Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Jazz_Junkie

#101 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Jazz_Junkie »

Vozdra raja wrote: Amar i Ajdin mi zvuce daleko ljepse i misticnije od recimo Zoran ili Vladimir!!
Pa i meni ljepse i misticnije zvuci ime Friedrich, koje ima jos veoma lijepo znacenje, pa cisto sumnjam da cu djetetu dati to ime. Vladimir je jedno od najljepsih slavenskih imena ciji sam zvuk pokazuje na njegovu snagu sto se ne moze reci za ta aladinska imena koja si upravo spomenuo. Nije ovo neko vrijedjanje, ali dokle neki ovdje misle da imaju svako pravo da omalovazavaju sopstvena stara narodna imena, a da ocekivaju da im netko nece uzvratiti? Ne znam zasto je ova tema ponovo ozivljena kada se nije vodila kako treba od samog pocetka. Rijec nije o ljepoti imena nego o ocuvanju svojih imena, svog identiteta. Ocigledno je da su neki spremni prodati sve sto se moze prodati. Odakle ti bolan pravoslavlje? Nidje veze. Narodno ime nema veze sa vjerom covjece i kako je vec autor teme naveo, svi drugi muslimanski narodi gaje svoja narodna imena sem "Bosnjaka" koji se ubise pricajuci o Kulinu banu, kralju Tvrtku, bogumilima. Kod svakog naroda je to sasvim logicno da se gaje imena koja su proizasla iz svog maternjeg jezika. Nista lose u imenima Amar i Ajdin, ali izbrisati svoju povijest je zbilja nezabiljezen kurvaluk kojeg ja sem u Bosni nigdje nisam zabiljezio. Nek svatko daje imena kakva hoce, ali obicno stado djeci dodjeljuje imena misleci "da tako treba da bude". Uvijek se pojave ovi sentimentalni muslimani koje misle da su imuni na svaku kritiku. Ja sam covjek koji ne gaji taj nacionalni identitet i smatram ga samo prelaznom fazom covjekove gluposti. Ali, meni kao Bosancu i Slavenu ne mozes dokazati da je Ajdin ljepse ime od Vladimira, jer to je ime proizaslo iz mog maternjeg jezika koji je usput jedina supstanca koja me veze za BiH i umjetnost mog licnog izrazaja. Moj jezik je slavenski i ona imena koja su moji preci razvili iz tog jezika su vjecno moja imena, a ti prijatelju ludi za Abdulahima, Ajdinima, Mustafama itd. Kako sam vec rekao, nije negativno djetetu dati bilo koje strano ime i vazno je da bude lijepo, ali ime mu daj zato sto je lijepo a ne zato sto mislis da treba biti tako. Ako vec dajes strana imena, lati se rijecnika i prvo pogledaj sto znace. Mozda osvane dan kada u novinama kada procitam o nekom Tarkanu u Bosni sto ce biti vrhunac vaseg bosnjastva.
Svijet se voli sprdavati na racun Kineza i njihovih imena, ali Kinezu ne pada napamet da pokopa svoju historiju samo zato sto Chin Chong ne zvuci "liijepo" i "misticno" kao Albert ili Gabriel.
Rottweiler

#102 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Rottweiler »

Allahov poslanik Muhammed a.s. u jednom hadisu kaze:

"Vi cete na Sudnjem danu biti prozivani po vašim imenima i imenima vaših oceva. Zato nadjenite svojoj djeci lijepa imena."
emra_a

