Džuma ili izgovor da odeš s posla?
- Pitar s Kariba
#76 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Ja recimo ne pijem kafu, a kod mene na poslu ostali je redovno piju dva puta dnevno i kad se sabere to je barem sat dnevno odvojen na kafu, pa se ja sad pitam jesam li ja kao nekahveledžija ugrožen i je li pošteno da oni imaju manje produktivnih sati u toku radnog vremena?
I treba li njima odbiti svaki kafeni minut od plate svaki mjesec?
- statix
#77 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Vidis kako su drustvo i privredni sistem koncipirani, da meni kao ateisti ne preostaje nista, nego da se prikljucim u datom slucaju odredjenoj konfesiji, radi privilegija koje dobivam. Moram da predjem preko vlastitog etickog principa da necu glumiti da vjerujem u nesto...phenix_usk wrote:Na poslu gdje ja redim negdje sto se tice religije omjer je 60 posto muslimana a 40 posto katolika... i postalo je nepisano pravilo da muslimani idu petkom ranije sa posla jer idu na dzumu a mi katolici ostajemo...
pa smo mi zato zbrojili sve te sate izostanka i zadnje 4 godine 5 dana oko Bozica i 4 dana oko Uskrsa ne radimo jer toliko ispada sati...
Meni uglavnom to posteno!
-
phenix_usk
#78 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Pa da radis kod nas vjerojatno bi onda imao 9 dana vise godisnjeg...
a najzesce su mi jos oni zajednicki svecani rucak povodom jednog pa drugogo Bajrama, Bozica, Uskrsa, Dan zena...
a najzesce su mi jos oni zajednicki svecani rucak povodom jednog pa drugogo Bajrama, Bozica, Uskrsa, Dan zena...
- arzuhal
#79 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Jah, al' ti ćeš se zato namlatit para, napredovat u karijeri, ispunjavat one principe do kojih najviše drže ateisti ili oni koji smatraju da se živi sad i ovdje, da je tu jedini prosperitet, a ne Negdje Tamo i Tada...Zarto ne izgleda pošteno? Svakom se omogući da zaradi ono što smatra vrijednijimstatix wrote:Vidis kako su drustvo i privredni sistem koncipirani, da meni kao ateisti ne preostaje nista, nego da se prikljucim u datom slucaju odredjenoj konfesiji, radi privilegija koje dobivam. Moram da predjem preko vlastitog etickog principa da necu glumiti da vjerujem u nesto...
- madner
#80 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
A ko ce meni platiti sto sam inteligentniji od ostalih i za ovo 2 sata dok ne gladim muda i/ili pijem kafu odradim sve kako treba? 
- nosara
#81 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
arzuhal wrote:Jah, al' ti ćeš se zato namlatit para, napredovat u karijeri, ispunjavat one principe do kojih najviše drže ateisti ili oni koji smatraju da se živi sad i ovdje, da je tu jedini prosperitet, a ne Negdje Tamo i Tada...Zarto ne izgleda pošteno? Svakom se omogući da zaradi ono što smatra vrijednijimstatix wrote:Vidis kako su drustvo i privredni sistem koncipirani, da meni kao ateisti ne preostaje nista, nego da se prikljucim u datom slucaju odredjenoj konfesiji, radi privilegija koje dobivam. Moram da predjem preko vlastitog etickog principa da necu glumiti da vjerujem u nesto...
Ako je u BiH, bas ce napredovat kao ateista...
- arzuhal
#82 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Navečer, pod jorganom, mirne savijesti ćeš othuknuti, sretan zbog sebe što si taki kaki jesimadner wrote:A ko ce meni platiti sto sam inteligentniji od ostalih i za ovo 2 sata dok ne gladim muda i/ili pijem kafu odradim sve kako treba?
- arte.fakt
#83 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
osjeti se ateisticka tolerancija sirom europe evo ...nosara wrote:arzuhal wrote:Jah, al' ti ćeš se zato namlatit para, napredovat u karijeri, ispunjavat one principe do kojih najviše drže ateisti ili oni koji smatraju da se živi sad i ovdje, da je tu jedini prosperitet, a ne Negdje Tamo i Tada...Zarto ne izgleda pošteno? Svakom se omogući da zaradi ono što smatra vrijednijimstatix wrote:Vidis kako su drustvo i privredni sistem koncipirani, da meni kao ateisti ne preostaje nista, nego da se prikljucim u datom slucaju odredjenoj konfesiji, radi privilegija koje dobivam. Moram da predjem preko vlastitog etickog principa da necu glumiti da vjerujem u nesto...![]()
Ako je u BiH, bas ce napredovat kao ateista...Jer ovdje je takva tolerancija, neizdrziva...
