Laganini savlada se Sufara da udjes u Kuransko pismo, i onda sve dodje na svoje mjesto... laganini.
Sufara, kliknes u gore desno i preuzmes u PDF-u
http://mekteba.com/knjige/sufara-uvod-u-kuransko-pismo/
ovako je isto urađeno za vrijeme trećeg halife Osmana, proglašena je zvanična verzija mushafa, a sve ostali primjerci su spaljeni.A large number of pre-1924 Qurans were destroyed by dumping them in the river Nile.
Ja bih volio da neko napiše koje su ključne razlike u prijevodima tj na kojim se tačno mjestima (ajeti) razlikuje recimo Karamanov prijevod od Korkutovog?mali jomu wrote: ↑26/10/2022 18:40 Posljednji prijevod Kur'ana na bosanski jezik objavljen je 2018. godine. Tada je muslimanskom i širem čitateljstvu predstavljen Prijevod Kur'ana Nurke Karamana. Pojava njegovog prijevoda označila je nastavak prevoditeljske tradicije te se time ukazala još jedna prilika čitateljima i istraživačima da se susretnu sa novim prevodilačkim rješenjima uz poređenje sa ranijim prijevodima Kur'ana.
Preporod: Uvaženi gospodine Karaman, šta je Vas dovelo na prag prevođenja Kur’ana? Da li je postojao neki isključivi motiv ili to vidite tek kao nastavak dugogodišnjeg bavljenje arapskim jezikom i prevodilačkom aktivnošću?
Nurko Karaman: Za razumijevanje Kur’ana, a samim time i suštine islama, izniman značaj ima pravilno razumijevanje ključne kur’anske terminologije..... Uz značaj pravilnog razumijevanja kur’anske terminologije, jednak značaj ima i posebno poznavanje cjelokupnog jezičko-gramatičkog instrumentarija, koji je u arapskom jeziku izrazito bogat, moćan i precizan.
Vraćajući se vašem pitanju šta je to što me dovelo na prag prevođenja Kur’ana zaključujem konstatacijom da to nije, ni u kojem slučaju, tek nastavak dugogodišnjeg bavljenja arapskim jezikom i prevodilačkom aktivnošću, nego je to isključivo želja i ambicija da se dadne doprinos što pravilnijem razumijevanju Kur’ana i samoga islama.
https://www.preporod.com/index.php/inte ... tu-i-vodic
Interesuje me kako je preveo al-Talaaq 65:4 - govori o obaveznom vremenskom periodu čekanja tj. iddah, kod razvoda određenih grupa "žena" ako se neke tako mogu i nazvati.mali jomu wrote: ↑26/10/2022 18:40 Posljednji prijevod Kur'ana na bosanski jezik objavljen je 2018. godine. Tada je muslimanskom i širem čitateljstvu predstavljen Prijevod Kur'ana Nurke Karamana. Pojava njegovog prijevoda označila je nastavak prevoditeljske tradicije te se time ukazala još jedna prilika čitateljima i istraživačima da se susretnu sa novim prevodilačkim rješenjima uz poređenje sa ranijim prijevodima Kur'ana.
Preporod: Uvaženi gospodine Karaman, šta je Vas dovelo na prag prevođenja Kur’ana? Da li je postojao neki isključivi motiv ili to vidite tek kao nastavak dugogodišnjeg bavljenje arapskim jezikom i prevodilačkom aktivnošću?
Nurko Karaman: Za razumijevanje Kur’ana, a samim time i suštine islama, izniman značaj ima pravilno razumijevanje ključne kur’anske terminologije..... Uz značaj pravilnog razumijevanja kur’anske terminologije, jednak značaj ima i posebno poznavanje cjelokupnog jezičko-gramatičkog instrumentarija, koji je u arapskom jeziku izrazito bogat, moćan i precizan.
