Bog stobom junaceKotromanicu II
Nemozes ti izmisljati onog cega nema u Kuranu. Tamo fino pise da ce Smak Svijeta biti kad eksplodira zvijezda. Posto je ona vec ekspolodirala a Sudnji dan se nije desio, znaci ta to sto pise u Kuranu nije tacno.
Kur'anske mudzize
- KotromanichII
#126 Re: Kur'anske mudzize
- probuseni $
#127 Re: Kur'anske mudzize
U Kuranu ne pise da treba eksplodirati trilion zvijezda , vec jedna. A ona je vec ekspolodirala i nista se nije desilo. Nema Sudnjeg dana. Znaci, to sto pise u Kuranu nije istina.KotromanichII wrote:Bog stobom junaceKotromanicu II
Nemozes ti izmisljati onog cega nema u Kuranu. Tamo fino pise da ce Smak Svijeta biti kad eksplodira zvijezda. Posto je ona vec ekspolodirala a Sudnji dan se nije desio, znaci ta to sto pise u Kuranu nije tacno.kao da je samo jedna zvijezda u univerzumu a ne trillioni i trillioni zvijezda
- statix
#128 Re: Kur'anske mudzize
ama nije se desio, nego kad dodje do Big crounch, bit ce balaja u univerzumu, zvijezda ce kolapsirati na sve strane
Allah kaze:
2. i kada zvijezde popadaju,Kuran
desavat ce se supernove, uglavnom bit ce tezak dan za ljudski rod
Allah kaze u kuranu:
25. A na Dan kada se nebo rastvori i samo tanak oblak pojavi i kada se meleki sigurno spuste,
26. toga dana će istinska vlast biti samo u Milostivoga, a biće to mučan dan za nevjernike.
i ovim ajetima vidimo da ce se nebo rastvoriti, izgleda oopet neka crna rupa od supernove,
Nego, kad smo kod "Big cruncha". Ako se taj scenario obistini, imat cemo po naucnicima, novi "Big Bang".
A za nekih 14 milijardi godina od dogadjaja mozda se pojavi opet zivot na nekoj planeti, inteligentna i svjesna bica, koja ce da pogledaju u nebo i zapitaju se "Otkud ja ovdje?". Ubrzo ce se naci neki pametnjakovic da kaze kako je to neko super bice ucinilo, iako mi znamo da je dogadjaj moguc bez ikakvog uplitanja Boga tj. dovoljan je Big crunch.
- KotromanichII
#129 Re: Kur'anske mudzize
ja koliko vidim da ce biti nesto sa zvijezdama kad bude nastupao Smak svijeta, ja koliko znam kad zvijezda eplodira izgubi svoj sjaj iz nastaje crna rupa , sto bi se moglo odnositi na ovo 9. i kada se nebo otvoriU Kuranu ne pise da treba eksplodirati trilion zvijezda , vec jedna. A ona je vec ekspolodirala i nista se nije desilo. Nema Sudnjeg dana. Znaci, to sto pise u Kuranu nije istina.
Allah kaze:
2. i kada zvijezde popadaju,Kuran
na drugom mjestu kaze Allah :
8. Kada zvijezde sjaj izgube
9. i kada se nebo otvoriKuran
ma nemoras ti vjerovati u kuranu ako neces, niko te negoni ali da nebude ovako poslije
Allah kaze u kuranu:
97. i približi se istinita prijetnja, tada će se pogledi nevjernika ukočiti. "Teško nama, mi smo prema ovome ravnodušni bili; mi smo sami sebi nepravdu učinili!’
ili ovi upecataljivi ajeti gdje Allah kaze:
5. Ali, čovjek hoće dok je živ da griješi
6. pa pita: "Kada će Smak svijeta biti?"
7. Kad se pogled od straha ukoči
8. i Mjesec pomrači
9. i Sunce i Mjesec spoje –
10. tog dana čovjek će povikati: "Kuda da se bježi?"
