Kako skupiti pare za Hadz?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
bosan

#101 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by bosan »

vazi wrote:
bosan wrote:Za " Arzulaha " par pitanja . Nesto o Hadzu mi je poznato e sad dali je to tacno ne znam . Moj rahmetli dedo je obavio Hadz mislim 1950 i neke , putovali su autobusom mislim mjesec dana . E sad mozemo zamisliti kakav je autobus bio u ono vrijeme i kakvi su bili putevi . Posle toga je isao jos dva puta za ljude koji se dal zbog bolesti ili neceg drugog nisu usudili sami obaviti . Tamo nisu bili u hotelima ( tad ih vjerovatno nije ni bilo ) vec u satorima od nekog obicnog bijelog platna . Tad je ,koliko ja znam , vazilo pravilo da je osoba morala biti situirana , bez dugova i koja bi nakon obavljanja Hadza mogla normalno nastaviti zivjeti . Uglavnom su ta sredstva obezbjedjivala djeca koja su radila i iz zahvalnosti prema roditeljima slali ih na Hadz . Mislim da u to vrijeme a i mnogo godina posle u jednom velikom Bosanskom selu nije bilo ni 10 Hadzija . Tad je to bilo cini mi se puno skuplje nego danas jer je bilo manje para , tesko se zivjelo , mnogim pravim vjernicima se nije ispunila zelja da to obave . Danas je to drugacije . Lakse . Brze . Mogao bi bez problema otici , bio bi mi i red al nisam se ja rijesio mnogih sejtanluka i ne znam da li cu ikad to obaviti . E sad pitanja koja se ne odnose na mene licno ali zelim znati odgovore :

- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako je covjek duzan ili ima kredit ? Nije
- Je li dozvoljeno uzeti kredit ili se zaduziti za obavljanje Hadza ? Nije
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako si korisnik socijalne pomoci al si ustedio za Hadz ? Znam za takav slucaj . Sto da ne ? Ustedio od svoje crkavice.
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz i posle toga napustiti posao i ganjati penziju - jer pobogu brate gdje ce hadzija raditi ? Dozvoljeno je poslje hadza otici u penziju a razlozi nas se ne ticu, ko smo mi da sudimo ? Ako drzava da penziju sta mi imamo s tim ?
- Je li dozvoljeno voditi djecu na Hadz koja jos nisu svjesna ni Islama niti znacenja Hadza ? Nema prepreke ni zabrane.
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz i posle toga ako imas djecu koju skolujes traziti za njih stipendiju ? A zasto ne ? Nisu djeca obavila hadz vec otac . I zasto bi njegova djeca bila uskracena za stipendiju ako vec na nju imaju pravo ?
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako ne prakticiras vjeru kao sto bi pravi vjernik trebao ? Jeste. I ko smo mi da sudimo ko je pravi vjernik a ko nije ?
- Je li u redu obaviti Hadz a imas clanove blize familije koji zive u teskom siromastvu ? Je li ispravnije obaviti Hadz ili pomoci rodbini ? Kako ko hoce, sve po vlastitôm nahodjenju.
- Je li dozvoljeno muslimanu da prima bozicnicu jer i od toga stedi da bi otisao na Hadz ? Sto da ne ? To je njegova zarada i ja ne znam da se to igdje zove bozicnica ..

Hvala unaprijed na odgovorima .

Insomnia78 nek ne upada jer ne trazim misljenje kjafira :D :D
Na tel sam pa ne mogu bojiti moje odgovore, eto ti ih pored pitanja, mada mene ne pitas al eto usudjujem se dati svoje misljenje :lol:

I jedno pitanje za tebe : sta tebe uho boli za tog ili te hadzije koji rade tako kako kazes ? Sta ti je u srcu prema njima ?
A sta tebe boli uho zasto ja to pitam ?????? Ja sam pitao odredjenu osobu a nisam tebe .Pokusavas meni grijeh uvaliti a ti ga cinis . Nista u mom srcu nema prema njima niti prema bilo kome ko obavlja Hadz . Zelim znati sta je dozvoljeno i sta je sevapnije . I pitam zato sto me interesuje . A ja za Hadzdza nisam ,rekao sam na pocetku .
Connaisseur Karlin

