Nije mi bas jasno zbog cega je ovo, instantno i nesvjesno, kad u realnosti nisam religiozna.
Kad se sjetim Boga
-
TebiNesudjena
#1 Kad se sjetim Boga
Nisam vjernica, ali kad mi je tesko uvijek pomislim ili kazem "Boze pomozi mi", ako se necemu nadam "ako Bog da", ako nesto ne zelim "ne daj Boze", ako zbog necega tugujem "zasto Boze"....
Nije mi bas jasno zbog cega je ovo, instantno i nesvjesno, kad u realnosti nisam religiozna.
-
luciferino
#2 Re: Kad se sjetim Boga
A šta ti je tu toliko čudno? Pa valjda je u pitanju navika, ušlo u uho od drugih kao što je i meni ušlo "Tito dragi" i "Tita mi moga".
-
Kid_A
#3 Re: Kad se sjetim Boga
50.16. "Mi stvaramo covjeka i znamo sta mu sve dusa njegova haje, jer Mi smo njemu blizi od vratne zile kucavice."TebiNesudjena wrote:Nisam vjernica, ali kad mi je tesko uvijek pomislim ili kazem "Boze pomozi mi", ako se necemu nadam "ako Bog da", ako nesto ne zelim "ne daj Boze", ako zbog necega tugujem "zasto Boze"....
- Abu FEED el-Castro
Ja iskreno ne mogu ni povjerovati da zaista ima ljudi koji apsolutno ne vjeruju u Boga. Dakle da u njima totalno nema ni najmanje vjerovanja u Kreatora.
Deklarisanja raznih vrsta suprotna tome su pak nesto drugo, o različitim motivima se radi, neki su dosta povrsni, jasni i lagani za dokucit, dok su opet neki jako duboki i skriveni čak i od samih ljudi imaju takve tvrdnje.
Po meni jako interesantna tema za izučavanje, neku interdisciplinarni posdiplomski i sl.
Deklarisanja raznih vrsta suprotna tome su pak nesto drugo, o različitim motivima se radi, neki su dosta povrsni, jasni i lagani za dokucit, dok su opet neki jako duboki i skriveni čak i od samih ljudi imaju takve tvrdnje.
Po meni jako interesantna tema za izučavanje, neku interdisciplinarni posdiplomski i sl.
- bascelik
#5 Re: Kad se sjetim Boga
TebiNesudjena wrote:Nisam vjernica, ali kad mi je tesko uvijek pomislim ili kazem "Boze pomozi mi", ako se necemu nadam "ako Bog da", ako nesto ne zelim "ne daj Boze", ako zbog necega tugujem "zasto Boze"....
Kada su u praiskonu (ezelu) na pitanje Uzvisenog i Velicanstvenog Allaha:
"Zar ja nisam Gospodar vas?"
duse odgovorile:
"Jesi, mi svjedocimo"
(El-A`raf 172)
"Allah Uzviseni i Velicanstveni, jedne je pogledao pogledom milosti, a druge pogledom srdzbe. To zato, jer ce prvi na proputovanju preko ovog prolaznog svijeta potvrditi svoje "jesi", dok ce drugi to zaboraviti."
Citat iz knjige: David Benjamin "Muhammed u Novom Zavjetu"
Tvoja dusa samo pokusava potvrditi praiskonsko "jesi", a sta je sputava to mozda ti znas.
Pa, pomozi joj.
-
marijindvorac
#6 Re: Kad se sjetim Boga
Luciferino, ova pomoc ti dolazi od srca i prekini sa zabludama. Eskiviraj nekako Kerbera i dok Milostivi jos ima zivaca da se bakce s tobom, pokaj se. Namah.bascelik wrote:Tvoja dusa samo pokusava potvrditi praiskonsko "jesi", a sta je sputava to mozda ti znas.
Pa, pomozi joj.
Ili ja treba da ti listam sve sta te ceka?
