pa sta ti koristi ako ti postiram kad ces i te nemuslimane optuziti za lude gljive ili sta vec....TojoOptics wrote: ↑07/07/2025 16:30Koje su to lijepe i poucne, a vjerodostojne, knjigice? Enciklopedija Ublehe, tom XXLI, stranica 2145? Kako sam prestao sa ludim gljivama zbog neugodnih tripova? LSD i zasto ga ne uzimati.
Istina o Bogu
-
Zehran82
#1201 Re: Istina o Bogu
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#1202 Re: Istina o Bogu
- TojoOptics
- Dozer
#1204 Re: Istina o Bogu
Zehran82 wrote: ↑07/07/2025 15:37a boze me ti sacuvaj, sta je ovo ovakoNe moze postojati strucnjak za nesto sto mi ne znamo ni sta je, ni kako funkcionise. Kontas?Parnia je strucnjak najveci na svijetu na polju NDE, gdje hiljade ljudi u njiegovim studijama ucestvuje, da bi ti dosao ovdje i rekao, posto ja ne znam sta je to, kako on moze biti strucnjak za to
eee svasta
Strucnjak za tumacenje zbog cega je neko "vidio" i dozivio bas to sto jeste.... Bravo, majstoreA near-death experience (NDE) is a profound personal experience associated with death or impending death, which researchers describe as having similar characteristics. When positive, which the great majority are,[1] such experiences may encompass a variety of sensations including detachment from the body, feelings of levitation, total serenity, security, warmth, joy, the experience of absolute dissolution, review of major life events, the presence of a light, and seeing dead relatives. While there are common elements, people's experiences and their interpretations of these experiences generally reflect their cultural, philosophical, or religious beliefs.
- Dozer
#1205 Re: Istina o Bogu
I onda ga opet sastavio...? Pise li sta o tom sastavljanju.....?Zehran82 wrote: ↑07/07/2025 16:22Muhammed nije prepolovio mjesec svojom nekom moci, nego je to Bog uradio i to su vidjeli i vjernici i nevjernici za vrijeme Muhammeda.TojoOptics wrote: ↑07/07/2025 16:20 ----
Al' je sasvim normalno, logicno, uvjerljivo, istorijski i naucno dokazano da je Muhamed prepolovio Mjesec?
o tome je zapisano u historijskim knjigama islama i nekih drugih van islama.
Prepolovljenje mjeseca je bilo Bozije cudo kao dokaz poslanstva Muhammeda.
Sunce ti kalaisano, u sta ljudi vjeruju...nenadjebivo
I onda kaze - sto si podrugljiv
-
kuglanje_ze
#1206 Re: Istina o Bogu
Završili smo na ovoj riječi "ukaziva"Zehran82 wrote: ↑07/07/2025 16:24kuglanje_ze wrote: ↑07/07/2025 16:22 Kako majka Priroda nema svijest i razum?
Ko ti je to rekao?
Ja vjerujem da ima... Kako je drugačije kreirala sve ovo što nas okružujegdje joj je razum i svijest?Kako majka Priroda nema svijest i razum?
nista ne ukaziva na to , nego nema smisla da priroda ima svijest i razum.Ko ti je to rekao?
na osnovu cega....???Ja vjerujem da ima.
Sve jasno. Ćao, žurim.
- Nowicki
#1207 Re: Istina o Bogu
Ko je prepolovio Mjesec? Osim što je nešto takvo nemoguće kad bi se nekim čudom i desilo, to bi bio kosmički događaj o kojem bi svi pisali. Do dana današnjeg bi ostao i u pisanoj i usmenoj tradiciji raznih naroda. Uzmi primjer nekih stvarnih kosmičkih fenomena poput supernove. Nama su danas ostali zapisi iz 1054. godine japanskih astronoma o supernovoj (Rak nebula), iz 185. godine zapisi o supernovoj kineskih astronoma (sazviježđe Circinium), supernova iz 1006. godine u sazviježđu Lupus, bilježe kinezi, arapi evrpoljani, itd. Eto brzinski pregled.
Tumačiti takve priče kao autentične je neozbiljno.
