FORUMANJE ZA RAMAZAN?
-
LudoALudjiJA
#1 FORUMANJE ZA RAMAZAN?
Nesto razmisljam (ustvari sam vec razmislio) kako se diskusije na forumu vrlo cesto s razlogom mogu nazvati prepirkama. Npr. covjek tesko dzahilijet moze potpuno ocistiti iz svog srca i znam da sam licno u nekoliko navrata bio, da kazem, jako ilustrativan, kada sam nekim, po mom misljenju, argumentovano, dokazivao da nisu u pravu...trudio sam se ostati u granicama dobrog ukusa, ali sam duboko svjestan da se neki moji komentari nisu dopali drugim forumasima i da su ih uvrijedili, pa makar to (a mislim da je skoro uvijek) bila istina iz mojih postova koja se njima ne svidja. Takve diskusije u meni i svima nama, vjerujem, bude nefs, a covjek ga se treba odreci uvijek, a posebno za ramazan. Zato namjeravam da, ako Bog da, ne forumam narednih mjesec dana, a bicu ako Bog da prvi koji ce svima koji ga slave, na ovom forumu cestitati Bajram.
Mislim da je jasno znacenje hadisa da treba izbjeci prepirku za ramazan i to sa rijecima: "Postim". A tesko je ne odgovoriti na neciju glupost i ne predstaviti je u njenom pravom svjetlu. A papanluk je posebna prica, mimo gluposti. Da ne spominjem iznenadjenja tipa faker-ovog posta sinoc na temi "celulit" na Ljubav i Sex.
Svi cete se sloziti, kao sto i ja sam cesto dozivjeh u zivotu, prilika je ta koja stvara lopova. Zato se necu dovoditi u priliku da postanem lopov-prestupnik.
mubarek ramazan vam zelim
Mislim da je jasno znacenje hadisa da treba izbjeci prepirku za ramazan i to sa rijecima: "Postim". A tesko je ne odgovoriti na neciju glupost i ne predstaviti je u njenom pravom svjetlu. A papanluk je posebna prica, mimo gluposti. Da ne spominjem iznenadjenja tipa faker-ovog posta sinoc na temi "celulit" na Ljubav i Sex.
Svi cete se sloziti, kao sto i ja sam cesto dozivjeh u zivotu, prilika je ta koja stvara lopova. Zato se necu dovoditi u priliku da postanem lopov-prestupnik.
-
seas of cheese
#5 Re: FORUMANJE ZA RAMAZAN?
jebote, koji fanatik. em religiozno, em sto internet forum ovako ozbiljno shvata.LudoALudjiJA wrote:Nesto razmisljam (ustvari sam vec razmislio) kako se diskusije na forumu vrlo cesto s razlogom mogu nazvati prepirkama. Npr. covjek tesko dzahilijet moze potpuno ocistiti iz svog srca i znam da sam licno u nekoliko navrata bio, da kazem, jako ilustrativan, kada sam nekim, po mom misljenju, argumentovano, dokazivao da nisu u pravu...trudio sam se ostati u granicama dobrog ukusa, ali sam duboko svjestan da se neki moji komentari nisu dopali drugim forumasima i da su ih uvrijedili, pa makar to (a mislim da je skoro uvijek) bila istina iz mojih postova koja se njima ne svidja. Takve diskusije u meni i svima nama, vjerujem, bude nefs, a covjek ga se treba odreci uvijek, a posebno za ramazan. Zato namjeravam da, ako Bog da, ne forumam narednih mjesec dana, a bicu ako Bog da prvi koji ce svima koji ga slave, na ovom forumu cestitati Bajram.
covjece, tebi treba malo zabave u zivotu...
- CiCiban
nadam se da ne remetim temu ..
pokusacu samo ubacivati par ajeta koji mi se urezu u sjecanje tokom dana..
(ne mogu da otvaram novi topic radi flodanja
)
pokusacu samo ubacivati par ajeta koji mi se urezu u sjecanje tokom dana..
(ne mogu da otvaram novi topic radi flodanja
Pomoc - An-Nasr
3. .. ti velicaj Gospodara svoga hvaleci Ga i moli Ga da ti
oprosti, On je uvijek pokajanje primao..
