Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#1126 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

delija11 wrote:pa dobro realno ima milion takvih situacija.ali brate ja kad odem na dzumu i cujem da efendija pocinje pricati neke nebuloze necu vise tu dolaziti.ja mislim da je ceric kod nas dosta kriv za "vjersku" situaciju u bosni.tu smo i mi krivi jer je vecinom nas narod nijemi promatrac.ali doduse sta cu ja ko obican gradjanin kad nase efendije nemaju muda da se pobune protiv cerica.npr. ono sto je ceric radio u slucaju "gluhovica" je meni van svake pameti..
sta ces jedino ti preostaje da uzmes Kur´an,koju zbirku hadisa i neko djelo poznatog sejha i sam pocenes da se edukujes.a valjda ce se pojaviti neki reformator kojeg cemo slijediti :)
A kakve nebuloze? Jeli govoris hipoteticki ili je bilo takvih situacija? Mozes li nam navesti neki primjer?
BlooQ.

#1127 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

andrija2007 wrote:sve što je potrebno da zlo trijumfuje jeste da dobar čovjek ne učini ništa :D

i ja solim pamet znam
ali svaka promjena kreće od običnog čovjeka...
Ne zaboravi obicnu zenu! :)[/quote]

"Čovjek je živo biće koje je, u usporedbi s drugim oblicima života, na Zemlji postiglo najveći razvojni stupanj.
Čovjek ima spol, pa je muškarac ili žena"

Taksonomija čovjeka

čovjek
muškarac žena

množina od imenice čovjek = ljudi

jel ti smatraš da žene ne spadaju u ljude?

(malo te zezam ali sam osjetljiva na konstrukciju ljudi i žene :D)
Ateista

#1128 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

BlooQ. wrote:
"Čovjek je živo biće koje je, u usporedbi s drugim oblicima života, na Zemlji postiglo najveći razvojni stupanj.

Taksonomija čovjeka

čovjek
muškarac žena

(malo te zezam ali sam osjetljiva na konstrukciju ljudi i žene :D)
Pa ovo je pdf religija, i ovdje ti j to tako.

Imas ljude, a onda je "bog vama za vas, vase zene stvorio", (nisam siguran jeli ovo iz kur'ana, biblije ili neke druge "svete" knjige) i tako smo dobili zenu. Kad uzmes u obzir takav uticaj religije, nije ni tako cudna ova uobicajena podjela na ljude i zene. :-)
Last edited by Ateista on 22/07/2009 14:44, edited 1 time in total.
andrija2007

#1129 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

BlooQ. wrote:
andrija2007 wrote:sve što je potrebno da zlo trijumfuje jeste da dobar čovjek ne učini ništa :D

i ja solim pamet znam
ali svaka promjena kreće od običnog čovjeka...
Ne zaboravi obicnu zenu! :)

Taksonomija čovjeka

čovjek
muškarac žena

(malo te zezam ali sam osjetljiva na konstrukciju ljudi i žene :D)[/quote]

Ja dakako smatram da zene spadaju u ljude, ali nisam siguran dali ljudi spadaju u zene? HELP! :-?
delija11

#1130 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by delija11 »

Ateista wrote: A kakve nebuloze? Jeli govoris hipoteticki ili je bilo takvih situacija? Mozes li nam navesti neki primjer?
ma mislio sam na pogresno interpretiranje nekih stvari,ili kad spominju neke naucne pojme u koje se ne razumiju pa pocnu lupati.odmah mi daje dojam da nema pojma ni o cemu prica.. nisam nikad naletio da neko prica nesto lose o drugima ili da usadjuje neke lose misli,al sam zato jednom naletio na lika koji je plakao dok je govorio da pomazemo drugima,kako sam se tad jadno osjecao.al je bilo dobro vidjeti i kako su se drugi ljudi u dzamiji ponasali.svi usutili i onako gledaju u pod..kad sam rekao onih milion stvari,nisam mislio na dzumu :)
delija11

