Islam i druge vjere

Rasprave o vjerskim temama.
Sinapsa

Post by Sinapsa »

Katarina Velika wrote:
nagradna igra wrote:a pazi ovo, koje je zlo hriscanstvo nanjelo raskosu ove planete. Uzmino Islam kao prvi primjer. Vladali su balkanom i blizu 600 godina, a ipak niko od tih naroda nije izgubio svoj identitet, tradicuju ili religiju. Svi pricate isti jezik koji ste pricali i prije tih fundamentalista. A onda pogledajmo hriscanstvo i uzmimo za primjer juznu i sjevernu ameriku. Koliko je tamo bilo razlicitih jezika, naroda i tradicija prije hriscanstva. Sada se sve svelo na jednu religiju i dva jezika. Svi plesu sambu i gledaju kako da poljube tu bjelu hriscanku guzicu da mogu da prezive. Dosta vas je vishe stvarno.

AAAAA evo i sljedi jedna Nagradna Igra:

Koliko je ljudi vise poginulo/silovano/spaljeno/zaklano/protjeranu u ime Isusa, a koliko (mozete kombinovati sve ostale razloge) Islama, Budizama, klikera, zenskih eto neznam bilo koja kombinacija?????
U ime Isusa niko nije ubijao, niti ce u ime Isusa iko ikada ubijati. Onaj tko vjeruje u Isusa, taj nece i nemoze ubiti. Onaj tko ubija u ime religije, onaj tko ubija u ime Alahha, Boga, Isusa..... Taj nema veze sa religijom, ustvari mozda i ima, vjeruje u necastivog - đavola, i istome se priklonio...

Da si vjernik musliman, nikada nebih ovo rekao sto si gore napisao... Svojim postom, manje razumne/skolovane nemuslimane zelis i navodis da pogresno shavte Islam.. to ti je za cilj, da se ljudi mrze? Zelis da pobijedi zlo...
Katarina, ne znam sta ti smeta na pitanju od "nagradna igra" .....po meni je pitanje OK. Ovo misljenje da vjernik ne ubija u ime Isusa ili Muhameda mi je malo cudno...idealizirano....jer vjernici zlocinci ne razmisljaju objektivno nego subjektivno.....stvar interpretacije i perspektive.....zaboravila si krscanske ratove, misioniranje, Al Kaidu....zar patrijarh Pavle nije odigrao jednu od vodecih uloga u pripremi naroda Srbije i Crne gore na agresiju na BiH i zar on nije vjerska komponenta te agresije i genocida nad Bosnjacima... :?:
1edi1

Post by 1edi1 »

SINAPSA doktore kolektoru jezicke institucije,
Ovaj gornji tekst vazi i za tebe , pa pokusaj sa svojim doktoratom da to sagledas i rijesis, a nemoras meni odgovoriti. I da znas da se ja ne bojim dokazivanja onih cinjenica koje govorim, drugo ja nisam omladinac , ako si citao moje postove onda ti je jasno da nisam tako mlad, kamo srece da jesam omladinac, daleko sam ja od te omladine, 45 mi je godina.
1edi1

Post by 1edi1 »

SINAPSA SAMO ZA TEBE jos jednom

Varas se u procjeni, nisam ja nikakav srpsko cetnicki idealista , ali iz vasih odgovora koji su samo povrsni a ne temeljiti i jos su napadacki pa i uvredljivi ( da sam ja tebi rekao nesto slicno ali uvredljivo za muslimana mozda bi na ovom sajtu vec bio banovan) i to neka procjeni administrator pa neke reaguje ili ne. Vas odgovor je takav zato sto vas boli istina,ali od nje se ne moze pobjeci, ja nikom nisam stao na zulj nikog nisam ni uvriedio,
samo iznosim cinjenice i argumente iz tog naseg usranog zivota na balkanu, e sad nisam ja kriv sto vas i slicne vama to boli. Jel trazena neka demokratija nad demokratijom? jestee je li dobivena? jeste i kako se ona oslikava u novonastaloj demokratskoj i multietnickoj Bosni? Oslikava se tako sto vecina penzionera hrani se iz kotajnera a ima i onih koji nemaju kvalifikaciju penzionera, naprotiv zavedeni pogresnom ideologijom krenuli u rat po vjerskoj osnovi pa su danas pod nazivom RVI-Ratni Vojni Invalidi , kojima je eto sve drzaqva BiH rijesila pomogla u zivotu pa oni od bijesa neznaju sta ce vise nego izvrsavaju SAMOUBISTVA ili SAMOUBOJSTVA, dok eto sa druge strane jadne guzlonje i njihovi sinovi, pa i oni koji ih potpomazu da nebi bili gresni od zakon, oni jadni i cemerni eto tako jedva su smogli da puse Marlboro, nemaju sta da obuju i navuku garderobu samo izricito najpoznatije svjetske marke, pa eto sta ces oni jadnici nemaju gdje i sta da jedu sem po ekskluzivnim restoranima specijalitete,pa nemaju ni toliko da kupe kartu za gradski javni prevoz vec se vozaju u nekim najnovijim daleko bilo Mercedesima, Audi, BMW, VW. Sta cews jadnici nije im lako pa i ako im se slucajno desi da pregaze sa tim losim kolima kojeg pripadnika Ratnih vojnih invalida bit ce im oprosteno jer su jadni a pomogli su bijesnim invalidima da se sami neubijaju, a iza tih bijesnih ratnih vojnih invalida ostaje ogromno bogastvo i prevelike boracke penzije da porodice nemoraju nista da brinu za skolovanje djece istih tih invalida ,dok ce jadni guzlonjini sinovi i kceri ucit neke lijeve fakultete po nekim Londonima , Bonovima, Oksfordima...... itd a neke humanitarne organizacije su za tu bijedu od guzlonja obezbjedili neke a lase lamet 4-5 stanove po istim tim gradovima zapadne evrope i Ankare i Instanbula.
E sada mi vas dvojica recite jel ovo srbocetnicka ideologija ili je to stvarnost u BiH?
Recite mi nije li pametnije i bolje umjesto velicanja religije i pravljenja bezbrojnih BOGOMOLJA (Crkava , Dzamija ) napraviti tim jadnim Invalidima radna mjesta na kojima mogu da si zarade komad hljeba i makar kutiju cigara i onoliko da ima mjesecno koliko Babini i Guzlonjini sinovi dnevno potrose samo na benzin sto im piju one kamile sa markama BMW, MERCEDES, AUDI.............?
1edi1

Post by 1edi1 »

SINAPSA,

Ti bosnjaci su u rat usli kao muslimani a iz rata su izasli kao Bosnjaci, posto dobro baratas lingvistikom, pokusaj naci odakle je uzeta rijec BOsnjak i kome je sve ona pripadala kao rijer DOBRI BOSNJANI, druga stvar kad vec kazes kako je Patrijah Pavle odigro ulogu, pa mozda ces kasnije reci i ovaj pokojni Papa, kako nemapomenu da je isto tako i rahmetli Alija odigrao istu tu ulogu sa Mladim muslimanima i zbog toga ga pokojni Tito strpo na robiju a to cini mi se bjese 1970-72,
Vidis SINAPSA da si potvrdio ono sto sam rekao da neko zeli svoju guzicu da pere tudjim obrazom.
Sinapsa

Post by Sinapsa »

1edi1,

haman sam te razbijesnio :sad: ...pretpostavljao sam...znas li onu da je, kad te neko misljenje o sebi iritira, ubod bio kvalitetan :) puni pogodak!...sto ono narod kaze :)
sta da ti kazem.....rekao sam sve......jedino mi je zao sto si 45 jer sam mnogo mladji od tebe i refleksno tendiram ka blagosti prema ljudima starijima od sebe....ali kad malo bolje razmislim onda mi je manje stalo do toga da li ce te moja kritika naljutiti nego sto mi je vazno da se istina ne izokrene.....
vidis, mnogo nas misli da smo u posjedu istine...i kada govorimo o cinjenicama i o tome kako se ne bojimo dokazati ih, onda su jedino izvori tih "cinjenica" relevantni....I Goering i Goebels su imali svoju istinu i mogli su je "dokazati"...mnogo energicnije nego ti...Nemamo se sta ubijedjivati.....tvoji stavovi i tvoj ego mi nisu bitniji od moje Bosne i Hercegovine i jedne jedine suze, jedne jedine zrtve (iz bilo kojeg naroda) srpsko-hrvatske agresije na BiH....toliko o tome :)
1edi1

Post by 1edi1 »

Vidim koliko ti je stalo do te suze, pa ni jednu rijec nenapisa o tim jadnim invalidima koji se ubijaju jer nemaju od ceka da sebi kupe lijek , hljeba, a borili su se zato da bi imali to i postali BOSNJACI.Pusti i Geringa i Gebelsa i Staljina i Hitlera i Musolinija i Pinocea,Okreni se tu oko sebe pa pogledaj tu taj jad i cemer, djete drago, i aman nisi ti mene iznervirao vec naprotiv dao si mi jos vise morala za pisanje a administratoru sansu da reaguje jer se sam deklarises kao provokator, SABUR djete drago.
Prisjeti se ili nauci jednu nasu staru poslovicu : " Ne pljuj u bunar iz kojeg si pio,kopaj novi,ali mozda ces iz starog ponovo morati piti"I druga poslovica izvedena je iz Biblije i iz Kurana a glasi : " Veci je grijeh pomisliti zlo nego ga uciniti, a jos veci grijeh je to zlo pricati, jer ako o zlu ne mislis i ne cinis ga, a ako ga govoris i druge na zlo navodis"
CiCiban

