Ne fali nista da ime Vesna da bilo ko u BiH ko nevjeruje u Boga ali onaj ko vjeruje NIKAKO ne moze niti hoce dati to ime svom djetetu. Samo znacenje imena Vesna se ne uklapa u vjerska uvjerenja. Vesna - slavenska boginja proljeca. Opcepoznato je u svim vjerama (islam, pravoslavlje i krscanstvo) da postoji samo jedan Bog stp samim tim iskljucuje neke "boginje" i znacenje imena.mostarac wrote:
Nijedno od imena koje si ti nabrojao nije NASE bosansko ime. Ona jesu muslimanska ali bosanska nisu i sad kome je sta vaznije onda ce tako i da gleda.
Vesna je ime sa najljepsim znacenjem po meni u bosanskoj tradiciji. Da drug, Vesna je nase bosansko,tj. slavensko ime. To je slavenska boginja proljeca, a proljece je najljepse godisnje doba. Sta to fali da jedan Bosanac, Slaven da ime svome dijetetu Vesna? Sta to nije uredu sa tim, sta je to protiv nase tradicije i kulture? Nije to ni srpsko, ni hrvatsko ni bilo cije drugo ime. To je SLAVENSKO ime, SLAVENSKE boginje, a ja koliko znam mi smo jos uvijek slaveni, mada mi je reisu i to suhveli pa mi naginje na tursku stranu. Vesna je u svakom slucaju mnogo blize nama Bosancima nego sto su to Ismar, Amar, Amer, Kenan, Bakir, Emir ili Hamza. Vesna je nase izvorno ime, a to su strana imena uvedena kao nasa.
Imena u Bosni i Hercegovini
- Charuga
- Globalni moderator
#376 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
- Charuga
- Globalni moderator
#377 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
U Islamu se preporucuju imena sa "lijepim znacenjima" a ne "lijepa imena". Nikako nije isto lijepo ime i ime sa lijepim znacenjem. Za ime Vesna mozes pogledati post prije ovoga.Hodidjed wrote: pa o tome govorim citavo vrijeme. dajte BOSANSKA imena da vidimo koja su, a oni uhvatili naklapat' sta je bosnjacko, sta je muslimansko i sta ti ja znam.
Bosnjak i Bosanac nisu jedno te isto.
Bosnjak i musliman su jedno te isto.
Dakle, Vesna, Katarina, Jelena, jesu bosanska imena i treba ih cuvati u tradiciji. Ako sam ja musliman, necu pogrijesiti ako bas ta imena dam svojoj djeci, jer se nigdje izricito ne istice da dajem djeci "tzv. muslimanska imena", vec da to budu "lijepa imena", a Vesna, Katarina i Jelena jesu lijepa imena i jesu bosanska.
katarina (grč. aikaterina), značenje imena ona je čista, ali isto tako ima značenje i mudra.
ime potječe iz kršćanske religije.
riječ je o svetoj katarini aleksandrijskoj i legendi vezanoj za njezino mučeništvo (postoje tri svetice s tim imenom, pa uz aleksandrijsku 'poznajemo' sionsku i
genovsku, ali legenda i značenje odnose se samo na ovu prvu).
povijest značenja imena:
sv. katarina aleksandrijaska, prema legendi, lijepa i mudra djevica iz imučne obitelji u koju se zaljubio rimljanin maksimin daia, upravitelj aleksandrije. mlada kršćanka ga je najodlučnije odbila mudrim izgovorom. on ju je stavio na kušnju. suočio ju je s pedesetoricom filozofa u namjeri da je oni uvjere kako krist, jer je umro na križu, ne može biti bog. govorničkom vještinom i dobrim poznavanjem filozofije i teologije, katarina je odbranila svoju vjeru i pridobila na svoju stranu mudrace. razljućen, maksimin ih je dao pogubiti. njoj je, pak, namijenio smrt mučenjem s nazubljenim kotačem. legenda kaže da se kotač raspao kad su je postavljali na muke. prestrašeni tim dogođajem odveli su je izvan aleksandrije i odrubili joj glavu.
