Krscanstvo - monoteizam ili ne...?
-
progDVB
#1 Krscanstvo - monoteizam ili ne...?
Da li je krscanstvo monoteizam, s obzirom da krscani vjeruju u Boga, ali istovremeno tvrde i da je Marija majka Bozija, a zna se da je ona rodila Isusa. Ako je ona kao Isusova majka, majka Bozija, onda je i Isus Bog. Da li je to onda monoteizam??
-
Jonatan
#2 Re: Krscanstvo - monoteizam ili ne...?
Budući da ti već imaš svoj odgovor mislim da nema smisla da ti pokušavam objasniti.progDVB wrote:Da li je krscanstvo monoteizam, s obzirom da krscani vjeruju u Boga, ali istovremeno tvrde i da je Marija majka Bozija, a zna se da je ona rodila Isusa. Ako je ona kao Isusova majka, majka Bozija, onda je i Isus Bog. Da li je to onda monoteizam??
Jedino ti mogu preporučiti da pročitaš Apostolsko vjerovanje, gdje ćeš dobiti odgovor, ali sumnjam da ćeš ga i prihvatiti.
-
MRAVOJED
#3 Re: Krscanstvo - monoteizam ili ne...?
pa de objasni čovjeku! mene isto zanima šta ćeš napisati. ali svojim riječima molim.Jonatan wrote:Budući da ti već imaš svoj odgovor mislim da nema smisla da ti pokušavam objasniti.progDVB wrote:Da li je krscanstvo monoteizam, s obzirom da krscani vjeruju u Boga, ali istovremeno tvrde i da je Marija majka Bozija, a zna se da je ona rodila Isusa. Ako je ona kao Isusova majka, majka Bozija, onda je i Isus Bog. Da li je to onda monoteizam??
Jedino ti mogu preporučiti da pročitaš Apostolsko vjerovanje, gdje ćeš dobiti odgovor, ali sumnjam da ćeš ga i prihvatiti.
-
Jonatan
#4 Re: Krscanstvo - monoteizam ili ne...?
Rekao sam da pročitate Apostolsko vjerovanje, jer njega su napisali mnogo pametniji ljudi od mene.MRAVOJED wrote: pa de objasni čovjeku! mene isto zanima šta ćeš napisati. ali svojim riječima molim.
-
progDVB
#5 Re: Krscanstvo - monoteizam ili ne...?
Pa jesi li ga ti procitao?? Ako jesi, reci nam onda koji si ti zakljucak izvukao i cime ga objasnjavas??Jonatan wrote:Rekao sam da pročitate Apostolsko vjerovanje, jer njega su napisali mnogo pametniji ljudi od mene.MRAVOJED wrote: pa de objasni čovjeku! mene isto zanima šta ćeš napisati. ali svojim riječima molim.
-
Jonatan
#6 Re: Krscanstvo - monoteizam ili ne...?
Ja sam ga pročitao, a ako hoćete možete i vi, samo sumnjam da ćete dobiti odgovor, jer ga ne želiteprogDVB wrote:Pa jesi li ga ti procitao?? Ako jesi, reci nam onda koji si ti zakljucak izvukao i cime ga objasnjavas??Jonatan wrote:Rekao sam da pročitate Apostolsko vjerovanje, jer njega su napisali mnogo pametniji ljudi od mene.MRAVOJED wrote: pa de objasni čovjeku! mene isto zanima šta ćeš napisati. ali svojim riječima molim.
-
progDVB
#7 Re: Krscanstvo - monoteizam ili ne...?
Jonatan, ovo je tipicni primjer bjezanja od odgovora. Ocigledno je da ne znas kako da odbranis svoj stav, pa bjezis od direktnih odgovora.
Kada mislis da si u pravu, veoma si expeditivan, pa onaj svoj topic "Cijeg je roda Mesija" si postavio u vrlo kratkom roku, jer si mislio da ces time nesto dokazati, a cim nesto ne mozes da odbranis, izbjegavas odgovor na sve moguce nmacine. Ili odgovori na pitanje, ili se izjasni da ne znas kako da odbranis stav!!!
Kada mislis da si u pravu, veoma si expeditivan, pa onaj svoj topic "Cijeg je roda Mesija" si postavio u vrlo kratkom roku, jer si mislio da ces time nesto dokazati, a cim nesto ne mozes da odbranis, izbjegavas odgovor na sve moguce nmacine. Ili odgovori na pitanje, ili se izjasni da ne znas kako da odbranis stav!!!
-
Jonatan
#8 Re: Krscanstvo - monoteizam ili ne...?
Ja sam dao podosta odgovora, samo što:progDVB wrote:Jonatan, ovo je tipicni primjer bjezanja od odgovora. Ocigledno je da ne znas kako da odbranis svoj stav, pa bjezis od direktnih odgovora.