Davanje u naruc - Al-ma'un
1. Znas li ti onoga koji onaj svijet porice?
2. Pa to je onaj koji grubo odbija siroce,
3. i koji da se nahrani siromah.. ne podstice.
4. A tesko onima koji, kad molitvu obavljaju,
5. molitvu svoju kako treba ne izvrsavaju,
6. koji se samo pretvaraju
7. i nikome nista ni u naruc ne daju.
- CiCiban
Sulejman i kraljica od Sabe . ..
Mravi - An Naml
15. Davudu i Sulejmanu smo znanje dali i oni su govorili:
'' Hvala Allahu koji nas je odlikovao
iznad mnogih vjernika, robova Svojih''.
16. I Sulejman naslijedi Davuda i rece :'' o ljudi dato nam je
da razumijemo pticje glasove i svasta nam je dato; ovo je zaista, prava blagodat''
17. I sakupise se Sulejmanu vojske njegove, dzinovi
ljudi i ptice, sve ceta do cete, postrojeni,
18. i kada stigose do mravlje doline, jedan mrav rece:'' O mravi,
ulazite u stanove svoje da vas ne pregazi Sulejman
i vojske njegove, a da to i ne primijetite''
19. I on se( Sulejman)nasmija glasno rijecima njegovim i rece:
'' Gospodaru moj, omoguci mi da budem zahvalan na blagodati tvojoj,
koju si ukazao meni i roditeljima mojim, i da cinim dobra djela na zadovoljstvo tvoje,
i uvedi me , miloscu Svojom, medju dobre robove Svoje''.
20 I on izvrsi smotru ptica, pa rece :'' Zasto ne vidim pupavca, da nije odsutan''
22. I ne potraja dugo, a on dode , pa rece:
'' Doznao sam ono sto ti ne znas,
iz Sabe ti donosim pouzdanu vijest''.
23. Vidio sam da jedna zena njima vlada i da joj je svega
i svacega dato, a ima i prijesto velicanstveni..
24. vidio sam da se ona i narod njezin Suncu klanjaju,
a ne Allahu, iblis im je prikazao lijepim postupke njihove , i od
pravog puta ih odvratio, te oni ne znaju da nadju pravi put..
27.'' Vidjecemo'' - rece Sulejman -'' da li govoris istinu ili ne''
28. Odnesi ovo moje pismo pa im ga baci, a onda
se od njih malo izmakni i pogledaj sta ce jedni drugima reci
29. ''O velikasi'' - rece ona- '' meni je dostavljeno jedno postovanja vrijedno pismo
30. od Sulejmana i glasi '' U ima Allaha, Milostivog , Samilosnog!
31. Ne pravite se vecim od mene i dodite da mi se pokorite!''
32. ''O velikasi '' -rece ona- '' savjetujte mi sta treba u ovom slucaju
da uradim, ja bez vas nista necu da odlucim!''
33. ''Mi smo vrlo jaki i hrabri'' -rekose oni- '' A ti se pitas. Pa gledaj sta ces narediti !''
34. ''Kad carevi osvoje neki grad'' -rece ona- '' oni ga
razore, a ugledne stanovnike njegove ucine ponizenim;
eto, tako oni rade ''
35. Poslacu im jedan dar i vidjecu sa cime ce se izaslanici vratiti
36. I kad on pred Sulejmana izadje, ovaj mu rece:
''Zar da blagom mene pridobijete? Ono sto je Allah meni dao bolje je od onoga sto je dao vama.
Vi se onome sto vam se daruje radujete!
37. Vrati se njima! Mi cemo im dovesti vojske kojima se nece moci oduprijeti
i istjeracemo ih iz sabe ponizene i pokorene.''
38. ''O dostojanstvanici, ko ce mi od vas donijeti njezin prijesto
prije nego sto oni dodu da mi se pokore?''
39. '' Ja u ti ga donijeti'' - rece Ifrit, jedan od dzinnova - '' Prije nego iz ove
sjednice svoje ustanes, ja sam za to snazan i pouzdan''.
