Hemijski elementi u Kur'anu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Vipera bosniensis

#1 Hemijski elementi u Kur'anu

Post by Vipera bosniensis »

Na zahtjev za dokaze od moderatora NiN otvaramo novu temu gdje cemo detaljno obradjivati hemijske elemente programirane u Kuranu u jedinoj nazvanoj suri po hemijskom elementu Zeljezo, a kad apsolviramo tu tematiku mozemo preci na druge rijeci iz nauke koje mozemo pronaci u Kuranu koje mi koristimo zadnjih 100 godina, kao sto su Neutron, Proton, molekule DNA, RNA, Hemoglobin itd i to sve na tacnim pozicijama kako bi te rijeci dobile na tezini kako se zaista radi o tim stvarima a ne necemu desetom.
NIN wrote:
Vipera bosniensis wrote:Dali bi mi vjerovali onda ako bi vam pokazao da mnogi hemijski elementi sa njihovim oznakama su programirani u orginalnom Kuranu na arapskom u samo jednoj suri u Kuranu koja je nazvana po hemijskom elementu Zeljezo? u Kuranu koji je 1400 star a hemijski elementi su pronadjeni i nazvanim ovakvim imenima i oznaka tek zadnjih 200 godina.
Programirane su hemijske oznake njihov hemijski broj ili atomskom masom koju mozete da vidite u periodicnom sistemu.
Hajde postavi da vidim jer me bas zanima.
Allah je programirao buduca imena koja ce ljudi dati ovim elementima, i postavio njihove oznake u tekstu Sure Zeljezo tako da su njihovi atomski broj elementa ili atomska masa elementa programirana sa brojem slova i brojem rijeci, od pocetka sure ili ajetapa do Hemijske oznake ili od hemijske oznake pa do kraja ajeta ili kraja sure. Nekad je programirao slova i rijeci izmedju dvije hemijske oznake. Vecinom se racuna od prve hemijske oznake gdje se nalazi u ajetu pa dalje, a ne od sredine. Jedino je izuzetak Astatin sto se broji izmedju drugog i treceg puta dok sve druge oznake se racunaju od prve hemijske oznake u tekstu, znaci izmedju drugog i treceg ima 85 slova, dok Astatin ima atomski broj elementa 85. zasto bas nakon 3 da se broji, Astatin je pronadjen od 3 naucnika 1940 godine.

naprimjer Mg se spominje u ajetu 20 i 21, izmdju prvog i drugog puta Mg ima 12 rijeci, a Magnesium (Mg) ima broj 12 kao atomski broj elementa.

ili naprimjer Flor (F), F se prvi put nalazi nakon 9 slova, Flor ima atomski broj 9 u periodicnoj tabeli elemenata.

Sve ove primjere dole sam licno prebrojao, koga zanima za lakse pretrazivanje imate Kuran na arapskm ovdje i imate funkciju potraznje tako da mozete sami da se uvjerite u ove cinjenice
http://www.answering-christianity.com/c ... &B1=Search

Ostale napomene, slovo Alif se moze citati kao A, I, U, O, E

orginalni Kuran na arapskom je napisam samo sa konsonantima tako da je vazno samo da su dva slova jedno do drugog , kao naprimjer Mg (Magnesium) ili GM da ga odmah pocnemo racunati kao magnesium.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ako neko ima nekakvih nejasnoca samo pitajte
Last edited by Vipera bosniensis on 18/11/2013 13:42, edited 5 times in total.
Vipera bosniensis

#2 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

vama koji neznate arapski da vam malo olaksam

evo sami mozete da provjerite ove stvari

Ga (galium) ---> arapski غا

kopirajte arapska slova i to stavite u pretrazivac na stranici cijelog Kurana
http://www.answering-christianity.com/c ... &B1=Search

dobit ce te prvi put u suri 57 (zeljezo) samo jednom u ajetu 27 kao sto mozete da vidite gore

kopirajte

Rn(radon) ----> arapski ر ن

dobit ce te samo u ajetu 20

ili Zr (Zyrkonium)---arapski ظر

dobit ce te samo u ajetu 13

sa ovim stvarima mi sa naucne strane dokazujemo da onaj od koga dolazi Kur'an poznaje buducnost jer zna kako ce se elementi zvati koje ce oznake imati, i ne samo to nego zna njihovu atomsku masu pa im programira u tekstu. Sa ovim mi sa naucne strane dokazujemo postojanje Boga , sa necim opipljivim sto svako moze da vidi.