-
pure_love
#378 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Kako neko moze tvrditi da je Katarina bosansko ime a u istom negirati Aminu,Fatimu,Samiru??? i jedna i druga imena nisu slavenska.Sve u svemu mozete vi trubiti koliko hocete a bosnjaci ce i dalje davati imena koja su davali do sada
-
pure_love
#379 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
danas sam upoznao djevojku iz Afganistana s imenom Allaha
bilo mi je skroz neugodno zvati je tim imenom.subhanAllah,ovi Afganci gori od Bosnjaka kad je rijec o imenima

isto tako sam cuo u Sarajevu kako majka doziva sina- Nuralah
bilo mi je skroz neugodno zvati je tim imenom.subhanAllah,ovi Afganci gori od Bosnjaka kad je rijec o imenima
- jedna
#380 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
pa to ti isto onda dođe kao Božena, Bogdana, isl.pure_love wrote:danas sam upoznao djevojku iz Afganistana s imenom Allaha
bilo mi je skroz neugodno zvati je tim imenom.subhanAllah,ovi Afganci gori od Bosnjaka kad je rijec o imenima![]()
-
pure_love
#381 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
prije Boginja

-
sarajevonekad
#382 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Dobro, uvažavam mišljenje 8 preciznije uvažavam svačije pravo na mišljenje) ali najviše uvažavam logiku.
Dakle ako je islam ( a jeste) način življenje koji podrazumijeva "predanost Bogu" ( što mu i same ime znači), što automatski znači predanost DOBRU ( jer je to logično, Bog je DOBAR), kako onda "Hamza" , ime jedne zvijeri 8 "lAv") može biti muslimansko, a Mirko i Dobrica ne mogu?
Samo postavljam logično pitanje, zamolio bih da me se ne shvati lično
Dakle ako je islam ( a jeste) način življenje koji podrazumijeva "predanost Bogu" ( što mu i same ime znači), što automatski znači predanost DOBRU ( jer je to logično, Bog je DOBAR), kako onda "Hamza" , ime jedne zvijeri 8 "lAv") može biti muslimansko, a Mirko i Dobrica ne mogu?
Plavih_11 wrote:Ne fali nista da ime Vesna da bilo ko u BiH ko nevjeruje u Boga ali onaj ko vjeruje NIKAKO ne moze niti hoce dati to ime svom djetetu. Samo znacenje imena Vesna se ne uklapa u vjerska uvjerenja. Vesna - slavenska boginja proljeca. Opcepoznato je u svim vjerama (islam, pravoslavlje i krscanstvo) da postoji samo jedan Bog stp samim tim iskljucuje neke "boginje" i znacenje imena.mostarac wrote:
Nijedno od imena koje si ti nabrojao nije NASE bosansko ime. Ona jesu muslimanska ali bosanska nisu i sad kome je sta vaznije onda ce tako i da gleda.
Vesna je ime sa najljepsim znacenjem po meni u bosanskoj tradiciji. Da drug, Vesna je nase bosansko,tj. slavensko ime. To je slavenska boginja proljeca, a proljece je najljepse godisnje doba. Sta to fali da jedan Bosanac, Slaven da ime svome dijetetu Vesna? Sta to nije uredu sa tim, sta je to protiv nase tradicije i kulture? Nije to ni srpsko, ni hrvatsko ni bilo cije drugo ime. To je SLAVENSKO ime, SLAVENSKE boginje, a ja koliko znam mi smo jos uvijek slaveni, mada mi je reisu i to suhveli pa mi naginje na tursku stranu. Vesna je u svakom slucaju mnogo blize nama Bosancima nego sto su to Ismar, Amar, Amer, Kenan, Bakir, Emir ili Hamza. Vesna je nase izvorno ime, a to su strana imena uvedena kao nasa.
-
pure_love
#383 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Musliman ne smije davati imena koja se daju medju nemuslimanima,zbog toga...ako nekada odes u neku zemlju gdje Mirko nije tipicno krscansko onda bujrum,po islamu nema preporeke u tom slucaju,ali u Bosni imaDobro, uvažavam mišljenje 8 preciznije uvažavam svačije pravo na mišljenje) ali najviše uvažavam logiku.
- jedna
#384 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
pure_love wrote:Musliman ne smije davati imena koja se daju medju nemuslimanima,zbog toga...ako nekada odes u neku zemlju gdje Mirko nije tipicno krscansko onda bujrum,po islamu nema preporeke u tom slucaju,ali u Bosni imaDobro, uvažavam mišljenje 8 preciznije uvažavam svačije pravo na mišljenje) ali najviše uvažavam logiku.