11. Nikuda! Utočišta nema.
12. Toga dana biće Gospodaru tvome prepušten,
13. toga dana čovjek će o onome što je pripremio, a što propustio obaviješten biti,
14. sam čovjek će protiv sebe svjedočiti,
15. uzalud će mu biti što će opravdanja svoja iznositi.
Sura Smak svijeta Kuram
- KotromanichII
#130 Re: Kur'anske mudzize
nebi me cudilo da opet bude BIg Bang poslije big crouncha kad vec allah o tome govori,Nego, kad smo kod "Big cruncha". Ako se taj scenario obistini, imat cemo po naucnicima, novi "Big Bang".
Onoga Dana kada smotamo nebesa kao sto se smota list papira za pisanje. Onako kako smo prvi put iz nicega stvorili, tako cemo ponovo iz nista stvoriti, - to je obecanje Nase, Mi smo doista kadri to uciniti. (Kur'an 21:104)
48. na Dan kada Zemlja bude zamijenjena drugom zemljom, a i nebesa, i kad svi iziđu pred Allaha Jedinoga i Svemoćnog.
49. Toga dana ćeš vidjeti grešnike povezane u zajedničke okove;
50. košulje će im od katrana biti, a vatra će lica njihova obavijati
dali je rijec o novom big bangu poslije smaka svijeta , alah najbolje zna
da se stvori novi svijet gdje ce biti omoguceno dzennetu i dzehennemu da budu dovuceni na sudnji dan
Allah kaze
13. i kada se džennet približi –
- statix
#131 Re: Kur'anske mudzize
nebi me cudilo da opet bude BIg Bang poslije big crouncha kad vec allah o tome govori,
Onoga Dana kada smotamo nebesa kao sto se smota list papira za pisanje. Onako kako smo prvi put iz nicega stvorili, tako cemo ponovo iz nista stvoriti, - to je obecanje Nase, Mi smo doista kadri to uciniti. (Kur'an 21:104)
48. na Dan kada Zemlja bude zamijenjena drugom zemljom, a i nebesa, i kad svi iziđu pred Allaha Jedinoga i Svemoćnog.
13. i kada se džennet približi –
Aj fino procitaj sta sam napisao nemoj samo citirazi ajete, za sta ti sluzi glava. Jesi li svjestan da se to moze desiti na osnovu fizikalniha zakona koje poznajemo, dakle bez intervencije Boga? Jesi li svjestan da ako dodje do Big cruncha, da to onda nije stvaranje iz nicega-iz nista, jer ima sto-sta u tom singularitetu, cijeli jedan kosmos.
- probuseni $
#132 Re: Kur'anske mudzize
Kotromanicu II,
Kako zvijezde mogu padati ? Tako pise u kuranu. I gdje ce padati kad je skoro svaka veca od Sunca, a Zemlja im je kao zrno bibera. Na sta ce padati zvijezde, kad nam je najbliza daleko 4 svjetlosne godine ?
Kako zvijezde mogu padati ? Tako pise u kuranu. I gdje ce padati kad je skoro svaka veca od Sunca, a Zemlja im je kao zrno bibera. Na sta ce padati zvijezde, kad nam je najbliza daleko 4 svjetlosne godine ?
- KotromanichII
#133 Re: Kur'anske mudzize
Aj fino procitaj sta sam napisao nemoj samo citirazi ajete, za sta ti sluzi glava. Jesi li svjestan da se to moze desiti na osnovu fizikalniha zakona koje poznajemo, dakle bez intervencije Boga? Jesi li svjestan da ako dodje do Big cruncha, da to onda nije stvaranje iz nicega-iz nista, jer ima sto-sta u tom singularitetu, cijeli jedan kosmos.
u ovome lezi zabluda velika, mislis da to samo od sebe moze sve desavati, ali to je ustvari Bog stvorio zakone prema kome ce se odvijati sve ovo, isto tako je Bog odredio zakone prema kojem ce se sve odvijati u univerzumuJesi li svjestan da se to moze desiti na osnovu fizikalniha zakona koje poznajemo, dakle bez intervencije Boga?
