Hfz. Sulejman Bugari
-
kub lajkan
Pa da je neko to tvrdio onda bi imalo smisla razglabati o tome...
-
mirness
mozda mi se i uciniloMaksim wrote:Ti i tvoji pokvareni narodi.... tko je pokvaren? Nijemci koji su maltene izmislili svu tehnologiju, koji su dali uopce najveci doprinos zajedno sa Rusima, Austrijancima, Madjarima i evropskim jevrejima naucnom napretku (mada eticki nitko nije napredan) ili Arapi, koji zive u klanovima poput onih u kamenom dobu, cija vecina mozda nikad nije vidjela sijalicu i bori se protiv skorpiona i zmija po pustinjama?
-
kub lajkan
Onda prokomentarisi i ovo:mirness wrote:mozda mi se i uciniloMaksim wrote:Ti i tvoji pokvareni narodi.... tko je pokvaren? Nijemci koji su maltene izmislili svu tehnologiju, koji su dali uopce najveci doprinos zajedno sa Rusima, Austrijancima, Madjarima i evropskim jevrejima naucnom napretku (mada eticki nitko nije napredan) ili Arapi, koji zive u klanovima poput onih u kamenom dobu, cija vecina mozda nikad nije vidjela sijalicu i bori se protiv skorpiona i zmija po pustinjama?
valajbeg wrote:btw. zalim jos rec kad vec spominjem pokudjenost filozofije:..
kad su arapi par vjekova poslje primanja islama trazili da prevedu djela aristotela i drugih filozofa o tome dali im to treba dozvoliti su odlucivali neki svecenici i bili su protivv sve dok jedan nije rekao da to treba uraditi iz razloga sto: "NE POSTOJI NAROD NA CIJI JEZIK SU PREVEDENA TA DJELA A DA SE ON NAKON TOGA IJE POKVARIO"!!!
-
kub lajkan
Na ovoj temi sam procitao jako lijep post kojeg je napisao Ahmmed pa mi se bilo kakvo prepucavanje ovdje cini suvisnim...
Mislim da nema potrebe, a ni razloga...
Mislim da nema potrebe, a ni razloga...
-
Maksim
Svaka cast Arapima koji su doprinijeli matematici, ali Arapi su zapravo brojcani sistem preuzeli od Indijaca a uveli su broj Zero sto znaci nula i s time mogucnost da se racuna ka -1,-2,-3.....mirness wrote:ponavljam se s ovim citatom al dok je maxima i slicnih mora seMaksim wrote:Ti si vec sam sebi iskopao klopku, Velajbeze. Ako netko nije tvog uvjerenja (ako ti i tvoji istomisljenici znaju uopce sto je to biti uvjeren u nesto), znaci on se kategorise kao netko kome je nesto drugo prece od tvog bogusa Allaha. Sto je nekom prece nema apsolutno nista s tim da li netko vjeruje ili ne.
Filozofija je povod razmisljanja. Ne moras ti biti misljenja nekog specificnog filozofa, ali filozofija uci covjeka da razmislja svojim mozgom, da bude skeptican i da trazi. Ti i tvoji pokvareni narodi.... tko je pokvaren? Nijemci koji su maltene izmislili svu tehnologiju, koji su dali uopce najveci doprinos zajedno sa Rusima, Austrijancima, Madjarima i evropskim jevrejima naucnom napretku (mada eticki nitko nije napredan) ili Arapi, koji zive u klanovima poput onih u kamenom dobu, cija vecina mozda nikad nije vidjela sijalicu i bori se protiv skorpiona i zmija po pustinjama?
Sto ti mislis? Da si mozda metafizican ili sta? Tebi slicni su oduvijek imali tendencije da upadaju u stvari kojima nisu dorasli, ali to cine jer vide da je to jace od njih i da bi to moglo znaciti kraj vaseg totalitarno-kleroautoritetskog razmisljana po sloganu "pored boga na svijetu ima i njegov zamjenik".....
