Konzumiranja svinjskog mesa.
-
Finii
#1 Konzumiranja svinjskog mesa.
Konzumiranja svinjskog mesa.
Svinje su širom svijeta rasprostranjene zivotinje, kojih prvobitno nije bilo u Australiji i Juznoj Americi. Njihovih pet vrsta sa ukupno osam rodova razlikuju se jedna od druge. Tako npr. u centralnoj Africi je tek 1904 god. otkrivena divovska divlja svinja (hylochoerus meinertzhageri), dok najmanja patuljasta svinja (sus salvanius) iz područja juznih Himalaja, nije ništa veća od običnog zeca. Podaci govore, da pronalaskom kostiju na Bliskom Istoku, dovode do zaključka da je čovjek u mlađem kamenom dobu naseljavanjem oko 1600 g. p.n.e. od divlje svinje napravio domaću zivotinju a daljim širanjem po evroazijskom kontinentu je demasticirao tj. pripitomio više podvrsta divlje svinje poznate kao, SUS SCROFA
P.S. Činjenice koje iznose iskusni liječnici te eminentni stručnjaci iz oblasti prirodne medicine o svinjskom mesu i masti. Zato moramo priznati da je ono čemu nas iskustvo i praksa uče sve više vrijedno paznje svih nas. Dr. Hans Hein-rich Reckeweg, liječnik u Baden-Badenu, dugo vremena se je bavio o svim temama koje govore o svinjskom mesu tj. o materiji kaja sadrzi svinjsko meso. U toku svojih istrazivanja i promatranja on je došao do vrlo neugodnih i zapanjujućih saznanja o kojima je kasnije izvjestio širu javnost u jednom svom izlaganju. Nakon toga on je ta svoja zapazanja i istrazivanja napisao u jednoj knjizi kako bi time upozorio sve zainteresovane a posebno svoje pacijente. Današnja statistika pokazuje, da sve više ljudi puno manje konzumira upotrebu svinjskog mesa ili je čak u potpunosti izbjegava. Iz ovoga se moze zaključiti da tim ljudima nije nimalo svejedno, šta i u kolikoj mjeri sve i svašta koriste u svojoj ishrani. Poznato je da odabrana hrana, treba da hrani insana.
http://www.parvez-video.com/articles_sh ... rbidden%3F
http://www.geocities.com/multiple_scler ... index.html
Svinje su širom svijeta rasprostranjene zivotinje, kojih prvobitno nije bilo u Australiji i Juznoj Americi. Njihovih pet vrsta sa ukupno osam rodova razlikuju se jedna od druge. Tako npr. u centralnoj Africi je tek 1904 god. otkrivena divovska divlja svinja (hylochoerus meinertzhageri), dok najmanja patuljasta svinja (sus salvanius) iz područja juznih Himalaja, nije ništa veća od običnog zeca. Podaci govore, da pronalaskom kostiju na Bliskom Istoku, dovode do zaključka da je čovjek u mlađem kamenom dobu naseljavanjem oko 1600 g. p.n.e. od divlje svinje napravio domaću zivotinju a daljim širanjem po evroazijskom kontinentu je demasticirao tj. pripitomio više podvrsta divlje svinje poznate kao, SUS SCROFA
P.S. Činjenice koje iznose iskusni liječnici te eminentni stručnjaci iz oblasti prirodne medicine o svinjskom mesu i masti. Zato moramo priznati da je ono čemu nas iskustvo i praksa uče sve više vrijedno paznje svih nas. Dr. Hans Hein-rich Reckeweg, liječnik u Baden-Badenu, dugo vremena se je bavio o svim temama koje govore o svinjskom mesu tj. o materiji kaja sadrzi svinjsko meso. U toku svojih istrazivanja i promatranja on je došao do vrlo neugodnih i zapanjujućih saznanja o kojima je kasnije izvjestio širu javnost u jednom svom izlaganju. Nakon toga on je ta svoja zapazanja i istrazivanja napisao u jednoj knjizi kako bi time upozorio sve zainteresovane a posebno svoje pacijente. Današnja statistika pokazuje, da sve više ljudi puno manje konzumira upotrebu svinjskog mesa ili je čak u potpunosti izbjegava. Iz ovoga se moze zaključiti da tim ljudima nije nimalo svejedno, šta i u kolikoj mjeri sve i svašta koriste u svojoj ishrani. Poznato je da odabrana hrana, treba da hrani insana.