Post by CiCiban »

jos jednom
Varas se u procjeni, nisam ja nikakav srpsko cetnicki idealista ,
ali iz vasih odgovora koji su ..bla bla ...
ne, nisi :? :D a sto stalno vidis njih?
Sinapsa

Post by Sinapsa »

1edi1 wrote:SINAPSA,

Ti bosnjaci su u rat usli kao muslimani a iz rata su izasli kao Bosnjaci, posto dobro baratas lingvistikom, pokusaj naci odakle je uzeta rijec BOsnjak i kome je sve ona pripadala kao rijer DOBRI BOSNJANI, druga stvar kad vec kazes kako je Patrijah Pavle odigro ulogu, pa mozda ces kasnije reci i ovaj pokojni Papa, kako nemapomenu da je isto tako i rahmetli Alija odigrao istu tu ulogu sa Mladim muslimanima i zbog toga ga pokojni Tito strpo na robiju a to cini mi se bjese 1970-72,
Vidis SINAPSA da si potvrdio ono sto sam rekao da neko zeli svoju guzicu da pere tudjim obrazom.
Iskreno receno ti si prvi koji mi je dao kompliment da dobro baratam lingvistikom. Ja vec odavno osjecam licne deficite kad se radi o izrazavanju na maternjem mi jeziku jer vec odavno sanjam na nekom drugom jeziku :) ....hvala....
Vidim, nazvao si me provokatorom?
Tacno je da se ne slazem sa tvojim stavovima i mislim da je takvo razmisljanje, upakovano u celofan, osnova nesrece u nasoj zemlji....Nebitno je iz kojeg naroda dolazis.... Bosnjak, Srbin ili Hrvat.....
Vidim isto tako da mi non stop podmeces da sam nesto rekao ili da mislim ovako ili onako??? Ali shvatam te...napad je najbolja odbrana...pa malo poturis pa podmetnes i onaj drugi mora da to pobija...sve je to meni poznato. Samo sam rekao sto sam rekao i to je to....nisam cak ni rekao da si srpsko-cetnicki idealista...sto ti kako vidim neumorno tvrdis.....
Izmedju ostalog tvrdis......
black

Post by black »

Islam je vjera utemeljena na predavanju (teslim) Volji Jedinog Boga ili Allaha i spoznaji Njegove jedinosti. To je vjera podloznosti Allahu, Najvisoj Istini, izvoru sveg stvorenog i Onome kome se sve vraca, jer Allah je Izvor, Stvoritelj, Vladar, Nosilac i Kraj svemira. Islam je, takodjer, osvajanje mira (selam) kroz sam cin predavanja ili teslima. Islam nije nista drugo nego zivot u skladu s Allahovom Voljom, kako bi se stekao mir na ovome i blagostanje na onome svijetu. Islam smatra vjeru ne kao dio zivota vec kao zivot u svojoj zaokruzenosti (svom totalitetu). Ustvari, el-islam ili ed-din, onako kako islam samog sebe promislja, jest zivot sam i on tako ukljucuje ono sto radimo, sto cinimo, sto mislimo i sto osjecamo isto kao sto i postavlja pitanje odakle dolazimo i kamo idemo. Iz tog razloga islamska vjera uvijek koristi termin ed-din koji zaokruzuje sve aspekte ljudskog zivota ne ispustajući nista izvan svoje kontrole. U tradicionalnoj islamskoj perspektivi nista nije u sferi sekularnog; nista nije izvan podrucja uredjenog Bozijim odredjenjem.
Prema tome, islam je, s jedne strane, praiskonska vjera, koja oduvijek postoji, vjera koja je u prirodi stvari, vjera Jedinosti koju su svi poslanici dokazivali tokom povijesti, a s druge strane to je posljednja vjera, konacni pecat i kopca u dugom poslanickom lancu, za koji se tradicionalno navodi da je lanac od 124.000 poslanika, a koji su svi vjerovali u Jedinog Boga. Ovakvo shvacanje vjere u islamu izrazito je vazno za razumijevanje i samog islama i njegovog historijskog razvoja jer se vecina ostalih vjera temelji na osnivacu, vjerovjesniku, stanovitom historijskom dogadjaju, kao sto je to u krscanstvu, ili stanovitom povijesnom narodu, kao sto je slucaj u judeizmu, dok se islam ne zasniva niti na posebnom dogadjaju, niti na posebnom vjerovjesniku ili narodu. On se temelji na Jednoci Apsoluta, Allaha, Apsolutnoj Istini i na praiskonskoj prirodi covjeka, citavog covjecanstva, a ne odredjenog naroda kao naprimjer Arapa, Perzijanaca ili Turaka, niti na nekom osobitom povijesnom dogadjaju. Temelj islama je priroda stvarnosti i islam upucuje na ono sto je u prirodi stvari. Tako je upravo Allahovim Odredjenjem posljednja potvrda istine koja se tice prirode stvarnosti dosla s pocetkom objave Kur'ana.Tako je s islamskog stanovista vjera u prirodi samog covjeka, a nije mu nesto slucajno pridruzeno. Ona nije puki dusevni uzitak vec sam raison d'etre ljudskog postojanja. I jedino je vjera ta koja ljudski zivot oplemenjuje dostojanstvom, koja covjeku omogucuje da zivi u punoci zbilje i prirode koju mu je Allah obdario i jedina koja odredjuje krajnji znacaj ljudskom zivotu. Islam vjeru smatra nuznom za ljudski zivot. Bez nje, covjek zivi ispod svog dostojanstva i tek je dijelom ljudsko bice. Jedino stvarno vjerujuci, prihvacajuci izvorni ugovor izmedju covjeka i Boga, covjek moze u potpunosti biti svoj. Vrlo je tesko za muslimanski mentalitet cak i razumjeti ateizam, razumjeti kako ljudi mogu zivjeti bez vjere, pojmiti kako ljudi mogu provesti citav zivot, a da nisu svjesni postojanja transcendentne Istine - Allaha. I zato je muslimanima vrlo tesko odoljeti izazovu da cak i moderne ljude na Zapadu ne promatraju u kategorijama krscana, zidova ili sljedbenika nekih drugih vjera. Velika vecina muslimana i dalje vjeru smatra glavnim dijelom ljudskog zivota.
1edi1

Post by 1edi1 »

Black
Tako je upravo Allahovim Odredjenjem posljednja potvrda istine koja se tice prirode stvarnosti dosla s pocetkom objave Kur'ana.

Molim te da sto temeljitije objasnis znacenje i vezu TEVRAT, ZEBUR, INDZIL sa islamom i u Kur`anu?
black

Post by black »

Zajednicki elementi u temeljima ovih vjera predstavljaju dobar i kvalitetan osnov za njihovo medjusobno priblizavanje: Ti reci: ''O sljedbenici Knjige! Hodite k Rijeci jednakoj i nama i vama: da nikome osim Allahu ne robujemo, da Mu nikoga ne pridruzujemo, i da jedni druge, osim Allaha, gospodarima ne uzimamo!'' Pa, ako se okrenu, vi recite: ''Svjedoci budite da smo mi muslimani, Allahu predani!'' (Imranova porodica, 64). Vidimo da Allah zahtijeva da to priblizavanje mora biti zasnovano na istini monoteizma koji lezi u osnovi svih objavljenih vjera, pri cemu se podrazumijeva iskrenost prvo prema Bogu, i drugo u medjusobnim odnosima. Pod ovim uslovima razlike medju vjerama ne trebaju biti prepreka za koegzistenciju u miru i toleranciji zasnovanoj na pravednim sporazumima: A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi Knjige prije objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome sto Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere ucinio, ali On hoce da vas iskusa u onome sto vam propisuje, zato se natjecite ko će vise dobra uciniti; Allahu cete se svi vratiti, pa ce vas On o onome u cemu ste se razilazili obavijestiti. (Trpeza, 48)
1edi1

Post by 1edi1 »

Black

Ovo je po mom svatanju pisanje iz Kurana, ili neko sure, medjutim ja sam zelio licno ti da mi objasnis sa prevodom znacenje i ulogu
TEVRATA; ZEBURA I INDZILA u Kuranu,mada sam donekle razumio po ovoj recenici :"A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi Knjige prije objavljene i da nad njima bdi."
Da li se slazes sa tim da onda Kuran sa hebrejskog uistinu ima pravo znacenje po ovome PREPISKA , PREPIS ili po nasem kopiranje., Sta su Davidove Knjige, staje Tora, sta je Evandjelje, jeli to temelj svete knjige Islama i samog Islama ako se drzi te svete knjige?

