idealnaM wrote:HAVANA wrote:Ok.Sad zamislimo muškarca koji radi u sudu,voli šorc i starke,uzima pauze za fitnes...jako je dobar u svom poslu a ne dozvoljavaju mu da se tako odijeva i ponaša.Zašto mu je to zabranjeno?

Brkas pojmove.Svaka ozbiljna institucija ima kodeks i pravilo ponasanja i oblacenja..nigdje ni u kojem pravilniku ,koji je meni dosao do ruke ne pise da se ne smije nositi neko pokrivalo za glavu..niti da odjeca mora biti kratka ,uska i prozirna..

..(mada to nekima ide na ruku)..međutim,postoji misljenje,da djevojke i zene sa maramom,ne studiraju,ili ako studiraju da je to FIN,i ako rade da je to kao nastavnici vjeronauke

...To nekima smeta...mislim smeta im vidjeti...ženu muslimanku u svim porama života,sa hidžabom...još ako je uspješna..huh...onda udri i drvljem i kamenjem...
Brkate vi.
Ne smeta meni niko ali moraju postojati kodeksi ponašanja i oblačenja u državnim institucijama...
Zakonski je određeno šta i kako se smije ,kada je pauza...
Vi to gledate samo sa jedne strane,ja to malo drugačije posmatram.
Ako bi samo jedna grupa imala određena prava i da su im ta prava zakonski omogučena onda bi i svi drugi trebali imati svoja prava a imali bi i zakonsko uporište da ih ostvare.Tu već dolazimo do problematičnih stvari je šta ćemo sa katolicima,jehovinim svjedocima,pravoslavcima,hare krishna,(pa i rastafarijancima

)...
bosniak.m wrote:bez_ideje wrote:Ma nemam ja nista protiv marame u uredu,meni je to sasvim ok !
Al ako ce se mimo predvidjenog,uzimate pauze za namaze,automatski ce ovaj uzeti pauzu za fitness,ona za jogu.......i ode kredibilitet firme u nepovrat....
Izgled da porediš namaza sa jogom, fitnessom? To dvoje nema veze. Namaz nije gimnastika. Fitness i joga se mogu prakticirati izvan radnog vremena. Namaz je, ipak, vre,emski tačno precizirana obaveza.
BHF_Manijak wrote:Ja jos nisam cuo da je neko nekom dao pauzu za namaz,ako iam takvih radnih mjesta,javi te

jedino ako gazda nije vjernik pa da izadje u susreta,a inace...teko,nemoguce gotovo,posebno ne u drzavnim institucijama,tako da ne brinite,nema pauzi za namaz
kad fino dodjes kuci,naklanjaj sta ti je rpeostalo,a Allah Milostivi ce to ukabulit ako Bog da!!

Opet stavljate svoje ispred drugih
Nekom je joga bitna kao tebi namaz,što ti to ne smatraš ispravnim to je tvoj problem.
Zato i moraju postojati pravila,sto ljudi,sto čudi.
A to da nema u državnim institucijama:
Probaj otići petkom na carinu.
Zamisli kad radiš posao,sve organizuješ da ti roba krene u utorak i stigne u petak do 10h na carinu jer ti u subotu treba u firmi a i šofer je vozio 2000km ,žurio jer mora završiti u petak da bi stigao u subotu u sloveniju i natovario turu za francusku a ako zakasni tura od te sedmice propada i to ga košta 2700eura.Ako on ne stigne krivac sam ja.
I sve se to završi,frka,panika,gužva ulazi na carinu kad

nema carinika ,džuma.
Trči,ganjaj, ima li kakav ante da potpiše,nadješ antu,ante lud.Kod njega 50 predmeta

umjesto 20 recimo,šansa je velika da neće stići završiti...
Haj ti sad objasni slovencu a i samom sebi zašto je to tako u državnoj instituciji sa određenim radnim vremenom.
Eh onda dođe onaj kojeg ne bi,dje ste navalili????

Kakva je žurba?Dalje neću,o kafama i momentalnoj predanosti poslu,nerviram se.
Neka svako živi i radi ono što smatra ispravnim ali nek ne opterećuje druge ljude oko sebe.
Zna se kakvo je društveno uredjenje ove države i onda neka nam to i bude vodilja u ponašanju,poslovanju...
Svako odstupanje od toga daje pravo i drugima da nešto zahtijevaju,tu već nastaje haos.
Red mora postojati.
Vjera je privatna i lična stvar svakog pojedinca(i sam ih imam dosta u porodici)i ne treba je javno isticati i forsirati.
Istinski vjernik ne opterećuje druge ljude svojim vjerovanjem i ne nameće nikome svoj način razmišljanja i ponašanja kao jedini ispravan.
Opet ja na ovim temama