Kur'anske mudzize
-
TIFA29
MASON33 wrote:TIFA29
Povodom ove tvoje zabavne slicice:
The image first surfaced as an entry in an October 2002 Photoshop contest run by Worth1000.com. It was created by manipulating an klix photo of a Cornell University excavation of a mastodon skeleton.
The text, which is obviously bogus (apart from the loosely synopsized Qur'an story of the Prophet Hud and the people of Aad), was created much later and first found circulating with the photo in March 2004.
Link is here:
http://urbanlegends.about.com/library/b ... eleton.htm
Drugim rijecima: Kod te slicice je jasno da je obicna manipulacija sam Photoshop-om, dok kod drugih to nije... vec su istinite? Kao recimo onaj red drveca u Njemackoj, ili?
-
TIFA29
Spominjanje drveca od mene je bila ironija, mada se takvo sto zaista i tvrdi na vec postavljenom linku u ovoj temi.
Evo ti direktni link do te slike: http://www.al-imam.net/graphics/mjz1.jpg
-
Musafir
"Iz ajeta 39:67 shvatamo da je Bozja velicina daleko iznad ljudskog shvatanja.Ajet navodi da je svih sedam univerzuma smotano u Allahovoj saci. Znamo da je nas univerzum najmanji od univerzuma.sem toga naucni napredak nam je pokazao da se nasa galaksija,mlijecna staza proteze na 100 000 svjetlosnih godinai da nas univerzum sadrzi milijardu takvih galaksija i milijarde triliona zvijezda plus bezbrojna druga nebeska tijela. Procjenjeno je da se nas unicerzum proteze na oko 20 milijardi svjetlosnih godina godina.
"Izbrojite zvijezde" !
Ako bi smo uzeli samo jedan kvintilion zvijezda ( to je " 1 " sa osamnaest nula ) i naprosto ih brojali po jednu u sekundi,dan i noc,trebalo bi nam 32 milijarde godina,sto je vise od starosti univerzuma. To je koliko bi nam trebalo samo da ih prebrojimo,a Bog Tvorac ih je stvorio. Takva je Bozja velicina, velicina Gospodara svjetova.
"I ne cijene Allaha pravim cjenjenjem Njegovim;a Zemlja sva bice u saci Njegovoj na Dan kijameta,i nebesa ce smotana biti u desnici Njegovoj.! Slavljen neka je On i uzvisen nad onim sta pridruzuju!" (Kur'an 39:67)
Prostornu velicinu univerzuma mozemo procjenjivati,ako zamislimo da se upustimo u jednu svemirsku odiseju. Kada bismo napustili planetu Zemlju u pravcu Sunca brzinom svjetlosti, Suncu bismo stigli za 8 minuta. Ali trebalo bi nam vise od 50 000 godina da pri brzini svjetlosti izadjemo iz nase galaksije. Sa vanjskog ruba mlijecne staze nasa planeta je nevidljiva. Cak ni najmocniji teleskop nebi mogao otkriti najmocniju Zemlju. Trebalo bi nam vise od 2 miliona godina da brzinom svetlosti stignemo na prag prve galaksije.najmanje 10 mrd. godina, krecuci se brzinom svjetlosti, trebalo bi da dosegnemo vanjsku granicu naseg univerzuma. Sa vanjskog ruba naseg univerzima cak je i mlijecna staza kao cestica prasine u velikoj sobi. Ova neshvatljiva velicina je u Bozijoj ruci. Sa vanjske ivice univerzuma,gdje je Zemlja? Koliko je ona znacajna?Na takvoj jednoj cestici zivjela su stvorenja poput Merjem, Isa i Muhammeda. Pa i pored toga opet ljudi uzimaju neka od tih nemocnih stvorenja bogovima.
Bozja velicina nije samo predstavljena cinjenicom da On univerzum drzi u svojoj saci,nego i cinjenicu da On upotpunosti upravlja svakim atomom,svakom subatomskom komponentom svugdje i svagda.
"Izbrojite zvijezde" !
Ako bi smo uzeli samo jedan kvintilion zvijezda ( to je " 1 " sa osamnaest nula ) i naprosto ih brojali po jednu u sekundi,dan i noc,trebalo bi nam 32 milijarde godina,sto je vise od starosti univerzuma. To je koliko bi nam trebalo samo da ih prebrojimo,a Bog Tvorac ih je stvorio. Takva je Bozja velicina, velicina Gospodara svjetova.
"I ne cijene Allaha pravim cjenjenjem Njegovim;a Zemlja sva bice u saci Njegovoj na Dan kijameta,i nebesa ce smotana biti u desnici Njegovoj.! Slavljen neka je On i uzvisen nad onim sta pridruzuju!" (Kur'an 39:67)
Prostornu velicinu univerzuma mozemo procjenjivati,ako zamislimo da se upustimo u jednu svemirsku odiseju. Kada bismo napustili planetu Zemlju u pravcu Sunca brzinom svjetlosti, Suncu bismo stigli za 8 minuta. Ali trebalo bi nam vise od 50 000 godina da pri brzini svjetlosti izadjemo iz nase galaksije. Sa vanjskog ruba mlijecne staze nasa planeta je nevidljiva. Cak ni najmocniji teleskop nebi mogao otkriti najmocniju Zemlju. Trebalo bi nam vise od 2 miliona godina da brzinom svetlosti stignemo na prag prve galaksije.najmanje 10 mrd. godina, krecuci se brzinom svjetlosti, trebalo bi da dosegnemo vanjsku granicu naseg univerzuma. Sa vanjskog ruba naseg univerzima cak je i mlijecna staza kao cestica prasine u velikoj sobi. Ova neshvatljiva velicina je u Bozijoj ruci. Sa vanjske ivice univerzuma,gdje je Zemlja? Koliko je ona znacajna?Na takvoj jednoj cestici zivjela su stvorenja poput Merjem, Isa i Muhammeda. Pa i pored toga opet ljudi uzimaju neka od tih nemocnih stvorenja bogovima.