- Dozer
#1208 Re: Istina o Bogu
Smrle ne konta da prije 1500 g. ljudi nisu znali sta je pomracenje Mjeseca (i da ga je u tom desavanju pola moglo "nestati" nakratko, pa da neukim Arapima izgleda kao da je prepolovljen, a onda kad se opet otkrije - wow! Cudo Allahovo!),Nowicki wrote: ↑07/07/2025 18:56 Ko je prepolovio Mjesec? Osim što je nešto takvo nemoguće kad bi se nekim čudom i desilo, to bi bio kosmički događaj o kojem bi svi pisali. Do dana današnjeg bi ostao i u pisanoj i usmenoj tradiciji raznih naroda. Uzmi primjer nekih stvarnih kosmičkih fenomena poput supernove. Nama su danas ostali zapisi iz 1054. godine japanskih astronoma o supernovoj (Rak nebula), iz 185. godine zapisi o supernovoj kineskih astronoma (sazviježđe Circinium), supernova iz 1006. godine u sazviježđu Lupus, bilježe kinezi, arapi evrpoljani, itd. Eto brzinski pregled.
da Zemlja nije ravna ploca, da nije centar svemira, itd.
Doduse, mozda on i slicni jos uvijek nisu nacisto oko toga...
-
belfy
#1209 Re: Istina o Bogu
ja se ovdje ne bih slozio. evo, ja prvi kada sjednem sa prijateljem i narucim kafu, a on pivu onda i ja kazem "ma daj i meni pivu", a sve to vodjen starom tibetanskom poslovicom: "hebes karakter koji nije labilan"...Dozer wrote: ↑06/07/2025 10:25 Pa sto se ti sekiras oko toga? Stipu ba. Drzi se svog, pusti druge.
Znam ja da se ti trudis da zaradis dzennet prevodjenjem nevjernika na pravi put, ali to je mozda palilo do prije 100+ godina, mozda i danas pali kod mentalno labilnih, neobrazovanih i na bilo koji nacin zivotno ugrozenih, ali ima nas koji jednostavno stvari vidimo drugacije, nismo labilni, i ne smatramo da nam u zivotu treba to isto sto i tebi da bismo funkcionisali. Ne zanima nas ta tzv. duhovna strana.
-
teodati
#1210 Re: Istina o Bogu
Ja sam i te ako dobro proučio Bibliju ali ti nisi, zato ju uopće ne razumiješ, ajde da ipak razumiješ ono glavno od prve što ti pišem, ali eto ponavljam kratko i jasno, svi se možemo zvati sinovima i kćerima Božjim, za pravovjerne osobe govorim i tu si u pravu, ali Isus nije samo to, On je Prvorođeni, ti nisi to kao ni ja, a po rođenju mi svi imamo oca, neku stariju osobu od sebe, Isus nema, jer je Prvorođeni, dakle najstariji Sin Božji, od njega je stariji jedino Bog, u našem svijetu ne postoji stariji od Isusa Krista, dakle u tom kontekstu, svi smo općenito sinovi i kćeri Božje, ali po rođenju, mi imamo tjelesnoga, materijalnoga oca, dok Isus to nema, njegov otac je direktno Bog, zato i kaže idite i krstite sve narode u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, a to Sina nije mislio na tebe ili mene, nego na Prvorođenoga, eto, drago mi je da ti mogu objasniti što ne razumiješ iz Biblije, samo pitaj, dapače.Zehran82 wrote: ↑06/07/2025 21:42teodati wrote: ↑06/07/2025 11:47Biblija jasno to tvrdi da je Isus Krist jedinorođeni, prvorođeni Božji sin, mi nismo ni jedini a ni prvo rođeni, govorim o preegzistenciji Isusa prije rođenja od djevice Marije, dakle nisi upravu, dapače.
A kao Prvorođeni ima su vlast u našem svijetu, zna se da je to tako kod Židova, a Jahve je Bog Židova koje je izabrao.
Dakle Alah je Isusu dao svu vlast na nebu i na Zemlji, čitaj u cijelom svemiru, u cijeloj našoj dimenziji, eto ti citata o tome:
Matej 28,18 Tada pristupi Isus k njima i reče im: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji.
Matej 28,19 Zato idite i učinite sebi sve narode učenicima krštavajući ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Matej 28,20 I učeći ih da drže sve, što sam vam zapovjedio. Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta." Amen.
Jel ti imaš svu vlast na nebu i na zemlji, možeš čuda raditi kao Isus, ne možeš, možeš li ovo reći:
Ivan 11,25 Isus joj reče: "Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će.