40. '' A ja cu ti ga donijeti '' - rece onaj koji je ucio iz Knjige - ''prije nego sto okom trepnes''
I kada Sulejman vidje da je prijesto vec pred njega postavljen, uzviknu:
''Ovo je blagodat Gospodara moga koji me iskusava da li cu
zahvalan ili nezahvalan biti . A ko je zhvalan - u svoju je korist zahvalan, a ko je nezahvalan
- pa, Gospodar moj je neovisan i plemenit.
41. Promijenite izgled njezina prijestolja
da vidimo hoce li ga ili nece prepoznati!''
42. I kad ona dode, bi joj receno :'' Je li ovakav prijesto tvoj''
- '' kao da je on !''- uzviknu ona. - '' A nama je prije nego njoj dato znanje, i mi smo muslimani''.
43. A da nije ispravno vjerovala, nju su omeli oni kojima se ona, mimo Allaha klanjala,
jer je ona narodu nevjernickom pripadala''.
44. '' Udji u dvoranu!'' - bi joj receno-. I kada je ona pogledala..
pomisli da je duboka voda... pa zadize haljinu uz noge svoje.
'' Ova je dvorana uglacanim staklom poplocana ! '' - rece on -.
'' Gospodaru moj '', - uzviknu ona- '' ja sam se prema sebi ogrijesila i u drustvu
sa Sulejmanom predajem se Allahu Gospodaru svjetova !''
-
arci
#8 Re: FORUMANJE ZA RAMAZAN?
Podrzavam te evo od ovog trenutka (s malim zakasnjenjem jer sam bila putnikLudoALudjiJA wrote:Nesto razmisljam (ustvari sam vec razmislio) kako se diskusije na forumu vrlo cesto s razlogom mogu nazvati prepirkama. Npr. covjek tesko dzahilijet moze potpuno ocistiti iz svog srca i znam da sam licno u nekoliko navrata bio, da kazem, jako ilustrativan, kada sam nekim, po mom misljenju, argumentovano, dokazivao da nisu u pravu...trudio sam se ostati u granicama dobrog ukusa, ali sam duboko svjestan da se neki moji komentari nisu dopali drugim forumasima i da su ih uvrijedili, pa makar to (a mislim da je skoro uvijek) bila istina iz mojih postova koja se njima ne svidja. Takve diskusije u meni i svima nama, vjerujem, bude nefs, a covjek ga se treba odreci uvijek, a posebno za ramazan. Zato namjeravam da, ako Bog da, ne forumam narednih mjesec dana, a bicu ako Bog da prvi koji ce svima koji ga slave, na ovom forumu cestitati Bajram.
komentar barem u ovim danima posta...Pozdrav svima!!!
-
pametnica
prvo pozdrav forumasu koji je otvorio ovu temu
podrzavam ga u potpunosti..treba izbjegavati lose stvari,losa djela,rijeci,situacije uvijke a posebno uz Ramazan...to je najbolji mjesec u godini i sto ga ne bi uslovno receno iskoristili na najbolji moguci nacin-ibadetom?! izmedu ostalog naravno
ramazan serif mubarek olsun
podrzavam ga u potpunosti..treba izbjegavati lose stvari,losa djela,rijeci,situacije uvijke a posebno uz Ramazan...to je najbolji mjesec u godini i sto ga ne bi uslovno receno iskoristili na najbolji moguci nacin-ibadetom?! izmedu ostalog naravno
ramazan serif mubarek olsun
-
Engram::X
- CiCiban
.. o Merjemi i rodjenju Issa a.s.
Merjema
16. I spomeni u Knjizi Merjemu... kada se od ukucana svojih na istocnu stranu povukla
17. i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali i on joj se prikazao u liku savrseno stvorena muskarca.
18. "Utjecem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojis!" - uzviknu ona.
19. "A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" - rece on - "da ti poklonim djecaka cista!"
20. "Kako ce imati djecaka" - rece ona - "kad me nijedan muskarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!"
21. "To je tako!” - rece on. "Gospodar tvoj je rekao: ''To je Meni lako'', i zato da ga ucinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Nase. Tako je unaprijed odredjeno!"
