Evandelje Turska-
-
crnoplavo
#1 Evandelje Turska-
Kao sto ste vec imali priliku procitati na nekim nasim stranicama u Turskoj je pronadeno evandelje pisano na aramejskom, u kojem Isa-Isus, najavljuje Muhameda.
Mediji tvrde da je turski ministar kulture izjavio da je sam vatikan trazio evandelje na uvid, medutim, gledajuci video na kojem pomenuti ministar daje intervju jasno je da kaze:"Za sad nismo primili nikakav zahtjev iz vatikana".
Cak stavise turski mediji su daleko odmjereniji u svojim izvjestajima o pomenutom evandelju, pa u izvjestajima navode izjave niza turskih naucnika koji su imali priliku pregledati evandelje i koji tvrde da je evandelje lazno, krivotvoreno, ili izrazavaju sumnju uz poziv da se sacekaju rezultati testova prije donosenja bilo kakvih zakljucaka...
http://www.haber7.com/haber/20120224/O- ... -bende.php
http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/se ... -incili-mi
mediji navode da je sljedeci korak karbonsko odredivanje starosti pomenute knjige. Neki navode da ce je poslati van zemlje na ispitivanje.
Zanimljivo je kako mediji ili neki muslimani konstruicu (novinari iz Emirata) i prenose ono sto nije izjavljeno, i stavljaju te rijeci u usta cak i ministru.
Mediji tvrde da je turski ministar kulture izjavio da je sam vatikan trazio evandelje na uvid, medutim, gledajuci video na kojem pomenuti ministar daje intervju jasno je da kaze:"Za sad nismo primili nikakav zahtjev iz vatikana".
Cak stavise turski mediji su daleko odmjereniji u svojim izvjestajima o pomenutom evandelju, pa u izvjestajima navode izjave niza turskih naucnika koji su imali priliku pregledati evandelje i koji tvrde da je evandelje lazno, krivotvoreno, ili izrazavaju sumnju uz poziv da se sacekaju rezultati testova prije donosenja bilo kakvih zakljucaka...
http://www.haber7.com/haber/20120224/O- ... -bende.php
http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/se ... -incili-mi
mediji navode da je sljedeci korak karbonsko odredivanje starosti pomenute knjige. Neki navode da ce je poslati van zemlje na ispitivanje.
Zanimljivo je kako mediji ili neki muslimani konstruicu (novinari iz Emirata) i prenose ono sto nije izjavljeno, i stavljaju te rijeci u usta cak i ministru.
-
musa_2004
#2 Re: Evandelje Turska-
crnoplavo wrote: Zanimljivo je kako mediji ili neki muslimani konstruicu (novinari iz Emirata) i prenose ono sto nije izjavljeno, i stavljaju te rijeci u usta cak i ministru.
cekaj to si ti tek sada primjetio?
sve je dozvoljeno kada se kao radi o nekim navodnim senzacijama.. sve u svrhu prosirenja svoje ideologije.
po 1000ti put uvjek isto.
od rodjena kakvih sta ja znam cega pa do ajeta kurana na ruci.. jedan fake poslje drugo.. ali ako im se svidja.. neka uzivaju.. ovi koji pisu to.. i naravno ovi koji zele citati i u te price vjerovati.
peace
-
talić
#3 Re: Evandelje Turska-
spominjao je Isus i mene,.... tu negdje između redova...
- bijela
#4 Re: Evandelje Turska-
ha bilo tog evanđenja, ha ne bilo, ništa se neće promijeniti... tako da, meni ovakve vijesti uopšte nisu zanimljive niti senzacionalne.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#6 Re: Evandelje Turska-
musa_2004 wrote:crnoplavo wrote: Zanimljivo je kako mediji ili neki muslimani konstruicu (novinari iz Emirata) i prenose ono sto nije izjavljeno, i stavljaju te rijeci u usta cak i ministru.
cekaj to si ti tek sada primjetio?
sve je dozvoljeno kada se kao radi o nekim navodnim senzacijama.. sve u svrhu prosirenja svoje ideologije.
po 1000ti put uvjek isto.
od rodjena kakvih sta ja znam cega pa do ajeta kurana na ruci.. jedan fake poslje drugo.. ali ako im se svidja.. neka uzivaju.. ovi koji pisu to.. i naravno ovi koji zele citati i u te price vjerovati.
peace
ne znam koliko je ideologija u pitanju. Vise se radi o senzacionalizmu. Samo sto vise da cita, gelda itd. Tu leze pare a ne u izjavi: "vjerovatno je lazno"
- harač
#7 Re: Evandelje Turska-
najvjerovatnije se radi o jednom od gnostičkih evanđelja kojih ima milion, a najpoznatije je evanđelje po judi
- Edin Wien
#8 Re: Evandelje Turska-
Ili sto je jos vjerovatnije o jednom falsifikatu iz srednjeg vjeka koje orjentalisti uspjesno razotrivaju na osnovu anakronizama u tekstu.harač wrote:najvjerovatnije se radi o jednom od gnostičkih evanđelja kojih ima milion, a najpoznatije je evanđelje po judi
-
leticija
- ljubav_aha
-
oridjidji
#11 Re: Evandelje Turska-
evanđelja ima 4 priznata i još mnoštvo drugih nepriznatih kao što je Barabino, Judino, Tomino, Jakovo, Tatijanovo, od Nazarena ili Hebreja, evanđelje Egipčana, evanđelje Sirijaca i na desetke drugih koji su apokrifni...Edin Wien wrote:Ili sto je jos vjerovatnije o jednom falsifikatu iz srednjeg vjeka koje orjentalisti uspjesno razotrivaju na osnovu anakronizama u tekstu.harač wrote:najvjerovatnije se radi o jednom od gnostičkih evanđelja kojih ima milion, a najpoznatije je evanđelje po judi
crkva htijeli mi ili ne odbaciće i ovo evanđelje makar bilo starije i od ostalih...