#103 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

Jazz_Junkie wrote:
Vozdra raja wrote: Amar i Ajdin mi zvuce daleko ljepse i misticnije od recimo Zoran ili Vladimir!!
Pa i meni ljepse i misticnije zvuci ime Friedrich, koje ima jos veoma lijepo znacenje, pa cisto sumnjam da cu djetetu dati to ime. Vladimir je jedno od najljepsih slavenskih imena ciji sam zvuk pokazuje na njegovu snagu sto se ne moze reci za ta aladinska imena koja si upravo spomenuo. Nije ovo neko vrijedjanje, ali dokle neki ovdje misle da imaju svako pravo da omalovazavaju sopstvena stara narodna imena, a da ocekivaju da im netko nece uzvratiti? Ne znam zasto je ova tema ponovo ozivljena kada se nije vodila kako treba od samog pocetka. Rijec nije o ljepoti imena nego o ocuvanju svojih imena, svog identiteta. Ocigledno je da su neki spremni prodati sve sto se moze prodati. Odakle ti bolan pravoslavlje? Nidje veze. Narodno ime nema veze sa vjerom covjece i kako je vec autor teme naveo, svi drugi muslimanski narodi gaje svoja narodna imena sem "Bosnjaka" koji se ubise pricajuci o Kulinu banu, kralju Tvrtku, bogumilima. Kod svakog naroda je to sasvim logicno da se gaje imena koja su proizasla iz svog maternjeg jezika. Nista lose u imenima Amar i Ajdin, ali izbrisati svoju povijest je zbilja nezabiljezen kurvaluk kojeg ja sem u Bosni nigdje nisam zabiljezio. Nek svatko daje imena kakva hoce, ali obicno stado djeci dodjeljuje imena misleci "da tako treba da bude". Uvijek se pojave ovi sentimentalni muslimani koje misle da su imuni na svaku kritiku. Ja sam covjek koji ne gaji taj nacionalni identitet i smatram ga samo prelaznom fazom covjekove gluposti. Ali, meni kao Bosancu i Slavenu ne mozes dokazati da je Ajdin ljepse ime od Vladimira, jer to je ime proizaslo iz mog maternjeg jezika koji je usput jedina supstanca koja me veze za BiH i umjetnost mog licnog izrazaja. Moj jezik je slavenski i ona imena koja su moji preci razvili iz tog jezika su vjecno moja imena, a ti prijatelju ludi za Abdulahima, Ajdinima, Mustafama itd. Kako sam vec rekao, nije negativno djetetu dati bilo koje strano ime i vazno je da bude lijepo, ali ime mu daj zato sto je lijepo a ne zato sto mislis da treba biti tako. Ako vec dajes strana imena, lati se rijecnika i prvo pogledaj sto znace. Mozda osvane dan kada u novinama kada procitam o nekom Tarkanu u Bosni sto ce biti vrhunac vaseg bosnjastva.
Svijet se voli sprdavati na racun Kineza i njihovih imena, ali Kinezu ne pada napamet da pokopa svoju historiju samo zato sto Chin Chong ne zvuci "liijepo" i "misticno" kao Albert ili Gabriel.

zelis reci da 600 godina nije historija? da Husejn,Muhamed itd nisu dio Bosnjacke istorije?

plus to sto ti zelis je utopija...daju li njemci imena koja su davali prije 1000 godina,daje li iko? koji normalan insan ce dati djetetu ime Tvrtko ili Jaroslav :-)
Rottweiler

#104 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Rottweiler »

Ako cemo se vec vracati precima, onda bi svi muskarci trebali da se zovu Adem (Adam) a zene Hava (Eva) :D
Jazz_Junkie

#105 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Jazz_Junkie »

emra_a wrote: zelis reci da 600 godina nije historija? da Husejn,Muhamed itd nisu dio Bosnjacke istorije?

plus to sto ti zelis je utopija...daju li njemci imena koja su davali prije 1000 godina,daje li iko? koji normalan insan ce dati djetetu ime Tvrtko ili Jaroslav :-)
500, a ne 600 godina. Problem je sto neki tih 500 godina dozivljavaju kao jedinu povijest BiH. Nijemci itekako daju imena koja su stara po 1000, ali danas imaju drukcije varijacije. Jaroslav i Tvrtko su veoma cesta imena medju drugim Slavenima koji nisu prodali svoj identitet i popljuvali svoju povijest. Vi Bosnjaci ste u BiH dozivjeli sudbinu Indijanaca: strana sila vam je iskorijenila kompletnu kulturu i nametnula tudju.
Van Halen

#106 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Van Halen »

Hoćeš reći da su Hrvati oduvijek imali svoju kulturu onakva kakva je sada. Onda zanemaruješ ogroman uticaj italijanske kulture na Dalmaciju, kao i mađarske na Slavoniju. Ali uvijek je lakše drugima pričati, a ne polaziti od sebe.
Jazz_Junkie

#107 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Jazz_Junkie »

