Islam i Isus
-
vijesnik
#1 Islam i Isus
Islam i Isus
Jedan je isti Isa-Mesija-Isus, u Kuranu, Tevraru, i u Bibliji!
Mnogi misle da hrišćani imaju tri boga. To je pogrešno mišljenje. Isus je rekao: ‚‚Jedan je Bog''.
Ko je Bog?
Gospod Bog je nadprirodno biće. On je Stvoritelj Zemlje, svega sto je na njoj, i cijelog svemira!
Ni jedno ljudsko biće na zemljinoj kugli ne može u potpunosti da opiše Boga i Božij karakter! Bog je misterija za nas.
Evo što je Bog rekao Mojsiji u Drugoj Mojsijevoj 33:20: ''I reče: ali ne ćeš moći vidjeti lica mojega, jer ne može čovjek mene vidjeti i ostati živ. I reče Gospod: evo mjesto kod mene, pa stani na stijeni. I kad stane prilaziti slava moja, metnuću te u rasjelinu kamenu, i zakloniću te rukom svojom dok ne prođem. Po tom ću dignuti ruku svoju, i vidjećeš me s leđa, a lice se moje ne može vidjeti.''
Čovjek ne može da vidi Boga jer je griješan. Kad odemo u raj, moći ćemo da ga vidimo.
U Otkrivenju 21:1-5 piše: ''I vidjeh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, i mora više nema. I ja Jovan vidjeh grad sveti, Jerusalem nov, gdje silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevjesta ukrašena mužu svojemu. I čuh glas veliki s neba gdje govori: evo sinije Božije među ljudima, i živjeće s njima, i oni će biti njegov, i sam Bog biti s njima Bog njihov. I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovijeh, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe.''
Otkrivenje 22:5 piše: ''I noći tamo neće biti, i neće potrebovati vidjela od žiška, ni vidjela sunčanoga, jer će ih obasjati Gospod Bog; i carovaće na vijek vijeka.''
Postoji samo jedan Bog!
Taj Bog je naš Stvoritelj!
Evo što je Bog rekao u Bibliji, u Isaije 45:22: ''Pogledajte u mene, i spašćete se svi krajevi zemaljski; jer sam ja Bog, i nema drugoga.''
U Isaije 44:6 piše: ''Ovako govori Gospod car Izrailjev i izbavitelj njegov, Gospod nad vojskama: ja sam prvi i ja sam posljednji, i osim mene nema boga.''
Evo što je Isa rekao u Indžilu u Jevanđelju po Marku 12:29 i 30: ''A Isus odgovori mu: prva je zapovijest od sviju: čuj Izrailju, Gospod je Bog naš Gospod jedini. I ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem i svom dušom svojom i svijem umom svojijem i svom snagom svojom. Ovo je prva zapovijest.''
Bog je rekao po Isaiji 42:8: ''Ja sam Gospod, to je ime moje, i slave svoje ne ću dati drugome ni hvale svoje likovima rezanijem.''
U Drugoj Mojsijevoj 20:2 i 3 piše: ''Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga. Nemoj imati drugih bogova uza me.''
Efescima 4:5: ''Jedan Gospod, jedna vjera, jedno krštenje.''
Korinćanima 8:6: ''Ali mi imamo samo jednog Boga oca, od kojega je sve, i mi u njemu, i jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz kojega je sve, i mi krozanj.''
Znači, jedan je Gospod Bog!
Božije karakteristike!
Psalm 103:8-11: ''Milostiv je i dobar Gospod, spor na gnev i veoma blag. Ne gnevi se jednako, niti se doveka srdi. Ne postupa s nama po gresima našim, niti nam vraća po nepravdama našim.''
Psalm 111:3: '' Delo je Njegovo slava i krasota, i pravda Njegova traje doveka.''
Psalm 115:13: ''Blagosilja one koji se boje Gospoda, male i velike.''
Što je trojstvo?
Mnogi misle da hrišćani imaju tri boga, međutim to je pogrešno mišljenje. Isus je rekao: ‚‚Jedan je Bog''. Nigdje se u Bibliji ne spominje Trojstvo!
U Bibliji, tako i u Kuranu možemo da vidimo da se Bog manifestuje u troje!
U Bibliji se Bog manifestuje u troje!
(Bog, Gospod, i Duh.)
Prva Korinćanima 12:4-8: ''Darovi su rezlični, ali je Duh jedan. I različne su službe, ali je jedan Gospod. I različne su sile, ali je jedan Bog koji čini sve u svemu. A u svakome se pojavljuje Duh na korist.''
Ovo ne znači da postoje tri boga!
Isto tako u Kuranu možemo da vidimo da se Allah manifestuje u troje!
(Allah, Riječ Njegova, i Duh od Nega.)
To se vidi u Suri 4:171: ''O sledbenici Knjige, ne zastranjujte u svom vjerovanju i o Alllahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Nega...''
Isto tako u Suri 3:35, Isus se naziva Riječ.
Sura 3:45: ''A kada meleki rekoše: O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih.''
Kroz Bibliju se Bog otkriva u množini!
Prva Korinćanima 12:4-8: ''Darovi su rezlični, ali je Duh jedan. I različne su službe, ali je jedan Gospod. I različne su sile, ali je jedan Bog koji čini sve u svemu. A u svakome se pojavljuje Duh na korist.''
U Indžilu u Prvoj Jovanovoj 5:7 piše: ''Jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Riječ, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno.''
Druga Korinćanima 13:13: ''Blagodat Gospoda našega Isusa Hrista i ljubav Boga i oca i zajednica svetoga Duha sa svima vama. Amin.''
U Bibliji u Prvoj Mojsijevoj 1:26 i 27 piše: ''Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji. I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih.''
Prvoj Mojsijevoj 3:22: ''I reče Gospod Bog: eto, čovjek posta kao jedan od nas znajući što je dobro što li zlo...''
Prvoj Mojsijevoj 11:7: ''Hajde da siđemo, i da im pometemo jezik, da ne razumiju jedan drugoga što govore.''
Isaije 6:8: ''Po tom čuh glas Gospodnji gdje reče: koga ću poslati? i ko će nam poći? A ja rekoh: evo mene, pošlji mene.''
U Kuranu se Bog otkriva u množini!
Sura 15:85: ''Mi smo nebesa i Zemlju i ono između njih mudro stvorili. Čas oživljenja će zacijelo doći, zato ti velikodušno oprosti.''
Sura 23:12: ''Mi smo, zaista, čovjeka od biti zemlje stvorili.''
Sura 28:43: ''I Mi smo Musau Knjigu dali, nakon što smo drevne narode uništili, da bude svjetlo ljudima i upustvo i milost - da bi sebi došli.''
Sura 36:12: ''Mi ćemo, zaista, mrtve oživjeti i Mi smo zapisali ono što su uradili i djela koja su iza sebe ostaviti; sve smo Mi to u Knjizi jasno pobrojali.''
Muhamed je rekao u Suri LVII 27: ''Zatim smo, poslali njih jednog za drugim naše poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, poslali, kojem smo Indžil dali, a u srca sledbenika njegovih smo blagost i samilost ulili...''
U Bibliji i u Kuranu se vidi da postoji samo jedan Bog, koji se otkriva u troje.
U Bibliji se Bog otkriva kao Otac!
Efescima 4:6: ''Jedan Bog i otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima nama.''
Prva Petrova 1:2: ''Po proviđenju Boga oca, svetinjom Duha dovedenijem u poslušanje i kropljenje krvi Isusa Hrista: da vam se umnoži blagodat i mir.''
Filjibljanima 2:11: ''I svaki jezik da prizna da je Gospod Isus Hrist na Slavu Boga oca.''
Peta Mojsijeva 32:6: ''Tako li vraćate Gospodu, narode ludi i bezumni? Nije li on otac tvoj, koji te je zadobio? On te je načinio i stvorio.''
Isaije 64:8: ''Ali sada, Gospode, ti si naš otac...''
Kroz Bibliju se Bog otkriva kao Riječ, Sin, i Isus!
U Indžilu u Prvoj Jovanovoj 5:7 piše: ''Jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Riječ, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno.''
Luka 1:35: ''I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila najvišega osjeniće te; za to i ono što će roditi biće sveto, i nazvaće se sin Božij.''
Isus nije mogao uraditi nešto nezavisno od Boga!
Jovanova 5:30: ''Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju oca koji me je poslao.''
Jovanova 1:1: ''U početku bješe riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ.''
Jovanova 1:14: ''I riječ postade tijelo i useli se u nas puno blagodati i istine; i vidjesmo slavu njegovu, slavu, kao jedinorodnoga od oca.''
U Prvoj Jovanovoj 5:11 i 12 piše: ''I ovo je svjedočanstvo da nam je Bog dao život vječni; i ovaj život vječni u sinu je njegovom. Ko ima sina Božijega ima život; ko nema sina Božijega nema života.''
Isus je rekao u Jovanovoj 10:30: ''Ja i otac jedno smo.''
Prva Timotijeva 3:16: ''I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u tijelu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovjedi se neznabšcima, vjerova se na svijetu, uznese se u slavu.''
Druga Korinćanima 5:19: ''Jer Bog bješe u Hristu, i svijet pomiri sa sobom ne primivši im grijeha njihovijeh, i metnuvši u nas riječ pomirenja.''
Kološanima 2:9: ''Jer u njemu živi svaka punina Božanstva tjelesno.''
U Indžilu u Apostolskoj 4:12 piše: ''Jer nema drugoga imena pod nebom danoga ljudima kojijem bi se mi mogli spasiti.''
Isus je bio Bog prije dolaska na Zemlji, i sve je stvoreno kroz njega!
To se vidi u Kološanima 1:15-19: ''Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari. Jer kroz njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na Zemlji, što se vidi i što se ne vidi, bili prijestoli ili gospostva ili poglavarstva, ili vlasti; sve se krozanj i zanj sazda. I on je prije svega, i sve je u njemu. I on je glava tijelu crkve, koji je početak i prvo rođeni iz mrtvijeh, da bude on u svemu prvi.''
U Efescima 3:9 vidimo to isto: ''I da otkrijem svima što je služba tajne od postojanja svijeta sakrivene u Bogu, koji je sazdao sve kroz Isusa Hrista.''
Evo što je apostol Toma rekao Isusu:
Jovanova 20:28-29: ''I odgovori Toma i reče mu: Gospod moj i Bog moj. Isus mu reče: pošto me vidje vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše.''
Prva Jovanova 5:20: ''A znamo da sin Božij dođe, i dao nam je razum da poznamo Boga istinoga, i da budemo u istinome sinu njegovom Isusu Hristu. Ovo je istini Bog i život vječni.''
Filibljanima 2:5-12: ''Jer ovo da se misli među vama što je i u Hristu Isusu, koji, ako je i bio u obličju Božijemu, nije se otimao da se isporedi s Bogom; nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovjek, ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove. Za to i Bog njega povisi, i darova mu ime koje je veće od svakoga imena. Da se u ime Isusovo pokloni svako koljeno onijeh koji su na nebu i na zemlji i pod zemljom; i svaki jezik da prizna da je Gospod Isus Hrist na Slavu Boga oca.''
Otkrivenje 1:17 i 18: ''I kad ga vidjeh, padoh k nogama njegovijem kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: ne boj se, ja sam prvi i poslednji, i živi; i bijah mrtav i evo sam živ va vijek vijeka, amin. I imam ključeve od pakla i od smrti.''
Otkrivenje 22:12 i 13: ''I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem. Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, prvi i pošljednji.''
Isa nije bio samo čovjek!
Prva Petrova 4:11: ''Ako ko govori, neka govori kao riječi Božije; ako ko služi neka služi kao po moći koju Bog daje: da se u svačemu slavi Bog kroz Isusa Hrista, kome je slava i država va vijek vijeka. Amin.''
