Pa dobro to, ipak je harmonika u pitanju.Great Cornholio wrote:Nije ba, na Hasića mezaru neko, malo, malo zasvira harmoniku, i to iza dvanes'Kroksica wrote:To je paradoks.fatamorgana wrote:Ja vjerujem da na groblju žive mrtvi .... da li je i to neka blaža vrsta sujevjerja?![]()
Da li ste sujevjerni?
- Kroksica
#126 Re: Da li ste sujevjerni?
- fatamorgana
#127 Re: Da li ste sujevjerni?
A ko plaća struju?nasa wrote:.i spavam s upaljenim svijetlom
-
Great Cornholio
#128 Re: Da li ste sujevjerni?
A taj Hasić harmoniku svir'o, a šljiva nikla iz po' mezara, da se naježišKroksica wrote: Pa dobro to, ipak je harmonika u pitanju.
Da bi se uklonio nelogični strah od ostataka tijela umrlog ja predlažem da se prestane s praksom ukopavanja tijela umrlih, i da se pređe na kremiranje.
- nasa
#129 Re: Da li ste sujevjerni?
Islam protiv sujevjerjaProf. Musa je ukazao na zablude kada su u pitanju neka od najrasprostranjenijih i najizrazitijih sujevjerja. Rekao je da su sujevjerja stara koliko i sama vjera. Sam pojam govori o nečemu što je pridodano vjeri, a suprotno je njenom učenju, kosi se s njenim načelima.
“Jedno od najizrazitijih sujevjerja je zloslutnja, kroz tumačenje raznih pojava (slijetanje raznih ptica: sova, vrana, gavranova…) i znakova, koja je prisutna vjekovima, bez obzira na razvoj civilizacije. Među muslimanima je i danas prisutno vjerovanje da ne treba sklapati brak između dva Bajrama, iako je Poslanik Muhammed upravo u tom periodu oženio svoju suprugu Aišu. Također je česta pojava izbjegavanja pranja veša, odnosno čišćenja kuće u određenom danu u sedmici, rezanja noktiju i sl. Veoma prisutna pojava je predskazivanje snovima, a jedan od najrasprostranjenijih vidova sujevjerja je kucanje u drvo, “da ne čuje zlo”, zasnovano na vjerovanju po kojem su bogovi živjeli u drveću. Isto tako, smatra se lošim znakom prelazak crne mačke preko puta, što datira još iz vremena inkvizicije, kada su sa mnogim ženama na lomači bile spaljivane i mačke. Vjerovanje u predznak nesreće viđenjem crne mačke je ponižavanje razuma. Gledanje u dlan i karte, tj. odlazak raznim sihirbazima - “bijelim i crnim magovima” radi proricanja sudbine, predstavlja sujevjerje koje izvodi iz vjere. Eklatantan primjer je pojava Mekija Turabija u Sarajevu i hiljade onih koji su ga posjetili. Život i smrt, bolest i zdravlje, sreća i nesreća su samo od Allaha. Nesreća i zlo se mogu spriječiti i preduhitriti stalnom dovom i molbom Allahu dž.š. te udjeljivanjem milostinje. Potpuno nemoguće je pobrojati sva sujevjerja i praznovjerja koja su danas prisutna i aktuelna”, rekao je Musa.
“Jedno od najizrazitijih sujevjerja je zloslutnja, kroz tumačenje raznih pojava (slijetanje raznih ptica: sova, vrana, gavranova…) i znakova, koja je prisutna vjekovima, bez obzira na razvoj civilizacije. Među muslimanima je i danas prisutno vjerovanje da ne treba sklapati brak između dva Bajrama, iako je Poslanik Muhammed upravo u tom periodu oženio svoju suprugu Aišu. Također je česta pojava izbjegavanja pranja veša, odnosno čišćenja kuće u određenom danu u sedmici, rezanja noktiju i sl. Veoma prisutna pojava je predskazivanje snovima, a jedan od najrasprostranjenijih vidova sujevjerja je kucanje u drvo, “da ne čuje zlo”, zasnovano na vjerovanju po kojem su bogovi živjeli u drveću. Isto tako, smatra se lošim znakom prelazak crne mačke preko puta, što datira još iz vremena inkvizicije, kada su sa mnogim ženama na lomači bile spaljivane i mačke. Vjerovanje u predznak nesreće viđenjem crne mačke je ponižavanje razuma. Gledanje u dlan i karte, tj. odlazak raznim sihirbazima - “bijelim i crnim magovima” radi proricanja sudbine, predstavlja sujevjerje koje izvodi iz vjere. Eklatantan primjer je pojava Mekija Turabija u Sarajevu i hiljade onih koji su ga posjetili. Život i smrt, bolest i zdravlje, sreća i nesreća su samo od Allaha. Nesreća i zlo se mogu spriječiti i preduhitriti stalnom dovom i molbom Allahu dž.š. te udjeljivanjem milostinje. Potpuno nemoguće je pobrojati sva sujevjerja i praznovjerja koja su danas prisutna i aktuelna”, rekao je Musa.