jer univerzum je stvoren od exaktni vrijednosti kad bi se te vrijednosti pomjerile malo gore ili malo dole univerzum bi nestao, i to je jedna od dokaza da je univerzum stvoren od Boga, tako kazu naucnici pogledaj video, gdje jedan njemacki naucnik vjeruje da je univerzum stvoren od Boga zato sto ovo sve nije moglo samo od sebe nastati, kad je proucavao univerzum ,da bi se univerzum stvorio sam od sebe, by chance je sansa da bude stvoren da se sve poklapa je 1 prema zilion , cifra sa jako puno nula.
pogledajte video gdje naucni govore o Bogu i univerzumu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ICJEf28VJuo [/youtube]
- murat arslan
#134 Re: Kur'anske mudzize
Ja samo ne znam kako do sada niko nije primjetio koliko si ti svestran tip - pa grebote u sve se razumiješ. Hajd što znaš engleski, pa nama laicima ovdje čorlučiš, ali znaš i arapski i matematiku, i sve ostale znanosti imaš u malom prstu. Ti si, jednostavno, čudo od djeteta. Ja ću te predložit' da budeš kralj x-coma, ili kako bi vi englezi to rekli: king of the forum.PRO testant wrote:
Na tvom jednom skorijem postu ti napisa zašto niko ne odgovori na ovo.
I šta je trebalo neko da ti kaže?
Da je ovo neko čudo????
Barataš sa istim startnim informacijama(koliko redova i koliko ... nečega), sa istim rezultatima (krajnja cifra) a samo mijenjaš zbirnike. Koje kako god podijeliš na 2 djela daju isti rezultat.
Malo komplikovanije postavljena jednostavna jednačina, ništa više.
- KotromanichII
#135 Re: Kur'anske mudzize
ma pusti ga , on hoce opet da mu se na kosti natakarim preko biblijeJa samo ne znam kako do sada niko nije primjetio koliko si ti svestran tip - pa grebote u sve se razumiješ. Hajd što znaš engleski, pa nama laicima ovdje čorlučiš, ali znaš i arapski i matematiku, i sve ostale znanosti imaš u malom prstu. Ti si, jednostavno, čudo od djeteta. Ja ću te predložit' da budeš kralj x-coma, ili kako bi vi englezi to rekli: king of the forum.
- PRO testant
#136 Re: Kur'anske mudzize
Za neke stvari ne trebaš biti puno pametan.murat arslan wrote:Ja samo ne znam kako do sada niko nije primjetio koliko si ti svestran tip - pa grebote u sve se razumiješ. Hajd što znaš engleski, pa nama laicima ovdje čorlučiš, ali znaš i arapski i matematiku, i sve ostale znanosti imaš u malom prstu. Ti si, jednostavno, čudo od djeteta. Ja ću te predložit' da budeš kralj x-coma, ili kako bi vi englezi to rekli: king of the forum.PRO testant wrote:
Na tvom jednom skorijem postu ti napisa zašto niko ne odgovori na ovo.
Da je ovo neko čudo????
Barataš sa istim startnim informacijama(koliko redova i koliko ... nečega), sa istim rezultatima (krajnja cifra) a samo mijenjaš zbirnike. Koje kako god podijeliš na 2 djela daju isti rezultat.
I samo malo istražiti i mućnuti svojom glavom.
A ti ako misliš da je ono neko "čudo" de se malo vrati u školu i osnove matematike i vidi o čemu se radi.
Ja nisam englez, ja sam Bosanac i Hercegovac. (razumiješ već na šta mislim)
-
odiol
#137 Re: Kur'anske mudzize
PRO testant, molim te da posvetis samo par minuta da malo bolje pogledas to sto je navedeno. Ne radi se ni o kakvom cudu, vec, kao sto sam rekao, o dokazu ocuvanosti strukture Kur'ana. U ovom primjeru se razmatra broj ajeta (stihova), i broj sura (poglavlja) u Kur'anu. Da je samo jedan od tih brojeva bio drugaciji, citava struktura ne bi imala smisla. Evo ti primjer: da sura br. 36 (Ya-sin) ima 84 a ne 83 ajeta, ne bi bilo poklapanja brojeva. To vrijedi za sve druge sure. Ljudski te molim da ne pises odgovor na ovaj post dok ne posvetis malo vremena da detaljno pogledas o cemu se radi.PRO testant wrote: Na tvom jednom skorijem postu ti napisa zašto niko ne odgovori na ovo.