Van Halen wrote:Hoćeš reći da su Hrvati oduvijek imali svoju kulturu onakva kakva je sada. Onda zanemaruješ ogroman uticaj italijanske kulture na Dalmaciju, kao i mađarske na Slavoniju. Ali uvijek je lakše drugima pričati, a ne polaziti od sebe.
Ma nitko nije zadrzao svoju kulturu. Ja uopce ne gajim nikakvu kulturu niti je imam. Dozivljavam se kao pojedinac koji zivi za buducnost, a ne proslost. Ali, posto je to ovdje veoma vazno, nisam mogao odoljeti da se ne osvrnem na ovo licemjerje ovdje. Utjecaj talijanske kulture na Istru i Dalmaciju datira jos iz epohe Rimskog imperija kada Hrvata-Slavena uopce nije ni bilo tu. Poslije je i Mletacka republika ostavila traga, ali ne toliko traga da medju Hrvatima danas najvise mozes naci imena Salvatore, Giovanni, Francesco ili Giuliani. Isto tako u Slavoniji nema Sándora, Tibora, Zoltana, Miklósa, Györgyia itd.
No, ne interesuje me kakv vi djeci imena dajete, ali onda se ostavite nekih bitnih i drzavotvornih detalja bh. povijesti kao sto su Kulin ban, Tvrtko i ostali, jer ih neki dozivljavaju kao mit. Iako mi ovi medievalni likovi nista ne znace, nisam zaboravio da su i oni dio bh. povijesti i zelim napomenuti neke ovdje da su Tvrtkovi, Vladislavi, Vladimiri i Radoslavi stvarali Bosnu, a ne sultanovi, begovi i age.
emra_a

#108 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

Jazz_Junkie wrote:
emra_a wrote: zelis reci da 600 godina nije historija? da Husejn,Muhamed itd nisu dio Bosnjacke istorije?

500, a ne 600 godina. Problem je sto neki tih 500 godina dozivljavaju kao jedinu povijest BiH. Nijemci itekako daju imena koja su stara po 1000, ali danas imaju drukcije varijacije. Jaroslav i Tvrtko su veoma cesta imena medju drugim Slavenima koji nisu prodali svoj identitet i popljuvali svoju povijest. Vi Bosnjaci ste u BiH dozivjeli sudbinu Indijanaca: strana sila vam je iskorijenila kompletnu kulturu i nametnula tudju.
sto je i normalno,,mali narod koji je prihvatio vjeru svojih vladara...sta drugo ocekivati? pa otidji bilo gdje.Sta je s katolicima iz Filipina i East Timora? odbacili citav budisticki identitet,,,danas su im imena identicna portugalskim,isto je s bosnjacima,cecenima itd.Pa i hrvatima,srbima velikim dijelom.Historija cini svoje svugdje
Ahmmed

#109 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Ahmmed »

Jazz_Junkie wrote:

A zašto bi se islamizacija ( očito je to tvoja poenta) ocijenila prodajom identiteta i pljuvanjem svoje povijesti???
Nisu li i naši zajednički preci, tvojom logikom, prodali identitet i popljuvali svoju povijest, doseljavanjem na Balkan i primanjem kršćanstva?
Koliko su danas među ostalim Slavenima, raširena staroslavenska imena koja su donijeli sa sobom iz svoje prapostojbine?

Tačno je da su Bošnjaci u svoj identitet, a recimo da je on dominantno slavenski,ugradili elemente osmanske kulture, u prvom redu kroz činjenicu da su postali muslimani. Ali, jesu li sačuvali svoj slavenski jezik? Jesu. Jesu li ( a koliko god mi rasne teorije išle na klinac) brakove sklapali skoro isključivo sa drugim slavenskim muslimanima,bez miješanja sa Osmanlijama? Jesu.
Jesu li u samu islamsku doktrinu ugradili lokalne elemente, koji imaju i paganske i kršćanske karakteristike?Jesu.
A ti kao da zaboravljaš koliki je osmanski uticaj bio na identitet bosanskohercegovačkih pravoslavaca i katolika.
Koliko se tih elemenata još uvijek, u ogromnoj mjeri može naći u njihovom govoru, načinu stanovanja, ishrani, čak i odijevanju....( Prošetaj malo po selima oko Kiseljaka, Vareša, Fojnice, pa ćeš još uvijek naći katolkinje koje nose dimije, a sve do šezdesetih godina prošloga stoljeća, dakle 20 stoljeća,starije žene iz sarajevskih gradskih pravoslavnih obitelji, nosile su dimije)
Da ne govorimo o redovnim novčanim prilozima koje su muslimani ostavljali u recimo, sarajevskom samostanu Sv. Ante, a još uvije to čine, ili redovnim odlascima pravoslavaca i katolika u turbe Sedam braće na Bistriku. Sinkretizma, na sve strane, i neka ga. Jer on obogaćuje i nadopunjava identitete svih nas.

