Ja i Bog

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ljubav_aha

#51 Re: Ja i Bog

Post by ljubav_aha »

Ahmmed wrote:
ljubav_aha wrote:
Ahmmed wrote:Djeco, djeco :) :-)

Baš ste zabavni :) A pošto Bog dž.š. ima savršen smisao za humor, vjerujem da Mu je veoma zabavno čitati teme na ovom podforumu :D
voli li Bog crni humor :?:
Pitaj Ga.
reako si da Bog ima savrsen humor,znaci,da razumije vrlo dobro crni humor :D moje pitanje je bilo retoricko pitanje :lol: plus,ziasta me odusevila tvoja izjava kako si saznao od Boga da ima On ima odlican smisao za humor :-D
bijela

#52 Re: Ja i Bog

Post by bijela »

:roll: :-)
sarajlija1965

#53 Re: Ja i Bog

Post by sarajlija1965 »

psydelija wrote:Vid komunikacije o kome govoris i ujedno trazis objasnjenje nema ga kod obicnog insana. Njemu su bili pocasceni nekoliko poslanika, izmedju ostalih Muhammed a.s.. Ako si procitao Kuran naiso si na to poglavlje (npr: Isra i Miradz).

Drugo, mi (ljudi) ne trebamo teziti da dosegnemo tako veliku spoznaju o kojoj ti pises.., Bog dragi to od tebe (nas) ne trazi. Ti i ja smo razlicita bica, razlicitih mogucnosti i zato nam je i uloga na ovome svetu, pa i u spoznaji vere razlicita, kao i odgovornost na onome svetu.

Trece, trazis odgovor kako deca dozive Boga? Odgovor, deca ne razmisljaju o tome. :D
Pitas da li zene od Njega dobiju naredbu kako da se oblace, kako ponasaju, sta da rade (sigurno se salis, al`hajd)?! U vezi oblacenja i ponasanja postoje jasne norme i za musko i zensko...Cudim se kako o ovome nisi u Kuranu naiso?!
O Hafizu sto smo pisali... Pitas da li je moguce doziviti stanje trensa? Odgovor je da, ali ne u namazu i u Islamu. Trens je neprirodno stanje! U vezi placa za vreme ucenja Kurana postoji i hadis...to stanje nemoze svako da dozivi.

Gore ste pisali o Big Bang efektu, he he citas i ocito ne kapiras, u Kuranu ima u vise sura gde se spominje Veliki prasak!
Vidi, sadrzaj Kurana casnog je do sada naucno dokazan 85%, znaci, nema razloga sumnjati u onih 15% koja jos nauka nije dokucila...

Dobre je sto se interesujes, stici ce i uputa insh`Allah...samo hrabro!
... i tu se zavrsava sva razumna diskusija.
mokosh

#54 Re: Ja i Bog

Post by mokosh »

psydelija wrote:Vid komunikacije o kome govoris i ujedno trazis objasnjenje nema ga kod obicnog insana. Njemu su bili pocasceni nekoliko poslanika, izmedju ostalih Muhammed a.s.. Ako si procitao Kuran naiso si na to poglavlje (npr: Isra i Miradz).

Drugo, mi (ljudi) ne trebamo teziti da dosegnemo tako veliku spoznaju o kojoj ti pises.., Bog dragi to od tebe (nas) ne trazi. Ti i ja smo razlicita bica, razlicitih mogucnosti i zato nam je i uloga na ovome svetu, pa i u spoznaji vere razlicita, kao i odgovornost na onome svetu.

Trece, trazis odgovor kako deca dozive Boga? Odgovor, deca ne razmisljaju o tome. :D
Pitas da li zene od Njega dobiju naredbu kako da se oblace, kako ponasaju, sta da rade (sigurno se salis, al`hajd)?! U vezi oblacenja i ponasanja postoje jasne norme i za musko i zensko...Cudim se kako o ovome nisi u Kuranu naiso?!
O Hafizu sto smo pisali... Pitas da li je moguce doziviti stanje trensa? Odgovor je da, ali ne u namazu i u Islamu. Trens je neprirodno stanje! U vezi placa za vreme ucenja Kurana postoji i hadis...to stanje nemoze svako da dozivi.