- arzuhal
#12 Re: Evandelje Turska-
BarNabino 
- john fante
#13 Re: Evandelje Turska-
ne vidim sta bi ovo moglo da promijeni u globalnim religijskim okvirima
da li ce krscani zbog ovoga, cak i ako je tacno preci na islam? cisto sumnjam
- john fante
#14 Re: Evandelje Turska-
oridjidji wrote:evanđelja ima 4 priznata i još mnoštvo drugih nepriznatih kao što je Barabino, Judino, Tomino, Jakovo, Tatijanovo, od Nazarena ili Hebreja, evanđelje Egipčana, evanđelje Sirijaca i na desetke drugih koji su apokrifni...Edin Wien wrote:Ili sto je jos vjerovatnije o jednom falsifikatu iz srednjeg vjeka koje orjentalisti uspjesno razotrivaju na osnovu anakronizama u tekstu.harač wrote:najvjerovatnije se radi o jednom od gnostičkih evanđelja kojih ima milion, a najpoznatije je evanđelje po judi
crkva htijeli mi ili ne odbaciće i ovo evanđelje makar bilo starije i od ostalih...
barabino
kralju
-
oridjidji
#15 Re: Evandelje Turska-
ajde merem slovo fulitiarzuhal wrote:BarNabino
znam da je lik uglavnom bio pozitiva, judeohriščan, da je bio u raskolu sa Pavlovim tumačenjem krčanstva i da je definitivno to potvrdio poslje jerusalemskog zbora ...
Ali elem nije to tema današnje emisije
- Edin Wien
#16 Re: Evandelje Turska-
Apokrifnih evandjelja ima oko 40, Barnabino je medjutim poznat falsifikat.
evanđelja ima 4 priznata i još mnoštvo drugih nepriznatih kao što je Barabino, Judino, Tomino, Jakovo, Tatijanovo, od Nazarena ili Hebreja, evanđelje Egipčana, evanđelje Sirijaca i na desetke drugih koji su apokrifni...
- fatamorgana
#17 Re: Evandelje Turska-
Ne mogu se sva "nekanonska" evanđelja svrstati u apokrifna ....
- Edin Wien
#18 Re: Evandelje Turska-
Istina...fatamorgana wrote:Ne mogu se sva "nekanonska" evanđelja svrstati u apokrifna ....
-
oridjidji
#19 Re: Evandelje Turska-
nažalost večina njih je svrstana kao da su apokrifna, neka jer su u sudaru sa Pavlovim viđenjem krščanstva...Edin Wien wrote:Istina...fatamorgana wrote:Ne mogu se sva "nekanonska" evanđelja svrstati u apokrifna ....
- fatamorgana
#20 Re: Evandelje Turska-
Ovo "nažalost" nije tačno, apokrifna evanđelja su uglavnom ona evanđelja srednjovjekovnog porijekla ...oridjidji wrote:nažalost večina njih je svrstana kao da su apokrifna, neka jer su u sudaru sa Pavlovim viđenjem krščanstva...Edin Wien wrote:Istina...fatamorgana wrote:Ne mogu se sva "nekanonska" evanđelja svrstati u apokrifna ....
- vodoprovodčik
#21 Re: Evandelje Turska-
hjoj, ovdje neki ne znaju napisat ni ime religije, a pisali bi o njoj 
- fatamorgana
#22 Re: Evandelje Turska-
kršČanstva,vodoprovodčik wrote:hjoj, ovdje neki ne znaju napisat ni ime religije, a pisali bi o njoj
- vodoprovodčik
#23 Re: Evandelje Turska-
nisi trebao odavatfatamorgana wrote:kršČanstva,vodoprovodčik wrote:hjoj, ovdje neki ne znaju napisat ni ime religije, a pisali bi o njoj
-
melac
#24 Re: Evandelje Turska-
Ako je i tačno, onda kršćani neće preći na Islam, jer bi po ovome i Islam bio neispravna religija. Jer u ovom evanđelju stoji da Isus/ Isa nije Mesija ( Krist )/ Mesih, što bi impliciralo da je u Kuranu lažno napisano da Isa jest Mesih i da će doči na sudnjem danu. Što direktno podriva vjeru da je Kuran Božija Knjiga i bez greške.john fante wrote:ne vidim sta bi ovo moglo da promijeni u globalnim religijskim okvirima
- ellec
#25 Re: Evandelje Turska-
melac wrote:Ako je i tačno, onda kršćani neće preći na Islam, jer bi po ovome i Islam bio neispravna religija. Jer u ovom evanđelju stoji da Isus/ Isa nije Mesija ( Krist )/ Mesih, što bi impliciralo da je u Kuranu lažno napisano da Isa jest Mesih i da će doči na sudnjem danu. Što direktno podriva vjeru da je Kuran Božija Knjiga i bez greške.john fante wrote:ne vidim sta bi ovo moglo da promijeni u globalnim religijskim okvirima