P.S. Na ovakvom tekstu koji ti ispisujes mislim da nije prikladno postavljati ove smjehuljke 8) , pogotovo ako citiras sura iz Kurana, a i ako si mislio sa ovim kao da kazes da sam za neke stvari sljepac ,ti to sto mislis napisi slobodno jer ja se necu ljutiti ako mogu nesto pametno nauciti.
black

Post by black »

1edi1...ovaj smajli je greskom dosao iako sam editovao ..treba da pise ..Trpeza 48...ne znam kako se pojavi ali et..nije to sto si pomislio..
1edi1

Post by 1edi1 »

Black ja sam samo pitao sto se tice smjehuljka, ali to i nije uopste problem.
Vise bih volio da mi odgovoris na ona postavljena pitanja ako mozes ovako preko foruma , a ako ne ja cu rado da procitam i odgovor i da ti uzvratim repliku na to ako zelis na privat email [email protected]
123

Post by 123 »

1edi1 wrote:SINAPSA,

Ti bosnjaci su u rat usli kao muslimani a iz rata su izasli kao Bosnjaci...
Pobrkao si dva razlicita pojma koja odredjuje veliko i malo slovo, a koja oznacavaju razlicite pojmove. Bosnjaci su usli u rat kao Muslimani (jer im je oduzeto pravo da se izjasnjavaju kao Bosanci, Bosnjaci, Bosnjani...) a iz rata izasli kao Bosnjaci (vratili su ono sto im je bilo oduzeto nekih 80-90 godina), dok su prije rata i poslije rata bili i ostali muslimani. Nadam se da kontas razliku?
1edi1

Post by 1edi1 »

123
ja kontam ali ti nisi svatio smisao mog pisanja velikog slova samo kod jednog naziva Bosnjaci, ali nema veze , ako je to oduzeto MUSLIMANIMA prije 80-90 godina a kome je to oduzeto prije 620 godina to ime Bosnjani Bosnjaci , tacnije DOBRI BOSNJANI , kao i imanja u varosicama ?
Katarina Velika

Post by Katarina Velika »

MUSA po Bibliji Mojsije (120 godina)

Poslije adema, Nuha, Ibrahima, Musa (a.s.) je četvrti, od šest, velikih ululazmu - ili poslanika Odluke.
On je prvi božiji poslanik koji je primio prvu veliku Objavu-Knjigu Tevrat.
Poslije Jusufa njega Allah određuje za poslanika, izbavitelja Israilićana iz višestoljetnog faraonskog ropstva i onoga koji će faraona kao najvećeg silnika, diktatora, despota i nasilnika (tagaa), koji je sebe nametnuo i podmetnuo narodu za Boga, pozvati u vjeru Allahovu.
Musa (a.s.) je u Allahovu vjeru trebao pozvati i faraonove sahirune-čarobnjake koji su narod hiljadama godina držali u sihru, pričinu, opsjeni, varci i laži.
U islam je trebao pozvati i faraonove meleune-glavešine, stratege, savjetnike i svitu koji su pravili strategiju faraonovih zločina i nagovarali ga protiv Musaa, muslimana, islama, pravde i istine. U islam je trebao pozvati i faraonovu vojsku koja je mučila, tlačila i ubijala, kako egipatski tako i sve porobljene narode.
Konačno, u islam su Musa i Harun trebali pozvati i svoj narod, Israilićane.
O faraonovim zlodjelima, silništvu, nasilju i oholosti govore mnoga djela, pa i desetina Kur’ana.

Za faraona je bitno istaći da on za sebe tvrdi da je Bog i da zato što se smatra Bogom naređuje da mu se prave piramide kako bi on kroz tu gradnju dokazao da je Musaov Bog lažan, a on faraon kao Bog da je istinit. On je narod zaveo i naveo na zabludu i narod je njegove zablude i nesuvislosti slijedio. Kur’an za faraona kaže da je on taga-despot.
Glagol taga, u odnosu na Boga, znači ne vjerovati i pobuniti se protiv Boga. U odnosu na ljude znači vladati despotski, samovoljom i nasiljem, a u prirodi znači provaliti se nebo i podivljati rijeka kad se izlije iz svoga korita.
Faraon svakom, ko u njega ne vjeruje, prijeti zatvorom i smrću pa čak i Musau (a.s.). On tvrdi narodu da oni nemaju drugog boga osim njega i da je on najveći i jedini Bog (Ene rabbukumul - ea’la) i predstavlja mu se kao gospodar carstva Misira i rukava rijeke Nila. Tvrdi da je bolji od “bijednika” Musaa koji jedva govori - Faraon je sebi narod potpuno upokorio pa su ga slušali. Bio je to narod griješnika- fasika, narod nadmenih ljudi-alin, narod oholih ljudi- mustekbirin, narod nasilnika-zalimin i narod najgorih nevaljalaca-mudžrimin. Taj narod je isključivo zaljubljen u sebe, ogrezao u sve poroke i širk i slijedi isključivo svoje običaje i način života. Nad Israilićanima faraon provodi genocid tako što im ubija mušku a zlostavlja žensku djecu. On cijeli narod pomoću vojske i policije prisiljava da gradi piramide i da njega slavi kao boga. Takvom faraonu i narodu Allah šalje Musaa i Haruna kao poslanike.
Način Musaovog opstanka poslije rođenja i život, jer mu je bila namijenjena smrt, su mu’džiza i Allahovo nadahnuće njegovoj majci. On koji će prvi na svijetu ustati protiv faraonove vlasti i srušiti je, odrasta na faraonvom dvoru zahvaljujući Allahovoj odredbi i faraonovoj ženi koja je bila muslimanka. Musa (a.s.) je zet Šua’jba (a.s.), a brat Haruna (a.s.) koji zajedno s njim odlazi faraonu. Oko 600 ajeta ili skoro desetina Kur’ana govori o Musau, faraonu, Egipćanima i Izrailićanima. Musau u misiji, na njegovu dovu, Allah daje pomoć, u bratu Harunu. Faraonov narod kao ni jedan drugi na svijetu prije njega bio je ogrezao u mitologiju i širk (razna božanstva, amon, ra, oziris, izida i svete životinje.

Stari Egipćani imena mjeseci u kalendaru daju po imenima bogova. Taj narod je ogrezao u razne opačine i poroke. Takvom narodu ide Musa (a.s.) da ga pozove na pravi put. Allah daruje Musaa sa mu’džizama i jasnim dokazima.
1. Najveće Musaove mu’džize i najjasniji dokazi i znamenja su Tevrat, kao prva velika Objava i knjiga;
2. Štap koji se po Allahovoj odredbi pretvara u ogromnu zmijurinu;
3. Svijetla Musaova ruka;
4. Direktno je razgovarao sa Allahom;
„I on baci štap svoj - kad on prava zmijurina i izvadi ruku svoju - ona za prisutne postade bijela (7:107-108). I kada smo Musau Knjigu koja rastavlja istinu od neistine dali da biste pravim putem išli“ (2:53)
„…a Allah je sigurno s Musaom razgovarao…“ (4:164).
Na sva ova Allahova znamenja dokaze i mu’džize faraonov narod, umjesta povjeruje, reagira ovako: „I govorili su: “Kakav god nam dokaz doneseš da nas njime opčaraš, mi ti nećemo vjerovati” (7:132).
Na ovako uporno nevjerovanje i odbijanje svih Allahovih znamenja slijede Allahove kazne i upozorenja: „Zato smo mi na njih slali i poplave, i skakavce i krpelje i žabe i krv - sve jasna znamenja, ali su se oni oholili, narod zlikovački su bili“ (VII:133).
Po vjerozakonu u Tevratu kojeg je primio Musa (a.s.) bile su potpuno recipročno propisane kazne: glava za glavu, oko za oko, nos za nos, uho za uho i zub za zub.
Kur’an dopušta da se izvrši poravnanje recipročnom kaznom nad krivcem, ali onom, ko u ime Allaha oprosti, bit će mu to od grijeha iskupljenje. U Tevratu je, također, propisano da, ko svjesno i namjerno ubije nevinu, ni krivu ni dužnu osobu, koja nije nikakav nered na zemlji činila, kao da je poubijao sve ljude, a ko spasi život jedne osobe kao da je spasio sve ljude (5:32). Za one koji su protiv Allaha i Njegovih poslanika bore i koji na zemlji nered čine kazna je ubijanje ili raspeće, ili da im se ruke i noge unakrst odsijeku ili da iz zemlje budu prognani (5:33).
Glavni sadržaj Tevrata su deset božijih zapovijesti. Tih deset zapovijesti u Bibliji su sačuvane ovako: 1. Nemoj imati drugih bogova uza Me (monoteizam); 2. Ne kuni se lažno; 3. Sjećaj se dana odmora da ga svetkuješ; 4. Poštuj oca svojega i mater svoju; 5. Ne ubij; 6. Ne čini preljube; 7. Ne kradi; 8. Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega; 9. Ne poželi žene bližnjega svojega; 10. Ne poželi imetka bližnjega svojega;

• Musa, Israilićani i Egipćani
Israilićani, potomci Israilovi (Jakubovi) proboravili su u Egiptu, po Bibliji, 430 godina u ropstvu. Iz Egipta i faraonskog ropstva spašava ih, po Allahovoj odredbi i milosti, Musa (a.s.).