Dakle, ne sastoji se identitet samo od vjere i imena koje čovjek nosi. I bez obzira što Petar, Luka, Matej, Pavle, Ana, Marija, Inga, Bruno, Karla, Dora, Josip,Renata, Ante, Andrija,Valentina, Marko, Lidija, Katarina, Dominik, Stjepan....nisu slavenska imena, a česta su među Slavenima,ja ne mislim da su oni koja ova imena nose prodali svoj identitet i popljuvali svoju povijest....

Ili za jedne vrijede jedni, a za druge sasma drugačiji uzusi?
Jazz_Junkie

#110 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Jazz_Junkie »

Ahmmed wrote: A zašto bi se islamizacija ( očito je to tvoja poenta) ocijenila prodajom identiteta i pljuvanjem svoje povijesti???
Nebi se ocijenila u nekim drugim narodima, ali u Bosni se upravo to dogodilo.
Nisu li i naši zajednički preci, tvojom logikom, prodali identitet i popljuvali svoju povijest, doseljavanjem na Balkan i primanjem kršćanstva?
Koliko su danas među ostalim Slavenima, raširena staroslavenska imena koja su donijeli sa sobom iz svoje prapostojbine?
Oni su adaptirali tu novu kulturu, novu vjeru, ali nisu potisnuli svoja staroslavenska imena iz prakse. Sva danasnja slavenska imena imaju svoje korijene u tim staroslavenskim imenima, iako su mnogi moderne varijacije. Sirenje krscanstva na Balkanu je bilo slanje puka u ropstvo kao sto se desilo i sa islamizacijom. Te vjere su direktno odgovorne za svo proljevanje krvi na Balkanu.
Tačno je da su Bošnjaci u svoj identitet, a recimo da je on dominantno slavenski,ugradili elemente osmanske kulture, u prvom redu kroz činjenicu da su postali muslimani. Ali, jesu li sačuvali svoj slavenski jezik? Jesu. Jesu li ( a koliko god mi rasne teorije išle na klinac) brakove sklapali skoro isključivo sa drugim slavenskim muslimanima,bez miješanja sa Osmanlijama? Jesu.
Sacuvali su jezik, ali ne i svijest. Za to ih i ne optuzujem, jer tzv. nacionalni preporod pocinje tek od 1830ih. Razlika je u tome da kod Bosnjaka nacionali preporod pocinje 1993. godine od kada i datira prica o Tvrtku i Kulinu banu u svrhu nagle izgradnje nacionalnog identiteta za narod koji mora biti jedne vjere. Ja kao ateist niti zelim niti mogu biti dio tog naroda. I naravno, nema sumnje da su Bosnjaci domace i autohtono pucanstvo BiH, sto i jeste razlog mog cudjenja zasto su isti toliko odbojni prema svojim narodnim imenima, dozivljavajuci iskljucivo arapska imena kao svoja. Medievalne licnosti bh. povijesti se vade iz podruma kada treba dokazivati autohtonost i tu zavrsava bosnjastvo.
Jesu li u samu islamsku doktrinu ugradili lokalne elemente, koji imaju i paganske i kršćanske karakteristike?Jesu.
A ti kao da zaboravljaš koliki je osmanski uticaj bio na identitet bosanskohercegovačkih pravoslavaca i katolika.
Koliko se tih elemenata još uvijek, u ogromnoj mjeri može naći u njihovom govoru, načinu stanovanja, ishrani, čak i odijevanju....( Prošetaj malo po selima oko Kiseljaka, Vareša, Fojnice, pa ćeš još uvijek naći katolkinje koje nose dimije, a sve do šezdesetih godina prošloga stoljeća, dakle 20 stoljeća,starije žene iz sarajevskih gradskih pravoslavnih obitelji, nosile su dimije)
To je vrlo dobro poznato. Ako zelis vise o tome, procitaj knjigu Ivana Lovrenovica "Bosanski Hrvati". On pise kako je njegov djed uoci Drugog svjetskog rata sa fesom otisao u Zagreb.
Da ne govorimo o redovnim novčanim prilozima koje su muslimani ostavljali u recimo, sarajevskom samostanu Sv. Ante, a još uvije to čine, ili redovnim odlascima pravoslavaca i katolika u turbe Sedam braće na Bistriku. Sinkretizma, na sve strane, i neka ga. Jer on obogaćuje i nadopunjava identitete svih nas.
Dobro, to je tvoje misljenje kao vjernika. Ja vjeru ne dozivljavam kao bogacenje identiteta, jer mi takav identitet nije potreban u daljem razvoju, afirmaciji i prezivljavanju. No, to je druga tema.
Dakle, ne sastoji se identitet samo od vjere i imena koje čovjek nosi. I bez obzira što Petar, Luka, Matej, Pavle, Ana, Marija, Inga, Bruno, Karla, Dora, Josip,Renata, Ante, Andrija,Valentina, Marko, Lidija, Katarina, Dominik, Stjepan....nisu slavenska imena, a česta su među Slavenima,ja ne mislim da su oni koja ova imena nose prodali svoj identitet i popljuvali svoju povijest....
Pa ja u proslim postovima i kazem da nije lose nadijevati strana imena, ali da zbog toga ne treba potpuno iskorijeniti svoja. Tek u bivsoj Jugi dolazi do ozivljavanja slavenskih imena medju urbanim Bosnjacima. Kod Hrvata i Srba imas latinskih, grckih, germanskih imena, ali slavenska imena su jos uvijek najvise u praksi. Ne zelim se stalno ponavljati i vidim da si pametan momak s kojim se moze diskutovati za razliku od ove emre ili kako se vec zove.
Sto ti znaci uzus?

