nije smijesnoNurudin wrote:Da, forumaš je umro ali onaj koji ga je stvorio je živ.Connaisseur Karlin wrote:forumahs fatamorgana je umrodadinjo33 wrote:Areb Npr. uvazeni kolega arzuhal bez imalo oklijevanja na temi o Rumiju, gdje ga rahmetli fatamorgana naziva formalistickim poklonikom sablje,![]()
Ja ako umrem, vratiću se sa nikom Rahmet Li
Hereza Rumija i Ibn Arebija
- Connaisseur Karlin
#26 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
- Euridika
- Globalna šefica
#27 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Znam. Čitala sam o obojici, i o čitavom nizu drugih sufija. I svi su manje-više govorili o istim stvarima, samo su im polazne tačke i manifestacije puta bile malo drukčije (a cilj potpuno isti). Zato i pitam što samo njih dvojica.Connaisseur Karlin wrote:Euridika, jedan je zivio na Zapadu, drugi na Istoku, jedan u Andaluziji, drugi u Turskoj , konkecija dvije strane svijeta, razlicite kultureEuridika wrote:Zašto izdvajati samo Rumija i Ibn Arebija od ostalih sufija? Zašto su oni više heretici u odnosu na ostale sufije (na sufije se generalno gleda kao na heretike ili u najblažem obliku čudake, iz ugla tradiocionalnog islama)?
Može li se dati neki konkretan citat iz njihovih djela kojim se dokazuje njihov drukčiji položaj u odnosu na ostale sufije?
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#28 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
rahemtli umjesto rahemtli ...hmmmConnaisseur Karlin wrote:
nije smijesnodadinjo je mogao napisati "rahemtli" umjesto rahemtli ako forumas nije umro
- arzuhal
#29 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Jedan se rodio na istoku (Belh, Afganistan), drugi na zapadu (Mursija, Španija), a poslije jedna živio i umro na sjeveru (Konja, Turska) a drugi na jugu (Damask, Sirija)...Konekcija četiri strane svijeta...Connaisseur Karlin wrote:Euridika, jedan je zivio na Zapadu, drugi na Istoku, jedan u Andaluziji, drugi u Turskoj , konkecija dvije strane svijeta, razlicite kultureEuridika wrote:Zašto izdvajati samo Rumija i Ibn Arebija od ostalih sufija? Zašto su oni više heretici u odnosu na ostale sufije (na sufije se generalno gleda kao na heretike ili u najblažem obliku čudake, iz ugla tradiocionalnog islama)?
Može li se dati neki konkretan citat iz njihovih djela kojim se dokazuje njihov drukčiji položaj u odnosu na ostale sufije?
-
dadinjo33
#30 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
"Ne hvali iskljucivo svoju vjeru na nacin da si nevjernik u odnosu na sve druge. Ako to radis, propustices veliko dobro. Stavise, propustices cjelokupnu istinu po tom pitanju. Bog, sveznajuci i sveprisutni, ne moze biti ogranicen na jedno vjerovanje, jer On u Kur'anu kaze, gdje god se okrenes, tu je Allahovo lice. Svako hvali ono sto je njemu poznato. Njegov bog je njegovo sopstveno stvorenje i, hvaleci ga, on hvali sebe. A to ne bi radio da je pravedan, jer je njegova antipatija (prema bozanstvima drugih) zasnovana na njegovom neznanju."
Vezano za "nadilazenje islama", postavlja se terminoloska dilema o tome sta je islam. Ako je to ovo poznato kao islamska religija, Arebi i Rumi su to svakako nadisli. A mozda je "pravi" islam upravo to gdje su dospjeli sa navodnim autenticnim spoznajama prirode stvari. Mozda su danasnji muslimani, tj. pripadnici islamske religije, upravo oni koji nisu razumjeli Muhameda ili Rumija ili Arebija, kao sto muslimani recimo tvrde da su danasnji krscani oni koji nisu ispravno razumjeli Isusovu poruku, a pozivaju se na njeg i na nju.
Vezano za "nadilazenje islama", postavlja se terminoloska dilema o tome sta je islam. Ako je to ovo poznato kao islamska religija, Arebi i Rumi su to svakako nadisli. A mozda je "pravi" islam upravo to gdje su dospjeli sa navodnim autenticnim spoznajama prirode stvari. Mozda su danasnji muslimani, tj. pripadnici islamske religije, upravo oni koji nisu razumjeli Muhameda ili Rumija ili Arebija, kao sto muslimani recimo tvrde da su danasnji krscani oni koji nisu ispravno razumjeli Isusovu poruku, a pozivaju se na njeg i na nju.
- Connaisseur Karlin
#31 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Rumi je uveo ples dervisa , mislim da prije njega toga nije ni biloEuridika wrote:Znam. Čitala sam o obojici, i o čitavom nizu drugih sufija. I svi su manje-više govorili o istim stvarima, samo su im polazne tačke i manifestacije puta bile malo drukčije (a cilj potpuno isti). Zato i pitam što samo njih dvojica.Connaisseur Karlin wrote:Euridika, jedan je zivio na Zapadu, drugi na Istoku, jedan u Andaluziji, drugi u Turskoj , konkecija dvije strane svijeta, razlicite kultureEuridika wrote:Zašto izdvajati samo Rumija i Ibn Arebija od ostalih sufija? Zašto su oni više heretici u odnosu na ostale sufije (na sufije se generalno gleda kao na heretike ili u najblažem obliku čudake, iz ugla tradiocionalnog islama)?