Bozja velicina nije samo predstavljena cinjenicom da On univerzum drzi u svojoj saci,nego i cinjenicu da On upotpunosti upravlja svakim atomom,svakom subatomskom komponentom svugdje i svagda.
-
TIFA29
Pa, dokle ovako? Zasto se stalno laze? Ono sto je cinjenica (istina), to je i dokazivo (bez sumnje). Sve ostalo je subjektivno, odnosno subjektivna istina. A, takvo sto nije obavezno i vazece za sve.Bozja velicina nije samo predstavljena cinjenicom da On univerzum drzi u svojoj saci, nego i cinjenicu da On u potpunosti upravlja svakim atomom,svakom subatomskom komponentom svugdje i svagda.
Na identican nacin po kojem nastupaju teisti (bez dokaza, a predstavljajuci takvo sto istinom) mogao bih i reci:
iliVelicina smfljoguda nije samo predstavljena cinjenicom da On univerzum drzi u svojoj guzi, nego i cinjenicu da On upotpunosti upravlja svakim atomom, svakom subatomskom komponentom svugdje i svagda.
Bez dokaza se svasta moze tvrditi. Dovoljno je samo naci lakovjerne (kojima dokazi nisu potrebni) i uplasiti ih kaznom (ako posumnjaju). I, eto "dobrovoljaca", da takvo sto prihvate kao istinu. Teologija, u tome uvjezbana kroz vise hiljada godina, nema problema naci lakovjerne. Zalosno je, ali nije i nejasno kada se poznaju metode takvog "lova", da ih je toliko.Velicina Bude nije samo predstavljena cinjenicom da On univerzum drzi u svojoj saci, nego i cinjenicu da On upotpunosti upravlja svakim atomom, svakom subatomskom komponentom svugdje i svagda.
-
Musafir
Nekoliko kur´anskih ajeta koji svjedoče Božiju moć u svakodnevnim pojavama na koje se ne obraća pažnja, jer su normalne i “prirodne”, ma šta taj pojam značio...
“U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene.” (3:190)
“Na nebesima i Zemlji, zaista, postoje dokazi za one koji vjeruju. I stvaranje vas i životinja koje je razasuo dokazi su za ljude koji su čvrsto ubijeđeni”(45:2-6)
“Zar su oni (ljudi) bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!
Zar su oni nebesa i Zemlju stvorili?! Ne, nego oni neće da vjeruju.”(52:35-36)
“A zasto ne razmisle (ljudi) sami o sebi?”(30:8 )
“Mi vas stvaramo-pa zašto ne povjerujete?
Kažite vi Meni: da li sjemenu koje ubacujete vi oblik dajete ili Mi to činimo?”56:57-59)
“Allah vas iz trbuha majki vaših izvodi, vi ništa ne znate, i daje vam sluh i vid i razum da biste bili zahvalni.”(16:78 )
“Kažite vi meni, ako bi vas Allah sluha vašeg i vida lišio i srca vaša zapečatio, koji bi vam bog, osim Allaha, to vratio?”(6:46)
“Kažite vi meni - ako bi Allah dao da vam noć potraje vječno, do Sudnjeg dana, koji bog bi vam, osim Allaha, svjetlo dao? Zar ne čujete?
Reci: “Kažite vi meni - ako bi Allah dao da vam dan potraje vječno, do Sudnjeg dana, koji bog bi vam, osim Allaha, noć dao da u njoj otpočinete? Zar ne vidite?” (28:71-72)
Reci: “Posmatrajte ono što je na nebesima i na Zemlji!”(10:101)
“Zar se može sumnjati u Allaha, Stvoritelja nebesa i Zemlje?”(14:10)
“On vam pokazuje dokaze moći Svoje, pa koje od Allahovih dokaza ne priznajete?”(40:81)
“O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje - pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova, pa vam pokažemo moć Našu! A u materice smještamo šta hoćemo, do roka određenog, zatim činimo da se kao dojenčad rađate i da poslije do muževnog doba uzrastate; jedni od vas umiru, a drugi duboku starost doižvljavaju, pa začas zaboravljaju ono što saznaju. I ti vidiš zemlju kako je zamrla, ali kad na nju kišu spustimo, ona ustrepće i uzbuja, i iz nje iznikne svakovrsno bilje prekrasno, zato što Allah postoji, i što je On kadar mrtve oživiti, i što On sve može. I što će čas oživljenja, u to nema sumnje, doći i što će Allah one u grobovima oživiti.”(22:5-7)
“I jedan od dokaza Njegovih je stvaranje nebesa i Zemlje, i raznovrsnost jezika vaših i boja vaših; to su, zaista, pouke za one koji znaju.”(30:22)
.....
“Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur´an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?” (41:53)
“U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene.” (3:190)
“Na nebesima i Zemlji, zaista, postoje dokazi za one koji vjeruju. I stvaranje vas i životinja koje je razasuo dokazi su za ljude koji su čvrsto ubijeđeni”(45:2-6)
“Zar su oni (ljudi) bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!
Zar su oni nebesa i Zemlju stvorili?! Ne, nego oni neće da vjeruju.”(52:35-36)
“A zasto ne razmisle (ljudi) sami o sebi?”(30:8 )
“Mi vas stvaramo-pa zašto ne povjerujete?
Kažite vi Meni: da li sjemenu koje ubacujete vi oblik dajete ili Mi to činimo?”56:57-59)
“Allah vas iz trbuha majki vaših izvodi, vi ništa ne znate, i daje vam sluh i vid i razum da biste bili zahvalni.”(16:78 )
“Kažite vi meni, ako bi vas Allah sluha vašeg i vida lišio i srca vaša zapečatio, koji bi vam bog, osim Allaha, to vratio?”(6:46)
“Kažite vi meni - ako bi Allah dao da vam noć potraje vječno, do Sudnjeg dana, koji bog bi vam, osim Allaha, svjetlo dao? Zar ne čujete?
Reci: “Kažite vi meni - ako bi Allah dao da vam dan potraje vječno, do Sudnjeg dana, koji bog bi vam, osim Allaha, noć dao da u njoj otpočinete? Zar ne vidite?” (28:71-72)
Reci: “Posmatrajte ono što je na nebesima i na Zemlji!”(10:101)
“Zar se može sumnjati u Allaha, Stvoritelja nebesa i Zemlje?”(14:10)
“On vam pokazuje dokaze moći Svoje, pa koje od Allahovih dokaza ne priznajete?”(40:81)
“O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje - pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova, pa vam pokažemo moć Našu! A u materice smještamo šta hoćemo, do roka određenog, zatim činimo da se kao dojenčad rađate i da poslije do muževnog doba uzrastate; jedni od vas umiru, a drugi duboku starost doižvljavaju, pa začas zaboravljaju ono što saznaju. I ti vidiš zemlju kako je zamrla, ali kad na nju kišu spustimo, ona ustrepće i uzbuja, i iz nje iznikne svakovrsno bilje prekrasno, zato što Allah postoji, i što je On kadar mrtve oživiti, i što On sve može. I što će čas oživljenja, u to nema sumnje, doći i što će Allah one u grobovima oživiti.”(22:5-7)
“I jedan od dokaza Njegovih je stvaranje nebesa i Zemlje, i raznovrsnost jezika vaših i boja vaših; to su, zaista, pouke za one koji znaju.”(30:22)
.....
“Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur´an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?” (41:53)
-
TIFA29
Sve i jedan (bas sve i jedan) citirani ajet nije nista drugo do obicna tautologija (uslovljavanje postojanja onog sto se zeli dokazati kao postojece). Najkrace receno: Ako Bog postoji, onda On postoji.
Takvo sto je svima glupo i bezvezno, sem kada isto to zelimo i tvrdimo. Navedimo primjer:
Kada zelim da dokazem svoju zamisao o vanzemaljcima kao kreatorima piramida, tada cu iste i kao dizajnere da navedem. No, prije nego sto ih navedem, ja cu "dokazivati" da ih covjek nije mogao napraviti i onda cu "zakljuciti": Ako covjek nije mogao napraviti piramide, tko je onda u mogucnosti da ih napravi, sem vanzemaljaca?
Ili drugacije: Isprva cu spominjati i napominjati da covjek nije mogao bez poznavanja tocka da toliko tesko kamenje slaze jedno na drugo toliko u visinu. Tu tehnologiju on (covjek) nije tada poznavao. Spominjat` cu da su piramide starije nego sto se tvrdi (najmanje 10.000 su stare), a tada covjek ni civilizaciju nije imao (bez civilizacije bili smo divlji... stoga zaboravi poznavanje geometrije), i stoga cu na kraju zakljuciti: Ako covjek, najinteligetnije bice na ovoj planeti nije mogao biti kreator piramide, onda je logicno da su ih kreirali vanzemaljci. Dakle: Ako covjek nije mogao napraviti piramide, tko je onda u mogucnosti da ih napravi, sem vanzemaljaca?
Na identican nacin se uslovljava postojanje Svemoguceg, Sveznajuceg, Milostivog, Najpravednijeg, koji je vjecan, trajan i svemu uzrok, koji nema svojeg uzroka i samodovoljan je, i na kraju svugdje je prisutan. Kada se prihvati takvo sto kao moguce, onda je lako "dokazati" pri svemu na sta nemamo odgovor o uzroku nastanka ili postanka da je On uzrok tome. Pri svemu sto nam izgleda nemoguce, Njemu je moguce. I sve to naravno u stilu: Ako Bog postoji, onda On postoji.
Ili drugacije: Nismo znali kako grmljavina i kisa nastaju, stoga je Bog mahao cekicem. Sada znamo da to nije tako, onda Bog vise i ne mase cekicem. Ono sto trenutno ne znamo, opet neki tvrde (kao i sa cekicem) da je to Njegovo djelo...