Gore ste pisali o Big Bang efektu, he he citas i ocito ne kapiras, u Kuranu ima u vise sura gde se spominje Veliki prasak!
Vidi, sadrzaj Kurana casnog je do sada naucno dokazan 85%, znaci, nema razloga sumnjati u onih 15% koja jos nauka nije dokucila...

Da li bi mogao, ako ti nije problem, da mi odgovoris na sljedeca pitanja: Sta je dokazano? Kada je dokazano? Ko je dokazao? Jer mislim da te opcenite tvrdnje nikuda ne vode.

Hvala unaprijed :skoljka:
psydelija

#55 Re: Ja i Bog

Post by psydelija »

mokosh wrote: Da li bi mogao, ako ti nije problem, da mi odgovoris na sljedeca pitanja: Sta je dokazano? Kada je dokazano? Ko je dokazao? Jer mislim da te opcenite tvrdnje nikuda ne vode.

Odkud ti da su to licne tvrdnje? Ja nista nisam napisao zbog sebe, vec istine!

http://video.google.com/videoplay?docid ... 7478918098#

Ovaj lik jasno i nedvosmisleno iznosi spoj izmedju Kur`an-a i moderne nauke. Pogledaj ima titlovan prevod.
Last edited by psydelija on 28/09/2010 10:47, edited 1 time in total.
probuseni $

#56 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

jarancuga wrote:probuseni....mala greska u koracima u mom prethodnom javljanju, sorry...
al evo opet....
S.Hawkings i njegova teorija o Bing Bangu nije u suprotnosti sa onim o cemu nas Allah dz.s. suri Al-Anabya, 30 obavjestava..."Zar ne znaju nevjernici da us nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve zivo stvaramo? I zar necete vjerovati?"...
S.Hawkins izvsava jedan od imperativa Allaha dz.s. upucen svakom covjeku, naime, da uci, istrazuje, studira...
jos mu samo fali kelimei sehadet....
Ovakvih tema o dokazivanju istinitosti Kurana imas koliko god hoces. Nije to ono o cemu pisemo na ovoj temi.

Mene interesuju licna iskustva vjernika u kontaktu sa Bogom. Svi prepricavaju necija tudja iskustva , a niko nema svog licnog. Sve se svodi na razgovor o vjeri i religiji a ne o upraznjavanju iste. To ti je isto kao kad pitas zenu "sta ima za veceru?", a ona kaze "crtanu piletinu". Radujes se piletini nacrtanoj na papiru.
Ova tema treba malo da otvori oci vjernicima, da razmisle kako upraznjavaju vjeru i da li je to ono sto im se servira pod vjerovanjem. Ako neko misli da je stil zivota islam ili krscanstvo, vara se grdno. Imena, nacin oblacenja, nacin prehrane, kulturne navike, sociajne navike , nista to nije vjera niti religije. Vjera i religija su direktan kontakt s bogom, a izgleda da to niko dosad nije dozivio. Ako jeste, rado bih procitao taj dogadjaj.
Lady@es

#57 Re: Ja i Bog

Post by Lady@es »

Najvjerovatnije nećeš ni dobiti odgovor koji tražiš. Ljudi misle ako klanjaju 5 namaza dnevno i poste da su ispunili sve što treba za bolji život na onom svijetu i da je Allah njih prosvijetlio a druge nije. Ne želim da me neko pogrešno shvati, Bog dragi primio svakom njegov trud i nagradio ga, iskrenom vjerniku kapu skidam, al mnogima je danas vjera nešto što je moderno, a na teraviju i džumu se ide zbog komšiluka. Zato će i ova tema biti kao i hiljadu drugih pretvorena u razmetanje onih koji su "prosvjetljeni" naspram onih koje je to zaobišlo. A nisu u stanju ni da opišu to prosvjetljenje.
statix