Dakle nije Sin Božji sinonim za pravovjernu osobu, nego je to titula vladara, kralja cijeloga našega svijeta, koji može raditi sa zakonima prirode što hoće, pa i uskrsnuti mrtvoga, ti to nisi, mada simbolično jesmo svi sinovi i kćeri Božje, ali ne po rođenju, po rođenju postoji samo jedan Sin Božji, a to je Isus Krist, vladar i Mesija našega svijeta, i nema problema, ti samo pitaj što ti nije iz Biblije jasno, tu sam zato da na to odgovorim, se razme.ocito mi je da ne poznajes Bibliju.Dakle nije Sin Božji sinonim za pravovjernu osobu,
dokaz iz Biblije koliko je ne poznajes:
Isus kaze;
Matej 5:9
"Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!"
Rimljanima 8:14 (Poslanica Rimljanima, apostol Pavle)
"Jer svi koje vodi Duh Božji, oni su sinovi Božji."
znaci pravovjerna osoba je sinonim za sin Boziji.
Last edited by teodati on 07/07/2025 21:04, edited 1 time in total.
-
Zehran82
#1211 Re: Istina o Bogu
a sta ako su drugi pisali o tome, naprimjer englezi i indijci?? sta cemo onda?Dozer wrote: ↑07/07/2025 17:16I onda ga opet sastavio...? Pise li sta o tom sastavljanju.....?Zehran82 wrote: ↑07/07/2025 16:22Muhammed nije prepolovio mjesec svojom nekom moci, nego je to Bog uradio i to su vidjeli i vjernici i nevjernici za vrijeme Muhammeda.TojoOptics wrote: ↑07/07/2025 16:20 ----
Al' je sasvim normalno, logicno, uvjerljivo, istorijski i naucno dokazano da je Muhamed prepolovio Mjesec?
I onda kaze - sto si podrugljiv![]()
-
Zehran82
#1212 Re: Istina o Bogu
Bog licno, da to bude kao dokaz poslanstva MuhammedaNowicki wrote: ↑07/07/2025 18:56 Ko je prepolovio Mjesec? Osim što je nešto takvo nemoguće kad bi se nekim čudom i desilo, to bi bio kosmički događaj o kojem bi svi pisali. Do dana današnjeg bi ostao i u pisanoj i usmenoj tradiciji raznih naroda. Uzmi primjer nekih stvarnih kosmičkih fenomena poput supernove. Nama su danas ostali zapisi iz 1054. godine japanskih astronoma o supernovoj (Rak nebula), iz 185. godine zapisi o supernovoj kineskih astronoma (sazviježđe Circinium), supernova iz 1006. godine u sazviježđu Lupus, bilježe kinezi, arapi evrpoljani, itd. Eto brzinski pregled.
a sta ako su drugi pisali o tome, naprimjer englezi i indijci?? sta cemo onda?Do dana današnjeg bi ostao i u pisanoj i usmenoj tradiciji raznih naroda.
-
Zehran82
#1213 Re: Istina o Bogu
teodati wrote: ↑07/07/2025 21:02Ja sam i te ako dobro proučio Bibliju ali ti nisi, zato ju uopće ne razumiješ, ajde da ipak razumiješ ono glavno od prve što ti pišem, ali eto ponavljam kratko i jasno, svi se možemo zvati sinovima i kćerima Božjim, za pravovjerne osobe govorim i tu si u pravu, ali Isus nije samo to, On je Prvorođeni, ti nisi to kao ni ja, a po rođenju mi svi imamo oca, neku stariju osobu od sebe, Isus nema, jer je Prvorođeni, dakle najstariji Sin Božji, od njega je stariji jedino Bog, u našem svijetu ne postoji stariji od Isusa Krista, dakle u tom kontekstu, svi smo općenito sinovi i kćeri Božje, ali po rođenju, mi imamo tjelesnoga, materijalnoga oca, dok Isus to nema, njegov otac je direktno Bog, zato i kaže idite i krstite sve narode u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, a to Sina nije mislio na tebe ili mene, nego na Prvorođenoga, eto, drago mi je da ti mogu objasniti što ne razumiješ iz Biblije, samo pitaj, dapače.Zehran82 wrote: ↑06/07/2025 21:42teodati wrote: ↑06/07/2025 11:47
Biblija jasno to tvrdi da je Isus Krist jedinorođeni, prvorođeni Božji sin, mi nismo ni jedini a ni prvo rođeni, govorim o preegzistenciji Isusa prije rođenja od djevice Marije, dakle nisi upravu, dapače.