P.S:
Musafir: Kako su napravljene piramide?
TIFA29: Napravili su i svemirci.
Musafir: Svemirci?
TIFA29: Da.
Musafir: Kako?
TIFA29: To je tajna.
Musafir: Ali, otkud znas da su ih oni napravili?
TIFA29: Pa, ocito je.
Musafir: Zasto?
TIFA29: Oni mogu vise stvari nego mi. Oni su tehnoloski na vecem nivou. Njima to nije tesko.
Musafir: Hmm, ne kontam tvoj nacin razmisljanja. Ja te upitam kako su piramide napravljene, a ti mi spominjes svemirce. S time mi nisi objasnio kako su piramide napravljene. Pored toga, ti navodis njih kao kreatore piramida, kao da drugi odgovor nije moguc, tj. kao da drugi odgovor ne dolazi u obzir. Zasto si tako siguran u to, odnosno da su kreatori bili svemirci?
TIFA29: Rekao sam ti vec: "Oni su tehnoloski na vecem nivou. Njima to nije tesko."
Musafir: Covjece, otkud znas da su oni na vecem tehnoloskom nivou, i da njima to nije tesko? Otkud znas da su uopste bili na Zemlji? Otkud znas da oni uopste postoje?
TIFA29: Jos jednom: Ocito je. To mogu samo oni.
Musafir: Ufff!!! Nije ocito. Moze postojati i mogucnost da su ih ipak ljudi kreirali. Covjek prije 10.000 godina nije bio uslovno i glup. On nije poznavao toliko toga sto mi danas znamo, ali to ne znaci automatski da je bio tada glup. Zamislivo je i da covjek je imao vise znanja i mogucnosti nego sto mi to danas pretpostavljamo. Takodje je zamislivo i objasnjivo da covjeku nije potrebno poznavanje tocka da bi piramide napravio. Tvoji navodi nisu dokazivi. Nisu ni prihvatljivi. Oni su samo proizvoljni navodi.
TIFA29: Ma nemoj? Ti samo nisi u stanju (niti si voljan) da prihvatis cinjenicu da postoje i razvijenije civilizacije od nas, i da za njih je sitnica napraviti piramide.
Musafir: Jojj, sada me vec nerviras. Nije pitanje da li je moguce da takve civilizacije zaista mogu postajati ili da li postoje, vec je pitanje bilo: Kako su napravljene piramide?
TIFA29: Ja sam ti odgovorio. Problem je sto ti ne zelis to da prihvatis kao odgovor.
Musafir: Zato sto nije dokaziva ni jedna premisa, stoga nije ni zakljucak obavezan (deduktivan). Sto znaci: Moguce su i druge opcije.
TIFA29: Hahahaha. Sada si smijesan. Ti ne zelis da ih vidis, zato ih i ne vidis. Da si mentalno spreman, ti bi ih i vidio. Dokazi da su bili ovdje su svuda. Trebas ih samo shvatiti kao takve. No, tvoj um nije spreman za to. Ogranicen si. Nisi dovoljno otvoren za tu cinjenicu. Ali, to nije toliki problem. Oni su i takvo sto spominjali. Naime, u svojoj objavi za njihove sledbenike su i to spomenuli.
Musafir: Ufff!!!
Kakvoj sada objavi? I sta spomenuli?
TIFA29: "Sangrofljanog." To je njihova objava. Tu doslovno stoji: "I pored ocitih dokaza, oni nece da vjeruju. Na njihovim ocima je koprena, a njihova srca su zatvorena. Za njih ne slijedi nagrada. Naprotiv! Njih ceka kazna golema!" Ja vjerujem u to. To mi je i logicno prihvatljivo. To je istina. Sve ostalo je laz. Ja cu dospjeti do njih. Bit`cu sretan. Mozda cu cak i smjeti letjeti njihovu letjelicu. Ako budem dovoljno iskren vjernik u njih. A, oni su mi svjedoci da to jesam. Dok ti, ti ces nam sluziti kao gorivo za tu letjelicu. Ti ces sagorjeti. Hehehe.
Musafir: A svasta!
TIFA29: Neka, neka. Ko se zadnji smije, najsladje se smije.
Takvo sto je svima glupo i bezvezno, sem kada isto to zelimo i tvrdimo. Navedimo primjer:
Kada zelim da dokazem svoju zamisao o vanzemaljcima kao kreatorima piramida, tada cu iste i kao dizajnere da navedem. No, prije nego sto ih navedem, ja cu "dokazivati" da ih covjek nije mogao napraviti i onda cu "zakljuciti": Ako covjek nije mogao napraviti piramide, tko je onda u mogucnosti da ih napravi, sem vanzemaljaca?
Ili drugacije: Isprva cu spominjati i napominjati da covjek nije mogao bez poznavanja tocka da toliko tesko kamenje slaze jedno na drugo toliko u visinu. Tu tehnologiju on (covjek) nije tada poznavao. Spominjat` cu da su piramide starije nego sto se tvrdi (najmanje 10.000 su stare), a tada covjek ni civilizaciju nije imao (bez civilizacije bili smo divlji... stoga zaboravi poznavanje geometrije), i stoga cu na kraju zakljuciti: Ako covjek, najinteligetnije bice na ovoj planeti nije mogao biti kreator piramide, onda je logicno da su ih kreirali vanzemaljci. Dakle: Ako covjek nije mogao napraviti piramide, tko je onda u mogucnosti da ih napravi, sem vanzemaljaca?