• Rođenje Musaovo

Nakon rođenja, pošto je faraon naredio da se sva muška israilska djeca poubijaju, Musaa je majka na tabutu bacila u Nil. Uzela ga je faraonova žena i rekla: “Neka ovo dijete, faraone, bude radost i moja i tvoja. Nemoj ga ubijati. Možda će nam valjati, ili da ga posinimo.” Kada je majka rodila Musaa, ona ga je po Božijoj uputi stavila na tabut i spustila niz rijeku Nil, a poslala je svoju kćerku da to prati. Kasnije je sestra našla bratu majku da ga doji jer dijete nije htjelo dojiti ni jednu drugu ženu osim vlastitu majku. Njegova se majka umalo nije otkrila kao majka. Musaovoj majci Allah naređuje da baci dijete u rijeku i da ne strahuje i ne tuguje jer će Musa ostati živ i biti mine-l-murselin, jedan od poslanika. Musaa su u rijeci pronašli faraonovi ljudi da im postane jad i dušmanin (28:7-13 i 20:37-40).

• Musa nehotice i nesvjesno ubija Egipćanina – prvi poslanik koji ubija čovjeka

Kada je odrastao, Musa u jednoj tuči između jednog Egipćanina i Israilca pritiče upomoć Israilcu i šakom udara Egipćanina od čega on umire. Musa to odmah shvati šejtanskim djelom i učini pokajanje (tevbu) i dovu Allahu pa mu Allah oprosti. Sutradan ga isti Israilac pozva ponovo upomoć, u tuči, ali ga Musa odbi nazvavši ga otvorenim svadljivcem i smutljivcem. Tada Israilac prigovori Musau za jučerašnje ubistvo i optuži ga i prokaza da je siledžija a ne izmiritelj. Poslije toga, jedan čovjek sa periferije grada, izvijesti Musaa da gradski prvaci vijećaju da ga ubiju i savjetuje mu da napusti grad, što on u strahu od osvete i učini (28:15-21).

• MuSA U MEDŽENU - MEDJENU
Nakon što je napustio Egipat, Musa je došao u Medžen. Kod nekog pojilišta zatekao je dvije djevojke koje od muškaraca nisu mogle napojiti svoju stoku. Musa to čini, umjesto njih. Poslije toga otac šalje jednu kćerku, pošto su ga o svemu izvijestile, po Musaa. Došavši Šua’jbu, Musa mu ispriča događaj iz Egipta. Šua’jb mu potvrdi da je dobro što je napustio Egipat. Na molbu jedne od kćeri, Šua’jb prima Musaa na službu osam godina, ali ako ostane 10, onda višak od dvije godine je dobročinstvo s njegove strane. Šua’jb ponudi kćerku za ženu Musau što on i prihvati (28:22-28). Musaa je Allah iskušavao raznim iskušenjima pa i odlaskom iz Egipta (20:40).

• Musa (a.s.) po drugi put u Egiptu

Preko 200 ajeta govori o drugom boravku Musaovom među Egipćanima i o njegovim kontaktima s faraonom “Musa idi faraonu. On se uistinu osilio. Idite ti i Harun faraonu. On se doista osilio”. Prije odlaska faraonu Musa čini dovu Allahu (dž.š.) da mu učini prsa širokim i prostranim, da mu olakša njegovu misiju, da mu razveže jezik i govor učini jasnim i razgovjetnim. On faraonu dolazi sa legitimacijom. “Zaista ja sam poslanik gospodara svjetova”. Čim se pojavio pred faraonom, on mu prigovara ubistvo Egipćanina a Musa mu odgovara da je to učinio nehotice dok nije bio poslanik, a iz Egipta je pobjegao iz straha. Faraon prigovara jedno nehotično ubistvo Musau, a on, faraon, svaki je dan svjesno i namjerno ubijao na stotine i hiljade ljudi. Iza toga faraon pita Musaa i Haruna. “Ko je vaš stvoritelj”? Oni mu odgovaraju da je to Stvoritelj nebesa i Zemlje, Istoka i Zapada, Stvoritelj sadašnjih i prijašnjih naroda. Faraon na ove argumente odgovara prijetnjom - zatvorom, a kasnije i ubistvom ako u njega ne budu vjerovali.

• Musaove mu’džize

Musa nudi i pokazuje faraonu svoje mu’džize, koje on dopušta, da se pokažu. Musa tada pokazuje svoju ruku koja je pred gledaocima postala potpuno svijetla. Faraon se savjetuje sa meleunima-uglednicima, glavarima, šta da se radi. Odluka je da se saberu svi sahiruni-čarobnjaci i da pobijede Musaa. Kada su se svi iskupili prvo što traže od faraona je nagrada ako pobijede. Faron im obećava nagradu i čast svoje blizine. Kada su se svi čarobnjaci sahiri, faraon, meleuni, svita i narod iskupili, počinje dvoboj. Na prijedlog Musaa, prvo sahiruni, bacaju svoje konopce i štapove. Iza njih Musa baci svoj štap koji se pretvori u ogromnu zmijurinu koja proguta sve što su oni pričinili. Kada su se u to sahiruni osvjedočili, kao stručnjaci sihra, oni reagiraju:
“Mi vjerujemo u Stvoritelja svjetova, Stvoritelja Musaa i Haruna.” (26:46-47)
Faraon prijeti sahirunima vješanjem i odsijecanjem ruku i nogu unakrst zato što su povjerovali Musau bez njegovog dopuštenja: Ništa strašno - mi ćemo se gospodaru vratiti (26:10-52). Faraon ih optužuje za sihr što je njegova, uz nasilje, osnovna poluga vlasti (7:103-126, 10:75-82, 83-95, 11:96-98, 23:45-49).
Koliko je faraon kao taga, leal i mustekbir postao silnik, odmetnik i nevjernik najbolji je dokaz što on naređuje gradnju piramida, pomoću kojih želi negirati Musaova, a potvrditi sebe kao Boga (28:3-6, 32:42, 40:36-37). Faraon u nametanju sebe kao Boga ljudima hoće da ubije Musaa (40:21-45, 44:17-31). Pored svega toga Musa je poslan faraonu (51:38-39). Allah iz doline Tuba naređuje Musau da ide faraonu koji za sebe tvrdi da je najuzvišeniji Bog (79:15-26).

• Faraonov narod

O tom narodu svjedoči Kur’an i povijest. Po Kur’anu oni su kavmen-mudžrimin, kavmen-fasikin, kavmen-alin, kavmen-mustekbirin i kavmen-zalimin. Pored toga što su griješnici, nasilnici, nevaljalci, oni su narcisoidni i samoljubivi. To je narod koji odbija sve Musaove dokaze i zato ih Allah kažnjava: poplavama, oskudicom, gladnim godinama, skakavcima, krpeljima, žabama i krvlju. Kao takvi su potopljeni u moru i učinjeni primjerom i poukom budućim generacijama (7:130-137 i 43:55-56 i 51:40).

• Genocid nad Israilićanima

Iako Ujedinjene nacije tek 1946. definiraju genocid, faraon je najmanje prije četiri hiljade godina vršio genocid nad Israilićanima, ubijajući im mušku, a ostavljajući i zlostavljajući žensku djecu. Prije i poslije Musaovog poslanstva to je bilo veliko iskušenje za Israilce (2:49, 7:126 i 141, 14:6, 28:4 i 40:25).

• Musaovo putovanje u Medžmeu-l-bahrejn

Dok je boravio u Egiptu, Musa (a.s.) je putovao do mjesta gdje se dvije vode sastaju, do Medžmeu-l-Bahrejna, gdje se susreće sa Hidrom, kojeg je Allah obdario velikim znanjem. Musa s njim putuje da nešto nauči. Međutim, Hidr sumnja da će Musa moći biti srpljiv. Hidr reče Musau da ga ništa na putovanju ne pita. U toku putovanja Hidr probuši lađu, od koje su siromašni lađari hljeb zarađivali, zatim ubija jednog dječaka i najzad popravlja jedan polusrušeni zid. Musa se stalno pita za razloge postupaka, na što ga je Hidr opominjao na prethodna obećanja. Na kraju mu objašnjava da je lađu oštetio da je oštećenu vladarevi ljudi ne bi zaplijenili, a siromašni korisnici će je moći popraviti. Ubijeni dječak je bio zao i nenaklonjen roditeljima. Hidr ga je kao takvog ubio u nadi da će im Allah podariti bolje dijete. Ti roditelji su bili pravi vjernici. Zid je popravljen dvojici siromašnih mladića-sirota, čiji je otac bio dobar čovjek. Neko drugi mogao je otkopati taj zid i ispod njega uzeti blago koje je otac zakopao za sinove (18:60-82). Ovaj slučaj pokazuje koliko su ljudske procjene i znanje, pogotovo o budućnosti, relativne i varljive.