Usput, sto ti uopce hoces da kazes?
"Es gibt nichts mehr zu sagen... und doch hat er nichts gesagt" (Max Frisch)
Što su nam to uopće muslimani dobra donijeli?"
"Matematiku", dobacit će iznenada student informatike iz zadnjeg reda.
"Decimalni sustav, brojke koje i danas nazivamo arapskim, nepoznanicu 'x' i revolucionarnu nulu nakon koje svijet nikad neće biti isti. I trigonometriju i algebru, koja se zove tako po Kitab Al Jabru, djelu čuvenog matematičara Al-Hawarizmija. Po kojemu je, usput, svoj naziv dobio algoritam.
"Dobro", nevoljko će priznati Benedikt XVI. vođa Narodnog Fronta Europe – slažem se da su brojke i algebra dvije stvari što...
"I geografija – sjetit će se treći student.
"I filozofija. Svojim prijevodima u mračnom su nam srednjem vijeku spasili grčku filozofiju. Izradili su prvu kartu svijeta, prvi izračunali opseg Zemlje i otkrili heliocentrični sistem. Sagradili su prvi opservatorij, utemeljili modernu astronomiju i s Istoka nam donijeli kompas. I papir. I rižu.
"U redu, dovoljno je", iznervirat će se Papa.
"I šećer, naranču, limun, breskvu", nastavit će studenti – prešu za ulje, sustav navodnjavanja i uopće modernu poljoprivredu. Pamuk, tekstilnu industriju i modu. Jakna je arapski izum. Konstruirali su prvu cameru obscuru i utemeljili optiku. Onda qitara. Da, gitara. I kava.
"Da, očito", procijedit će Benedikt s katedre – ali osim matematike, geografije, filozofije, astronomije i gitare...
"I farmakologije – dodat će nadobudna studentica. U vrijeme kad se Europa gušila u smradu i bolestima, Arapi su nam dali sapun i parfem, objasnili da se zaraza širi zagađenom vodom, te donijeli čuveni Qanun Ibn Sine, prvu enciklopediju lijekova i eliksira – pardon, al-iksira. Najzad upravo su arapski alkemičari – alkemija, od al-kimya – očevi moderne kemije. Između ostalog otkrili su lužine i barut, izmislili destilaciju i dobili al-kuhul. Zvuči poznato?
"Da, alkohol" - Kimnut će netko – alkohol će nam zaista nedostajati kad odu.
"U redu", planuo je konačno Benedikt XVI. – ali osim decimalnog sustava, brojeva, algebre, matematike, filozofije, karte svijeta, kompasa, papira, riže, šećera, pamuka, navodnjavanja, camere obscure, optike, jakne, gitare, kave, parfema, sapuna, alkohola, farmacije, higijene i moderne kemije, što su muslimani ikada učinili za nas?
Što su nam, dakle, muslimani novoga donijeli osim zla i neljudskih stvari? – čita s papira studentima regenburškog sveučilišta Joseph Ratzinger, sav u svili i kadifi, zanemarujući za tu prigodu ne samo činjenicu da su mu muslimani donijeli i to što na sebi nosi, i papir s kojeg čita, veći neumoljivu činjenicu da su čak i koncept sveučilišta preko Španjolske u Europu donijeli upravo Arapi.
No, druze, znas li kad je to bilo? Znas li ti kad je bilo to vrijeme kada su Arapi bili opasni strucnjaci botanike i alhemije? Sve u svemu, to nije nista spram stvari koje su izumili npr. Nijemci.
Islamski klerofasisti smiju svakog optuzivat za sve, al kad se u njih dirne, odma su masovne demonstracije, paljevine ambasada (mada se one i trebaju paliti, ali iz drugih razloga) itd......
Sloboda misljenja je najvaznije. Ako to nekom oduzmes, ubio si ga. Ja ti kazem sto mislim, svidjalo se tebi to ili ne.