Na identican nacin se uslovljava postojanje Svemoguceg, Sveznajuceg, Milostivog, Najpravednijeg, koji je vjecan, trajan i svemu uzrok, koji nema svojeg uzroka i samodovoljan je, i na kraju svugdje je prisutan. Kada se prihvati takvo sto kao moguce, onda je lako "dokazati" pri svemu na sta nemamo odgovor o uzroku nastanka ili postanka da je On uzrok tome. Pri svemu sto nam izgleda nemoguce, Njemu je moguce. I sve to naravno u stilu: Ako Bog postoji, onda On postoji.
Ili drugacije: Nismo znali kako grmljavina i kisa nastaju, stoga je Bog mahao cekicem. Sada znamo da to nije tako, onda Bog vise i ne mase cekicem. Ono sto trenutno ne znamo, opet neki tvrde (kao i sa cekicem) da je to Njegovo djelo...
P.S:
Musafir: Kako su napravljene piramide?
TIFA29: Napravili su i svemirci.
Musafir: Svemirci?
TIFA29: Da.
Musafir: Kako?
TIFA29: To je tajna.
Musafir: Ali, otkud znas da su ih oni napravili?
TIFA29: Pa, ocito je.
Musafir: Zasto?
TIFA29: Oni mogu vise stvari nego mi. Oni su tehnoloski na vecem nivou. Njima to nije tesko.
Musafir: Hmm, ne kontam tvoj nacin razmisljanja. Ja te upitam kako su piramide napravljene, a ti mi spominjes svemirce. S time mi nisi objasnio kako su piramide napravljene. Pored toga, ti navodis njih kao kreatore piramida, kao da drugi odgovor nije moguc, tj. kao da drugi odgovor ne dolazi u obzir. Zasto si tako siguran u to, odnosno da su kreatori bili svemirci?
TIFA29: Rekao sam ti vec: "Oni su tehnoloski na vecem nivou. Njima to nije tesko."
Musafir: Covjece, otkud znas da su oni na vecem tehnoloskom nivou, i da njima to nije tesko? Otkud znas da su uopste bili na Zemlji? Otkud znas da oni uopste postoje?
TIFA29: Jos jednom: Ocito je. To mogu samo oni.
Musafir: Ufff!!! Nije ocito. Moze postojati i mogucnost da su ih ipak ljudi kreirali. Covjek prije 10.000 godina nije bio uslovno i glup. On nije poznavao toliko toga sto mi danas znamo, ali to ne znaci automatski da je bio tada glup. Zamislivo je i da covjek je imao vise znanja i mogucnosti nego sto mi to danas pretpostavljamo. Takodje je zamislivo i objasnjivo da covjeku nije potrebno poznavanje tocka da bi piramide napravio. Tvoji navodi nisu dokazivi. Nisu ni prihvatljivi. Oni su samo proizvoljni navodi.
TIFA29: Ma nemoj? Ti samo nisi u stanju (niti si voljan) da prihvatis cinjenicu da postoje i razvijenije civilizacije od nas, i da za njih je sitnica napraviti piramide.
Musafir: Jojj, sada me vec nerviras. Nije pitanje da li je moguce da takve civilizacije zaista mogu postajati ili da li postoje, vec je pitanje bilo: Kako su napravljene piramide?
TIFA29: Ja sam ti odgovorio. Problem je sto ti ne zelis to da prihvatis kao odgovor.
Musafir: Zato sto nije dokaziva ni jedna premisa, stoga nije ni zakljucak obavezan (deduktivan). Sto znaci: Moguce su i druge opcije.
TIFA29: Hahahaha. Sada si smijesan. Ti ne zelis da ih vidis, zato ih i ne vidis. Da si mentalno spreman, ti bi ih i vidio. Dokazi da su bili ovdje su svuda. Trebas ih samo shvatiti kao takve. No, tvoj um nije spreman za to. Ogranicen si. Nisi dovoljno otvoren za tu cinjenicu. Ali, to nije toliki problem. Oni su i takvo sto spominjali. Naime, u svojoj objavi za njihove sledbenike su i to spomenuli.
Musafir: Ufff!!!
TIFA29: "Sangrofljanog." To je njihova objava. Tu doslovno stoji: "I pored ocitih dokaza, oni nece da vjeruju. Na njihovim ocima je koprena, a njihova srca su zatvorena. Za njih ne slijedi nagrada. Naprotiv! Njih ceka kazna golema!" Ja vjerujem u to. To mi je i logicno prihvatljivo. To je istina. Sve ostalo je laz. Ja cu dospjeti do njih. Bit`cu sretan. Mozda cu cak i smjeti letjeti njihovu letjelicu. Ako budem dovoljno iskren vjernik u njih. A, oni su mi svjedoci da to jesam. Dok ti, ti ces nam sluziti kao gorivo za tu letjelicu. Ti ces sagorjeti. Hehehe.
Musafir: A svasta!
TIFA29: Neka, neka. Ko se zadnji smije, najsladje se smije.