• Izlazak iz Egipta

Musa je istovremeno kao poslanik poslat faraonu, Egipćanima, Israilićanima i njihovom izbavljenju iz Egipta u obećanu zemlju, El-Erdu-l Mukaddese. Musau se naređuje da putuje i izvede narod noću. Objavljeno mu je i to da će ih faraon s vojskom slijediti. Faraon je poslao glasonoše po svim egipatskim gradovima. Israilci su bili mala zajednica u Egiptu. Allahova je volja bila da Egipćani, u potjeri za Israilcima, napuste i opuste svoje vinograde, izvore, riznice i prekrasno obitovalište. Kada je izgledalo da će faraon s vojskom dostići Musaa, Israilci su zavapili: “Sigurno će nas dostići.” Musa reče:
Ne nikako! Doista je uza me moj Stvoritelj. On će me uputiti.(26:61-62)
U tom momentu Allah objavljuje Musau da štapom udari, sada po moru i more se rastupi na dvije strane i svaki je dio izgledao kao veliko brdo. Musa i njegov narod su spašeni a svi njihovi progonitelji i potjera sa faraonom su potopljeni. Tom prilikom je faraonovo tijelo spašeno. U tome je pouka. Allah je jedini pobjednik i milosnik (26:53-63). Kada se faraon sa vojskom našao u moru, a more se nakon Musaovog prelaska sklopilo, faraon je u bezizlazu vode do usta zavapio: Vjerujem da nema drugog Boga osim onoga što ga vjeruju sinovi Israilovi. Ja sam musliman, ja sam musliman. Zar sada! A do sada si bio veliki grješnik i smutljivac. Danas ćemo izbaviti samo tijelo tvoje da bi bio poučan primjer onima poslije tebe - ali mnogi ljudi su ravnodušni prema našim poukama (10:90-92).
Biblija i nauka su hiljadama godina tvrdile da je tijelo Musaovog faraona potopljeno i da nije spašeno. Kur’an tvrdi suprotno, da je tijelo upravo tog faraona kao znamenje i dokaz ljudima spašeno. Danas je to nauka potvrdila i tijelo Meremtaha sa puno pijeska u glavi nalazi se u Egipatskom nacionalnom muzeju u Kairu.

• Sveta (El-Erdu-l-mukaddese) ili Obećana zemlja

Sveta, ili Israilićanima obećana zemlja je Ken’an, Kanaan ili Hanan: O, narode moj, uđite u svetu obećanu zemlju koju vam je Allah dodijelio, i ne uzmičite nazad pa da se vratite izgubljeni (5:21).
Kada se nisu htjeli boriti da bi ušli u obećanu zemlju, Israilci su od Boga kažnjeni da 40 godina lutaju pustinjom i zabranom ulaska u obećanu zemlju (5:21-25 i 17:104). Ovaj slučaj pokazuje koliko su Israilci bili neposlušni, neborbeni i kukavice. Nakon 40 godina, borbenija i snažnija generacija je ušla u obećanu zemlju.

• Musaovo poslanstvo

Allah se obraća Musau na brdu Tura Sinau u 30 noći koje Allah dopunjuje sa još 10 noći i tako se ispunilo 40 noći (2:51 i 7:142-144 i 4:153). U odsustvu iz naroda, dok je primao Objavu, Musa ostavi brata Haruna da ga zastupa u narodu i pravi red, a ne nered. Musa traži od Allaha da ga izravno vidi.
Allah mu odgovara: “Ne možeš me vidjeti nikako već pogledaj brdo pa ako ostane nepomično vidjet ćeš Me.” Kad se Gospodar ovom brdu otkri, On ga sa zemljom sravni a Musa se onesviješćen strovali. Čim je došao k sebi, uzviknuo je:
“Slavljen si Bože, kajem Ti se i ja sam prvi vjernik”(7:143-144).
Allah je Musau podario 9 sjajnih i otvorenih znamenja i dokaza kao i Tevrat i govor sa Allahom. Kao poslanik upućen je hrđavom i obijesnom narodu. Bio je odabranik-muhlesun i resulun-nebijjun (27:12, 14:5, 17:101 i 27:12). Allah ga zove sa desne strane Tura (19:52). Nakon što je ugledao vatru i došao do nje, čuo je glas “Ja Sam tvoj Stvoritelj. Izuj se!. Nalaziš se u svetoj dolini Tuva. Odabrao sam te, pa počuj što ti se objavljuje.” (20:12-16, 27:7 i 9 i 28: 29-30). Allah Musaa Sebi za poslanika odabire (20:41). On mu daruje mudrost, znanje, Objavu, Kitab, razgovor sa Sobom i uzima obavezu od njega misak (20:41, 28:14 i 33:7). Musa je kod Allaha ugledan i važan, jer mu je Allah dao uputu. On i Harun su upućeni na pravi put i obojica su bili pravovjerni Allahovi robovi. Na njih je Allah najljepšu uspomenu sačuvao (XXXOOO:69, 40:53, 61:5, 7:142, 19:53, 25:35, 37:148, 37:119, 37:120, 37:122, 2:108 i 87). Njegov narod, Israilci kao i Egipćani, poriče Allahove znakove, maltretira ga, iako zna da je vjerovjesnik. Israilci nisu vjerovali ni Musau ni poslanicima iza njega jer su bili oholi, te su poslanike smatrali lažljivcima i ubijali ih (2:87). Oni Musau postavljaju mnoga pitanja (2:108).

• Zavjet – Misak Israilićana

Od Israilaca Allah uzima zavjet da će: vjerovati, suditi, raditi, ponašati se i živjeti po Tevratu (2:63 4:154 i 5:12 i 70). Oni iznevjeravaju zavjet (2:64, 83) osim nekolicine (4:155).
Od prihvaćenih obaveza oni su još bili obećali da će obožavati samo Allaha i da mu neće pridruživati druga, lijepe postupke i činjenje dobrih djela roditeljima, rodbini, siročadima i siromasima, govorenje lijepih riječi o ljudima, obavljanje salata i davanja zekjata, da krv bespravno neće prolijevati, i da jedni druge iz domova neće protjerivati, da djecu zbog neimaštine neće ubijati, da se nevaljalštinama i razvratu ni javno ni tajno neće približavati i da nikoga, osim kada to pravda zahtijeva, neće ubijati, da se imovini siročadi neće približavati, da krivo na mjeri, litru, metru i kantaru neće vagati. Allah ih nije obavezao preko njihovih mogućnosti (2:83-4 i 6:151-152). Svoje zavjete i obaveze Israilci su potvrdili i posvjedočili pa iznevjerili (2:85). Allah ih poziva da ispune svoju obavezu prema Njemu, pa će i On ispuniti obećanje koje im je dao ali da se samo Njega boje (2:40). Pošto su zavjet prekršili, Allah ih je prokleo i otvrdnuo im srca (5:13). Muslimani iz ovih poruka moraju u vjeri biti čvrsti i ne smiju se razjedinjavati (42:13), zato što im je ista vjera kao i Nuha, Ibrahima i Musaa. Uistinu, temeljne zasade i osnovi islama su zajednički osnovi prirode, ljudske vjere, od Allaha objavljene, a to je islam. Božiji poslanici Ibrahim, Musa i drugi opominju i poučavaju svijet da najveće uspjehe postiže onaj ko se grijeha kloni. Bog je jedan, jedna je Objava, jedna je vjera i Allah joj je dao ime islam. A sve druge vjere su formirali ljudi i dali im imena. Kao što je Musa bio musliman tako je i njegov ummet bio islamski. Musaova poruka je bila utisnuta na pločama i kao opomena u kojoj su objašnjenje sve stvari. Zato se Musau naređuje da se čvrsto pridržava tih ploča i zapovijeda narodu da prihvati te propise što bolje može (7:145). U momentu kada su Israilci počeli obožavati tele, Musa je bacio ploče u srdžbi, ali ih je ponovo uzeo jer je u njima bila ispisana uputa i milost za one koji se boje svoga Stvoritelja (7:154). “Ulazite na vrata hrama sedždu čineći, budite strpljivi”. Allah naređuje Musau da s narodom gradi kuće u Egiptu i da ih pretvaraju u džamije - budite strpljivi! Ne uzimajte umjesto Allaha drugog pokrovitelja (17:2). “Jedite lijepe i čiste stvari koje smo vam dali” (4:154), (7:161, 7:128, 17:2 i 28:81).
Subota, sabat spada u jednu od deset zapovijesti i to je dan određen Israilcima kao dan molitve i odmora. Onima koji su kršili odredbu o suboti Allah je rekao: “Budite kao odbačeni majmuni. Učinio ih je Allah kao primjer poniženja i kazne, onima koji su ih gledali, i poukom bogobojaznim” (2:66). Ne činite subotom što vam nije dozvoljeno (4:154). Oni krše i skrnave odredbu o suboti. Ribe im do obale dolaze subotom kada slave i ne rade, a nisu dolazile drugim danima. To im je bila kušnja zbog grijeha (7:163). Događalo se to u jednom gradu pored mora. Zabrane Israilcima su pored ostalih: meso svih životinja koje imaju kopite, od govečeta i ovce zabranjeno im je bilo salo i loj osim onog uz crijeva i kosti. Allah ih je na taj način kaznio zbog njihovih grijeha i nasilja (6:146). Na kraju Allah uništava tlačitelje Israilaca (7:128-129), a Musa čini dovu Allahu da ih spasi od zemljotresa i drugih nepogoda (7:155-156 i 20:25-35). Muslimani vjeruju sve što je objavljeno Musau (a.s.) (20:17-24, 27:10-12 i 28, 3-32, 26:64-69, 2:50 i 20:77-78).