Mozes reci nece, ali ne ne smije. A sto ne bi smjeo? Koga da se plasi? Ko mu to brani? I sama si rekla
A sada ovaj diopo islamu nema preporeke u tom slucaju
Ko to meni treba u Bosni preporuciti kako da svoje dijete nazovem? Ko ce me sprijeciti da mu dam ime koje "nije muslimansko"? (I na koji nacin???)ali u Bosni ima
- jedna
#385 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Eh sad, svako vrijeme nosi sa sobom i imena koja su "trendy" u datom periodu. Malo koji ce nemusliman (a pogotovu musliman) dati danas svome dijetu ime Dobrica ili Mirko.
Ja kako vidim danas imamo veliki broj Ema, Ena, Lana, Sa(j)ra, Ajli, Mi(j)a... među djecom bilo koje nacionalnosti. ne bih ta imena nazvala ni bosanskim, ni slavenskim, ni muslimanskim vec jedino trenutno modernim.
Ja kako vidim danas imamo veliki broj Ema, Ena, Lana, Sa(j)ra, Ajli, Mi(j)a... među djecom bilo koje nacionalnosti. ne bih ta imena nazvala ni bosanskim, ni slavenskim, ni muslimanskim vec jedino trenutno modernim.
-
pure_love
#386 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
moze li mi neko reci odakle potice ime Dzejla..znam za tursko zensko ime koje se pise Ceyla(valjda se to cita kao Dzejla)...je li to to? i sta znaci?
-
sarajevonekad
#387 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Da, slažem se i mislim da to stoiji, ali samo u određenim slučajevima, tj. najčešće kod porodica koja ne prate jedna drugi, još popularniji trend-trend arapskih i turskih imena. Ovaj potonji je daleko uticajniji i prisutniji kod nas.
Imena u našj zemlji zapravo po meni održavaju društvene prilike, tj. postojanje najmanje 5 (pet) kulturno-političkih identiteta: 1. bošnjački, 2. srpski, 3. hrvatski, 4. bosansko-hercegovački ( koji i nije tako teško definisati koliko se stereotipno dojma), i svi ostali. Dakle, imena održavaju ovu situaciju, s tim što postoje i preklapanja među navedenim identitetima (najčešće preklapanje se priomječuje izmedju bošnjačkog i bosansko-hercegovačkog identiteta, zatim bih na drugo mijesto stavio preklapanje između "etnički ostalih" i BiH identiteta, ponegdje izmedju hrvatskog i bosansko-hercegovačkog identiteta, i tu i tamo preklapanje između srpskog i BiH identiteta).
Imena u našj zemlji zapravo po meni održavaju društvene prilike, tj. postojanje najmanje 5 (pet) kulturno-političkih identiteta: 1. bošnjački, 2. srpski, 3. hrvatski, 4. bosansko-hercegovački ( koji i nije tako teško definisati koliko se stereotipno dojma), i svi ostali. Dakle, imena održavaju ovu situaciju, s tim što postoje i preklapanja među navedenim identitetima (najčešće preklapanje se priomječuje izmedju bošnjačkog i bosansko-hercegovačkog identiteta, zatim bih na drugo mijesto stavio preklapanje između "etnički ostalih" i BiH identiteta, ponegdje izmedju hrvatskog i bosansko-hercegovačkog identiteta, i tu i tamo preklapanje između srpskog i BiH identiteta).
jedna wrote:Eh sad, svako vrijeme nosi sa sobom i imena koja su "trendy" u datom periodu. Malo koji ce nemusliman (a pogotovu musliman) dati danas svome dijetu ime Dobrica ili Mirko.
-
pure_love
#388 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
moze li mi neko reci odakle potice ime Dzejla..znam za tursko zensko ime koje se pise Ceyla(valjda se to cita kao Dzejla)...je li to to? i sta znaci?