- s_travnik
#36 Re: Kur'anske mudzize
Interesuje me vaše mišljenje da li je ovo možda kuranska mudžiza
35.Fatir - Stvoritelj 26 ajet
glasi ovako
26. Zar ne znaš da Allah s neba pušta vodu i da Mi pomoću nje stvaramo plodove različitih vrsta; a postoje brda bijelih i crvenih staza, različitih boja, i sasvim crnih.
Napamet mi je palo da pretražim na google earth programu zemaljsku kuglu i da nađem ovakva brda.
U sredini Australije našao sam brda sa crvenim i bijelim stazama baš kako odgovara opisu iz Kurana.
Ako bi ovo bila ta brda onda bi ovo bila još jedna kuranska mudžiza jer je kontinent Australije otkriven oko 1500-te godine što znači da naš poslanik nije mogao kročiti na ovaj kontinent i istražiti centralni dio Australije pa da vidi ova brda sa stazama. Tražio sam ovakvo nešto i na drugima mjestima ali samo u Australiji imalu ovakva brda
Evo postaviču nakoliko slika a ko ima google earth neka obavezno pogleda kako to izgleda trodimenzionalno.

35.Fatir - Stvoritelj 26 ajet
glasi ovako
26. Zar ne znaš da Allah s neba pušta vodu i da Mi pomoću nje stvaramo plodove različitih vrsta; a postoje brda bijelih i crvenih staza, različitih boja, i sasvim crnih.
Napamet mi je palo da pretražim na google earth programu zemaljsku kuglu i da nađem ovakva brda.
U sredini Australije našao sam brda sa crvenim i bijelim stazama baš kako odgovara opisu iz Kurana.
Ako bi ovo bila ta brda onda bi ovo bila još jedna kuranska mudžiza jer je kontinent Australije otkriven oko 1500-te godine što znači da naš poslanik nije mogao kročiti na ovaj kontinent i istražiti centralni dio Australije pa da vidi ova brda sa stazama. Tražio sam ovakvo nešto i na drugima mjestima ali samo u Australiji imalu ovakva brda
Evo postaviču nakoliko slika a ko ima google earth neka obavezno pogleda kako to izgleda trodimenzionalno.

Last edited by s_travnik on 23/07/2010 19:54, edited 4 times in total.
-
udrch
#37 Re: Kur'anske mudzize
Zanimljivo..za više moram instalirati google earth..
- KotromanichII
#39 Re: Kur'anske mudzize
Koja je Allah sila ljudi nisu nimalo svjesni, ova slika najvece poznate zvijezde tek otkrivene u univerzumu govori dosta. To je samo jedan mali djelic univerzuma a Allah je to sve stvorio. A je tolika sila a ipak je milostiv i blag prema ljudi, a mogao bi ih zbrisati sa lica zemlje u sekundi.

ta zvijezda u sporedjenju sa nasom zemljom i suncem

ta zvijezda u sporedjenju sa nasom zemljom i suncem
-
odiol
#40 Re: Kur'anske mudzize
Evo jedan vrlo jednostavan i konkretar dokaz savrsene ocuvanosti Kur'ana:

-
endy_tuzla
#41 Re: Kur'anske mudzize
bismillahi rahman irahim
NAMJEŠTANJE MORA
"Pustio je dva mora da se dodiruju,između njih je pregrada i oni se ne miješaju"(Ar-Rahman 19,20)
Iako se voda sredozemnog mora na Gibraltaru susrece sa vodama Atlanskog okeana dokazano je da njene karakteristike ostaju nepromjenjene .Ustanovljeno je da zbog prisutnosti fizicke snage nazvane "površinski napon" vode susjednih mora se ne miješaju!
"Ili su kao tmine dubokih mora koje prekrivaju talasi sve jedan za drugim,iznad kojih su oblaci,sve tmine jedna iznad drugih,prst pred okom ne vidi,a onaj kome Allah ne da svijetlo neće ga ni imati"
Znamo da tmina dubokih mora vlada od 200 m i dublje.Na ovim dubinama skoro nema svijetlosti ,a na dubinama preko 1000 m nemoguće je naći ikakvu svijetlost.U vrijeme Objave Kur`ana časnog i života Muhammeda a.s kakva je postojala tehnologija pomoću koje bi se mogle istraziti dubine mora?
STANJE KOSMOSA
" A nebo smo mi snakom sazdali i zbilja širimo ga mi"(Ez-Zarijat :47)...(Ako nekom nije jasno ovo zasto se u Kur`anu spominje "Mi",naime to je u arapskom jeziku odraz za velicinu,Allah za sebe kaze Mi,dakle ne misli se na mnozinu,Jer Allah je jedan!)
Dakle u 20 stoljeću(tek u 20
) istrazianja su provedena da kosmos ima svoj pocetak i da se konstantno širi
" I sunce se kreće do svoje određene granice,i to je odredba Silnog i Sveznajućeg"
Sunce u jednom danu pređe putanju od 17 280 000 kilometara .
PLANINE
"Ti vidiš planine i misliš da su nepomične,a one promiču kao što promiču oblaci,to je Allahovo dijelo koji je sve savršeno stvorio,On doista zna ono što radite"(An -Naml 88)
Proračunato je da godisnje kretanje kontinenata iznosi izmedju 1 i 5 cm..
