Jesi l sigurnanjonjica wrote: Nisi ti mene shvatio, ocigledno; rijec je o Picasovim slikama koje prikazuju lice zene i lice djecaka sto je, znamo zabranjeno u Kur'anu.
KURAN I DRŽAVA
-
Dexx1
#101 Re: KURAN I DRŽAVA
-
njonjica
#102 Re: KURAN I DRŽAVA
Milion postoDexx1 wrote:Jesi l sigurnanjonjica wrote: Nisi ti mene shvatio, ocigledno; rijec je o Picasovim slikama koje prikazuju lice zene i lice djecaka sto je, znamo zabranjeno u Kur'anu.
Problem je kad u toj drzavi zivi osoba koja je vidjela picasove slike Dijete i golub ili Portret zene koje ne moze da je zaboravi iako Kur'an striktno zabranjuje prikazivanje likova.
-
Dexx1
#103 Re: KURAN I DRŽAVA
Mozes li nam citirati kuranski ajet u kojem se zabranjuje prikazivanje likova
-
njonjica
#104 Re: KURAN I DRŽAVA
Ja sam samo procitala a ti si bolji poznavaoc tako da bih te zamolila da ti meni citiras ajet u kojem je jasno naznaceno da je to dozvoljeno?Dexx1 wrote:Mozes li nam citirati kuranski ajet u kojem se zabranjuje prikazivanje likova
U kojem ajetu je naznacena tacna granica izmedju idolopoklonstva i umjetnicke slike na kojoj je lice malog djecaka?
Last edited by njonjica on 27/11/2016 22:30, edited 1 time in total.
-
njonjica
#106 Re: KURAN I DRŽAVA
trodupli, izvinjavam se, konekcija mi ne stima.
- Saga Noren
#107 Re: KURAN I DRŽAVA
Ona pise o zakonu, a ti ides ad hominem. Glavna odlika primitivaca i onih koji nemaju argumente.nasa wrote:A sta je konkretno problem s cetri zene, sta te briga sta neko sebi bira. Zasto se cini iz onog sto pises da je to nesto zaostalo. Ako vec pricamo o 21. stoljecu neke zene bez problema naplate grupnjak i to je njihovo pravo...njonjica wrote:U toj knjizi pise kako mozes kazniti zenu - u to je ukljuceno i fizicko nasilje. Ako nije poslusna. Postoje teorije pristrasnih kao udariti je kao sto bi cetkicom za zubeDexx1 wrote: Ako si pročitala tu Knjigu, nećeš naći da je u njoj,npr, kao kazna za bludničenje predvidjeno kamenovanje, niti da se neki manji prestupi imaju kazniti bičevanjem itd.. Tema je - (samo) Kur'an i država.
Medjutim opet nama ovdje quote-iraš dio nekog teksta gdje stoji da neka tamo grupacija upravo takve kazne sprovodi i kaže da u tome nalazi uporište u Knjizi a ti potvrdjuješ da je to tako iako znaš da nije.. Može li ovaj smajli![]()
Zato kažem, pročitaj ponovo ako treba i pročitaj gdje treba a ne na raznoraznim stranicama po netu.![]()
Takodjer pise da dvije zene na sudu mogu biti svjedoci ali to vrijedi kao jedan svjedok; muskarac pak moze ozeniti i cetiri zene ako zeli. Kod raspodjele zaostavstine, koliko moze pripasti kcerki, molim te podsjeti me, taj detalj sam zaboravila. Kao i onaj vezano za robinje![]()
To su zakoni koje biste uvodili u 21. stoljecu, zakoni adekvatni svijesti i potrebi pustinjskog trgovca prije cca 1400 godina.
Tim grupacijama referenca je knjiga o kojoj je ovdje rijec ali ne samo ona nego i misljenja nekih alima, hadisi. No knjiga je izvor svega; mudraci daju misljenje inspirisani njome a hadisi su rijec o poslanikovom zivotu cija je sveta obaveza bila da do posljednjeg slova slijedi knjigu za koju vjernici vjeruju da mu je posredstvom Gibrila spustena bozija rijec u njoj (Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu). Dakle...serijat nikako ne moze i ne smije biti mimo tih pravila inace nice nije islamski zakonik.
Inace ti je pristup temi pravo bezveze, vrlo iritantan i nekulturan.
Toliko o iritantnosti i nekulturi....
-
Dexx1
#108 Re: KURAN I DRŽAVA
Postoji serijatsko pravilo koje glasi da je sve dozvoljeno dok ne bude jasnim tekstom zabranjeno..njonjica wrote:Ja sam samo procitala a ti si bolji poznavaoc tako da bih te zamolila da ti meni citiras ajet u kojem je jasno naznaceno da je to dozvoljeno?Dexx1 wrote:Mozes li nam citirati kuranski ajet u kojem se zabranjuje prikazivanje likova
U kojem ajetu je naznacena tacna granica izmedju idolopoklonstva i umjetnicke slike na kojoj je lice malog djecaka?