#1131 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by delija11 »

kad smo vec kod hodza ima jedna i dobra prica:Kazu upao hodza u bunar i sad dosli ljudi da mu pomognu i govore mu:"Hodza DAJ ruku", a on nesto malo pruzi ruku al ga ne mogu uhvatiti..
Kad eto ti Nasrudin-hodze i kaze im da se sklone.Pridje ti on bunaru i dobaci:"Hodza EVO ruka".Kad gle cuda,ispruzi hodza ruku i ufati Nasrudina :-D
pasvandzija

#1132 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by pasvandzija »

travar wrote:
Ateista wrote:
delija11 wrote:
hehe pa normalno da nije ali sta sad trebam se boriti protiv vjeronauke jer je postojao slucaj u kojem je nastavnik vjeronauke rekao da se muslimanska djeca ne trebaju druziti sa djecom druge vjeroispovjesti
To je samo primjer, ima takvih primjera jos, ili vezano za vjeronauku ili za dzumu, gdje se ljudi sa dzume vrate kao skroz druge osobe, mogu zamisliti sta im tamo pricaju...

Sticajem okolnosti sam prisustvovao na nekoliko misa u katolickim crkvama, na koji oni samo nacin govore o nevjernicima, vjerujem da nije neka velika razlika ni na dzumi.
Da vidiš šta sve pričaju na džumiiiii, uuuu Bogam', sve nam išarete da podapinjemo starim ljudima, da djecu prepustimo ulici, da se sa komšijama kačimo za svaku sitnicu, da žene tučemo ako zagore punjene paprike bez mesa, da je rad beskoristan i da pare zarađujemo kockajući se, da ne idemo u školu jer nam to neće trebati nego umjesto toga da idemo palamuditi po forumu.....itd itd itd....

uffff, eto dao sam ti mali uvid u to šta se dešava na džumi ili ostalim vjerskim "skupovima", da ne moraš "misliti" :-?
ma nije to nista, ja sam licno cuo od drugih koji su prisustvovali tim dzumama sta se sve uci i radi tamo. strahota i horor, uzas ba. hebo ijedan horor film. prvo te zavezu za stolicu ispred nekog ekrana, daju ti neku inekciju, i puste neki hipnotizirajuci film na ekranu gdje non-stop blicaju rijeci poput "ubij, ubij, ubij, mrzi, mrzi, mrzi, udaraj zenu, udaraj zenu, udaraj zenu..." itd. ja nisam mogao da vjerujem kad sam cuo. :run: tako da, kao sto ovaj ateista, borac za mir, ljubav i prosvjetljenje putem provociranja i bljuvanja nebuloza, rece, covjek tesko moze i zamisliti sta se tamo sve desava...

veli, covjek kad izadje sa te dzume skroz se promijeni, nije vise ista osoba. ne mozes prepoznat ni rodjenog babu a kamo li sta drugo. veli dalje, ponasaju se kao cudaci, ludjaci, vanzemaljci itd, kad izadju. ne smijes ih gledat direktno u oci jer, kako sam cuo, pogodi te neko neopisivo i neobjasnjivo zlo...

nek' dodju kod nas u dzamije ako neko zeli da nauci kako efikasno isprati mozak...

:-) :-) :-) :-)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1134 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dr.gog »

đavolje evanđelje po Tolimiru :run:
Bitte_Halt_ja_ja

#1136 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

pasvandzija wrote:
ma nije to nista, ja sam licno cuo od drugih koji su prisustvovali tim dzumama sta se sve uci i radi tamo. strahota i horor, uzas ba. hebo ijedan horor film. prvo te zavezu za stolicu ispred nekog ekrana, daju ti neku inekciju, i puste neki hipnotizirajuci film na ekranu gdje non-stop blicaju rijeci poput "ubij, ubij, ubij, mrzi, mrzi, mrzi, udaraj zenu, udaraj zenu, udaraj zenu..." itd. ja nisam mogao da vjerujem kad sam cuo. :run: tako da, kao sto ovaj ateista, borac za mir, ljubav i prosvjetljenje putem provociranja i bljuvanja nebuloza, rece, covjek tesko moze i zamisliti sta se tamo sve desava...