- JohnnyS
Ja mislim isto da ne postoji potpuni ateist. Svatko vjeruje u nešto, sad je li to Bog, Allah, Buda, Majka Priroda... 95% nobelovaca su vjernici (ovdje mislim na one koji se bave fizikom, kemijom, medicinom), ostalih 5% vjeruje u znanostAbu FEED el-Castro wrote:Ja iskreno ne mogu ni povjerovati da zaista ima ljudi koji apsolutno ne vjeruju u Boga. Dakle da u njima totalno nema ni najmanje vjerovanja u Kreatora.
Ja ne prihvaćam baš koncept institucionalizirane religije, ali sam uvjeren da Netko Gore postoji. Doduše, uvjeren sam i da taj Netko Gore je dobar i da nije stvorio svijet samo da mu se živa bića mole cijeli njihov život. Ne može netko bit i dobar (kako sve religije uče podanike) i bit tako narcisoidan pa očekivat da mu svi budu sluge cijeli svoj život. Dovoljno je da svi budu dobri
- NIN
Mogao si nam potkrijepiti izvor ove konstatacije!JohnnyS wrote:Ja mislim isto da ne postoji potpuni ateist. Svatko vjeruje u nešto, sad je li to Bog, Allah, Buda, Majka Priroda... 95% nobelovaca su vjernici (ovdje mislim na one koji se bave fizikom, kemijom, medicinom), ostalih 5% vjeruje u znanost![]()
- JohnnyS
To sam negdje jednom čitao. Života ti, je li ti imaš evidentirane izvore svih tvojih informacija?NIN wrote:Mogao si nam potkrijepiti izvor ove konstatacije!JohnnyS wrote:Ja mislim isto da ne postoji potpuni ateist. Svatko vjeruje u nešto, sad je li to Bog, Allah, Buda, Majka Priroda... 95% nobelovaca su vjernici (ovdje mislim na one koji se bave fizikom, kemijom, medicinom), ostalih 5% vjeruje u znanost![]()
- NIN
Nisam kompulzivac ali sam i ja negdje jednom citao i zakljucak je govorio upravo OBRNUTO!JohnnyS wrote:To sam negdje jednom čitao. Života ti, je li ti imaš evidentirane izvore svih tvojih informacija?NIN wrote:Mogao si nam potkrijepiti izvor ove konstatacije!JohnnyS wrote:Ja mislim isto da ne postoji potpuni ateist. Svatko vjeruje u nešto, sad je li to Bog, Allah, Buda, Majka Priroda... 95% nobelovaca su vjernici (ovdje mislim na one koji se bave fizikom, kemijom, medicinom), ostalih 5% vjeruje u znanost![]()
-
forUMASH
...jel' u Expresu.....JohnnyS wrote:To sam negdje jednom čitao. Života ti, je li ti imaš evidentirane izvore svih tvojih informacija?NIN wrote:Mogao si nam potkrijepiti izvor ove konstatacije!JohnnyS wrote:Ja mislim isto da ne postoji potpuni ateist. Svatko vjeruje u nešto, sad je li to Bog, Allah, Buda, Majka Priroda... 95% nobelovaca su vjernici (ovdje mislim na one koji se bave fizikom, kemijom, medicinom), ostalih 5% vjeruje u znanost![]()
-
forUMASH
#12 Re: Kad se sjetim Boga
.....kako sad ovo.....jel' uzviseniKid_A wrote:
50.16. "Mi stvaramo covjeka i znamo sta mu sve dusa njegova haje, jer Mi smo njemu blizi od vratne zile kucavice."
- bascelik
#13 Re: Kad se sjetim Boga
forUMASH wrote:.....kako sad ovo.....jel' uzviseniKid_A wrote:
50.16. "Mi stvaramo covjeka i znamo sta mu sve dusa njegova haje, jer Mi smo njemu blizi od vratne zile kucavice."sam sebe persira il' ih ima vise.....
haj,razguli. nemas pojma.
