Islam i cunami
-
iami
#1 Islam i cunami
E vako, imam jedno pitanje u svezi ovog cunamija. Malo sam po internetu svrljao da vidim da li je neko od islamskih ucenjaka napisao sta o ovoj temi. Nisam mogao nista naci.
Ocito da je nedavni cunami u jugoistocnoj aziji poprimio globalne i kataklizmicne efekte kakve moderan svijet ne pamti. Odabir mjesta nesrece je sam po sebi fenomenalan jer su pogodjene zemlje u kojima autohtono stanovnistvo pripada svim svjetskim religijama (indija - hinduizam, tajland budizam, indonezija islam, stranci koji su zaginiuli krscanstvo). Sad me zanima, posto vidim da se ovdje vrti poprilican broj islamski dobro potkovanih ljudi, da li postoji neka referenca u Kuranu o ovom dogadjaju, da li postoji islamsko objasnjenje za ovo. Naucno je to dosta dobro obradjeno, no posto je veza izmedju nauke i islamskog ucenja poodavno dokazana, uvjerena sam da postoji i objasnjenje sa vjerskog aspekta osim onog Bozja volja.
Pa bujrum, da cujem
Ocito da je nedavni cunami u jugoistocnoj aziji poprimio globalne i kataklizmicne efekte kakve moderan svijet ne pamti. Odabir mjesta nesrece je sam po sebi fenomenalan jer su pogodjene zemlje u kojima autohtono stanovnistvo pripada svim svjetskim religijama (indija - hinduizam, tajland budizam, indonezija islam, stranci koji su zaginiuli krscanstvo). Sad me zanima, posto vidim da se ovdje vrti poprilican broj islamski dobro potkovanih ljudi, da li postoji neka referenca u Kuranu o ovom dogadjaju, da li postoji islamsko objasnjenje za ovo. Naucno je to dosta dobro obradjeno, no posto je veza izmedju nauke i islamskog ucenja poodavno dokazana, uvjerena sam da postoji i objasnjenje sa vjerskog aspekta osim onog Bozja volja.
Pa bujrum, da cujem
Last edited by iami on 29/12/2004 11:22, edited 1 time in total.
-
imigrant
#2 Re: Islam i cunami
Globalne, kataklizicke efekte?iami wrote:E vako, imam jedno pitanje u svezi ovog cunamija. Malo sam po internetu svrljao da vidim da li je neko od islamskih ucenjaka napisao sta o ovoj temi. Nisam mogao nista naci.
Ocito da je nedavni cunami u jugoistocnoj aziji poprimio globalne i kataklizmicne efekte kakve moderan svijet ne pamti. Sad me zanima, posto vidim da se ovdje vrti poprilican broj islamski dobro potkovanih ljudi, da li postoji neka referenca u Kuranu o ovom dogadjaju, da li postoji islamsko objasnjenje za ovo. Naucno je to dosta dobro obradjeno, no posto je veza izmedju nauke i islamskog ucenja poodavno dokazana, uvjerena sam da postoji i objasnjenje sa vjerskog aspekta osim onog Bozja volja.
Pa bujrum, da cujem
- Kaiser
Sura 99.
( prevod Kur'ana od Besima Korkuta )
Az-Zizal -- Zemljotres
Medina - 8 ajeta
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
1. Kada se Zemlja najžešćim potresom svojim potrese
2. i kada Zemlja izbaci terete svoje,
3. i čovjek uzvikne: "Šta joj je?!" -
4. toga Dana će ona vijesti svoje kazivati
5. jer će joj Gospodar tvoj narediti.
6. Tog Dana će se ljudi odvojeno pojaviti da im se pokažu djela njihova;
7. onaj ko bude uradio koliko trun dobra - vidjeće ga,
8. a onaj ko bude uradio koliko trun zla - vidjeće ga.
