje prikazivanje likova.
Radi se o tome da jednostavno ne mozemo gumicom izbrisati 1400 godina ljudskog postojanja zato sto neko misli kako je Kur'an knjiga za sva vremena i kao takav pozeljan da bude jedina knjiga zakona u sarolikoj ljudskoj zajednici.

(Hajde utopijski da pretpostavimo da islam zavlada svijetom i Kur'an bude jedini zakon: sta bi se desilo sa svim umjetnickim djelima na kojima su jasno prikazana lica; sta bi se desilo sa klasicnom muzikom (Bach recimo)? I najvaznije, sta bi bilo sa nemuslimanima??)
dustaban

#88 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by dustaban »

To dvoje ne mogu zajedno. Gdje Kuran vlada tu je k.... od drzave!

S Biblijama je mnogo lakse, ali u svakom slucaju (sekularna) Drzava mora stjerat religiju dze joj je mjesto. Religija sama to uciniti nece mada je prakasa pokazala - sto je vise religije na ulici, manje je u glavama i dushi.

Medjutim, ja mislim da je dobra ova religijsko agresivna ekspanzija, Sto se vise siri prije ce puknut!
kerima1

#89 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by kerima1 »

Islam nije samo vjera, on je politicki projekat a san svakog muslimana je da zivi u zajednickoj drzavi sa ostalim muslimanima u kojoj vrijede islamski zakoni. Ispravi me ako grijesim.
Nije meni upuceno, nema veze :D
Nije to samo sa muslimanima,nego svako svom toru zeli i katolici iz bosne bjeze u voljenu hrvatsku,pravoslavni srbi u voljenu srbiju itd..znaci inace je to tako kod ljudi osim kojima se bog smilovao i vole i postuju sve ljude jednako. :D

Drugo tvoje pitanje sta bi bilo sa nemuslimanima i slikama umjetninama, pa zna se sve vec vidjeno skoro sve bi bilo unisteno sve haram,a nemuslimani bi placali porez na zrak ili bjezi ako imas kamo. :-)
njonjica

#90 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by njonjica »

kerima1 wrote:
Nije to samo sa muslimanima,nego svako svom toru zeli i katolici iz bosne bjeze u voljenu hrvatsku,pravoslavni srbi u voljenu srbiju itd..znaci inace je to tako kod ljudi osim kojima se bog smilovao i vole i postuju sve ljude jednako. :D

Drugo tvoje pitanje sta bi bilo sa nemuslimanima i slikama umjetninama, pa zna se sve vec vidjeno skoro sve bi bilo unisteno sve haram,a nemuslimani bi placali porez na zrak ili bjezi ako imas kamo. :-)
Hvala na odgovoru i molba: hajde da ne mijesamo naciju i religiju.
U Hr ne vladaju biblijski zakoni; mozda je vecina katolicke provicijencije ali zakoni su sekularni. Takodjer, ne znam da ljudi u bilo kojoj zemlji u kojoj su katolici vecina imaju ambiciju da uvedu biblijski zakon. To je zbog toga sto je katolicanstvo, odnosno krscanstvo/hriscanstvo uopste religija a ne politicki projekat.
Sa islamom je druga prica; cilj je svjetski kalifat.
kerima1

#91 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by kerima1 »

njonjica wrote:
kerima1 wrote:

Hvala na odgovoru i molba: hajde da ne mijesamo naciju i religiju.
U Hr ne vladaju biblijski zakoni; mozda je vecina katolicke provicijencije ali zakoni su sekularni. Takodjer, ne znam da ljudi u bilo kojoj zemlji u kojoj su katolici vecina imaju ambiciju da uvedu biblijski zakon. To je zbog toga sto je katolicanstvo, odnosno krscanstvo/hriscanstvo uopste religija a ne politicki projekat.
Sa islamom je druga prica; cilj je svjetski kalifat.
nemaju zelju iz prostog razloga sto krscanske zemlje dominiraju svijetom vec, evropa i amerika su krscanske ne islamske.sve je to u 5 deka svi zaguljeni nacionalisti i da im se sutra pruzi prilika da vladaju kako hoce svi bi ista zvjerstva cinili.
Last edited by kerima1 on 27/11/2016 14:20, edited 1 time in total.
kerima1

#92 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by kerima1 »