- JohnnyS
Je prije Vidovite AzireforUMASH wrote:...jel' u Expresu.....JohnnyS wrote:To sam negdje jednom čitao. Života ti, je li ti imaš evidentirane izvore svih tvojih informacija?NIN wrote: Mogao si nam potkrijepiti izvor ove konstatacije!
- Prozor
#15 Re: Kad se sjetim Boga
U Arapskom je to obicno. Plus sto Allah nije samo "Ja" niti "Mi" niti "On" nego nesto puno vise sto se ne moze opisat...forUMASH wrote:.....kako sad ovo.....jel' uzviseniKid_A wrote:
50.16. "Mi stvaramo covjeka i znamo sta mu sve dusa njegova haje, jer Mi smo njemu blizi od vratne zile kucavice."sam sebe persira il' ih ima vise.....
- Neelix
#16 Re: Kad se sjetim Boga
kratko i jasno. ko kad dijasporci dodju pa pola njemacki pola bosanski pricaju. nema to veze s bogomluciferino wrote:A šta ti je tu toliko čudno? Pa valjda je u pitanju navika, ušlo u uho od drugih kao što je i meni ušlo "Tito dragi" i "Tita mi moga".
ova filozofska objasnjenja nemaju veze s vezom
-
_BosanaC
#17 Re: Kad se sjetim Boga
Nemoj ga se i ti sjecatiNeelix wrote:kratko i jasno. ko kad dijasporci dodju pa pola njemacki pola bosanski pricaju. nema to veze s bogomluciferino wrote:A šta ti je tu toliko čudno? Pa valjda je u pitanju navika, ušlo u uho od drugih kao što je i meni ušlo "Tito dragi" i "Tita mi moga".nego udje u usi kad stalno slusas nesto.
ova filozofska objasnjenja nemaju veze s vezom
-
luciferino
#18 Re: Kad se sjetim Boga
marijindvorac wrote:Luciferino, ova pomoc ti dolazi od srca i prekini sa zabludama. Eskiviraj nekako Kerbera i dok Milostivi jos ima zivaca da se bakce s tobom, pokaj se. Namah.bascelik wrote:Tvoja dusa samo pokusava potvrditi praiskonsko "jesi", a sta je sputava to mozda ti znas.
Pa, pomozi joj.

Nemoj listat plizim te.
Nego šta bi sa onim "ne spomini ime Božje zalud"?
-
marijindvorac
#19 Re: Kad se sjetim Boga
Sve cu reskirati pa i Njegov gnjev--to je ono kada gromovi udaraju--kako bih spasio bar jednu dusu.luciferino wrote:marijindvorac wrote:Luciferino, ova pomoc ti dolazi od srca i prekini sa zabludama. Eskiviraj nekako Kerbera i dok Milostivi jos ima zivaca da se bakce s tobom, pokaj se. Namah.bascelik wrote:Tvoja dusa samo pokusava potvrditi praiskonsko "jesi", a sta je sputava to mozda ti znas.
Pa, pomozi joj.
Nemoj listat plizim te.
Nego šta bi sa onim "ne spomini ime Božje zalud"?
- Fair Life
#20 Re: Kad se sjetim Boga
Isto kao... Mi, car Franjo Joseph...bascelik wrote:haj,razguli. nemas pojma.forUMASH wrote:.....kako sad ovo.....jel' uzviseniKid_A wrote:
-
luciferino
#21 Re: Kad se sjetim Boga
Nemoj bolan Moderatora ljutit.marijindvorac wrote:Sve cu reskirati pa i Njegov gnjev--to je ono kada gromovi udaraju--kako bih spasio bar jednu dusu.
- Zox
#22 Re: Kad se sjetim Boga
Ne, ozbiljno, bez ikakve zelje za provokacijom, koliko znam jedan od najvecih grijeha u Islamu je pripisivanje Bogu sudruga, pa je i mene ovo "mi" zbunjivalo. Moze li mi neko objasniti pls?Fair Life wrote:Isto kao... Mi, car Franjo Joseph...bascelik wrote:haj,razguli. nemas pojma.forUMASH wrote: .....kako sad ovo.....jel' uzvisenisam sebe persira il' ih ima vise.....