Az-Zizal -- Zemljotres
Medina - 8 ajeta
-
iami
Major Signs (in rough chronological order)
"Al-Dajjal will come, claiming to be God holding Heaven and Hell. His purpose is to deceive, and unbelievers will follow him. He is short, red-faced, blind in the right eye, and has hair which sticks up. He will go around the world, but will be unable to enter Madinah or Makkah." [There are numerous detailed ahadith on this man.]
"Al-Mahdi will come at the time of Al-Dajjal. He will call to the true Islam, and will be a military leader. His name will be exactly like that of the Prophet: Muhammad ibn Abd-Allah, and his father's name will match the Prophet's father's name also. He will be descended from Fatima, the daughter of the Prophet."
"Isa (Jesus) will come at the time of Al-Dajjal and al-Mahdi as well. He will descend at the time of Fajr prayer on a masjid in Damascus, the capital of Syria. He is of medium height, red-faced, and his hair is as if he just took a shower. He will call people back to Islam, but he will also be a military leader. The People of the Book will revert to Islam, and wealth will be super-abundant. Isa will break the cross, kill the swine, and personally slay Al-Dajjal. He will stay on Earth for a long time thereafter, and then die."
"An animal will come and call people back to Islam." [A partial description of this animal is that it is very hairy, so much so that one will not be able to tell its front from its rear (Arabic: 'Dab-ba'). Reference to this animal is mentioned in the Qur'an.]
"Gog and Magog (two hidden tribes of people) will break free of the dam that holds them back, and ravage the earth. They will drink all the water, and kill people until Allah sends against them a worm which will wipe them out." [This is roughly before/during the time of Isa, although it is not entirely clear.]
"Three places in the world will sink and be swallowed up by the earth. One in the west, one in the east, and one in the Saudi Arabian peninsula." [This may refer to a series of giant, epic earthquakes.]
"Fire will come from the area of Aden in Yemen, and sweep northwards." [There are claims that this already happened in some medevial event.]
"The sun will rise from the west." [This description is not meant to be a symbolic one...but it is known that it is one of the last, if not the very last one before the following.]
"Smoke will appear all over the earth which will cause believers to catch something similar to a slight cold, whereas the unbelievers will be hit harder by it. Finally, a cold wind will come and kill all believers, leaving only unbelievers on the earth who will then witness the LAST HOUR. The angel Israfil will blow a trumpet, and the resurrection of all human beings will begin." [At this point, the Day of Resurrection commences in which the skies and earth are destroyed by Allah.]
Da li ovaj posljednji zemljotres spada u kategoriju gore navedenih?
"Al-Dajjal will come, claiming to be God holding Heaven and Hell. His purpose is to deceive, and unbelievers will follow him. He is short, red-faced, blind in the right eye, and has hair which sticks up. He will go around the world, but will be unable to enter Madinah or Makkah." [There are numerous detailed ahadith on this man.]
"Al-Mahdi will come at the time of Al-Dajjal. He will call to the true Islam, and will be a military leader. His name will be exactly like that of the Prophet: Muhammad ibn Abd-Allah, and his father's name will match the Prophet's father's name also. He will be descended from Fatima, the daughter of the Prophet."
"Isa (Jesus) will come at the time of Al-Dajjal and al-Mahdi as well. He will descend at the time of Fajr prayer on a masjid in Damascus, the capital of Syria. He is of medium height, red-faced, and his hair is as if he just took a shower. He will call people back to Islam, but he will also be a military leader. The People of the Book will revert to Islam, and wealth will be super-abundant. Isa will break the cross, kill the swine, and personally slay Al-Dajjal. He will stay on Earth for a long time thereafter, and then die."
"An animal will come and call people back to Islam." [A partial description of this animal is that it is very hairy, so much so that one will not be able to tell its front from its rear (Arabic: 'Dab-ba'). Reference to this animal is mentioned in the Qur'an.]
"Gog and Magog (two hidden tribes of people) will break free of the dam that holds them back, and ravage the earth. They will drink all the water, and kill people until Allah sends against them a worm which will wipe them out." [This is roughly before/during the time of Isa, although it is not entirely clear.]
