Ko je kome blizi ?
- JVC
#26 Re: Ko je kome blizi ?
Meni je blizak moj komšija Safet.
- insomnia78
#27 Re: Ko je kome blizi ?
Tako malo znas a tako si glasna. Ortodoksni jevreji simpatiziraju muslimane?sadie_forever wrote:Politika nije tema vec teologija,zasto mislis da ovi ortodoxni religiozni jevreji cesce simpatiziraju muslimane? znaju oni dobro da smo mi jako bliski,a da krscani nemaju s nama ama bas nista,sveto trojstvo,kult marije,kult svetaca...sve je to toliko bogohuljenje da bi se potresao svaki jevrej i musliman.Da ne pricamo o ishrani,sunecenju itd ...ma ista religija maltene,zamjeri li islam jevrejima ista osim sto su zaobilazili pravila i odbacili poslanika? nista! dok krscanima se zamjeri bogohuljenje,to je teski sirkinsomnia78 wrote:I onda upalis TV i vidis urnebes kad se jevreji dodju moliti u Al aqsisadie_forever wrote:Malo prije gledam snimak iz Jeruzalema,random jevreje po ulicama pitaju "ko je blizi judaizmu ,islam ili krscanstvo?" vecina ,jedno 70% kaze islam.Jedan stariji gospodin je rekao nesto sto me iznenadilo jer nisam znala kaze "mi jevreji kao sto znate smijemo se moliti u dzamiju a u crkvi ne smijemo"
Sta vi mislite? ko je blizi islam i krscanstvo ili islam i judaizam,ili krscanstvo i judaizam?
jevreji su teski monoteisti,nista bolji nisu muslimani
Sto se tice Kur’ana svi sljedbenici knjige su na istom nivou nigdje nisam vidio da neke simpatizira ili razdvaja
- JVC
#28 Re: Ko je kome blizi ?
Stepenicu ispod cukainsomnia78 wrote: Tako malo znas a tako si glasna. Ortodoksni jevreji simpatiziraju muslimane?![]()
Sto se tice Kur’ana svi sljedbenici knjige su na istom nivou nigdje nisam vidio da neke simpatizira ili razdvaja
- sadie_forever
#29 Re: Ko je kome blizi ?
Nisi cuo..onda cujJVC wrote:Stepenicu ispod cukainsomnia78 wrote: Tako malo znas a tako si glasna. Ortodoksni jevreji simpatiziraju muslimane?![]()
Sto se tice Kur’ana svi sljedbenici knjige su na istom nivou nigdje nisam vidio da neke simpatizira ili razdvajaworst kind
- insomnia78
#30 Re: Ko je kome blizi ?
Nije istina.JVC wrote:Stepenicu ispod cukainsomnia78 wrote: Tako malo znas a tako si glasna. Ortodoksni jevreji simpatiziraju muslimane?![]()
Sto se tice Kur’ana svi sljedbenici knjige su na istom nivou nigdje nisam vidio da neke simpatizira ili razdvajaworst kind
- insomnia78
#31 Re: Ko je kome blizi ?
Ajet?sadie_forever wrote:Nisi cuo..onda cujJVC wrote:Stepenicu ispod cukainsomnia78 wrote: Tako malo znas a tako si glasna. Ortodoksni jevreji simpatiziraju muslimane?![]()
- sadie_forever
#32 Re: Ko je kome blizi ?
Ortodoxni jevreji koji su za Palestinu:insomnia78 wrote: Ajet?

sad ne kazem da islam jasno stavlja u Kuranu jevreje ispred krscana,ali ko god poznaje judaizam i krscanstvo shvaca da je judaizam 10 puta blizi islamu,i da nema nikakve sumnje u to .ama bas nikakve..jbg cak i njihovi radikali izgledaju kao nasi(vehabije vs ortodx jews
toga su svjesni i jevreji,kao i krscani zapada(ali vjesto kriju i zavadjaju jevreje i muslimane,spominje se al huseine,handzar itd,a vjesto zabotavlja 500 godina blagostanja pod islamskom vlascu)
- insomnia78
#33 Re: Ko je kome blizi ?
Ko sto ti rece pusti politiku. Kakve veze sad palestina ima sa islamom
- insomnia78
#34 Re: Ko je kome blizi ?
Znas kolko ima ovih sto daju podrsku Palestini? Cetvorica
Bukvalno cetvorica
Bukvalno cetvorica
- animals
#35 Re: Ko je kome blizi ?
Ova tema ima potencijal

- animals
#36 Re: Ko je kome blizi ?
