Halid Ibn Welid r.a
-
ekonomistx
#51 Re: Halid Ibn Welid r.a
idi kod svog praoca majmuna pa se njemu ispovedaj, bre e...mani se nas muslimana
Last edited by ekonomistx on 02/11/2010 14:52, edited 1 time in total.
- BHF_Manijak
#52 Re: Halid Ibn Welid r.a
Znas sta je nazalivije, sto ljudi kontaju da je Statixu nick "avatar"

-
ekonomistx
#53 Re: Halid Ibn Welid r.a
BHF_Manijak wrote:Znas sta je nazalivije, sto ljudi kontaju da je Statixu nick "avatar"![]()
![]()
- statix
#54 Re: Halid Ibn Welid r.a
Zaboravih ti reci da i medju ljiljanima imas cafira, ja se ugledao, kako mi ti rece...ekonomistx wrote:idi kod svog praoca majmuna pa se njemu ispovedaj, bre e...mani se nas muslimana
- JThomas
#55 Re: Halid Ibn Welid r.a
uuuuu što ima zajebanih net ratnika ovdje.
nisi ti rata ni vidio, ili ti je vrlo kratko pamćenje ko je sve bosnu branio...
nisi ti rata ni vidio, ili ti je vrlo kratko pamćenje ko je sve bosnu branio...
- BHF_Manijak
#56 Re: Halid Ibn Welid r.a
A sto skrecete bezze s teme?!Tema nije ni rat ni ko je ucestvovao u njemu, znamo mi dobro da je bilo sva tri naroda pod Ljiljankom, ali tema je Halid ibn Velid kao licnost...
- Nele9
#57 Re: Halid Ibn Welid r.a
Šije imaju veoma negativan stav prema Halidu ibn Velidu.
Njegove ratničko znanje, taktičke i strategijske sposobnosti su neupitne.
˝Nego nisi ti nikakav vjernik, da ti ja kazem, ti si zaludjeni vjerski fanatik koji velica vojskovodje koji su ubijali u ime boga, i koji su direktno odgovorni za mnoge tragedije ovoga svijeta kao i oni sto su vodili krstaske i druge svete ratove.˝
Kontam da si pogriješio i umjesto Filozofija kliknuo Religija, pa ti halalim.
Nema potrebe da branim bilo koga, ali u čije ime su pobijeni milioni u sovjetskim čistkama kasnih tridesetih godina?
Njegove ratničko znanje, taktičke i strategijske sposobnosti su neupitne.
˝Nego nisi ti nikakav vjernik, da ti ja kazem, ti si zaludjeni vjerski fanatik koji velica vojskovodje koji su ubijali u ime boga, i koji su direktno odgovorni za mnoge tragedije ovoga svijeta kao i oni sto su vodili krstaske i druge svete ratove.˝
Kontam da si pogriješio i umjesto Filozofija kliknuo Religija, pa ti halalim.
Nema potrebe da branim bilo koga, ali u čije ime su pobijeni milioni u sovjetskim čistkama kasnih tridesetih godina?
- statix
#58 Re: Halid Ibn Welid r.a
@nele
Pazi, ja kad razmisljam o tim ratovim smatram se izuzetno sretnim sto zivim u vremenu i drustvu, u kojem postoje zakoni koji sprecavaju takve likove da tlace i ubijaju druge zbog toga sto ne zele da prihvate njihovog boga, i taj zakon je iznad tog tvog kojeg citas svakodnevno, zao mi je. Ako tebe isti cini frustriranim i nisi zadovoljan drustvom u kojem zivis i njegovim propisima, pa navecer u transu zamisljas sebe u prvim redovima Halidove vojske, otidji na pijacu, ima onih strateskih igrica civilizacija, srednjovjkovni ratovi i ti fazoni, pa raspali. Nemoj se slucajno zeznuti pa uzeti Bizantijce, Perzijance ili Vikinge, nego obavezno Arape, i ozezi, samo mudro, takticki, kako je to samo Halid znao, pa mozda pokoris cijeli svijet i uvedes serijat, ali kad izadjes na ulicu nemoj zaboraviti da je ovo 21 stoljece i da se nalazis u BiH, a ne Saudiji, i da ovdje nema zelenog svijetla za tlacenje cafira i mnogobozaca.