-
pure_love
#389 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
pa i jedno i drugo,arapi su semiti,.arapska su semitska
-
pure_love
#390 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
imas pravo da smatras
onako cisto vjerski gledano takva ne postoje,ali tradicionalno vjerski itekako postoje...bilo gdje u svijet da odes islamska imena se prepoznaju,,, od Bosne do Indonezije.Vjerski gledano nisi obavezan da das muslimansko ime ali je tradicija da se to cini
sve smo to vec prodiskutovali
onako cisto vjerski gledano takva ne postoje,ali tradicionalno vjerski itekako postoje...bilo gdje u svijet da odes islamska imena se prepoznaju,,, od Bosne do Indonezije.Vjerski gledano nisi obavezan da das muslimansko ime ali je tradicija da se to cini
sve smo to vec prodiskutovali
- Charuga
- Globalni moderator
#391 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Lav, veoma namršten,ime koje odražava oštru i grubu ćud predislamskih arapa. Nadijevano zbog vjerovanja da njegovog nosioca štiti od šejtana i zlih džinnova. Ime je i jednog od ashaba i prenosioca velikog broja hadisa.sarajevonekad wrote:Dobro, uvažavam mišljenje 8 preciznije uvažavam svačije pravo na mišljenje) ali najviše uvažavam logiku.
Samo postavljam logično pitanje, zamolio bih da me se ne shvati lično![]()
- Pietje_Bel
#392 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Kulinmostarac wrote:To je OK sto ti kazes i onda osim 2-3 imena i nemamo nijedno bosansko. Ja prije svega mislim na imena koja su udomacena medju slavenima i koja su u tradiciji Slavena, a mi smo Slaveni zar ne. Lik kojem sam ja odgovarao je govorio o tradiciji i ja sam mu ponudio ime kraljice. Slaveni gotovo malo ili nimalo da imaju neka eksplicitna imena privilegovana samo za jedno njihovo pleme. Obicno se ta imena protezu kroz vise plemena u skladu sa jezikom kojim govore pa tako ne moze ni biti eksplicitno srpskih, hrvatskih, bosanskih ili crnogorskih imena jer mi govorimo jedan te isti jezik.Jazz_Junkie wrote:Autor teme je zapoceo diskusiju o autohtonim odnosno narodnim imenima. Ta imena su slavenska i zao mi je, ali Katarina nije bosansko ime. Ljudi sirom svijeta voze Mercedesa, ali on zauvijek ostaje njemacki automobil. Ljudi u BiH tradicionalno vozaju golfove i mercedese, no to ih ne cini bosanskim automobilima.
Isto tako imas da je jedino autohtono slovenacko ime koje je prezivjelo do danas BORUT. Nijedno drugo nije slovenacko, pa cak ni Janez ili Mojca.
Ne znam sad ce pasti po meni (ko da su jednom) al meni je recimo mnogo logicnije da jedan Bosanac da svojoj kcerki ime Zvjezdana ili Svjetlana nego Nedzmija ili Nura. Da li je nekom ljepse Zvjezdana ili Nedzmija, Svjetlana ili Nura u to ne bi ulazio jer ukusi su razliciti, ali logicnije mi je Zvjezdana.
U svemu ovome pitanje je samo i ono je na mjestu zasto su se, a nigdje ne pise u ucenju islama da treba, bosanski muslimani odrekli svojih imena u korist tudjih. Zasto je bosanskom muslimanu blize da svom dijeteu da ime Nedzmija ili Nura, a ne da Svjetlana ili Zvjezdana?
Boric
Tvrtko
Dabisa
Kotroman
Ostoja
Una
Drina
Vrbas
Celko
Igman
Odola
itd.
Sve Bosanska imena.
- hrabren miloradovic
#393 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
A šta je sa Vukojem,Radojem,Vukosavom,Radovanom,Vukom,Ratkom,Milojem,Radomirom,Dragošom,Budislavom,Dragićem,Radinom,Dražetom,Mišljenom, i naravno Hrabrenom......Pietje_Bel wrote:KulinJazz_Junkie wrote:?
Boric
Tvrtko
Dabisa
Kotroman
Ostoja
Una
Drina
Vrbas
Celko
Igman
Odola
itd.
Sve Bosanska imena.
Jesu li ova takođe bosanska??, s'obzirom da su to imena bosanskih djedova?! , ili su samo mrska vlaška?! , kao što je Kulin vlaško ime(to smo jednom utvrdili iz popisa Vlaha sa Kosova iz 1224godine)!!
Em što su ova imena bosanska koja sam naveo , nego su baš iskonska jer proizilaze direktno iz bosanskog jezika i tradicije , jel da?!