Ibn Arabi je imao utjecaj na Evropu, a njegovi sljedbencii ga pomstraju i kao Sveca
vjerovatno, jer su im najbolje sacuvana djela, a drugo, uvijek je bilo osoba koje su ise poznate od drugih, nije fer, ali je tako , trece, ljudi u misticizmu su opsjednuti sa sufijskim sejkovima
- Euridika
- Globalna šefica
#32 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Sve poznato. Derviški ples je super, kakvih drugih praksi među sufijama ima. Npr. rufaije se samoozljeđuju u derviškim obredima (prezentirajući tu čuda - kako ne krvare, kako ne oštećuju organe ni kožu time i sl.), pa imamo i bektašije koji su isto smatrani velikim hereticima, čak i hašašini se smatraju ogrankom ili sektom unutar sufija. Svi su oni mnogo radikalniji u svojim pristupima od ove dvojice.Connaisseur Karlin wrote:Rumi je uveo ples dervisa , mislim da prije njega toga nije ni biloEuridika wrote:Znam. Čitala sam o obojici, i o čitavom nizu drugih sufija. I svi su manje-više govorili o istim stvarima, samo su im polazne tačke i manifestacije puta bile malo drukčije (a cilj potpuno isti). Zato i pitam što samo njih dvojica.Connaisseur Karlin wrote:Euridika, jedan je zivio na Zapadu, drugi na Istoku, jedan u Andaluziji, drugi u Turskoj , konkecija dvije strane svijeta, razlicite kulture![]()
Ibn Arabi je imao utjecaj na Evropu, a njegovi sljedbencii ga pomstraju i kao Sveca![]()
vjerovatno, jer su im najbolje sacuvana djela, a drugo, uvijek je bilo osoba koje su ise poznate od drugih, nije fer, ali je tako , trece, ljudi u misticizmu su opsjednuti sa sufijskim sejkovima
A što se i djela tiče, imamo ih i od drugih sufija, i to prilično poznatih djela u tesavvufu. Možda su samo ova dvojica poznatija u općoj kulturi nego ostali, koji su većinom živjeli povučenijim životima.
Last edited by Euridika on 16/03/2018 15:46, edited 1 time in total.
-
dadinjo33
#33 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
"Kad poznajes sebe, tvoje jastvo nestaje i ti znas da ste ti i Allah-jedno te isto".
Ibn Arebi, Terdzuman el Ešvak.
Pa mi nejasno hvaliti kaznu za Haladza, a istovremeno velicati Arebija. Nema drugog objasnjenja od tog doli da se radi o neznanju i pomodarstvu.
Haladza su ubili oni koji nisu znali sebe samo zato sto je on znao sebe. Prema Arebiju tako nekako dodje. Ti faraoni uvijek nastupaju sa pozicije formalne vlasti.
Pa mi nejasno hvaliti kaznu za Haladza, a istovremeno velicati Arebija. Nema drugog objasnjenja od tog doli da se radi o neznanju i pomodarstvu.
Haladza su ubili oni koji nisu znali sebe samo zato sto je on znao sebe. Prema Arebiju tako nekako dodje. Ti faraoni uvijek nastupaju sa pozicije formalne vlasti.
- Connaisseur Karlin
#34 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
a joj arzonja, ti si teski romanticar, pretjerujes bez osnovearzuhal wrote:Jedan se rodio na istoku (Belh, Afganistan), drugi na zapadu (Mursija, Španija), a poslije jedna živio i umro na sjeveru (Konja, Turska) a drugi na jugu (Damask, Sirija)...Konekcija četiri strane svijeta...Connaisseur Karlin wrote:
Euridika, jedan je zivio na Zapadu, drugi na Istoku, jedan u Andaluziji, drugi u Turskoj , konkecija dvije strane svijeta, razlicite kulture
- Connaisseur Karlin
#35 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
kao i u svemu u zivotu, mnogi nemaju jednak kredibilitet kao drugi, manje poznati , nista novoEuridika wrote:Sve poznato. Derviški ples je super, kakvih drugih praksi među sufijama ima. Npr. rufaije se samoozljeđuju u derviškim obredima (prezentirajući tu čuda - kako ne krvare, kako ne oštećuju organe ni kožu time i sl.), pa imamo i bektašije koji su isto smatrani velikim hereticima, čak i hašašini se smatraju ogrankom ili sektom unutar sufija. Svi su oni mnogo radikalniji u svojim pristupima od ove dvojice.Connaisseur Karlin wrote:
Rumi je uveo ples dervisa , mislim da prije njega toga nije ni bilo![]()
Ibn Arabi je imao utjecaj na Evropu, a njegovi sljedbencii ga pomstraju i kao Sveca![]()
A što se i djela tiče, imamo ih i od drugih sufija, i to prilično poznatih djela u tesavvufu. Možda su samo ova dvojica poznatija u općoj kulturi nego ostali, koji su većinom živjeli povučenijim životima.
misticizamm je relgijama potreban, ma kako se on prakticirao
dervisi su poznati po konzumiranju droga da bi lakse postigli transcendetalno stanje
- arzuhal
#36 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
To je možda zato što ti nije jasna razlika vjerozakonskog znanja i znanja koje Allah daje i otkriva onoliko koliko On hoće, kome hoće od robova Svojih, kada hoće...Moraš pročitati kako naš velikan, šejh melamijskog tarikata Abdullah ef. Bošnjak govori o susretu poslanika Musa, alejhi-selam, i Hidra, alejhi-selam, o tome u "Tumačenju dragulja poslaničke mudrosti", gdje objašnjava neznanje onih koji su napadali ibn Arebija prišivajući mu tobožnju herezu...dadinjo33 wrote:"Kad poznajes sebe, tvoje jastvo nestaje i ti znas da ste ti i Allah-jedno te isto".