-
Great Cornholio
#130 Re: Da li ste sujevjerni?
Kad vidiš svraku, neko će ti nešto reć', a kad čuješ onu 'ticu što viče " uve, uve" neko će umrijet

- Kroksica
#131 Re: Da li ste sujevjerni?
Meni je Milan Tarot cool. Lik sve pogodi i izlijeci.

- Kroksica
#132 Re: Da li ste sujevjerni?
"Uve" kao "uvenuti". Ima logike.Great Cornholio wrote:Kad vidiš svraku, neko će ti nešto reć', a kad čuješ onu 'ticu što viče " uve, uve" neko će umrijet![]()
- fatamorgana
#133 Re: Da li ste sujevjerni?
To je možda dar od boga ....Kroksica wrote:Meni je Milan Tarot cool. Lik sve pogodi i izlijeci.![]()
- Kroksica
#134 Re: Da li ste sujevjerni?
Aham, lijeci lik Whitesnake-om. Izmedju ostalog.fatamorgana wrote:To je možda dar od boga ....Kroksica wrote:Meni je Milan Tarot cool. Lik sve pogodi i izlijeci.![]()
- fatamorgana
#135 Re: Da li ste sujevjerni?
Kroksica wrote:
Aham, lijeci lik Whitesnake-om. Izmedju ostalog.
-
Great Cornholio
- nasa
#137 Re: Da li ste sujevjerni?
Mene je nana vodila kad sam bila mala
da mi saliju stravu...
To je najjace,a i rasprostranjeno pravo!
-
Great Cornholio
#138 Re: Da li ste sujevjerni?
Nisam, nije pametno biti sujevjeran. Da ne začatavam više, nije ni to pametno 
- miskin
#139 Re: Da li ste sujevjerni?
mene nisu vodili na stravu nego nekom hodzi, kazu ja stalno plakao, ali bas ono puno, da bi nekad kasnije oni culi da je to bio "dzinhodza".nasa wrote:Mene je nana vodila kad sam bila malada mi saliju stravu...
Inace htio sam ovo da kazem ja u ponedjeljak u dzamiji sjedim cekam da uci ezan za aksam, prilazi meni jedan brat, momak, znamo se stariji od mene ima oko 30 godina, ali znamo se dobro, kaze jesi zauzet poslije da mu pomognem iseliti iz jednog stana u drugi, inace se zeni za par dana, moze kazem ja njemu. Bila secija i neka piramida i mi smo to na 2x na kombi. I na kraju ja sad iznosim posljednji komad piramide neka polica, i daje mi ova nena neka sto je kuepio to od nje, daje mi jaknu moju, ja se okrenem nema je, kad ide ti ona, uzimam ja jaknu, ona drzi neto u ruci, a izasla je iz kupatila, kad ona baca vodu za mnom iz ruke. Znam da ima to nesto kod starih ne znam cemu sluzi, ali bi mi je zao pravo, znam zenu onako iz viđenja dolazi cesto u dzamiju, a vidi reko' sta radi.
Ne znam jesam li vise bio ljut na sebe sto joj nisam rekao ili na efendiju koji se ne trudi to pojasnjavati ljudima. Eto to je bio taj neki moj dozivljaj.
zatim za Bajram obicno idemo drugi dan neni. i mi dole skupi nas se vise od 10, i tu smo ja i moje 2 rodice, jedna moje godiste ja je stariji 2 dana, druga 86 starija od nas 2 godine. i sad se njihova rodica ozenila nedavno, rodila sina, međutim nema ni 40 dana kako se porodila, kad ona govori za nju, kaze ona vec izlazi iz kuce s bebom, sad kao ne smije se dok ne izađe cetresnica, dijete iznosti napolje, ali kao ova iznosi pa njima to cudno, i jos kazu ne smiojes dijete nositi ispod strehe od kuce, ne znam zbog cega.