Pazi, ja kad razmisljam o tim ratovim smatram se izuzetno sretnim sto zivim u vremenu i drustvu, u kojem postoje zakoni koji sprecavaju takve likove da tlace i ubijaju druge zbog toga sto ne zele da prihvate njihovog boga, i taj zakon je iznad tog tvog kojeg citas svakodnevno, zao mi je. Ako tebe isti cini frustriranim i nisi zadovoljan drustvom u kojem zivis i njegovim propisima, pa navecer u transu zamisljas sebe u prvim redovima Halidove vojske, otidji na pijacu, ima onih strateskih igrica civilizacija, srednjovjkovni ratovi i ti fazoni, pa raspali. Nemoj se slucajno zeznuti pa uzeti Bizantijce, Perzijance ili Vikinge, nego obavezno Arape, i ozezi, samo mudro, takticki, kako je to samo Halid znao, pa mozda pokoris cijeli svijet i uvedes serijat, ali kad izadjes na ulicu nemoj zaboraviti da je ovo 21 stoljece i da se nalazis u BiH, a ne Saudiji, i da ovdje nema zelenog svijetla za tlacenje cafira i mnogobozaca.
-
ekonomistx
#59 Re: Halid Ibn Welid r.a
@avarat
a ti uzmi svog pradedu (majmuna) za ruku pa na tu istu pijacu kupi si banana. i onda malo prosetajte do mrtvog tite i placite sto nema komunizma. A mi muslimani, iako zivimo u kanom nekoj demokratiji, zivimo po serijatu (onoliko kolko mozemo) i cekamo kartu za raj...a sta ti cekas?!
Al Baqara
99. A Mi tebi jasne dokaze objavljujemo i jedino nevjernici neće u njih da vjeruju.
161. oni koji ne vjeruju i koji kao nevjernici umru zaslužuju, doista, prokletstvo Allahovo i meleka i
svih ljudi,
162. u njemu će vječno ostati, a patnja njihova neće jenjavati, niti će im se odlagati.
163. A vaš Bog-jedan je Bog! Nema boga osim Njega, Milostivo
g, Samilosnog!
164. Stvaranje nebesa i Zemlje, smjena noći i dana, ladja koja morem plovi s korisnim tovarom za
ljude, kiša koju Allah pušta s neba pa tako u život vraća zemlju nakon mrtvila njezina
po kojoj je rasijao svakojaka živa bića, promjena vjetrova, oblaci koji izmedju neba i Zemlje lebde doista su dokazi za one koji imaju pameti.
a ti uzmi svog pradedu (majmuna) za ruku pa na tu istu pijacu kupi si banana. i onda malo prosetajte do mrtvog tite i placite sto nema komunizma. A mi muslimani, iako zivimo u kanom nekoj demokratiji, zivimo po serijatu (onoliko kolko mozemo) i cekamo kartu za raj...a sta ti cekas?!
Al Baqara
99. A Mi tebi jasne dokaze objavljujemo i jedino nevjernici neće u njih da vjeruju.
161. oni koji ne vjeruju i koji kao nevjernici umru zaslužuju, doista, prokletstvo Allahovo i meleka i
svih ljudi,
162. u njemu će vječno ostati, a patnja njihova neće jenjavati, niti će im se odlagati.
163. A vaš Bog-jedan je Bog! Nema boga osim Njega, Milostivo
g, Samilosnog!
164. Stvaranje nebesa i Zemlje, smjena noći i dana, ladja koja morem plovi s korisnim tovarom za
ljude, kiša koju Allah pušta s neba pa tako u život vraća zemlju nakon mrtvila njezina
po kojoj je rasijao svakojaka živa bića, promjena vjetrova, oblaci koji izmedju neba i Zemlje lebde doista su dokazi za one koji imaju pameti.