-
Murisno1
pa što se buniš što se jusuf slobodno izrazio i izrekao svoje mišljenje o tebi ?Maksim wrote:
Svaka cast Arapima koji su doprinijeli matematici, ali Arapi su zapravo brojcani sistem preuzeli od Indijaca a uveli su broj Zero sto znaci nula i s time mogucnost da se racuna ka -1,-2,-3.....
No, druze, znas li kad je to bilo? Znas li ti kad je bilo to vrijeme kada su Arapi bili opasni strucnjaci botanike i alhemije? Sve u svemu, to nije nista spram stvari koje su izumili npr. Nijemci.
Islamski klerofasisti smiju svakog optuzivat za sve, al kad se u njih dirne, odma su masovne demonstracije, paljevine ambasada (mada se one i trebaju paliti, ali iz drugih razloga) itd......
Sloboda misljenja je najvaznije. Ako to nekom oduzmes, ubio si ga. Ja ti kazem sto mislim, svidjalo se tebi to ili ne.
- Ahmmed
Valajbeže, nije svejedno šta insan čita
Ali, isto tako, postoje razlozi zbog čega se određen stvari čitaju, jel tako?
Dalje, zar misliš da je problem čitati Aristotela i Platona, eto uzimam njih dvojicu samo, i isto tako čitati Kur an i na arapskom i na bosanskom, možda ga znati napamet?? 
- Ahmmed
Maksim wrote:Ti i tvoji pokvareni narodi.... tko je pokvaren? Nijemci koji su maltene izmislili svu tehnologiju, koji su dali uopce najveci doprinos zajedno sa Rusima, Austrijancima, Madjarima i evropskim jevrejima naucnom napretku (mada eticki nitko nije napredan) ili Arapi, koji zive u klanovima poput onih u kamenom dobu, cija vecina mozda nikad nije vidjela sijalicu i bori se protiv skorpiona i zmija po pustinjama?
I zbog ovakvih se stavova,puštaju brade i krate hlače.....
-
njonjica
Cinjenica je da su arapi dali zaista veliki doprinos svijetu...od starijih naroda su "uzimali" znanja, koja su unapredjivali....dolazili do novih saznanja...Evropa nikada ne bi dosla do filozofije da nije bilo arapa i arapskih prijevoda grcke filozofije Platona i Aristotela. Dolazak Islama je ucinio kulturni procvat u tom dijelu svijeta. Za to vrijeme, u Evropi je vladala inkvizicija.
Interesantno (mozda) je spomenuti da su u kulturnoj razmjeni tog doba ucestvovali i templari koji su ratovali sa asasinima. U razdobljima mira, sastajali su se i odredjena znanja (primjer arhitektonska-pojavila se gotika sa dekorativnim i konstruktivnim elementima koji su prilagodjeni idejama graditelja srednjeg vijeka u Evropi) prenosili u Evropu..
Tacno je da u arapskom svijetu jos uvijek postoje plemena koja ne zive zivotom savremenog covjeka, ali se NIKAKO ne smije zanemariti ucesce arapa u izgradnji i oplemenjivanju svijeta.
Istina je da je njemacki narod takodjer mnogo dao svijetu u nekom kasnijem periodu.....ni to se ne smije zanemariti (recimo klasicna muzika).
Sta bi danas bila Amerika da nakon 2.svjetskog rata nije primila pod svoje okrilje naucnike iz Hitlerove Njemacke?
Problem je u tome sto u jednom periodu koji se poklapa sa dolaskom osmanlija, kultura prestala siriti vertikalno....Medjutim, NISTA na ovozemaljskom svijetu nema tendenciju VJECNOG sirenja.
S toga, besmislena je diskusija ko je dao vise i ko je dao bolje.
O uvredama da ne govorim....
