KURAN I DRŽAVA
-
L u c i f e r
#51 Re: KURAN I DRŽAVA
Jer ako nijedna država nije uređena po Kuranu, šta to govori o šerijatu?
-
HobotnicaPLus
#52 Re: KURAN I DRŽAVA
Ne dotice oblast tehnologije, sporta, razna drustvena zanimanja itd itd al nije to ni bitno, rekli smo, u vrijeme kad je pisan kuran te stvari nisu postojale ali ako uzmemo u obzir cinjenicu da su te stvari danas sastavni i neizostavan dio zivota, samim tim sto kuran ne ide u korak sa vremenom i ne bavi se tim stvarima ta knjiga jednostavno nije vise mjerodavna.šarf wrote:Koje još oblasti života Kuran ne dotiče?Molim iznesite svoja zapažanja.
Zmolio bih isto one koji drugačije misle da kuranskim ajetom pokažu kako tu oblast Kuran objašnjava?
Molim vas,ovdje nas ne interesira mišljenje lokalnog hodže,mi sada razgovaramo.
-
broj dva
#53 Re: KURAN I DRŽAVA
---šarf wrote:Arzuhal
zaključio sam da se sve stvari moraju voditi isključivo tekstom Kurana.
N.p, 5:44-A oni koji ne sude prema
onome što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici.
Iz ovoga sam zaključio da se u sudstvu isključivo treba voditi Objavom,Kuranom.
Ispravite me ako griješim.
Sta tu pise i saobracajnim nesrecama, hakiranju kompjutera i koristenju laznih ID dokumenata ?
Da ne bude da je samo ta knjiga upitna, reci sta kazu Biblija i Tora po istim pitanjima ?
-
šarf
#54 Re: KURAN I DRŽAVA
Broj dva
Na početku sam pisao o Bibliji.
Biblija se i ne gura da bude državni zakon.
n.p, u Galaćanima 3:24,25 piše-Tako nam je Zakon bio odgajatelj koji nas je vodio do Krista, da budemo proglašeni pravednima zbog vjere. A otkako je došla vjera, više nismo pod odgajateljem piše.
Ovdje je Mojsijev zakon nazvan "odgajateljem",taj zakon ih je vodio do Krista,kad došao Krist,oni više nisu bili pod zakonom.Mojsijev zakon je prestao da važi.
Na početku sam pisao o Bibliji.
Biblija se i ne gura da bude državni zakon.
n.p, u Galaćanima 3:24,25 piše-Tako nam je Zakon bio odgajatelj koji nas je vodio do Krista, da budemo proglašeni pravednima zbog vjere. A otkako je došla vjera, više nismo pod odgajateljem piše.
Ovdje je Mojsijev zakon nazvan "odgajateljem",taj zakon ih je vodio do Krista,kad došao Krist,oni više nisu bili pod zakonom.Mojsijev zakon je prestao da važi.
-
šarf
#55 Re: KURAN I DRŽAVA
Naravno to ne znači da je Mojsijev zakon,odnosno cijeli Stari I Novi zavjet ,Biblija ne znači da su bezvrijedni.Načela koja su zapisana u Bibliji mogu se primjenjivati individualno ,ali ona nisu osmišljena da bi se njima vodila država.
Za razliku od Biblije, Kuran ima zakone koji nedvosmisleno pokazuju da je napisan da bi se njime uredila država.
Zato je moje pitanje i bilo,može li se Kuranom urediti država.
Za razliku od Biblije, Kuran ima zakone koji nedvosmisleno pokazuju da je napisan da bi se njime uredila država.
-
Dexx1
#56 Re: KURAN I DRŽAVA
Misliš 5:44.šarf wrote:Dexx
Molim te, pojasni mi šta sam propustio u ajetu 5:41.
Ako nisi shvatio šta si propustio u ajetu onda se vrati na prethodni ajet, a čitaj i naredna tri i kontekst će biti jasan.