STVARANJE U PAROVIMA
"Neka je hvaljen Allah koji u svemu stvara spol:u onome što iz zemlje niče,u njima samim i u onome što oni neznaju"(Ja sin 36)
Paul Dirac dobio nobelovu nagradu u tome sto je otkrio da sve ima svoju suprotnost.Svaki komadic ima svoj antikomadic ,davno receno prijatelju malo si zakasnio al Bože moj
NAMJEŠTANJE MORA
"Pustio je dva mora da se dodiruju,između njih je pregrada i oni se ne miješaju"(Ar-Rahman 19,20)
Iako se voda sredozemnog mora na Gibraltaru susrece sa vodama Atlanskog okeana dokazano je da njene karakteristike ostaju nepromjenjene .Ustanovljeno je da zbog prisutnosti fizicke snage nazvane "površinski napon" vode susjednih mora se ne miješaju!
"Ili su kao tmine dubokih mora koje prekrivaju talasi sve jedan za drugim,iznad kojih su oblaci,sve tmine jedna iznad drugih,prst pred okom ne vidi,a onaj kome Allah ne da svijetlo neće ga ni imati"
Znamo da tmina dubokih mora vlada od 200 m i dublje.Na ovim dubinama skoro nema svijetlosti ,a na dubinama preko 1000 m nemoguće je naći ikakvu svijetlost.U vrijeme Objave Kur`ana časnog i života Muhammeda a.s kakva je postojala tehnologija pomoću koje bi se mogle istraziti dubine mora?
STANJE KOSMOSA
" A nebo smo mi snakom sazdali i zbilja širimo ga mi"(Ez-Zarijat :47)...(Ako nekom nije jasno ovo zasto se u Kur`anu spominje "Mi",naime to je u arapskom jeziku odraz za velicinu,Allah za sebe kaze Mi,dakle ne misli se na mnozinu,Jer Allah je jedan!)
Dakle u 20 stoljeću(tek u 20
" I sunce se kreće do svoje određene granice,i to je odredba Silnog i Sveznajućeg"
PLANINE
"Ti vidiš planine i misliš da su nepomične,a one promiču kao što promiču oblaci,to je Allahovo dijelo koji je sve savršeno stvorio,On doista zna ono što radite"(An -Naml 88)
Proračunato je da godisnje kretanje kontinenata iznosi izmedju 1 i 5 cm..
STVARANJE U PAROVIMA
"Neka je hvaljen Allah koji u svemu stvara spol:u onome što iz zemlje niče,u njima samim i u onome što oni neznaju"(Ja sin 36)
Paul Dirac dobio nobelovu nagradu u tome sto je otkrio da sve ima svoju suprotnost.Svaki komadic ima svoj antikomadic ,davno receno prijatelju malo si zakasnio al Bože moj
-
reklimov
#42 Re: Kur'anske mudzize
Netačno, svojstva vode atlantskog okeana i sredozemnog mora jesu donekle različita ali to nema nikakve veze sa pregradom nekom."Pustio je dva mora da se dodiruju,između njih je pregrada i oni se ne miješaju"(Ar-Rahman 19,20)
Iz ovog ajeta se da razumjeti da je između ta dva mora nepremostiva pregrada koja ne dozvoljava da voda se voda iz jednog ulijeva u drugo, što je naravno pogrešno. Teritorij gdje se sastaju mora, ili rijeke i mora su po nekoliko kilometara ili stotina metara široka i tu svakako dolazi do miješanja, rijeka ulazi u more ali gubi postepeno svoja svojstva isto kao što more ulazi u rijeku i također gubi postepeno svoje svojstvo unutar rijeke a ta tranzicija nije nalik nikakvoj prepreci ili zidu kako je to Muhamed naivno vjerovao.
Itekako se znalo, pa ko je god ikada zaronio u more uvidio je da je sve tamnije i tamnije, kakvo čudo ti ovdje vidiš?"Ili su kao tmine dubokih mora koje prekrivaju talasi sve jedan za drugim,iznad kojih su oblaci,sve tmine jedna iznad drugih,prst pred okom ne vidi,a onaj kome Allah ne da svijetlo neće ga ni imati"
Dakle u 20 stoljeću(tek u 20) istrazianja su provedena da kosmos ima svoj pocetak i da se konstantno širi
Nebo ili svemir? A i u bibliji ima sličan ajet. Njemačka verzija
Hiob 9:8: "Er allein breitet den Himmel aus und geht auf den Wogen des Meers." http://www.bibel-online.de/
Ali do koje tačke? Očigledno ej muhammed vjerovao da se sunce kreće od istok aka zapadu a n eda se zemlja okreće, odatle i dolazi zaključak do "određene tačke"" I sunce se kreće do svoje određene granice,i to je odredba Silnog i Sveznajućeg"
Ovaj ajet bih volio direktno sa arapskoga prevesti, nebi me čudilo da prevod priulogađavate naučnim otkrićima kao što ste skontali da je nemoguće od ugruška krvi d aje čovjek rođen ap st eonda značenj te riječi promijenili u zakvačak, vidi Karićčev prevod Kur ana."Ti vidiš planine i misliš da su nepomične,a one promiču kao što promiču oblaci,to je Allahovo dijelo koji je sve savršeno stvorio,On doista zna ono što radite"
Šta ćemo sa dvospolnim organizmima?"Neka je hvaljen Allah koji u svemu stvara spol:u onome što iz zemlje niče,u njima samim i u onome što oni neznaju
- KotromanichII
#43 Re: Kur'anske mudzize
pogledaj ovo , gdje rone i nadju spajanje slane i slatke vode, o kojem govori kuranNetačno, svojstva vode atlantskog okeana i sredozemnog mora jesu donekle različita ali to nema nikakve veze sa pregradom nekom.