"Three places in the world will sink and be swallowed up by the earth. One in the west, one in the east, and one in the Saudi Arabian peninsula." [This may refer to a series of giant, epic earthquakes.]
"Fire will come from the area of Aden in Yemen, and sweep northwards." [There are claims that this already happened in some medevial event.]
"The sun will rise from the west." [This description is not meant to be a symbolic one...but it is known that it is one of the last, if not the very last one before the following.]
"Smoke will appear all over the earth which will cause believers to catch something similar to a slight cold, whereas the unbelievers will be hit harder by it. Finally, a cold wind will come and kill all believers, leaving only unbelievers on the earth who will then witness the LAST HOUR. The angel Israfil will blow a trumpet, and the resurrection of all human beings will begin." [At this point, the Day of Resurrection commences in which the skies and earth are destroyed by Allah.]
Da li ovaj posljednji zemljotres spada u kategoriju gore navedenih?
-
kub lajkan
Kaiser wrote:Sura 99.
Az-Zizal -- Zemljotres
Medina - 8 ajeta
Nema ama bas nikakve sumnje da ove rijeci nisu tako detaljno i vizionarski oslikale najnovije dogadjaje u Bengalskom zalivu, Maleziji, Indoneziji, Sri Lanci, Indiji, Tajvanu i Somaliji. Samo budala moze pomisliti da to nije to...
-
vodolija_33
Ova sura govori o Sudnjem danu a ne o zemljotresu koji se desiio prije par dana. Mada nam ta sura može poslužiti kao podsjetnik da je najveća moć u Allaha i kao moguća opomena da se malo "spustimo na zemlju".kub lajkan wrote:Kaiser wrote:Sura 99.
Az-Zizal -- Zemljotres
Medina - 8 ajeta
Nema ama bas nikakve sumnje da ove rijeci nisu tako detaljno i vizionarski oslikale najnovije dogadjaje u Bengalskom zalivu, Maleziji, Indoneziji, Sri Lanci, Indiji, Tajvanu i Somaliji. Samo budala moze pomisliti da to nije to...
Nema potrebe za ironijom, kolega
-
violentjack
Kaiser wrote:Zamislimo se svi o tome kako ce tek izgledati Posljednji dan
Zato ne trebas se brinuti za zemlju..bilo je komaraca 5 miliona godina prije nas..neko ce ostati ziv sigurno
-
kub lajkan
Pitanje je bilo o konkretnom dogadjaju, a u odgovoru nije pomenuto da se NE ODNOSI upravo na konkretan dogadjaj. Sve ostalo je tvoja interpretacija...vodolija_33 wrote: Ova sura govori o Sudnjem danu a ne o zemljotresu koji se desiio prije par dana. Mada nam ta sura može poslužiti kao podsjetnik da je najveća moć u Allaha i kao moguća opomena da se malo "spustimo na zemlju".
-
vidiovo
kazu da ce insekti prezivjeti svaku katastrofu......samo ih treba poslije prevesti na islam i rijesen problemviolentjack wrote:Zato ne trebas se brinuti za zemlju..bilo je komaraca 5 miliona godina prije nas..neko ce ostati ziv sigurnoKaiser wrote:Zamislimo se svi o tome kako ce tek izgledati Posljednji dan
-
vodolija_33
Puno pametnije bi izgledao da si umjesto ironije i određene doze podsmijeha unio i malo SVOGA mišljenja i SVOJE zdrave interpretacije. Ovako si nam pokazao nešto što je već viđeno (s obzirom da vas ima dosta koji na takav način pristupate ovakvim temamakub lajkan wrote:Pitanje je bilo o konkretnom dogadjaju, a u odgovoru nije pomenuto da se NE ODNOSI upravo na konkretan dogadjaj. Sve ostalo je tvoja interpretacija...vodolija_33 wrote: Ova sura govori o Sudnjem danu a ne o zemljotresu koji se desiio prije par dana. Mada nam ta sura može poslužiti kao podsjetnik da je najveća moć u Allaha i kao moguća opomena da se malo "spustimo na zemlju".
