Džuma u Neumu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
seldzuk

#1 Džuma u Neumu

Post by seldzuk »

Kada neko od nas odluči ići na more i iz patriotskih razloga se odluči za Neum, jedan od problema s kojim se suoči, ako će tamo biti i neki od petaka, je: šta sa džumom?
Varijante su: - otići do Dubrovnika, usput popiti i kafu na Stradunu, zadržati se skoro pola dana i potrošiti 50 KM,
- otići do Višića, preko Svitave za sat vremena; ili preko Hrvatske, rizikujući da zapne na Doljanima kao što sam ja prošle godine zapeo u koloni koja me je zadržala više od sat vremena.
Od jednog čovjeka iz IZ-a koji je upoznat sa pokušajima rješenja džume u Neumu sam saznao da je glavni problem bio što niko nije htio izdati prostor za namjenu klanjanja džume. Pokušali su sa džuma-namazom u Rabranima, selu 30 km od Neuma na putu za Stolac. Obavijest je bila i na Rijasetovoj stranici, ali su rezultati bili slabi.
Interesuju me različita mišljenja i kako se ko snalazi sa džumom kad je u Neumu?
seldzuk

#2 Re: Džuma u Neumu

Post by seldzuk »

Pokušaji rješavanja tog pitanja od strane IZ-a su išli i u smjeru obnove jedne stare džamije koja je postojala do 1927., ali je to dočekano sa paranojom od strane lokalnih i drugih Hrvata.
http://www.preporod.com/index.php/vijes ... -biti.html
http://www.forum.hr/showthread.php?t=356790
U cijelu priču je upao nekakav suvenir sa džamijom, ko zna odakle.
Image
Očito, za neke ljude u Neumu važi: Bošnjačke pare su odlične, bilo šta drugo ne dolazi u obzir.
Da paradoks bude veći, grad nije imao ni crkvu do 2010.
http://www.--- NO LINKS ---/vijesti/bih/ ... -2108.html
laly

#3 Re: Džuma u Neumu

Post by laly »

Meni ovo malo smijesno..Znaci cijeli dan si u kupacim gacama, lezis pored zena u kupacim kostimima,gledas zene u kupacim kostimima...meni to ne zvuci da je u skladu s vjerom... :roll:
graue_maus

#4 Re: Džuma u Neumu

Post by graue_maus »

u turskoj u antaliji imaju male kucice na plazi za klanjanje .............otvorene su i svako moze da se posluzi ........
Image
Image
theTruePath

#5 Re: Džuma u Neumu

Post by theTruePath »

graue_maus wrote:u turskoj u antaliji imaju male kucice na plazi za klanjanje .............otvorene su i svako moze da se posluzi ........
Image
Image
ovo bi trebalo i na neumu
fatamorgana

#6 Re: Džuma u Neumu

Post by fatamorgana »

theTruePath wrote: ovo bi trebalo i na neumu
A imate li vi u ŠveCkoj 'vakih kućica?
theTruePath

#7 Re: Džuma u Neumu

Post by theTruePath »

jebala te svedska,naporan si postao,na pocetku bilo ok i smjesno a sad samo :-)
fatamorgana

#8 Re: Džuma u Neumu

Post by fatamorgana »

theTruePath wrote:jebala te svedska,naporan si postao,na pocetku bilo ok i smjesno a sad samo :-)
Pa zar vjernicima nije zabranjeno psovanje? Pogotovo u kulturnoj Švedskoj? :roll:
NIN

#9 Re: Džuma u Neumu

Post by NIN »

Tu sam!
animals

#10 Re: Džuma u Neumu

Post by animals »

Meni je to smijesno, i nemojte se cuditi sto mnogi ismijavaju Islam, bas zbog ovakvi stvari..
opremdobro30

#11 Re: Džuma u Neumu

Post by opremdobro30 »

fatamorgana wrote:
theTruePath wrote: ovo bi trebalo i na neumu
A imate li vi u ŠveCkoj 'vakih kućica?
Bravo za komentar :)
Baton_Ilirski