A kao Prvorođeni ima su vlast u našem svijetu, zna se da je to tako kod Židova, a Jahve je Bog Židova koje je izabrao.
Dakle Alah je Isusu dao svu vlast na nebu i na Zemlji, čitaj u cijelom svemiru, u cijeloj našoj dimenziji, eto ti citata o tome:
Matej 28,18 Tada pristupi Isus k njima i reče im: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji.
Matej 28,19 Zato idite i učinite sebi sve narode učenicima krštavajući ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Matej 28,20 I učeći ih da drže sve, što sam vam zapovjedio. Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta." Amen.
Jel ti imaš svu vlast na nebu i na zemlji, možeš čuda raditi kao Isus, ne možeš, možeš li ovo reći:
Ivan 11,25 Isus joj reče: "Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će.
Dakle nije Sin Božji sinonim za pravovjernu osobu, nego je to titula vladara, kralja cijeloga našega svijeta, koji može raditi sa zakonima prirode što hoće, pa i uskrsnuti mrtvoga, ti to nisi, mada simbolično jesmo svi sinovi i kćeri Božje, ali ne po rođenju, po rođenju postoji samo jedan Sin Božji, a to je Isus Krist, vladar i Mesija našega svijeta, i nema problema, ti samo pitaj što ti nije iz Biblije jasno, tu sam zato da na to odgovorim, se razme.ocito mi je da ne poznajes Bibliju.Dakle nije Sin Božji sinonim za pravovjernu osobu,
dokaz iz Biblije koliko je ne poznajes:
Isus kaze;
Matej 5:9
"Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!"
Rimljanima 8:14 (Poslanica Rimljanima, apostol Pavle)
"Jer svi koje vodi Duh Božji, oni su sinovi Božji."
znaci pravovjerna osoba je sinonim za sin Boziji.
jeli Isus jedini prvorodjeni sin???Isus nema, jer je Prvorođeni,
ja sam prve debate sa krscanima imao cak 2002 godine , znam dijelove biblije na pamet, analiziram krscanske manuskripte itddrago mi je da ti mogu objasniti što ne razumiješ iz Biblije, samo pitaj,
pregledao sam tonu debata ....i ti mislis da znas Bibliju razumjeti bolje od mene
-
teodati
#1214 Re: Istina o Bogu
Pa ako priroda to ima, onda je inteligencija u pitanju, jer samo osobna inteligentna bića imaju i svijest i razum, um, svejedno.kuglanje_ze wrote: ↑07/07/2025 16:22 Kako majka Priroda nema svijest i razum?
Ko ti je to rekao?
Ja vjerujem da ima... Kako je drugačije kreirala sve ovo što nas okružuje
Ti pobijaš sam sebe.
Priroda je onda inteligentno biće koje i te kako zna što radi, a to se nimalo na razlikuje od inteligentnog dizajna, dapače, a potpuno se razlikuje od slučaja ili nastanka nečega samoga sebe, očito ne shvaćaš da si dao jedan od dokaza inteligentnog dizajna.
Last edited by teodati on 08/07/2025 18:45, edited 1 time in total.
- Dozer
#1215 Re: Istina o Bogu
Isti sambelfy wrote: ↑07/07/2025 20:47ja se ovdje ne bih slozio. evo, ja prvi kada sjednem sa prijateljem i narucim kafu, a on pivu onda i ja kazem "ma daj i meni pivu", a sve to vodjen starom tibetanskom poslovicom: "hebes karakter koji nije labilan"...Dozer wrote: ↑06/07/2025 10:25 Pa sto se ti sekiras oko toga? Stipu ba. Drzi se svog, pusti druge.
Znam ja da se ti trudis da zaradis dzennet prevodjenjem nevjernika na pravi put, ali to je mozda palilo do prije 100+ godina, mozda i danas pali kod mentalno labilnih, neobrazovanih i na bilo koji nacin zivotno ugrozenih, ali ima nas koji jednostavno stvari vidimo drugacije, nismo labilni, i ne smatramo da nam u zivotu treba to isto sto i tebi da bismo funkcionisali. Ne zanima nas ta tzv. duhovna strana.![]()
- Dozer
#1216 Re: Istina o Bogu
Nista neceno Smrle, jer prije 1500 g. ni oni nisu znali za ovo sto ti gore napisah. Samo sto oni sigurno nisu govorili da je to Allahovo cudo u slavu Muhammeda. Ili imas neki izvor koji tvrdi drugacije?Zehran82 wrote: ↑07/07/2025 21:03a sta ako su drugi pisali o tome, naprimjer englezi i indijci?? sta cemo onda?Dozer wrote: ↑07/07/2025 17:16I onda ga opet sastavio...? Pise li sta o tom sastavljanju.....?Zehran82 wrote: ↑07/07/2025 16:22
Muhammed nije prepolovio mjesec svojom nekom moci, nego je to Bog uradio i to su vidjeli i vjernici i nevjernici za vrijeme Muhammeda.