Pokušaj ponovo, ali ovaj put budi malo originalniji
-
vodolija_33
Kolega, mislim da nema mjesta osmijehuvidiovo wrote:kazu da ce insekti prezivjeti svaku katastrofu......samo ih treba poslije prevesti na islam i rijesen problemviolentjack wrote:Zato ne trebas se brinuti za zemlju..bilo je komaraca 5 miliona godina prije nas..neko ce ostati ziv sigurnoKaiser wrote:Zamislimo se svi o tome kako ce tek izgledati Posljednji dan![]()
![]()
![]()
Tvoja vrsta (beskičmenjaci) neće preživjeti katastrofu
Lijep ti pozdrav
- Kaiser
Za ovih 100.000 ili koliko je vec ljudi u nedjelju poginulo to je zaista bio Posljednji dan! Nema mjesta ironiji, a pogotovo smijehu, svako ce docekati svoj Posljednji dan. I komarci i svi drugi insekti. Samo se vi zezajte.
Ko nije razumio poruku iz citiranog kur'anskog teksta- OK, ali zasto minirati svaku ama bas svaku temu na ovom podforumu? Stvarno se pitam zasto neki ljudi gube vrijeme na nesto sto ih ocito ne zanima ni najmanje.
Da li je ovo predznak Posljednjeg dana za sve ljude? Ne znam. Ako jeste, tim prije trebamo shvatiti citiranu poruku.
Ko nije razumio poruku iz citiranog kur'anskog teksta- OK, ali zasto minirati svaku ama bas svaku temu na ovom podforumu? Stvarno se pitam zasto neki ljudi gube vrijeme na nesto sto ih ocito ne zanima ni najmanje.
Da li je ovo predznak Posljednjeg dana za sve ljude? Ne znam. Ako jeste, tim prije trebamo shvatiti citiranu poruku.
-
Vozdra_123
jedno pitanje za velike vjernike
sta su to djeca zgrijesila pa da ona se podave????
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Cuo sam da Je Ariel Saron narucio zemljotres
, A G. Bush ga sproveo u djelo + zavjera krscana protiv islama
:D Zbrojite 2 i 2

- Kaiser
Ko je rekao da su djeca ista zgrijesila? Kakve to veze sad ima?Vozdra_123 wrote:jedno pitanje za velike vjernike
Upravo u tome i jeste stvar- to nas moze zadesiti bilo koga, bilo kada, bilo gdje. I djecu i odrasle, i jevreje i muslimane, i homoseksualce i heteroseksualce. Sve! Uopste nisam rekao da postoji neka vizija ovog zemljotresa ili bilo kojeg drugog zemljotresa u Qur'anu. Kazem da postoji poruka da moramo biti svjesni koliko smo nemocni u svemu tome.
-
vidiovo
pa to je jasno samo po sebi i bez tvojih mudrih knjiga.Kaiser wrote:Upravo u tome i jeste stvar- to nas moze zadesiti bilo koga, bilo kada, bilo gdje. I djecu i odrasle, i jevreje i muslimane, i homoseksualce i heteroseksualce. Sve! Uopste nisam rekao da postoji neka vizija ovog zemljotresa ili bilo kojeg drugog zemljotresa u Qur'anu. Kazem da postoji poruka da moramo biti svjesni koliko smo nemocni u svemu tome.
a ako nekom trebaju knjige da bi objasnile najlogicniju stvar na svijetu, ta poruka postoji manje vise u svim knjigama, objavama i religijama.
-
vodolija_33
Da, u pravu si. Njima jeste bio posljednji dan i da, svi ćemo jednoga dana iskusiti na ovaj ili onaj način, težinu Posljednjeg dana.Kaiser wrote:Za ovih 100.000 ili koliko je vec ljudi u nedjelju poginulo to je zaista bio Posljednji dan! Nema mjesta ironiji, a pogotovo smijehu, svako ce docekati svoj Posljednji dan. I komarci i svi drugi insekti. Samo se vi zezajte.
