Ateista wrote: ↑21/01/2022 19:49
Edouard wrote: ↑21/01/2022 16:40
Na taj način je i autor ove teme postao ateistom.
Ali ostadoše frustracije..., i posta gorljiviji ateista od drugih.
Pa dobro, svako ima drugaciji pristup, ne bih ja to nazvao frustracijama.
Ono prethodno bilo je malo provokacije za autor teme.
A ovo drugo šta je @Piaty naveo, i ako sam ga dobro shvatio, pokušat ću se i ja na taj način osvrnuti.
Mišljenje kao takvo, kao i izbor (mišljenja), sami po sebi ne moraju biti nešto vrijedni. (Uostalom, ko može braniti drugome da misli drugačije.)
Međutim, druga je stvar ispravno, istinito mišljenje, istinita tvrdnja, učenje, ako su argumentirani, to je ono šta je vrijedno, neovisno o tome proizlazili oni iz religijskog ili kojeg drugog područja, dolazili od mainstreama ili od marginaliziranih.
A drugo mišljenje, učenje, ukoliko nije istinito, ako nema elemenata istine, ako iza njih ne stoje valjani argumenti, onda nije vrijedno, bez obzira šta je drugačije ili samo zato šta je drugačije. Možda je baš to ono šta je htio poručiti @Piaty kad je spominjao iskrenost.
Također o pravu na izbor. Ono se dosta spominje i u toku cijepljenja. Izbor sam po sebi ne vrijedi ništa ako nije informirani izbor, ako se ne zna ništa ili se nedovoljno zna o onomu šta se bira. To onda može biti ruski rulet.
Ili, recimo, ideš brati gljive pa biraš jer možeš birati, a o gljivama ne znaš ništa. Tragedija.
Odavno je o tome govorio, mislim Platon, da pravo izbor ne vrijedi, ne koristi ukoliko nemaš znanje o tome šta biraš.