Interesantno (mozda) je spomenuti da su u kulturnoj razmjeni tog doba ucestvovali i templari koji su ratovali sa asasinima. U razdobljima mira, sastajali su se i odredjena znanja (primjer arhitektonska-pojavila se gotika sa dekorativnim i konstruktivnim elementima koji su prilagodjeni idejama graditelja srednjeg vijeka u Evropi) prenosili u Evropu..
Tacno je da u arapskom svijetu jos uvijek postoje plemena koja ne zive zivotom savremenog covjeka, ali se NIKAKO ne smije zanemariti ucesce arapa u izgradnji i oplemenjivanju svijeta.
Istina je da je njemacki narod takodjer mnogo dao svijetu u nekom kasnijem periodu.....ni to se ne smije zanemariti (recimo klasicna muzika).
Sta bi danas bila Amerika da nakon 2.svjetskog rata nije primila pod svoje okrilje naucnike iz Hitlerove Njemacke?
Problem je u tome sto u jednom periodu koji se poklapa sa dolaskom osmanlija, kultura prestala siriti vertikalno....Medjutim, NISTA na ovozemaljskom svijetu nema tendenciju VJECNOG sirenja.
S toga, besmislena je diskusija ko je dao vise i ko je dao bolje.
O uvredama da ne govorim....
-
ja71
Sto ne smije biti opravdanje za to.Ahmmed wrote:Maksim wrote:Ti i tvoji pokvareni narodi.... tko je pokvaren? Nijemci koji su maltene izmislili svu tehnologiju, koji su dali uopce najveci doprinos zajedno sa Rusima, Austrijancima, Madjarima i evropskim jevrejima naucnom napretku (mada eticki nitko nije napredan) ili Arapi, koji zive u klanovima poput onih u kamenom dobu, cija vecina mozda nikad nije vidjela sijalicu i bori se protiv skorpiona i zmija po pustinjama?
Najgore sto se moze desiti je na jedan ekstremizam odgovarati drugim ekstremizmom.
Koji ono ciko rece: "Jedan nacionalizam izaziva drugi nacionalizam"
- Ahmmed
ja71 wrote:Sto ne smije biti opravdanje za to.Ahmmed wrote:Maksim wrote:Ti i tvoji pokvareni narodi.... tko je pokvaren? Nijemci koji su maltene izmislili svu tehnologiju, koji su dali uopce najveci doprinos zajedno sa Rusima, Austrijancima, Madjarima i evropskim jevrejima naucnom napretku (mada eticki nitko nije napredan) ili Arapi, koji zive u klanovima poput onih u kamenom dobu, cija vecina mozda nikad nije vidjela sijalicu i bori se protiv skorpiona i zmija po pustinjama?
Najgore sto se moze desiti je na jedan ekstremizam odgovarati drugim ekstremizmom.
nažalost, svijet funkcionira po principu spojenih posuda.....No, druge mi stvari smetaju: Simplificiranje stvari, koje prelazi svaku granicu ukusa.....
-
jusuff
moj ahmede... kada bi samo ovaj mali rasista znao koliko je revolucionalan dekadni sistem i koliko je bravurozan izum te male nule...Ahmmed wrote:ja71 wrote:Sto ne smije biti opravdanje za to.Ahmmed wrote:
nažalost, svijet funkcionira po principu spojenih posuda.....No, druge mi stvari smetaju: Simplificiranje stvari, koje prelazi svaku granicu ukusa.....
nista sto skontali su ovi njegovi njemci, francuzi i evropski jevreji
helem, da ne komplikujem, kada vec ni ono jednostavno nije jasno...
-
amrino
Sustina Islama- ukratko!Ahmmed wrote:Valajbeže,Moj Gospodar je Gospodar,u najplemenitijem smislu te riječi, moj Gospodar je Milostivi i Samilosni, moj Gospodar je Pravedni i Mudri....valajbeg wrote:
Allahuekber...
koliko vidim samo idemo sve dalje od teme:):):)
svasta...
odgovoricu Ahmmedu samo a ostali ako zele mogu im uy Allahovu pomoc objasniti zasto mislim da im nije sve na mjestu,. objasniti ali face to face.. So neka se izjasne ako zele...
