zlokruhovic wrote:Aharon wrote:Većina svršenika islamskih univerziteta su dogmatizirani i, odgovorno tvrdim, krajnje lijeni i neobrazovani u onim poljima koja su studirali. Arapskim se služe, ali nema govora o elokvenciji i dubljem poznavanju. To su klasični studenti, koji završavaju studije radi posla - uvjeravam vas da većina njih apsolutno ne istražuje materiju, koja je u domenu njihove struke, i da većina njih nije svjesna da u njihovim klasičnim djelima - kakva su Taberi, Kurtubi i Ibn-Kesir - postoje ovakvi navodi.
Njih na njihovim fakultetima zapravo obeshrabruju da izučavaju sukobe i nedosljednosti prisutne među prvim muslimanima, a nakon poslanikove smrti - jer to je "fitna", smutnja. Oni nauče nemušte paušalne fraze o tome, i ljute se kad ih neko pita nešto o tome. A kada se neko od njih usudi da pita nešto o tome, profesori reaguju kao onaj zlokruhovic ili ovaj Fudo. Nema tu razlike, ideologija je ideologija.

Aj ti malo piši naučno,temeljno i sa duhovnošću kao osnovom civilizacije kako je nacistička tradicija i nacistička država iznedrila velike naučnike i filozofe?!
Mislim da se mora dati omaž toj velikoj ideologiji kao što si već pomenuo , i kao što ti kažeš da pored svih nedostataka joj se ipak mora odati priznanje.
A onda možeš nastaviti meni lepiti etikete antisemite jer se ne slažem sa tvojom propagandom koju hoćeš nazvati naučnim pristupom i koja se nigde sem u tvojoj glavi i glavi tvojih istomišljenika nalazi a ne u pravim naučnim institucijama civilizovanog sveta koji je nažalost tvoju u Evropi
Kakve veze imaju tolerantne i prosvijetljene mu'tezile sa nacistima. Nacisti su zagovarali rasnu segregaciju i gušili slobodu izbora, a mu'tezile su smatrale da je povinovanje razumu imperativ, a postojanje različitosti "Božija milost". To što tebi smeta da su oni muslimani a tako tolerantni - tvoj je problem. Ja nisam musliman, ali mi apsolutno ne smeta što su muslimani mu'tezile bili tako prosvijetljeni i napredni; naprotiv.
Ako me pamćenje ne vara niko nije pisao bolje omaže mu'tezilama od orjentalista sa evropskih univerziteta. Amerikanci - NASA, tačnije - nazivali su dijelove Mjeseca po halifi Me'munu, a nedavno su jednom asteroidu dali ime Alhacen. Zadnji omaž Abasijama, pravi panegerik, kratko je držao Neil deGrasse Tyson. Zapravo od njega sam ukrao frazu da napredni dio ljudskog roda ide stazom Alhacena, da je on "kriv" za sve što smo postigli.
Jesi li ti siguran da se sa pravom ljutiš na mene, i da meni bilo koja ideologija išta znači. Meni su svi ljudi, Jevreji, muslimani, kršćani, hindusi, budisti, bijeli, crveni, žuti, crni...., a koji razmišljaju i rukovode se vrijednostima Alhacena, Newtona i Einsteina braća. To što je Alhacen išao na salat 5 puta, Newton pokušavao alhemijom doći do zlata a Einstein plazio jezik, meni ne znači mnogo. Ljudi su to, imaju svoje afinitete, filozofije i sl. Drago mi je da mogu šta naučiti...
Ti miješaš moju semitofiliju, kao afinitet i strast, sa mojim životnim stavovima. Meni Evropa ne smeta, kao dječak sam iznova i iznova čitao priče iz grčke mitologije, od Gustava Švaba i drugih...