veli, covjek kad izadje sa te dzume skroz se promijeni, nije vise ista osoba. ne mozes prepoznat ni rodjenog babu a kamo li sta drugo. veli dalje, ponasaju se kao cudaci, ludjaci, vanzemaljci itd, kad izadju. ne smijes ih gledat direktno u oci jer, kako sam cuo, pogodi te neko neopisivo i neobjasnjivo zlo...

nek' dodju kod nas u dzamije ako neko zeli da nauci kako efikasno isprati mozak...

Ja znam lika (ja ateista) koji je bio 0 vjernik, otis'o jednom na dzumu i vrat'o se bradat ko vehabija.

Malo se zezam, ali prica je fakat istinita :)
andrija2007

#1137 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
pasvandzija wrote:

Ja znam lika (ja ateista) koji je bio 0 vjernik, otis'o jednom na dzumu i vrat'o se bradat ko vehabija.

Malo se zezam, ali prica je fakat istinita :)
Mozda se moze postati vehabija preko noci, to ne znam, ali vjernik se ne postaje preko noci.
Ateista

#1138 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

pasvandzija wrote:

Kad nemas argumenata, onda je najlakse na zajebanciju i preuvelicavanje, znas dobro da nisam mislio ni na sta takvo, ali nema veze, mozete se praviti ludi, tako je najlakse...
Ateista

#1139 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Nego, niko mi ne rece, iz koje je knjige ono "bog je vama za vas, vase zene stvorio...", jeli kur'an, biblija, zna li neko i zna li znacenje?

Hvala.
arzuhal

#1140 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Znam ja nešto malo.
andrija2007

#1141 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

O evo nam Arzuhala u ozbiljnom izdanju, na ozbiljnoj temi, da mozda nisi stavio i kravatu?
arzuhal

#1142 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Fakat ne znam đe sam te toliko očepio da me pratiš i častiš ciničnim komentarima. Mislim, može to, meni je ok, al' mi nako začudo. Na jednoj strani govoriš kako mudrošću i lijepim odnosom prema svakome nastojiš da budiš ono pozitivno u ljudima, a baš se nešta na mene namjerio :) . Pa, prijatelju, đe sam toliko zgriješio kod tebe da sam ti toliko interesantan?
BlooQ.

#1143 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

arzuhal wrote:Fakat ne znam đe sam te toliko očepio da me pratiš i častiš ciničnim komentarima. Mislim, može to, meni je ok, al' mi nako začudo. Na jednoj strani govoriš kako mudrošću i lijepim odnosom prema svakome nastojiš da budiš ono pozitivno u ljudima, a baš se nešta na mene namjerio :) . Pa, prijatelju, đe sam toliko zgriješio kod tebe da sam ti toliko interesantan?

mislim da ne voli istraživače religijskih mora :D
Šapat

#1144 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Šapat »

Nego...gdje se stade sa svime ovime...?
Jel' poenta bila u dokazivanju postojanja ili nepostojanja Njega ili nesto drugo?
BlooQ.

#1145 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Šapat wrote:Nego...gdje se stade sa svime ovime...?
Jel' poenta bila u dokazivanju postojanja ili nepostojanja Njega ili nesto drugo?

poenta je bila da se druuuuuuuuuuuuuuuuzimo :D

a realno, da se skupe svi forumasi sa vog foruma nikad ne bi uspjeli da odgovore na pitanje da li Bog postoji ili ne :D
tak da ti ta tema manje vise sluzi da endless nadmudrivanje
Šapat

#1146 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Šapat »

Nice... :-)
barby02

#1147 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by barby02 »