22. I ona zanese i bremenita se skloni daleko negdje.
23. I porodajni bolovi prisilise je da dodje da stabla jedne palme. "Kamo srece a sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!" - uzviknu ona.
24. I melek je, koji je bio nize nje, zovnu: "Ne zalosti se, Gospodar tvoj je dao da nize tebe potok potečce.
25. Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svjeze,
26. pa jedi i pij i budi vesela! A ako vidis covjeka kakva, ti reci: "Ja sam se zavjetovala Milostivom da cu sutjeti, i danas ni s kim necu govoriti."
27. I dode ona s njim porodici svojoj, noseci ga...
"O Merjemo," - rekose oni - "ucinila si nesto necuveno!
28. Ej ti, koja u cednosti licis Harunu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila nevaljalica."
29. A ona im na njega pokaza... "Kako da govorimo djetetu u besici?" -rekose.
30. "Ja sam Allahov rob" - ono rece - "meni ce on Knjigu dati i vjerovjesnikom me uciniti
31. i ucinice me, gdje god budem, blagoslovljenim..
i naredice mi da dok sam ziv molitvu obavljam i milostinju udjeljujem,
32. i da majci svojoj budem dobar, a nece mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.
33. I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umirao i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!"...
34. To je Isa, sin Merjemin - to je prava istina o njemu - onaj u koga oni sumnjaju.
37. i sljedbenici Knjige su se o njemu u misljenju podvojili, pa tesko onima koji ne vjeruju kada budu na Danu velikom prisutni!
Zene- An Nisa'
152. A oni koji u Allaha i poslanike Njegove vjeruju i nijednog od njih ne izdvajaju - on ce ih, sigurno, nagraditi. - A Allah prasta i samilostan je.
153. Sljedbenici Knjige traze od tebe da im s neba spustis Knjigu. Pa, od Musaa su trazili i vise od toga, kad su, uglas, rekli: "Pokazi nam Allaha!" Zato ih je, zbog bezdusnosti njihove, munja osinula. Poslije su, kada su im ocigledni dokazi bili pokazani, tele prihvatili, ali smo i to oprostili, a Musau smo ocitu vlast dali,
154. i iznad njih smo brdo digli, zbog zavjeta koji su dali, i Mi smo im rekli: "Na kapiju pognutih glava udjite!" - i jos smo im rekli: "O subotu se ne ogrijesite!" - i od njih smo cvrsto obecanje uzeli.
155. Ali zato sto su zavjet prekrsili i sto u Allahove dokaze nisu povjerovali, sto su ni krive ni duzne vjerovjesnike ubijali i sto su govorili: "Nasa su srca okorjela" - Allah im je, zbog nevjerovanja, njihova srca zapecatio, pa ih je samo malo vjerovalo -
156. i zbog nevjerovanja njihova i zbog iznosenja teskih kleveta protiv Merjeme
157. i zbog rijeci njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, vec im se pricinilo...
oni koji su se o njemu u misljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu nista pouzdano znali, samo su nagadjali; a sigurno je da ga nisu ubili,
158. vec ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar.
159. I nema nijednog sljedbenika Knjige koji, kada (Issa) bude umirao, nece u njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on ce protiv njih svjedociti.
Zene - An Nisa'
49. Zar ne vidis one koji sebe smatraju od grijeha cistim? Medjutim, Allah oslobadja od grijeha onoga koga on hoce, i nikome se nece, ni koliko trun jedan, nepravda uciniti...
106. i zamoli oprost od Allaha - Allah, uistinu, prasta i samilostan je...
135. O vjernici, budite uvijek pravedni, svjedocite Allaha radi, pa i na svoju stetu ili na stetu roditelja i rodjaka, bio on bogat ili siromasan, ta Allahovo je da se brine o njima! Zato ne slijedite strasti - kako ne biste bili nepravedni. A ako budete krivo svjedocili ili svjedocenje izbjegavali - pa, Allah zaista zna ono sto radite.
Last edited by CiCiban on 27/10/2004 08:34, edited 2 times in total.