#58 Re: Ja i Bog

Post by statix »

Zato će i ova tema biti kao i hiljadu drugih pretvorena u razmetanje onih koji su "prosvjetljeni" naspram onih koje je to zaobišlo. A nisu u stanju ni da opišu to prosvjetljenje.
Nema tu prosvijetljenja. Uglavnom se to stekne odgojem i interakcijom sa okolinom, ili mahalom bolje reci, tako da to pretezno ide po inerciji, cast izuzecima koji zive produhovljenim zivotom, kao lamaisti. :D
idealnaM

#59 Re: Ja i Bog

Post by idealnaM »

probuseni $ wrote:
jarancuga wrote:probuseni....mala greska u koracima u mom prethodnom javljanju, sorry...
al evo opet....
S.Hawkings i njegova teorija o Bing Bangu nije u suprotnosti sa onim o cemu nas Allah dz.s. suri Al-Anabya, 30 obavjestava..."Zar ne znaju nevjernici da us nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve zivo stvaramo? I zar necete vjerovati?"...
S.Hawkins izvsava jedan od imperativa Allaha dz.s. upucen svakom covjeku, naime, da uci, istrazuje, studira...
jos mu samo fali kelimei sehadet....
Ovakvih tema o dokazivanju istinitosti Kurana imas koliko god hoces. Nije to ono o cemu pisemo na ovoj temi.

Mene interesuju licna iskustva vjernika u kontaktu sa Bogom. Svi prepricavaju necija tudja iskustva , a niko nema svog licnog. Sve se svodi na razgovor o vjeri i religiji a ne o upraznjavanju iste. To ti je isto kao kad pitas zenu "sta ima za veceru?", a ona kaze "crtanu piletinu". Radujes se piletini nacrtanoj na papiru.
Ova tema treba malo da otvori oci vjernicima, da razmisle kako upraznjavaju vjeru i da li je to ono sto im se servira pod vjerovanjem. Ako neko misli da je stil zivota islam ili krscanstvo, vara se grdno. Imena, nacin oblacenja, nacin prehrane, kulturne navike, sociajne navike , nista to nije vjera niti religije. Vjera i religija su direktan kontakt s bogom, a izgleda da to niko dosad nije dozivio. Ako jeste, rado bih procitao taj dogadjaj.
Nije tačno, nisi onda pročitao moj prvi post na ovoj temi...ako očekuješ da će ti neko kazati da je doživio spektakularno prosvjetljenje,uz svjetlosne efekte,zastrašujući glas popraćen grmljavinom i slicno, onda gledaš previše filmova... :D
Očekuješ nesvakidašnje čudo, koje bi te uvjerilo da On zaista postoji...a nisi sposoban da primjetiš silna čuda kojima si okružen...
Čovjek osjeti i spoznaje Boga preko Njegovih stvorenja.Upoznajući njih, bliže si Njemu...
Do Kreatora preko Njegovog djela...
Lady@es

#60 Re: Ja i Bog

Post by Lady@es »

statix wrote:
Zato će i ova tema biti kao i hiljadu drugih pretvorena u razmetanje onih koji su "prosvjetljeni" naspram onih koje je to zaobišlo. A nisu u stanju ni da opišu to prosvjetljenje.
Nema tu prosvijetljenja. Uglavnom se to stekne odgojem i interakcijom sa okolinom, ili mahalom bolje reci, tako da to pretezno ide po inerciji, cast izuzecima koji zive produhovljenim zivotom, kao lamaisti. :D

A znam, nego me nervira to što se ništa ne objašnjava iz duše što bi se reklo, nego citiranjem ili Hadisa ili Kur'ana, a možda bi nekad bilo bolje onako to svojim riječima opisati, jasnije. Ovako ispada sve se radi što se mora a ne iz ljubavi.
jarancuga

#61 Re: Ja i Bog

Post by jarancuga »

Lady@es wrote:
statix wrote:

A znam, nego me nervira to što se ništa ne objašnjava iz duše što bi se reklo, nego citiranjem ili Hadisa ili Kur'ana, a možda bi nekad bilo bolje onako to svojim riječima opisati, jasnije. Ovako ispada sve se radi što se mora a ne iz ljubavi.

nista se ne radi jer se MORA, vec iz osobne spoznaje islama i onoga sto islam naredjuje ili strogo zabranjuje, odnosno, duboke uvjerenosti da postoji samo jedan Bog, Allah dz.s.i da je njemu sve podredjeno...
jer da se MORA, ne bi Allah dz.s. podario ljudima mogucnost izbora, pa je svaki insan u stanju izabrati sta je dobro ili sta je lose...
BHF_Manijak

#62 Re: Ja i Bog

Post by BHF_Manijak »

Neki Bogami ko da su iz Hollywooda pa ocekuju neka spektakularna prosvjetljenja, special effects i tako to :mrgreen: Daj ba ljudi skontajte se...Ako ti je potrebno neko vanserijsko cudo, da ti se Bog licno ukaze, cekaj...Nacekat ces se, ali nista specijalno dugo, smrt je tu uvijek negdjeblizu, vreba, pa polahko... :mrgreen:

Ko vjeruje, vjerovat ce...Ko ne vjeruje, povjerovat ce i to je to, bez neke vece filozofije...

Licno sam dozivio mnoge stvari, pored kojih ne mogu glavu okrenuti i sumnjati da li On postoji ili ne, samo sto ljudi ne opazaju mnoge stvari, misle da su tek tako "Bogom dane" ...

A svakim postom Ljubav_aha sve vise potvrdjuje onu Arzuhalovu konstataciju o njoj, upravu je covjek svaku rijec! :thumbup: :)
GOLFER

#63 Re: Ja i Bog

Post by GOLFER »

Temu je otvorio LIK kojem je vjera izmisljena prica nekih tamo seljaka iz pustinje... :-) :-) :-) :run:
jarancuga

#64 Re: Ja i Bog

Post by jarancuga »

GOLFER wrote:Temu je otvorio LIK kojem je vjera izmisljena prica nekih tamo seljaka iz pustinje... :-) :-) :-) :run:

u pravu si, lik i na drugim temama ima negativ stav o islamu, njegovo pravo...al ima i masa primjera da su najzesci kriticari islama, nakon spoznaje sta je islam, postali najbolji vjernici...
Lady@es

#65 Re: Ja i Bog

Post by Lady@es »

Jarancuga,

možda ti ne, al vjeruj da ima i takvih. Kako neko može da se smatra vjernikom ako posti i klanja SAMO zato što ne želi da gori ili da bude na bilo koji način kažnjen na ovom ili onom svijetu? Zar to nije pod moranjem? Pa spustiću se na sedždu samo zato da veličam svoga Gospodara Jednog i Jedinog i samo iz želje da Mu udovoljim i da Mu odam poštovanje i veća mi nagrada od tog osjećaja ne treba. Pa taman ne izašla iz džehenema nikad. I nije bitno jel to jednom, pet ili sto puta dnevno. Možda moje razmišljanje nije ispravno al sve ostalo meni liči na trgovinu koliko ja Tebi na ovom, toliko Ti meni na onom svijetu.
int21

#66 Re: Ja i Bog

Post by int21 »

Ko vjeruje, vjerovat ce...Ko ne vjeruje, povjerovat ce i to je to, bez neke vece filozofije...
Ovim je takodjer zavrsena sva logicna konverzacija. Sa tim si mozda htio reci da ti znas najbolje je li? Da je tvoja zadnja? :D :D :D :D :D :D :D :D :D

A drugo, neznam ko rece "Nije svacije da bude na pravom putu, treba biti u njegovoj milosti..." ili tako nesto. Znaci nisam ja kriv sto ne vjerujem? Pa zasto cu onda biti kaznjen? :D
statix

#67 Re: Ja i Bog

Post by statix »