- arzuhal
#37 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Šta se tebe posebno dojmilo kod Rumija a šta kod ibn Arebija?Connaisseur Karlin wrote:a joj arzonja, ti si teski romanticar, pretjerujes bez osnovearzuhal wrote:Jedan se rodio na istoku (Belh, Afganistan), drugi na zapadu (Mursija, Španija), a poslije jedna živio i umro na sjeveru (Konja, Turska) a drugi na jugu (Damask, Sirija)...Konekcija četiri strane svijeta...Connaisseur Karlin wrote:
Euridika, jedan je zivio na Zapadu, drugi na Istoku, jedan u Andaluziji, drugi u Turskoj , konkecija dvije strane svijeta, razlicite kultureRumi se ako djete preselio u Konju, tursku, kakve on ima druge veze sa Afganistanom, osim sa lokacijom rodjenja
![]()
Rumijev rad je vise poznat u poeziji zahvaljujcui Shamamu , a ne sa radovima tokom prve faze pod utejcajem ocevog sufijskog ucenja
- Connaisseur Karlin
#38 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Ibn Arabi mi je intresantniji od Rumijeve poezije i plesa ( poeziju ne volim a plesanje volim)arzuhal wrote:Connaisseur Karlin wrote:Šta se tebe posebno dojmilo kod Rumija a šta kod ibn Arebija?arzuhal wrote:
a joj arzonja, ti si teski romanticar, pretjerujes bez osnoveRumi se ako djete preselio u Konju, tursku, kakve on ima druge veze sa Afganistanom, osim sa lokacijom rodjenja
![]()
Rumijev rad je vise poznat u poeziji zahvaljujcui Shamamu , a ne sa radovima tokom prve faze pod utejcajem ocevog sufijskog ucenja
Rumi se nije mrdno iz Konye , Ibn Arabi je putaovo, bio u Sjevjernoj Africi , svugdje
Iban Arabi mi djeluje vise prizmeljen od Rumija u oblacima , ali svi su oni bili filozofi, znaci u ooblacima deifnitivno
obojica koriste Kuran kao izvor o Bogu, zato mi je malo smijesno da dadinjo pita da li su bili muslimani
- arzuhal
#39 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Znaš li da ni sam Rumi nije nešto poeziju smatrao posebnom niti ju je pretjerano cijenio, na nju je gledao kao sredstvo kojim bi najbolje mogao prenijeti učenicima ono što želi reći a da to ne bude suhoparno, didaktički i sl.Connaisseur Karlin wrote:
Ibn Arabi mi je intresantniji od Rumijeve poezije i plesa ( poeziju ne volim a plesanje volim)
Rumi se nije mrdno iz Konye , Ibn Arabi je putaovo, bio u Sjevjernoj Africi , svugdje![]()
Iban Arabi mi djeluje vise prizmeljen od Rumija u oblacima , ali svi su oni bili filozofi, znaci u ooblacima deifnitivno![]()
obojica koriste Kuran kao izvor o Bogu, zato mi je malo smijesno da dadinjo pita da li su bili muslimani
Mislim da bi se zanimljiva komparacija mogla napraviti s njegovim (razložim) okretanjem poeziji i onome što je Heidegger govorio o poeziju kao čistini bitka...
Da, Mesnevija obluje kur'anskim ajetima koje on tumači...
- Connaisseur Karlin
#40 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
ma bezveze je prica o nadilzenju Islama , odnosno, da su samo pojedinci tako nesto uspjeli posticidadinjo33 wrote:"Ne hvali iskljucivo svoju vjeru na nacin da si nevjernik u odnosu na sve druge. Ako to radis, propustices veliko dobro. Stavise, propustices cjelokupnu istinu po tom pitanju. Bog, sveznajuci i sveprisutni, ne moze biti ogranicen na jedno vjerovanje, jer On u Kur'anu kaze, gdje god se okrenes, tu je Allahovo lice. Svako hvali ono sto je njemu poznato. Njegov bog je njegovo sopstveno stvorenje i, hvaleci ga, on hvali sebe. A to ne bi radio da je pravedan, jer je njegova antipatija (prema bozanstvima drugih) zasnovana na njegovom neznanju."
ama bili su muslimani onako kao je njima odovoralo, kao i svakome drugom vjerniku muslimanu , previse drame
- Connaisseur Karlin
#41 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
hvala, to prvi put "cujem"arzuhal wrote:Znaš li da ni sam Rumi nije nešto poeziju smatrao posebnom niti ju je pretjerano cijenio, na nju je gledao kao sredstvo kojim bi najbolje mogao prenijeti učenicima ono što želi reći a da to ne bude suhoparno, didaktički i sl.Connaisseur Karlin wrote:
Ibn Arabi mi je intresantniji od Rumijeve poezije i plesa ( poeziju ne volim a plesanje volim)
Rumi se nije mrdno iz Konye , Ibn Arabi je putaovo, bio u Sjevjernoj Africi , svugdje![]()
Iban Arabi mi djeluje vise prizmeljen od Rumija u oblacima , ali svi su oni bili filozofi, znaci u ooblacima deifnitivno![]()
Mislim da bi se zanimljiva komparacija mogla napraviti s njegovim (razložim) okretanjem poeziji i onome što je Heidegger govorio o poeziju kao čistini bitka...
