Halal ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
patrius

#26 Re: Halal ili ne?

Post by patrius »

almin-78 wrote:vidis ovi ostali ateisti islamomrsci bi mogli nauciti od ovog slucaja,jer ja ovakve postujem pa i da su mnogobosci,cim oni postuje mene i moja ubjedjenja i ja njih i njihova.Patrius,nauci se nesto od ove teme,a i buduce nas sacuvaj tvojih upada :D
Ti mozda i ucis "od ovih ili onih tema",a od mojih ,ili bilo cijih "upada" tebe ce sacuvati Allah dz.s.,stoga nemoj da brigas,ima ko se stara :wink:
Shoshana

#27 Re: Halal ili ne?

Post by Shoshana »

Vratnik, lijepo je od tebe sto se brines o hrani koju serviras gostima, ali ne trebas od toga praviti bauka. Ako bas hoces halal, morao bi imati posebno sudje, poseban escajg, posebne serpe, pa ako bas hoces - i posebnu masinu za pranje sudja...

Ali nije u tome fol. LJudi koji bi sve to od tebe trazili - nebi uopste ni jeli u tvojoj kuci. Dovoljno je da se ti trudis da znas da hrana koju serviras nije od zabranjenog mesa i nije iz mesara gdje halal dolazi u kontakt sa haram mesom. Sudje, valjda dobro operes i ovako i onako, a ono sto je u neznanju - nije haram.

Sto se tice ostalog, ljudi koji jedu u tvojoj kuci vec ti ukazuju povjerenje - i meni bi bilo tesko zamisliti vjernika koji bi te, kao gost na veceri u tvojoj kuci, uvrijedio ispitivanjem kroz koliko si voda oprao svoj escajg :-) Taj ti ne bi ni dosao na veceru...

Ja sam jednom (kao dijete, u neznanju) komsijskoj djeci dala da jedu neku salamu... Moje starce - kad slag nije strefio, otrcali kod komsije da se izvinjavaju, mama se jadna, rasplakala, helem nejse, moji starci digli citafu frku - meni nista nije bilo jasno. Da ne duzim pricu, komsija je iste veceri dosao sa zenom i djecom u posjetu, i sa vrata viknuo mojoj staroj da nam stagod nareze :) Ne vidim ljepseg nacina da nam stavi do znanja da u nas ima puno povjerenje - nego to sto je on uradio.

Na kraju, podjoh napisati kako je svijet nekad lijep bio.... ali znas sta... svijet je i danas lijep. Ko hoce :wink:
patrius

#28 Re: Halal ili ne?

Post by patrius »

* Report this post
* Reply with quote

Postby Shoshana on 16/05/2009 12:34
a ono sto je u neznanju - nije haram.
Pa sta se onda brinete,ako je konzumeru svejedno hoce li mu u ne znanju podvalit,ne treba o njemu brinuti vise od njega samoga :) Ne znanje nije opravdanje.Ako je njegova obaveza da ne jede,onda mora na svaki nacin biti siguran da nece pojesti nesto zabranjeno,u suprotnom je - licemjer. :D
Vjesto su se mudrijasi dosjetili:u neznanju je sve dopusteno,ha :? :lol:
BHF_Manijak

#29 Re: Halal ili ne?

Post by BHF_Manijak »

eh Patrisu,nemoj sad cjepidlacit...ne mogu ja sad otic u mesnicu i uez prvu dobru sniclu koji mi naleti,ispec , najest se ono pravo i onda skontat,uh pa mozda sam svinjsku sniclu uzeo,a nisam ni pitao vec samo kupio...ne znanje je ako kupim one kroasanice,ne znam tacno koje firme,pojedem i skontm da debili u njih stavčljalju alkohol,eh to je klasicno ne znanje...mada danas mnogi hoce da se opravdaju ne znajem,pa im se iz tog "ne znanja" desilo to i to,ali ope kazem,nijjet je jako bitan,kakva je tebi namjera bila i Bog zna sta si ti htio,slucajno ti se desilo il su suvise pasivan bio pa ti nije napamet palo da pitas od cega je proizvod itd
SaraLe

#30 Re: Halal ili ne?

Post by SaraLe »

Shoshana wrote:Vratnik, lijepo je od tebe sto se brines o hrani koju serviras gostima, ali ne trebas od toga praviti bauka. Ako bas hoces halal, morao bi imati posebno sudje, poseban escajg, posebne serpe, pa ako bas hoces - i posebnu masinu za pranje sudja...