Pozdrav
Air Ramiz

#111 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Air Ramiz »

Bosnjaci trebaju da njeguju izvorna muslimanska imena jer je to dio nase tradicije koja se oblikovala 500 godina, a pojam muslimanskih imena se odavno uvrijezio i odnosi se na imena koja se vezu za islamski civilizacijski krug, a porijeklom su iz arapskog, turskog i perzijskog jezika. Na taj nacin mi pokazujemo da se ne stidimo islama kao bitne komponente nase tradicije. To vrijedi i za ateiste Bosnjake, na taj nacin pokazuju da postuju vlastitu tradiciju. Prije nadijevanja imena potrebno je da se roditelji upoznaju sa znacenjem imena, a ne da nadjevaju ime prema zvucnosti, jer onda komotno mozes nadjenuti ime iz video igrica, Matrixa i nekih od mnogobrojnih sredstava za čišćenje. S druge strane prezimena su najčešće slavenskog porijekla, odnosno imaju nastav -ić, što u kompletu pokazuje naš identitet. Mi smo slavenski muslimani, i ne stidimo se ko smo.

Naravno uvijek se pojavi kompleks manje vrijednosti ili hronicno neznanje pa tako i plejada imena koja ništa ne znače, ema, ena, anel, elvir, elvis, denis, dado, ida, nina, maja itd. Sto je jos gore na selima se desava prekrajanje pravih muslimanskih imena, senad u sunid, ubacis novo slovo i ti si kralj dobio si brand name, jusuf u jusmir, samir u esmir (malo kombinatorike, izmjesaju se slova), sulejman u suljkan itd.

Kod katolika cete vidjeti imena prema apostolima kao i mnogobrojna biblijska imena (sto nema veze sa slavenskim imenima), slicno kao i kod pravoslavac. Vracanje na X vijek i prdimira, gorcina, krsimira, i bogdragiznastasvene je anahrono.
Ahmmed

#112 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Ahmmed »

Za početak, uzusi su pravila, u širem kontekstu i kriteriji.

Volio bih da mi pojasniš zašto je islamizacija u slučaju BiH prodaja identiteta, a slučaju drugih naroda to nije.

Također, bilo bi zanimljivo prisjetiti se koliko se o srednjevjekovnoj Bosni učilo u školama, koliko je taj period bosanskohercegovačke povijesti namjerno zanemarivan, te da li su za to isključivi krivci Bošnjaci?
Ili, se pak, u tome mogu vidjeti i intence određenih velikodržavnih ideja po kojima je BiH uvijek bila dio srpskog, odnosno hrvatskog teritorija?