Slušat ćete, slušati - i nećete razumjeti; gledat ćete, gledati - i nećete vidjeti! Jer usalilo se srce naroda ovoga: uši začepiše, oči zatvoriše da očima ne vide, ušima ne čuju, srcem ne razumiju te se ne obrate pa ih izliječim.
I još jedna stvar.
Ja sam ovdje da se družim, a ne da netkoga obratim na svoju vjeru ili da dokažem netkome kako nije u pravu.
Ja ovdje koliko vidim jedini zastupam svoju vjeru, a vas ima mnogo više, pa je nemoguće da ja sam protiv vas mogu sve uspjeti.
I ja ti kažem da je Bog obećao Mesiju, koji će biti Punina Božje objave, koji će pokazati ljudima put k Njemu, pa ako je taj Mesija došao i nije ispunio ono što je Bog po Njemu obećao, onda je i Bog lažov, a mislim da vrlo dobro znaš da Bog nije lažov.
Ja vjerujem u da se ispunilo Božje obećanje.
-
progDVB
Jonatan, hajde da se nas dvojica nesto dogovorimo. Ja zaista ne zelim nikoga da prevedem na Islam. Ja o nekim stvarima tek ucim, i imam mnogo pitanja koja me zanimaju. Ako ti znas odgovor na neka od njih, volio bih da mi ih kazes. Uopste ne zelim da se prepucavamo. Ako ti se nekada ucinilo nesto slicno, onda znaj da to nije moja namjera.
Ako zaista znas odgovor na moje pitanje, volio bih da mi odgovoris, i vidjet' ces po mojim odgovorima da mi niej namjera prepucavanje, nego cisto informisanje, tj. razgovor sa ljudima koji imaju razlicita misljenja.
Samo povremeno sam bio provokativan na forumu, ali to je bilo onda kada su po mom skromnom misljenju pojedinci prelazili granicu ukusa.
Ako zaista znas odgovor na moje pitanje, volio bih da mi odgovoris, i vidjet' ces po mojim odgovorima da mi niej namjera prepucavanje, nego cisto informisanje, tj. razgovor sa ljudima koji imaju razlicita misljenja.
Samo povremeno sam bio provokativan na forumu, ali to je bilo onda kada su po mom skromnom misljenju pojedinci prelazili granicu ukusa.
-
MRAVOJED
Pa zar misliš da netko tko je odrastao u religioznoj katoličkoj obitelji kao ja treba tih par hiljada stranica da bi znao odgovor na ovo jednostavno pitanje.angela wrote:Mravcek, postoje desetine hiljada stranica napisanih na tu temu, odes u biblioteku i procitas sta te interesuje. I onda svojim rijecima sebi to objasnis.
Ovako bi se reklo da ocekujes od drugih da skupe to ogromno znanje, pa da tebi naprave rezime od jedno 1000 karaktera, lako za shvatiti i ubjedljivo.
Ako prog ne zna odgovor onda mu Jonatan kao dežurni teolog treba odgovoriti, a ne sve shvaćati kao uvredu. Eto to je. I dok se nabacuje citatima iz Biblije ne pokazuje da ih i razumije.
Prog,
katolici vjeruju u jednog Boga i to je to.
-
progDVB
OK Mravojed, ali meni je nejasna jedna stvar.
Kako katolici vjeruju u jednog Boga, ako je Marija majka Bozija?? To znaci da je ona rodila drugog Boga?!?! Kako onda postojanje majke Bozije koja je rodila Isusa moze biti u skaldu sa monoteizmom?
P.S. ne nabacujem se citatima iz Biblije, samo pokusavam naci nekoga ko mi ih moze objasniti, jer ja imam utisak da ih neki ne razumiju (koliko god mislio da je i pored toga Biblija iskrivljena)
Uz sve razlicitosti, ja samo zelim da razgovaram i prosirim svoje zanje, a ucestvovanjem sto veceg broja osoba sa razlicitim stavovima, ja samo dozivljavam kao svojevrsno bogatstvo razlicitosti, a ne kao preduslov za svadju.
Kako katolici vjeruju u jednog Boga, ako je Marija majka Bozija?? To znaci da je ona rodila drugog Boga?!?! Kako onda postojanje majke Bozije koja je rodila Isusa moze biti u skaldu sa monoteizmom?
P.S. ne nabacujem se citatima iz Biblije, samo pokusavam naci nekoga ko mi ih moze objasniti, jer ja imam utisak da ih neki ne razumiju (koliko god mislio da je i pored toga Biblija iskrivljena)
Uz sve razlicitosti, ja samo zelim da razgovaram i prosirim svoje zanje, a ucestvovanjem sto veceg broja osoba sa razlicitim stavovima, ja samo dozivljavam kao svojevrsno bogatstvo razlicitosti, a ne kao preduslov za svadju.
-
Jonatan
Ne znam da li si ikada čuo, ali kršćani vjeruju da je Isus Bog koji je sišao među nas, uzevši ljudsku narav i u svemu nam bio jednak osim u grijehu.progDVB wrote:OK Mravojed, ali meni je nejasna jedna stvar.