- cartman
#60 Re: Halid Ibn Welid r.a
zar je moguce da ljudi i dan danas razmisljaju kao neki na ovoj temi?!
-
theTruePath
#61 Re: Halid Ibn Welid r.a
islam je u svojoj istoriji imao casne i hrabre licnosti,Halid je samo jedan od njih,evo jos nekih:
Ebu Bekr
Hamza
Ebu Talib
Salahudin
Sultan Fatih

Ebu Bekr
Hamza
Ebu Talib
Salahudin
Sultan Fatih
- arte.fakt
#62 Re: Halid Ibn Welid r.a
o cemu ti pricas !? o kojem ti uredjenu pricas !? na koga se treba ugledati na ameriku mozda na njihovu "demokratiju" na njihovo poimanje drustvenih sloboda , koji su do prije 30 godina ljude klasirali po boji koze . ili mozda da se ravna po britaniji koja je porobila i unistila toliko naroda , pobila i porobila veliki dio afrike , ili mozda na spance koji su pokrstili sve gdje god su dosli sto nisu uspjeli porkstit to su pobili ... naso si bas prema kome ces da se ravnas . i da postavljas standarde . a ti naso pricat o muslimanima da su tlacili nekoga i da su ubijali zato sto nisu prihvatali njihovu vjeru . posto volis da pricas bez cinjenica evo ti jedna cinjenica muslimani su vladali egiptom 1300 godina a u egiptu i danas dan zivi 12 miliona krscana , i ti pricas o ubijanju drugih radi ne prihvatanja vjere ... de malo ziv bio procitaj koju knjigu pa onda diskutuj ...statix wrote:@nele
- Oligarh
#63 Re: Halid Ibn Welid r.a
Sta reci o covjeku, vojskovodji, koji salje poruku protivnickom glavnom vojskovodji na celu dosta mnogobrojnije sile: "Pokorite se! Dolazi sa ljudima koji vise vole smrt, nego vi vina i zene!"
Mnogo puta su mi ove njegove rijeci, ne samo u ratu, na um pale i davale mi neku cudnu snagu da izdrzim svasta nesto!
Mnogo puta su mi ove njegove rijeci, ne samo u ratu, na um pale i davale mi neku cudnu snagu da izdrzim svasta nesto!
- black
#64 Re: Halid Ibn Welid r.a
eh kamo srece da se vise obraca paznje na nauku i ljude poput Ibn Sine, Mulla Sadra, ibn Hajjana, al Birunija, Ibn Halduna, Hafiza, Ibn Arebija, Rumija, Saadi Sirazija itd.
- therrarrius
#65 Re: Halid Ibn Welid r.a
Svi navedeni, kao i Halid Ibn Welid su podjednako zapostavljeni, zalosno.black wrote:eh kamo srece da se vise obraca paznje na nauku i ljude poput Ibn Sine, Mulla Sadra, ibn Hajjana, al Birunija, Ibn Halduna, Hafiza, Ibn Arebija, Rumija, Saadi Sirazija itd.
- statix
#66 Re: Halid Ibn Welid r.a
@artefakt
Znam ja dobro da su krscani bili postedjeni, zato sam i napisao cafiri i mnogobozci i povukao paralelu sa danasnjim zakonom kojim se to zabranjuje i koji tvoju knjigu ne uzima kao relevantnu za uredjenje jednog drustva. Capisci?
Znam ja dobro da su krscani bili postedjeni, zato sam i napisao cafiri i mnogobozci i povukao paralelu sa danasnjim zakonom kojim se to zabranjuje i koji tvoju knjigu ne uzima kao relevantnu za uredjenje jednog drustva. Capisci?