Da, Mesnevija obluje kur'anskim ajetima koje on tumači...
da, znam, poezija tezi ka cistinni bitka, ali meni je nepragmaticno, nemas nikakve korsiti za svakodnevni zivot
-
dadinjo33
#42 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Melamijski tarikat u Bosni su bili hamzevije, Hamzin šejh je bio turski melamija. Hamzinog sejha, Hamzu i mozda i desetina hiljada hamzevija u Bosni je zvanična priznata islamska vlast obezglavila, kao i Haladža. Ako su Haladz i Hamza na istom, neovisno o tom bila to istina ili ne, a zvanični formalni islam sa svojim učenjima i sistemom ih proglasi nevjernicima i zbog toga pobije, to znači da oni nisu muslimani, ne samo što se možda sami takvim smatraju, nego što ih i islamska religija odbacuje i čak ubija baš zbog toga što ih ne smatra muslimanima. Kao što si vidio, Arebi u javno objavljenom djelu objavljuje isto što i Haladž-Ja sam Allah, Haqq, Allah je ja. Ako islamska religija odbacuje i ubija Haladza zbog tog zindikluka, kako kažu, onda je i Arebi isto zaslužio, jer imaju i obznanjuju ista učenja. Isto kao i Rumi ("reci da ja sam Ti"). Ti si sam naveo da kazna za Haladza nije neka kazna puritanskog islama nego sankcija odmjerena i provedena od zvaničnog, "pravog" islama. Jasno ti je da to znači da ni Rumi ni Arebi jednako nisu muslimani, nego su samo imali srece da u spletu istorijskih okolnosti islamska inkvizicija nije bila u situaciji da ih smakne.arzuhal wrote:To je možda zato što ti nije jasna razlika vjerozakonskog znanja i znanja koje Allah daje i otkriva onoliko koliko On hoće, kome hoće od robova Svojih, kada hoće...Moraš pročitati kako naš velikan, šejh melamijskog tarikata Abdullah ef. Bošnjak govori o susretu poslanika Musa, alejhi-selam, i Hidra, alejhi-selam, o tome u "Tumačenju dragulja poslaničke mudrosti", gdje objašnjava neznanje onih koji su napadali ibn Arebija prišivajući mu tobožnju herezu...dadinjo33 wrote:"Kad poznajes sebe, tvoje jastvo nestaje i ti znas da ste ti i Allah-jedno te isto".
Melamije su jedna egzoticna sekta, koja se, kao sve i sekte i religije, okuplja oko zvucnog imena i mozda pojedinaca koji su spoznali sebe. Niti melamet, niti islam, pak, nisu vezani, osim kroz njihovo nerazumijevanje, za pokrete, vođe, sljedbenike, nego su duhovna stanja pojedinaca. Tzv. melamije, muslimani, krscani, sunije, sije, ovi-oni su samo sljedbenici neceg sto ne razumiju, jer ne poznaju sebe.
Ako je posebno znanje koje Allah daje pojedincima istina, cak ultimativna, onda dogmate iz formalne i zvanicne islamske vlasti nemaju pravo, zbog ajeta o Allahovom prokletstvu koje je na one koji kriju od drugih ljudi istinu, tj. Allahove znakove, te pojedince suditi i ubijati kao heretike-otpadnike.
Međutim, istina je prosta. Islam kao religija sustinski nema ništa sa Hamzom, Haladzem, Arebijem, Rumijem, jer zvanicni islam, i to ne neki puritanski, kako ti rece odobravajuci ubijanje Haladza, kad te nazvase formalistickim poklonikom sablje. Oni su smetnja islamu kao religiji, zvanicnom islamu i zato ih je i ubijao, gdje je i kad je mogao. Rumi i Arebi su tek imali srece.
Kicenje zvanicnog islama, tog ciju dogmu zastupas, Rumijem, Arebijem i drugim je samo dokaz krajnjeg licemjerstva tog islama kao religije. Tradicijski je OK, ali tradicija i religija nisu isto, posebno kruta formalisticka dogmatska religija poput islama. U tradiciji su svi u istom kosu, ali u dogmatskoj "ortodoksiji" toga nema. Imaju pravovjerni, "a to smo mi" i svi drugi. Pravovjerni, naravno, masu saboljom iznad glava svih drugih.
Sustina je prosta. Oni koji ne znaju sebe su ubili i ubijali one koji znaju sebe. Ubica je u ovoj prici "zvanicni islam".
