Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
cutee_nina wrote:
I šta je na kraju istina? Da život evolvira ili da je samo nastao i nema dalje, ili možda nešto treće?
Ja vjerujem da je Bog stvorio i nas i sve ostalo sto vidimo, ali i ono sto ne vidimo. Vjerujem da su nama data ogranicena znanja i da neke stvari ne mozemo ni pojmiti. To svakako ne znaci da ne treba uciti i istrazivati kako to i sam Kur'an nalaze u prvoj objavi. Neka vrata ce nam se otvoriti, neka ce ostati zakljucana. Ali praska sebi umisli da zna sve, pa hoce onoga koji je stvorio i vrijeme i prostor da smjesti u isti i okvire svoje percepcije.
arte.fakt wrote:
Pa kako onda moze biti ocito , ako ne znamo ??? sto se mene tice tu sumnje nema ... glupost je trositi dragocijeno vrijeme na tako nesto .. Dasnji "naucnici" umjesto da se posvete stvaranju boljeg svijeta oni svoj "naucni rad i vijek " provedu u pretpostavkama i teorijama ...
cutee_nina wrote:
I šta je na kraju istina? Da život evolvira ili da je samo nastao i nema dalje, ili možda nešto treće?
Ja vjerujem da je Bog stvorio i nas i sve ostalo sto vidimo, ali i ono sto ne vidimo. Vjerujem da su nama data ogranicena znanja i da neke stvari ne mozemo ni pojmiti. To svakako ne znaci da ne treba uciti i istrazivati kako to i sam Kur'an nalaze u prvoj objavi. Neka vrata ce nam se otvoriti, neka ce ostati zakljucana. Ali praska sebi umisli da zna sve, pa hoce onoga koji je stvorio i vrijeme i prostor da smjesti u isti i okvire svoje percepcije.
Eto, pitala si me za misljenje, ja ti ga iznio.
Misliš, stvorio Adama/Adema i Evu/Havu i sve ostalo?
NIN wrote:Velite krah darvinizma? I, pitam se, zasto darvinizam velikim slovom i jos duplo v? Legende a'la sveCka...
Nego, posto vidim da ste se raspjevali evo jedno brzinsko-digresivno pitanjce za znalce:
Po raznoraznim nenaucnim teorijama covjek je kao savrseno bice, dizajnirano od strane dizajnera, jel'. Dobro, nije lose. E sad, posto je to tako onda se pitam zasto se dizajner znatno vise potrudio prilikom dizajniranja riba kojima je u oci ugradio tetrakromatski mehanizam vida (ribe posjeduju cetiri razlicite vrste receptora zaduzenih za detekciju boje) dok se oko ptica pravo zadever'o pa neke vrste imaju vid koji se bazira na sedam razlicitih vrsta fotoreceptornih celija!? Kod primata, gdje bioloski i ljudi spadaju, ono cisto da se ne zaboravi gradivo iz osnovne skole jel' , postoje samo tri vrste fotoreceptora (nase dosta jednostavnije oci mogu detektovati samo crvenu, zelenu i plavu boju sto nas cini trikromatima) pa se pitam kako sad to? Kako to da dizajner znatno bolje opremi vrste od one kojoj je dao da vlada ostalim?
da ne ulazimo u veće mane istog "savršenog" dizajna, mene više zanima zašto se "dizajner" nije pobrinuo za slijepo crijevo?
cutee_nina wrote:
Nisam ni sumnjala, je li to znači da smo svi nastali iz incesta Eve/Have i njenih sinova?
Nauka potvrdjuje da su svi muskarci potomci jednog muskarca. Sta cemo sad? Da svi ljudi su nastali od poroda Adema a.s. i Have.
Prije sam stvarno vjerovala da smo nastali od Adama i Eve. Kasnije sam shvatila da je "religijski nastanak" čista izmišljotina. I dan danas vjerujem u Darvinovu teoriju. Ali svako ima svoje mišljenje i bilo šta što kažemo jedno drugom neće promijeniti šta mislimo o ovoj temi.
cutee_nina wrote:
Nisam ni sumnjala, je li to znači da smo svi nastali iz incesta Eve/Have i njenih sinova?
Nauka potvrdjuje da su svi muskarci potomci jednog muskarca. Sta cemo sad? Da svi ljudi su nastali od poroda Adema a.s. i Have.
Prije sam stvarno vjerovala da smo nastali od Adama i Eve. Kasnije sam shvatila da je "religijski nastanak" čista izmišljotina. I dan danas vjerujem u Darvinovu teoriju. Ali svako ima svoje mišljenje i bilo šta što kažemo jedno drugom neće promijeniti šta mislimo o ovoj temi.
Da. Za misljenje si u pravu. To je slucaj sa vecinom tema na forumu.
Prema Darvinovoj teorija, sta je evoluiralo: Citava zajednica, pola zajednice, jedinka....?
iceman2010 wrote:
Da. Za misljenje si u pravu. To je slucaj sa vecinom tema na forumu.
Prema Darvinovoj teorija, sta je evoluiralo: Citava zajednica, pola zajednice, jedinka....?
Ja više vjerujem logici, dokazima i nauci, a ne bezdokaznoj religiji o instant nastanku.
harač wrote:
give me za citat, a da nije minber..ba ili nešto slično... po mogućnosti "Science"
(ovo naravno tek retorički, ne moraš tražiti, jer slično ne postoji)
Imas stranicu, dvije ranije moj komentar vezan za Y cromosome. Procitaj. Bice ti jasnije. Citat je pokupljen sa wikipedia-e jer mi je mrsko traziti bolju referencu. Ali pitaj ove koji se slazu sa TE. Reci ce ti isto. Informaciju slucajno znam jer sam nedavno gledao dokumentarac o tome.
harač wrote:
give me za citat, a da nije minber..ba ili nešto slično... po mogućnosti "Science"
(ovo naravno tek retorički, ne moraš tražiti, jer slično ne postoji)
Imas stranicu, dvije ranije moj komentar vezan za Y cromosome. Procitaj. Bice ti jasnije. Citat je pokupljen sa wikipedia-e jer mi je mrsko traziti bolju referencu. Ali pitaj ove koji se slazu sa TE. Reci ce ti isto. Informaciju slucajno znam jer sam nedavno gledao dokumentarac o tome.
ne misli se tu da su once upon a time, možda prije 6625 godina po nekima/po drugima se ne zna tačno, jedan i jedini adam i jedna i jedina eva parili i stvorili čovječanstvo... čak, šta više, to ćeš pročitati u samom tom članku, taman da je i sa wikipedije
cutee_nina wrote:
Ja više vjerujem logici, dokazima i nauci, a ne bezdokaznoj religiji o instant nastanku.
Ja sam zavrsio jedan od tehnickih fakulteta. Mozda nije jak pokazatelj, ali to govori da sa logikom ne bih trebao imati problema. Vjeruj mi, TE nema veze sa logikom. Zivot nastao u moru, riba bila gladna pa postepeno izsla na kopno i dobila sve sto joj treba za zivot na kopnu, a onda je to stovrenje masuci prednjim udovima, nakon izvjesnog vremena, ponovo promjenilo raspiratorni sistem, dobilo perije i krila i poletilo. Ali ti tu vidis neku logiku samo zato sto ti je receno da se radi o nauci.
Ovako.
Hoces auto bolje voziti nakon 35 casova voznje ili ces auto voziti perfektno, prvi put kada sjednes za volan ?
Jesi li prvo puzao pa hodao ili si, cim si se rodio, prohodao ?