I onda kaze - sto si podrugljiv![]()
Btw, kako si samo uredno.preskocio Teslu i pitanje da li bi ga prije 1500 godina smatrali poslanikom da je tada radio sve sto jeste...
-
Zehran82
#1217 Re: Istina o Bogu
pitao sam te pitanje, nejasan si....sta ako su engleski i indijci pisali o tom cudu u svojim tekstovima?Dozer wrote: ↑07/07/2025 21:28Nista neceno Smrle, jer prije 1500 g. ni oni nisu znali za ovo sto ti gore napisah. Samo sto oni sigurno nisu govorili da je to Allahovo cudo u slavu Muhammeda. Ili imas neki izvor koji tvrdi drugacije?
Btw, kako si samo uredno.preskocio Teslu i pitanje da li bi ga prije 1500 godina smatrali poslanikom da je tada radio sve sto jeste...
-
teodati
#1218 Re: Istina o Bogu
Ivan 1,14 I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama. I vidjesmo slavu njegovu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.
Onaj koji se prvi rodio se i jedini rodio Bogu, drugo biće je već imalo oca, onoga koji se prvi rodio, a ne Boga, i nema na čemu, i drugi puta, samo pitaj.
-
Zehran82
#1219 Re: Istina o Bogu
sta ti sad ovdje mi natrabunja....pitao sam te covjece, jednostavno pitanjeteodati wrote: ↑07/07/2025 21:34Ivan 1,14 I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama. I vidjesmo slavu njegovu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.
Onaj koji se prvi rodio se i jedini rodio Bogu, drugo biće je već imalo oca, onoga koji se prvi rodio, a ne Boga, i nema na čemu, i drugi puta, samo pitaj.
Jeli isus jedini prvorodjeni sin ?
Da ili ne, bez nejasnog palamudjena, hvala...
- Dozer
#1220 Re: Istina o Bogu
Pa eto ti odgovora iznad. Citas li ista ba? Ili je bolje pitanje - kontas li ista?Zehran82 wrote: ↑07/07/2025 21:33pitao sam te pitanje, nejasan si....sta ako su engleski i indijci pisali o tom cudu u svojim tekstovima?Dozer wrote: ↑07/07/2025 21:28Nista neceno Smrle, jer prije 1500 g. ni oni nisu znali za ovo sto ti gore napisah. Samo sto oni sigurno nisu govorili da je to Allahovo cudo u slavu Muhammeda. Ili imas neki izvor koji tvrdi drugacije?
-
Zehran82
#1221 Re: Istina o Bogu
od tebe hocu odgovor na ovo pitanje:
Dali priroda moze da crta i boji na neki materijal, tipa, vjetar puhne pa nacrta da nesto sa bojom koja se prospe ili tako nesto....moze li vjerovati da priroda moze da crta i boji scene iz prirode?
- TojoOptics
#1222 Re: Istina o Bogu
"da li" se piše odvojeno. Nisam gramatički drot, ali zaista, pravopis, gramatika i sintaksa dosta toga kažu o opštem obrazovanju čovjeka.
-
Zehran82
#1223 Re: Istina o Bogu
ja sam vam bosne vise godina nego sto ti mozda imas godinaTojoOptics wrote: ↑07/07/2025 23:08 "da li" se piše odvojeno. Nisam gramatički drot, ali zaista, pravopis, gramatika i sintaksa dosta toga kažu o opštem obrazovanju čovjeka.
- TojoOptics
#1224 Re: Istina o Bogu
Teško. Ja sam završio faks 1987, diplomirao 1988. Univerzitet u Sarajevu.
-
Zehran82
#1225 Re: Istina o Bogu
ok, uglavnom imam opravdanje za svoja gramaticka pokliznuca....moze mi se progledati kroz prste.TojoOptics wrote: ↑07/07/2025 23:15 Teško. Ja sam završio faks 1987, diplomirao 1988. Univerzitet u Sarajevu.