Vraćajući se vašem pitanju šta je to što me dovelo na prag prevođenja Kur’ana zaključujem konstatacijom da to nije, ni u kojem slučaju, tek nastavak dugogodišnjeg bavljenja arapskim jezikom i prevodilačkom aktivnošću, nego je to isključivo želja i ambicija da se dadne doprinos što pravilnijem razumijevanju Kur’ana i samoga islama.
https://www.preporod.com/index.php/inte ... tu-i-vodic
Konkretno me interesuje ovaj naglašeni dio. Implikacija je prilično jasna i po mom mišljenju grozna.A one žene vaše, koje su nadu u mjesečno pranje izgubile – ako sumnjate – one treba da čekaju tri mjeseca, a i one koje ga još nisu dobile! Vrijeme čekanja za trudne žene jeste porod. A onome ko se Allaha boji, On će u svemu lahkoću dati.
— Dar Al-Salam Center
A one žene vaše, koje su nadu u mjesečno pranje izgubile - ako sumnjate - one treba da čekaju tri mjeseca, a i one koje ga još nisu dobile! Vrijeme čekanja za trudne žene jeste porod. A onome ko se Allaha boji, On će u svemu lahkoću dati.
— Muhamed Mehanović
A one žene vaše koje su nadu u mjesečno pranje izgubile i one koje ga nisu ni dobile, one trebaju čekati tri mjeseca, ako niste znali. Trudne žene čekaju sve dok ne rode. – A onome ko se Allaha boji, On će sve što mu treba učiniti dostupnim.
— Besim Korkut
Da, zaista nevjerovatna prica. a oni opet bili samo pobozni, slijedili svoje poslanike, pleli, sili, trgovali, i nikome se nisu zamjeraliSamoVasGledam wrote: ↑12/07/2016 08:15 Meni je sve to oko Jevreja baš fascinantno. Ljudi imaju svoju religiju sa kojom žive hiljadama godina, svoju svetu knjigu koju proučavaju isto toliko.
I onda dođu neki novi, dojučerašnji pagani koji su popili svu pamet sveta i koji govore Jevrejima 'Malo ste skrenuli sa puta, ovo ne radite kako treba, ovo proročanstvo ne tumačite kako treba, zar ne vidite da da Isus najavljuje u Bibliji, prihvatite ga i spasite se'. Ovi nisu prihvatili, pa su hrišćani počeli da šire učenja kako su Jevreji zli, kako je Bog digao ruke od njih, kako će goreti u paklu, a i sam antihrist će biti Jevrejin...
Kasnije dođu neki još noviji, takođe dojučerašnji pagani. I oni govore Jevrejima posle toliko milenijuma 'Iskvarili ste Abrahamovu veru, iskvarili ste Toru koju vam je Bog dao, evo došao je Muhamed da ispravi sve što ste zeznuli, njega je još Mojsije najavljivao, pa prihvatite ga'. Naravno ni njih Jevreji nisu slušali i odmah su nastale priče kako su Jevreji prokleti od Boga, najgora stvorenja, kako će ih muslimani na Sudnjem Danu sve istrebiti...
Ljudi sve vreme imali tu svoju religiju koju su za sebe čuvali, koju nikome nisu nametali. I onda posle toliko vremena su dolazili razni ljudi koji prvo nisu imali pojma u šta Jevreji veruju, kakav je njihov Bog, njihovi zakoni, sveta knjiga... a onda su nekim čudom preko noći sve saznali, došli kod Jevreja i rekli 'Ej slušajte, sve ovo vreme ste sve radili pogrešno. Odbacite to svoje sranje i prihvatite ovo naše novo modifikovano'.
Zaista neverovatne priče.
Ne ulazim u to, ali to da u Kuranu uocavamo neznanje oko toga sta jevreji vjeruju je cinjenicaomega369 wrote: ↑28/09/2024 01:35Da, zaista nevjerovatna prica. a oni opet bili samo pobozni, slijedili svoje poslanike, pleli, sili, trgovali, i nikome se nisu zamjeraliSamoVasGledam wrote: ↑12/07/2016 08:15 Meni je sve to oko Jevreja baš fascinantno. Ljudi imaju svoju religiju sa kojom žive hiljadama godina, svoju svetu knjigu koju proučavaju isto toliko.
I onda dođu neki novi, dojučerašnji pagani koji su popili svu pamet sveta i koji govore Jevrejima 'Malo ste skrenuli sa puta, ovo ne radite kako treba, ovo proročanstvo ne tumačite kako treba, zar ne vidite da da Isus najavljuje u Bibliji, prihvatite ga i spasite se'. Ovi nisu prihvatili, pa su hrišćani počeli da šire učenja kako su Jevreji zli, kako je Bog digao ruke od njih, kako će goreti u paklu, a i sam antihrist će biti Jevrejin...