A tog teksta neces naci po ovom pitanju, bar ne u Kuranu, posto ovdje o Kuranu i govorimo.. Pretrazi malo bolje te islamofobicne portale, pa onda barataj sa vjerovatnocom od milion-posto
- Towelie
#109 Re: KURAN I DRŽAVA
U Islamu imas jedan od temeljnih principa da se dela gledaju prema nijjetu - nameri. Kad naslikas umetnicku sliku, ti u 21. veku sigurno neces toj slici ciniti sedzdzu kao sto su se nekada obozavali idoli, te stoga nema problema da slikas sta hoces. Imaju hadisi koji zabranjuju crtanje likova, mada je moja preporuka da ih se ne uzima za ozbiljno jer su fabrikovani.
Ja sam samo procitala a ti si bolji poznavaoc tako da bih te zamolila da ti meni citiras ajet u kojem je jasno naznaceno da je to dozvoljeno?
- nasa
#110 Re: KURAN I DRŽAVA
Saga Noren wrote: Ona pise o zakonu, a ti ides ad hominem. Glavna odlika primitivaca i onih koji nemaju argumente.
Toliko o iritantnosti i nekulturi....
A ja sam ciljala na npr. " pustinjski trgovac". Ako razgovaramo o poropisima i njihovoj primjeni ne znam kakav znacaj osim iritirajuceg treba da ima pustinjski trgovac. Jeste to bio ali konstukcija recenice cilja da to prikaze kao negativnost ili bar nesto sto ga klasifikuje na neki nacin koji oni ocigledno smatra nizim ili manje vrijednim. I to je samo jedan primjer iz niza upisa...
- Saga Noren
#111 Re: KURAN I DRŽAVA
nasa wrote:Saga Noren wrote: Ona pise o zakonu, a ti ides ad hominem. Glavna odlika primitivaca i onih koji nemaju argumente.
Toliko o iritantnosti i nekulturi....Pa ja koliko vidim i tebi je glavni argument da sam primitivna.
A ja sam ciljala na npr. " pustinjski trgovac". Ako razgovaramo o poropisima i njihovoj primjeni ne znam kakav znacaj osim iritirajuceg treba da ima pustinjski trgovac. Jeste to bio ali konstukcija recenice cilja da to prikaze kao negativnost ili bar nesto sto ga klasifikuje na neki nacin koji oni ocigledno smatra nizim ili manje vrijednim. I to je samo jedan primjer iz niza upisa...
Nisam ukljucena u raspravu, samo objektivno promatram....mogla bih ti raditi posao
Ocekivala sam da uz ova zelena slova tvoje titule ide neki dignitet... a ne nisko prepucavanje s argumentima na osobnoj osnovi...ako me kuzis.
Dalje mozete nastaviti o temi....samo bez ad hominem argumenata molit cu...
By Saga, sexy mod na religiji
- Saga Noren
#113 Re: KURAN I DRŽAVA
I to pink
Molim da mi se dodijeli titula...
-
šarf
#114 Re: KURAN I DRŽAVA
Dame i gospodo,molim vas.
Imajmo poštovanja prema mišljenjima drugih.
Molim vas da se vratimo na osnovu teme,ima li Kuran dovoljno zakona da se njime vodi država.
Ovdje ne mislim na ispravnost i moralnost kuranskih zakona,već jednostavno ,ima li ih dovoljno ili ne.
Slijedimo nit teme a naši smisleni komentari kroz dobre argumente ,vidjet ćete, dovest će do odgovarajućeg zaključka,bez da ubjeđujemo jedni druge.
Također ne govorimo ni o tome koja zemlja danas se vodi Kuranom.
Ne govorimo niti o šerijatu.
Vidim da smo se već podijelili Dexxx sa jedne strane a svi drugi napadaju.To nije u redu.Nemojte da nam bude cilj da nekoga istjeramo iz razgovora.Molim vas, mi razgovaramo ,razmjenjujemo mišljenja,nemojte da osuđujemo jedni druge.
Hajde da pokušamo na jedan drugačiji način pristupiti ovome.
Zamislimo da sada svi mi koji sudjelujemo u ovom razgovoru želimo uspostaviti državu kojoj je zakon Kuran.
Ko bi bio na vrhu te države?
Predsjednik? Da li ta funkcija ili to tijelo Kuran nekim ajetom podržava?
Kralj? Isto pitanje.
Kalifa?
Još jednom ne govorimo o šerijatu.Sam pojam ,šerijat, Kuran ne poznaje.