http://www.geocities.com/multiple_scler ... index.html
- Bosanac sa dna kace
#2 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
Prva dva linka ne mogu da otvorim, ako su tekstovi postiraj.
Na trecem linku tekst nije bas najbolje, mislim da se moze napisat i bolje, tacno je to sto je napisano ali moglo se ono bolje elaborirat...
Na trecem linku tekst nije bas najbolje, mislim da se moze napisat i bolje, tacno je to sto je napisano ali moglo se ono bolje elaborirat...
-
istocnjak
#3 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
Allah dž.š. (Bog Uzvišeni) kao Centralna sila upravljanja svemirom i onim što čovjeku nije poznato je sve stvorio na zemlji sa svrhom i svakome je dodjelio neku ulogu. Tako svaka životinja ima svoju svrhu postojanja i sve je u harmoniji. Ukoliko se pojavi na primjer veoma mnogo insekata, Allah dž.š. pošalje ptice da ih pojedu i tako se uspostavi ravnoteža.
Allah dž.š. je svinji dodjelio jednu korisnu svrhu postojanja a to je sakuplja otpad u prirodi i okruženju to jeste da čisti okolinu od prljavoštine i otrova zato je u Kur'anu zabranjano da se jede njeno meso od kojeg, kao što svi znate, ljudi koji konzumiraju njeno meso u ishrani svakodnevno oboljevaju.
Allah dž.š. je svinji dodjelio jednu korisnu svrhu postojanja a to je sakuplja otpad u prirodi i okruženju to jeste da čisti okolinu od prljavoštine i otrova zato je u Kur'anu zabranjano da se jede njeno meso od kojeg, kao što svi znate, ljudi koji konzumiraju njeno meso u ishrani svakodnevno oboljevaju.
-
zonbirile
#4 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
istočnjak
Moj istočnjak bog je jedan i ne može jednima zabraniti,a drugima dozvoliti konzumaciju mesa.
U pravu za oboljenja,ali to nije specifiku samo svinjskog mesa,već konzumacija svake zasičene masnoće životinjskog porijekla.Moraš malo više pročitati,da ti se ne otmu takvi nastupi.
Moj istočnjak bog je jedan i ne može jednima zabraniti,a drugima dozvoliti konzumaciju mesa.
U pravu za oboljenja,ali to nije specifiku samo svinjskog mesa,već konzumacija svake zasičene masnoće životinjskog porijekla.Moraš malo više pročitati,da ti se ne otmu takvi nastupi.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#5 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
Sto ne mogu ovih novokomponovanih tumaca vjere i modernih bozijih poslanika. Svinjsko meso je "preporuceno" da se ne jede radi uslova u kojim je tada narod zivio, radi velikih vrucina. Pa sta je onda sa brucelozom, kravljim ludilom, tuberkuloza koja se prenosi zarazenim mlijekom itd itd. Sve zivotinje su prenosnici raznoraznih bolesti samo sto neke zivotinje su jednostavno predodredjenije za zivot u razlicitim dijelovima svijeta. Isto tako svinjska mast ima i te kako lijekovita dejstva kod nekih bolesti disajnih puteva a sve sto je za lijeka ne brani Kuran. I da ti kazem jos jednu stvar "grijeh ne ulazi na usta nego iz usta".istocnjak wrote:Allah dž.š. (Bog Uzvišeni) kao Centralna sila upravljanja svemirom i onim što čovjeku nije poznato je sve stvorio na zemlji sa svrhom i svakome je dodjelio neku ulogu. Tako svaka životinja ima svoju svrhu postojanja i sve je u harmoniji. Ukoliko se pojavi na primjer veoma mnogo insekata, Allah dž.š. pošalje ptice da ih pojedu i tako se uspostavi ravnoteža.