#102 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Connaisseur Karlin »

animals wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
animals wrote:U Austriji imas cetrnest plata godisnje..
Bozicnica je smisljena da potakne kupovnu moc gradjana i tako
pomazu i privredi..
znaci firme koje zaradjuju moraju nesto i radnicima dati, a ti radnici te pare isto
potrose na proizvode tih firmi..
to je krug koji odlicno funkcionise, jer npr..trgovacke kuce najvise naprave obrta od tih Bozicnica..
a ja sam malo se osvrnuo, na ono Hadz-Bozicnica..
ne ide skupa, nikako..
sve je to zaradjeno, kuzis :D

da me Bloo ne torpedira :run:
Pa sta sam ja napisao :-)
da nije u redu da primaju Bozicnicu :D
animals

#103 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by animals »

Onaj ko ide na Hadz i koji ima takvo razmisljanje, ne bi trebao da je uzima..
bosan

#104 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by bosan »

Bloo wrote:
Connaisseur Karlin wrote: uf, ne mora, bome moraju dati, ajme Bloo , nedam zaradjeno, to je moje :D :lol: :kiss:
To se može provesti kroz bonus radnicima ako se zadovolje razni KPI i znaš već kakve gluposti :)
da Bloo, zato su mi animalas i beget smijesni sa svojim nonsense smisalicama :D :lol:

a ovaj bosan je nesto plaho zabrinut za hadz ,a koji nece nikad ni posjetiti :lol: :D
Kako znas da necu posjetiti ? Vidis da se pravila svako malo mijenjaju . Mozda i ja docekam da se granica promila podigne :D :D
Connaisseur Karlin

#105 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

animals wrote:
ali to je zaradio :D nije poklon , plus, Bloo, je vec napisala, i tu se skida taksa , isto ako kod Bonusa :D

ti bas imas problem da razumijes da nema nista dzaba od kompanija :D :lol: :-)
vazi

#106 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by vazi »

bosan wrote:
vazi wrote:
bosan wrote:Za " Arzulaha " par pitanja . Nesto o Hadzu mi je poznato e sad dali je to tacno ne znam . Moj rahmetli dedo je obavio Hadz mislim 1950 i neke , putovali su autobusom mislim mjesec dana . E sad mozemo zamisliti kakav je autobus bio u ono vrijeme i kakvi su bili putevi . Posle toga je isao jos dva puta za ljude koji se dal zbog bolesti ili neceg drugog nisu usudili sami obaviti . Tamo nisu bili u hotelima ( tad ih vjerovatno nije ni bilo ) vec u satorima od nekog obicnog bijelog platna . Tad je ,koliko ja znam , vazilo pravilo da je osoba morala biti situirana , bez dugova i koja bi nakon obavljanja Hadza mogla normalno nastaviti zivjeti . Uglavnom su ta sredstva obezbjedjivala djeca koja su radila i iz zahvalnosti prema roditeljima slali ih na Hadz . Mislim da u to vrijeme a i mnogo godina posle u jednom velikom Bosanskom selu nije bilo ni 10 Hadzija . Tad je to bilo cini mi se puno skuplje nego danas jer je bilo manje para , tesko se zivjelo , mnogim pravim vjernicima se nije ispunila zelja da to obave . Danas je to drugacije . Lakse . Brze . Mogao bi bez problema otici , bio bi mi i red al nisam se ja rijesio mnogih sejtanluka i ne znam da li cu ikad to obaviti . E sad pitanja koja se ne odnose na mene licno ali zelim znati odgovore :

- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako je covjek duzan ili ima kredit ? Nije
- Je li dozvoljeno uzeti kredit ili se zaduziti za obavljanje Hadza ? Nije
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako si korisnik socijalne pomoci al si ustedio za Hadz ? Znam za takav slucaj . Sto da ne ? Ustedio od svoje crkavice.
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz i posle toga napustiti posao i ganjati penziju - jer pobogu brate gdje ce hadzija raditi ? Dozvoljeno je poslje hadza otici u penziju a razlozi nas se ne ticu, ko smo mi da sudimo ? Ako drzava da penziju sta mi imamo s tim ?
- Je li dozvoljeno voditi djecu na Hadz koja jos nisu svjesna ni Islama niti znacenja Hadza ? Nema prepreke ni zabrane.
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz i posle toga ako imas djecu koju skolujes traziti za njih stipendiju ? A zasto ne ? Nisu djeca obavila hadz vec otac . I zasto bi njegova djeca bila uskracena za stipendiju ako vec na nju imaju pravo ?
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako ne prakticiras vjeru kao sto bi pravi vjernik trebao ? Jeste. I ko smo mi da sudimo ko je pravi vjernik a ko nije ?
- Je li u redu obaviti Hadz a imas clanove blize familije koji zive u teskom siromastvu ? Je li ispravnije obaviti Hadz ili pomoci rodbini ? Kako ko hoce, sve po vlastitôm nahodjenju.
- Je li dozvoljeno muslimanu da prima bozicnicu jer i od toga stedi da bi otisao na Hadz ? Sto da ne ? To je njegova zarada i ja ne znam da se to igdje zove bozicnica ..

Hvala unaprijed na odgovorima .

Insomnia78 nek ne upada jer ne trazim misljenje kjafira :D :D
Na tel sam pa ne mogu bojiti moje odgovore, eto ti ih pored pitanja, mada mene ne pitas al eto usudjujem se dati svoje misljenje :lol:

I jedno pitanje za tebe : sta tebe uho boli za tog ili te hadzije koji rade tako kako kazes ? Sta ti je u srcu prema njima ?
A sta tebe boli uho zasto ja to pitam ?????? Ja sam pitao odredjenu osobu a nisam tebe .Pokusavas meni grijeh uvaliti a ti ga cinis . Nista u mom srcu nema prema njima niti prema bilo kome ko obavlja Hadz . Zelim znati sta je dozvoljeno i sta je sevapnije . I pitam zato sto me interesuje . A ja za Hadzdza nisam ,rekao sam na pocetku .
Ti budi posten sam prema sebi, ne prema meni.
Nista je ne pokusavam, samo pitam, kao i ti .
animals

#107 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by animals »

animals wrote:
ali to je zaradio :D nije poklon , plus, Bloo, je vec napisala, i tu se skida taksa , isto ako kod Bonusa :D

Ko je rekao da je djabe :-)
bosan

#108 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by bosan »

animals wrote:

I ja sam misljenja da ne bi trebali uzimati . E posto nisam bio siguran pitao sam covjeka koji se dobro razumije u tematiku za razliku od ostalih .
Connaisseur Karlin

#109 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

bosan wrote:
animals wrote:

I ja sam misljenja da ne bi trebali uzimati . E posto nisam bio siguran pitao sam covjeka koji se dobro razumije u tematiku za razliku od ostalih .
mda, ti animals mislite bez koristenja vlastitog mozga :D
Last edited by Connaisseur Karlin on 29/04/2018 22:07, edited 1 time in total.
spreca

#110 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by spreca »

bosan wrote:
Samo zbog naziva ili?
vazi

#111 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by vazi »

bosan wrote:
animals wrote:

Pricekaj dok dode s jacije :lol:
Connaisseur Karlin

#112 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

spreca wrote:
bosan wrote:
Samo zbog naziva ili?
:D

nije halal ni kosher :oops:
bosan

#113 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by bosan »

vazi wrote:
bosan wrote:[quote="vazi"

A sta tebe boli uho zasto ja to pitam ?????? Ja sam pitao odredjenu osobu a nisam tebe .Pokusavas meni grijeh uvaliti a ti ga cinis . Nista u mom srcu nema prema njima niti prema bilo kome ko obavlja Hadz . Zelim znati sta je dozvoljeno i sta je sevapnije . I pitam zato sto me interesuje . A ja za Hadzdza nisam ,rekao sam na pocetku .[/quote]

Ti budi posten sam prema sebi, ne prema meni.
Nista je ne pokusavam, samo pitam, kao i ti .[/quote]

Ja sam posten i prema sebi i drugima . Ja sam trazio odgovore koje nisam znao a interesovali su me .Za slucajeve koje znam nisam naveo imena ljudi vec me interesovalo sta je dozvoljeno i sta je ispravno . A ja znam gdje ce mi biti mjesto ako bude tih kazni i nagrada .