A nemoj me, Tita ti u prahu, ti poducavati o Arebiju, arapskom, Abdulahu Bosnjaku, pokazao si dovoljno svoje "raskosno" znanje o svemu tome
Na tvrdnju da se hadis "Allah created Adam in his/His image" dvojako gramaticki tumaci, a Ibn Arebi ga tumaci na nacin da se "Svoju/njegovu" odnosi na Allaha, tvrdio si:
arzuhal wrote:
'ala suretihi, da znaš malo više arapski jezik od samo par glagola, kao što pričaš unaokolo da znaš, onda bi znao i da se spojena lična zamjenica odnosi povratno na objekt u rečenici odnosno najbližu imenicu, a u ovom hadisu je to Adem, alejhi-selam, a ne Allah. Allah je stvorio Adema na sliku njegovu (Ademovu).
Tako i sve predaje u tom smislu.
A to što nalaga na šejha ibn Arebija govori o tvom nepoznavanju vahdetu-l-vudžuda (jedinstva bitka) i vahdetu-l-mevdžuda (jedinstva bića).
Dođi bolan tobe dok nije kasno...![]()
A sad si, kao neki alienski organizam iz S-F filmova, asimilirao to sto si ismijavao i tvrdis da si to oduvijek znao, iako je to smijesna i apsurdna tvrdnja nakon svega. Sujeta je zajebana stvar. Njome se sufije uglavnom i bave.
- Connaisseur Karlin
#43 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
mda, puno su otkrili i pomoglidadinjo33 wrote: Sujeta je zajebana stvar. Njome se sufije uglavnom i bave.
-
handžar88
#44 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Koga zanima o Rumiju preporucujem da pogleda ovaj video, ali ko je to u stanju da ucini bez predrasuda prema Zijadu i da poslusa sta zapravo ima reci.
https://youtu.be/dzf2M3R5KWU
https://youtu.be/a4R8uvLEqPI
Meni dovoljno o njemu govori to sto je popularan na raspalom zapadu i sto ga tamo dozvoljavaju i forsiraju, zeleci predstaviti Islam onakvim kakav nije.
Fino izgleda to njegovo filozofiranje i baljezganje nekome sa strane i nekome ko ne poznaje ni osnove Islama, ali sa gledista Islama to je nesto najdestruktivnije sto se moze desiti samom Islamu.. i zapravo nema nikakve veze sa Islamom. Poslanik saws nije prostora za filozofiranja nego dosao sa jasnim vjerovanjem i sasvim jasno ga objasnio tako da su ga mogli razumiti i ne pretjerano pametni i oni nepismeni, nije ga Allah poslao da nam oteza pa da moramo jos filozofirat nesto nego ga je poslao kao milost svim stvorenjima, da nam olaksa i jasno nam ukaze na pravi put.
Meni dovoljno o njemu govori to sto je popularan na raspalom zapadu i sto ga tamo dozvoljavaju i forsiraju, zeleci predstaviti Islam onakvim kakav nije.
Fino izgleda to njegovo filozofiranje i baljezganje nekome sa strane i nekome ko ne poznaje ni osnove Islama, ali sa gledista Islama to je nesto najdestruktivnije sto se moze desiti samom Islamu.. i zapravo nema nikakve veze sa Islamom. Poslanik saws nije prostora za filozofiranja nego dosao sa jasnim vjerovanjem i sasvim jasno ga objasnio tako da su ga mogli razumiti i ne pretjerano pametni i oni nepismeni, nije ga Allah poslao da nam oteza pa da moramo jos filozofirat nesto nego ga je poslao kao milost svim stvorenjima, da nam olaksa i jasno nam ukaze na pravi put.
-
dadinjo33
#45 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Pošteno.handžar88 wrote:Koga zanima o Rumiju preporucujem da pogleda ovaj video, ali ko je to u stanju da ucini bez predrasuda prema Zijadu i da poslusa sta zapravo ima reci.
- arzuhal
#46 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Nisi najbolje razumio to...Vjerozakonsko znanje je za sve ljude (sve vjernike općenito), a postoje i stvari, znanja, spoznaje koje nisu date svima, nisu svi ljudi istog kabilijjeta, iste moći i snage spoznaje, snage vjerovanja, uvida, itd. O tome imaš i u Kur'anu, i u hadisima, i kod ibn Arebija, Gazalije, Rumija...To je, ustvari, općepoznata stvar i inače: nisu svi ljudi jednakih kapaciteta i pripravljenosti za bavljenje i razumijevanje ovim ili onim, odnosno da svako može sve jednako dobro razumijeti i pojmiti. Postoje razlike među ljudima, nivoi razumijevanja. "Razumijevanje" Allaha može biti različita kod nekoliko forumaša na ovom forumu koji jednako klanjaju redovno, uče Kur'an, zikr čine, itd.dadinjo33 wrote: Melamijski tarikat u Bosni su bili hamzevije, Hamzin šejh je bio turski melamija. Hamzinog sejha, Hamzu i mozda i desetina hiljada hamzevija u Bosni je zvanična priznata islamska vlast obezglavila, kao i Haladža. Ako su Haladz i Hamza na istom, neovisno o tom bila to istina ili ne, a zvanični formalni islam sa svojim učenjima i sistemom ih proglasi nevjernicima i zbog toga pobije, to znači da oni nisu muslimani, ne samo što se možda sami takvim smatraju, nego što ih i islamska religija odbacuje i čak ubija baš zbog toga što ih ne smatra muslimanima. Kao što si vidio, Arebi u javno objavljenom djelu objavljuje isto što i Haladž-Ja sam Allah, Haqq, Allah je ja. Ako islamska religija odbacuje i ubija Haladza zbog tog zindikluka, kako kažu, onda je i Arebi isto zaslužio, jer imaju i obznanjuju ista učenja. Isto kao i Rumi ("reci da ja sam Ti"). Ti si sam naveo da kazna za Haladza nije neka kazna puritanskog islama nego sankcija odmjerena i provedena od zvaničnog, "pravog" islama. Jasno ti je da to znači da ni Rumi ni Arebi jednako nisu muslimani, nego su samo imali srece da u spletu istorijskih okolnosti islamska inkvizicija nije bila u situaciji da ih smakne.