- TheWatcher
#6 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
istocnjak, jesi ti prirodno malouman il si mozda prilikom rodjenja pao babici na glavuistocnjak wrote:Allah dž.š. (Bog Uzvišeni) kao Centralna sila upravljanja svemirom i onim što čovjeku nije poznato je sve stvorio na zemlji sa svrhom i svakome je dodjelio neku ulogu. Tako svaka životinja ima svoju svrhu postojanja i sve je u harmoniji. Ukoliko se pojavi na primjer veoma mnogo insekata, Allah dž.š. pošalje ptice da ih pojedu i tako se uspostavi ravnoteža.
- Bosanac sa dna kace
#7 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
kad bi moglo kako bez vrijeđanja
-
RenaTTa
#8 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
Mislim da je svaka prica na ovu temu suvisna.
Suvisna iz razloga sto, ili je jedesh ili ne jedesh. Oni koji jedu, ne treba ih osudjivati jer imaju puno pravo na to, a oni koji
je ne jedu, ne trebaju da se prave kao da je svinjetina cijanid ili zyklon-b vec svoj komentar na neki kulturniji nacin napisu.
Licno ja, prvo iz licnih pa onda religijskih razloga ne konzumiram svinjsko meso, ali isto tako nemam potrebu ni pravo osudjivati
bilo koga ko jede
Dakle, koliko god mi stranica sad ove zustre diskusije napisali sve se ustvari vrti u krug i nema drugog zakljucka osim, Ko voli nek izvoli.
Puno pozdrava
Suvisna iz razloga sto, ili je jedesh ili ne jedesh. Oni koji jedu, ne treba ih osudjivati jer imaju puno pravo na to, a oni koji
je ne jedu, ne trebaju da se prave kao da je svinjetina cijanid ili zyklon-b vec svoj komentar na neki kulturniji nacin napisu.
Licno ja, prvo iz licnih pa onda religijskih razloga ne konzumiram svinjsko meso, ali isto tako nemam potrebu ni pravo osudjivati
bilo koga ko jede
Dakle, koliko god mi stranica sad ove zustre diskusije napisali sve se ustvari vrti u krug i nema drugog zakljucka osim, Ko voli nek izvoli.
Puno pozdrava
- TheWatcher
#9 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
eto istocnjak procitaj kako renaTTa pametno piseRenaTTa wrote:Mislim da je svaka prica na ovu temu suvisna.
bilo koga ko jede
Puno pozdrava
-
zonbirile
#10 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
istočnjak
Prvo za diskusiju treba određeni kvantum znanja ,što na ovim postovima nedostaje.Kao i sve kada se sazna je jednostavno,jednostavno je i tumačenje zabrane konzumacije svinjskog mesa.
Gluposti su priče,o vrućini i tom mesu,pošli u ratni pohod pa se vojska razboljela-sve nebuloze.Arapi muslimani 600-tih godina nisu znali za svinju,nisu imali praktičnog dodira,jer na Arabijskom poluostrvu ne može opstati otkako je pisanih tragova.Nisu znali ni jevreji,iz regije,ali ga također ne konzumiraju.Ostao je kult iz doba prognanstva na prostore Eufrata i Tigrisa,gdje je svinja,tada i divlja,bila im jedno od božanstva-još nisu monoteisti.Kako se božanstvo ne jede,ostalo je i u judaizmu,a odatle je uzeto u Islam,kao i obrezivanje.Hriščani su uzeli druge običaje,konačno Judeizam je osnova,iz njega su svi crpjeli ono što im je trebalo.