- Vozdra raja :-)
#394 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Mislim da u nasoj okolini ima dovoljno Zorana, Ivana, Vesni, Jelena, Marka, Daniela itd..., tako da je zaista prelijepo to sto na ovom Balkanu postoje i imena poput Ammar, Emir, Aldin, Kerim, Asim, Vedad, Dzevad i sl...
Medjutim, postoje ljudi kojima ta nasa raznolikost itekako smeta. Tim ljudima danas smetaju arapska i turska imena jer su, eto, uvezena. A sutra ce im zasmetati i nasa vjera jer je, eto, i ona uvezena.
Bosnjaci su mali europski narod, ako zelimo da opstanemo kao narod moramo da se obrazujemo i ekonomski napredujemo, ali isto tako i da cuvamo nasu vjeru, tradiciju, kulturu, pa i nasa imena koja su arapska, turska, pa i perziska. Prelijepo!
P.S. Primijetio sam par bosnjaka koji su djeci nadjenuli srpsko/hrvatska imena, da bi, eto, bitli kulturni! Ali nikada ne vidjeh ni jednog srpsko/hrvatskog para da su dijetu nadjenuli nase ime! Hmm
Medjutim, postoje ljudi kojima ta nasa raznolikost itekako smeta. Tim ljudima danas smetaju arapska i turska imena jer su, eto, uvezena. A sutra ce im zasmetati i nasa vjera jer je, eto, i ona uvezena.
Bosnjaci su mali europski narod, ako zelimo da opstanemo kao narod moramo da se obrazujemo i ekonomski napredujemo, ali isto tako i da cuvamo nasu vjeru, tradiciju, kulturu, pa i nasa imena koja su arapska, turska, pa i perziska. Prelijepo!
P.S. Primijetio sam par bosnjaka koji su djeci nadjenuli srpsko/hrvatska imena, da bi, eto, bitli kulturni! Ali nikada ne vidjeh ni jednog srpsko/hrvatskog para da su dijetu nadjenuli nase ime! Hmm
- hrabren miloradovic
#395 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
A što bi Srbi i Hrvati nadenuli neko "kuransko" ili tursko ime?? , em nisu muslimani , em nisu prirođena tj. ništa im ne znače da ih deci nadenuli!Vozdra raja wrote:Mislim da u nasoj okolini ima dovoljno Zorana, Ivana, Vesni, Jelena, Marka, Daniela itd..., tako da je zaista prelijepo to sto na ovom Balkanu postoje i imena poput Ammar, Emir, Aldin, Kerim, Asim, Vedad, Dzevad i sl...
Srbi i Hrvati imaju biblijska imena Marko,Petar,Pavle,Marija..... , ali takođe imaju narodna svoja imena koja im iz jezika proizilaze!
Bolje je pitanje zašto to Bošnjaci nemaju svoja narodna imena koja im iz jezika koji govore proističu?! , Turci ih imaju svoja uz islamska,Albanci takođe , jedino Bošnjaci ne!
Zašto je to tako nije mi jasno?! , ako je samo zato što ih Srbi i Hrvati imaju , onda je to zaista žalosno ako je to razlog pravi!
#396 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
A jos vece pitanje je zasto nekima smeta sadasnje stanjehrabren miloradovic wrote:A što bi Srbi i Hrvati nadenuli neko "kuransko" ili tursko ime?? , em nisu muslimani , em nisu prirođena tj. ništa im ne znače da ih deci nadenuli!Vozdra raja wrote:Mislim da u nasoj okolini ima dovoljno Zorana, Ivana, Vesni, Jelena, Marka, Daniela itd..., tako da je zaista prelijepo to sto na ovom Balkanu postoje i imena poput Ammar, Emir, Aldin, Kerim, Asim, Vedad, Dzevad i sl...
Srbi i Hrvati imaju biblijska imena Marko,Petar,Pavle,Marija..... , ali takođe imaju narodna svoja imena koja im iz jezika proizilaze!
Bolje je pitanje zašto to Bošnjaci nemaju svoja narodna imena koja im iz jezika koji govore proističu?! , Turci ih imaju svoja uz islamska,Albanci takođe , jedino Bošnjaci ne!