Kad je o imenima riječ, mogu se složiti da su se slavenska imena u velikoj mjeri zadržala kod katolika i pravoslavaca, pogotovo ovih potonjih, čija je crkva nacionalno organizirana, pa je u skladu s tim i najveći broj imena koja nose slavenski pravoslavci, upravo slavenskoga korijena. Ne tvrdim da ih nema među katolicima, dapače, no jedan veliki broj katoličkih imena zapravo je biblijskoga podrijetla, donekle prilagođen prostoru na kojem živimo.
No, isto je tako i sa Suljom, Mujom, Hasom,Fatom,Ahmom, Hamom, Ramom, Minom, Dilom, Raskom, Timkom, Timom, a imamo i četiri ženska imena potpuno slavenska :D : Plema, Muškija, Bisera i Zlata( Zlatija). ( dva potonja se mogu naći i kod pravoslavaca i kod katolika)

Ni ja nemam, kao ni ti, nekakve posebne sentimente prema Kulinu-banu,Tvtku, Ninoslavu,Kosačama.....Kao ni prema sultan Fatihu, Husein-kapetanu Gradaščeviću. Moguće je među njima bilo itekako dobrih ljudi, jedan je sigurno bio sjajan vojskovođa, no to im ne uklanja njihovu osnovnu karakteristiku:Riječ je ovladarima u feudalnom sistemu vlasti, koji, jednostavno ne ljubim plaho. I sve njih registriram kao činjenicu i dio povijesti moje zemlje.

Pomenuo si u pretposljednjem postu one koji su gradili i one koji nisu gradili Bosnu. Vjerojatno ću starim forumašima biti odveć dosadan, ali opet ću ponoviti jedan moj razgovor sa prof.dr Ivom Goldsteinom, koji me, prije nekoliko godina, mladog i nadobudnog naružio i to dobro, što se izrazih prilično loše o određenim periodima Osmanske vlasti....Otprilike mi je ovako rekao:
" Slušajte, mladiću, po definiciji, Osmanlije se mogu okarakterizirati okupatorima. No, bilo je okupatora i okupatora. Ne treba ih glorificirati, no nisu ni za prezira,uzme li se u obzir kontekst vremena u kojem su stvarali i imali carstvo. A kakva god da je Bosna danas, trebate znati da avnojevske granice vaše zemlje, u priličnoj mjeri morate zahvaliti upravo Osmanlijama."

Što se tiče vjere kao identiteta, odnosno njegovog dijela, poštujem, naravno, tvoj stav. Meni to jeste važan dio identiteta, ali to je već tema neke druge emisije.
munevera44

#113 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by munevera44 »

..
Last edited by munevera44 on 04/10/2008 21:32, edited 1 time in total.
sheilak

#114 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by sheilak »

Dopustati da te religija ili porijeklo ograničavaju u davanju imena, meni je, u najmanju ruku, glupo. Naravno da imena trebaju biti lijepa jer , po nekima, odredjuju i karakter onih koji ih nose. Toliko ima prelijepih imena, u svim religijama, po cijelom svijetu i uzivanje je odabirati ono koje je tebi najljepse. Moje ime je Šeila - negdje se Indija navodi kao porijeklo, negdje keltske zemlje, a negdje arapske . Znacenje je isto tako razlicito. Izvorno nema veze sa nasim podrucjem - bitno je da se mojim roditeljima svidjelo. Tim cu se i ja povoditi, kad, aBd jednog dana, svome djetetu budem davala ime - dakle, samo njegovim lijepim znacenjem i zvukom. :)
emra_a

#115 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

Ne znam i ja prvi put cujem za ime Mumna

mozda je neka skracenica od Mumina

u Bosni su bosnjaci otkad je islam dosao davali islamska imena i sta ima da se mjenja? tako ce ako Bog da biti uvijek

moji bi se poubijali kad bi im dosla sa sinom Tvrtkom...za moju majku je to "vlasko" ime i gotovo..za mene je Bosnjacko,ali dio istorije...isto kao sto skandinavci znaju za Tora,Freja itd...ali ne daju ta imena vise..to im je dio istorije
Hodidjed

#116 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

emra_a wrote:Ne znam i ja prvi put cujem za ime Mumna

mozda je neka skracenica od Mumina

u Bosni su bosnjaci otkad je islam dosao davali islamska imena i sta ima da se mjenja? tako ce ako Bog da biti uvijek

moji bi se poubijali kad bi im dosla sa sinom Tvrtkom...za moju majku je to "vlasko" ime i gotovo..za mene je Bosnjacko,ali dio istorije...isto kao sto skandinavci znaju za Tora,Freja itd...ali ne daju ta imena vise..to im je dio istorije
Stvarno me ne interesuje sta neko (ukljucujuci uzu i siru familiju) misli o imenima moje djece. Ako se njima (mojoj djeci) ne svidja neka ih promijene kad navrse 18 i tacka.
Ali, da im dajem "lijepa muslimanska imena" kao Irhad (zahod) ili Mensud (nuzda) ili Entezam (portir) ne pada mi na pamet.
De ne pominjem prezimena. Hvala bogu pa se ne prezivam Dzudza (niko i nista, "0" od covjeka) ili Poturak (ovo ne treba ni objasnjavati).
Bolje djeci dati ime koje ne predstavlja nesto na nekom jeziku, nego ga izvrtati.
A to Mumna je katastrofalno. Isto MUMIJA.
Hodidjed