- statix
#84 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
A otkud ti to da je meni cilj namlatiti para? Moj cilj je vise slobodnog vremena za stvari koje nisu vezane za struku...arzuhal wrote:Jah, al' ti ćeš se zato namlatit para, napredovat u karijeri, ispunjavat one principe do kojih najviše drže ateisti ili oni koji smatraju da se živi sad i ovdje, da je tu jedini prosperitet, a ne Negdje Tamo i Tada...Zarto ne izgleda pošteno? Svakom se omogući da zaradi ono što smatra vrijednijimstatix wrote:Vidis kako su drustvo i privredni sistem koncipirani, da meni kao ateisti ne preostaje nista, nego da se prikljucim u datom slucaju odredjenoj konfesiji, radi privilegija koje dobivam. Moram da predjem preko vlastitog etickog principa da necu glumiti da vjerujem u nesto...
Pare mi, kao i tebi, trebaju da se odrzim u zivotu, da egzistiram...
- munevera44
#85 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Evo malo matematike
prosječno 4 petka u mjesecu x prosječno 2 h je jedan radni dan u mjesecu x 12 mjeseci je 12 radnih dana u godini......

prosječno 4 petka u mjesecu x prosječno 2 h je jedan radni dan u mjesecu x 12 mjeseci je 12 radnih dana u godini......
- madner
#86 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Ljudi se bore za ono sto im faliarzuhal wrote:Navečer, pod jorganom, mirne savijesti ćeš othuknuti, sretan zbog sebe što si taki kaki jesimadner wrote:A ko ce meni platiti sto sam inteligentniji od ostalih i za ovo 2 sata dok ne gladim muda i/ili pijem kafu odradim sve kako treba?Zar to nije najbolja plata?
- arte.fakt
#87 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
pa moglo bi se ista makatematika uraditi za onoga ko pusi ko pije kafu ...munevera44 wrote:Evo malo matematike
prosječno 4 petka u mjesecu x prosječno 2 h je jedan radni dan u mjesecu x 12 mjeseci je 12 radnih dana u godini......![]()
- arzuhal
#88 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Pa, recimo...kada skupiš gutu para koju su ispustili oni što idu na džumu ili druge vjerske obaveze, a ti fino tutneš koju šušku onom liku što pušta na džumu i mirne, ateističke savijesti odeš na pivu...Pare, jarane, kupuju i slobodno vrijemestatix wrote:A otkud ti to da je meni cilj namlatiti para? Moj cilj je vise slobodnog vremena za stvari koje nisu vezane za struku...arzuhal wrote:Jah, al' ti ćeš se zato namlatit para, napredovat u karijeri, ispunjavat one principe do kojih najviše drže ateisti ili oni koji smatraju da se živi sad i ovdje, da je tu jedini prosperitet, a ne Negdje Tamo i Tada...Zarto ne izgleda pošteno? Svakom se omogući da zaradi ono što smatra vrijednijimstatix wrote:Vidis kako su drustvo i privredni sistem koncipirani, da meni kao ateisti ne preostaje nista, nego da se prikljucim u datom slucaju odredjenoj konfesiji, radi privilegija koje dobivam. Moram da predjem preko vlastitog etickog principa da necu glumiti da vjerujem u nesto...![]()
Pare mi, kao i tebi, trebaju da se odrzim u zivotu, da egzistiram...
- Pitar s Kariba
#89 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Zakon o radu
V - ODMORI I ODSUSTVA
1. Odmori
Clan 37.
Zaposlenik koji radi u punom radnom vremenu, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta.
Izuzetno, poslodavac je duzan zaposleniku, na njegov zahtjev, omoguciti odmor iz stava 1. ovog clana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice.
Vrijeme odmora iz st. 1. i 2. ovog clana ne uracunava se u radno vrijeme.
Nacin i vrijeme koristenja odmora iz st. 1. i 2. ovog clana ureduje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.
Ja želim da ovaj sat koristim za džumu i šta sad? Ostali neka ga koriste za šta god hoće!
Nego nešto kontam, nije kod nas problem tih 40 džumanskih minuta u toku sedmice! Ne smijem ni pomisliti šta bi tek bilo da se počnu od plate odbijati sve minute (tačnije sati), u toku radnog vremena, provedeni i potrošeni na šupljiranja po raznim forumima širom neta!
V - ODMORI I ODSUSTVA
1. Odmori
Clan 37.
Zaposlenik koji radi u punom radnom vremenu, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta.
Izuzetno, poslodavac je duzan zaposleniku, na njegov zahtjev, omoguciti odmor iz stava 1. ovog clana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice.
Nacin i vrijeme koristenja odmora iz st. 1. i 2. ovog clana ureduje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.
Ja želim da ovaj sat koristim za džumu i šta sad? Ostali neka ga koriste za šta god hoće!
Nego nešto kontam, nije kod nas problem tih 40 džumanskih minuta u toku sedmice! Ne smijem ni pomisliti šta bi tek bilo da se počnu od plate odbijati sve minute (tačnije sati), u toku radnog vremena, provedeni i potrošeni na šupljiranja po raznim forumima širom neta!