Primjer Musa, alejhi-selam, je primjer, najprostije rečeno za potrebe forumskih diskusija, vrhunskog poznavanja Vjerozakona. Primjer Hidra, alejhi-selam, je primjer znanja Božanske Blizine (ilmi ledun), za njega Allah kaže da mu je dato to znanje o kojem Musa nije znao ništa. Tako je on činio stvari koje su, formalno i izvana gledano, suprotne Vjerozakonu datog Musau. Ali on to ništa nije radio po svom hiru nego po Božijoj zapovjedi. Također, Musa alejhi-selam je upozoren od strane Hidra da neće moći izdržati s njim jer mu nije dato to znanje koje je imao Hidr, neće izdržati s njim jer ga ne razumije.Ako je posebno znanje koje Allah daje pojedincima istina, cak ultimativna, onda dogmate iz formalne i zvanicne islamske vlasti nemaju pravo, zbog ajeta o Allahovom prokletstvu koje je na one koji kriju od drugih ljudi istinu, tj. Allahove znakove, te pojedince suditi i ubijati kao heretike-otpadnike.
Šejh Abdullah Bošnjak, recimo, lijepo objašnjava (naširoko, navodeći ajete i hadise) kako Allah spušta na srca i umove to znanje onima koji su u takvaluku, itd. Iako je Poslanik Muhammed pečat vjerovjesništva, to znanje koje Allah spušta nekim robovima svojim i dalje dolazi od Stvoritelja...
Dakle postoje te vrste znanja koje se ne otkrivaju (svim) ljudima jer, kako se kaže, ljudi nisu kadri da razumiju to, nisu kadri da pojme. Zato su mnogi velikani tesavufa o tim stvarima govorili u aluzijama, metaforično, a ibn Arebi je upozoravao da njegove knjige nisu dozvoljene čitati onima koji nisu "od njih", nisu na tom stepenu razumijevanja. Jer ih neće razumjeti i protumačit će ih pogrešno, napravit će belaj...
Danas, eto, svako uzima ibn Arebija, Rumija pa tumači kako hoće, sastavlja što se ne sastavlja, poredi i uspoređuje, miješa, razbacuje, uzvikuje, telali...
Ovdje je pokazano veliko nepoznavanje, a onda i pojednostavljivanje. Halladž je, nakon što je iz/rekao taj šatahijat (ekstatični usklik ili izjavu) "Ene-l-Hakk!" bio u kućnom pritvoru na kraljevskom dvoru skoro 9 godina, ali nije zbog tih riječi osuđen na smrt, jer iako je jedan sudija (ibn Davud, zahirijski mezheb) bio za to da ga se kazni, drugi sudija (ibn Surejdž, šafijski mezheb) se suprotstavio tome tvrdeći da mistički govor ne može prosuđivati na pravnoj osnovi.Međutim, istina je prosta. Islam kao religija sustinski nema ništa sa Hamzom, Haladzem, Arebijem, Rumijem, jer zvanicni islam, i to ne neki puritanski, kako ti rece odobravajuci ubijanje Haladza, kad te nazvase formalistickim poklonikom sablje. Oni su smetnja islamu kao religiji, zvanicnom islamu i zato ih je i ubijao, gdje je i kad je mogao. Rumi i Arebi su tek imali srece.
Strah da će Halladž uticati na halifu Muktedira je podstakla dvojicu šiitskih, ismailijskih vođa, da uvjere vezira Hamida ibn Abbasa da ponovo pokrene proces protiv Halladža sa dvije optužbe: 1) da ja karamitski agent fatimijske vlasti i 2) da je s karmatskim ustanicima zagovarao rušenje Ka'be i Mekke jer su namjerno bukvalno protumačili njegove metaforične riječi u Mekki upućene svom učeniku Šakiru "Sruši svoju Ka'bu" sa značenjem "Žrtvuj svoj život u interesu islama kao što sam ja to učinio". Omer Hmmadi, malikijski mezheb, namjerno je ovo proumačio bukvalno i Halladž je osuđen za zavjeru na smrt.