Markova 9:7: ''I postade oblak te ih zakloni; i dođe glas iz oblaka govoreći: ovo je sin moj ljubazni; njega poslušajte.''
To se vidi i u Kuranu, Sura 3:45: ''A kada meleki rekoše: O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih.''
U Bibliji se Bog otkriva kao Sveti Duh!
Jovanova 4:24: ''Bog je Duh; i koji mu se mole, duhom i istinom treba da se mole."
Prva Korinćanima 6:11: ''I ovakovi bijaste neki; nego se opraste i posvetiste i opravdaste imenom Gospoda našega Isusa Hrista i Duhom Boga našega.''
Prva Korinćanima 2:10: ''A nama je Bog otkrio Duhom svojijem; jer Duh sve ispituje, i dubine Božije.''
Prva Korinćanima 12:11: ''A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdjeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće.''
Luka 1:35: ''I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila najvišega osjeniće te; za to i ono što će roditi biće sveto, i nazvaće se sin Božij.''
Jovanova 14:16: ''I ja ću umoliti oca, i daće vam drugoga utješitelja da bude s vama va vijek: Duh istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje; a vi ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.''
Jovanova 15:26: ''A kad dođe utješitelj, koga ću vam poslati od oca, Duh istine, koji od oca izlazi, on će svjedočiti za mene.''
Apostolska 5:3: ''A Petar reče: Ananija! za što napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu svetome i sakriješ od novaca što uze za njivu?''
Apostolska 13:2: ''A kad oni služahu Gospodu i pošćahu, reče Duh sveti: odvojte mi Varnavu Savla na djelo na koje ih pozvah.''
Apostolska 12:4: ''Darovi su različni, ali je Duh jedan. I različne su službe, ali je jedan Gospod. I različne su sile, ali je jedan Bog koji čini sve u svemu. A u svakome se pojavljuje Duh na korist.''
Apostolska 12:13: ''Jer jednijem Duhom mi se svi krstismo u jedno tijelo, bili Jevreji, ili Grci, ili robovi, ili sami svoji; i svi se jednijem Duhom napojismo.''
Jevrejima 9:14: ''A kamo li ne će krv Hrista, koji Duhom svetijem sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savjest našu od mrtvijeh djela, da služimo Bogu živome i istinome?''
Djela Apostolska 1:8: ''Nego ćete primiti silu kad siđe Duh sveti na vas; i bićete mi svjedoci i u Jerusalimu i po svoj Judeji i Samariji i tja do kraja zemlje.''
Djela Apostolska 2:2-5: ''I u jedan put postade huka s neba kao duhanje silnoga vjetra, i napuni svu kuću gdje sjeđahu. I pokazaše im se razdijeljeni jezici kao ognjeni; i sjede po jedan na svakoga od njih. I napuniše se svi Duha svetoga, i stadoše govoriti drugijem jezicima, kao što im Duh davaše te govorahu.''
Luka 24:49: ''I gle, ja ću poslati obećanje oca svojega na vas; a vi sjedite u gradu Jerusalimskome dok se ne obučete u silu s visine.''
I u Kuranu se spominje Božiji Duh!
To se vidi u Suri 4:171: ''O sledbenici Knjige, ne zastranjujte u svom vjerovanju i o Alllahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Nega...''
Molite se Bogu Stvoritelju. On je pravi Bog. Nije dovoljno da se molimo pravom Bogu, već treba da budemo poslušni njemu.Treba da znamo što Bog zahtijeva od nas?
Jedan je isti Isa-Mesija-Isus u Kuranu, Tevratu i u Bibliji!
Jedan je Isus, ali ga razne vjere gledaju drugačije!
U Kuranu Sura III 45-49 piše: ''A kada meleki rekoše: O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allaha bliskih; on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit, on reče: ''Gospodaru moj, kako ću imati dijete kad me nijedan muškarac nije ni dodirnuo?'' - ''Eto tako'' - ''reče-, ''Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: 'Budi!' - i ono bude. I proučiće ga pismu i mudrosti, i Tevratu i Indžilu.''
Isa je jedan od Alaha bliskih. Znači, mnogo je važno da znamo kakvu nam je poruku Isa donio!
U Indžilu (Bibliji) u Matejevoj 1:22 piše: ''Pa će roditi sina, i nadjeni mu ime Isus; jer će on izbaviti svoj narod od grijeha njihovijeh.''
Isus je došao među jevrejima, ali nije došao samo za jevreje. Isus je došao da spasi cio svijet, jer svi smo mi djeca jednoga Boga.
Muhamed je rekao u Kuranu u Suri LVII 27: ''Zatim smo, poslali njih jednog za drugim naše poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, poslali, kojem smo Indžil dali, a u srca sledbenika njegovih smo blagost i samilost ulili...''
Isa je donio od Boga Indžil!
U Suri XLlll 63. Muhamed kaže: ''A kad je Isa očita znamenja donio, on je rekao: Donosim vam mudrost i dolazim da vam objasnim ono oko čega se razilazite. Zato se Alaha bojte i meni se pokoravajte.''
Znači, Isa je rekao da se pokorimo njemu!
Evo što je Allah rekao Isi, u Suri III 55: ''I kada Allah reče: ''O Isa, dušu ću ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onom u čemu se niste slagali presuditi.''
Allah je rekao Isi: ''Učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do smaka svijeta.''
Muslimani su najbliži hrišćanima!
To se vidi u Sura 5:82: ''Ti ćeš sigurno naći da su vjernicima najljući neprijatelji Jevreji i mnogobošci; i svakako ćeš naći da su vjernicima najbljiži prijatelji oni koji govore: 'Mi smo kršćani', zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole.''
Kuran, Tevrat i Indžil su tri različite knjige. Dobro je pročitati sve tri. Božiji plan za spas čovječanstva se nalazi samo u Indžilu. Isa je donio Indžil za sve one koji hoće da se spase. Zato je dobro da ga pročitate, da znate što piše u njemu. Ono što piše u Indžilu ne piše u drugim knjigama. Indžil je istinit jer su ga napisali Isovi učenici. Postoje ručno pisani originali.
Isus je postojao prije dolaska na zemlji!
Isus nema ni početak niti kraj! On postoji na nebu oduvijek.
U Kuranu Sura III 45-49 piše: ''A kada meleki rekoše: O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allaha bliskih; on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit, on reče: ''Gospodaru moj, kako ću imati dijete kad me nijedan muškarac nije ni dodirnuo?'' - ''Eto tako'' - ''reče-, ''Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: 'Budi!' - i ono bude. I proučiće ga pismu i mudrosti, i Tevratu i Indžilu.''
Isa je bio i biće ‚‚jedan od Allaha bliskih''.
U Indžilu (Bibliji) u Matejevoj 1:22 piše: ''Pa će roditi sina, i nadjeni mu ime Isus; jer će on izbaviti svoj narod od grijeha njihovijeh.''
Ko je Isov narod? Njegov narod su svi oni koji ga prihvate!
Isu ne možemo da uporedimo ni sa jednim ljudskim bićem na zemlji. Od svih ljudi na svijetu Isa je bio poseban. Njegova je majka postala trudna od Božijeg Duha, nije od muškog kontakta. Isa je bio svet. On nije bio griješan kao ostali ljudi.
Isus je pravio razna čuda, što nijedan čovjek na zemlji do tada nije mogao da to napravi.
Evo što piše u Kuranu Sura III 48-51: ''I proučiće ga pismu i mudrost, i Tevraru i Indžilu, i poslati kao poslanika sinovima Israilovim: ''Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Allahovom, prava ptica. I iscijeliću slijepa od rođenja, i gubava, i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom, i kazivaću vam šta jedete i šta u domovima svojim gomilate; to će, uistinu, biti dokaz za vas, ako pravi vjernici budete; i da potvrdim istinitost Tevrata, objavljenog prije mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo zabranjeno. I donosim vam dokaz od Gospodara vašeg, - zato se Allaha bojte i mene slušajte.''
Evo što je Isa rekao u Kuranu u Suri XIX 33: ''I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvijeh ustao!''
U Kuranu Sura XIX 33, piše da će Isa umrijeti i da će ustati iz mrtvijeh. Kao što se i desilo. Isa je prvi koji je ustao iz mrtvijeh i otišao u raj.
Božiji plan za spas čovječanstva nalazi se jedino u Indžilu!
Indžil je Istinit jer su ga napisali Isusovi učenici (apostoli) koji su bili sa Isusom! U Indžilu se nalaze sve Isusove poruke čovječanstvu. Originali Indžila na grčkom jeziku su sačuvani. Oni se nalaze u Katoličkoj crkvi u Rimu. Indžil je preveden na razne jezike. Islam tvrdi da Indžil nije originalan. To nije istina, jer originali postoje i mogu da se vide.
Što piše u Indžilu!
Evo što piše u Jevrejima poslovica 1:1- 4: ''Bog koji je negda mnogo puta i različnijem načinom govorio očevima preko proroka, govori i nama u posljedak dana ovijeh preko sina, kojega postavi nasljednika svemu, kroz kojega i svijet stvori. Koji budući sjajnost slave i obličje bića njegova, i noseći sve u riječi sile svoje, učinivši sobom očišćenje grijeha našijeh, sjede s desne strane prijestola veličine na visini.''
Bog je postavio Isu naslednika svemu!
Rimljanima 5:18 i 19: ''Za to dakle kao što za grijeh jednoga dođe osuđenje na sve ljude, tako i pravdom jednoga dođe na sve ljude opravdanje života. Jer kao što neposlušanjem jednoga postaše mnogi grješni, tako će i poslušanjem jednoga biti mnogi pravedni.''
Kroz Adama je došao grijeh, to jest smrt. Kroz Isu je došao spas, to jest novi život!
Prva Jovanova 2:2: ''I on očišća grijehe naše, i ne samo naše nego i svega svijeta.''
Prva Jovanova 1:9: ''Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe naše, i očisti nas od svake nepravde.''
Evo što piše u Indžilu u Jovanovoj 3:16: ''Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jednorodnoga dao, da ni jedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni.''
Isa je žrtvovao sebe da bi nas spasio!
U Indžilu Rimljanima 5:8 piše: ''Ali Bog pokazuje svoju ljubav k nama što Hristos još kad bijasmo grješnici umrije za nas.''
U Prvoj Jovanovoj 5:11 i 12 piše: ''I ovo je svjedočanstvo da nam je Bog dao život vječni; i ovaj život vječni u sinu je njegovom. Ko ima sina Božijega ima život; ko nema sina Božijega nema života.''
Ko prihvati Isu imaće život vječni.
Prva Jovanova 4:15: ''Koji prizna da je Isus sin Božij, Bog u njemu stoji i on u Bogu.''
Znači, ako želite da odete u raj, morate prihvatit Isu za svog Spasitelja. To je jedini Božiji plan za spas čovječanstva.
U Indžilu u Apostolskoj 4:12 piše: ''Jer nema drugoga imena pod nebom danoga ljudima kojijem bi se mi mogli spasiti.''
Osim Ise ne postoji niko drugi da može da nas spasi. Svi Poslanici, sveci, majka marija, su bili Bozije sluge na zemlji i ništa više. Ne postoji niko drugi ko može da nam uhvati protekciju kod Gospoda Boga. Jedini je Isus dobio neograničenu vlast kod Gospoda Boga. Jedino On ima pravo da nam oprosti grijehe!
Stvar je ozbilna!
Sav svijet leži u zlu!
Vrijeme je da razmislite, da li ste spremni za dan vaskrsenja?
Druga Korinćanima 13:5: ''Sami sebe okušajte jeste li u vjeri, sami sebe ogledajte. Ili ne poznajete sebe da je Isus Hristos u vama? već ako da u čemu nijeste valjani.''
Spas dobijamo za badava!