Ako pitas kao i ja onda mi ne govori sto me uho boli , jer ne bih htio biti vulgaran na jednoj ovakvoj temi .
triconja

#114 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by triconja »

bosan wrote:
mda, ti animals mislite bez koristenja vlastitog mozga :D
Izgleda da ti ne kontas sta znaci biti posvecen nekoj ideologiji, znaci nema tu uzimanja onog sta ti odgovara a odbacivanja onog sto ne, il si to ili nisi, nema druge. A umal da zaboravim da ideologija obecava nesta sto je permanentno :lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#115 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

bosan wrote:
U firmi u kojoj sam radila, nekad se isplaćivala božićnica, a nekad novac za Bajram (jedan) jer je bila ogromna firma sa puno zaposlenika različitih vjeroispovijesti, te se ovako šaltalo. Ali samo jednom godišnje.

Novčani iznos, odnosno način određivanja tog iznosa nije utvrđena zakonom, već se može utvrditi kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, sporazumom između poslodavca i sindikata, ugovorom o radu ili pojedinačnom odlukom poslodavca.

U Hrvatskoj ima i institut uskrsnice ili tako nekako.

Elem, generalno je ideja bila da se JEDNOM isplati povodom nekog blagdana (nije bilo bitno kojeg) i svi radnici su dobivali. PRetpostavljam da je Kadrovskoj lakše tako i računovodstvu da jednom godišnje obračunaju i isplate i proknjiže.
Radnici se nisu bunili (ni muslimani kad dobiju bozicnivu, ni katolici kad dobiju "bajramluk") - jer novac je novac. I sami radnici su to nazivali božićnica ili bajramluk u zavisnosti kada je isplaćivano.
Nije nigdje bilo navedeno da se novac isplaćuje da bi se obilježio Božić ili Bajram. Već je prikazano kao dodatni dohodak.
Naravno radnik katolik je mogao odbiti "bajramluk", ali nije mogao tražiti odvojenu isplatu božićnice u toku te godine iz vjerskih razloga.
Connaisseur Karlin

#116 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Bloo wrote:
bosan wrote:
U firmi u kojoj sam radila, nekad se isplaćivala božićnica, a nekad novac za Bajram (jedan) jer je bila ogromna firma sa puno zaposlenika različitih vjeroispovijesti, te se ovako šaltalo. Ali samo jednom godišnje.

Novčani iznos, odnosno način određivanja tog iznosa nije utvrđena zakonom, već se može utvrditi kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, sporazumom između poslodavca i sindikata, ugovorom o radu ili pojedinačnom odlukom poslodavca.

U Hrvatskoj ima i institut uskrsnice ili tako nekako.

Elem, generalno je ideja bila da se JEDNOM isplati povodom nekog blagdana (nije bilo bitno kojeg) i svi radnici su dobivali. PRetpostavljam da je Kadrovskoj lakše tako i računovodstvu da jednom godišnje obračunaju i isplate.
Radnici se nisu bunili (ni muslimani kad dobiju bozicnivu, ni katolici kad dobiju "bajramluk") - jer novac je novac. I sami radnici su to nazivali božićnica ili bajramluk u zavisnosti kada je isplaćivano.
Nije nigdje bilo navedeno da se novac isplaćuje da bi se obilježio Božić ili Bajram. Već je prikazano kao dodatni dohodak.
Naravno radnik katolik je mogao odbiti "bajramluk", ali nije mogao tražiti odvojenu isplatu božićnice u toku te godine iz vjerskih razloga.
:thumbup:
bosan