Dakle,Kuran u ruke pa da vidimo gdje ćemo stići.
Molim vas da se vratimo na osnovu teme,ima li Kuran dovoljno zakona da se njime vodi država.
Ovdje ne mislim na ispravnost i moralnost kuranskih zakona,već jednostavno ,ima li ih dovoljno ili ne.
Slijedimo nit teme a naši smisleni komentari kroz dobre argumente ,vidjet ćete, dovest će do odgovarajućeg zaključka,bez da ubjeđujemo jedni druge.
Vidim da smo se već podijelili Dexxx sa jedne strane a svi drugi napadaju.To nije u redu.Nemojte da nam bude cilj da nekoga istjeramo iz razgovora.Molim vas, mi razgovaramo ,razmjenjujemo mišljenja,nemojte da osuđujemo jedni druge.
Zamislimo da sada svi mi koji sudjelujemo u ovom razgovoru želimo uspostaviti državu kojoj je zakon Kuran.
Kralj? Isto pitanje.
Kalifa?
- Saga Noren
#115 Re: KURAN I DRŽAVA
šarf wrote:Dame i gospodo,molim vas.
Kralj? Isto pitanje.
Kalifa?
Molim da se pridrzavate uputa postovanog kolege šarfa.
By Saga
- Towelie
#116 Re: KURAN I DRŽAVA
Na koje nacine kaznjavas kao sexy mod?Saga Noren wrote:I to pink![]()
- Saga Noren
#117 Re: KURAN I DRŽAVA
Sve po Serijatu...Towelie wrote:Na koje nacine kaznjavas kao sexy mod?Saga Noren wrote:I to pink![]()
Po guzi....pa veeezem...pa... Svasta nesto.
Jesi bio dobar, a ? A ?
Saga
- Saga Noren
#118 Re: KURAN I DRŽAVA
Hoces glasat za mene ?sherbett wrote:Pa Sultan!šarf wrote: Ko bi bio na vrhu te države?
em validno, em pravedno..a po Kuranu.
-
šarf
#119 Re: KURAN I DRŽAVA
Saga Noren dobro ti ide.
Glasanje je demokratski princip kojeg opet nema u Kuranu.
Ne govorimo da li je to dobro ili ne ,nego što Kuran kaže ,kako izabrati ili postaviti vlast.
Ne govorimo da li je to dobro ili ne ,nego što Kuran kaže ,kako izabrati ili postaviti vlast.
- Towelie
#120 Re: KURAN I DRŽAVA
Bio sam nevaljao..rukovao sam se sa nepoznatim zenama.Saga Noren wrote:Sve po Serijatu...Towelie wrote:Na koje nacine kaznjavas kao sexy mod?Saga Noren wrote:I to pink![]()
Po guzi....pa veeezem...pa... Svasta nesto.
Jesi bio dobar, a ? A ?![]()
Saga
Al nesto kontam da malo ne trolas, Svedjanka?
-
šarf
#121 Re: KURAN I DRŽAVA
Molim vas pokušajte razmišljati kao osobe koje bi voljele da je Kuran zakon države.
Dajte neki kuranski ajet kojim bi se moglo pokriti bar neko područje.
Evo primjer:2:256. U vjeri nema prisiljavanja.
Da li bi ovo mogao biti odgovor na pitanje ,što sa ateistima?
Dajte neki kuranski ajet kojim bi se moglo pokriti bar neko područje.
Evo primjer:2:256. U vjeri nema prisiljavanja.
Da li bi ovo mogao biti odgovor na pitanje ,što sa ateistima?
- Dope_Man
#122 Re: KURAN I DRŽAVA
Pitanje cijele teme je da li Kuran, sam i takav kakav jeste, moze biti dovoljan da se uredi i vodi jedna moderna drzava. I taj primjer sa demokratijom je covjek napisao lijepo da ne mora ona biti niti dobra, niti losa, nego je postavio pitanje kako bi se po Kuranu birala vlast.sherbett wrote:A zasto bi demokracija ikad igdje morala biti defaultni oblik vladavine, ili sustav vlasti?šarf wrote:Saga Noren dobro ti ide.
Vidi, decko, ti se prvo malo obrazuj, prouci povijest islamskih drzava...zacudit ces se.
ne mozes postavljati pretpostavke na osnovu paradigmi..siri horizonte.
svako tvoje pitanje se temelji na nekom obliku predrasude. Ti si sebi postavio drzavu tipa SAD, i sad razmisljas kako bi ona funkcionirala po Kuranau.
Akozelis objektivnu i smislenu sliku ili predodzbu o tome, onda makni svaku hipotezu ili usporedbu iz glave..pa ce ti se iskristalizirati.
I uci povijest. Historia magistra vitae est!