• Prva velika Objava – Tevrat

U Musaovim kao i Ibrahimovim suhufima pisalo je da ni jedna griješna duša neće nositi teret tuđih grijeha i čovjeku pripada ono što svojim trudom stekne (53:36-39). Znatan broj ajeta govori o Tevratu, Božijoj Objavi kao Kitabu i Furkanu da bi Israilce uputio na pravi put (2:53, 87, 23:49 i 25:35). Israilci su vjerovali dio knjige, a drugi dio su negirali (2:85). Oni su knjigu trebali zdušno slijediti i stalno je držati na umu kako bi se sačuvali i došli u red bogobojaznih (2:63). Tevrat i Indžil su poslani prije kao upute ljudima pa je poslije poslan Kur’an. Isralici su zaboravili dio Objave (5:13) i sami su sebi zabranjivali neka jela i prije nego što im je Tevrat bio dostavljen (3:93). I pored Tevrata, Israilci su tražili da im sudi Muhammed (a.s.), a Tevrat je uputa i svjetlo. Po Tevratu su sudili svi muslimani i poslanici, Allahu predani, do objave Kur’ana. Isa je upotpunosti potvrdio Tevrat kao što ga potvrđuje i Kur’an (5:46 i 61:6).
Kad bi kitabije postupale po Tevratu i Indžilu, sigurno bi uživali sve blagodati (5:66). Sljedbenik knjige nije niko ko ne izvršava propise Tevrata, Indžila i Kur’ana (5:68). Židovi koji tvrde da Allah nije ništa objavio Muhammedu (a.s.), ne poznaju Allaha. Oni su mnoge knjige i propise skrivali, mijenjali, dodavali i oduzimali (6:91). Tevrat je upotpunjenje blagodati (6:154) i sve potpuno objašnjava (6:154). On je milost i uputa (6:154, 28:43, 32:32 i 40:54). Tevrat služi da ljudi vjeruju u susret sa Allahom (6:154). Israilcima je rečeno da se čvrsto drže datog i da se sjećaju onog u knjizi kako bi se sačuvali grijeha (7:171 i 9:111). Knjiga objavljena Musau je vođa-imam, milost-rahmet, huden i uputa Israilcima (11:17, 46:12, 17:2 i 32:23). Tevrat je dat Musau i Harunu. On je furkan-rastavlja istinu od neistine, dijanun-svjetlo i zikra opomena za bogobojazne - li-l-muttekin (21:48). To je sve Tevrat onima koji se u potaji boje Stvoritelja i strijepe od Sudnjeg dana (21:49). Nema knjige koja upućuje na pravi put bolje od Kur’ana i Tevrata (28:49). Kao knjiga Tevrat je i sredstvo obuke ljudima darovan Musau i Harunu (28:43 i 37:117). Kao opomena pametnim ljudima Tevrat je dat u naslijeđe Israilcima (40:53-54). Allah je dao Musau knjigu o kojoj su se ljudi prepirali (40:45). Kur’an potvrđuje Tevrat (46:12). Tevrat i Indžil opisuju svojstva pravovjernih (48:29). One kojima je dat Tevrat, a ne postupaju po njemu, Kur’an uspoređuje sa magarcem koji nosi knjige i nasilnicima (62:5). Muhammed (a.s.) je spomenut i nagoviješten i u Tevratu i u Indžilu (7:157, 11:17 i 46:10). O tome govori Stari zavjet i sva četiri Evanđelja. Ovo samo potvrđuje povezanost Objava.

• Blagodati prema Israilićanima

Veliki broj ajeta govori o Israilićanima. Ni svi Israilci nisu jednaki. Neki će pozivati na pravi put i pravedno suditi (7:157). Njih je Allah podijelio u dvanaest plemena (7:160) i odredio im 12 poglavica (5:12).
1. Pored izbavljenja iz faraonovog ropstva Allah je Israilce darovao i mnogim drugim lijepim blagodatima.
2. Iz nesvjesnog i polumrtvog stanja Allah ih je oživio da bi Mu bili zahvalni i da nije bilo Allahove milosti prema njima, bili bi potpuno zgubljeni (2:56 i 64).
3. Allah ih poziva da se sjete njegove blagodati kako ih je odlikovao i uzdigao nad druge narode (2:40, 47, 57, 44, 32, 45:16).
4. Allah im je iznad njih napravio hlad od oblaka (2:57 i 7:160). 5. Šalje im manu, prepelice, lijepe stvari i darove (20:80, 7:160 i 2:60). Israilci na sve to nisu zadovoljni i traže: grašak, krastavice, leću, crni i bijeli luk (2:61).
6. Iznad njih Allah je podigao Tur kao hladnjak (2:63 i 7:71).
7. Allah ih je učinio vladarima i dao im što nikome među svjetovima nije dao (5:20). Rečeno im je: “Nastanite se u ovome gradu. Jedite što hoćete i tražite oprost” (7:162, 14:16 i 44:30-31).
Obilja blagodati dato je Musau i Harunu. Njih je Allah spasio najveće nesreće i teškoće i pomogao da pobijede neprijatelja (37:14-116).
8. Allah je smjestio sinove Israilove na lijepo mjesto i opskrbio ih lijepim stvarima. Ipak, među njima dolazi do razmimoilaženja (10:93).
9. Sinovima Israilovim Allah je dao Knjigu, mudrost i poslanstvo, čiste i lijepe stvari (XLV:16). Israilcima je Allah poslao mnogo lijepih i jasnih dokaza. Onom ko zamijeni Allahovu blagodat nakon što je stigla, kazna će biti visoka (2:211 i 45:16).

• Grijesi Israilićana

Da bi, navodno, vjerovali u Allaha, Israilci su tražili da ga vide. Na takvo traženje munje su ih spaljivale i uništavale (2:55 i 4:153). Tako nisu Allahu nego sebi nasilje činili (2:57). Rečeno im je da uđu u grad a oni nisu htjeli, i tako čine slijedeći grijeh. Israilci su negirali Allahove dokaze, ubijali vjerovjesnike, bili su nepokorni i prekoračili su granice dopuštenog (2:61 i 4:155).
Kur’an ističe da su Israilci ubili jednog čovjeka pa su se oko toga prepirali i svađali. Allah ih upućuje da ubijenog udare jednim dijelom zaklane krave (2:72-73). Kasnije su se srca Israilaca skamenila kao stijena pa su čak i tvrđa postala. Neki od njih su slušali Allahov govor pa su ga svjesno izvrnuli. Kad sretnu vjernike, govore vjerujemo, kad se osame, jedni druge zbog toga kore. Svoje znanje temelje samo na pretpostavkama zannu i emanijju. Teško onima koji svojim rukama pišu knjigu pa kažu ovo je od Allaha za neznatnu korist (2:74-81). Israilci se između sebe ubijaju, progone ljude sa rodne grude, uzimaju im otkupninu pri povratku iz prognanstva i negiraju dio knjige (2:84-85). Srca su im bila zastrta, govorili su, a Allah ih je prekorio zbog njihova nevjerovanja. Poricali su Kur’an i iz zavisti nisu vjerovali u Muhammedovu (a.s.) poruku. Kada im se kaže da vjeruju, oni reknu: Vjerujemo u ono što je prije objavljeno. Kur’an ih pita-zašto ste ubijali ranije vjerovjesnike kada ste vjerovali. U odsutnosti Musaovoj, klanjaju se zlatnom teletu. Tvrde da je samo njima Džennet namijenjen i da su Božija djeca i prijatelji. Pohlepniji su za dunjalukom od mušrika. Željeli bi živjeti hiljadu godina. Džebraila potvaraju da im je neprijatelj. Većina ih ne vjeruje i krši obaveze. Dio ih odbacje Kur’an iako ga Tevrat najavljuje (2:88-101). Mnoge ljude s pravog puta odvraćaju, uzimaju kamatu i ljudske imetke nepravedno, na haram način jedu (4:161). Osluškuju laži i mijenjaju pojedine riječi u Tevratu (5:42). Kad su prešli more i našli narod koji se kalanja kipovima, traže da se i njima napravi kip - bog (7:138). Mijenjaju Božiju riječ i rade drukčije nego što im je naređeno (7:162). Kad bi im bilo koji poslanik objavio što im se ne sviđa, jedni su ih u laž utjerivali, a drugi ubijali. Neki bi se pokajali a većina je gluha i slijepa ostajala (5:7-71). Bili su nezahvalni Allahu (14:8). Ne vjeruju u proživljenje (44:8). Kada im je došlo pravo znanje, iz međusobne zavisiti među njima dolazi do mržnje i prepirki (45:17). U odsutnosti Musaovoj, klanjaju se teletu. Po povrtku Musa im kaže da su se ogriješili i nad sobom nasilje počinili pa treba da se obrate svome Stvoritelju da im uguši strasti i oprosti (2:51-54). U odsutnosti Musaovoj sa Israilcima je bio Harun. Po povratku, Musa se naljuti na Haruna i Harun reče: “Sine moje majke. Narod me smatrao slabim, nije me slušao, a zamlo me nisu i ubili. Nemoj me ovako pred neprijateljima koriti i nemoj me smatrati griješnikom.” Zatim se Musa moli Allahu da oprosti njemu i bratu (7:149 i 150). Ustvari, Samirijja je napravio zlatno tele (20:85-98). Nekoliko ajeta govore kako su Israilci jedva zaklali kravu kada im je naređeno i na svaki način su izvrdavali da to urade. Da bi krava izgubila božanski karakter, Allah Židovima naređuje da je zakolju (2:67-71). Židovi su govorili: “Allah je siromah a mi smo bogati” i mnoge poslanike sa božijim dokazima su ubijali (3:181-184).
Jedna od posebnih blagodati Israilcima u pustinji jeste podarena voda nakon trećeg Musaovog udaranja štapom sada po stijeni.
I mi smo ih na dvanaest rodova podijelili i Musau smo objavili kada mu je narod njegov vode zatražio: Udari štapom svojim po stijeni, i iz nje je 12 vrela provrelo. Svaki rod je znao vrelo iz kog će piti. I mi smo im od oblaka hlad pravili i manu i prepelice im davali: Jedite lijepe stvari kojima vas opskrbljujemo! Oni nisu nama nepravdu učinili, sami su prema sebi nepravedni bili (7:160). Ipak, svojih kamenih srca Israilićani su ostali nezahvalni Allahu.