Zašto je to tako nije mi jasno?! , ako je samo zato što ih Srbi i Hrvati imaju , onda je to zaista žalosno ako je to razlog pravi!
U cemu je problem sto bosnjaci/muslimani koriste arapska,turska, pa i perziska imena
Zasto bi smo isli u potragu za nekim novim imenima kada vec imamo imena koja koristimo
P.S. Ni vjera nam ne proistice iz naseg jezika, pa smo je opet prihvatili, i to na arapskom jeziku! Zato ne znam u cemu su problem imena!
P.S. I ruku na srce, ova strana imena su mi daleko ljepsa i misticnija od ovih domacih imena!
P.S. I ne, moje dijete se nece zvati Adnan zato da bi prkosio Ivanima i Savama, vec zato sto je ime Adnan dio moje vjere, tradicije, naslijedja, i kulture!A Boga mi i zato sto mi je ljepse od 99% domacih/bosanskih/slavenskih imena!
Last edited by Vozdra raja :-) on 20/01/2009 08:11, edited 2 times in total.
#397 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Super, hajde onda da predlozimo Hrvatima i Srbima da preuzmu nasa imena i tako rijesimo problem sarolikosti nasih imena!Hodidjed wrote: 3 osobe, svi pripadnici istog naroda, i svi se zovu istim imenom, ali su razlicitih vjeroispovijesti.
Po meni je to sasvim uredu.
- hrabren miloradovic
#398 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Nije problem nikakav! , samo kako nema onih iz rođenog jezika?! ,izgleda da su po tome Bošnjaci jedinstveni na svetu!!Vozdra raja@
A jos vece pitanje je zasto nekima smeta sadasnje stanje
U cemu je problem sto bosnjaci/muslimani koriste arapska,turska, pa i perziska imena
Zasto bi smo isli u potragu za nekim novim imenima kada vec imamo imena koja koristimo
P.S. Ni vjera nam ne proistice iz naseg jezika, pa smo je opet prihvatili, i to na arapskom jeziku! Zato ne znam u cemu su problem imena!
P.S. I ruku na srce, ova strana imena su mi daleko ljepsa i misticnija od ovih domacih imena!
P.S. I ne, moje dijete se nece zvati Adnan zato da bi prkosio Ivanima i Savama, vec zato sto je ime Adnan dio moje vjere, tradicije, naslijedja, i kulture!
A Boga mi i zato sto mi je ljepse od 99% domacih/bosanskih/slavenskih imena!
Izvini ali nikad mi neće biti jasno kako ti strana imena mogu biti bolja od rođenih , to je isto kao kad bi rekao mrzim svoj jezik je nije dovoljno dubok i mističan!
Imena domaćih imaš jako puno kao i stranih(izbor veliki) , a možeš i sam da ih izmisliš u duhu svog jezika , kao što neki i rade!
Npr. sa stećaka Mišljen i Hrabren , pa ima li išta lepše i mističnije!
Mistika je u jeziku na kojem izričeš ljubav i moliš se , a to je nadam se bosanski!!
p.s
Ivan i Sava su strana imena!
Opet gledajući svako će davati imena koja oće i koje mu se sviđa!
- hrabren miloradovic
#399 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Nije ni to ogroman problem!Vozdra raja wrote:Super, hajde onda da predlozimo Hrvatima i Srbima da preuzmu nasa imena i tako rijesimo problem sarolikosti nasih imena!Hodidjed wrote: 3 osobe, svi pripadnici istog naroda, i svi se zovu istim imenom, ali su razlicitih vjeroispovijesti.
Po meni je to sasvim uredu.
Srbi i Hvrati imaju biblijska imena , kao i Bošnjaci "kuranska" , ali vi jedini nemate narodna iz jezika , prava iskonska bosanska!!
#400 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Ok eto mi nemamo svoja jezicka imena, i evo stvarno sam se zabrigo zbog toga...
Kako god, arapska, turska, perziska imena su 1000 puta ljepsa od nasih imena. Barem meni!
Sta je sledeca tema, -zasto se muslimani mole na arapskom kad imaju svoj bosanski jezik??
Kako god, arapska, turska, perziska imena su 1000 puta ljepsa od nasih imena. Barem meni!
Sta je sledeca tema, -zasto se muslimani mole na arapskom kad imaju svoj bosanski jezik??