Kasnije dođu neki još noviji, takođe dojučerašnji pagani. I oni govore Jevrejima posle toliko milenijuma 'Iskvarili ste Abrahamovu veru, iskvarili ste Toru koju vam je Bog dao, evo došao je Muhamed da ispravi sve što ste zeznuli, njega je još Mojsije najavljivao, pa prihvatite ga'. Naravno ni njih Jevreji nisu slušali i odmah su nastale priče kako su Jevreji prokleti od Boga, najgora stvorenja, kako će ih muslimani na Sudnjem Danu sve istrebiti...
Ljudi sve vreme imali tu svoju religiju koju su za sebe čuvali, koju nikome nisu nametali. I onda posle toliko vremena su dolazili razni ljudi koji prvo nisu imali pojma u šta Jevreji veruju, kakav je njihov Bog, njihovi zakoni, sveta knjiga... a onda su nekim čudom preko noći sve saznali, došli kod Jevreja i rekli 'Ej slušajte, sve ovo vreme ste sve radili pogrešno. Odbacite to svoje sranje i prihvatite ovo naše novo modifikovano'.
Zaista neverovatne priče.![]()
ni filestijcima, ni kanancima, ni drugima. nisu ravnali njihove gradove selektivno jedan po jedan, ubijali djecu, cak i koze i macke...jerihon, hebron... ko bi sta na njih imao reci?!
![]()
Kur'an se i te kako bavi vjerovanjem jevreja. Ako ja sada tebi dodjem i kazem da je islam neispravna religija i da u Kur'anu ima bezbroj gresaka i da se ti samo furas kako si na pravom putu, da li bi ti smatrao da se ja bavim tvojim vjerovanjem.omega369 wrote: ↑11/11/2024 18:03 Pogresno! Ku'ran se na bavi vjerovanjem jevreja, i ne ulazi u njega, vec se bavi njihovim djelima![]()
Kako je upravo jevrejima poslano najvise poslanika, oni su idealan primjer sta i kako treba, odnosno ne treba raditi.
Opet kazem, Ku'ran ih je prije 14 vijekova opisao kao narod koji "sve granice zla prelazi", i to prije nego su prvi muslimani uopste dosli u priliku da zive sa njima u Medini. Tako da, muslimanima su po tome pitanju stvari itekako jasne
Oni treba druguma da objasne kako su i zasto pocinili etnicko ciscenje naroda koji su prije njih zivjeli na podrucju palestine. Dakle, ne samo da su vojno pobjedili te gradove i plemena nego su ih potpuno istrijebili ubijajuci zenu, djecu, cak i domace zivotinje.
Ne ucim se ja na bazi necije propagande nego sam Kur'an procitao bezbroj puta. Nazalost. Muhamed, kada uklonis svoj vjernicki filter, je covjek koji je bio veoma vjest politicar i ideolog. No djelovao je u veoma neprijateljskom okruzenju i htio je napraviti nekakvu konekciju. Zato se i predstavljao kao prirodni nastavak poslanicke loze i spominjao ostale poslanike tu i tamo. Vecina mekanskih sura govori o vjerovanju i ideji islama i to se predstavlja kroz narative o prijasnjim narodima i poslanicima. Tu se jevreji uzimaju samo kao primjer uz potajnu zelju da im se privoli i nadje zajednicki jezik sa njima. No kada je otisao u Medinu tad se ploca skroz promijenila. Umjesto opcenitih poucnih prica, krecu pravila sta i kako. Izmedju ostalog i pravila u vezi jevreja.omega369 wrote: ↑12/11/2024 13:03 Ma nije tacno. 3/4 svih poglavlja u Kur'anu su Mekanske, sto ce reci da au objavljene u Mekki, a prije odlaska u Medinu. U tim surama imaju desetine prica o jevrejima i njihovom ponasanju. Educiraj se malo bolje, nemoj nasjedati na neciju propagandu![]()
Islam uci da su svi poslanici dosli sa istog izvora a najvise ih je bilo kod jevreja, odatle i slicnost u nekim vrstama obredoslovlja. To sto si ti spomenuo je slicnost od 0,2% u odnosu na sve ostale potencijalne "slicnosti". Nema se tu sta ni kopirati. Muslimani nikada nisu spalili grad da pobiju sve njegove stanovnike, jevreji su to radili i rade i dan danas
Uvijek sam volio ove fejk izucavace Kur'ana koji su max jednom procitali Kur'an ako su i jednom, pa onda izvale tvrdnju da su ga procitali bezbroj puta. Valjda da pojacaju utisak i predstave se kao dobro potkovani a ustvari su tanki sa znanjem ko cackalica.