• Kažnjavanje Israilićana

Tako nezahvalne i nepokorne ljude Allah je kažnjavao munjama koje ih spaljuju i uništavaju kaznom s neba, Svojim poniženjem prezirom i srdžom (2:55-61). Na ovom svijetu Israilci doživljavaju grdno poniženje a na Sudnjem danu slijedi im najteža kazna zato što kupuju dunjaluk prodajući Ahiret (2:85-86). Pečat i zastor im je na srcima zbog nevjerovanja (4:155). Zbog nasilja i grijeha Allah im je, samo njima, zabranio mnoge dozvoljene stvari (4:161). Zbog grijeha im se zabranjuju neka jela (6:146). Zbog grijeha stiže ih nebeska kazna (7:162). Allah ih upozorava da će dva puta na zemlji smutnju izvesti i prekomjerno se uzoholiti. Kao kaznu protiv njih On šalje Svoje ratoborne robove koji im prodriješe u domove. Allah je poslao neprijatelje da pregaze Židove, uđu u hram i sve poruše (17:4-8). Israilci su upozoravani sudbinom ranijih naroda: Jesu li oni bolji ili narod Tubba (u Jemenu) i oni prije njih (44:37).
Karun, čija su kuća i blago sa zemljom sravnjeni, kao i svi nevaljalci iz Musaovog naroda su pouka i poruka vjernicima da bez vjere spasa nema. Biblija Karuna naziva Korah i on je praunuk Levijev kao i Mojsije. Dakle, bili su rođaci. O Karunovoj umišljenosti i izopačenosti govori dvadeset osma sura od 76. do 82. ajeta. Na kraju slijedi pouka i poruka svim ljudima: Doista za mu’mine, židove, kršćane i sabejce koji vjeruju u Allaha, Sudnji dan i čine dobra djela, stići će ih Allahova nagrada. Za njih nema straha i oni ne treba da se žaloste (2:62). S druge strane, u svojoj isključivosti i kratkovidosti Židovi i kršćani govore da će u Džennet ući samo Židovi ili samo kršćani (2:111). Oni čak tvrde: Budite Židovi ili kršćani pa ćete biti na pravom putu (2:135). Kada bi, ustvari, oni izvršavali naloge Tevrata i Indžila sigurno bi uvećali svoje blagodati kod Boga (5:65-66).

• Biblija o Mojsiju (Musa a.s.)

Biblija mnogo govori o Mojsiju, najviše u Petoknjižju u knjigama: Izlazak, Levicki zakonik, Knjiga brojeva, Ponovljeni zakon, Psalmima, Proročnim knjigama, Novom zavjetu, i Poslanici apostola Pavla.
Prema Bibliji Mojsije je prorok osloboditelj, posrednik, zakonodavac, zagovornik, Mesija, prorok, pisac i prorok, svećenik. Po Bibliji on je Jakovljev šukununuk: Jakov - Levi - Kehat - Amram - Mojsije. Aron je tri godine stariji od Mojsija. Dok su boravili u Egiptu, faraon je izdao naredbu da se pobiju sva muška djeca Israilaca odmah nakon rođenja. Majka tri mjeseca krije malog Mojsija, ali kada više nije bilo moguće, položila ga je u košaru i sklonila u trsku na obalu Nila. Našla ga je faraonova kći, po Kur’anu žena, i dala na dojenje Mojsijevoj majci, ne znajući ko je ta žena. Kasnije je faraonova kći (žena), Mojsija posinila. Nakon što je Mojsije ubio nadzornika Egipćanina koji je zlostavljao jednog Israilca, bježi u Midžen. U Midženu se ženi Seforom, kćerkom Jitra. Dugo živi s njom čuvajući Jitrove ovce. Jahve odluči da spasi Israilce iz egipatskog ropstva. Na Sinaju se Jahve ukaže Mojsiju u gorućem grmu, te mu objavi misiju - izvođenja Israilaca iz Egipta i dovođenje u Kanan. Mojsije i Aron nisu uspjeli pridobiti Egipćane da puste Israilce iz ropstva. Tada pristupaju izvođenju čudesa: pretvaranje štapa u zmiju, nilske vode u krv, najezda žaba, komaraca, oboda na Egipat, pomor stoke, čirevi kod ljudi, najezda skakavaca koji su pojeli sve što je preostalo iza grada, grad koji je smlatio sve drveće i bilje. Kada sve nije koristilo, Jahve spusti na Egipat tamu koja je trajala tri dana i pobi sve prvorođeno kod ljudi i životinja. Konačno faraon dopušta izlazak Israilaca iz Egipta. Mojsije nosi Josipove kosti. Dugu kolonu predvodi Jahve. Kasnije se faraon predomišlja i kreće s vojskom u potjeru pred kojima se more rastupilo i oni su prešli na drugu stranu. Kada je naišao faraon s vojskom on bijaše potopljen.
Zatim nastaje četrdesetgodišnje lutanje Israilaca u Sinajskoj pustinji gdje se sukobljavaju sa raznim narodima i gdje Mojsije nastavlja izvoditi čudesa uz pomoć Jahvinu. Na Sinaju Mojsije prima dvije ploče Zakona s 10 zapovijedi-dikalog i drugim propisima. Dok je Mojsije bio na Sinaju, brat mu Aron bi prisiljen napraviti zlatno tele, kome su prinosili žrtve, - potvora na Haruna. Nakon što je sišao s Gore i vidio šta Israilci rade, bacio je Mojsije ploče, sam kleše ploče i nosi ih na vrh Sinaja gdje boravi četrdeset dana. Iza toga dobija ponovo ispisane ploče. U pustinji je vršen popis muškaraca sposobnih za vojnu službu i bilo ih je 603.550, a prilikom drugog popisa 601.730.
Tokom boravka u pustinji desilo se nekoliko pobuna. Nakon povratka obavještajaca iz Kanana koji su slagali da su tamo sve sami divovi, dođe do najveće pobune. Nakon toga Israilci traže povratak u Egipat. Jahve ih kazni da, zajedno s Mojsijem, četrdeset godina lutanjem pustinjom. Pred smrt Jahve Mojsiju pokaza “obećanu zemlju”. Mojsije se tada popeo na goru zvanu Nebo u Alarskom Gorju, u Moapskoj zemlji, nasuprot Jerihonu. Iza toga je umro, a da mu nije bilo suđeno da uđe u Kanan. Umro je u zemlji Moapskoj i ukopan nasuprot Bet Peoru. Niko nikada nije saznao gdje mu je grob. Živio je 120 godina. Biblijsko kazivanje o Mojsiju kaže da nije bio rječit čovjek, da je u govoru bio spor, a na jeziku težak. Brat mu Aron bio je rječit i Jahve ga određuje Mojsiju za pomoćnika. “Ti govori njemu i u njegova usta stavljaj riječi. Ja ću biti s tobom i s njima dok budete govorili, kazivat ću obojici šta ćete raditi. Neka on mjesto tebe govori narodu. Tako, on će tebi biti umjesto usta, a ti ćeš njemu biti mjesto boga.” (izlazak: 4:10-16).

• Druga djela o Musa a.s.