Veliš nije bilo sporta kad je pisan Kuran? Nije bilo baš nijedne vrste tehnologije tada?HobotnicaPLus wrote: Ne dotice oblast tehnologije, sporta, razna drustvena zanimanja itd itd al nije to ni bitno, rekli smo, u vrijeme kad je pisan kuran te stvari nisu postojale ali ako uzmemo u obzir cinjenicu da su te stvari danas sastavni i neizostavan dio zivota, samim tim sto kuran ne ide u korak sa vremenom i ne bavi se tim stvarima ta knjiga jednostavno nije vise mjerodavna.
Ako uzmemo da Kuran nije mjerodavan, šta onda preporučujete kao alternativu nama koji vjerujemo u tu Knjigu, da jednostavno odbacimo sve, skinemo okove religije i počnemo provoditi više vremena ovog jednog i jedinog života na pdf Religija pišući protiv nje
-
chupacabra
#57 Re: KURAN I DRŽAVA
Moze, ali onda zaboravi na demokratiju, slobode i sekularni ustav. To bi bila jedna teokratska utopija gdje bi se za banalne stvari gubila glava.šarf wrote:Naravno to ne znači da je Mojsijev zakon,odnosno cijeli Stari I Novi zavjet ,Biblija ne znači da su bezvrijedni.Načela koja su zapisana u Bibliji mogu se primjenjivati individualno ,ali ona nisu osmišljena da bi se njima vodila država.
Sto se tice samog naslova teme: Kuran i Drzava mogu samo zajedno ako je ovo slovo "i" jedan ogromni zid sa bodljikavom zicom i mrtvom strazom tako da Kuran nema sanse da predje na drugu stranu.
-
HobotnicaPLus
#58 Re: KURAN I DRŽAVA
Ne, niko ne kaze da neko ko se vodi islamom sada treba da odbaci sve to, naravno da ne. Svako ima pravo da vjeruje u sta god hoce i to niko nikad nece moci da zabrani.Dexx1 wrote:
Ako uzmemo da Kuran nije mjerodavan, šta onda preporučujete kao alternativu nama koji vjerujemo u tu Knjigu, da jednostavno odbacimo sve, skinemo okove religije i počnemo provoditi više vremena ovog jednog i jedinog života na pdf Religija pišući protiv nje
Nego, mislim da bilo koja vjerska knjiga jednostavno ne moze biti model po kojem ce se oblikovati drzava i njeni zakoni u 21. vijeku. Razlog je taj sto se nacin na koji civilizacija danas funkcionise uveliko razilazi sa religijskim principima.
-
chupacabra
#59 Re: KURAN I DRŽAVA
Vi koji vjerujete u tu knjigu mozete u sekularnoj demokratskoj drzavi nastaviti vjerovati i praktikovati vasu vjeru u punoj slobodi.
Ono sto ne mozete je nametati drugima vas svjetonazor kroz uplitanja vase vjere u politiku, a posebno u vidu kreiranja zakona drzave. Ako se slucajno neka moralna praksa ili zakon suprostavlja vasoj vjeri, vi ga mozete prezirati ali ga morate postovati, jer je sekularni ustav iznad bilo cije vjerske knjige.
Primjer: Kuran i Hadisi vam nalazu u vidu ljudskih prava da je kazna za izlazak iz vjere smrt. Moderni sekularni ustav pak mora postovati ljudska prava, ukljucujuci i pravo na nevjerovanje, pa se ovakav propis (smrtna kazna za nevjerstvo) smatra protuzakonitim i kaznjivim. Mozda vam se to ne svidja, ali sve dok ne zavlada serijat to ce biti tako.
Ovakvih primjera je mnogo i zato je i u nasem i u vasem interesu da je na snazi sekularni ustav.
Ono sto ne mozete je nametati drugima vas svjetonazor kroz uplitanja vase vjere u politiku, a posebno u vidu kreiranja zakona drzave. Ako se slucajno neka moralna praksa ili zakon suprostavlja vasoj vjeri, vi ga mozete prezirati ali ga morate postovati, jer je sekularni ustav iznad bilo cije vjerske knjige.