Allah kaze:
21:37. Čovjek je stvoren od žurbe. Pokazaću Ja vama, doista, dokaze Svoje, zato Me ne požurujte!
41:53 Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima (svemirskim), a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?

2:23. A ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome(Muhammedu), načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite.
24. Pa ako ne učinite, a necete učiniti, onda se čuvajte vatre za nevjernike pripremljene, čije de gorivo biti ljudi i kamenje.
17:88. Reci: "Kad bi se svi ljudi i džini udružili da sačine jedan ovakav Kur’an, oni, takav kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali."
Last edited by Vipera bosniensis on 14/11/2013 14:20, edited 1 time in total.
NIN

#3 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

Post by NIN »

Daj nam suru s naglaskom na odredjene ajete gdje se spominju hemejski elementi. Ovo sto si postavio je nejasno i konfuzno zato bi bilo najbolje da kopiras ajet po ajet i naznacis gdje se spominje odredjeni element. Mozes recimo po jedan ajet s odredjenim elemntom po jednom postu. Tako ce biti preglednije i lakse za argumentovati.
demimonde

#4 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

Post by demimonde »

Vipera bosniensis wrote:
Ako Allah zna kako ćemo mi nazvati otkrivene elemente u budućnosti, kako mu onda promaknu da sperma nastaje u prsima umjesto u testisima, da su zvijezde bliže Zemlji od Mjeseca, da je Zemlja centar našeg sistema i još mnoge druge gluposti?

To je sve šarlatanija, u Kur'anu nisu objavljene nikakva naučna "otkrića", sve što tamo stoji je ono što je ili razumnom čovjeku tog doba bilo samo po sebi podrazumijevajuće ili ono što je već tad znanstveno bilo utvrđeno (pa i stvari koje su se kasnije pokazale netočnima!). Recimo, "nevjerojatno točni" opisi embrionalnog razvoja koji su islamskim apologetima argument "nadnaravnosti" Kur'ana:
1. nisu uopće sasvim točni. Poprilično su realistični, ali imaju pogrešaka (tipa da prvo nastaju kosti, tek onda meso, u stvarnosti prvo nastaje mesnato tkivo unutar kojeg se počinje postupno okoštavati skelet)
2. se mogu pronaći (sasvim identični, sa istim frazama i izrazima, točnostima i netočnostima) u Talmudu, komentaru židovske Tore, koji je napisan nekoliko stoljeća prije "objave" Kur'ana. Te komentare su napisali židovski učenjaci koji su u njih unijeli i svoje znanstvene spoznaje i pretpostavke. Židovi Talmud ne smatraju objavom s neba, nego zemaljskom, ljudskom tvorevinom njihovih komentatora Tore.

Muhamed je bio za tadašnje Arape svjetski čovjek, putovao je čak do Sirije, vidio je sve i svašta, naslušao se učenih ljudi, vjerskih učenjaka i znalaca, imao je priliku upoznati medicinare, kozmologe, teologe, redovnike i kršćanske mistike, i to se vrlo lijepo da prepoznati između redaka Kur'ana i hadisa. Logično da je to njima zvučalo kao božanska istina i objava, ko da je recimo neko iz Kladnja prije 150 godina pošo u Pariz, i onda se vratio i svojim komšijama ispričao kakvih sve čuda ima u Parizu - ovakve ulice, parkovi, vodoskoci, ljudi se voze u nekakvim mašinama, svakakvih čuda - i pretstavio im da je bio u Dženetu - pa logično da bi mu povjerovali.
NIN

#5 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

Post by NIN »

demimonde wrote:
Vipera bosniensis wrote:
Ako Allah zna kako ćemo mi nazvati otkrivene elemente u budućnosti, kako mu onda promaknu da sperma nastaje u prsima umjesto u testisima, da su zvijezde bliže Zemlji od Mjeseca, da je Zemlja centar našeg sistema i još mnoge druge gluposti.
Necemo siriti nego se skoncentrisati na hemijske elemente u Kuranu, kako je tema i nazvana. Za ostala cuda postoje vec teme.
Vipera bosniensis