Drugaciji su danas polozaji muslimana i krscana..da li je obratno stanje ni muslimanima ne bi bilo toliko stalo do religije socijalni uredjeni sistem drzava kakav je danas na zapadu bi iste zabavio drugim stvarima.Muslimani sirom svijeta su u nezavidnoj situaciji, dobra njihovih zemalja iskoristava zapad potkupljujuci njihove korumpirane vladare,zapad namjerno pravi extremiste od mladjih generacija da sto gore prikaze islam tj da opravdaju kradju nafte i svega sto im treba.Sve bi bilo daleko lakse da su se islamske zemlje razvijale na nacin kako se zapad razvija.
njonjica

#93 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by njonjica »

kerima1 wrote:Drugaciji su danas polozaji muslimana i krscana..da li je obratno stanje ni muslimanima ne bi bilo toliko stalo do religije socijalni uredjeni sistem drzava kakav je danas na zapadu bi iste zabavio drugim stvarima.Muslimani sirom svijeta su u nezavidnoj situaciji, dobra njihovih zemalja iskoristava zapad potkupljujuci njihove korumpirane vladare,zapad namjerno pravi extremiste od mladjih generacija da sto gore prikaze islam tj da opravdaju kradju nafte i svega sto im treba.Sve bi bilo daleko lakse da su se islamske zemlje razvijale na nacin kako se zapad razvija.
Jako dobro primjeceno kerima1.
A islamske zemlje o kojima govoris, koji zakoni u njima vladaju?
njonjica

#94 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by njonjica »

kerima1 wrote: nemaju zelju iz prostog razloga sto krscanske zemlje dominiraju svijetom vec, evropa i amerika su krscanske ne islamske.sve je to u 5 deka svi zaguljeni nacionalisti i da im se sutra pruzi prilika da vladaju kako hoce svi bi ista zvjerstva cinili.
Govorimo o zakonima u odredjenim zemljama; tacno je da u zemljama Evrope pa i u Americi krscani cine ogromnu vecinu stanovnistva no niti u jednoj od tih zemalja na snazi NIJE biblijski zakon (Biblija kao vrhunski i jedini zakonik po kojem se kreira slika svijeta).

Ovdje raspravljamo sbbkbb odnosno da li Kur'an moze biti dovoljan da uredi jedno drustvo.

Edit:
Koji to zakoni ne dozvoljavaju cinjenje tih zvjerstava?
kerima1

#95 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by kerima1 »

njonjica wrote:
kerima1 wrote:Drugaciji su danas polozaji muslimana i krscana..da li je obratno stanje ni muslimanima ne bi bilo toliko stalo do religije socijalni uredjeni sistem drzava kakav je danas na zapadu bi iste zabavio drugim stvarima.Muslimani sirom svijeta su u nezavidnoj situaciji, dobra njihovih zemalja iskoristava zapad potkupljujuci njihove korumpirane vladare,zapad namjerno pravi extremiste od mladjih generacija da sto gore prikaze islam tj da opravdaju kradju nafte i svega sto im treba.Sve bi bilo daleko lakse da su se islamske zemlje razvijale na nacin kako se zapad razvija.
Jako dobro primjeceno kerima1.
A islamske zemlje o kojima govoris, koji zakoni u njima vladaju?
Ne znam ti odgovoriti na ovo pitanje,a mislim da ni u jednoj arapskoj drzavi ne sude po kur'anu, nego kako vladarima vise odgovara, tj kazne su nehumane za male zlocine.
kerima1

#96 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by kerima1 »

njonjica wrote:
kerima1 wrote: nemaju zelju iz prostog razloga sto krscanske zemlje dominiraju svijetom vec, evropa i amerika su krscanske ne islamske.sve je to u 5 deka svi zaguljeni nacionalisti i da im se sutra pruzi prilika da vladaju kako hoce svi bi ista zvjerstva cinili.
Govorimo o zakonima u odredjenim zemljama; tacno je da u zemljama Evrope pa i u Americi krscani cine ogromnu vecinu stanovnistva no niti u jednoj od tih zemalja na snazi NIJE biblijski zakon (Biblija kao vrhunski i jedini zakonik po kojem se kreira slika svijeta).

Ovdje raspravljamo sbbkbb odnosno da li Kur'an moze biti dovoljan da uredi jedno drustvo.