Drugi aspekt svinje je značajniji ,pogotovo dolaskom krompira i kukuruza u Evropu,po osvajanju Amerike.Te su biljke spasile Evropu,poslije naleta kuge koja,je bukvalno prepolovila stanovništvo i upropastila "ekonomiju",a treća je svinja.
Lako se da izračunati da krmača okoti 12 mladih i za godinu dana su teški 100kg i više,ali hajde to je 1200kg jestive tvari.Sem toga iskoristivost svinje,je 70%-80%,narodski rečeno ne kalira kao ostala stoka 50%.
Prvo za diskusiju treba određeni kvantum znanja ,što na ovim postovima nedostaje.Kao i sve kada se sazna je jednostavno,jednostavno je i tumačenje zabrane konzumacije svinjskog mesa.
Gluposti su priče,o vrućini i tom mesu,pošli u ratni pohod pa se vojska razboljela-sve nebuloze.Arapi muslimani 600-tih godina nisu znali za svinju,nisu imali praktičnog dodira,jer na Arabijskom poluostrvu ne može opstati otkako je pisanih tragova.Nisu znali ni jevreji,iz regije,ali ga također ne konzumiraju.Ostao je kult iz doba prognanstva na prostore Eufrata i Tigrisa,gdje je svinja,tada i divlja,bila im jedno od božanstva-još nisu monoteisti.Kako se božanstvo ne jede,ostalo je i u judaizmu,a odatle je uzeto u Islam,kao i obrezivanje.Hriščani su uzeli druge običaje,konačno Judeizam je osnova,iz njega su svi crpjeli ono što im je trebalo.
Drugi aspekt svinje je značajniji ,pogotovo dolaskom krompira i kukuruza u Evropu,po osvajanju Amerike.Te su biljke spasile Evropu,poslije naleta kuge koja,je bukvalno prepolovila stanovništvo i upropastila "ekonomiju",a treća je svinja.
Lako se da izračunati da krmača okoti 12 mladih i za godinu dana su teški 100kg i više,ali hajde to je 1200kg jestive tvari.Sem toga iskoristivost svinje,je 70%-80%,narodski rečeno ne kalira kao ostala stoka 50%.
- kockica_kockica
#11 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
sto ne mogu onih tumaca vjere od vjernika made by 1992. godine
- chuchumbamayumbe
#12 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
Onda nam ne treba KJKP Rad, samo trebamo pustiti svinje da setaju ulicom.istocnjak wrote:Allah dž.š. (Bog Uzvišeni) kao Centralna sila upravljanja svemirom i onim što čovjeku nije poznato je sve stvorio na zemlji sa svrhom i svakome je dodjelio neku ulogu. Tako svaka životinja ima svoju svrhu postojanja i sve je u harmoniji. Ukoliko se pojavi na primjer veoma mnogo insekata, Allah dž.š. pošalje ptice da ih pojedu i tako se uspostavi ravnoteža.
-
RenaTTa
#13 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
chuchumbamayumbe wrote:Onda nam ne treba KJKP Rad, samo trebamo pustiti svinje da setaju ulicom.istocnjak wrote:Allah dž.š. (Bog Uzvišeni) kao Centralna sila upravljanja svemirom i onim što čovjeku nije poznato je sve stvorio na zemlji sa svrhom i svakome je dodjelio neku ulogu. Tako svaka životinja ima svoju svrhu postojanja i sve je u harmoniji. Ukoliko se pojavi na primjer veoma mnogo insekata, Allah dž.š. pošalje ptice da ih pojedu i tako se uspostavi ravnoteža.