Iz ovog ajeta se da razumjeti da je između ta dva mora nepremostiva pregrada koja ne dozvoljava da voda se voda iz jednog ulijeva u drugo, što je naravno pogrešno. Teritorij gdje se sastaju mora, ili rijeke i mora su po nekoliko kilometara ili stotina metara široka i tu svakako dolazi do miješanja, rijeka ulazi u more ali gubi postepeno svoja svojstva isto kao što more ulazi u rijeku i također gubi postepeno svoje svojstvo unutar rijeke a ta tranzicija nije nalik nikakvoj prepreci ili zidu kako je to Muhamed naivno vjerovao.
http://www.youtube.com/watch?v=c-RwESqc1zw
-
odiol
#44 Re: Kur'anske mudzize
reklimov, imas li komentar na matematicku formulaciju koju sam naveo iznad?
-
Bušman
#45 Re: Kur'anske mudzize
Wow, jos jedna tema u kojoj se pisu tumacenja i podvaljuju pod nauku. Bas ih je puno ovdje
To nije matematicka formulacija. To je ovo http://en.wikipedia.org/wiki/Numerology. Razlika izmedju ovog prethodnog i recimo ovog http://en.wikipedia.org/wiki/Hamilton's_principle je i vise nego ogromna.odiol wrote:reklimov, imas li komentar na matematicku formulaciju koju sam naveo iznad?
- statix
#46 Re: Kur'anske mudzize
Uvijek mi bude simpaticno kada procitam ovu frazu. Sta tacno zelis reci ovim ili samo ponavljate medjusobno?Kur'an je univerzalan za sve ljude i za sva vremena.
- Đevojka
#47 Re: Kur'anske mudzize
statix wrote:Uvijek mi bude simpaticno kada procitam ovu frazu. Sta tacno zelis reci ovim ili samo ponavljate medjusobno?Kur'an je univerzalan za sve ljude i za sva vremena.
To je ionako samo za univerzalne ljude...
- statix
#48 Re: Kur'anske mudzize
Ove sto poznaju Esperanto.To je ionako samo za univerzalne ljude...![]()
- statix
#49 Re: Kur'anske mudzize
To nije nikakva posebnost Kurana. Mnoge knjige u tom smislu su univerzalne.pastirck wrote:Ako ti je potrebno objasnjene na ovako jednostavnu recenicu nema potrebe
da dalje idemo sa pojasnjenjima. Ali...
Da, ponavljamo se medjusobno, bas onako kako se naturisti-ateisti bezdokazno
nadopunjuju natprirodnim pojavama. Univerzalan za sva vremena i za sve ljude
znaci da je univerzalan, shvatljiv, pristupacan i da odgovara zdravom razumu
svakog covjeka ciji je razum i njegovo perfektno funkcionisanje rezultat Stvoritelja.
Za sve ljude, bez razlike, objavljen. Ko zeli svojom slobodnom voljom ga prihvati
a ko ne zeli slobodnom voljom ga odbaci. Samo sto prvi tvrde da su ga prihvatili razumom
koji je stvorilo nesto mnogo savrsenije, Savrseno. Drugi tvrde da su ga odbacili razumom
koji je stvoren od strane neceg ciji stepen savrsenstva ne mozemo ni utvrditi.
Sto se tice razuma, Spinoza je dosao do ideje panteistickog Boga razumom, koji je po tebi savrsen i djelo Stvoritelja.
-
Bušman
#50 Re: Kur'anske mudzize
Spinoza? Ako si i citao njegovu "Raspravu o Bogu, covjeku i covjekovoj sreci" citao si pravo povrsno. Uostalom, Zidovi su ga odbacili kao vjernika, jer je tada bilo "ako nisi s nama onda si protiv nas" u svim religijama. A po njemu je istina negdje u sredini, ni u vjeri ni bez nje.pastirck wrote:Necu trositi rijeci za nekog koga su smatrali i vjernikom i ateistom.
Razum nije savrsen. Ideja za spaljivanje Zidova ili ubijanje ciklon-b gasom u nacistickim konc-logorima je i vise nego razumna (ako hoces da pobijes ogroman broj ljudi za kratko vrijeme), ali takvo nesto moze samo dobro luda osoba smisliti. Zbog ovog paradoksa, razum nije mogao stvoriti neko savrsen, jer neko ko je savrsen ne stvara nesavrseno.pastirck wrote:Razum je toliko savrsen da zahtijeva savrsenijeg od sebe da bi ga stvorio.
pastirck wrote:Razum takodje ne vidimo ali vjerujemo da postoji.
Ne vidimo ni ljubav, ali znamo da postoji. Pogledaj pojam apstraktne imenice u gramatici.
Niko ti ne brani, ali nemoj traziti onda naucne dokaze da bi sebe i ljude oko sebe uvjerio da je tvoje vjerovanje ispravno.pastirck wrote:Ako cu vec vjerovati, vjerovacu da me je stvorio neko savrsen.