#6 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

NIN wrote:Daj nam suru s naglaskom na odredjene ajete gdje se spominju hemejski elementi. Ovo sto si postavio je nejasno i konfuzno zato bi bilo najbolje da kopiras ajet po ajet i naznacis gdje se spominje odredjeni element. Mozes recimo po jedan ajet s odredjenim elemntom po jednom postu. Tako ce biti preglednije i lakse za argumentovati.
jarane pa dao sam , nisi procitao tekst, rekao sam da se Sura zove Zeljezo, na arapski Hadid. 57 sura Kurana.

‏57:1سبح لله مافي السماوات والارض وهو العزيز الحكيم

evo krenut cemo sa florom, jer se F nalazi tek prvi put u devetom slovu prvog ajeta sure zeljezo.

S, b , mehko h, L,L, nase H, M, Alif, F

a znamo da je F(flor) deveti element u periodicnom sistemu.
Isto tako sam jucer primjetio da prvi put nase slovo H spominje nakon jedne rijeci Sebeha (S, B, mehko h) u rijeci Lilah(L,L,nase H)

Vodonik ima oznaku H, oma hemijski element 1 , i atomsku tezinu 1, a samo je jedna rijec prije rijeci gdje se nalazi prvi put nase slovo H.
Last edited by Vipera bosniensis on 14/11/2013 14:33, edited 5 times in total.
Vipera bosniensis

#7 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

NIN wrote:
demimonde wrote:
Vipera bosniensis wrote:
Ako Allah zna kako ćemo mi nazvati otkrivene elemente u budućnosti, kako mu onda promaknu da sperma nastaje u prsima umjesto u testisima, da su zvijezde bliže Zemlji od Mjeseca, da je Zemlja centar našeg sistema i još mnoge druge gluposti.
Necemo siriti nego se skoncentrisati na hemijske elemente u Kuranu, kako je tema i nazvana. Za ostala cuda postoje vec teme.
drzat cemo se teme , da razjasnimo ovo sa hemijskim elementima, da nebi skakali sa teme na temu.
demimonde

#8 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

Post by demimonde »

NIN wrote:
demimonde wrote:
Vipera bosniensis wrote:
Ok, izvinjavam se.

Zašto se recimo negdje broj riječi broji od početka, a negdje od kraja ajeta, negdje od cijele sure, a nagdje između dvaju istovjetnih slovnih oznaka za element, također negdje umjesto riječi se broje slova? Ako ne postoji jedinstven princip kako je atomski broj "šifriran", koji je onda smisao uopće takve šifraže? Bi li mogli bez znanstvenih saznanja jednoznačno iščitati te brojeve? Zar je toliko "čudo" da se u Kur'anu pojavi neki slog tipa "Ga" ili "Kr", ne bi li ih trebao biti pun Kur'an? Zar je toliko nevjerojatno da se "potrefi" da recimo do simbola "Fe" (željezo), kojemu je atomski broj 26, bude:
1. 26 riječi od početka ajeta
2. 26 slova od početka ajeta
3. 26 riječi od kraja ajeta
4. 26 slova od kraja ajeta
5. 26 riječi od početka sure
6. 26 slova od početka sure
7. 26 riječi od tog simbola do idućeg istog simbola
8. 26 slova od tog simbola
(sve navedeno slijedi gore opisanu metodologiju, bitno da je 26 nečega negdje okolo tog simbola)

Nadalje, autor uopće ne razlikuje atomski broj od masenog, također, nije mu baš previše ni jasno da su simboli kemijskih elemenata posljedica znanstvenog dogovora, a ne utvrđenih znanstvenih istina, recimo željezo se bilježi "Fe" zato što su se kemičari tako dogovorili. Mogli su se dogovoriti da se bilježe po naški "Že" ili po engleskom "Ir". Ko garantira da u budućnosti neće biti reforme simbola i imena kemijskih elemenata? Što to te nazive i oznake čini univerzalnim i vječnovrijedećim?
nasa