Da je ovo neko čudo????
- PRO testant
#138 Re: Kur'anske mudzize
Ti jedino što znaš je debatovati na osnovu ..... ma nisi ni to ga vrijedan jarane.KotromanichII wrote:ma pusti ga , on hoce opet da mu se na kosti natakarim preko biblijeJa samo ne znam kako do sada niko nije primjetio koliko si ti svestran tip - pa grebote u sve se razumiješ. Hajd što znaš engleski, pa nama laicima ovdje čorlučiš, ali znaš i arapski i matematiku, i sve ostale znanosti imaš u malom prstu. Ti si, jednostavno, čudo od djeteta. Ja ću te predložit' da budeš kralj x-coma, ili kako bi vi englezi to rekli: king of the forum.pa da mi opet salje privatne mailove da ga se okanim, da ga nediram vise
Da se ponižavam spuštajući se na taj nivo.
Isto onako kao što si ubacivao svoje riječi i rečenice u tekst biblije i onda prestao davati reference jer te izblamirah nekoliko puta.
Te što si i sam priznao, vadio van konteksta i tumačio na svoju ruku.
Sreća tvoja pa nisam besposlen ko ti i imam i nekih obaveza koje su preče od tebe. A također i dobrih ljudi koje ne želim da vrijeđam nekim pitanjima.
Ja sam ti rekao več jednom, ne započinji, i nemoj se ponašati kabadahiski i preponosno.
Mogu biti dobrica, ali mogu biti i prgav, ako neko pravi budalu od mene i vrijđa mene i .....
Naređeno mi je da volim svoje neprijatelje, ali isto tako i da ne budem samo nježan kao golub nego i mudar kao zmija. (također i ljut i opasan)
Nisam budala i pazi šta radiš.
- KotromanichII
#139 Re: Kur'anske mudzize
ja za sve svoje tekstove imam reference, jer sam imam bibliju medju Favorites u uvijek kad mi treba neki stih ja uletim i kopiram iz same biblije, pa samo reci ts ti treba dobit ces referenceIsto onako kao što si ubacivao svoje riječi i rečenice u tekst biblije i onda prestao davati reference jer te izblamirah nekoliko puta.
moze se ponakd desiti samo kad kopiram sa druge straniceTe što si i sam priznao, vadio van konteksta i tumačio na svoju ruku.
ja sam zaposlen pravo dobro, samo sto ja za vjeru uvijek nadjem mjesta, jer mi je vjera u krvi, tece u mojim venama, pa ti ovako izgledam bezposlen, ja radim svaki dan na poslu 8 sahata, a sto na pauzi se bavim vjerom to je moja stvarSreća tvoja pa nisam besposlen ko ti i imam i nekih obaveza koje su preče od tebe. A također i dobrih ljudi koje ne želim da vrijeđam nekim pitanjima.
neponasam, ja uvijek zelim fino komunikaciju i zdrav razgovor ali kad pocne neko protiv kurana nasilu onda to nestoJa sam ti rekao več jednom, ne započinji, i nemoj se ponašati kabadahiski i preponosno.
kabadahisko i preponosno rodi se u meni
pazim ja dobroNisam budala i pazi šta radiš.
- KotromanichII
#140 Re: Kur'anske mudzize
Mjeseceva orbita opisana u kuranu
Allah kaze o mjesecu:
36:39. I Mjesecu smo odredili položaj; i on se uvijek ponovo kreće kao stari savijeni palmin prut.
hajde sad da sporedimo kako izgleda stari savijeni palmin prut

u sporedjenju sa savijenim palminim prutom

A Allah kaze u kuranu:
53. Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?
37. ... Pokazaću Ja vama, doista, dokaze Svoje, zato Me ne požurujte!