-
ekonomistx
#67 Re: Halid Ibn Welid r.a
@arte.fakt
ma pusti ovog avatara... vidis da raspravlja bez dokaza, cinjenica...vec mrznja izbija iz njegovih usta, opterecen je napredovanjem islama... a bolje bi mu bilo kad bi se pridruzio karavani za Raj
ma pusti ovog avatara... vidis da raspravlja bez dokaza, cinjenica...vec mrznja izbija iz njegovih usta, opterecen je napredovanjem islama... a bolje bi mu bilo kad bi se pridruzio karavani za Raj
- BHF_Manijak
#68 Re: Halid Ibn Welid r.a
Kako ne skontate vise da lik nije AVATAR vec mu je nick STATIX, a to avatar stoji vecini u nedostatku avatara(slike ispod nicka)ili neke druge greske...Postaje mi ovo pomalo iritantno!ekonomistx wrote:@arte.fakt
- ljubav_aha
#69 Re: Halid Ibn Welid r.a
statix wrote:Samo vi velicajte vojskovodje, pa kad sutra protumace islam kao agresivnu vjeru ili propagiranje dzihada, onda cete ratovanje i nasilje ogradjivati i pravdati sa raznim "ako" i "ali"...
Svaki rat je rezultat ljudske gluposti i zelje za moci.
- arte.fakt
#70 Re: Halid Ibn Welid r.a
znas li ti u opce sta znaci kafir ? jeli cilj raspravljati na osnovu cinjenica i dokaza ili je cilj samo palamuditi bez veze vodjen svojim kopleksima i predrasudama .statix wrote:@artefakt
- statix
#71 Re: Halid Ibn Welid r.a
Kakve cinjenice i dokazi? Moja misao je bila vrlo jasna, i osudjujem svaki zlocin pocinjen u osvajanjima i invazijama, bili to Spanci, Amerikanci, Bizantijci ili, pazi sad, Arapi. Ti si taj koji ima problem sa historijom i objektivnoscu, a ne ja. Ti bi da velicas kojekakve vojskovodje i divis im se. Mozda najbolje da priupitamo hinduse i budiste iz Indije, pa da vidimo ko je i sta je tu branio, moze li se govoriti o nasilju, ubijanjima, paljenju hramova, knjiga, pa zamisli i genocidu, nad jednim narodom.arte.fakt wrote:znas li ti u opce sta znaci kafir ? jeli cilj raspravljati na osnovu cinjenica i dokaza ili je cilj samo palamuditi bez veze vodjen svojim kopleksima i predrasudama .statix wrote:@artefakt
Nemam vise namjeru pisati na ovoj temi, imate svi problem, zaludjeni ste arapima i njihovim osvajanjima i invazijama, zivite u proslosti, i cekate dan kad ce opet krenuti u pohode ne bi li vam svanulo. Sto se mene tice piskaraj ti o Americi i njenim zlocinima koliko hoces, moja je savjest cista i zalim svakog Vjetnamaca kao i Iracanina koji je ubijen, ali nemoj mi te spike, nisu nasi bili takvi, nama su ruke ciste kroz cijelu historiju ratovanja, nase su vojskovodje plemenite i darezljive.
- arte.fakt
#72 Re: Halid Ibn Welid r.a
kompleksi su cudo ...statix wrote:Kakve cinjenice i dokazi? Moja misao je bila vrlo jasna, i osudjujem svaki zlocin pocinjen u osvajanjima i invazijama, bili to Spanci, Amerikanci, Bizantijci ili, pazi sad, Arapi. Ti si taj koji ima problem sa historijom i objektivnoscu, a ne ja. Ti bi da velicas kojekakve vojskovodje i divis im se. Mozda najbolje da priupitamo hinduse i budiste iz Indije, pa da vidimo ko je i sta je tu branio, moze li se govoriti o nasilju, ubijanjima, paljenju hramova, knjiga, pa zamisli i genocidu, nad jednim narodom.arte.fakt wrote:znas li ti u opce sta znaci kafir ? jeli cilj raspravljati na osnovu cinjenica i dokaza ili je cilj samo palamuditi bez veze vodjen svojim kopleksima i predrasudama .statix wrote:@artefakt
Nemam vise namjeru pisati na ovoj temi, imate svi problem, zaludjeni ste arapima i njihovim osvajanjima i invazijama, zivite u proslosti, i cekate dan kad ce opet krenuti u pohode ne bi li vam svanulo. Sto se mene tice piskaraj ti o Americi i njenim zlocinima koliko hoces, moja je savjest cista i zalim svakog Vjetnamaca kao i Iracanina koji je ubijen, ali nemoj mi te spike, nisu nasi bili takvi, nama su ruke ciste kroz cijelu historiju ratovanja, nase su vojskovodje plemenite i darezljive.