- CiCiban
..o borbi
4. Kada se u borbi s nevjernicima sretnete po sijama ih udarajte sve dok ih ne oslabite, a onda ih vezite, i poslije, ili ih velikodusno suzanjstva oslobodite ili otkupninu zahtijevajte, sve dok borba ne prestane.
Tako ucinite! Da Allah hoce, on bi im se osvetio, ali on zeli da vas iskusa jedne pomocu drugih. on neće ponistiti djela onih koji na Allahovu putu poginu,
-
zili
#13 Re: FORUMANJE ZA RAMAZAN?
molim prevodLudoALudjiJA wrote:
dzahilijet
nefs
ostalo sam skontala (čini mi se)
-
u_prolazu2
#15 Re: FORUMANJE ZA RAMAZAN?
seas of cheese wrote:
jebote, koji fanatik. em religiozno, em sto internet forum ovako ozbiljno shvata.
covjece, tebi treba malo zabave u zivotu...
ma moraju ozbiljno, ljudi misionare
-
JAZMIR
#17 HADZDZ I UMRA
NAJPOVOLJNIJE AVIONSKE KARTE IZ AMERIKE
NYC SJJ 410$ ZAGREB 410 $ BEOGRAD 400.00
BOSTON ZAGREB 400 BEOGRAD 400$ CHICAGO ZAGREB 400$ BEOGRAD 400 $
CJENE ZAIVSE OD SLOBODNIH MJESTA BILO KOJI DATUM DO 31 MARTA 05
DOVEDITE SVOJE NAJMILIJE U USA
IMAMO NAJNIZE CJENE ZA USA IZ HRVATSKE I BOSNE
SA NAMA MOZETE NA HADZDZ I UMRU
SVE NA JEDNOM MJESTU
1 800 319 9291 JAZMIR
http://WWW.TRAVELBIH.COM
NYC SJJ 410$ ZAGREB 410 $ BEOGRAD 400.00
BOSTON ZAGREB 400 BEOGRAD 400$ CHICAGO ZAGREB 400$ BEOGRAD 400 $
CJENE ZAIVSE OD SLOBODNIH MJESTA BILO KOJI DATUM DO 31 MARTA 05
DOVEDITE SVOJE NAJMILIJE U USA
IMAMO NAJNIZE CJENE ZA USA IZ HRVATSKE I BOSNE
SA NAMA MOZETE NA HADZDZ I UMRU
SVE NA JEDNOM MJESTU
1 800 319 9291 JAZMIR
http://WWW.TRAVELBIH.COM
-
LudoALudjiJA
neko bi pomislio da realizacija lose ideje nicem dobrom ne moze dovesti.zmijaIzmaj wrote:ja mislim da to nije dobra ideja...
tamo iza nedokucenih krajeva...dalje od postojbine indijskih cajeva...misticnije od mudrosti kineskih careva...iza kraja uma...iza zadnjeg druma...sedam mora i hiljadu jedna suma...sa carolijom tme u vjecitoj bici...igraju se zmire svici...zmajevi sniju...od jave se kriju
bajram serif mubarek olsun svima koji bajram dozivljavaju kao svoj praznik, a zelim lijepe ove bajramske dane i onima koji ga ne slave.
-
Engram::X
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
čitav vaš ramazan nisam ulazio u ovaj subforum da nekoga ne povrijedim što nije spriječilo npr. ragiba da me vrijeđa i podmeće u subforumu ljubav&sex
a vaše je bilo da ne ulazite u bez cenzure i forum bi bio miran
-
LudoALudjiJA
"ja malo provirio", jelde?komi wrote:čitav vaš ramazan nisam ulazio u ovaj subforum da nekoga ne povrijedim što nije spriječilo npr. ragiba da me vrijeđa i podmeće u subforumu ljubav&sex![]()
cije nase? je li to generalizujes, svi muslimani isti?
sta ti je ragib tamo mogao podmetati, da ti nije oteo curu?
bez cenzure teritorija koju si ti
, bezbeli, kao svojuto se nekad zvalo recycle bin i sluzilo za smece koje bi se obrisalo na svakom drugom podforumu
- manijak1
Fakat si postao