#9 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by nasa »

Zar je toliko "čudo" da se u Kur'anu pojavi neki slog tipa "Ga" ili "Kr", ne bi li ih trebao biti pun Kur'an?
Nisam ovo citala ranije ali koliko sam skontala ne radi se o cijelom Kur'anu vec o jednoj suri koja ima 29ajeta, Hadid i u njoj su sadrzani svi ovi elemnti...

jel tako Vipera ili?
Nadzornik

#10 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by Nadzornik »

Allahu dragi,daj nam obogaceni uran... :D
Vipera bosniensis

#11 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

nasa wrote:
Zar je toliko "čudo" da se u Kur'anu pojavi neki slog tipa "Ga" ili "Kr", ne bi li ih trebao biti pun Kur'an?
Nisam ovo citala ranije ali koliko sam skontala ne radi se o cijelom Kur'anu vec o jednoj suri koja ima 29ajeta, Hadid i u njoj su sadrzani svi ovi elemnti...

jel tako Vipera ili?
tako je.

kad bi ovako trazili preko cijelog Kurana onda bi njegova izjava bila na mjestu, jer imamo 6236 ajeta u cijelom Kuranu, dok mi ovdje trazimo samo u jednoj suri koja ima 29 ajeta.

i ne samo to, nego uospte nemamo mogucnosti da biramo, naprimjer oni primjeri gore, recimo Rn(radon) Zyrkonium(Zr) , Galium(ga) itd samo jedan put spominju u cijelog suri i da bas svi do jednog imaju tacno onliko broj slova od pocetka ili do kraja ajeta je jednostavno previse za povjerovati da bude slucajno, nemoguce da je to slucajno. i ne samo to, nego svi gore elementi se broje od prvog spominjanja jedino Astatin izuzetak. sto jos daje na tezini da se radi o progrmirani hemijski elementima.

ove stvari nema mjesta vjerovanju, jer je ovo iznad vjerovanja, ovo je nesto naucno empirijski dokazano, nesto sto je opipljivo i vidljivo. a sad je na ateistima da odgovore ko bi mogao ovako tekst programirati u 6 stoljecu da zna buducnost i da zna masu ovih elemenata. ja mislim da se odgovor sam nemece ;-)
Vipera bosniensis

#12 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

demimonde wrote: Zašto se recimo negdje broj riječi broji od početka, a negdje od kraja ajeta, negdje od cijele sure, a nagdje između dvaju istovjetnih slovnih oznaka za element, također negdje umjesto riječi se broje slova? Ako ne postoji jedinstven princip kako je atomski broj "šifriran", koji je onda smisao uopće takve šifraže? Bi li mogli bez znanstvenih saznanja jednoznačno iščitati te brojeve? Zar je toliko "čudo" da se u Kur'anu pojavi neki slog tipa "Ga" ili "Kr", ne bi li ih trebao biti pun Kur'an? Zar je toliko nevjerojatno da se "potrefi" da recimo do simbola "Fe" (željezo), kojemu je atomski broj 26, bude:
1. 26 riječi od početka ajeta
2. 26 slova od početka ajeta
3. 26 riječi od kraja ajeta
4. 26 slova od kraja ajeta
5. 26 riječi od početka sure
6. 26 slova od početka sure
7. 26 riječi od tog simbola do idućeg istog simbola
8. 26 slova od tog simbola
(sve navedeno slijedi gore opisanu metodologiju, bitno da je 26 nečega negdje okolo tog simbola)

Nadalje, autor uopće ne razlikuje atomski broj od masenog, također, nije mu baš previše ni jasno da su simboli kemijskih elemenata posljedica znanstvenog dogovora, a ne utvrđenih znanstvenih istina, recimo željezo se bilježi "Fe" zato što su se kemičari tako dogovorili. Mogli su se dogovoriti da se bilježe po naški "Že" ili po engleskom "Ir". Ko garantira da u budućnosti neće biti reforme simbola i imena kemijskih elemenata? Što to te nazive i oznake čini univerzalnim i vječnovrijedećim?

vidim da nisi u toku, ovdje se govori samo u jedinoj suri nazvanoj po hemijskom elementu koja ima samo 29 ajeta, ne u cijelom Kuran kako to ti mislis.