Primjer: Kuran i Hadisi vam nalazu u vidu ljudskih prava da je kazna za izlazak iz vjere smrt. Moderni sekularni ustav pak mora postovati ljudska prava, ukljucujuci i pravo na nevjerovanje, pa se ovakav propis (smrtna kazna za nevjerstvo) smatra protuzakonitim i kaznjivim. Mozda vam se to ne svidja, ali sve dok ne zavlada serijat to ce biti tako.
Ovakvih primjera je mnogo i zato je i u nasem i u vasem interesu da je na snazi sekularni ustav.
- arzuhal
#60 Re: KURAN I DRŽAVA
Da obrnuto parafraziram Senada Avdića: da nam je da se od BiH napravi kakva bilo država, može i skroz neislamska, samo da bude - država!

- Kikibombona
#61 Re: KURAN I DRŽAVA
Nevidjena glupost.blackpawn33 wrote:"Covjek koji ubije nevinog covjeka je toliko grijesan kao da je pobio cijelo covjecanstvo" i onda vidis kako se muslimani medjusobno ubijaju, ubijaju druge nevine ljude i pitas se da li je do kurana ili do muslimana.
Medjusobno su se ubijali najbolji prijatelji Muhameda, od kojih je nekima za zivota obecao dzenet. Bezbroj gradjanskih ratova u samim pocecima islama. Krvolocna borba za vlast oduvijek, gora nego je slucaj sada. Vise su muslimani ratovali u vrijeme poslanika i neposredno poslije nego sto ratuju sada.
Islam se sirio vojnom silom. To je neoboriva cinjenica.
Perzijanci i Bizantijci koje su pobili u osvajackim pohodima muslimani nisu smatrali nevinim.
E tako ni danasnje muslimanske vojske neprijatelje ne smatraju nevinim.
Nista se previse nije promijenilo, samo se sada manje ratuje nego onda.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#62 Re: KURAN I DRŽAVA
šarf wrote:Želio bih razgovarati o Kuranu kao zakoniku.
Kuran kao skup zakona trebao je biti nešto čime bi se vodila država,a kako je bilo zamišljeno i cijeli svijet.
Moje pitanje je.
Da li Kuran ima sve elemente,da li ima dovoljno zakona, koji su potrebni da bi se putem njega vodila država?
Malo ću pojasniti.
Mojsijev zakon je skup zakona kojim se vodila drevna država Izrael.Imao je nešto preko 600 zakona.
Tih 600 zakona je bilo sasvim dovoljno da se njime uredi i vodi ta država.
Nije bilo potrebno da se donose a niti su se donosili drugi zakoni.
Mojsijev zakon je upravljao svakim dijelom života ljudi koji su živjeli u toj državi.Mojsijev zakon je bio na snazi oko 1550 godina.
Nije bio niti napisan da traje vječno niti za cijeli svijet.
Taj zakon je u cijelosti bio primjenjiv samo na teritoriju ondašnje države Izrael.
Ako bi smo htjeli danas živjeti prema Mojsijevom zakonu ,ne bi smo mogli,jer on u sebi sadrži zakone
koji se ne mogu primijeniti,na primjer,zakon o kamenovanju. Ako bi neka židovska zajednica danas htjela da kazni nekog svog pripadnika ,kamenovanjem,ne bi mogli jer oni su pod zakonom države u kojoj žive i ne mogu provoditi svoje kaznene zakone .
Pored toga,da bi se uredila savremena država potrebno je puno više zakona nego što sadrži Mojsijev zakon.
Dolaskom Isusa Mojsijev zakon prestaje da važi,a i sama država Izrael je 70.godine prestala da postoji.
Isusovi sljedbenici,kršćani su imali zakon koji nije zahtijevao postojanje posebne države.
Kršćani su mogli držati se tog zakona ili načela,bilo gdje da su živjeli.Ako su živjeli u Jeruzalemu ili Rimu ili
Babilonu mogli su u cijelosti držati se svog zakona.
Obzirom da zakoni i načela kojima je Isus poučio kršćane nisu bili zakoni za upravljanje državom,
kršćani nisu niti težili da imaju svoju državu.