#117 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by bosan »

spreca wrote:
bosan wrote:
Samo zbog naziva ili?
Nije to samo naziv , to ti je poklon za Bozic . Ja to primam isto ali zelim znati jeli to u redu ili nije ?
Ili isto je li katoliku dozvoljeno primati bajramluk ako radi kod muslimana ?
Moja pitanja nisu nikakve provokacije niti vrijedjanje bilo koga , samo radoznalost .
animals

#118 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by animals »

bosan wrote:
spreca wrote:
bosan wrote:
Samo zbog naziva ili?
Nije to samo naziv , to ti je poklon za Bozic . Ja to primam isto ali zelim znati jeli to u redu ili nije ?
Moja pitanja nisu nikakve provokacije niti vrijedjanje bilo koga , samo radoznalost .
Katoliku je sve dozvoljeno..
nema kod nas nista grijesno kad se novac uzima..
niti idemo na Hadz..
spreca

#119 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by spreca »

bosan wrote:
spreca wrote:
bosan wrote:
Samo zbog naziva ili?
S obzirom da se radi o poklonu koji nista ne obavezuje nevidim tu nikakvog grijeha.
Bloo
Globalna šefica

#120 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

bosan wrote: Nije to samo naziv , to ti je poklon za Bozic . Ja to primam isto ali zelim znati jeli to u redu ili nije ?
Razumijem da nije provokacija.
Ja nisam vjernik, neko drugi će ti odgovoriti, ja sam samo ponudila odgovor sa tačke kadrovske i računovodstva.
Božićnice/Bajramluci spadaju u prigodne nagrade i tako se i vode u kadrovskoj službi i knjiže u računovodstvu, te budu prikazane na platnoj listi ako treba - Prigodna nagrada.
Sa ove tačke možda nema prepreke da se primi taj iznos.

Ali, čekamo arzuhala :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#121 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

animals wrote:
bosan wrote:
spreca wrote: Samo zbog naziva ili?
Katoliku je sve dozvoljeno..
nema kod nas nista grijesno kad se novac uzima..
niti idemo na Hadz..
katolici ne idu na hadz ali idu u Jerusalme, franusk i Spaonjolsku i Medjugorje :D
Ve alejkumu-s-selam! Na Zapadu je to poznato kao božićnica a kod nas kao regres ili četrnaesta plata, a u suštini regres je ništa drugo nego povrat novca već isplaćenog od strane osobe koja je na to obavezna i nije povezano sa vjerom već sa ugovorom. Obično se daje krajem decembra pa je tako postalo poznato kao božićnica zbog katoličkog blagdana koji se svetkuje u tom vremenu. Muslimanu, koji ima po ugovoru pravo na regres, potpuno je halal da uzme taj imetak jer je to njegov imetak bez obzira kako ga neko zvao i kad mu ga dao. A Allah zna najbolje!
fino rece covjek, a Bloo ranije odlicno objasnila

mene bi bilo stid da ponovo nastavite sa istim pitanjem i pricom :D :lol:
insomnia78

#122 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

Pa ako ti ne smeta primii poklon u cast proslave rodjenja sina bozijeg onda ni sa te strane nema problema :lol:
Connaisseur Karlin

#123 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

insomnia78 wrote:Pa ako ti ne smeta primii poklon u cast proslave rodjenja sina bozijeg onda ni sa te strane nema problema :lol:
Islam nema problema sa Isusom :D to moji Jevreji njega ne priznaju :D

a sumanjam da Jevreji ne primaju Bozicnicu :oops:

sve je to zaradjeno :-D
Bloo
Globalna šefica

#124 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Bloo »

Da li je onda slično pitanje:

Da li musliman treba da pristane primi platu ako radi u komercijalnoj banci koja ne posluje po pravilima islamskog bankarstva, te je njegova plata generisana iz kamate na kredite koji se daju fizičkim licima?
animals

#125 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by animals »

Joj Karlinko :-) :-)
Post Reply