Sišao je k nama da nam pokaže da nas voli i želi da budemo Njegovi, da nam pokaže pravi put k Njemu, jer je On Put Istina i Život.
U ovom životu moramo imati trpljenje, da bi postigli zasluženu nagradu.
Marija je Majka Isusova.
-
MRAVOJED
Isus i Marija su ljudi. Marija nije rodila Boga nego Isusa. Majka Božja- zato što je Isus po vjerovanju začet bezgrešno, odnosno djelom Boga.
1. božja zapovijed (od deset)
Ja sam Gospodin Bog tvoj: nemaj drugih bogova uz mene.
Ovo je aksiom katoličanstva i bez obzira na sve ostalo napisano, ovo je jedino ispravno.
Ovo je aksiom katoličanstva i bez obzira na sve ostalo napisano, ovo je jedino ispravno.
-
progDVB
Ako je Isus Bog koji je sisao na zemlju, a Marija majka Isusova, ispade da je Marija rodila Boga, i zasto bi Bogu neko trebao da ga rodi?? Zar nije mogao sam od sebe uzeti ljudski lik??
Ako je Barnabas bio Isusov ucenik, zasto je njegovo Evandjelje nakon 325 godina odbaceno i zabranjeno??
Ako je Barnabas bio Isusov ucenik, zasto je njegovo Evandjelje nakon 325 godina odbaceno i zabranjeno??
-
progDVB
A ko je ovo rekao?MRAVOJED wrote:Isus i Marija su ljudi. Marija nije rodila Boga nego Isusa. Majka Božja- zato što je Isus po vjerovanju začet bezgrešno, odnosno djelom Boga.
-
MRAVOJED
progDVB wrote:A ko je ovo rekao?MRAVOJED wrote:Isus i Marija su ljudi. Marija nije rodila Boga nego Isusa. Majka Božja- zato što je Isus po vjerovanju začet bezgrešno, odnosno djelom Boga.
Ovo je rekao Bog.
I još nešto da razjasnim...Za mene je vjera nešto intimno. U jednom trenutku božja zapovijed prestaje biti citat iz Biblije i postaje dio mene. Nakon toga više nemam potrebu čitati je. To više nije zapovijed izdana od Boga i u njoj više nema ništa mistično. Ne bojim se kazne. Na neki način ja tu raskidam s Bogom. Mogu si čak dopustiti da kažem Bog ne postoji. A sve to zato jer živim onako kako sam jednom vjerovao da on želi da živim.
Ovo sam napisao tek toliko da, ako nekog zanima, može lakše razumjeti moje postove vezane za religiju.
-
Jonatan
Jesam li ti preporučio da pročitaš Apostolsko vjerovanje.progDVB wrote:Gdje si procitao to da je Bog bio u Isusovom tijelu?
Mene ta tvrdnja dovodi do mnogi apsurda, ali bih volio da j eposmatram i na takav nacin kako to ti tumacis, samo me zanima gdje si to nasao.
-
progDVB
Jesi, rekao si mi, ali mozes li mi razrijesiti ovaj cvor?progDVB wrote:OK. Ako je Bog rekao da drugih Bogova osim Njega nema, i ako je Isus Bog u tijelu covjeka, a tvrdi se da je Isus Mesija, a Bog nije ni iz cijeg roda...zar tu nema nekih ne logicnosti i ne podudarnosti?
-
MRAVOJED
Budući da moje mišljenje ne možeš promijeniti, a meni se ne da o Bogu razgovarati kao o iksu u jednadžbi, ja te napuštam sada Prog.
Moj ti je savjet da se malo opustiš. Ovako, kad vidim tvoj nick ja čitam Programiran; bilo bi mi puno draže da piše Progresivan.
Moj ti je savjet da se malo opustiš. Ovako, kad vidim tvoj nick ja čitam Programiran; bilo bi mi puno draže da piše Progresivan.
-
progDVB
Ako bih htio biti zajedljiv kao ti, rekao bih da kada vidim tvoj nick, pomislim da ne jedes mrave nego nesto drugoMRAVOJED wrote:Budući da moje mišljenje ne možeš promijeniti, a meni se ne da o Bogu razgovarati kao o iksu u jednadžbi, ja te napuštam sada Prog.
Ja sam lijepo rekao da nisam na ovoj temi da bih se svadjao, i ako je tebi tesko da odgovaras, onda se ne moras ni ukljucivati. Meni je vec dovoljno drago sto se Jonatan ukljucio u ovu temu jer ga zaista smatram poprilicno obrazovanim po ovom pitanju, i ne sumnjam da ce mi on i bez tvoje pomoci znati dati odgovore na moja pitanja. U svakom slucaju, hvala ti na ucestvovanju, i ponavljam da ne zelim da svadjam
Last edited by progDVB on 05/05/2004 13:36, edited 2 times in total.