U Efescima 2:8 i 9 piše: ''Jer ste blagodaću spašeni kroz vjeru; i to nije od vas, dar je Božij. Ne od djela, da se niko ne pohvali."
Ako priznaš Isu bićeš spašen!
U Rimljanima 10:9 piše: ''Jer ako priznaješ ustima svojima da je Isus Gospod, i vjeruješ u srcu svojemu da ga Bog podiže iz mrtvijeh, bićeš spašen."
Ako priznajemo grijehe svoje, biće nam oprošteno!
U Prvoj Jovanovoj 1:9 piše: ''Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe naše, i očisti nas od svake nepravde."
Žetva je dakle velika a poslenika malo!
Po Luci 10:2 Isa nam je rekao: ''A reče im: žetva je dakle velika a poslenika malo; nego se molite gospodaru od žetve da izvede poslenike na žetvu svoju.''
Poslednji prvi i prvi poslednji!
U Matejevoj 20:16 Isa je rekao: ''Tako će biti poslednji prvi i prvi poslednji; jer su mnogi zvani, ali malo izabranijeh!''
Ko vjeruje sina, ima život vječni!
U Jovanovoj 3:36 piše: ''Ko vjeruje sina, ima život vječni; a ko ne vjeruje sina, ne će vidjeti života, nego gnjev Božij ostaje na njemu.''
Većina ljudi na svijetu misli da će biti spašeni!
Pogledajmo što piše po Luci 17:34-37: ''Kažem vam: u onu noć biće dva na jednome odru, jedan će se uzeti a drugi će se ostaviti. Dvije će mljeti za jedno, jedna će se uzeti a druga će se ostaviti. Dva će biti na njivi, jedan će se uzeti a drugi će se ostaviti.''
Bog oprašta sve, ali ne hulju na Sveti Duh!
U Matejevoj 12:31 piše: ‚‚Za to vam kažem: svaki grijeh i hulja oprostiće se ljudima; a na Duha svetoga hulja ne će se oprostiti ljudima.''
Šta to znači. Svi oni koji budu čuli božije poruke a ne prihvate, Bog im neće oprostiti, već će ih poslati u pakao!
Više ne griješi!
U Jovanovoj 5:14 piše: ''A po tom ga nađe Isus u crkvi i reče mu: eto si zdrav, više ne griješi, da ti ne bude gore.''
Najsrećniji smo od sviju ljudi!
U Korinćanima 15:19 piše: ''I ako se samo u ovom životu uzdamo u Hrista, najsrećniji smo od sviju ljudi.''
Budite sluge Božije!
Korinćanima 6:4-8: ''Nego u svemu pokažite se kao sluge Božije, u trpljenju mnogom, u nevoljama, u bijedama, u tjesnotama. U ranama, u tamnicama, u bunama, u trudovima, u nespavanju, u postu. U čistoti, u razumu, u podnošenju, u dobroti, u Duhu svetom, u ljubavi istinitoj. U riječi istine, u sili Božijoj, s oružjem pravde i na desno i na lijevo...''
Velika je stvar otići u raj! Zato dobro razmislite![/b]
Jedan je isti Isa-Mesija-Isus, u Kuranu, Tevraru, i u Bibliji!
Mnogi misle da hrišćani imaju tri boga. To je pogrešno mišljenje. Isus je rekao: ‚‚Jedan je Bog''.
Ko je Bog?
Gospod Bog je nadprirodno biće. On je Stvoritelj Zemlje, svega sto je na njoj, i cijelog svemira!
Ni jedno ljudsko biće na zemljinoj kugli ne može u potpunosti da opiše Boga i Božij karakter! Bog je misterija za nas.
Evo što je Bog rekao Mojsiji u Drugoj Mojsijevoj 33:20: ''I reče: ali ne ćeš moći vidjeti lica mojega, jer ne može čovjek mene vidjeti i ostati živ. I reče Gospod: evo mjesto kod mene, pa stani na stijeni. I kad stane prilaziti slava moja, metnuću te u rasjelinu kamenu, i zakloniću te rukom svojom dok ne prođem. Po tom ću dignuti ruku svoju, i vidjećeš me s leđa, a lice se moje ne može vidjeti.''
Čovjek ne može da vidi Boga jer je griješan. Kad odemo u raj, moći ćemo da ga vidimo.
U Otkrivenju 21:1-5 piše: ''I vidjeh nebo novo i zemlju novu; jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, i mora više nema. I ja Jovan vidjeh grad sveti, Jerusalem nov, gdje silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevjesta ukrašena mužu svojemu. I čuh glas veliki s neba gdje govori: evo sinije Božije među ljudima, i živjeće s njima, i oni će biti njegov, i sam Bog biti s njima Bog njihov. I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovijeh, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe.''
Otkrivenje 22:5 piše: ''I noći tamo neće biti, i neće potrebovati vidjela od žiška, ni vidjela sunčanoga, jer će ih obasjati Gospod Bog; i carovaće na vijek vijeka.''
Postoji samo jedan Bog!
Taj Bog je naš Stvoritelj!
Evo što je Bog rekao u Bibliji, u Isaije 45:22: ''Pogledajte u mene, i spašćete se svi krajevi zemaljski; jer sam ja Bog, i nema drugoga.''
U Isaije 44:6 piše: ''Ovako govori Gospod car Izrailjev i izbavitelj njegov, Gospod nad vojskama: ja sam prvi i ja sam posljednji, i osim mene nema boga.''
Evo što je Isa rekao u Indžilu u Jevanđelju po Marku 12:29 i 30: ''A Isus odgovori mu: prva je zapovijest od sviju: čuj Izrailju, Gospod je Bog naš Gospod jedini. I ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem i svom dušom svojom i svijem umom svojijem i svom snagom svojom. Ovo je prva zapovijest.''
Bog je rekao po Isaiji 42:8: ''Ja sam Gospod, to je ime moje, i slave svoje ne ću dati drugome ni hvale svoje likovima rezanijem.''
U Drugoj Mojsijevoj 20:2 i 3 piše: ''Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga. Nemoj imati drugih bogova uza me.''
Efescima 4:5: ''Jedan Gospod, jedna vjera, jedno krštenje.''
Korinćanima 8:6: ''Ali mi imamo samo jednog Boga oca, od kojega je sve, i mi u njemu, i jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz kojega je sve, i mi krozanj.''
Znači, jedan je Gospod Bog!
Božije karakteristike!
Psalm 103:8-11: ''Milostiv je i dobar Gospod, spor na gnev i veoma blag. Ne gnevi se jednako, niti se doveka srdi. Ne postupa s nama po gresima našim, niti nam vraća po nepravdama našim.''
Psalm 111:3: '' Delo je Njegovo slava i krasota, i pravda Njegova traje doveka.''
Psalm 115:13: ''Blagosilja one koji se boje Gospoda, male i velike.''
Što je trojstvo?
Mnogi misle da hrišćani imaju tri boga, međutim to je pogrešno mišljenje. Isus je rekao: ‚‚Jedan je Bog''. Nigdje se u Bibliji ne spominje Trojstvo!
U Bibliji, tako i u Kuranu možemo da vidimo da se Bog manifestuje u troje!
U Bibliji se Bog manifestuje u troje!
(Bog, Gospod, i Duh.)
Isto tako u Kuranu možemo da vidimo da se Allah manifestuje u troje!
(Allah, Riječ Njegova, i Duh od Nega.)
Isto tako u Suri 3:35, Isus se naziva Riječ.
Sura 3:45: ''A kada meleki rekoše: O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih.''
Kroz Bibliju se Bog otkriva u množini!
Druga Korinćanima 13:13: ''Blagodat Gospoda našega Isusa Hrista i ljubav Boga i oca i zajednica svetoga Duha sa svima vama. Amin.''
U Bibliji u Prvoj Mojsijevoj 1:26 i 27 piše: ''Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji. I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih.''
Prvoj Mojsijevoj 3:22: ''I reče Gospod Bog: eto, čovjek posta kao jedan od nas znajući što je dobro što li zlo...''
Prvoj Mojsijevoj 11:7: ''Hajde da siđemo, i da im pometemo jezik, da ne razumiju jedan drugoga što govore.''
Isaije 6:8: ''Po tom čuh glas Gospodnji gdje reče: koga ću poslati? i ko će nam poći? A ja rekoh: evo mene, pošlji mene.''
U Kuranu se Bog otkriva u množini!
Sura 15:85: ''Mi smo nebesa i Zemlju i ono između njih mudro stvorili. Čas oživljenja će zacijelo doći, zato ti velikodušno oprosti.''
Sura 23:12: ''Mi smo, zaista, čovjeka od biti zemlje stvorili.''
Sura 28:43: ''I Mi smo Musau Knjigu dali, nakon što smo drevne narode uništili, da bude svjetlo ljudima i upustvo i milost - da bi sebi došli.''
Sura 36:12: ''Mi ćemo, zaista, mrtve oživjeti i Mi smo zapisali ono što su uradili i djela koja su iza sebe ostaviti; sve smo Mi to u Knjizi jasno pobrojali.''
Muhamed je rekao u Suri LVII 27: ''Zatim smo, poslali njih jednog za drugim naše poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, poslali, kojem smo Indžil dali, a u srca sledbenika njegovih smo blagost i samilost ulili...''
U Bibliji i u Kuranu se vidi da postoji samo jedan Bog, koji se otkriva u troje.
U Bibliji se Bog otkriva kao Otac!
Efescima 4:6: ''Jedan Bog i otac sviju, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima nama.''
Prva Petrova 1:2: ''Po proviđenju Boga oca, svetinjom Duha dovedenijem u poslušanje i kropljenje krvi Isusa Hrista: da vam se umnoži blagodat i mir.''
Filjibljanima 2:11: ''I svaki jezik da prizna da je Gospod Isus Hrist na Slavu Boga oca.''
Peta Mojsijeva 32:6: ''Tako li vraćate Gospodu, narode ludi i bezumni? Nije li on otac tvoj, koji te je zadobio? On te je načinio i stvorio.''
Kroz Bibliju se Bog otkriva kao Riječ, Sin, i Isus!
Isus nije mogao uraditi nešto nezavisno od Boga!
Jovanova 5:30: ''Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju oca koji me je poslao.''
Jovanova 1:1: ''U početku bješe riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ.''
Jovanova 1:14: ''I riječ postade tijelo i useli se u nas puno blagodati i istine; i vidjesmo slavu njegovu, slavu, kao jedinorodnoga od oca.''
Isus je rekao u Jovanovoj 10:30: ''Ja i otac jedno smo.''
Prva Timotijeva 3:16: ''I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u tijelu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovjedi se neznabšcima, vjerova se na svijetu, uznese se u slavu.''
Druga Korinćanima 5:19: ''Jer Bog bješe u Hristu, i svijet pomiri sa sobom ne primivši im grijeha njihovijeh, i metnuvši u nas riječ pomirenja.''
Isus je bio Bog prije dolaska na Zemlji, i sve je stvoreno kroz njega!
To se vidi u Kološanima 1:15-19: ''Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari. Jer kroz njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na Zemlji, što se vidi i što se ne vidi, bili prijestoli ili gospostva ili poglavarstva, ili vlasti; sve se krozanj i zanj sazda. I on je prije svega, i sve je u njemu. I on je glava tijelu crkve, koji je početak i prvo rođeni iz mrtvijeh, da bude on u svemu prvi.''
U Efescima 3:9 vidimo to isto: ''I da otkrijem svima što je služba tajne od postojanja svijeta sakrivene u Bogu, koji je sazdao sve kroz Isusa Hrista.''
Evo što je apostol Toma rekao Isusu:
Jovanova 20:28-29: ''I odgovori Toma i reče mu: Gospod moj i Bog moj. Isus mu reče: pošto me vidje vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše.''
