Ne sumnjam, ali me interesira jer sam natrčao na zid prilikom raspitivanja. Tabu tema.
Pored svoje znakovite duhovnjačke funkcije, cijenjeni imam je trenutno i Avazom samoproglašeni predsjednik Bošnjačkog naroda, te ključni komentator i upravljač bošnjačke javnosti. Ono što me je najviše iznenadilo je reakcija na ovo pitanje. U rangu je univerzitetskog profesora, zna se koliko ima staža, i kojim nivoom administracije IZ upravlja.
Zašto je pitanje o reisovoj plaći "prst u oko"? Pošto se sam proklamira kao državnik , a zaštićen je imunitetom vjerske organizacije, mislim da je licemjerno čuvati visinu iznosa. I to već punih dvije decenije kako je zasjeo u fotelju prvog imama u Bošnjaka.
No, slična pitanja izazivaju slične reakcije i u Nadbiskupiji Vrhbosanskoj, a posebno u SPC kojoj su regulirane i posebne državne penzije za starije sveštenike u RS.
Ipak mi je jedan pop iz okoline Sarajeva povjerio da "na svoj račun i za svoje potrebe", valjda od episkopije, dobije između 500-1000 maraka, ali nikad isto, dok je za "pojedine" rekao da dobiju i po 7-8 puta više. Primanja vladike znaju samo pojedini članovi Sinoda SPC, a nekolicina ih se odavno bavi privatnim biznisom u koji ulažu novac dobijen iz trgovine zemljištem ili iz ktitorskih(zadužbinarskih) priloga iz inostranstva.
Katolička crkva ima složeno financiranje, ali sam doznao da se rad kardinala i nadbiskupa financira iz Vatikana, dok je za niže nivoe prilično zamršeno i nejasno (prilozi, posebni prilozi za svećenike i sestre, darovi u nekretninama..)
Jedan protestantski sveštenik-
pastor mi je prije dva dana rekao da prima tačno 820 KM. Ima ženu i dvoje male djece, i osiguran je zdravstveno nakon što je dobio namještenje u Sarajevu. Nema službeni mobitel, već samo fiksni telefon i fax za obavljanje dnevnih obaveza u ime crkve. Troškove sahrane umrlih vjernika snosi crkva i ukop se vrši na njihovom dijelu groblja.
Što se tiče raznih "dadžbina" vezanih za ukop/dženazu, i čuvenih koverti(svojim očima gledao više puta na sahranama/dženazama) mislim da se radi o bogohulnom, zatucanom, ulizičkom i odvratnom običaju sveštenika/imama i zatucanog vjerništva. Šta ako, npr. "umre mater", a sin, musliman, i rodbina, nemaju novca- baš nemaju...Ni za šta, ni za hranu, ni za račune, ni za ...sanduk

?
E te pare, date na dženazi -neizbježnom kraju , ja NE halalim , do Sudnjeg dana.