Ima tih slucajeva dosta, gdje ljudi sebi otezavaju zivot do bola, kad je u pitanju farzi to ne rade, kao Allah je milostiv, ali ovih izmisljotina ima da ih ne mozes pobrojati.
- vatrogasac
#140 Re: Da li ste sujevjerni?
Sujevjerje mi često zasmeta. Dođem u hotel sa pet zvjezdica i tražim sobu 13 i kažu mi da nema, a sve drugo imaju ....osim još i 13. sprata.

- Kroksica
#141 Re: Da li ste sujevjerni?
voulevoupateavecmoi wrote:Nisam, da kucnem o drvo.
-
Great Cornholio
#142 Re: Da li ste sujevjerni?
Kroksica wrote:voulevoupateavecmoi wrote:Nisam, da kucnem o drvo.![]()
-
Great Cornholio
#143 Re: Da li ste sujevjerni?
Ti ko onaj hrabri Huan iz bajke " Od duhova napravio pokrivače, jer mu je bilo hladno kad je spavao u ukletom dvorcu"vatrogasac wrote:Sujevjerje mi često zasmeta. Dođem u hotel sa pet zvjezdica i tražim sobu 13 i kažu mi da nema, a sve drugo imaju ....osim još i 13. sprata.
- vatrogasac
#144 Re: Da li ste sujevjerni?
Great Cornholio wrote:
Ti ko onaj hrabri Huan iz bajke " Od duhova napravio pokrivače, jer mu je bilo hladno kad je spavao u ukletom dvorcu"
Kada nas je Halloween zapao u ove hladne dane i nema mnogo izbora.
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#145 Re: Da li ste sujevjerni?
Danas sam bar jedno 20 puta prosao ispod merdevina
i to namjerno jer mi ide na zivce kada neko kaze " nevalja to..."
I da.... nokte namjerno sijecem petkom
- Kroksica
#146 Re: Da li ste sujevjerni?
Utorkom se nokti ne smiju sijeci, u aksam. Ha!Yahel wrote:Danas sam bar jedno 20 puta prosao ispod merdevinai to namjerno jer mi ide na zivce kada neko kaze " nevalja to..."
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#147 Re: Da li ste sujevjerni?
Ja sam cuo da je petkom
Ako je tako.... nije problem pomjeriti termin 
- Kroksica
#148 Re: Da li ste sujevjerni?
Kakav petak (trehni od sebe), utorkom se nokti ne smiju sijeci. Petkom se ne valja kupat. Treba uoci petka.Yahel wrote:Ja sam cuo da je petkomAko je tako.... nije problem pomjeriti termin
-
Avetinho
#149 Re: Da li ste sujevjerni?
Ne valja se uopste kupat. Istanji se koza.Kroksica wrote:Kakav petak (trehni od sebe), utorkom se nokti ne smiju sijeci. Petkom se ne valja kupat. Treba uoci petka.Yahel wrote:Ja sam cuo da je petkomAko je tako.... nije problem pomjeriti termin
Slicno je i sa pranjem zuba, potrosi se gledj.
Dupe treba plaknut samo triput, i to desnom rukom.
- Sijalica koja gori
#150 Re: Da li ste sujevjerni?
Ja imam knjigu pod nazivom ˝Sve o praznovjerju˝ (Helmut Hiller) i onda mogu misliti u šta su prije vjerovali i u kakve gluposti kao npr. za hunjavicu.
HUNJAVICA se navodno može protjerati ako se 3 puta šuteći pomiriše čarapu koju se nosilo na lijevoj nozi. Također se preporučivalo da se popije čaša vode kroz viljušku s tri zupca.
LJEŠNJAK- ako su u nekoj godini naročito dobro rodili lješnjaci,onda će se te godine, prema starom narodnom vjerovanju, roditi mnogo vanbračne djece.
I hrpa ovakvih stvari...
HUNJAVICA se navodno može protjerati ako se 3 puta šuteći pomiriše čarapu koju se nosilo na lijevoj nozi. Također se preporučivalo da se popije čaša vode kroz viljušku s tri zupca.
LJEŠNJAK- ako su u nekoj godini naročito dobro rodili lješnjaci,onda će se te godine, prema starom narodnom vjerovanju, roditi mnogo vanbračne djece.
I hrpa ovakvih stvari...