Zašto se recimo negdje broj riječi broji od početka, a negdje od kraja ajeta, negdje od cijele sure, a nagdje između dvaju istovjetnih slovnih oznaka za element, također negdje umjesto riječi se broje slova?
zato sto je sve to logicno, i ima smisla. znaci ili do kraja sure ili ajeta, ili od pocetka sure ili ajeta, ili od izmedju prve dvije hemijske oznake, ili se broje slova ili rijeci. od prekida do prekida, da smo poceli brojati samo ofrlje od sredine, onda vise nije to to, i nebi bilo logicno niti bi imalo smisla

Nadalje, autor uopće ne razlikuje atomski broj od masenog,
a sta ako je auto birao da izmedju dvije opcije trece nije bilo ili da ga progrmira nekad u atomskom broju iz sistema ili atomskom broju mase?
također, nije mu baš previše ni jasno da su simboli kemijskih elemenata posljedica znanstvenog dogovora, a ne utvrđenih znanstvenih istina, recimo željezo se bilježi "Fe" zato što su se kemičari tako dogovorili. Mogli su se dogovoriti da se bilježe po naški "Že" ili po engleskom "Ir".
a sta ako je autor znao buducnost i sta ce ovi da se dogovore pa to programirao u tekst?

Ko garantira da u budućnosti neće biti reforme simbola i imena kemijskih elemenata? Što to te nazive i oznake čini univerzalnim i vječnovrijedećim?
nema veze nek bude, jer vec je jednom ustanovljeno, nikome nije u interesu vise da mijenja Ga(galium) u recimo Gm, Ga ostaje , ili Rn u Rd itd

Znaci Autor je znao sta ce naucnici pronaci i kako ce ih nazvati ove elemente i znao je masu ovih elemenata i to jasno i precizno progrmirao u tekst sto svako ko zna citati arapski moze da vidi.
NIN

#13 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

Post by NIN »

Vipera bosniensis wrote:
NIN wrote:Daj nam suru s naglaskom na odredjene ajete gdje se spominju hemejski elementi. Ovo sto si postavio je nejasno i konfuzno zato bi bilo najbolje da kopiras ajet po ajet i naznacis gdje se spominje odredjeni element. Mozes recimo po jedan ajet s odredjenim elemntom po jednom postu. Tako ce biti preglednije i lakse za argumentovati.
jarane pa dao sam , nisi procitao tekst, rekao sam da se Sura zove Zeljezo, na arapski Hadid. 57 sura Kurana.

evo krenut cemo sa florom, jer se F nalazi tek prvi put u devetom slovu prvog ajeta sure zeljezo.

Isto tako sam jucer primjetio da prvi put nase slovo H spominje nakon jedne rijeci Sebeha (S, B, mehko h) u rijeci Lilah(L,L,nase H)

Vodonik ima oznaku H, oma hemijski element 1 , i atomsku tezinu 1, a samo je jedna rijec prije rijeci gdje se nalazi prvi put nase slovo H.
Ja ovdje nigdje ne vidim argument. Recimo, ako je u jednom ajetu upotrijebljeno slovo h i ako je prije te rijeci u kojem je to slovo h samo jedna rijec to onda po tebi znaci da se ovdje mislilo na vodik jer ta jedna rijec prije rijeci koja sadrzi slovo h predstavlja atomski broj elemnta u periodnom sistemu? Sta se kaze u toj prvoj rijeci, a sta u drugoj koja sadrzi slovo h? Hajde ovako, daj mi sad taj ajet gdje se mislis da se spominje vodik, u cjelosti (naravno, na nasem, a moze i na engleskom i postavi u originalu).
Diwan

#14 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by Diwan »

Ljudi ne vjeruju na osnovu dokaza nego na osnovu Božije upute - koga su to uputili dokazi ....