I ta cetvorica na drogama..insomnia78 wrote:Znas kolko ima ovih sto daju podrsku Palestini? Cetvorica
Bukvalno cetvorica
- sadie_forever
#37 Re: Ko je kome blizi ?
pa religiozni su jevreji blizi nama muslimanima,evo sta jevreji sami misle o tome:insomnia78 wrote:Ko sto ti rece pusti politiku. Kakve veze sad palestina ima sa islamom
- Humljanin
#38 Re: Ko je kome blizi ?
Jesam se ismijoanimals wrote:I ta cetvorica na drogama..insomnia78 wrote:Znas kolko ima ovih sto daju podrsku Palestini? Cetvorica
Bukvalno cetvorica
- sadie_forever
#39 Re: Ko je kome blizi ?
insomnia78 wrote:Ko sto ti rece pusti politiku. Kakve veze sad palestina ima sa islamom
evo sta obicni ljudi misle
- derion
#40 Re: Ko je kome blizi ?
Ne znam da li je ova tema zezancija ili ne, ali i islam i kršćanstvo su direktni "potomci" judaizma. Gledajući po dogmi, islam je u velikoj mjeri preuzeo dosta običaja, rituala i pravila upravo od judaizma, s tim da ima i dosta korigiranih pravila. Karikirano rečeno, sve tri religije bi se možda mogle nazvati jednom te i istom, s tim da imaju različita kultna pravila i upute. Ali srž im je ista. Kršćanstvu i islamu je judaizam korijen, dok je judaizam našao inspiraciju još u starim antičkim religijama Bronzanog i Željeznog doba. Šalom, mir, selam.
- sadie_forever
#41 Re: Ko je kome blizi ?
sve mi to znamo ali je ovdje pitanje ko je kome najblizi..krscanstvo je otislo svojim putem nekim,i danas malo imaju sa starim semitskim vjerovanjimaderion wrote:Ne znam da li je ova tema zezancija ili ne, ali i islam i kršćanstvo su direktni "potomci" judaizma. Gledajući po dogmi, islam je u velikoj mjeri preuzeo dosta običaja, rituala i pravila upravo od judaizma, s tim da ima i dosta korigiranih pravila. Karikirano rečeno, sve tri religije bi se možda mogle nazvati jednom te i istom, s tim da imaju različita kultna pravila i upute. Ali srž im je ista. Kršćanstvu i islamu je judaizam korijen, dok je judaizam našao inspiraciju još u starim antičkim religijama Bronzanog i Željeznog doba. Šalom, mir, selam.
- derion
#42 Re: Ko je kome blizi ?
Pa tako nekako, vjerovatno što su Lukina evanđelja namjenjena Helenima i Rimljanima (evropska publika).sadie_forever wrote:sve mi to znamo ali je ovdje pitanje ko je kome najblizi..krscanstvo je otislo svojim putem nekim,i danas malo imaju sa starim semitskim vjerovanjimaderion wrote:Ne znam da li je ova tema zezancija ili ne, ali i islam i kršćanstvo su direktni "potomci" judaizma. Gledajući po dogmi, islam je u velikoj mjeri preuzeo dosta običaja, rituala i pravila upravo od judaizma, s tim da ima i dosta korigiranih pravila. Karikirano rečeno, sve tri religije bi se možda mogle nazvati jednom te i istom, s tim da imaju različita kultna pravila i upute. Ali srž im je ista. Kršćanstvu i islamu je judaizam korijen, dok je judaizam našao inspiraciju još u starim antičkim religijama Bronzanog i Željeznog doba. Šalom, mir, selam.
- Bloo
- Globalna šefica
#43 Re: Ko je kome blizi ?
A ti kao spadas u tu grupu?sadie_forever wrote:
sad ne kazem da islam jasno stavlja u Kuranu jevreje ispred krscana,ali ko god poznaje judaizam i krscanstvo shvaca da je judaizam 10 puta blizi islamu,i da nema nikakve sumnje u to .ama bas nikakve..jbg cak i njihovi radikali izgledaju kao nasi(vehabije vs ortodx jews)
toga su svjesni i jevreji,kao i krscani zapada(ali vjesto kriju i zavadjaju jevreje i muslimane,spominje se al huseine,handzar itd,a vjesto zabotavlja 500 godina blagostanja pod islamskom vlascu)
- Humljanin
#44 Re: Ko je kome blizi ?
Bezveze.
Pitanje u naslovu teme je preopširno i neodređeno.
Šta znači bliži?
Geografski?
Vremenski?
Teološki?
Kulturološki?
Politički?
...
O svemu ovome bi se dalo razgovarati. Ali ni blizu ti odgovori nisu istoznačni.