- Nele9
#73 Re: Halid Ibn Welid r.a
statix wrote:@nele
Statix, legendo
Kada Bošnjak počne da priča o 21 vijeku ja se počnem osipati. Pa, dobar dio mog naroda je zaboravio da su oni koji su pucali na nas prije samo 15 godina, ubijali djecu. Ubijali su djecu i starce i silovali žene. Za to vrijeme je kulturna i civilizovana Evropa, u 20 doduše vijeku, gledala i navijala. Još su htjeli i da me ubijede da samo trebam da se predam jer nemam šanse. I da nije bilo svijetlih primjera iz islamske prošlosti gdje su manje grupe pobjedjivale daleko snažnije i brojnije, ja bih im možda i povjerovao. Nisam ničiji kurban i neću ako Bog da nikad ni biti.
Slažem se da trebamo da se sjećamo i Ibn Sine, Ibn Rušda, i ostalih. Takodje se slažem da ne treba previše gledati na prošlost i plakati nad nekadašnjom slavom i snagom.
Ali, tema je bila Halid ibn Welid. Mišljenje većine analitičara je da je on bio briljantan vojni taktičar.
Mislim da sam malo prestar za te igre o kojima pričaš. A, kada čovjek ima iz prve ruke vidjeti kako sve taktike šljakaju a može bit' bidne da nijedna ne funcioniše u isto vrijeme, onda virtualna ratna polja postaju ono što jesu...dječije igre.
- kukuruz_kokicar
#74 Re: Halid Ibn Welid r.a
Bio je zaista veliki vojskovodja i osvajac, a i posljedicno tome necovjek, ubica, porobdzija i siledzija.
Da se bogdo nikada nije ni rodio. Ni on ni njemu slicni.
Da se bogdo nikada nije ni rodio. Ni on ni njemu slicni.
-
ekonomistx
#75 Re: Halid Ibn Welid r.a
Pa Halid je bio Muškarac, za razliku od nekih sa ove teme koji se boje rata, metaka i granata... pa htjeo ti ili ne htjeo...za od prilike 35 god eto tebi novog gospon karadzica da te kolje, i nece te spasiti to sto ne vjerujes, ili sto nisi osunecen, jer on nije birao, vec je klao i silovao (četnik) i bebe stare samo par sekundi davio (Srebrenica) a ti se zavuci negdje u podrum i kukaj o ratu dok ti on bude klao majku, babu, komsiju a mi cemo, muslimani, stati protiv tog zla, kad god se on pojavi... hvala Boga sad nam ima mnogo, nece tek tako proci...
al Baqara,
168. onima koji se nisu borili, a o braći svojoj govorili: "Da su nas poslušali, ne bi izginuli", reci: "Pa
vi smrt izbjegnite, ako istinu govorite!"
ali Imran:185. Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i
ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden-taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu
je samo varljivo naslađivanje
al An'am162. Reci: "Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj i smrt moja doista su posvećeni Allahu,
Gospodaru svjetova,
al Baqara,
168. onima koji se nisu borili, a o braći svojoj govorili: "Da su nas poslušali, ne bi izginuli", reci: "Pa
vi smrt izbjegnite, ako istinu govorite!"
ali Imran:185. Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i
ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden-taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu
je samo varljivo naslađivanje
al An'am162. Reci: "Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj i smrt moja doista su posvećeni Allahu,
Gospodaru svjetova,