Edit:
Odgovoreno ti je.u krscanskim zemljama radi socijalnog uredjenja ljude odvlaci religija bave se ovim svijetom tacnije, ne zagusuje ih se nego im se daje nada u bolje sutra, islamske zemlje bi bile iste da su okolnosti slicne kao kod krscana ostalo im je da mastaju da bi im bilo bolje da seriat vlada jer oduzeto im je sve od do..
Ni jedna vjerska knjiga ne moze se uklopiti u danasnje sisteme,moze svaka djelomicno pametno je uzimati mudrosti od svakoga ako je dobro.
govorila sam o vjerskim fanaticima,oni bi sami i da ga nema nasli sebi rupu u svetim knjigama da ruse i pale.
insomnia78

#97 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by insomnia78 »

U zaljevskim zemljama plivaju u parama pa su glavni u izvozu i sponzorisanju terorizma, vehabizma, serijatu, manjku ljudskih, pgtv prava zena...
nasa

#98 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by nasa »

njonjica wrote:
Dexx1 wrote: Ako si pročitala tu Knjigu, nećeš naći da je u njoj,npr, kao kazna za bludničenje predvidjeno kamenovanje, niti da se neki manji prestupi imaju kazniti bičevanjem itd.. Tema je - (samo) Kur'an i država.

U toj knjizi pise kako mozes kazniti zenu - u to je ukljuceno i fizicko nasilje. Ako nije poslusna. Postoje teorije pristrasnih kao udariti je kao sto bi cetkicom za zube :oops:

A sta je konkretno problem s cetri zene, sta te briga sta neko sebi bira. Zasto se cini iz onog sto pises da je to nesto zaostalo. Ako vec pricamo o 21. stoljecu neke zene bez problema naplate grupnjak i to je njihovo pravo...
Inace ti je pristup temi pravo bezveze, vrlo iritantan i nekulturan.
Dexx1

#99 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by Dexx1 »

njonjica wrote:Dexx1, i ja tebi savjetujem da je procitas jos jednom ali ne kao musliman nego kao covjek bez da uzimas u obzir bilo cije sugestije; bez rasprava i filozofiranja i sta bi bilo kad bi bilo. Procitaj kao covjek koji stoji na zemlji cvrsto ako je to uopste moguce.
O stvarima koje me interesuju trudim se da se informisem na pravom mjestu, valjda tako treba.
To da Kuran zabranjuje umjetnost govori dovoljno o tvom poznavanju istog. Ti se ocigledno o islamu informises na nekom islamofobicnom sajtu koji propagira zapadnjacke moralno-sunovratne vrijednosti i na slicnim izvorima.
nasa wrote: A sta je konkretno problem s cetri zene, sta te briga sta neko sebi bira. Zasto se cini iz onog sto pises da je to nesto zaostalo. Ako vec pricamo o 21. stoljecu neke zene bez problema naplate grupnjak i to je njihovo pravo...
Inace ti je pristup temi pravo bezveze, vrlo iritantan i nekulturan.
Ma njima je ok imati jednu zenu i tri ljubavnice, ali cetiri zene nee nikako.. to je zaostalo :P
njonjica

#100 Re: KURAN I DRŽAVA

Post by njonjica »

Dexx1 wrote:
njonjica wrote:Dexx1, i ja tebi savjetujem da je procitas jos jednom ali ne kao musliman nego kao covjek bez da uzimas u obzir bilo cije sugestije; bez rasprava i filozofiranja i sta bi bilo kad bi bilo. Procitaj kao covjek koji stoji na zemlji cvrsto ako je to uopste moguce.
O stvarima koje me interesuju trudim se da se informisem na pravom mjestu, valjda tako treba.
To da Kuran zabranjuje umjetnost govori dovoljno o tvom poznavanju istog. Ti se ocigledno o islamu informises na nekom islamofobicnom sajtu koji propagira zapadnjacke moralno-sunovratne vrijednosti i na slicnim izvorima.
Nisi ti mene shvatio, ocigledno; rijec je o Picasovim slikama koje prikazuju lice zene i lice djecaka sto je, znamo zabranjeno u Kur'anu.
Vezano za klasiku nije slucajno pomenut Bach....valjda znamo kakvu je on muziku pravio. No cisto me zanima zasto u svom komentaru preskoci nemuslimane?
Kur'an zabranjuje ODREDJENU umjetnost...mozes crtati, ali samo sta ti je :arrow: dozvoljeno.
Post Reply