Allah kaze o mjesecu:
36:39. I Mjesecu smo odredili položaj; i on se uvijek ponovo kreće kao stari savijeni palmin prut.
hajde sad da sporedimo kako izgleda stari savijeni palmin prut
Since the Moon revolves around the Sun together with the Earth, it follows a path through space which resembles the letter “S.” The appearance of this orbit resembles the twisted shape of a dry date branch, as is revealed in the Qur’an.
The Columbia Electronic Encyclopedia Copyright © 2004, Columbia University Press. Licensed from Columbia University PressBecause the gravitational effects of the sun and moon are not always the same, there is some wobble in the motion of the earth's axis; this wobble, called nutation, causes the celestial poles to move, not in perfect circles, but in a series of S-shaped curves with a period of 18.6 years

u sporedjenju sa savijenim palminim prutom

A Allah kaze u kuranu:
53. Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?
37. ... Pokazaću Ja vama, doista, dokaze Svoje, zato Me ne požurujte!
- probuseni $
#141 Re: Kur'anske mudzize
Ima li sta u Kuranu o ostalim mjesecima, onim oko Marasa, Fobosu i Demosu ili onima oko Jupitera, Jo, Kalisto, Evropa , Ganimed.... Krecu lise i oni isto kao i Zemljin Mjesec ?
- KotromanichII
#142 Re: Kur'anske mudzize
nema nikakvi informacija u kuranu o mjesecima drugih planetaIma li sta u Kuranu o ostalim mjesecima, onim oko Marasa, Fobosu i Demosu ili onima oko Jupitera, Jo, Kalisto, Evropa , Ganimed.... Krecu lise i oni isto kao i Zemljin Mjesec ?
- probuseni $
#143 Re: Kur'anske mudzize
Onda se ta tvoja astronomija iz Kurana moze primjeniti samo na ovaj nas Mjesec, sto znaci da je knjiga nepotpuna. Sta je sa ostatkom svemira ?KotromanichII wrote:nema nikakvi informacija u kuranu o mjesecima drugih planetaIma li sta u Kuranu o ostalim mjesecima, onim oko Marasa, Fobosu i Demosu ili onima oko Jupitera, Jo, Kalisto, Evropa , Ganimed.... Krecu lise i oni isto kao i Zemljin Mjesec ?
- KotromanichII
#144 Re: Kur'anske mudzize
hahahahaOnda se ta tvoja astronomija iz Kurana moze primjeniti samo na ovaj nas Mjesec, sto znaci da je knjiga nepotpuna. Sta je sa ostatkom svemira ?
- BHF_Manijak
#145 Re: Kur'anske mudzize
Iz izjave u izjavu, iz posta u post sve vise postajes legendaprobuseni $ wrote:Onda se ta tvoja astronomija iz Kurana moze primjeniti samo na ovaj nas Mjesec, sto znaci da je knjiga nepotpuna. Sta je sa ostatkom svemira ?KotromanichII wrote:nema nikakvi informacija u kuranu o mjesecima drugih planetaIma li sta u Kuranu o ostalim mjesecima, onim oko Marasa, Fobosu i Demosu ili onima oko Jupitera, Jo, Kalisto, Evropa , Ganimed.... Krecu lise i oni isto kao i Zemljin Mjesec ?
Dosad sam mislio da si bukvalan i dijete, ali ovim postom pokazujes da si samo jedan u nizu zajedljivih, cinicnih provokatora...
- probuseni $
#146 Re: Kur'anske mudzize
BHF_Manijak wrote:Iz izjave u izjavu, iz posta u post sve vise postajes legendaprobuseni $ wrote:
Onda se ta tvoja astronomija iz Kurana moze primjeniti samo na ovaj nas Mjesec, sto znaci da je knjiga nepotpuna. Sta je sa ostatkom svemira ?![]()
![]()
Da ja tebe pitam, da li po tebi to znaci da bi za SVAKU pojavu, za SVAKU zivotinju, za SVAKU planetu, za SVAKU biljku, za SVAKU PLANETU, za SVAKU galaksiju itd itd itd itd trebalo da pojedinacno o tome stoji u Kur`anu?!Ako da, pokusaj zamislit od koliko strana bi ta knjiga se sastojala...