#12 Re: Džuma u Neumu

Post by Baton_Ilirski »

seldzuk wrote:Kada neko od nas odluči ići na more i iz patriotskih razloga se odluči za Neum, jedan od problema s kojim se suoči, ako će tamo biti i neki od petaka, je: šta sa džumom?
Varijante su: - otići do Dubrovnika, usput popiti i kafu na Stradunu, zadržati se skoro pola dana i potrošiti 50 KM,
- otići do Višića, preko Svitave za sat vremena; ili preko Hrvatske, rizikujući da zapne na Doljanima kao što sam ja prošle godine zapeo u koloni koja me je zadržala više od sat vremena.
Od jednog čovjeka iz IZ-a koji je upoznat sa pokušajima rješenja džume u Neumu sam saznao da je glavni problem bio što niko nije htio izdati prostor za namjenu klanjanja džume. Pokušali su sa džuma-namazom u Rabranima, selu 30 km od Neuma na putu za Stolac. Obavijest je bila i na Rijasetovoj stranici, ali su rezultati bili slabi.
Interesuju me različita mišljenja i kako se ko snalazi sa džumom kad je u Neumu?
Sta je sa ovim Rabranima prije rata je tamo bilo muslimana jel se neko vratio?
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#13 Re: Džuma u Neumu

Post by stetoskop »

Ne znam za vas, ali ja kada sam bio u Neumu, nimalo se nisam osjećao patriotski, pogotovo u trgu Franje Tuđmana.
seldzuk

#14 Re: Džuma u Neumu

Post by seldzuk »

Baton_Ilirski wrote:
seldzuk wrote:Kada neko od nas odluči ići na more i iz patriotskih razloga se odluči za Neum, jedan od problema s kojim se suoči, ako će tamo biti i neki od petaka, je: šta sa džumom?
Sta je sa ovim Rabranima prije rata je tamo bilo muslimana jel se neko vratio?
Mislim da nema puno povratnika. Jedino sam ovo našao na netu: http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=184 16 obnovljenih kuća
Ovo je link od informacije iz 2011.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=184
Last edited by seldzuk on 28/08/2013 15:16, edited 1 time in total.
sanjam-te

#15 Re: Džuma u Neumu

Post by sanjam-te »

laly wrote:Meni ovo malo smijesno..Znaci cijeli dan si u kupacim gacama, lezis pored zena u kupacim kostimima,gledas zene u kupacim kostimima...meni to ne zvuci da je u skladu s vjerom... :roll:
I meni to ne zvuči u skladu sa vjerom, ali zato:otići na more sa prijateljima ili porodicom, uživati u svježem morskom zraku, možda popraviti neke zdravstvene probleme i u svemu tome poželjeti petkom otići na džumu itekako ima smisla.

Ne znam zbog čega je izvršavanje vjerskih obaveza u suprotnosti sa odlaskom na more :?
laly

#16 Re: Džuma u Neumu

Post by laly »

sanjam-te wrote:
laly wrote:Meni ovo malo smijesno..Znaci cijeli dan si u kupacim gacama, lezis pored zena u kupacim kostimima,gledas zene u kupacim kostimima...meni to ne zvuci da je u skladu s vjerom... :roll:
I meni to ne zvuči u skladu sa vjerom, ali zato:otići na more sa prijateljima ili porodicom, uživati u svježem morskom zraku, možda popraviti neke zdravstvene probleme i u svemu tome poželjeti petkom otići na džumu itekako ima smisla.