Ljudi su skloni i zalubljeni u vlastite predodžbe, bez obzira o kojoj se sferi života radi ili pitanja, i te predodžbe je teško mjenjati. Na neki način nas te predodžbe čine i zarobljenicima istih, osim ako se Bog ne smiluje čovjeku ..
Vipera bosniensis

#15 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

NIN wrote:
Vipera bosniensis wrote:

Ja ovdje nigdje ne vidim argument. Recimo, ako je u jednom ajetu upotrijebljeno slovo h i ako je prije te rijeci u kojem je to slovo h samo jedna rijec to onda po tebi znaci da se ovdje mislilo na vodik jer ta jedna rijec prije rijeci koja sadrzi slovo h predstavlja atomski broj elemnta u periodnom sistemu? Sta se kaze u toj prvoj rijeci, a sta u drugoj koja sadrzi slovo h? Hajde ovako, daj mi sad taj ajet gdje se mislis da se spominje vodik, u cjelosti (naravno, na nasem, a moze i na engleskom i postavi u originalu).
Recimo, ako je u jednom ajetu upotrijebljeno slovo h i ako je prije te rijeci u kojem je to slovo h
kako nevidis , pa ocito je,

Prvi ajet sure Zeljezo, sura 57 , prvi ajet, u prvom ajetu mozemo da nadjemo H(vodonik), Kisik(alif), F(flour)

arapski
1. ‏57:1 سبح لله ما

prva rijeci S,b H (Sebeha), druga rijec (L, L, H) Lilahi

1. Slavi(1) Allaha(2).....

znaci idemo istom logikom kao u drugim ajetima, brojimo ili slova ili rijeci od pocetka pa do oznake, koliko ima rijeci prije rijeci gdje se spominje prvi put nase H, ima jedan rijec a to je Sebeha , H(vodonik) je prvi element u sistemu i ima masu 1, 008.

razumijes li me sad?
OldMayor

#16 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by OldMayor »

@Vipera bosniensis,

E moj ti, lako je sad laprdat kad je to sve otkriveno. Kad je to tako jasno i glasno napisano, sto li onda toliki hemicari muku mucise da otkriju te neke stvari, pa jbt trebali su samo Kur'an otvorit i prepisat periodni sistem elemenata, sve eto fino pise.

:roll:

Ne mogu stvarno da se ne smijem, i ovakvi likovi hodaju gradom, zive i udisu isti zrak kao i ja... :lol: :run:
kerima1

#17 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by kerima1 »

Diwan wrote:Ljudi ne vjeruju na osnovu dokaza nego na osnovu Božije upute - koga su to uputili dokazi ....

Ljudi su skloni i zalubljeni u vlastite predodžbe, bez obzira o kojoj se sferi života radi ili pitanja, i te predodžbe je teško mjenjati. Na neki način nas te predodžbe čine i zarobljenicima istih, osim ako se Bog ne smiluje čovjeku ..
Ja mislim i na osnovu dokaza i Bozije upute,dok je nekom svaki atom dokaz Bozijeg postojanja,nekome treba da vidi nevidljivo,neprirodno da bi povjerovao.
Vipera bosniensis

#18 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

OldMayor wrote:@Vipera bosniensis,

E moj ti, lako je sad laprdat kad je to sve otkriveno. Kad je to tako jasno i glasno napisano, sto li onda toliki hemicari muku mucise da otkriju te neke stvari, pa jbt trebali su samo Kur'an otvorit i prepisat periodni sistem elemenata, sve eto fino pise.

:roll:
Ne mogu stvarno da se ne smijem, i ovakvi likovi hodaju gradom, zive i udisu isti zrak kao i ja... :lol: :run:
zato sto Allah nije poslao Kuran sa namjerom da ljudi sa njim otkrivaju nove stvari nego je Allah licno rekao da je dao dokaze u univerzumu i nama samima da je Kuran istina a to sa hemijskim elementima je jedan od dokaza.