Može se raspravljati teološki tko je kome bliži. Ali onda opet solazimo do toga kako je koja vjera opisana u drugim vjerskim knjigama...
Primjerice, na prvu loptu bi rekao da su islam i judaizam teološki slični, ali onda dolazimo do opisa jednih i drugih u njihovim svetim knjigama, pa dolazimo do toga da se to dvoje me mogu organski podnijeti...
Isto tako politički. Tko je s kime najviše ratovao kroz povijest? I danas takodjer.
Jednostavno, preširoko pitanje na koje nije moguće dato kvalitetan odgovor..
Eventualno malo suziti temu i usmjeriti je u jednom pravcu.
Pitanje u naslovu teme je preopširno i neodređeno.
Šta znači bliži?
Geografski?
Vremenski?
Teološki?
Kulturološki?
Politički?
...
O svemu ovome bi se dalo razgovarati. Ali ni blizu ti odgovori nisu istoznačni.
Može se raspravljati teološki tko je kome bliži. Ali onda opet solazimo do toga kako je koja vjera opisana u drugim vjerskim knjigama...
Primjerice, na prvu loptu bi rekao da su islam i judaizam teološki slični, ali onda dolazimo do opisa jednih i drugih u njihovim svetim knjigama, pa dolazimo do toga da se to dvoje me mogu organski podnijeti...
Isto tako politički. Tko je s kime najviše ratovao kroz povijest? I danas takodjer.
Jednostavno, preširoko pitanje na koje nije moguće dato kvalitetan odgovor..
Eventualno malo suziti temu i usmjeriti je u jednom pravcu.
- animals
#45 Re: Ko je kome blizi ?
Tako nekako..derion wrote:Ne znam da li je ova tema zezancija ili ne, ali i islam i kršćanstvo su direktni "potomci" judaizma. Gledajući po dogmi, islam je u velikoj mjeri preuzeo dosta običaja, rituala i pravila upravo od judaizma, s tim da ima i dosta korigiranih pravila. Karikirano rečeno, sve tri religije bi se možda mogle nazvati jednom te i istom, s tim da imaju različita kultna pravila i upute. Ali srž im je ista. Kršćanstvu i islamu je judaizam korijen, dok je judaizam našao inspiraciju još u starim antičkim religijama Bronzanog i Željeznog doba. Šalom, mir, selam.
- HardcoreMX
#46 Re: Ko je kome blizi ?
Peace..ako moze samo reference na ovo tumacenje...'ateisti' obicno traze 'per review'..ali eto ne mora nego ono cisto teolosko kad je pdf vec u pitanju...koliko znam islamsko ucenje je da su svi poslanici slani sa istom vjerom islam samo su je ljudi modifikovali, pretvarali se u stranke, sekte etc...Salom i Selam, slicno zvuce, a imaju isto znacenje-Mir, ali i isti jezicki korijen jer pripadaju semitskim jezicima..
- Smrcak15
#47 Re: Ko je kome blizi ?

ma nikome brate
Isus nema nista sa krscanstvom.
- SmokingMan
#48 Re: Ko je kome blizi ?
Često se u Kur'anu naglašava "Ja benu israile (O sinovi israilovi).",i o njihovoj neposlušnosti prema Allahu,posebice kada su "na svojim zadnjicama" ušli u jedan grad (malo me sjećanje izdaje,pa me podsjeti o kojem je to gradu bilo riječ)sadie_forever wrote:
sad ne kazem da islam jasno stavlja u Kuranu jevreje ispred krscana,ali ko god poznaje judaizam i krscanstvo shvaca da je judaizam 10 puta blizi islamu,i da nema nikakve sumnje u to .ama bas nikakve..jbg cak i njihovi radikali izgledaju kao nasi(vehabije vs ortodx jews)
- alibaba_i_30_godina
#49 Re: Ko je kome blizi ?
Tačno se vidi da ljudi lupaju samo da bi nešto rekli i da su u tolikoj mjeri medijski eksponirani i indoktrinirani. Eto kao znaju da je bliže kršćanstvu ili islamu, a ne znaju nijedan razlog zbog čega...ma hajte molim vas. Ili nemoj ništa reći ili makar obrazloži zbog čega to misliš.sadie_forever wrote:insomnia78 wrote:Ko sto ti rece pusti politiku. Kakve veze sad palestina ima sa islamom
evo sta obicni ljudi mislejevreji
Sve plitko. Ovaj zadnji čikica jedino izgleda malo misli svojom glavom.
- JVC
#50 Re: Ko je kome blizi ?
Dobro.insomnia78 wrote: Nije istina.