Neki Bogami ko da su iz Hollywooda pa ocekuju neka spektakularna prosvjetljenja, special effects i tako to :mrgreen: Daj ba ljudi skontajte se...Ako ti je potrebno neko vanserijsko cudo, da ti se Bog licno ukaze,
A ti efekti vuku korijene iz religija, znas vec raspolovio mjesec, more itd... :D

Te price dovoljno govore koliko je opskurna i neuvjerljiva bila poruka zemljanima. :D
probuseni $

#68 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

BHF_Manijak wrote:Neki Bogami ko da su iz Hollywooda pa ocekuju neka spektakularna prosvjetljenja, special effects i tako to :mrgreen: Daj ba ljudi skontajte se...Ako ti je potrebno neko vanserijsko cudo, da ti se Bog licno ukaze, cekaj...Nacekat ces se, ali nista specijalno dugo, smrt je tu uvijek negdjeblizu, vreba, pa polahko... :mrgreen:

Licno sam dozivio mnoge stvari, pored kojih ne mogu glavu okrenuti i sumnjati da li On postoji ili ne, samo sto ljudi ne opazaju mnoge stvari, misle da su tek tako "Bogom dane" ...

A svakim postom Ljubav_aha sve vise potvrdjuje onu Arzuhalovu konstataciju o njoj, upravu je covjek svaku rijec! :thumbup: :)
Bog, Alah za vjernike nije nikavo vanserijsko cudo, vec obicna svakodnevnica. Vjernici su vjernici 24 sata na dan. Sve sto je napisano u Knjizi i Hadisima je obaveza za muslimana. Pored toga Alahu se obraca 5 puta dnevno da bi se odrzava mentalna kondicija. Ako se vjernicima ne desava nista sto se ne desava ni obicnim ljudima, kako onda znaju da su vjernici ? Ponovicu jos jednom, veza izmedju vjernika i boga je direktna, nema posrednika. Koliko ja mogu procitati ovdje nema nijednog vjernika koji to moze , direktno komunicirati sa bogom, a da ne prepricava necije tudje kazivanje, koje je ovaj opet cuo od nekog treceg, ili procitao u nekoj knjizi. To mi dodje kao vjerovanje iz druge ili trece ruke, na nevidjeno, no, takvi izvori si nepouzdani.
Last edited by probuseni $ on 28/09/2010 15:40, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#69 Re: Ja i Bog

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Neki Bogami ko da su iz Hollywooda pa ocekuju neka spektakularna prosvjetljenja, special effects i tako to :mrgreen: Daj ba ljudi skontajte se...Ako ti je potrebno neko vanserijsko cudo, da ti se Bog licno ukaze, cekaj...Nacekat ces se, ali nista specijalno dugo, smrt je tu uvijek negdjeblizu, vreba, pa polahko... :mrgreen:

pa ti ne mozes mene zaobici :D nisi shvatio sto sam tako napisala Ahmedu :-D moj komentar nema veze sa ismijavanjem Boga ;-)
mokosh

#70 Re: Ja i Bog

Post by mokosh »

psydelija wrote:
mokosh wrote: Da li bi mogao, ako ti nije problem, da mi odgovoris na sljedeca pitanja: Sta je dokazano? Kada je dokazano? Ko je dokazao? Jer mislim da te opcenite tvrdnje nikuda ne vode.

Odkud ti da su to licne tvrdnje? Ja nista nisam napisao zbog sebe, vec istine!

http://video.google.com/videoplay?docid ... 7478918098#

Ovaj lik jasno i nedvosmisleno iznosi spoj izmedju Kur`an-a i moderne nauke. Pogledaj ima titlovan prevod.
Molim te, procitaj opet sta sam napisala. Opcenite i licne tvrdnje su dva razlicita pojma.
Opcenito je kada kazes:"Naucnici su dokazali..." i sl., a mene samo zanimaju koji naucnici/naucnik, gdje je to objavljeno i kada. Pogledala sam link, onoliko koliko sam mogla (koci net :-) ), cim budem mogla pogledat cu sve.
P.S. Nemam namjeru da se svadam sa tobom, samo me zanima.
psydelija