Trudna zena ocekuje blizance. Blizi se porodjaj, a dva fetusa razgovaraju...
- Da li ti stvarno vjerujes u zivot poslje rodjenja?
- Pa da... mora da postoji nesto poslje rodjenja. Mozda smo ovdje bas zato da bismo se pripremili na ono sto nas ceka.
- Gluposti, ne postoji zivot poslje rodjenja. Kako bi uopste izgledao takav zivot?
- Ne znam tacno, ali sigurno ce tamo biti bolje nego ovdje. Mozda cemo videti veliki, siroki svijet i moci da trcimo...
- Glupost! Trcimo, nije nego. Sve i da postoji takav svijet, a naravno da ne postoji posto ga niko nije vidio, ne bismo mogli da se pomjerimo daleko, vidis kolike su nam pupcane vrpce, a kroz njih se hranimo...
- Ma u spoljnom svijetu cemo se hraniti na drugi nacin, uopste nam nece biti potrebna pupcana vrpca. Jescemo.
- Sta bi to bilo? A i odmah bismo se izgubili...
- Pa mozda cemo tamo moci da vidimo gdje smo, da se lakse snalazimo.
- Sta znaci vidjeti? Kako sada ne vidimo?
- Pa zato sto je mrak, napolju ce biti svjetlo...
- Ne postoji svijetlo. A i ja ne bih ni zeljeo da zivim u takvom svijetu, nema sigurnosti, nista ne bismo znali, ne bismo se snasli...
- Pa imacemo mamu, ona ce se brinuti o nama!
- Mama? Kakva glupost... i ti u to verujes. Pa dobro, gdje je ta mama?
- Mama je svuda oko nas! U njoj smo i zahvaljujuci njoj zivimo. Ona nas je stvorila, bez nje uopste ne bismo postojali.
- U to ne vjerujem! Nikada nisam vidjeo nikakvu mamu, stoga je jasno da nista slicno ne postoji. Ne postoji zivot poslje rodjenja i to je to.
- Istina, niko se odatle jos nije vratio da nam isprica, ali opet, ja verujem da tek poslje rodjenja pocinje pravi zivot...

- Samo se ti nadaj...
. . sa jednog foruma a meni duhovit prikaz istine :thumbup:
arzuhal

#1148 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Odlično barby, nadam se da će BlooQ pročitat...
Šapat

#1149 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Šapat »

Uz jednu malu ispravku - mama nije hemafrodit. Tu je ipak i tata nesto stavio, pa odradio, tako da ona "Ona nas je stvorila" nije potpuno tacna ;)
baby_blue19

#1150 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by baby_blue19 »

Ateista wrote:Nego, niko mi ne rece, iz koje je knjige ono "bog je vama za vas, vase zene stvorio...", jeli kur'an, biblija, zna li neko i zna li znacenje?

Hvala.

To je ajet iz Kur'ana : I On zaista zene stvara, da se uz njih smirite i medu vas ljubav i samilost dao je. U tome, zbilja, ima Znakova za ljude koji razmisljaju!(Kur'an, 30: 21)O nas Gospodaru! U zenama nasim i potomstvu nasem Ti nam radost podari... (Kur'an, 25: 74)

A nekad mi se cini da u BiH ljudi najvise spominju vjeru kada treba napakostiti nekog ko je druge vjere. Da pocne prepirka koja se zavrsi nerijetko tucom. I cini mi se da postoji malo mjesta na svijetu kao sto je Bosna gdje su ljudi manje zainteresirani da saznaju neke stvari o drugim religijama. Zar nije interesantno procitati nesto novo, uociti razlike izmedju Islama i krscanstva, uociti slicnosti islama i jehovinih svjedoka? Ali ne, bitno je da ja mislim da je islam najbitnija religija iako ne znam prouciti dva ajeta i da kad mi neko kaze nesto protiv islama ja nesto ruzno kazem, opsujem njoj ili njemu tu njegovu religiju......to je jadno....zar nije lijepo vidjeti ljude kako se okupljaju u dzamijama, crkvama, sinagogama i pokusavaju ocistiti svoje srce od zlih stvari danasnjice.
Post Reply