Ironija i miniranje ovakvih tema treba posmatrati kao bijeg od stvarnosti (ili pokušaj, barem) jer svaki čovjek ima sopstveni odbrambeni mehanizam prema stvarima koje ih bole ili vrijeđaju ili koje na kraju krajeva ne razumiju.
Prema tome, treba imati razumijevanja i prema takvim individuama.
Mene takvi pojedinci nemogu uvrijediti, niti mi mogu naškoditi. Čak su mi ponekada simpatični njihovi pokušaji provokacije. Znam se zaista lijepo nasmijati.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
hehehe, prema posljednjim informacijama, Tsunami su napravili nezadovoljni navijaci Njanjajeva zbog stanja u klubuvidiovo wrote:
jebiga horns ti sve pokvari, ja bas cekao da dodje ta tema i dokazi...
-
iami
Fakat ovdje ima morona na kvadrat koji miniraju sve i jednu temu i svedu je na sprdacinu i zajebanciju. Jebo vas taj zivot gdje svakom loncu morate biti poklopac, gdje i najozbiljniji post mora biti isprljan vasim maloumnim razmisljanjima.
Molio sam ljude koji se malo vise razumiju u tematiku da pisu. Dosad je postiran samo jedan konkretan primjer. Zalosno make mi moje.
Molio sam ljude koji se malo vise razumiju u tematiku da pisu. Dosad je postiran samo jedan konkretan primjer. Zalosno make mi moje.
- Kaiser
Dragi Horny,horns&drums wrote:hehehe, prema posljednjim informacijama, Tsunami su napravili nezadovoljni navijaci Njanjajeva zbog stanja u klubuvidiovo wrote:
jebiga horns ti sve pokvari, ja bas cekao da dodje ta tema i dokazi...:D ali nisu mogli u Miljacku pa su poslali Kimuna na Sumatru da to odradi posto su culi da se Zeljo tamo priprema
:D
zamisli da se neki japanski tinejdzer 11 jula 1995. godine u Japanu zajebavao na racun Srebrenice, govoreci da su to napravili nezadovoljni navijaci FC Kyoto Uniteda, jer su culi da se u Srebrenici priprenaju igraci FC Tokyo.
Jadan si, stvarno si jadan. Sram te bilo!
-
kub lajkan
vodolija_33 wrote:Puno pametnije bi izgledao da si umjesto ironije i određene doze podsmijeha unio i malo SVOGA mišljenja i SVOJE zdrave interpretacije. Ovako si nam pokazao nešto što je već viđeno (s obzirom da vas ima dosta koji na takav način pristupate ovakvim temamakub lajkan wrote:Pitanje je bilo o konkretnom dogadjaju, a u odgovoru nije pomenuto da se NE ODNOSI upravo na konkretan dogadjaj. Sve ostalo je tvoja interpretacija...vodolija_33 wrote: Ova sura govori o Sudnjem danu a ne o zemljotresu koji se desiio prije par dana. Mada nam ta sura može poslužiti kao podsjetnik da je najveća moć u Allaha i kao moguća opomena da se malo "spustimo na zemlju".
Nema potrebe za ironijom, kolega) tako da to gubi svoju težinu i vrijednost.
Pokušaj ponovo, ali ovaj put budi malo originalniji
Naravno da cu biti ironican uvijek kada procitam glupost. U to ne sumnjaj...
-
vidiovo
zao mi je svih ljudi i ne zajebavam se s njihovim zivotima, nego s moronima koji pisu po forumu...prepoznat ce se oni.Kaiser wrote: Dragi Horny,
zamisli da se neki japanski tinejdzer 11 jula 1995. godine u Japanu zajebavao na racun Srebrenice, govoreci da su to napravili nezadovoljni navijaci FC Kyoto Uniteda, jer su culi da se u Srebrenici priprenaju igraci FC Tokyo.
Jadan si, stvarno si jadan. Sram te bilo!
gledao sam studentske predstave o ratu u bivsoj yu (za vrijeme rata) u drugim zemljama - i vjeruj mi nije bilo bas placa, svi su se uglavnom zajebavali.