- nosara
#90 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Apsolutno...! Sve aktivnosti u toku radnog vremena koje nemaju veze sa poslom treba jednako tretirat...arte.fakt wrote:pa moglo bi se ista makatematika uraditi za onoga ko pusi ko pije kafu ...munevera44 wrote:Evo malo matematike
prosječno 4 petka u mjesecu x prosječno 2 h je jedan radni dan u mjesecu x 12 mjeseci je 12 radnih dana u godini......![]()
- nosara
#91 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Vrijeme odmora iz st. 1. i 2. ovog clana ne uracunava se u radno vrijeme.Pitar s Kariba wrote:Zakon o radu
V - ODMORI I ODSUSTVA
1. Odmori
Clan 37.
-
Trebam te
#92 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Ne bi obrazovanje trebalo biti prioritet tokom bas ta dva sata, ...nista izgubljeno!cutee_nina wrote:Znam da je džuma jedna od bitnijih namaza kod muslimana i nemam ništa protiv onih koji idu na džumu. Ali, koristiti to, kao razlog za nerad?
Svaki petak, moj šef i par mojih kolega odu s posla, znači oko 11 ili 12 sati (zavisi kada je džuma) i naravno ne vrate se kasnije na posao. Od par poznanika sam čula da njihovi šefovi i kolege rade to isto.
Takođe, imam brata koji studira na fakultetu u Sarajevu (nebitno koji). Osoba koja ide na džumu, ima opravdanje da ne bude na predavanju. Čak sam čula da neki fakulteti uopšte nemaju predavanja za vrijeme džume. Zar ne bi trebalo obrazovanje biti prioritet?
- nosara
#93 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Trebam te wrote:Ne bi obrazovanje trebalo biti prioritet tokom bas ta dva sata, ...nista izgubljeno!cutee_nina wrote:Znam da je džuma jedna od bitnijih namaza kod muslimana i nemam ništa protiv onih koji idu na džumu. Ali, koristiti to, kao razlog za nerad?
Svaki petak, moj šef i par mojih kolega odu s posla, znači oko 11 ili 12 sati (zavisi kada je džuma) i naravno ne vrate se kasnije na posao. Od par poznanika sam čula da njihovi šefovi i kolege rade to isto.
Takođe, imam brata koji studira na fakultetu u Sarajevu (nebitno koji). Osoba koja ide na džumu, ima opravdanje da ne bude na predavanju. Čak sam čula da neki fakulteti uopšte nemaju predavanja za vrijeme džume. Zar ne bi trebalo obrazovanje biti prioritet?
Shvatio si bit problema... Svaka cast...
- bijela
#94 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
može li neko izračunati koliko se u toku radnog vremena potroši na forumanje, na primjer?
-
Trebam te
#95 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
munevera44 wrote:Evo malo matematike
Bezveze ti ovaj digitron, nije bitno koliko vremena provedes na poslu vec kako ga provedes?
Mozda ce dzuma nekog osvjestiti, duhovno izgraditi kao covjeka pa ce pozrtvovaniji biti i raditi obaveze kako valja..
-
Trebam te
#96 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
bijela wrote:može li neko izračunati koliko se u toku radnog vremena potroši na forumanje, na primjer?
Jahhh i na trac?
- statix
#97 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Najbolje je da se kao u nekim institucijama uvedu kartice, koju pri ulasku u dzamiju treba provuci, tako ce se sprijeciti mogucnost zloupotrebe vjere, na racun onih kao madner.... 
- madner
#98 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Madner bi onda, u zamjenu za neko dobro djelo u korist uredjenja dzamije/kuce imao svog covjeka da provlaci kartice.statix wrote:Najbolje je da se kao u nekim institucijama uvedu kartice, koju pri ulasku u dzamiju treba provuci, tako ce se sprijeciti mogucnost zloupotrebe vjere, na racun onih kao madner....
- nosara
#99 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Trebam te wrote:munevera44 wrote:Evo malo matematike
Bezveze ti ovaj digitron, nije bitno koliko vremena provedes na poslu vec kako ga provedes?![]()
Mozda ce dzuma nekog osvjestiti, duhovno izgraditi kao covjeka pa ce pozrtvovaniji biti i raditi obaveze kako valja..
- Pitar s Kariba
#100 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Nacin i vrijeme koristenja odmora iz st. 1. i 2. ovog clana ureduje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.nosara wrote:Vrijeme odmora iz st. 1. i 2. ovog clana ne uracunava se u radno vrijeme.Pitar s Kariba wrote:Zakon o radu
V - ODMORI I ODSUSTVA
1. Odmori
Clan 37.
U dobrom dijelu firmi se i ovih 30min dnevne pauze računa u radno vrijeme, tako da ... Sve zavisi od kolektivnog ugovora, pravilnika, snage i agilnosti sindikata itd!
Ali, pošto se ovo što sam napisao o šuplliranju i forumanju odnosi i na mene
Last edited by Pitar s Kariba on 01/12/2010 13:38, edited 1 time in total.