-
hind
Češča upotreba zamjenice „Mi“ nego „Ja“ jeste znak iskazivanja počasti dragom Bogu. I među nama na ovome svijetu imamo primjer za to. Konkretno, vlastito oslovljavanje engleskih kraljica sve donedavno bilo je sa „mi“ a ne „ja“. Tako je engleska kraljica u svoje vlastito ime govorila „mi“ a ne „ja“.
S obzirom da je ogromna većina Kur’ana objavljena preko meleka (anđela) Džibrila (Gabrijela) poslaniku Muhammedu, neka je mir na njega, već taj odnos Bog – Džibril – Poslanik dopušta da se upotrijebi zamjenica „Mi“. Ono što je bitno, ajet (kur'anski stavak) u kojemu stoji to „Mi“, tretira nešto što je uradio melek Džibrili-Emin (Gabrijel) po Božijemu naređenju.
Ovo posljednje tumačenje već zalazi u domen islamske teologije, napose ezoterizma. Naime, prema učenju islama dragi Bog ima 99 Lijepih Imena kroz koja se On objavljuje u ovome svijetu. Svako Ime podrazumijeva poseban obzir Božijeg savršenstva. Tako kad se kaže „Mi“, uvjetno rečeno, može se misliti i na Božija Imena kao Njegove objaviteljske vidove u ovome svijetu.
S obzirom da je ogromna većina Kur’ana objavljena preko meleka (anđela) Džibrila (Gabrijela) poslaniku Muhammedu, neka je mir na njega, već taj odnos Bog – Džibril – Poslanik dopušta da se upotrijebi zamjenica „Mi“. Ono što je bitno, ajet (kur'anski stavak) u kojemu stoji to „Mi“, tretira nešto što je uradio melek Džibrili-Emin (Gabrijel) po Božijemu naređenju.
Ovo posljednje tumačenje već zalazi u domen islamske teologije, napose ezoterizma. Naime, prema učenju islama dragi Bog ima 99 Lijepih Imena kroz koja se On objavljuje u ovome svijetu. Svako Ime podrazumijeva poseban obzir Božijeg savršenstva. Tako kad se kaže „Mi“, uvjetno rečeno, može se misliti i na Božija Imena kao Njegove objaviteljske vidove u ovome svijetu.
-
Kwaheri
#24 Re: Kad se sjetim Boga
... lijepo je vidjeti da je ovaj nick aktivan...Zox wrote:Ne, ozbiljno, bez ikakve zelje za provokacijom, koliko znam jedan od najvecih grijeha u Islamu je pripisivanje Bogu sudruga, pa je i mene ovo "mi" zbunjivalo. Moze li mi neko objasniti pls?Fair Life wrote:Isto kao... Mi, car Franjo Joseph...bascelik wrote:haj,razguli. nemas pojma.
ako ce sta pomoci... evo tema...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... ght=kuranu
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... ght=kuranu
-
TebiNesudjena
Ne znam zasto se uvijek povlace citati iz Kurana ili Biblije, a ne moze se svoje misljenje reci, eto onako, iz glave.
Kazem i ja "Tita mi", ali to bar znam zasto kazem, i to bas nikakve veze s temom i mojim pitanjem nema.
Kao sto rekoh na pocetku, nisam religiozna, pa me nisu stvorili "ON" ili "MI" nego moji roditelji, onako, na starinski nacin, kako cu i ja svoju djecu, a opet, npr. eto sinoc, legla i pomislila "Boze, sto meni ovo sve treba".
Kazem i ja "Tita mi", ali to bar znam zasto kazem, i to bas nikakve veze s temom i mojim pitanjem nema.
Kao sto rekoh na pocetku, nisam religiozna, pa me nisu stvorili "ON" ili "MI" nego moji roditelji, onako, na starinski nacin, kako cu i ja svoju djecu, a opet, npr. eto sinoc, legla i pomislila "Boze, sto meni ovo sve treba".