Ali nije u tome fol. LJudi koji bi sve to od tebe trazili - nebi uopste ni jeli u tvojoj kuci. Dovoljno je da se ti trudis da znas da hrana koju serviras nije od zabranjenog mesa i nije iz mesara gdje halal dolazi u kontakt sa haram mesom. Sudje, valjda dobro operes i ovako i onako, a ono sto je u neznanju - nije haram.

Sto se tice ostalog, ljudi koji jedu u tvojoj kuci vec ti ukazuju povjerenje - i meni bi bilo tesko zamisliti vjernika koji bi te, kao gost na veceri u tvojoj kuci, uvrijedio ispitivanjem kroz koliko si voda oprao svoj escajg :-) Taj ti ne bi ni dosao na veceru...

Ja sam jednom (kao dijete, u neznanju) komsijskoj djeci dala da jedu neku salamu... Moje starce - kad slag nije strefio, otrcali kod komsije da se izvinjavaju, mama se jadna, rasplakala, helem nejse, moji starci digli citafu frku - meni nista nije bilo jasno. Da ne duzim pricu, komsija je iste veceri dosao sa zenom i djecom u posjetu, i sa vrata viknuo mojoj staroj da nam stagod nareze :) Ne vidim ljepseg nacina da nam stavi do znanja da u nas ima puno povjerenje - nego to sto je on uradio.

Na kraju, podjoh napisati kako je svijet nekad lijep bio.... ali znas sta... svijet je i danas lijep. Ko hoce :wink:
:thumbup:
seln

#31 Re: Halal ili ne?

Post by seln »

Koliko znam, vec je bilo slicno pitanje na koje je odgovorio nas poznati fakih Omerdic. Slicno pitanje su ashabi postavili Poslaniku, S.A.V.S, a on im je rekao:
"Recite bismillah i jedite". Dakle, uslov je da hrana nije haram (svinjetina i sl.), ostalo se ne da provjeravati. Kako inace zivi i sta jede onih 5-6- miliona muslimana u zapadnoj evropi?
bosna123

#32 Re: Halal ili ne?

Post by bosna123 »

seln wrote:Koliko znam, vec je bilo slicno pitanje na koje je odgovorio nas poznati fakih Omerdic. Slicno pitanje su ashabi postavili Poslaniku, S.A.V.S, a on im je rekao:
"Recite bismillah i jedite". Dakle, uslov je da hrana nije haram (svinjetina i sl.), ostalo se ne da provjeravati. Kako inace zivi i sta jede onih 5-6- miliona muslimana u zapadnoj evropi?
Eh upravo se ovako ja ponasam u gostima, proucim bismillu i jedem. Allah dz.s. nam je dozvolio hranu krscana i jevreja, pa ni ne razmisljam o posudju i slicnim stvarima...

Kada sama kupujem onda kupujem iskljucivo halal meso.
travar

#33 Re: Halal ili ne?

Post by travar »

Kako ja ovo ne viđoh :D
Elem, vratnik halali, ali da ne otvaram novu temu.

Naime radi se o emulgatorima.
Imam kod kuće listu navodno haram emulagatora (nekad davno je lista izašla u magazinu "Zehra"), koju mama obavezno nosi pri kupovini (sad skontajte koliko vremena je potrebno za kupovinu recimo jednog rolata :D )
Haram se smatraju svi emulgatori koji imaju veze sa svinjetinom i koji se prave od insekata.
Neki dan čitam na nekoj stranici da se neki emulgatori mogu biti životinjskog i biljnog porijekla gdje životinjski mogu biti halal ili haram (zavisi od životinje), ali fazon je da se hemijski oni ne razlikuju (dakle bilo od biljke ili recimo od svinje, ne mogu se hemijski razlikovati).
Dakle zanima me koliko je ustvari opravdana ta zabrana u gornjem slučaju?

Lista je onako povelika, a svaki drugi proizvod sadrži barem jedan od haram emulgatora.
Informacije na halal.ba nisu baš od prevelike pomoći jer se svode na: "ako je emulgator upotrijebljen u tom obliku onda je halal, ako je u onom obliku onda je haram.."

Eto sve informacije vezane za ovo su više nego dobrodošle, više ni sladoled ne možeš na miru pojesti :D
Shoshana

#34 Re: Halal ili ne?

Post by Shoshana »

travar wrote:Kako ja ovo ne viđoh :D
Elem, vratnik halali, ali da ne otvaram novu temu.

