Nurudin wrote:arzuhal wrote:
Neću nego ću te uputiti na tebe, ne znam što mene pitaš?
pa valjda je očigledno zašto te pitam.
Šerijat se ne odnosi na ljude poput Haladža , on je iznad toga i iznad tih okvira . To sam pričao nekad i pričam sad.
Meščini da je kod tebe obrnuto ...ali nisi ti tema.
Međutim, bitno je utvrditi polaznu tačku sa koje ti govoriš nekome da "ne razumije ispravno Haladža,Rumija, Arebija" ,
jer je teško razumjeti iz koje pozicije ti to govoriš .
Ako su ti ljudi izašli iz šerijatskih okvira, a ti tvrdiš da jesu , onda odakle tebi pravo da u svim drugim rasparavama njih
vraćaš u neke dogmatske okvire i onda iz tih okvira kritikuješ moje razumjevanje kao neispravno.
To nema nikakvog smisla
Ima smisla. Imam Gazali je to objasnio u
Ihjau kada su u pitanju
šetahati (ekstatične izjave koje su u koliziji sa Vjerozakonom). On je naveo baš Halladža i njegovu izjavu kao primjer šetahata, odnosno izjave nekoga ko to izjavi na putu spoznaje, izjava iskrenog roba koji voli Allaha a koja dolazi iz
batina, međutim "glupaci iz naroda", ovako nekako kaže Gazali, koji nisu sami
iskusili (
zevk, kušanje, put sufijske spoznaje suprotan umovanju diskurzivnog razuma koji se ravna logikom, analizom, poređenjima, i sl) ta i takva stanja počnu da se kite tim riječima i onda takve izjave počinju (poput Halladžove) unositi smutnju u narod i zlo se širi gradovima. "Zato je smrt jednog takvog veća od oživljavanja desetorice".
Zato je i Džunejd rekao:"Prema vanjštini (dakle po Vjerozakonu), stvar je za smrtnu presudu."
Na taj način Halladž je mogao izreći herezu (prema Vjerozakonu) a da sam nije (bio) heretik (u svom vjerovanju, u svojoj suštini).