Prema M.S. Serdareviću, rodoslovlje Musaa je: Jakub - Levi - Kahs - Imran - Harun i Musa. Musa je rođen 424. godine po Ibrahimu. Riječ Musa potječe od dvije koptske riječi: Mu-voda i ša-drvlje, jer je nađen u vodi među drvećem. Za deset ploča se tvrdi da su one od Tevrata. S planine prema gradu Eriha-Jerihon, Musa je razgledao obećanu zemlju Ken-an. Pred smrt postavi namjesnikom Jušaa, a on preseli na vječni život 2207. godine prije Hidžre. Živio je 120 godina, a Harun prije njega umire na 11 mjeseci. Musaov šerijat važio je sve do Isa (a.s.).
Arheološki nalazi u Egiptu i Palestini potvrđuju kur’anska i biblijska kazivanja o Musau i Israilcima. Izlazak iz Egipta uslijedio je nakon 400 godina ropstva. Prvi semitski tragovi tamo se javljaju oko 1720. godine prije nove ere. u vrijeme provale Hiksa kada je živio Jusuf (a.s.).
U Musaovo vrijeme Egiptom vlada devetnaesta dinastija. Setije I, vlada od 1304. godine do 1292. godine. Ramzes II vlada od 1292. do 1225. godine i to 67 godina. Vels nazhiva Ramzesa Mojsijevim faraonom.
Za vrijeme Ramzesa II Palestina je ponovo došla pod vlast Egipta. Ramzes II podiže gradove Ramzes i Pitom. Israilcima je nametnuo težak rad. Egipat je u Ramzesovo vrijeme na vrhuncu moći. Teško je povjerovati da su se Musa i Israilci iselili u njegovo vrijeme. Vjerovatnije je da je to bilo za vrijeme Merenptaha, nasljednika Ramzesa II koji je bio prisiljen ratovati i sa Istokom i sa Zapadom. Egipat je bio iscrpljen ovim ratovima.
Biblija i znanost su tvrdili da je faraon koji je tjerao Musaa potopljen i izgubljen a Kur’an tvrdi da je njegovo tijelo spašeno. Pred kraj prošlog stoljeća 1885. godine, dva su Arapa otkria katakombe, usječene u stijeni, u kojima se nalazilo položeno 37 faraonskih mumija u drvenim sanducima. U toj katakombi su pronađene mumije Setija I i Ramzesa II ali ne i Merenptaha. Trinaest godina kasnije, 1898. godine, nađena je u dolini kraljeva Vadil-mulk, još jedna zajednička grobnica, u kojoj je bilo 14 faraonskih mumija među kojima i Merenptahova. Taj pronalazak pobio je znanost i Bibliju a potvrdio kur’ansko kazivanje o faraonu kao progonitelju.
Prema ortodoksnoj židovskoj tradiciji, autor prvih pet knjiga Starog zavjeta je sam Mojsije što pobijaju Filon Aleksandrijski, Abraham Ben-Mir, Ibn Ezra i Baruh De Spinoza. Spinozu je Sinagoga u Amstredamu zbog toga izopćila. Petoknjižje je nastalo iza Musaa. Takozvana jahvistička predaja, a ona je najstarija, registrirana je u Judeji u vrijeme kralja Salomona. U Petoknjižju se slijevaju različite predaje. One su Mojsijevu baštinu preformulirale, proširile i životno prilagodile potrebama.
Mojsije je svojim nastupima, djelom i zakonodavstvom, a i nekom pismenom zaostavštinom udario temelje izraelskoj naciji, religiji i kasnijim gibanjima, predajama i dosljedno, knjigama koje od njega dobivaju svoj bitni sadržaj i narav. Petoknjižje je raslo sa životom i vremenom. Original Tevrata, van Kur’ana, ne postoji i Petoknjižje nije Božija objava već djelo mnogih pisaca u različitim vremenima iza Musaa.
Musa živi od 1330. do 1210. godine u 14. i 13. stoljeću. Iz Egipta je izašao 1250. godine, kada je imao 80 godina. Ukupno je živio 120 godina. Mojsije je ličnost zastupljena u slikarstvu. Naročito u doba renesanse, u XVI stoljeću, Mikelanđelo ga slika sa bradom, brkovima i rogovima na glavi. Zatim ga slikaju Rafael, Rembrant, Tintoreto.
U literaturi o Mojsiju piše Igo, Eliot, Tomas Man, i Silvije S. Kranjčević, a od muzičara Rosini i Rubinštajn.
123

Post by 123 »

1edi1 wrote:123
ja kontam ali ti nisi svatio smisao mog pisanja velikog slova samo kod jednog naziva Bosnjaci, ali nema veze , ako je to oduzeto MUSLIMANIMA prije 80-90 godina a kome je to oduzeto prije 620 godina to ime Bosnjani Bosnjaci , tacnije DOBRI BOSNJANI , kao i imanja u varosicama ?
Bosnjani su i nakon otomanske okupacije ostali Bosnjani, a cak su zadrzali i svoj jezik.
Katarina Velika

prija nego sto nastavite sa .. molim vas procitajte u cijelosti gornji post, pa mi odgovorite jesmoli mi svi braca po vjeri?
1edi1

Post by 1edi1 »

123
super si odgovorio, ali sad mi reci da li su tad postojali i bosnjaci koji su pripadali bosanskoj crkvi , izucavali Bibliju, i postovali Isusa Hrista? E kad mi to odgovoris onda mi reci kako to danas da BOSNJACI mogu biti samo muslimani?
1edi1

Post by 1edi1 »

Katarina ,
Bez sumlje i bez citanja tvog opsirnog posta to se zna da smo mi svi potekli od istog oca i majke i stvoritelja , najbolji prikaz toga je samo obrnuta piramida i krecemo se od vise ka manjem odnosno jedinoj posljednjoj tacki u toj piramidi , primjera radi evo ovo slovo V zamisliti kao okrenutu piramidu.
black

Post by black »

1edi1 ne znam ali i meni je malo sto kazu suhveli ovo bosnjak..ili sam se ja zapetljo;)..ono ako sam ja bosanac bosnjak musliman tako ima i bosanac bosnjak katolik odnosno pravoslavac..i ljuti me to bosnjaci,srbi,hrvati..nekako mi beze svi smo mi bosanci bosnjaci razlicitih vjeroispovjesti..pogotovu me ljuti sto jedan pravoslavac ili katolik ( ne svi ali dosta njih ) ne osjeca ovu zemlju kao svoju domovinu..kontash vec sta kazem..mozda sam sve ovo napisao nejasno ali et...ili mozda lupam..i malo je otislo od zadate teme...
Katarina Velika

#98 Re: Islam i druge vjere

Maajka wrote: Neki jevrejski svećenici, međutim, nisu htjeli prihvatiti poslanstva Jahje niti Isaa tako da Jevreji i dan - danas čekaju poslanika, jer nisu htjeli priznati niti Muhammedovo poslanstvo, kao ni neki od onih koji su prihvatili istinitost Isaova poziva, iako je dolazak posljednjeg Božijeg Poslanika najavljen i preko Musaa i preko Isaa.
Dakle, nema vise novih bozijih poslanika... (mada na ovom forumu ima mnogo samozvanih).. Sledeci tko ce doci je sam Gospodin BOG, ili cemo mi svi skupa kao neslozna braca pred njega?
123

Post by 123 »

1edi1 wrote:123
super si odgovorio, ali sad mi reci da li su tad postojali i bosnjaci koji su pripadali bosanskoj crkvi , izucavali Bibliju, i postovali Isusa Hrista? E kad mi to odgovoris onda mi reci kako to danas da BOSNJACI mogu biti samo muslimani?
Da, i nakon otomanske okupacije ostali su oni koji su izucavali bibliju i postovali Isusa Krista.
Sad kad sam ti odgovorio, da predjem i na drugi dio pitanja. Ko kaze da samo Bosnjaci mogu biti muslimani, ili obratno, ko kaze da samo muslimani mogu biti Bosnjaci? Moj komsija se izjasnjava kao Bosnjak-pravoslavac. Ako me pitas ima li puno ovakvih kao on, onda cu reci da nema. Jedino sto zelim reci jeste to da muslimani nemaju monopol na ono Bosnjak, niti Bosnjaci imaju monopol na ono musliman.
123

Post by 123 »

black wrote:1edi1 ne znam ali i meni je malo sto kazu suhveli ovo bosnjak..ili sam se ja zapetljo;)..ono ako sam ja bosanac bosnjak musliman tako ima i bosanac bosnjak katolik odnosno pravoslavac..i ljuti me to bosnjaci,srbi,hrvati..nekako mi beze svi smo mi bosanci bosnjaci razlicitih vjeroispovjesti..pogotovu me ljuti sto jedan pravoslavac ili katolik ( ne svi ali dosta njih ) ne osjeca ovu zemlju kao svoju domovinu..kontash vec sta kazem..mozda sam sve ovo napisao nejasno ali et...ili mozda lupam..i malo je otislo od zadate teme...
Black, Bosanac i Bosnjak su sinonimi.

Dakle, ne mozes reci Bosanac Bosnjak musliman. Ili kazes samo Bosanac musliman ili Bosnjak musliman. To je isto kao da npr kazes Hrvat Croat katolik, ili Srbin Srbijanac pravoslavac.
Post Reply