- Bosanac sa dna kace
#14 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
to se popularno kaže M92kockica_kockica wrote:sto ne mogu onih tumaca vjere od vjernika made by 1992. godine
- kockica_kockica
#15 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
Bosanac sa dna kace wrote:to se popularno kaže M92kockica_kockica wrote:sto ne mogu onih tumaca vjere od vjernika made by 1992. godine
- Compact
#16 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
Šta fali M92? Imaju staža 16 godina! Ja sam M96 šta ćete reći za mene??? Neću da vas vrijeđam. Što se tiče svinjskog mesa, ne jedem iz vjerskih razloga. Treba otvoriti temu "Goveđe meso" ili "Jagnjeće meso" ili "Teleće meso" ili "Ovčije meso" ili.... samo ne znam šta je svrha!?
- chuchumbamayumbe
#17 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
Otvori, ko ti brani.Compact wrote:Šta fali M92? Imaju staža 16 godina! Ja sam M96 šta ćete reći za mene??? Neću da vas vrijeđam. Što se tiče svinjskog mesa, ne jedem iz vjerskih razloga. Treba otvoriti temu "Goveđe meso" ili "Jagnjeće meso" ili "Teleće meso" ili "Ovčije meso" ili.... samo ne znam šta je svrha!?
Ja znam da od svinjetine ne hrdja guza, za razliku od piletine.
-
istocnjak
#18 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
Allahov dž.š. (Boga Uzvišenog) zadnji poslanik Muhammed s.a.v.s u svom hadisu kaže "Sve što šteti tijelu je haram (nedozvoljeno)" shodno tome je i štetno jesti svinjsko meso. Opšte je poznato da se svinja hrani otpadom pa je shodno tome jesti njeno meso štetno (haram) upravo iz razloga jer svinja je kolektor, čistač otpada i otrova u prirodi. Slično svinji imamo još jednu korisnu životinju to jeste pticu zvanu lešinar koja kao što svi znate jede meso uginulih životinja i tako sprečava epidemije i širenje raznih bolesti što i u prirodi to i svinja radi - kupi otpad i otrove. Vezano za ovo gore što ste pisali m92 mogu vam reči da sam zahvalan Allahu dž.š. (Bogu Uzvišenom) koji me je izveo iz tame u svjetlost i uputio na pravi put ne '92 godine več slijedeče godine - m'93.
Ovdje sam iznio svoja lična saznanja vezana za štetnost konzumiranja svinjskog mesa, koja možete prihvatiti ili odbaciti pa ne vidim razloga za nekim bezpotrebnim vrijeđanjima. Zar ne?
Last edited by istocnjak on 08/11/2008 14:54, edited 1 time in total.
-
istocnjak
#19 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
Sjeti se malo ... "preporučuje vam se blagost u svim vašim postupcima" ... polahko i opušteno da ne bi otišli u off ...Compact wrote:Šta fali M92? Imaju staža 16 godina! Ja sam M96 šta ćete reći za mene??? Neću da vas vrijeđam. Što se tiče svinjskog mesa, ne jedem iz vjerskih razloga. Treba otvoriti temu "Goveđe meso" ili "Jagnjeće meso" ili "Teleće meso" ili "Ovčije meso" ili.... samo ne znam šta je svrha!?
-
RenaTTa
#20 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
A jesi skontao potrebu za asimilacijom i alternacijom suglasnikaistocnjak wrote:Allahov dž.š. (Boga Uzvišenog) zadnji poslanik Muhammed s.a.v.s u svom hadisu kaže "Sve što šteti tijelu je haram (nedozvoljeno)" shodno tome je i štetno jesti svinjsko meso. Opšte je poznato da se svinja hrani otpadom pa je shodno tome jesti njeno meso štetno (haram) upravo iz razloga jer svinja je kolektor, čistač otpada i otrova u prirodi. Slično svinji imamo još jednu korisnu životinju to jeste pticu zvanu lešinar koja kao što svi znate jede meso uginulih životinja i tako sprečava epidemije i širenje raznih bolesti što i u prirodi to i svinja radi - kupi otpad i otrove. Vezano za ovo gore što ste pisali m92 mogu vam reči da sam zahvalan Allahu dž.š. (Bogu Uzvišenom) koji me je izveo iz tame u svjetlost i uputio na pravi put ne '92 godine več slijedeče godine - m'93.Ovdje sam iznio svoja lična saznanja vezana za štetnost konzumiranja svinjskog mesa, koja možete prihvatiti ili odbaciti pa ne vidim razloga za nekim bezpotrebnim vrijeđanjima. Zar ne?