Prva Jovanova 5:20: ''A znamo da sin Božij dođe, i dao nam je razum da poznamo Boga istinoga, i da budemo u istinome sinu njegovom Isusu Hristu. Ovo je istini Bog i život vječni.''
Filibljanima 2:5-12: ''Jer ovo da se misli među vama što je i u Hristu Isusu, koji, ako je i bio u obličju Božijemu, nije se otimao da se isporedi s Bogom; nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovjek, ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove. Za to i Bog njega povisi, i darova mu ime koje je veće od svakoga imena. Da se u ime Isusovo pokloni svako koljeno onijeh koji su na nebu i na zemlji i pod zemljom; i svaki jezik da prizna da je Gospod Isus Hrist na Slavu Boga oca.''
Otkrivenje 1:17 i 18: ''I kad ga vidjeh, padoh k nogama njegovijem kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: ne boj se, ja sam prvi i poslednji, i živi; i bijah mrtav i evo sam živ va vijek vijeka, amin. I imam ključeve od pakla i od smrti.''
Otkrivenje 22:12 i 13: ''I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovijem. Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, prvi i pošljednji.''
Isa nije bio samo čovjek!
Prva Petrova 4:11: ''Ako ko govori, neka govori kao riječi Božije; ako ko služi neka služi kao po moći koju Bog daje: da se u svačemu slavi Bog kroz Isusa Hrista, kome je slava i država va vijek vijeka. Amin.''
Markova 9:7: ''I postade oblak te ih zakloni; i dođe glas iz oblaka govoreći: ovo je sin moj ljubazni; njega poslušajte.''
To se vidi i u Kuranu, Sura 3:45: ''A kada meleki rekoše: O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih.''
U Bibliji se Bog otkriva kao Sveti Duh!
Jovanova 4:24: ''Bog je Duh; i koji mu se mole, duhom i istinom treba da se mole."
Prva Korinćanima 6:11: ''I ovakovi bijaste neki; nego se opraste i posvetiste i opravdaste imenom Gospoda našega Isusa Hrista i Duhom Boga našega.''
Prva Korinćanima 2:10: ''A nama je Bog otkrio Duhom svojijem; jer Duh sve ispituje, i dubine Božije.''
Prva Korinćanima 12:11: ''A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdjeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće.''
Jovanova 14:16: ''I ja ću umoliti oca, i daće vam drugoga utješitelja da bude s vama va vijek: Duh istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje; a vi ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.''
Jovanova 15:26: ''A kad dođe utješitelj, koga ću vam poslati od oca, Duh istine, koji od oca izlazi, on će svjedočiti za mene.''
Apostolska 5:3: ''A Petar reče: Ananija! za što napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu svetome i sakriješ od novaca što uze za njivu?''
Apostolska 13:2: ''A kad oni služahu Gospodu i pošćahu, reče Duh sveti: odvojte mi Varnavu Savla na djelo na koje ih pozvah.''
Apostolska 12:4: ''Darovi su različni, ali je Duh jedan. I različne su službe, ali je jedan Gospod. I različne su sile, ali je jedan Bog koji čini sve u svemu. A u svakome se pojavljuje Duh na korist.''
Apostolska 12:13: ''Jer jednijem Duhom mi se svi krstismo u jedno tijelo, bili Jevreji, ili Grci, ili robovi, ili sami svoji; i svi se jednijem Duhom napojismo.''
Jevrejima 9:14: ''A kamo li ne će krv Hrista, koji Duhom svetijem sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savjest našu od mrtvijeh djela, da služimo Bogu živome i istinome?''
Djela Apostolska 1:8: ''Nego ćete primiti silu kad siđe Duh sveti na vas; i bićete mi svjedoci i u Jerusalimu i po svoj Judeji i Samariji i tja do kraja zemlje.''
Djela Apostolska 2:2-5: ''I u jedan put postade huka s neba kao duhanje silnoga vjetra, i napuni svu kuću gdje sjeđahu. I pokazaše im se razdijeljeni jezici kao ognjeni; i sjede po jedan na svakoga od njih. I napuniše se svi Duha svetoga, i stadoše govoriti drugijem jezicima, kao što im Duh davaše te govorahu.''
Luka 24:49: ''I gle, ja ću poslati obećanje oca svojega na vas; a vi sjedite u gradu Jerusalimskome dok se ne obučete u silu s visine.''
I u Kuranu se spominje Božiji Duh!
Molite se Bogu Stvoritelju. On je pravi Bog. Nije dovoljno da se molimo pravom Bogu, već treba da budemo poslušni njemu.Treba da znamo što Bog zahtijeva od nas?
Jedan je isti Isa-Mesija-Isus u Kuranu, Tevratu i u Bibliji!
Jedan je Isus, ali ga razne vjere gledaju drugačije!
Isa je jedan od Alaha bliskih. Znači, mnogo je važno da znamo kakvu nam je poruku Isa donio!
Isus je došao među jevrejima, ali nije došao samo za jevreje. Isus je došao da spasi cio svijet, jer svi smo mi djeca jednoga Boga.
Muhamed je rekao u Kuranu u Suri LVII 27: ''Zatim smo, poslali njih jednog za drugim naše poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, poslali, kojem smo Indžil dali, a u srca sledbenika njegovih smo blagost i samilost ulili...''
Isa je donio od Boga Indžil!
U Suri XLlll 63. Muhamed kaže: ''A kad je Isa očita znamenja donio, on je rekao: Donosim vam mudrost i dolazim da vam objasnim ono oko čega se razilazite. Zato se Alaha bojte i meni se pokoravajte.''
Znači, Isa je rekao da se pokorimo njemu!
Evo što je Allah rekao Isi, u Suri III 55: ''I kada Allah reče: ''O Isa, dušu ću ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onom u čemu se niste slagali presuditi.''
Allah je rekao Isi: ''Učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do smaka svijeta.''
Muslimani su najbliži hrišćanima!
To se vidi u Sura 5:82: ''Ti ćeš sigurno naći da su vjernicima najljući neprijatelji Jevreji i mnogobošci; i svakako ćeš naći da su vjernicima najbljiži prijatelji oni koji govore: 'Mi smo kršćani', zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole.''
Kuran, Tevrat i Indžil su tri različite knjige. Dobro je pročitati sve tri. Božiji plan za spas čovječanstva se nalazi samo u Indžilu. Isa je donio Indžil za sve one koji hoće da se spase. Zato je dobro da ga pročitate, da znate što piše u njemu. Ono što piše u Indžilu ne piše u drugim knjigama. Indžil je istinit jer su ga napisali Isovi učenici. Postoje ručno pisani originali.
Isus je postojao prije dolaska na zemlji!
Isus nema ni početak niti kraj! On postoji na nebu oduvijek.
Isa je bio i biće ‚‚jedan od Allaha bliskih''.
Ko je Isov narod? Njegov narod su svi oni koji ga prihvate!
Isu ne možemo da uporedimo ni sa jednim ljudskim bićem na zemlji. Od svih ljudi na svijetu Isa je bio poseban. Njegova je majka postala trudna od Božijeg Duha, nije od muškog kontakta. Isa je bio svet. On nije bio griješan kao ostali ljudi.
Isus je pravio razna čuda, što nijedan čovjek na zemlji do tada nije mogao da to napravi.
Evo što piše u Kuranu Sura III 48-51: ''I proučiće ga pismu i mudrost, i Tevraru i Indžilu, i poslati kao poslanika sinovima Israilovim: ''Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Allahovom, prava ptica. I iscijeliću slijepa od rođenja, i gubava, i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom, i kazivaću vam šta jedete i šta u domovima svojim gomilate; to će, uistinu, biti dokaz za vas, ako pravi vjernici budete; i da potvrdim istinitost Tevrata, objavljenog prije mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo zabranjeno. I donosim vam dokaz od Gospodara vašeg, - zato se Allaha bojte i mene slušajte.''
Evo što je Isa rekao u Kuranu u Suri XIX 33: ''I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvijeh ustao!''
U Kuranu Sura XIX 33, piše da će Isa umrijeti i da će ustati iz mrtvijeh. Kao što se i desilo. Isa je prvi koji je ustao iz mrtvijeh i otišao u raj.
Božiji plan za spas čovječanstva nalazi se jedino u Indžilu!
Indžil je Istinit jer su ga napisali Isusovi učenici (apostoli) koji su bili sa Isusom! U Indžilu se nalaze sve Isusove poruke čovječanstvu. Originali Indžila na grčkom jeziku su sačuvani. Oni se nalaze u Katoličkoj crkvi u Rimu. Indžil je preveden na razne jezike. Islam tvrdi da Indžil nije originalan. To nije istina, jer originali postoje i mogu da se vide.
Što piše u Indžilu!
Evo što piše u Jevrejima poslovica 1:1- 4: ''Bog koji je negda mnogo puta i različnijem načinom govorio očevima preko proroka, govori i nama u posljedak dana ovijeh preko sina, kojega postavi nasljednika svemu, kroz kojega i svijet stvori. Koji budući sjajnost slave i obličje bića njegova, i noseći sve u riječi sile svoje, učinivši sobom očišćenje grijeha našijeh, sjede s desne strane prijestola veličine na visini.''
Bog je postavio Isu naslednika svemu!
Rimljanima 5:18 i 19: ''Za to dakle kao što za grijeh jednoga dođe osuđenje na sve ljude, tako i pravdom jednoga dođe na sve ljude opravdanje života. Jer kao što neposlušanjem jednoga postaše mnogi grješni, tako će i poslušanjem jednoga biti mnogi pravedni.''
Kroz Adama je došao grijeh, to jest smrt. Kroz Isu je došao spas, to jest novi život!
Prva Jovanova 2:2: ''I on očišća grijehe naše, i ne samo naše nego i svega svijeta.''
Prva Jovanova 1:9: ''Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe naše, i očisti nas od svake nepravde.''
Evo što piše u Indžilu u Jovanovoj 3:16: ''Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jednorodnoga dao, da ni jedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni.''
Isa je žrtvovao sebe da bi nas spasio!
U Indžilu Rimljanima 5:8 piše: ''Ali Bog pokazuje svoju ljubav k nama što Hristos još kad bijasmo grješnici umrije za nas.''
Ko prihvati Isu imaće život vječni.
Prva Jovanova 4:15: ''Koji prizna da je Isus sin Božij, Bog u njemu stoji i on u Bogu.''
Znači, ako želite da odete u raj, morate prihvatit Isu za svog Spasitelja. To je jedini Božiji plan za spas čovječanstva.
Osim Ise ne postoji niko drugi da može da nas spasi. Svi Poslanici, sveci, majka marija, su bili Bozije sluge na zemlji i ništa više. Ne postoji niko drugi ko može da nam uhvati protekciju kod Gospoda Boga. Jedini je Isus dobio neograničenu vlast kod Gospoda Boga. Jedino On ima pravo da nam oprosti grijehe!
Stvar je ozbilna!
Sav svijet leži u zlu!
Vrijeme je da razmislite, da li ste spremni za dan vaskrsenja?
Druga Korinćanima 13:5: ''Sami sebe okušajte jeste li u vjeri, sami sebe ogledajte. Ili ne poznajete sebe da je Isus Hristos u vama? već ako da u čemu nijeste valjani.''
Spas dobijamo za badava!
U Efescima 2:8 i 9 piše: ''Jer ste blagodaću spašeni kroz vjeru; i to nije od vas, dar je Božij. Ne od djela, da se niko ne pohvali."
Ako priznaš Isu bićeš spašen!
U Rimljanima 10:9 piše: ''Jer ako priznaješ ustima svojima da je Isus Gospod, i vjeruješ u srcu svojemu da ga Bog podiže iz mrtvijeh, bićeš spašen."
Ako priznajemo grijehe svoje, biće nam oprošteno!
U Prvoj Jovanovoj 1:9 piše: ''Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe naše, i očisti nas od svake nepravde."