Kršćanskim načelima i zakonima ne može se voditi država.
Kršćani su poštovali zakon države u kojoj su živjeli i nisu težili promjeni državnog uređenja.
Ponovit ću moje pitanje,
Da li Kuran ima sve elemente,da li ima dovoljno zakona, koji su potrebni da bi se putem njega vodila država?
Može li se Kuranom voditi savremena država?
države uspostavljaju ljudi a ne knjige...ljudi su po prirodi takvi da se mijenjaju od rođenja pa do smrti, mijenja se i njihova okolina, stanja u kojima žive dok se "svete knjige" imperativno postavljaju kao "bogom dane" i nepromjenjive što ih samo po sebi čini nekomplementarnim prirodi čovjeka, a posebno potpuno nepodesnim za uređenje društva i kompleksnih i promjenjivih odnosa među ljudima.
-
šarf
#63 Re: KURAN I DRŽAVA
Dexxx,
molim te objasni mi ono što nisam vidio u tom ajetu
- insomnia78
#64 Re: RE: Re: KURAN I DRŽAVA
[emoji106]Kikibombona wrote:Nevidjena glupost.blackpawn33 wrote:"Covjek koji ubije nevinog covjeka je toliko grijesan kao da je pobio cijelo covjecanstvo" i onda vidis kako se muslimani medjusobno ubijaju, ubijaju druge nevine ljude i pitas se da li je do kurana ili do muslimana.
Medjusobno su se ubijali najbolji prijatelji Muhameda, od kojih je nekima za zivota obecao dzenet. Bezbroj gradjanskih ratova u samim pocecima islama. Krvolocna borba za vlast oduvijek, gora nego je slucaj sada. Vise su muslimani ratovali u vrijeme poslanika i neposredno poslije nego sto ratuju sada.
Islam se sirio vojnom silom. To je neoboriva cinjenica.
Perzijanci i Bizantijci koje su pobili u osvajackim pohodima muslimani nisu smatrali nevinim.
E tako ni danasnje muslimanske vojske neprijatelje ne smatraju nevinim.
Nista se previse nije promijenilo, samo se sada manje ratuje nego onda.
- nasa
#65 Re: KURAN I DRŽAVA
u ratu, ne iz cista mira tako da ne vidim vezu s navedenim ajetom
- insomnia78
#66 Re: KURAN I DRŽAVA
Da, samo sto je rat a pogotovo neprijatelj vrlo rastegljiva kategorija
- insomnia78
#67 Re: KURAN I DRŽAVA
Kako onda Kardawi ohalali izraelske civile?
-
Dexx1
#68 Re: KURAN I DRŽAVA
Svako ima pravo na svoje mišljenje.HobotnicaPLus wrote: Nego, mislim da bilo koja vjerska knjiga jednostavno ne moze biti model po kojem ce se oblikovati drzava i njeni zakoni u 21. vijeku. Razlog je taj sto se nacin na koji civilizacija danas funkcionise uveliko razilazi sa religijskim principima.
Mnogo bolji poznavaoci Kurana i hadisa od tebe i mene se baš i ne bi složili sa ovim presimplifikovanim primjerom, ne znam za druge.chupacabra wrote: Kuran i Hadisi vam nalazu u vidu ljudskih prava da je kazna za izlazak iz vjere smrt. Moderni sekularni ustav pak mora postovati ljudska prava, ukljucujuci i pravo na nevjerovanje, pa se ovakav propis (smrtna kazna za nevjerstvo) smatra protuzakonitim i kaznjivim. Mozda vam se to ne svidja, ali sve dok ne zavlada serijat to ce biti tako.
Sekularni ili bilo koji drugi ustav nije problem sve dok se njime ne krše fundamentalna ljudska prava.