![]()
Kako kazu, pametnom je i jedna dosta, ili isaret dovoljan!
Nesto ne znam da u svim knjigma, ma o cemu bile, za sve ima po jedan primjer?!
Dosad sam mislio da si bukvalan i dijete, ali ovim postom pokazujes da si samo jedan u nizu zajedljivih, cinicnih provokatora...
Ja se nisam obratio tebi vec Kotromanicu II koji je postavio ovaj ajet iz Kurana u svom postu ; ( procitaj njegov post )
"53. Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? "
a u ajetu, kao sto vidis pise da se to odnosi na svemirsko prostranstvo !
- KotromanichII
#147 Re: Kur'anske mudzize
pa sta je onda onaj ajet o big bangu, sirenju univerzuma, pulsarima, geomterija univerzuma, o dimnom stanju univerzuma u pocetku , supernova explozija, mjeseceva orbita itdJa se nisam obratio tebi vec Kotromanicu II koji je postavio ovaj ajet iz Kurana u svom postu ; ( procitaj njegov post )
"53. Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? "
a u ajetu, kao sto vidis pise da se to odnosi na svemirsko prostranstvo !
probuseni $
ako ovo nisu ajeti i dokazi u svemirskim prostranstvima, onda sam ja paja patak
- KotromanichII
#148 Re: Kur'anske mudzize
Fosilizacija u kuranu
Allah kaze o prozivljenju:
49. Oni govore: "Zar kada se u kosti prašinu pretvorimo, zar ćemo, kao nova bića, doista biti oživljeni?"
50. Reci; "Hoćete, i da ste kamenje ili gvožđe
51. ili bilo kakvo stvorenje za koje mislite da ne može biti oživljeno." – "A ko će nas u život vratiti?" – upitaće oni, a ti reci: "Onaj koji vas je i prvi put stvorio", a oni će prema tebi odmahnuti glavama svojim i upitati: "Kada to?" Ti reci: "Možda ubrzo!
52. Biće onog Dana kad vas On pozove, i odazvaćete se, hvaleći Ga, i pomislićete da ste ostali samo malo vremena."
Pretvaranje u kamen
skamenjen fossil

fossil
2. (Paleon.) The remains of an animal or plant found in stratified ROCKS. Most fossils belong to extinct species, but many of the later ones belong to species still living.
Pretvaranje u gvozdje
Fossils do contain "Iron Pyrite":
Iron pyrite
The mineral iron pyrite, FeS2, can occur in igneous, metamorphic and sedimentary rocks. It is often found in fossil shells, and can become a problem in museum collections because it may React with oxygen and water to form compounds that may destroy the specimen.
zeljezo, Pirit

49. Oni govore: "Zar kada se u kosti prašinu pretvorimo, zar ćemo, kao nova bića, doista biti oživljeni?"
51. ili bilo kakvo stvorenje za koje mislite da ne može biti oživljeno." – "A ko će nas u život vratiti?" – upitaće oni, a ti reci: "Onaj koji vas je i prvi put stvorio", a oni će prema tebi odmahnuti glavama svojim i upitati: "Kada to?" Ti reci: "Možda ubrzo!
52. Biće onog Dana kad vas On pozove, i odazvaćete se, hvaleći Ga, i pomislićete da ste ostali samo malo vremena."
Pretvaranje u kamen
skamenjen fossil

fossil
2. (Paleon.) The remains of an animal or plant found in stratified ROCKS. Most fossils belong to extinct species, but many of the later ones belong to species still living.
Pretvaranje u gvozdje
Iron pyrite
The mineral iron pyrite, FeS2, can occur in igneous, metamorphic and sedimentary rocks. It is often found in fossil shells, and can become a problem in museum collections because it may React with oxygen and water to form compounds that may destroy the specimen.
zeljezo, Pirit

- probuseni $
#149 Re: Kur'anske mudzize
Da se nisi malo zezno ?KotromanichII wrote:Fosilizacija u kuranu
Pretvaranje u kamen
skamenjen fossil
fossil
Pretvaranje u gvozdje
Iron pyrite
zeljezo, Pirit
Ovdje se ne govori o fosilizaciji vec o ozivljavanju ! ...