Žetva je dakle velika a poslenika malo!
Po Luci 10:2 Isa nam je rekao: ''A reče im: žetva je dakle velika a poslenika malo; nego se molite gospodaru od žetve da izvede poslenike na žetvu svoju.''
Poslednji prvi i prvi poslednji!
U Matejevoj 20:16 Isa je rekao: ''Tako će biti poslednji prvi i prvi poslednji; jer su mnogi zvani, ali malo izabranijeh!''
Ko vjeruje sina, ima život vječni!
U Jovanovoj 3:36 piše: ''Ko vjeruje sina, ima život vječni; a ko ne vjeruje sina, ne će vidjeti života, nego gnjev Božij ostaje na njemu.''
Većina ljudi na svijetu misli da će biti spašeni!
Pogledajmo što piše po Luci 17:34-37: ''Kažem vam: u onu noć biće dva na jednome odru, jedan će se uzeti a drugi će se ostaviti. Dvije će mljeti za jedno, jedna će se uzeti a druga će se ostaviti. Dva će biti na njivi, jedan će se uzeti a drugi će se ostaviti.''
Bog oprašta sve, ali ne hulju na Sveti Duh!
U Matejevoj 12:31 piše: ‚‚Za to vam kažem: svaki grijeh i hulja oprostiće se ljudima; a na Duha svetoga hulja ne će se oprostiti ljudima.''
Šta to znači. Svi oni koji budu čuli božije poruke a ne prihvate, Bog im neće oprostiti, već će ih poslati u pakao!
Više ne griješi!
U Jovanovoj 5:14 piše: ''A po tom ga nađe Isus u crkvi i reče mu: eto si zdrav, više ne griješi, da ti ne bude gore.''
Najsrećniji smo od sviju ljudi!
U Korinćanima 15:19 piše: ''I ako se samo u ovom životu uzdamo u Hrista, najsrećniji smo od sviju ljudi.''
Budite sluge Božije!
Korinćanima 6:4-8: ''Nego u svemu pokažite se kao sluge Božije, u trpljenju mnogom, u nevoljama, u bijedama, u tjesnotama. U ranama, u tamnicama, u bunama, u trudovima, u nespavanju, u postu. U čistoti, u razumu, u podnošenju, u dobroti, u Duhu svetom, u ljubavi istinitoj. U riječi istine, u sili Božijoj, s oružjem pravde i na desno i na lijevo...''
Velika je stvar otići u raj! Zato dobro razmislite![/b]
-
eugen-magic
Malo će biti onih među muslimanima koji će biti spremni i otvoreni da prihvate i razumiju pravu istinu o pravom Bogu. A to je da samo preko Isusa mogu naći spasenje.
-
sirotanovic
Odlican uvodni komentar iz kojeg se moze razviti dobra i plodonosna diskusija.
Ono sto me odavno fascinira, a plod je davno procitanog razmisljanja jednog vjernika, krscanina; kako to da je samo Isus Krist, ne Buda, ne Muhamed, ne Krisna, ne Alah taj koji je kroz istoriju covjecanstva toliko puta "prozivan", u konkretnom slucaju kroz rock muziku. Naravno, primjera je mnostvo i kada bi izuzeli muziku. Ipak, evo nekoliko njih primjecenih u pjesmama.
"I don't need Jesus Christ superstar."
(Ja ne trebam Isusa Krista, superstara)
"(Don't Need) Religion" by Motorhead
"The Nazarene will fester in hell!"
(Nazarecanin ce trunuti u paklu)
"Fight With the Beast" by Onslaught
"Are we saved by the words of bastard saints?"
(Jesmo li mi spaseni po rijecima necistih svetaca)
"Quicksand Jesus" by Skid Row
"If you're looking for a Saviour, Then I've got the trick.
(Ukoliko trazite spasitelja, tada ja imam trik)
Christsycle Salvation on a stick!"
"Christsycle" by Coven
"I deny Jesus Christ, the deceiver."
(Nijecem Isusa Krista, prevaranta)
"The Oath" by Mercyful Fate
"Serpent Jesus, Snakes of Christ."
(Zmija Isus, zmije Kristove)
"Snakes of Christ" by Danzig
"Like I need to be saved, In your Jesus Christ pose."
(kao da trebam biti spasen, u tvojoj Isus Krist pozi )
"Jesus Christ Pose" by Soundgarden
"I gaze into his glassy eyes and pluck him by the beard.
(Zurio sam u njegove staklene oci i pocupao ga za bradu)
I uplift a broadaxe and split open his worm eaten skull...
(Podigao sam bradvu i razdvojio njegovu crvima pojedenu lubanju)
Crush the skull Die Christ!"
"Crush the Skull" by Unleashed
"Jesus don't ya git tired of turnin' tricks..."
(Isuse, nisi li se umorio od pravljenja trikova)
"Right Next Door to Hell" by Guns N Roses
"Cursed nazarene! Do nothing king...
(Prokleti nazarecanin! Ne cini nista kralju...)
Oh infernal majesty, condemn him to the pit evermore...
(Oh vjecno visocanstvo, osudite njega na vece dno...)
Abhorred pretender of majesty."
"Cursed Nazarene" by Acheron
"Bastard son, your saving grace..."
(Necisti sine, tvoja spasonosna milost...)
"Potters Field" by Anthrax
"Deny resurrection, behead the Nazarene Son... (
Zanijecite uskrsnuce, obezglavite Nazaretskog Sina...)
Legion crush Jehovah, see through the faceless dog...
(legije ruse Jahvu, vidi kroz pse bez lica...)
Execrate the revelation, master Satan rise!"
(Prokunite otkrivenje, gospodar Sotona se dize!)
Behead the Prophet by Deicide
"Looking down the cross bleeding from the crown...
(Gledajuci sa kriza, krvareći sa krune...)
Kill the king of the world to be."
(Ubijte kralja svijeta koji je)
"Look Down At The Cross" by Megadeth
"Satan's sword I have become...
(Mac Sotonin sam postao...)
I burn with hate to rid the world of the Nazarene."
(Gorim sa mrznjom da se rijesim svijeta od Nazarecanina)
"Veangence is Mine" by Morbid Angel
"Your Savior Jesus was lost when he was nailed to the cross,
(Tvoj spasitelj Isus se izgubio kada je bio priboden na kriz)
There is no truth to the Holy Cross."
(Nema istine na svetome krizu)
"No Believers" by Sacred Reich
"Jesus knows your soul can not be saved,
(Isus zna tvoja dusa ne moze biti spasena)
Crucify the so called Lord."
(Raspnite takozvanog Gospodina)
"Hell Awaits" by Slayer
"If Jesus saves, well he'd better save himself."
(Ako Isus spasava, bolje da spasi sebe)
"Hymn 43" by Jethro Tull
"Jesus Christ, deny your maker."
(Isuse Kriste, zanijeci svojeg stvoritelja)
"Man in the Box" by Alice in Chains
"I am the anti—Christ..."
(Ja sam anti-Krist)
"Anarchy in the U.K." by Rod Stewart
"I'll heal your wounds, I'll set you free,
(Ja cu iscjeliti tvoje rane, ja cu te osloboditi)
I'm Jesus Christ on Ecstacy."
(Ja, sam Isus Krist na extasyu)
"Suck" by Nine Inch Nails
"Broken down Jesus with a taste for trash..."
(Slomite Isusa sa okusom za smece...)
"U.V. Ray" by The Jesus and Mary Chain
"Jesus Christ, why don't you come save my life now...
(Isuse Kriste, zasto ne dodjes spasiti moj zivot sada...)
He has needs, like I do. We both want to rape you."
(on ima potrebu, kao i ja, oboje hocemo da te silujemo)
"Opiate" by Tool
"My Head Hurts, My Feet Stink & I Don't Love Jesus.
(Ja ne volim Isusa)
Jimmy Buffett
"The Father, the Son, and Holy Ghost.
(otac, Sin i Duh Sveti)
Is just somebody's unholy hoax."
(su samo necija nesveta obmana)
"Dear God" by XTC
Mislim da ce se svi vjernici sloziti da postoji Bog i da postoji djavo. Zasto postoji toliko knjizevnih djela, muzickih pjesama, filmova.... koji su upravo napravljeni s ciljem blacenja Isusa Krista? Nije li to djelo Antikrista, onoga koji se svim silama bori protiv Boga!?
Ono sto me odavno fascinira, a plod je davno procitanog razmisljanja jednog vjernika, krscanina; kako to da je samo Isus Krist, ne Buda, ne Muhamed, ne Krisna, ne Alah taj koji je kroz istoriju covjecanstva toliko puta "prozivan", u konkretnom slucaju kroz rock muziku. Naravno, primjera je mnostvo i kada bi izuzeli muziku. Ipak, evo nekoliko njih primjecenih u pjesmama.
"I don't need Jesus Christ superstar."
(Ja ne trebam Isusa Krista, superstara)
"(Don't Need) Religion" by Motorhead
"The Nazarene will fester in hell!"
(Nazarecanin ce trunuti u paklu)
"Fight With the Beast" by Onslaught
"Are we saved by the words of bastard saints?"
(Jesmo li mi spaseni po rijecima necistih svetaca)
"Quicksand Jesus" by Skid Row
"If you're looking for a Saviour, Then I've got the trick.
(Ukoliko trazite spasitelja, tada ja imam trik)
Christsycle Salvation on a stick!"
"Christsycle" by Coven
"I deny Jesus Christ, the deceiver."
(Nijecem Isusa Krista, prevaranta)
"The Oath" by Mercyful Fate
"Serpent Jesus, Snakes of Christ."
(Zmija Isus, zmije Kristove)
"Snakes of Christ" by Danzig
"Like I need to be saved, In your Jesus Christ pose."
(kao da trebam biti spasen, u tvojoj Isus Krist pozi )
"Jesus Christ Pose" by Soundgarden
"I gaze into his glassy eyes and pluck him by the beard.
(Zurio sam u njegove staklene oci i pocupao ga za bradu)
I uplift a broadaxe and split open his worm eaten skull...
(Podigao sam bradvu i razdvojio njegovu crvima pojedenu lubanju)
Crush the skull Die Christ!"
"Crush the Skull" by Unleashed
"Jesus don't ya git tired of turnin' tricks..."
(Isuse, nisi li se umorio od pravljenja trikova)
"Right Next Door to Hell" by Guns N Roses
"Cursed nazarene! Do nothing king...
(Prokleti nazarecanin! Ne cini nista kralju...)
Oh infernal majesty, condemn him to the pit evermore...
(Oh vjecno visocanstvo, osudite njega na vece dno...)
Abhorred pretender of majesty."
"Cursed Nazarene" by Acheron
"Bastard son, your saving grace..."
(Necisti sine, tvoja spasonosna milost...)
"Potters Field" by Anthrax
"Deny resurrection, behead the Nazarene Son... (
Zanijecite uskrsnuce, obezglavite Nazaretskog Sina...)
Legion crush Jehovah, see through the faceless dog...
(legije ruse Jahvu, vidi kroz pse bez lica...)
Execrate the revelation, master Satan rise!"
(Prokunite otkrivenje, gospodar Sotona se dize!)
Behead the Prophet by Deicide
"Looking down the cross bleeding from the crown...
(Gledajuci sa kriza, krvareći sa krune...)
Kill the king of the world to be."
(Ubijte kralja svijeta koji je)
"Look Down At The Cross" by Megadeth
"Satan's sword I have become...
(Mac Sotonin sam postao...)
I burn with hate to rid the world of the Nazarene."
(Gorim sa mrznjom da se rijesim svijeta od Nazarecanina)
"Veangence is Mine" by Morbid Angel
"Your Savior Jesus was lost when he was nailed to the cross,
(Tvoj spasitelj Isus se izgubio kada je bio priboden na kriz)
There is no truth to the Holy Cross."