Naime radi se o emulgatorima.
Imam kod kuće listu navodno haram emulagatora (nekad davno je lista izašla u magazinu "Zehra"), koju mama obavezno nosi pri kupovini (sad skontajte koliko vremena je potrebno za kupovinu recimo jednog rolata :D )
Haram se smatraju svi emulgatori koji imaju veze sa svinjetinom i koji se prave od insekata.
Neki dan čitam na nekoj stranici da se neki emulgatori mogu biti životinjskog i biljnog porijekla gdje životinjski mogu biti halal ili haram (zavisi od životinje), ali fazon je da se hemijski oni ne razlikuju (dakle bilo od biljke ili recimo od svinje, ne mogu se hemijski razlikovati).
Dakle zanima me koliko je ustvari opravdana ta zabrana u gornjem slučaju?

Lista je onako povelika, a svaki drugi proizvod sadrži barem jedan od haram emulgatora.
Informacije na halal.ba nisu baš od prevelike pomoći jer se svode na: "ako je emulgator upotrijebljen u tom obliku onda je halal, ako je u onom obliku onda je haram.."

Eto sve informacije vezane za ovo su više nego dobrodošle, više ni sladoled ne možeš na miru pojesti :D
:D
http://www.coolinarika.com/recept/slado ... vni-recept
bosna123

#35 Re: Halal ili ne?

Post by bosna123 »

Ja na to ne obracam paznju, zato sto je sa emulgatorima stvar slicna kao i sa vinski octom koji se dobija iz vina... Znaci hemijski sastav se skroz promijenio...

Jedino na sto pazim, to je zelatin... Jer zelatin se dobije od kolagenih vlakana, koji se nalaze u mesu tj. misicima... To jest ovdje je hemijski sastav nepromijenjen... Prije se koristio vecinom zelatin svinjskog porijekla, u zadnje vrijeme se koristi ovaj govedjeg... Turski proizvodi svi imaju govedji zelatin...

U zadnje vrijeme, uglavnom radi vegeterijanaca, koriste se i tvari za zeliranje biljnog porijekla, kao sto su agar-agar i pektin...
travar

#36 Re: Halal ili ne?

Post by travar »

Hvala Shoshi :thumbup:
Ovo ću probati, samo se nadam da se neće jaja "čuti" :D

@bosna
To me zanima, da li nešta dobiveno od haram "proizvoda" može biti halal, dakle dozvoljeno za upotrebu.
Za alkohol sam načisto jer znam zbog čega je zabranjen, još sam u nedoumici za E svinjskog porijekla!
bosna123

#37 Re: Halal ili ne?

Post by bosna123 »

Evo ovako redukcijom (proces suprotan od oksidacije) vina dobije se vinski ocat koji je halal, jer on vise nije alkohol (nema OH grupu, ako ti to ista znaci)... Emulgatori su komleksna jedinjenja koja u svom sastavu imaju i masne kiseline... Porijeklo tih masnih kiselina moze biti i iz svinjetine, ali to nije mast, jer mast pored masnih kiselina ima i druge sastojke... Tako da su to potpuno hemijski izmjenjena jedinjenja...

Ja ove proizvode ne smatram haram proizvodima, mada postoje misljenja da jesu...
arzuhal

#38 Re: Halal ili ne?

Post by arzuhal »

Ma, Agencija za halal certifikaciju i udri :D
Pilkom, Argeta, Poli, Vindija, Vispak...meni dosta :D
travar

#39 Re: Halal ili ne?

Post by travar »

arzuhal wrote:Ma, Agencija za halal certifikaciju i udri :D
Jeste tebi i meni, ali haj ti nekome starijem objasni što i kako.
Neko još uvijek ne uzima argetu i poli bez obzira na certifikat pod izgovorom "ne vjerujem ja njima".
arzuhal

#40 Re: Halal ili ne?

Post by arzuhal »

travar wrote:
arzuhal wrote:Ma, Agencija za halal certifikaciju i udri :D
Jeste tebi i meni, ali haj ti nekome starijem objasni što i kako.
Neko još uvijek ne uzima argetu i poli bez obzira na certifikat pod izgovorom "ne vjerujem ja njima".
Takav stav posebno poštujem :-D . Znam ljudi koji me, kada im kažem da moraju na putovanju skratiti četvororekatne farzove na dva rekata, hoće proglasit heretikom! Ali, to su naši dobri ljudi :thumbup: Bosna čudesna :)
travar

#41 Re: Halal ili ne?

Post by travar »

Znam kako ti je ... :D
Sjetim se svog ubjeđivanja o danima za dobrovoljni post, kad nisam glavom platio :D
bosna123

#42 Re: Halal ili ne?