Svrha Kurana nije da se otkrivaju nove stvari nego da bude uputa na ovome svijetu, kao manual kad kpis auto kako ces da koristis, isto tako Allah je stvorio covjek i dao mu manual kako covjek funkcionise i sta treba da radi i neradi kako bi produkt bio uspjesan.

a ovo sto nalazimo od cuda u Kuranu kao hemijski elementi, su samo dokaz da je Kuran od Boga, kako bi lakse mogli vjerovati , znaci ovo je vjerovanje sa dokazima, a ne udaranje prazne slame. bog nam je dao dokaze da je Kuran od njega, a sad je na nama hocemo li vjerovati ili ne.
Vipera bosniensis

#19 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Nin pogledaj Natrium

Image

prvi put kad se "Na" spominje je u ajetu 9 od te rijeci pa sve do kraja ima 11 rijeci, nema veze dali pocinjes od te rijeci gdje se oznaka spominje ili rijeci ispred , jer je jedno d drugog.

evo ti latinizirana transkripcija arapskog teksta iz tog ajeta gore

bayyinatin liyukhrijakum mina alththulumati ila alnnoori wainna Allaha bikum laraoofun raheem
vidis da ima 11 rijeci do kraja ajeta.

isto takom logikom idemo dekodirati prvi ajet, vidimo da prije prvog spominjanja naseg slova H (vodonik) ima jedna rijec, a H je prvi element sa masom 1,008.

razumijes li sad, vazno je samo brojati od prekida pa do oznake, ili rijeci ili slova
NIN

#20 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

Post by NIN »

Vipera bosniensis wrote:znaci idemo istom logikom kao u drugim ajetima, brojimo ili slova ili rijeci od pocetka pa do oznake, koliko ima rijeci prije rijeci gdje se spominje prvi put nase H, ima jedan rijec a to je Sebeha , H(vodonik) je prvi element u sistemu i ima masu 1, 008.

razumijes li me sad?
Ma razumijem ja tebe ali ne razumijem kako ti ovo moze biti argument za bilo sta! Metoda kojom se odredjuje da li neko slovo arapskog predstavlja neki hemijski elemnt je nasumicna i bez ikakvog reda, ako znamo sta se podrazumjeva pod metodom. U jednom primjeru se uzima cijela rijec za odredjivanje atomskog broja, recimo, dok se u drugom to odlucuje brojem pojedinacnih slova; u jednom primjeru se ide od pocetka dok se u drugom ide od kraja, nekada se broje rijeci s pocetka, dok se u drugom primjeru broje slova s kraja.

Recimo, ovu igru brojki i slova si se odlucio staviti u kontekst sure koja se naziva Zeljezo radi simbolike. Ali, metali su samo jedan dio elemenata periodicnog sistema. Sada, kakve veze ima zeljezo sa, recimo, mineralima? Ako si vec odabrao suru s razlogom radi njenog naziva da bi ovu hipotezu stavio u kontekst, zasto se onda izbjegava kontekst samih ajeta unutar sure? Zar nema jos ajeta u ovoj suri gdje se upotrebljava nase h ali sa vise rijeci ispred ili iza, ili slova ispred ili iza?
Nadzornik

#21 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by Nadzornik »

Da,nesto slicno Nostradamusu,smuckaj i proli.

Kad se nesto desi,Mendeljev kaze,ha jesam bistar,ne,nisam iz bistrika nego sam ovo procitao u Kuranu,
kunem se svojom pravoslavnom vjerom i Biblijom.
nemezis

#22 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by nemezis »

@Vipera, hajdi ti postavi tabelu sa svim elementima i za svaki napiši simbol, atomski broj i kratko objašnjenje. Recimo:

H, 1, 1 riječ ispred
F, 9, 9 slova ispred

I tako cijeli periodni sistem.
sinuhe

#23 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by sinuhe »

Znaci majmun pisao Hamleta... ovaj hemijske elemente u Kuranu.
Revolucionar ★

#24 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by Revolucionar ★ »

Zanimljivo, ali tesko da se moze nazvati metodom . Jednostavno nema jedan tacan sablon po kojem bi se ovo covjeku koji uopste nije upucen u ovo , dalo da sam izvodi zakljucke ..
Teea

#25 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by Teea »

eto npr. @fatamorga(Na) ima 11 slova. Na (Natrijum) je 11 eliment u periodnom sistemu.Ako odbijemo NA u imenu @fatamorga(na) i citamo unazad izuzimajuci (na) ostaje 9 slova, F je deveto slovo a i F je deveti element u periodnom sistemu elemenata.
fato oduvjek si mi bio sumnjiv.
Locked