(Nema istine na svetome krizu)
"No Believers" by Sacred Reich
"Jesus knows your soul can not be saved,
(Isus zna tvoja dusa ne moze biti spasena)
Crucify the so called Lord."
(Raspnite takozvanog Gospodina)
"Hell Awaits" by Slayer
"If Jesus saves, well he'd better save himself."
(Ako Isus spasava, bolje da spasi sebe)
"Hymn 43" by Jethro Tull
"Jesus Christ, deny your maker."
(Isuse Kriste, zanijeci svojeg stvoritelja)
"Man in the Box" by Alice in Chains
"I am the anti—Christ..."
(Ja sam anti-Krist)
"Anarchy in the U.K." by Rod Stewart
"I'll heal your wounds, I'll set you free,
(Ja cu iscjeliti tvoje rane, ja cu te osloboditi)
I'm Jesus Christ on Ecstacy."
(Ja, sam Isus Krist na extasyu)
"Suck" by Nine Inch Nails
"Broken down Jesus with a taste for trash..."
(Slomite Isusa sa okusom za smece...)
"U.V. Ray" by The Jesus and Mary Chain
"Jesus Christ, why don't you come save my life now...
(Isuse Kriste, zasto ne dodjes spasiti moj zivot sada...)
He has needs, like I do. We both want to rape you."
(on ima potrebu, kao i ja, oboje hocemo da te silujemo)
"Opiate" by Tool
"My Head Hurts, My Feet Stink & I Don't Love Jesus.
(Ja ne volim Isusa)
Jimmy Buffett
"The Father, the Son, and Holy Ghost.
(otac, Sin i Duh Sveti)
Is just somebody's unholy hoax."
(su samo necija nesveta obmana)
"Dear God" by XTC
Mislim da ce se svi vjernici sloziti da postoji Bog i da postoji djavo. Zasto postoji toliko knjizevnih djela, muzickih pjesama, filmova.... koji su upravo napravljeni s ciljem blacenja Isusa Krista? Nije li to djelo Antikrista, onoga koji se svim silama bori protiv Boga!?
- black
Trinitarijancima se izgleda čini samo po sebi jasno da je njihov bog jedini pravi bog i čude se pripadnicima drugih religija, ateistima i sličnima kako oni to ne vide kad je to tako očigledno. Očigledno smatraju da je njihova veličina tako 'značajna' da je dovoljno otvoriti vrata crkve i svi će unutra utrčati. Ne pada im na pamet da ispred njihovih vrata ljudi možda drugačije razmišljaju i osjećaju i možda treba uložiti truda da bi ih se razumjelo i pristupilo na kršćanski način. Misle da je dovoljno lupiti nekom hindusu da je Isus Bog i ako ovaj prihvati dobro je a ako ne onda je Sotona bio jači. Muslimani se klanjaju kamenu, Allah je ionako Muhammedova izmišljotina, hindusi imaju mnoštvo besmislenih božanstava i vrše obrede u svojoj svetoj rijeci, židovi plaču pred nekakvim zidom i klanjaju se, šintoisti ne znaju i sami u šta vjeruju, budisti uzdižu Budu kao Boga, praznovjerni žive po horoskopu i bježe od crnih mačaka, ateisti misle da mogu dokazati da nema boga..."Sve je to jasno samo po sebi koliko je besmisleno". Ali problema da vjeruje u tri Boga koji čine jednog Boga nema i da ih zove tri Boga (Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti) a pri tome misli na tri osobe (Osoba Otac, Osoba Sin i Osoba Duh Sveti). I nije mu čudno da na stranicama svetog Pisma nema niti jednog retka u kojem se Bog prikazuje kao trojedin. Ne, trinitarijanac s time nema problema jer on sve vjerom prihvaća. Jer ako Isus nije Bog onda nije umro na križu za otkup grijeha, onda ni on nije kršćanin i Biblija nije Božja Riječ??? Ali važno je da je tuđa vjera besmislena i nelogična sama po sebi. Jer ako u tuđoj vjeri postoji nekakvog smisla i logike onda i oni moraju braniti smisao i logiku svojeg trojedinog boga a to je već malo teže. Zato je ismijavanje i napadanje najbolja obrana. "Sve druge vjere su nerazumne osim naravno, moje, u kojoj je centar vjerovanja misterija koju nitko ne može shvatiti ni objasniti a kamoli dokazati." I zato oni nemaju problema da kritiziraju tuđu religiju dok njihova koja je na klimavim nogama ne smije biti dovedena u pitanje. Naravno, jer bi i ona pala ako bi je na isti način proučavali.eugen-magic wrote:Malo će biti onih među muslimanima koji će biti spremni i otvoreni da prihvate i razumiju pravu istinu o pravom Bogu. A to je da samo preko Isusa mogu naći spasenje.
-
sirotanovic
Samo bi kratko replicirao na jedan mali dio tvog komentara. Krscani vjeruju i ispovijedaju jednog Boga. Ako ti ne mozes dokuciti dogmu Jedno bozanstvo u tri lica, to ne znaci da je milijarda drugih u krivu.black wrote:Trinitarijancima se izgleda čini samo po sebi jasno da je njihov bog jedini pravi bog i čude se pripadnicima drugih religija, ateistima i sličnima kako oni to ne vide kad je to tako očigledno. Očigledno smatraju da je njihova veličina tako 'značajna' da je dovoljno otvoriti vrata crkve i svi će unutra utrčati. Ne pada im na pamet da ispred njihovih vrata ljudi možda drugačije razmišljaju i osjećaju i možda treba uložiti truda da bi ih se razumjelo i pristupilo na kršćanski način. Misle da je dovoljno lupiti nekom hindusu da je Isus Bog i ako ovaj prihvati dobro je a ako ne onda je Sotona bio jači. Muslimani se klanjaju kamenu, Allah je ionako Muhammedova izmišljotina, hindusi imaju mnoštvo besmislenih božanstava i vrše obrede u svojoj svetoj rijeci, židovi plaču pred nekakvim zidom i klanjaju se, šintoisti ne znaju i sami u šta vjeruju, budisti uzdižu Budu kao Boga, praznovjerni žive po horoskopu i bježe od crnih mačaka, ateisti misle da mogu dokazati da nema boga..."Sve je to jasno samo po sebi koliko je besmisleno". Ali problema da vjeruje u tri Boga koji čine jednog Boga nema i da ih zove tri Boga (Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti) a pri tome misli na tri osobe (Osoba Otac, Osoba Sin i Osoba Duh Sveti). I nije mu čudno da na stranicama svetog Pisma nema niti jednog retka u kojem se Bog prikazuje kao trojedin. Ne, trinitarijanac s time nema problema jer on sve vjerom prihvaća. Jer ako Isus nije Bog onda nije umro na križu za otkup grijeha, onda ni on nije kršćanin i Biblija nije Božja Riječ??? Ali važno je da je tuđa vjera besmislena i nelogična sama po sebi. Jer ako u tuđoj vjeri postoji nekakvog smisla i logike onda i oni moraju braniti smisao i logiku svojeg trojedinog boga a to je već malo teže. Zato je ismijavanje i napadanje najbolja obrana. "Sve druge vjere su nerazumne osim naravno, moje, u kojoj je centar vjerovanja misterija koju nitko ne može shvatiti ni objasniti a kamoli dokazati." I zato oni nemaju problema da kritiziraju tuđu religiju dok njihova koja je na klimavim nogama ne smije biti dovedena u pitanje. Naravno, jer bi i ona pala ako bi je na isti način proučavali.eugen-magic wrote:Malo će biti onih među muslimanima koji će biti spremni i otvoreni da prihvate i razumiju pravu istinu o pravom Bogu. A to je da samo preko Isusa mogu naći spasenje.
Sve si lijepo sortirao po kategorijama, a nikako ne nadjoh onu tvoju. Koja bi bila dakle tvoja kategorija????
-
izbori2008
nemojte nas svega vam samo vi pokrstavat. pokusavali ste to s hereticima, pa se ljudi okrenuse islamueugen-magic wrote:Malo će biti onih među muslimanima koji će biti spremni i otvoreni da prihvate i razumiju pravu istinu o pravom Bogu. A to je da samo preko Isusa mogu naći spasenje.
-
izbori2008
jedan bog u tri licasirotanovic wrote:Samo bi kratko replicirao na jedan mali dio tvog komentara. Krscani vjeruju i ispovijedaju jednog Boga. Ako ti ne mozes dokuciti dogmu Jedno bozanstvo u tri lica, to ne znaci da je milijarda drugih u krivu.black wrote:Trinitarijancima se izgleda čini samo po sebi jasno da je njihov bog jedini pravi bog i čude se pripadnicima drugih religija, ateistima i sličnima kako oni to ne vide kad je to tako očigledno. Očigledno smatraju da je njihova veličina tako 'značajna' da je dovoljno otvoriti vrata crkve i svi će unutra utrčati. Ne pada im na pamet da ispred njihovih vrata ljudi možda drugačije razmišljaju i osjećaju i možda treba uložiti truda da bi ih se razumjelo i pristupilo na kršćanski način. Misle da je dovoljno lupiti nekom hindusu da je Isus Bog i ako ovaj prihvati dobro je a ako ne onda je Sotona bio jači. Muslimani se klanjaju kamenu, Allah je ionako Muhammedova izmišljotina, hindusi imaju mnoštvo besmislenih božanstava i vrše obrede u svojoj svetoj rijeci, židovi plaču pred nekakvim zidom i klanjaju se, šintoisti ne znaju i sami u šta vjeruju, budisti uzdižu Budu kao Boga, praznovjerni žive po horoskopu i bježe od crnih mačaka, ateisti misle da mogu dokazati da nema boga..."Sve je to jasno samo po sebi koliko je besmisleno". Ali problema da vjeruje u tri Boga koji čine jednog Boga nema i da ih zove tri Boga (Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti) a pri tome misli na tri osobe (Osoba Otac, Osoba Sin i Osoba Duh Sveti). I nije mu čudno da na stranicama svetog Pisma nema niti jednog retka u kojem se Bog prikazuje kao trojedin. Ne, trinitarijanac s time nema problema jer on sve vjerom prihvaća. Jer ako Isus nije Bog onda nije umro na križu za otkup grijeha, onda ni on nije kršćanin i Biblija nije Božja Riječ??? Ali važno je da je tuđa vjera besmislena i nelogična sama po sebi. Jer ako u tuđoj vjeri postoji nekakvog smisla i logike onda i oni moraju braniti smisao i logiku svojeg trojedinog boga a to je već malo teže. Zato je ismijavanje i napadanje najbolja obrana. "Sve druge vjere su nerazumne osim naravno, moje, u kojoj je centar vjerovanja misterija koju nitko ne može shvatiti ni objasniti a kamoli dokazati." I zato oni nemaju problema da kritiziraju tuđu religiju dok njihova koja je na klimavim nogama ne smije biti dovedena u pitanje. Naravno, jer bi i ona pala ako bi je na isti način proučavali.eugen-magic wrote:Malo će biti onih među muslimanima koji će biti spremni i otvoreni da prihvate i razumiju pravu istinu o pravom Bogu. A to je da samo preko Isusa mogu naći spasenje.
Sve si lijepo sortirao po kategorijama, a nikako ne nadjoh onu tvoju. Koja bi bila dakle tvoja kategorija????
sv. augustin je uveo u krscansku dogmu "sveto trojstv" tek u 4. vijeku. to je bio jedan od mnogobrojnih zahvata u krscanskoj dogmi u tom periodu. nikakve veze nema sa izvornom objavom isau a.s. odnosno isusu (na grckom).
allah je jedan, nije rodio, niti je rodjen i niko mu nije ravan! tako da ova podmetanja da u kur'anu casnom pise da se allah manifestuje u tri lica je napad na islam! nemotje se zezat s tim.