#71 Re: Ja i Bog

Post by psydelija »

sarajlija1965 wrote:

... i tu se zavrsava sva razumna diskusija.
nista novo

#72 Re: Ja i Bog

Post by nista novo »

Nikad se sloziti vjernici sa nevjernicima, djaba vjernicima da objasnjavaju nevjernicima kako su oni pravi vjerenici i da ce samo oni vidjeti Boga a ovi drugi vjererovatno vraga :-) < <I pitam samo kako neko moze sebe smatrati pravim sljedbenikom Bozijim i istodobno za drugog reci da to nije...valjda je na Bogu da to odluci a ne na ovim dezurnim piskaralima koji ce svako malo nekome naturiti kako su oni pravi a vi gospodo koji se usudjujete sumnjati u nasu vjeru ste u najmanju ruku satanisti..i pravi vjerenik nikada nece nekome naturati nesto na silu, kako smo vidjeli u povijesti i u danasnje vrijeme kako se vjerenici obracunavaju sa nevjernicima, u najmanju ruku ga spale ili ga zatrpaju u zemlju pa ka kamenjem uvjeravaju u rijec Boziju...
probuseni $

#73 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

Sta cemo sad ? Niko od vjernika nije uspio ostvariti osnovu vjere, komunicirati na TI sa bogom. A Isus i Muhamed se toliko trudili da ljudima priblize boga . Knjige im dali u ruke, kazali kako i sta treba ciniti i opet nista.

Mogu li ja vas koji vjerujete u boga sada pitati, a sta vi to ustvari radite , sta je cilj svemu tome, zasto vjerujete i zasto se molite onom s kim nema sanse da prozborite ili stupite u kotakt ? Zasto zivite po nacelima religija? Uz napomenu da je osnova svake monoteisticke vjere JA i BOG ! Ako svoju duhovnu vezu ostvarujete kroz hodze i popove onda to nije to. To je vjerovanje iz druge ruke, a to je upravo i bio razlog da bog posalje svete knjige na Zemlju, da svaki vjernik moze imati kontakt s njim.
nista novo

#74 Re: Ja i Bog

Post by nista novo »

probuseni $ wrote:Sta cemo sad ? Niko od vjernika nije uspio ostvariti osnovu vjere, komunicirati na TI sa bogom. A Isus i Muhamed se toliko trudili da ljudima priblize boga . Knjige im dali u ruke, kazali kako i sta treba ciniti i opet nista.

Mogu li ja vas koji vjerujete u boga sada pitati, a sta vi to ustvari radite , sta je cilj svemu tome, zasto vjerujete i zasto se molite onom s kim nema sanse da prozborite ili stupite u kotakt ? Zasto zivite po nacelima religija? Uz napomenu da je osnova svake monoteisticke vjere JA i BOG ! Ako svoju duhovnu vezu ostvarujete kroz hodze i popove onda to nije to. To je vjerovanje iz druge ruke, a to je upravo i bio razlog da bog posalje svete knjige na Zemlju, da svaki vjernik moze imati kontakt s njim.

Znamo iz povijesti da su vecina vjerenika bilo nepismeno, pa sad ti meni reci zasto bi Bog slao knjige nepismenim ljudima, nema logike ili ipak ima..
dmr

#75 Re: Ja i Bog

Post by dmr »

Ne skontah sta se ovdje trazi. Je l' treba neko da posvjedoci o nekom obliku direktne dvosmjerne komunikacije izmedju Boga i covjeka?
Samo Muhammed s.a.v.s. je imao cast da dozivi takvu vrstu komunikacije sa Svevisnjim. Ko smo mi da nam se Allah dz.s. obraca na takav nacin?
Ako je pak slucaj sa jednosmjernom komunikacijom, posto Allah dz.s. sve cuje i sve vidi, mozemo slobodno reci da svakodnevno s Njim komuniciramo.
Ovdje se moze ici dalje pa pricati o, primjera radi, "osjecaju prisustva Boga" koji se ponekad kod vjernika povecava (tokom molitve i sl.)
Locked