-
istocnjak
#21 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
Ali RenaTTa ... to nije tema naše diskusijeRenaTTa wrote:A jesi skontao potrebu za asimilacijom i alternacijom suglasnikaistocnjak wrote:Allahov dž.š. (Boga Uzvišenog) zadnji poslanik Muhammed s.a.v.s u svom hadisu kaže "Sve što šteti tijelu je haram (nedozvoljeno)" shodno tome je i štetno jesti svinjsko meso. Opšte je poznato da se svinja hrani otpadom pa je shodno tome jesti njeno meso štetno (haram) upravo iz razloga jer svinja je kolektor, čistač otpada i otrova u prirodi. Slično svinji imamo još jednu korisnu životinju to jeste pticu zvanu lešinar koja kao što svi znate jede meso uginulih životinja i tako sprečava epidemije i širenje raznih bolesti što i u prirodi to i svinja radi - kupi otpad i otrove. Vezano za ovo gore što ste pisali m92 mogu vam reči da sam zahvalan Allahu dž.š. (Bogu Uzvišenom) koji me je izveo iz tame u svjetlost i uputio na pravi put ne '92 godine več slijedeče godine - m'93.Ovdje sam iznio svoja lična saznanja vezana za štetnost konzumiranja svinjskog mesa, koja možete prihvatiti ili odbaciti pa ne vidim razloga za nekim bezpotrebnim vrijeđanjima. Zar ne?
da ne bi otišli u off ... Zar ne?
- chuchumbamayumbe
#22 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
BTW, kokoshka je 100x prljavija i poganija od svinje.
Kokoshka ce se vazda zaroviti u smeche i govna, a svinja ako moze da bira izmedju cistog i prljavog za spavanje i zivljenje, uvijek odabere cisto.
Kokoshka ce se vazda zaroviti u smeche i govna, a svinja ako moze da bira izmedju cistog i prljavog za spavanje i zivljenje, uvijek odabere cisto.
-
istocnjak
#23 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
A zamisli samo ono industrijsko kokošije meso koje danas jedemo to jeste koke koje se drže u kavezima i tako hrane samo koncentratom ... to je još gore od svega ... zato imamo danas ovoliko oboljelih sve zbog zatrovane hrane ... zbog toga razloga se po Islamu preporučuje da se kokoš prije klanja tri dana drži u čistom okruženju i hrani čistom prirodnom hranom da bi bilo halal (dozvoljeno) to jeste meso koje ne šteti.chuchumbamayumbe wrote:BTW, kokoshka je 100x prljavija i poganija od svinje.
Last edited by istocnjak on 08/11/2008 15:10, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#24 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
ja sam znao 2 osobe koje su dozivjele stotu i znam ih bar 5-10 koji su dosli do 80 a jeli klempu.kako to 
- chuchumbamayumbe
#25 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.
Znam jarane, danas vise covjek nije pametan sta da jede a da je to sigurno i provjereno.istocnjak wrote:A zamisli samo ono industrijsko kokošije meso koje danas jedemo to jeste koke koje se drže u kavezima i tako hrane samo koncentratom ... to je još gore od svega ... zato imamo danas ovoliko oboljelih sve zbog zatrovane hrane ...chuchumbamayumbe wrote:BTW, kokoshka je 100x prljavija i poganija od svinje.
Ovo sto ja malo "branim svinje", to je zajebancija, i ja ga okusim 2 puta u toku godine, vise halishemo churetinu.