- black
Jonxe, nemoj moje pisanje shvatiti kao napad na nekoga a pogotovu ne na kršćanstvosirotanovic wrote:
Samo bi kratko replicirao na jedan mali dio tvog komentara. Krscani vjeruju i ispovijedaju jednog Boga. Ako ti ne mozes dokuciti dogmu Jedno bozanstvo u tri lica, to ne znaci da je milijarda drugih u krivu.
Ako je doktrina implicitno sadržana u Bibliji, postavlja se nekoliko pitanja:
Zašto bi centralna nauka kršćanstva bila samo implicitno prikazana u Bibliji?
Zašto bi se centralna nauka (nauke) stoljećima razvijale da bi poprimile današnji oblik i definicije?
Ako trinitarijanci tvrde da je vjera u trojedinog Boga temelj spasenja i prema njoj se određuje tko ide u raj i pakao, zašto se Bog nije potrudio i to jasno izrazio u Bibliji?
Zašto novozavjetni pisci ne objašnjavaju, prikazuju, ilustriraju...ovako nevjerojatno složenu doktrinu?
-
sirotanovic
Daleko od toga da ga shvatam kao napad. Ali ponekad mi ide na zivce potenciranje konstantno iste price od istih pojedinaca. Bar stotinu puta sam na ovom podforumu odgovorio na jedno te isto pitanje/a da bi ih ti danas opet postavljao. Pomalo je apsurdno trositi vrijeme.black wrote:Jonxe, nemoj moje pisanje shvatiti kao napad na nekoga a pogotovu ne na kršćanstvosirotanovic wrote:
Samo bi kratko replicirao na jedan mali dio tvog komentara. Krscani vjeruju i ispovijedaju jednog Boga. Ako ti ne mozes dokuciti dogmu Jedno bozanstvo u tri lica, to ne znaci da je milijarda drugih u krivu.
Sve si lijepo sortirao po kategorijama, a nikako ne nadjoh onu tvoju. Koja bi bila dakle tvoja kategorija????Vidio si da sam nadovezao se na eugenovu konstataciju
u stilu da trinitarijanci nemaju problema ismijavati bogove drugih religija ali svako propitkivanje trojedinog boga shvaćaju kao napadanje, a vidim da si i ti ovo shvatio kao napad
Što se tiče mojeg 'dokučivanja' dogme.. zašto Trojstvo nije jasno i direktno otkrivenje od Boga?
Ako je doktrina implicitno sadržana u Bibliji, postavlja se nekoliko pitanja:
Zašto bi centralna nauka kršćanstva bila samo implicitno prikazana u Bibliji?
Zašto bi se centralna nauka (nauke) stoljećima razvijale da bi poprimile današnji oblik i definicije?
Ako trinitarijanci tvrde da je vjera u trojedinog Boga temelj spasenja i prema njoj se određuje tko ide u raj i pakao, zašto se Bog nije potrudio i to jasno izrazio u Bibliji?
Zašto novozavjetni pisci ne objašnjavaju, prikazuju, ilustriraju...ovako nevjerojatno složenu doktrinu?
I zapamti jedno i ti i mnogi drugi za ubuduce, ne dajem ja odgovore da bih tebe ili nekog drugog "prevario" "pokrstio" ili sl.. nego upoznao sa krscanskom vjerom i ucenjem sto mi je krscanska duznost.
Niko od tebe ne ocekuje nista osim da odgovore prihvatis onakvim kakvi jesu, dakle krscanski. Ako mislim da ces nesto postici milijardom pitanja i podpitanja koja bubas onako iz teke, po principu copy/paste da ti kazem odmah da uspjeha kakvog ocekujes nece biti.
Ne ide to tako sa nekim koga Bog obilato Svetim Duhom hrani!
-
vijesnik
Po vašem ponašanju se može vidjeti da li ste sa Bogom ili ne.
Isus je rekao u Jevanđelju po Jovanu 13:35: ''Po tom će svi poznati da ste moji učenici ako uzimate ljubav među sobom.''
Svi oni koji su sa Bogm se razlikuju od ostalog svijeta!
Da bi vidjeli kako izgledate pred Bogom, potrebno je da pročitate Bibliju. Biblija je vaše ogledalo.
Pozdrav svima Prelja.
Isus je rekao u Jevanđelju po Jovanu 13:35: ''Po tom će svi poznati da ste moji učenici ako uzimate ljubav među sobom.''
Svi oni koji su sa Bogm se razlikuju od ostalog svijeta!
Da bi vidjeli kako izgledate pred Bogom, potrebno je da pročitate Bibliju. Biblija je vaše ogledalo.
Pozdrav svima Prelja.
- black
Ne moraš pjeniti, ako ne znaš odgovore, a ako ti se neodgovara onda zaobiđi diskusiju.
Sveto trojstvo kao riječ ili izraz ne postoji u Bibliji, zar ne? Ne postoji biblijski opis i definicija, formula, prikaz niti objašnjenje trojedinog boga.Trojstvo je definirano samo putem koncila, znači čisto ljudskom naukom i filozofijom. I još jedno pitanje, koje sam već postavljao, pokaži eksplicitno gdje je Isus tvrdio da je Bog?
Sveto trojstvo kao riječ ili izraz ne postoji u Bibliji, zar ne? Ne postoji biblijski opis i definicija, formula, prikaz niti objašnjenje trojedinog boga.Trojstvo je definirano samo putem koncila, znači čisto ljudskom naukom i filozofijom. I još jedno pitanje, koje sam već postavljao, pokaži eksplicitno gdje je Isus tvrdio da je Bog?
-
vijesnik
Gdje Isus tvrdi da je Bog?
Pogledajmo što je Isus rekao u Jevanđelju po Jovanu 10:30: ''Ja i otac jedno smo.''
Zašto Isus zove Boga Ocem? Razlog je taj što u Strom Zavjetu (Toratu) Isaija naziva Boga Ocem.
Postoje stotine dokaza u Toratu i Indzilu da je Isus Bog.
Druga poslanica Jovanova 1:9: ''Koji god prestupa i ne stoji u nauci Hristovoj onaj nema Boga; a koji stoji u nauci Hristovoj onaj ima i oca i sina.''
To se vidi u Jovanovoj 20:28-29: ''I odgovori Toma i reče mu: Gospod moj i Bog moj. Isus mu reče: pošto me vidje vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše.''
Taj Isus će suditi Tebi i meni.
Pogledaj novu temu: Ko će suditi svijetu?
Pozdrav Prelja
Pogledajmo što je Isus rekao u Jevanđelju po Jovanu 10:30: ''Ja i otac jedno smo.''
Zašto Isus zove Boga Ocem? Razlog je taj što u Strom Zavjetu (Toratu) Isaija naziva Boga Ocem.
Postoje stotine dokaza u Toratu i Indzilu da je Isus Bog.
Druga poslanica Jovanova 1:9: ''Koji god prestupa i ne stoji u nauci Hristovoj onaj nema Boga; a koji stoji u nauci Hristovoj onaj ima i oca i sina.''
To se vidi u Jovanovoj 20:28-29: ''I odgovori Toma i reče mu: Gospod moj i Bog moj. Isus mu reče: pošto me vidje vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše.''
Taj Isus će suditi Tebi i meni.
Pogledaj novu temu: Ko će suditi svijetu?
Pozdrav Prelja
-
walkabout
Zove Kemica, nestalo mu struje:
"Molijobi nekoga dami pomogne, puko mije kvar nastruji pa nevidimo nista. Ako neko zna ilise osijeca sposobit dami pripomogne, bijo bi zafalan. Pomogucnosti sa VSS a ako su NSS onda hin moze samo izvaditi ako su iz stranskije zemalja end if dej nou tuspik inglish tang. Nejma veze ako nisu nasi tojes mogu da bidnu i od ovije drugije, bitno je da mislim da znadu upalit svjetlo.
Zelimo da bidne svjetlo.
Kemica"
"Molijobi nekoga dami pomogne, puko mije kvar nastruji pa nevidimo nista. Ako neko zna ilise osijeca sposobit dami pripomogne, bijo bi zafalan. Pomogucnosti sa VSS a ako su NSS onda hin moze samo izvaditi ako su iz stranskije zemalja end if dej nou tuspik inglish tang. Nejma veze ako nisu nasi tojes mogu da bidnu i od ovije drugije, bitno je da mislim da znadu upalit svjetlo.
Zelimo da bidne svjetlo.
Kemica"
-
eugen-magic
čekaj malo stari. ako ćeš se pokrstiti to je tvoj izbor, ja nikog ne pokrštavam. niti sam pokrštavao. a to što su se mnogi okrenuli islamu, vjerjuj mi, bilo je zbog kruha i ribe. takva je svjetina uvijek bila.izbori2008 wrote:nemojte nas svega vam samo vi pokrstavat. pokusavali ste to s hereticima, pa se ljudi okrenuse islamueugen-magic wrote:Malo će biti onih među muslimanima koji će biti spremni i otvoreni da prihvate i razumiju pravu istinu o pravom Bogu. A to je da samo preko Isusa mogu naći spasenje.masala, i tako ce ostat do sudnjeg dana. vama vasa vjera, nama nasa vjera i nos vadite iz nase zemlje jer cete dobit po njemu i po prstima
hoće li za koga ostati do sudnjeg dana, bolje da ne ostane.
a bosan je i moja zemlja, ako nemaš ništa protiv.
-
rmesa
U ime Allaha Svemilosnog, Milostivog!"
Evo ti odgovor ,da je samo Allh dz.s. Bog,da nije rodzen a niti je koga rodio (kao sto vi hocete da kazete da je Isa a.s. -Isus ,Boziji sin) a vase tvrdnje vas zbog vjerovanja pogresna ,vodi u kufr-neispravno vjerovanje,nevjerstvo.
Isus -Isa a.s. je cist od vasih teza ,da je govorio da je sin Boziji,i on kao i ostali Poslanici a.s., su pozivali u vjeru u jednog Boga ali su ljudi to izmjenili i napisali evandzelja ,da bi svoje pristalice bacali u zabludu. [/b]
EL - IHLAS / ISKRENOST / KULHU VALLAHU EHAD-ALLAH JE JEDAN
OBJAVLJENA U MEKI*, IMA 4 AJETA
Povod za njeno objavljivanje: Imam Ahmed od Ubbej b. Ka'ba navodi da su idolopoklonici rekli Muhammedu, a.s.: "Navedi nam rodoslovlje svoga gospodara", pa je Allah objavio:( 112 sura u Kuranu)
"Reci: 'On je Allah - Jedan! Allah je utociste svakom. Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije!'"
Et-Taberani od Ebu-Hurejrea navodi da je rekao: "Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Svaka stvar ima svoje srodstvo, a Allahovo srodstvo je:
'Reci: 'On je Allah - Jedan! Allah je utociste svakom!'' Onaj ko je utociste svakom nije supalj."
"U ime Allaha Svemilosnog, Milostivog!"
"Reci: 'On je Allah - Jedan!'/1/ Allah je utociste svakom!' /2/ Nije rodio i nije rođen, /3/ i niko Mu ravan nije!'"/4/ (112 sura)
"Reci: 'On je Allah - Jedan!'" Znaci On je Jedan i Jedini Koji nema Sebi ravna, Koji nema nikakva sudruga ni pomocnika i Kome nije niko slican. Ovim imenom naziva se samo Allah, d.s., jer je On savrsen po svim Svojim osobinama i djelima. Ibn-Abbas kaze da rijeci Uzvisenog: "Allah je utociste svakom!" znace da kod Njega utociste traze sva stvorenja, da od Njega mole i traze ono sto im je potrebno, da za Njega kazu da je Gospodar, Koji nema unutrice, da ne jede, ne pije, te da je vjecan, za razliku od svojih stvorenja.