#117 Re:

Post by Hodidjed »

zlata wrote:MIRZA...Valjda nije PRINC...na nasem jeziku...vec...KRALJEVIC?

Eto..ispravljamo Turke...a mi se svi polatinili!!

Sto mi najvise busi usi..nisu Orijentalna imena...NEGO...ova novokomponovana...koja ne znace...nista, a zvuce k'o zenska. Zvuce kao nesto sa Istoka...ali u biti...izmisljena imena...frustriranog naroda.

Sta fali Mehmedu, Omeru, Ibrahimu? Umiru. Radjaju se Aneli, Saneli, i slicni. Sta fali Hrvoju, Prizdi, Gospi, Zlati, Vlasti?

Najprije...procesom islamizacije...si dijelimicno "denativiran"...izcupan iz korjena. Etnicki "neutraliziran"..preorijentiran..da gledas prema istoku. Vremenom..i sekularizacijom...pod pritiskom antiislamizma...a i islamista...totalno se gubis. Improviziras identitet...improviziras svoje narodno ime...improviziras osobna imena. Samo ti jos ostaje...zemlja...a i nju ti otimaju.

Sto se tice katolika i pravoslavaca...zanima me...kako krste sve te Slavene, Zorane i Gorane? Valjda za krstitke moraju imati imena svetaca?
100 % u pravu.
Samo da dodam: na bliskom istoku nema segregacije po imenima. Svi imaju arapska imena, bez obzira na vjeroispovijest.
Samo kod nas je doslo do distinkcije, a nije trebalo. Imena su trebala ostati slavenska u vecini slucajeva.
Hodidjed

#118 Re: Prisvajanja

Post by Hodidjed »

Vasko wrote:Citajuci katolicka i muslimanska imena pa zapazih par imena sto su me uvijek zbunjivala a ljudi su za njih govorili da su medunarodna. Naprimjer ime Mirela u muslimanskoj listi imena ne postoji a u katolickim imenima postoji, mada su ga muslimani u zadnje vrijeme preuzeli.
Drugo ime je Alma (lat. loving, sweet, title of the Blessed Virgin Mary) ili cak ime Mira koje sam pronasao u muslimanskoj listi imena. Ta prisvajanja imena me zacuduje. Interesanto :run:
Svaka cast na komentaru.
U pravu si. Mnogi "upiru" u tome da se dijele po imenima, ali ne uspijeva neobrazovanom pucanstvu, pa pogrijesi kada muslimanskom djetetu da katolicko ime, ili obrnuto.
Uostalom, i trebalo bi da je tako: DA SE NE DIJELIMO PO IMENIMA, AKO SE DIJELIMO PO VJERI.
Hodidjed

#119 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

Ahmmed wrote:
Jazz_Junkie wrote:

A zašto bi se islamizacija ( očito je to tvoja poenta) ocijenila prodajom identiteta i pljuvanjem svoje povijesti???

A cija su to imena, ako nisu slavenska? Jevrejska mozda?
Hodidjed

#120 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

Stvarno nemam nista protiv, ali pogledajte ovu plejadu inacica i izvedenica: Alma, Elma, Emela, Amela, Amila, Selma, Belma, Amra, Emra, ARma (?), ma show zivi :-)
Da ne kazem da je samnom u osnovnu skolu, u isti razred islo 3 Samira, 2 Emira, 2 Dina, 2-je Amre. Ma katatrofa...
I kad izmedju svega toga cujem da se neko zove Kristina, a meni drago :-D (odmah se sjetim pjesme Zdravka Colica) :lol:
neprilagodjena

#121 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by neprilagodjena »