Ahmede samo ovo, nemoj olako i samouvjereno rec da hoces ili da neces biti pitan za nesto...
I to je samo dio njegovih atributa.....I zbog svih njegovih atributa, moj Gospodar me sigurno neće pitati što sam čitao Aristotela, Platona, Ničea ili Makijavelija, što sam proučavao Gazalija, što sam komšinici razbio loptom prozor, ili što sam držao nož u desnoj a viljušku u lijevoj ruci.....
Moj će me Gospodar pitati za moja djela, moj odnos prema ljudima:mojim roditeljima, braći, sestrama, rodbini, komšijama, prijateljima, poznanicima,prema ubogim i siromašnim, onima kojima je trebala utjeha....pitat će me za moje znanje, obrazovanje, za moju želju i htijenje , da ovo malo što znam, prenesem i drugima, za svoje i njihovo dobro, za moje ponašanje, moj stid,moje harame i halale.......za moje namaze, Ramazane, moj ibadet....
Nije moj Gospodar babaroga,strašilo, nije moj Gospodar nekakvo staro zakeralo,nije moj Gospodar neki činovnik.....da se bavi kojekavim administrativnim budalaštinama....Uzvišen je On,od mnogo čega, što mu ljudi u neznanju i ograničenosti pripisuju......Nije on težak Gospodar, i nisu njegovi propisi teški, iako ih neki prave preteškima, jer ne znaju.....
Kome nije jasno sta je Islam neka procita ovo...
Bravo majstore i svaka cast, neka te Allah nagradi...
-
kon-tiki
Maksime, nesrecnice,
Probacu na najjednostavniji nacin da ti objasnim nesto o NULI.
Nula kao velicina, istina je, javlja se kod Indijaca, ali vise u domenu matematske filozofije.
Stvarnu sustinu NULE prepoznali su Arapi i udahnuli joj zivot, stvorivsi pomocu nje dekadni sistem. Taj cin predstavlja rodjendan matematike kao nauke i istinsku renesansu ljudskog roda, bez koga ne bi bio moguc niti jedan kasniji pronalazak. Toliko o najvecem civilizacijskom dogadjaju uopce!
Mislim da si ti sinko, zalutao na ovaj forum, tj. da si upravo ti onaj poslovicni mutavac koji prije svih juri na telefon. Ti ,zbog svoga oskudnog znanja, nema sta da trazis medju vecinom ovih forumasa, a pogotovu pored Ahmmeda.
Tvoj problem nije samo neznanje, ti imas problema i sa IQ-brojem, koji je kod tebe vjerojatno manji od broja cipela koje nosis.
I na kraju jedna njemacka narodna:
Wenn die Dummheit Weh tun wuerde, waerest du dauernd am Schreien!

Nula kao velicina, istina je, javlja se kod Indijaca, ali vise u domenu matematske filozofije.
Stvarnu sustinu NULE prepoznali su Arapi i udahnuli joj zivot, stvorivsi pomocu nje dekadni sistem. Taj cin predstavlja rodjendan matematike kao nauke i istinsku renesansu ljudskog roda, bez koga ne bi bio moguc niti jedan kasniji pronalazak. Toliko o najvecem civilizacijskom dogadjaju uopce!
Mislim da si ti sinko, zalutao na ovaj forum, tj. da si upravo ti onaj poslovicni mutavac koji prije svih juri na telefon. Ti ,zbog svoga oskudnog znanja, nema sta da trazis medju vecinom ovih forumasa, a pogotovu pored Ahmmeda.
Tvoj problem nije samo neznanje, ti imas problema i sa IQ-brojem, koji je kod tebe vjerojatno manji od broja cipela koje nosis.
-
mirness
kon-tiki wrote:Maksime, nesrecnice,