Kontekst.šarf wrote:Dexxx,
- nasa
#69 Re: KURAN I DRŽAVA
Nije ako je neko dobronamjeran, ako nije onda je jako tesko naci rijeci koje ce takvom objasniti sta je nevin covjek. Evo i u ovom nasem ratu nije to bila neka mudrolija. Npr. snajperom ciljas dio tjela koji ces pogoditi covjeka koji nosi vodu, seta ili sl. ili sasvim svjesno ubijes nenaouruznog djecaka i trazis mjesto gdje ces to sakriti itd. Manje vise mislim da ljudi jako dobro znaju kad cine zlo...insomnia78 wrote:Da, samo sto je rat a pogotovo neprijatelj vrlo rastegljiva kategorija
- nasa
#70 Re: KURAN I DRŽAVA
Kardawi nije Bog, a za citirani ajet krecemo od pretpostavke da jeste...insomnia78 wrote:Kako onda Kardawi ohalali izraelske civile?
- insomnia78
#71 Re: RE: Re: KURAN I DRŽAVA
Samo sto kad ti sam protumacis neki ajet onda te poklope sa hadisima i ljudima koji se skoluju za tekfir kur'ana. Pa kud ces boljeg ljuda od njega za takve stvari? Nije on neki seoski priuceni hodzicanasa wrote:Kardawi nije Bog, a za citirani ajet krecemo od pretpostavke da jeste...insomnia78 wrote:Kako onda Kardawi ohalali izraelske civile?
- nasa
#72 Re: RE: Re: KURAN I DRŽAVA
Ma on jeste skolovan i ne znam sad konkretno koja je pozadina odredjenih tumacenja koje nudi ali realno sve je to veliko sranje. Isti taj kaze nije u redu da stavljate jelke da bi privukli kupce jer ne obiljezavate taj praznik i niko ga ne sljivi nizasta, e onda kao ga uzmu za ozbiljno kad prica o drugim temama...On ima utjecaja odnosno podrske koliko mu dopusti politikainsomnia78 wrote:Samo sto kad ti sam protumacis neki ajet onda te poklope sa hadisima i ljudima koji se skoluju za tekfir kur'ana. Pa kud ces boljeg ljuda od njega za takve stvari? Nije on neki seoski priuceni hodzicanasa wrote:Kardawi nije Bog, a za citirani ajet krecemo od pretpostavke da jeste...insomnia78 wrote:Kako onda Kardawi ohalali izraelske civile?
-
šarf
#73 Re: KURAN I DRŽAVA
Dexxx,molim te da se ne igramo mačke i miša.
Svakako su i drugi pozvani da napišu značenje ajeta 5:44.
Mislim da bi nam svima stvari bile puno jasnije ako bi smo citirali ajete o kojima govorimo,staviti koja sura i ajet.
Nasa,
ajet o kojem se govori je iz sure 5:32- Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije
nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da
je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao
da je svim ljudima život sačuvao.
Što se može razumjeti iz ajeta,da li se ubijanje odnosi na ratno stanje?
Mislim da bi nam svima stvari bile puno jasnije ako bi smo citirali ajete o kojima govorimo,staviti koja sura i ajet.
Nasa,
ajet o kojem se govori je iz sure 5:32- Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije
nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da
je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao
da je svim ljudima život sačuvao.
Što se može razumjeti iz ajeta,da li se ubijanje odnosi na ratno stanje?
-
njonjica
#74 Re: KURAN I DRŽAVA
A sura Pokajanje u kojoj se poziva na ubijanje onih koje islam smatra mnogoboscima (9/5)?
Poslano sa mog Maya koristeći Tapatalk
Poslano sa mog Maya koristeći Tapatalk
-
Dexx1
#75 Re: KURAN I DRŽAVA
U tim stavkama se govori o ehlu-l-kitabijama, ili o kršćanima i jevrejima i Objavama koje su njima dolazile.šarf wrote:Dexxx,molim te da se ne igramo mačke i miša.
Mislim da bi stvari bile jasnije kad bi zapravo pročitali te ajete, a ne kad bi tražili objašnjenja bez da pročitamo.
A u 9/6 se, opet, poziva da se oni koje "islam smatra mnogoboscima" zaštite. Kako sad to?? A da, ima ono nešto što se zove kontekst.njonjica wrote:A sura Pokajanje u kojoj se poziva na ubijanje onih koje islam smatra mnogoboscima (9/5)?