Post by bosna123 »

arzuhal wrote:Takav stav posebno poštujem :-D . Znam ljudi koji me, kada im kažem da moraju na putovanju skratiti četvororekatne farzove na dva rekata, hoće proglasit heretikom! Ali, to su naši dobri ljudi :thumbup: Bosna čudesna :)
Jeste upravo. Odem kod rodjaka i trebam klanjati, klanjam putnicki i svi me cudno gledaju... Al' face mrtve ozbiljne, objasnim im, opet im sumnjivo... Trebam li napominjati da uopste ne klanjaju...
travar

#43 Re: Halal ili ne?

Post by travar »

Evo pitanje za bosnu, pošto vidim da se razumiješ u hemiju (jedna od mojih mnogih želja :D )
Čitam na netu da se često desi da u vinskom octu ostane mali procenat alkohola (vina), dakle kaže se 95% je sirće a 5% ostale kiseline uključujući i nešto originalnog vina.
Pa koliko ustvari ostane tog vina u octu?
bosna123

#44 Re: Halal ili ne?

Post by bosna123 »

Ma to ja laicki, posto sam zavrsila prirodoslovno-matematicku gimnaziju, a hemiju voljela... Nije mi to struka, nego smo radili eksperimente nadugo i nasiroko i rjesavali one zadatke... Inace sam drustvenjak...

Ne znam ti to reci, mozda ima neko ko je tehnolog, uglavnom halal ti je to nemas brige... Jednostavno nije alkohol... Pa kazu recimo i kad jedes grozdje ili hurme, jedan dio fermentacijom u zelucu se alkoholizira, pa opet to nije haram...
Compact

#45 Re: Halal ili ne?

Post by Compact »

Šerijatsko je pravilo da je sve dozvoljeno osim onoga što je zabranjeno! :D

Fakat, ali tako je. Kreće se od pretpostavke da je sve dozvoljeno, dok ne dođe jasan dokaz da je nešto haram.

Kada su došli ashabi i pitali Poslanika s.a.v.s. hoćemo li jesti ovo meso jer su nam ga dali ljudi koji su novi u vjeri, Poslanik je rekao, proučite Bismillah i jedite.

1. Vrlo važna pouka za cijeli ummet do Sudnjeg dana. Ti novi ljudi u vjeri su bili blizu, što znači da je Poslanik mogao reći - otiđite i pitajte ih jeli meso zaklano po propisu! Ne, nego je ostavio olakšicu da se muslimani ne ispituju. Neki alimi (Salih el-Usejmin) je rekao da je pitati muslimana o tome jeli meso po propisu ili ne - Haram!

2. Šejh Bin Baz je rekao da je meso životinja (krave, volovi, deve, ovce, konji, kokoši, pilići, ćurke, koze, jarci, itd...) koje zakolju kršćani i židovi dozvoljeno jesti, a na osnovu Kur'anskog ajeta. U tom pogledu se gleda osnova! Osnova je da je Evropa većinom kršćanska, te da je meso koje dolazi iz Evropskih zemalja dozvoljeno!

3. Kada sabereš 1 i 2 dobiješ odgovor, da se najedeš tih sudžukica, ali nemoj pretjerivati! :kravata:
Last edited by Compact on 24/06/2009 11:08, edited 1 time in total.
Shoshana

#46 Re: Halal ili ne?

Post by Shoshana »

Compact wrote:
2. Šejh Bin Baz je rekao da je meso od kršćana i židova dozvoljeno, a na osnovu Kur'anskog ajeta.
:shock: De ovo popravi, zivota ti
:-)
arzuhal

#47 Re: Halal ili ne?

Post by arzuhal »

Shoshana wrote:
Compact wrote:
2. Šejh Bin Baz je rekao da je meso od kršćana i židova dozvoljeno, a na osnovu Kur'anskog ajeta.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
ružmarin-a

#48 Re: Halal ili ne?

Post by ružmarin-a »

mislim da je na prvu

:lol: :lol:

ali mislim i da na drugu nije: da se @compact s onim predlogom od izvukao, jer ne kažemo: jedem meso od krave i od svinje, već se podrazumijeva od pripadnika vlasnika istog (Krišćana i Jevreja) :thumbup:

još da je ubacio iza od - uzeto, ili kupljeno, a ispred Jevreja i Krišćana ne bi se narod smijao
Compact

#49 Re: Halal ili ne?

Post by Compact »

Shoshana wrote:
Compact wrote:
:D
Post Reply