Stari_dub wrote:Imena u Bosni i Hercegovini su u principu pravi mix kao malo gdje u svijetu. Rijetko koji narod je dopustio sebi da izgubi svoja izvorna imena tj. imena iz svoga jezika, tako npr. Bošnjaci-musilmani su apsolutno izgubili svoja imena Slavenska, imena svoja su izgubili prelaskom na islam, tako npr. koriste arapska, turska i perzijska imena za koja im treba rijecni da skontaju šta znace. Ali arapi naravno imaju svoja, turci svoja i nesto arapski, iranci po najvise svojih itd... samo Bošnjak je sva svoja odbacijo prelaskom na islam.
Drugi narodi tj druge vjeroispovjesti u Bosni kao što su pravoslavci katolici zadržali su svoja slavenska (aferim)
Evo neki primjera i to školski kod muslimana bosanski:
Šemska (arap.) - na slav. tj. bosanskom jeziku SUNCICA
Esad (arap.) - na slaven. jeziku tj. bosanskom LAV
Džula (tur.) - na slaven. jeziku tj. bosanskom RUŽA
Mirza (perz.) - na slaven. jeziku tj. bosanskom - PRINC itd...
U Kur'anu svetoj knjizi muslimana kaže se da se daju ljepa imena djeci pa eto dajite LAV, SUNCICA, RUZA , PRINC što imena tih znacenja se daju na arapskom turskom i perzijskom ! :shock:
Nemam namjeru da svom djetetu dadnem neko arapsko,tursko ili perzijsko ime,ima puno ljepih bosanskih imena,to mi je dovoljno.
A sad gledam u drustvu i izvlace se neka nasa imena za koja ja nikad nisam cula :roll: :roll: to mi je stvarno bezveze.
Al hajd svakom svoje.
JThomas

#122 Re: Prisvajanja

Post by JThomas »

Hodidjed wrote:
Vasko wrote:Citajuci katolicka i muslimanska imena pa zapazih par imena sto su me uvijek zbunjivala a ljudi su za njih govorili da su medunarodna. Naprimjer ime Mirela u muslimanskoj listi imena ne postoji a u katolickim imenima postoji, mada su ga muslimani u zadnje vrijeme preuzeli.
Drugo ime je Alma (lat. loving, sweet, title of the Blessed Virgin Mary) ili cak ime Mira koje sam pronasao u muslimanskoj listi imena. Ta prisvajanja imena me zacuduje. Interesanto :run:
Svaka cast na komentaru.
U pravu si. Mnogi "upiru" u tome da se dijele po imenima, ali ne uspijeva neobrazovanom pucanstvu, pa pogrijesi kada muslimanskom djetetu da katolicko ime, ili obrnuto.
Uostalom, i trebalo bi da je tako: DA SE NE DIJELIMO PO IMENIMA, AKO SE DIJELIMO PO VJERI.
pada mi na pamet recimo Sabina, ili Armin, imena koja se danas daju kao muslimanska :)
emra_a

#123 Re: Prisvajanja

Post by emra_a »

JThomas wrote:
Hodidjed wrote:
Svaka cast na komentaru.
pada mi na pamet recimo Sabina, ili Armin, imena koja se danas daju kao muslimanska :)

Sabina je muslimansko ime

Sabina Female Flower

http://www.yanabi.com/activeweb.cfm?a_i ... Gender=All
emra_a

#124 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by emra_a »

Hodidjed wrote:Stvarno nemam nista protiv, ali pogledajte ovu plejadu inacica i izvedenica: Alma, Elma, Emela, Amela, Amila, Selma, Belma, Amra, Emra, ARma (?), ma show zivi :-)
Da ne kazem da je samnom u osnovnu skolu, u isti razred islo 3 Samira, 2 Emira, 2 Dina, 2-je Amre. Ma katatrofa...
I kad izmedju svega toga cujem da se neko zove Kristina, a meni drago :-D (odmah se sjetim pjesme Zdravka Colica) :lol:

ja sam Emra :D

emra je od Amra( arapsko ime koje znaci princeza)

http://www.babyhold.com/list/Muslim_Bab ... a/details/
Hodidjed

#125 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hodidjed »

emra_a wrote:
Hodidjed wrote:Stvarno nemam nista protiv, ali pogledajte ovu plejadu inacica i izvedenica: Alma, Elma, Emela, Amela, Amila, Selma, Belma, Amra, Emra, ARma (?), ma show zivi :-)

ja sam Emra :D

emra je od Amra( arapsko ime koje znaci princeza)

http://www.babyhold.com/list/Muslim_Bab ... a/details/
E, tu smo :)
Nego, deder, sto si ti Emra, a nisi Amra?
Post Reply