Sve ovo je tacno, jer su to svojstva Uzvisenog nam Gospodara. Rijeci Uzvisenog: "Nije rodio i rođen nije" znace da On nema ni djeteta ni roditelja ni druziceل i niko Mu ravan nije", tj. među Svojima stvorenjima nema nikog ko bi se sa Njim mogao porediti, niti bliskog koji bi Mu bio ravan. Suvise je On Uzvisen da bi mu nesto takvo dolikovalo!!
"On je stvoritelj nebesa i Zemlje! Otkud Njemu dijete kad nema zene, On sve stvara." Uzviseni, također, kaze:
"I oni govore: 'Svemilosni je uzeo dijete!' Vi, doista, nesto odvratno govorite! Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe sto Svemilosnom pripisuju dijete. Nezamislivo je da Svemilosni ima dijete, ta svi ce oni, i oni na nebesima i oni na Zemlji, kao robovi u Svemilosnog traziti utociste! On ih je sve zapamtio i tacno izbrojao, i svi ce Mu na Sudnjem danu doci pojedinacno."(19:88-95)U Buharijinom Sahihu stoji: "Nema nikoga da se od Allaha vise moze strpiti na uznemirenje koje cuje. Oni mu pripisuju da ima dijete, a On ih hrani i daje im zdravlje." [/color]
Evo ti odgovor ,da je samo Allh dz.s. Bog,da nije rodzen a niti je koga rodio (kao sto vi hocete da kazete da je Isa a.s. -Isus ,Boziji sin) a vase tvrdnje vas zbog vjerovanja pogresna ,vodi u kufr-neispravno vjerovanje,nevjerstvo.
Isus -Isa a.s. je cist od vasih teza ,da je govorio da je sin Boziji,i on kao i ostali Poslanici a.s., su pozivali u vjeru u jednog Boga ali su ljudi to izmjenili i napisali evandzelja ,da bi svoje pristalice bacali u zabludu. [/b]
EL - IHLAS / ISKRENOST / KULHU VALLAHU EHAD-ALLAH JE JEDAN
OBJAVLJENA U MEKI*, IMA 4 AJETA
Povod za njeno objavljivanje: Imam Ahmed od Ubbej b. Ka'ba navodi da su idolopoklonici rekli Muhammedu, a.s.: "Navedi nam rodoslovlje svoga gospodara", pa je Allah objavio:( 112 sura u Kuranu)
"Reci: 'On je Allah - Jedan! Allah je utociste svakom. Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije!'"
Et-Taberani od Ebu-Hurejrea navodi da je rekao: "Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Svaka stvar ima svoje srodstvo, a Allahovo srodstvo je:
'Reci: 'On je Allah - Jedan! Allah je utociste svakom!'' Onaj ko je utociste svakom nije supalj."
"U ime Allaha Svemilosnog, Milostivog!"
"Reci: 'On je Allah - Jedan!'/1/ Allah je utociste svakom!' /2/ Nije rodio i nije rođen, /3/ i niko Mu ravan nije!'"/4/ (112 sura)
"Reci: 'On je Allah - Jedan!'" Znaci On je Jedan i Jedini Koji nema Sebi ravna, Koji nema nikakva sudruga ni pomocnika i Kome nije niko slican. Ovim imenom naziva se samo Allah, d.s., jer je On savrsen po svim Svojim osobinama i djelima. Ibn-Abbas kaze da rijeci Uzvisenog: "Allah je utociste svakom!" znace da kod Njega utociste traze sva stvorenja, da od Njega mole i traze ono sto im je potrebno, da za Njega kazu da je Gospodar, Koji nema unutrice, da ne jede, ne pije, te da je vjecan, za razliku od svojih stvorenja.
Sve ovo je tacno, jer su to svojstva Uzvisenog nam Gospodara. Rijeci Uzvisenog: "Nije rodio i rođen nije" znace da On nema ni djeteta ni roditelja ni druziceل i niko Mu ravan nije", tj. među Svojima stvorenjima nema nikog ko bi se sa Njim mogao porediti, niti bliskog koji bi Mu bio ravan. Suvise je On Uzvisen da bi mu nesto takvo dolikovalo!!
"On je stvoritelj nebesa i Zemlje! Otkud Njemu dijete kad nema zene, On sve stvara." Uzviseni, također, kaze:
"I oni govore: 'Svemilosni je uzeo dijete!' Vi, doista, nesto odvratno govorite! Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe sto Svemilosnom pripisuju dijete. Nezamislivo je da Svemilosni ima dijete, ta svi ce oni, i oni na nebesima i oni na Zemlji, kao robovi u Svemilosnog traziti utociste! On ih je sve zapamtio i tacno izbrojao, i svi ce Mu na Sudnjem danu doci pojedinacno."(19:88-95)U Buharijinom Sahihu stoji: "Nema nikoga da se od Allaha vise moze strpiti na uznemirenje koje cuje. Oni mu pripisuju da ima dijete, a On ih hrani i daje im zdravlje." [/color]
-
eugen-magic
Otac nije rođen. Sin je rođen. Bog je stvorio sve pa zašto ne bi bilo zamislivo da ima i dijete. To je možda nezamislivo u tvojoj glavi, ali to je onda tvoj problem.
-
eugen-magic
sam izraz 'sveto trojstvo' jeste došao kasnije. i istina da ne postoji u Bibliji. postoji puno toga opisano, samo ti to ne želiš vidjeti. no, ti ne želiš vidjeti da je problem u tebi. lakše ti je naravno svađati se nego skrušeno pokušati da sebe preispitaš. tako rade svi grešnici od postanka svijeta. nisi ti ni prvi ni posljednji, bez brige.black wrote:Ne moraš pjeniti, ako ne znaš odgovore, a ako ti se neodgovara onda zaobiđi diskusiju.
Bog je jedan, samo se manifestira na više načina.
-
sirotanovic
Evo, jos jedno od onih copy/paste pitanjamalagic wrote:Da li je Isus vrshio veliku i malu nuždu ?
Isus je radio sve sto rade svi drugi ljudi. Po svemu je bio isti nama osim po grijehu, i naravno bozanskim mocima jer je On Onaj koji Jeste.
Hocemo li to opet o Isusu Bogocovjeku?
-
sirotanovic
Savreseno dobro ti je jasno zasto sam to rekao. Ali evo, neka ti bude pa se zabavai malo.... Ako ti ja budem sve citirao, znam da neces uzeti Bibliju u ruke. Malo mjenjam taktiku.....black wrote:Ne moraš pjeniti, ako ne znaš odgovore, a ako ti se neodgovara onda zaobiđi diskusiju.
U Bibliji nam se Bog predstavlja kao: Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti. Dakle to je Sveto Trojstvo, jedno bozanstvo u tri lica.
Ovozemaljski primjer kako to: H2o je i voda i plin i led a uvijek kao H2o.
Dalje ces vec morati uzeti "eksplicitno" Bibliju...
Isus je stvoritelj - Iv 1,1-3; Kol 1,15-17
Isus nije stvoren - Iv 1,1-3; Kol 1,15-17
Isus je Bog u tijelu - Iv 1,1-14; Iv 8,58 gledaj sa Izl. 3,14; Kol 2,9; Fil 2,5-8; Heb 1,8
Isus je nazvan Bog - Iv 20,28; Heb 1, 8
- black
Naravno kao što sam i očekivao
Kada žele dokazati da je Trojstvo u Bibliji onda kažu da ne mogu naći jedan pojedini citat koji bi to potvrdio ali sa puno manjih dijelova složit će se prava slika. To nije tako loše razmišljanje samo ima dvije ozbiljne mane. Prvo, reći da je bog trojedin i da je to centralna nauka Biblije, štaviše, uvjet za spasenje, a da se ne može naći niti jedan citat koji to izjavljuje je, nelogičnost. Ako se Bog nije potrudio da otkrije svoju trojedinu narav čemu to onda trinitarijanci pokušavaju. Drugo, najčešće u tim citatima nema ničeg što bi potkrijepilo trinitaristički stav nego se gomilom nabrajanja ide na tezu "što više, to bolje" i tako onog koji čita "dokaze" stavlja u dilemu kakve veze to ima sa onim šta autor hoće dokazati.
I opet ponavljam nije ba svađa, niti neko preispitivanje nečijeg vjerovanja, već čisto diskusija
ja volim sve religije i naravno Biblija je bila u mojim rukama 
I opet ponavljam nije ba svađa, niti neko preispitivanje nečijeg vjerovanja, već čisto diskusija
-
malagic
Znas li koliko je krscana uradilo upgrade na Islam zbog ove gluposti koja je izmisljena na nikejskom saboru?sirotanovic wrote:Savreseno dobro ti je jasno zasto sam to rekao. Ali evo, neka ti bude pa se zabavai malo.... Ako ti ja budem sve citirao, znam da neces uzeti Bibliju u ruke. Malo mjenjam taktiku.....black wrote:Ne moraš pjeniti, ako ne znaš odgovore, a ako ti se neodgovara onda zaobiđi diskusiju.
U Bibliji nam se Bog predstavlja kao: Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti. Dakle to je Sveto Trojstvo, jedno bozanstvo u tri lica.
Ovozemaljski primjer kako to: H2o je i voda i plin i led a uvijek kao H2o.
Dalje ces vec morati uzeti "eksplicitno" Bibliju...![]()
Isus je stvoritelj - Iv 1,1-3; Kol 1,15-17
Isus nije stvoren - Iv 1,1-3; Kol 1,15-17
Isus je Bog u tijelu - Iv 1,1-14; Iv 8,58 gledaj sa Izl. 3,14; Kol 2,9; Fil 2,5-8; Heb 1,8
Isus je nazvan Bog - Iv 20,28; Heb 1, 8
-
sirotanovic
Zasto postavljas pitanja kada unaprijed znas odgovore???black wrote:Naravno kao što sam i očekivaoKada žele dokazati da je Trojstvo u Bibliji onda kažu da ne mogu naći jedan pojedini citat koji bi to potvrdio ali sa puno manjih dijelova složit će se prava slika. To nije tako loše razmišljanje samo ima dvije ozbiljne mane. Prvo, reći da je bog trojedin i da je to centralna nauka Biblije, štaviše, uvjet za spasenje, a da se ne može naći niti jedan citat koji to izjavljuje je, nelogičnost. Ako se Bog nije potrudio da otkrije svoju trojedinu narav čemu to onda trinitarijanci pokušavaju. Drugo, najčešće u tim citatima nema ničeg što bi potkrijepilo trinitaristički stav nego se gomilom nabrajanja ide na tezu "što više, to bolje" i tako onog koji čita "dokaze" stavlja u dilemu kakve veze to ima sa onim šta autor hoće dokazati.
I opet ponavljam nije ba svađa, niti neko preispitivanje nečijeg vjerovanja, već čisto diskusijaja volim sve religije i naravno Biblija je bila u mojim rukama
Tvoj problem kao i mnogih drugih lezi upravo u kupusanju Biblije. Uzimate ono sto vam odgovara odbacujuci ono sto je u suprotnosti sa vasom vjerom.
Biblija je Bozja poruka i prihvata se od pocetka do kraja u cjelini ili nikako. Znaci nema kupusanja i vadjenja citata po zelji i ukusu. To je nerazdvojna cjelina, jasna Bozija poruka upucena ljudima.
Kazes "uvjet za spasenje"... Ja ti opet ponavljam Isusove rijeci:
"Ja sam put i istina i zivot" (Iv. 14, 1-6) dakle, onaj kojeg prorokova Izajia (Iz 9, 5) a koji se i sam potvrdjuje (Iv 8, 58) a koji opet potvrdjuje bas ovo o cemu danas po ko zna koji put iznova raspravljamo (Mt 13, 14).
edit:
Ovaj sa naocalama mjenja broj 8.