Ne znam zbog čega je izvršavanje vjerskih obaveza u suprotnosti sa odlaskom na more :?
Eh onda moras da povedes i svog lokalnog imama na more..
stam

#17 Re: Džuma u Neumu

Post by stam »

Ukoliko si u mjestu gdje nema mesdžida i daleko si od svoje kuće,tj. musafir si,nisi dužan da klanjaš džumu namaz,i ti kao putnik imas olakšicu,koju je Allah s.w.t dao svojim robovima,a to je da skrate svoje namaze,i ti ces klanjati podne i ikindiju spojeno,s jednim ezanom i dva ikameta po dva rekeata(2podne pa predas selam+2ikindije pa predas selam) preporucljivo da se klanja u ikindijsko vrijeme i namaz ce bit validan,a ukoliko ima neko mjesto u kome mozes klanjat dzumu namaz duzan si da odes i tvoja dzuma ce bit validna.
sanjam-te

#18 Re: Džuma u Neumu

Post by sanjam-te »

laly wrote:
sanjam-te wrote:

Eh onda moras da povedes i svog lokalnog imama na more..
I onda se stvara dupli problem, jer sad dvije osobe nemaju gdje obaviti džuma namaz. :-)
seldzuk

#19 Re: Džuma u Neumu

Post by seldzuk »

stam wrote:Ukoliko si u mjestu gdje nema mesdžida i daleko si od svoje kuće,tj. musafir si,nisi dužan da klanjaš džumu namaz,i ti kao putnik imas olakšicu,koju je Allah s.w.t dao svojim robovima,a to je da skrate svoje namaze,i ti ces klanjati podne i ikindiju spojeno,s jednim ezanom i dva ikameta po dva rekeata(2podne pa predas selam+2ikindije pa predas selam) preporucljivo da se klanja u ikindijsko vrijeme i namaz ce bit validan,a ukoliko ima neko mjesto u kome mozes klanjat dzumu namaz duzan si da odes i tvoja dzuma ce bit validna.
zašto bi bilo preporučljivo u ikindijskom vremenu kad je vrijeme spajanja od početka jednog do kraja drugog namaskog vremena kod podne i ikindije, i akšama i jacije?!
seldzuk

#20 Re: Džuma u Neumu

Post by seldzuk »

stetoskop wrote:Ne znam za vas, ali ja kada sam bio u Neumu, nimalo se nisam osjećao patriotski, pogotovo u trgu Franje Tuđmana.
ne mislim na patriotizma tamo, već na odlazak tamo iz patriotskih razloga: ostavljanje novca u Neumu umjesto u susjednim državama, trošenje novca u BiH umjesto negdje drugo
laly

#21 Re: Džuma u Neumu

Post by laly »

Eh onda moras da povedes i svog lokalnog imama na more..[/quote]

I onda se stvara dupli problem, jer sad dvije osobe nemaju gdje obaviti džuma namaz. :-)[/quote]

pa u privatnosti apartmana valjda se moze napraviti dzemat koji sacinjavaju porodica i prijatelji...
Kroksica

#22 Re: Džuma u Neumu

Post by Kroksica »

graue_maus wrote:u turskoj u antaliji imaju male kucice na plazi za klanjanje .............otvorene su i svako moze da se posluzi ........
Image
Image
Hahahahahaa! Meni je OVO smijesno. Podsjeca me na Nadreality show, epizoda Sajam vjerske opreme, vjerski objekti na napuhavanje.
laly

#23 Re: Džuma u Neumu

Post by laly »

@ Kroksice :thumbup:
To sam i ja htjela da napisem,ali nisam mogla da se sjetim kako se zove epizoda...da pogodni su za izlet, za na plazu.. :-)
Kroksica

#24 Re: Džuma u Neumu

Post by Kroksica »

laly wrote:@ Kroksice :thumbup:
To sam i ja htjela da napisem,ali nisam mogla da se sjetim kako se zove epizoda...da pogodni su za izlet, za na plazu.. :-)
Jasta, u sred Neuma napuhana dzamija, kraj nje zena u gacama, da prostis. Ista stvar i sa ovim turskim objektom.
Brat

#25 Re: Džuma u Neumu

Post by Brat »

Patriotski u Neum?? Džuma u Neumu?? Kaaaaaaaaaaaaman :lol:
Post Reply