Dobro ti imaš neko svoje viđenje islama, to je ok, ali ne možeš tvrditi da je to ono što jeste, odnosno da su ibn Arebi i Rumi izvan islama samo zato što porediš neuporedive stavri ili odbacuješ njihov život u islamu. Oni su samo na višim spoznajnim sferama, recimo to tako. Isto su sve obavljali i izvršavali vjerske, vjerozakonske propise kao i svi ostali, kao i šerijatski pravnici, i dr. I nisu to radili jer su se plašili i prikrivali vlasti, naprotiv: u svim svojim djelima oni potanko opisuju i zatijevaju obavljanje namaza, zikr, osamljivanje, učenje Kur'ana, itd. na putu spoznaje.Kicenje zvanicnog islama, tog ciju dogmu zastupas, Rumijem, Arebijem i drugim je samo dokaz krajnjeg licemjerstva tog islama kao religije. Tradicijski je OK, ali tradicija i religija nisu isto, posebno kruta formalisticka dogmatska religija poput islama. U tradiciji su svi u istom kosu, ali u dogmatskoj "ortodoksiji" toga nema. Imaju pravovjerni, "a to smo mi" i svi drugi. Pravovjerni, naravno, masu saboljom iznad glava svih drugih.
Sustina je prosta. Oni koji ne znaju sebe su ubili i ubijali one koji znaju sebe. Ubica je u ovoj prici "zvanicni islam".
Ja ne znam dokad ti misliš ponavljati ovaj "pobjednički argument", podjeća me na Dodikovu vječitu priču o tome kako je odbio američkog ambasadora da zaustavi gradnju crkve u Potočarima. Nemoj da ja sad to imenujem adhominemom kojeg bespotrebno povlačiš jer ti možda ponestane argumenata o aktuelnoj priči koju vodimo, ili što nisu ubjedljivi, ili zašto već...Možeš, što se mene lično tiče, svaki svoj post započnjati s tim, ali bih te onda zamolio da to sve staviš u kontekst pa sve navedeš: daj mi link za post kojeg citiraš, kome sam replicirao tačno na šta, itd.A nemoj me, Tita ti u prahu, ti poducavati o Arebiju, arapskom, Abdulahu Bosnjaku, pokazao si dovoljno svoje "raskosno" znanje o svemu tome
Na tvrdnju da se hadis "Allah created Adam in his/His image" dvojako gramaticki tumaci, a Ibn Arebi ga tumaci na nacin da se "Svoju/njegovu" odnosi na Allaha, tvrdio si:
arzuhal wrote:
'ala suretihi, da znaš malo više arapski jezik od samo par glagola, kao što pričaš unaokolo da znaš, onda bi znao i da se spojena lična zamjenica odnosi povratno na objekt u rečenici odnosno najbližu imenicu, a u ovom hadisu je to Adem, alejhi-selam, a ne Allah. Allah je stvorio Adema na sliku njegovu (Ademovu).
Tako i sve predaje u tom smislu.
A to što nalaga na šejha ibn Arebija govori o tvom nepoznavanju vahdetu-l-vudžuda (jedinstva bitka) i vahdetu-l-mevdžuda (jedinstva bića).
Dođi bolan tobe dok nije kasno...![]()
A sad si, kao neki alienski organizam iz S-F filmova, asimilirao to sto si ismijavao i tvrdis da si to oduvijek znao, iako je to smijesna i apsurdna tvrdnja nakon svega. Sujeta je zajebana stvar. Njome se sufije uglavnom i bave.
A ubuduće nastoj da se držiš teme i nudiš argumente koje podupiru priču kojom se bavimo. Sam bespotrebno obezvređuješ temu...
Molim Allaha da mi oprosti ako sam negdje nešto pogrešno rekao ili se izrazio, On zna moj nijet najbolje.
-
dadinjo33
#47 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Ibn Arebi:
"Ne hvali iskljucivo svoju vjeru na nacin da si nevjernik u odnosu na sve druge. Ako to radis, propustices veliko dobro. Stavise, propustices cjelokupnu istinu po tom pitanju. Bog, sveznajuci i sveprisutni, ne moze biti ogranicen na jedno vjerovanje, jer On u Kur'anu kaze, gdje god se okrenes, tu je Allahovo lice. Svako hvali ono sto je njemu poznato. Njegov bog je njegovo sopstveno stvorenje i, hvaleci ga, on hvali sebe. A to ne bi radio da je pravedan, jer je njegova antipatija (prema bozanstvima drugih) zasnovana na njegovom neznanju."
Kad se proanaliziraju ove rijeci Rumija i Ibn Arebija, vidi se da je u pitanju ista poruka:Rumi:
Svakom biću sam dao
poseban i jedinstven način viđenja i znanja i kazivanja
tog znanja.
Ono što tebi deluje pogrešno za njega je ispravno.
Što je za jednog otrov za nekog drugog je med.
Vrlina i grešnost, lenjost i marljivost u bogosluženju,
to meni ne znači ništa.
Ne obazirem se na sve to.
Ne treba smatrati da su neki načini bogosluženja bolji
ili lošiji od drugih.
Hindusi rade hinduističke radnje.
Dravidski muslimani u Indiji rade šta već rade.
Sve je to slavljenje, i sve je u redu.
U činovima bogosluženja vernici ne slave mene,
već sami sebe! Ja ne čujem reči koje
oni izgovaraju. Ja posmatram poniznost u srcu.
Ta iskrena smernost je stvarnost,
a ne jezik! Zanemari način izražavanja.
Ja tražim izgaranje, izgaranje.
Budite prijatelji
svoga izgaranja. Spalite umovanje
i forme izražavanja!