Ono sto se u kamen i zeljezo pretvorilo ce opet biti ozviljeno .
Sto nekad Alaha u ajetima kaze "mi ", govori u mnozini ? Ko su ostali pored njega ?
naprimjer ovdje ;
"Allah kaze o mjesecu:
36:39. I Mjesecu smo odredili položaj; i on se uvijek ponovo kreće kao stari savijeni palmin prut. "
- KotromanichII
#150 Re: Kur'anske mudzize
nisamDa se nisi malo zezno ?
pa bas zato, to se zove kuranski kontranapadOvdje se ne govori o fosilizaciji vec o ozivljavanju ! ...
ljudi negiraju ozivljenje a Allah odmah uzvraca sa dokazom kako moze ih ozivjeti i i ako postano kamenje i govzdje,
da , to je Allahu lahkoOno sto se u kamen i zeljezo pretvorilo ce opet biti ozviljeno .
evo stoSto nekad Alaha u ajetima kaze "mi ", govori u mnozini ? Ko su ostali pored njega ?
naprimjer ovdje ;
"Allah kaze o mjesecu:
36:39. I Mjesecu smo odredili položaj; i on se uvijek ponovo kreće kao stari savijeni palmin prut. "
RAZLOG KORIŠTENJA ZAMJENICE 'MI' U KUR'ANU
Mislimo da bi bilo korisno objasniti razlog zbog kojeg je u navedenom ajetu korištena formulacija 'Mi'. Ovo pojašnjenje je potrebno zbog onih čitalaca koji ne razumiju duh arapskog jezika. Allah, dž. š., za Sebe koristi i prvo lice množine, 'Mi', a isto tako i prvo lice jednine, 'Ja'. Razlog tome leži u samim odlikama arapskog jezika. U arapskom, a i u nekim drugim jezicima se, prilikom izražavanja poštovanja i veličanstvenosti, ponekad koristi prvo lice množine, 'mi', koja se, zapravo, odnosi na prvo lice jednine, 'ja'. Upravo, kako u našem, tako i u većini ostalih jezika se, iz poštovanja prema sugovorniku, uobičajeno koristi drugo lice množine, 'vi', umjesto drugog lica jednine, 'ti'. I u turskom se nekad koristi množina 'mi', iako se misli na prvo lice jednine 'ja', mada to nije toliko rasprostranjeno kao korištenje množine drugog lica, 'vi'.
Ukratko, Allah, dž. š., nije ponizan; poniznost je svojstvo čovjeka, a ne Allaha, dž. š. Ovu formulaciju Allah, dž. š., koristi da bi istakao veličanstvenost, uzvišenost, poštovanje. Kur'an je objavljen na arapskom jeziku, te zbog toga nosi odlike i sadržava određene izraze svojstvene arapskom jeziku. Allahova jednoća jedna je od temeljnih poruka Kur'ana i to je sasvim očito na osnovu brojnih kur'anskih ajeta.
Želimo još nešto istaći: kada, dakle, u Kur'anu govori o Sebi, Allah, dž. š., koristi i prvo lice jednine 'Ja', a isto tako i prvo lice množine, 'Mi', kao izraz veličanstvenosti, uzvišenosti, poštovanja. Međutim, kada se o Allahu, dž. š., govori u drugom licu, uvijek se koristi zamjenica drugog lica jednine 'Ti', a nikada drugo lice množine, 'Vi'. Isto tako, koristi se treće lice jednine, 'On', a nikada se ne koristi treće lice množine, 'Oni'! Premda, na stotine puta u Kur'anu se Allah, dž. š., spominje u drugom i trećem licu, to nikada nije u množini. A to, kao što smo istakli u početku, ukazuje da je korištenje zamjenice 'Mi' samo zbog odlike arapskog jezika, a nikako da se radi o negiranju Allahove jednoće.