Mislim da je i vise nego jasno da Kuran, s obzirom na to kada je nastao, vec odavno pokazuje znakove starenja i da je odgovor na pitanje koje postavlja ova tema - Ne, ne moze jer ne pokriva mnoga podrucja koja su nastala u medjuvremenu.. najobicnija stvar koju ne pokriva je saobracaj. Također, život za sve nemuslimane bi bio katastrofa, obrazovanje, kultura, naucna istrazivanja itd.. milion stvari kojima se danas bavimo, a ranije nismo, Kuran ne spominje i samim tim nema pravila vezana za njih.
Ti izgleda mislis da moze, pa probaj to argumentovati ako tako mislis.
-
njonjica
#123 Re: KURAN I DRŽAVA
Za 1400 godina arapi nisu uspjeli stvoriti takvu drzavu....i sad bi od neke druge to pravili?sherbett wrote:A zasto bi demokracija ikad igdje morala biti defaultni oblik vladavine, ili sustav vlasti?šarf wrote:Saga Noren dobro ti ide.
Vidi, decko, ti se prvo malo obrazuj, prouci povijest islamskih drzava...zacudit ces se.
ne mozes postavljati pretpostavke na osnovu paradigmi..siri horizonte.
svako tvoje pitanje se temelji na nekom obliku predrasude. Ti si sebi postavio drzavu tipa SAD, i sad razmisljas kako bi ona funkcionirala po Kuranau.
Akozelis objektivnu i smislenu sliku ili predodzbu o tome, onda makni svaku hipotezu ili usporedbu iz glave..pa ce ti se iskristalizirati.
I uci povijest. Historia magistra vitae est!
Bas bi bila zgodna neka kao sto je recimo BiH...ovakva skrsena i korumpirana, vec podijeljena...odlicna za eksperiment i vjezbanje strogoce.
A Amerika je u planu dugorocno
-
njonjica
#124 Re: KURAN I DRŽAVA
A vidis, dok mi ovdje mudrujemo na marokanskoj tv prikazana emisija vrlo korisna za marokanske zene:Dexx1 wrote:O stvarima koje me interesuju trudim se da se informisem na pravom mjestu, valjda tako treba.njonjica wrote:Dexx1, i ja tebi savjetujem da je procitas jos jednom ali ne kao musliman nego kao covjek bez da uzimas u obzir bilo cije sugestije; bez rasprava i filozofiranja i sta bi bilo kad bi bilo. Procitaj kao covjek koji stoji na zemlji cvrsto ako je to uopste moguce.
To da Kuran zabranjuje umjetnost govori dovoljno o tvom poznavanju istog. Ti se ocigledno o islamu informises na nekom islamofobicnom sajtu koji propagira zapadnjacke moralno-sunovratne vrijednosti i na slicnim izvorima.
Ma njima je ok imati jednu zenu i tri ljubavnice, ali cetiri zene nee nikako.. to je zaostalonasa wrote: A sta je konkretno problem s cetri zene, sta te briga sta neko sebi bira. Zasto se cini iz onog sto pises da je to nesto zaostalo. Ako vec pricamo o 21. stoljecu neke zene bez problema naplate grupnjak i to je njihovo pravo...
Inace ti je pristup temi pravo bezveze, vrlo iritantan i nekulturan.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/marok ... /161127071
No tamo je moderacija bila bas brza pa slijede sankcije televiziji; kazu, nijjet im nije bio dobar.
-
njonjica
#125 Re: KURAN I DRŽAVA
Sustina je da ne mozes voditi drzavu zakonima koji su stari 1400 godina; jednostavno jer je covjek evoluirao kao jedinka (doduse ima izuzetaka koji potvrdjuju pravilo), drustvo je evoluiralo i svijest mu je promijenjena. Ti zakoni su vjerovatno bili ok za doba u kojem su nastali ali 1400 godina kasnije...mislimsherbett wrote:Zapravo, ja cijelo vrijeme vrtim po glavi monarhije...pa i Osmansko carstvo. Mislim da je Sulejman bio pravedan vladar, a opet mu je vodilja bila vjera.
Imas vjerske vladare i po Europi..Marija Terezija, npr. Ona je za sve pitala Jezuite..a opet je upisana kao zacetnica prosvjetiteljstva.
I sad, imas tako monarhiju, potrefi se dobar vladar koji kao ona, npr., vlada 40 godina..ili Viktorija u Eng. Ili Katarina u Rusiji...i narodu je dobro desetljecima. U parlamentarnoj demokraciji imas lose vladare godinama.
Danas je tesko voditi se zakonima iz knjiga starim preko hiljadu godina.
Ono sto se iz njih moze izvuci su moralnost i eticnost kao principi na kojima bi se temeljili zakoni. J
Vec rekoh negdje ranije da je ova tema bespotrebna.