1. Sve religije su u istoj ravni, radi se o umskim ogranicenim vjerovanjima gdje svako za sebe misli da je u pravu, a drugi u krivu. Svako u skladu sa svojom prirodom, okolnostima, podnebljem. U istoj ravni su sva "bogosluzenja", ona hindusa i ona dravidskih muslimana.
2. Rumi kaze da Allah kaze da vjernici u cinovima bogosluzenja ne slave Njega, nego sami sebe, tj. svoju manjakvu pamet. Arebi kaze isto, da ljudi iz neznanja i nepravednosti hvale boga kojeg su zamislili, a da u sustini velicaju sami sebe, tj. svoju pamet i imaginaciju.
3. Forma nije bitna. Osim sto to Rumi kaze eksplicitno, kazu obojica implicitno, tj. ako su sve religije u istoj ravni, kao i bogosluzja, onda sam bogosluzni ritual nije faktor nicega sam po sebi. Allah ne cuje njihove rijeci. Ergo, Rumi kaze "dzaba klanjate".
Je li to zvanicni islam ili ona ucenja zbog kojih su ubijeni Hamza, Haladz, pjesnik Nesimi ziv oguljen?
Ima jedna bektasijska prica o ovim stihovima Rumija.
Kaze, nakon sto im je izrecitovao te stihove, jedan od murida, uplasen, skoci do Rumija i povika: Ali, Mevla, ovo sto si rekao znaci da dzaba klanjamo, a to je suprotno jasnim propisima lijepog serijata koji odredjuje granice izmedju dobra i zla. Reci mi je to znaci to sto si rekao ili je to neka pjesnika sloboda? I jos, ako ja dok klanjam slavim sebe, a ne Allaha, to je ociti sirk, jer je obozavanje bilo koga osim Allaha sirk, jedini grijeh koji se ne oprasta. Kako moj ibadet Allahu moze biti sirk, jesi ti mursid, ali znas li da izgovaras nevjernicke rijeci?
Rumi, gledajuci unezvjereni pogled svog murida, stavi ruku na njegovo rame i smirenim tonom rece: Naravno da se mora klanjati, kako si i mogao pomisliti da bih ja mogao reci da se ne mora klanjati. Sunnet poslanika je jasan i svi koji ga ne slijede se imaju kazniti i nisu od nas. To je vise bila pjesnicka sloboda. Znas i sam da je poslanik govorio u metaforama. Ali, jedno je metafora, a drugo jasan propis. Serijata se pridrzavati, a metafore nisu zabranjene dok god se obavljaju vanjski propisi.
Onaj murid, smiren, poljubi sejhu ruku i vrati se na svoje mjesto.
Ali, jedan drugi murid, koji je sutio oborene glave sve vrijeme, podize glavu i pogled mu se srete sa Rumijevim. Nesto se desi u tom trenutku, bez ijedne rijeci.
Te veceri su, nakon sto je Rumi otklanjao jaciju i muride poslao kucama, ostao sa onim drugim muridom i dugo su se, uz najbolje iransko vino, zajebavali na racun onog murida koji se uplasio da mu ne propadne nagrada za namaze koje je klanjao.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#48 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
ovo je smiješno što si napisao za Haladža2) da je s karmatskim ustanicima zagovarao rušenje Ka'be i Mekke jer su namjerno bukvalno protumačili njegove metaforične riječi u Mekki upućene svom učeniku Šakiru "Sruši svoju Ka'bu" sa značenjem "Žrtvuj svoj život u interesu islama kao što sam ja to učinio". Omer Hmmadi, malikijski mezheb, namjerno je ovo proumačio bukvalno i Halladž je osuđen za zavjeru na smrt.
- arzuhal
#49 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Riječ je o citatu, ja to ne bih tako rekao, tim riječima, ali je valjda svakom jasno šta sve mogu značiti riječi "svoju Ka'bu", a šta, još važnije u kontekstu optužbe, ne mogu.Nurudin wrote:ovo je smiješno što si napisao za Haladža2) da je s karmatskim ustanicima zagovarao rušenje Ka'be i Mekke jer su namjerno bukvalno protumačili njegove metaforične riječi u Mekki upućene svom učeniku Šakiru "Sruši svoju Ka'bu" sa značenjem "Žrtvuj svoj život u interesu islama kao što sam ja to učinio". Omer Hmmadi, malikijski mezheb, namjerno je ovo proumačio bukvalno i Halladž je osuđen za zavjeru na smrt.je'l ovo tvoje tumačenje njegove metafore o rušenju Kabe ili citiraš nekog?
-
dadinjo33
#50 Re: Hereza Rumija i Ibn Arebija
Sa druge teme, vezano za ovu:
Da ponovim pitanje. Je li Rumijevo i Arebijevo "pravovjerje" sa stanovnista dogmatskog zvanicnog islama samo u tome sto ih igrom slucaja nisu uspjeli ubiti, posto su izjavili isto, istu herezu, sto i Haladz, i to javno, u svojim djelima?arzuhal wrote:
Mensur el-Halladž je izjavio nešto što je svakako hereza po islamu kao takvom (a ne puritanskoj interpretaciji) od stoljeća sedmog do danas, tamam da je bio najveći evlija. Zato su druge sufije i rekle za njegov slučaj, otprilike: sam pao sam se ubio.