Pokazatelj koliko ne znas i pokazatelj efekta "bezbroj" iscitavanja Kur'ana. Ko imalo razmislja i ukljuci logiku vidi kakvu glupost si izvalio, dakle dok je Muhammed a.s bio u Mekki gdje su mu jedini neprijatelji bili idolopoklonici a ne jevreji jer ih je bilo jako malo, on se dodvoravao jevrejima i nije ih puno napadao kako ti kazes, a kad je otisao u Medinu koja je bila okruzena jevrejskim plemenima i koji su bili u sukobu sa muslimanima on je tad poceo napadati jevreje? To si ti rekao i prosuo se samo tako jer to ocito nema logike, zasto bi se dodvoravao jevrejima dok mu oni nisu opasnost a napadao ih kad su mu opasnost?apsidejzi wrote: ↑13/11/2024 10:05 Vecina mekanskih sura govori o vjerovanju i ideji islama i to se predstavlja kroz narative o prijasnjim narodima i poslanicima. Tu se jevreji uzimaju samo kao primjer uz potajnu zelju da im se privoli i nadje zajednicki jezik sa njima. No kada je otisao u Medinu tad se ploca skroz promijenila. Umjesto opcenitih poucnih prica, krecu pravila sta i kako. Izmedju ostalog i pravila u vezi jevreja.
Vrlo povrsno i besmisleno s tvoje strane. Zabranom svinjetine i preporukom obrezivanja dodvoravao se jevrejima?apsidejzi wrote: ↑12/11/2024 10:59
Kur'an se nije bavio jevrejima sve dok Muhamed nije trebao krenuti za Medinu. Nesto malo prije toga, kad je skontao da ce tamo imati konkurenciju pa da malo izgladi teren. Citavu svoju pricu je prilagodio jevrejima ne bi li im se dodvorio. Okretao se prema jeruzalemu u nadi da ih privoli. Zabranio svojim sljedbenicima svinjetinu. Poceli se obrezivati kao jevreji. Bukvalno su napravili kult imitiranja jevreja da bi im se dodvorili. I kad je skontao da to ne pali, onda kao okreni se prema drugoj kibli. Nema ovdje nafake za tebe.
Prije ce biti da je ovo pokazatelj koliko si ti pod uticajem drugih dok citas Kur'an, jer ovdje ponavljas stvari koje si cuo od nekog a ne one do kojih si sam nadosao. Al to je generalno danasnji problem filtriranog islama. Ti izucavas filtrirani islam i naravno da ti ove stvari zvuce cudno. Nije iz izgovorio lokalni hodza ili sejh ili koga vec slijedis, vec ih je izgovorio kriticar istih. Zato te i tangira, posto se ne uklapa u narativ koji poznajes. Ja znam taj narativ jer sam bio dio tog narativa i vjerovao ti meni ili ne, ja sam Kur'an bezbroj puta procitao. I slijepo vjerovao dok nisam stao i rekao: pa ovo i nije bas logicno. No posto je to bilo jedino sta sam znao, trebalo mi je jedno 5 godina dok sam nadosao na alternativu. Korak po korak.PerfekcionistaTZ wrote: ↑18/11/2024 13:17Uvijek sam volio ove fejk izucavace Kur'ana koji su max jednom procitali Kur'an ako su i jednom, pa onda izvale tvrdnju da su ga procitali bezbroj puta. Valjda da pojacaju utisak i predstave se kao dobro potkovani a ustvari su tanki sa znanjem ko cackalica.
Pokazatelj koliko ne znas i pokazatelj efekta "bezbroj" iscitavanja Kur'ana. Ko imalo razmislja i ukljuci logiku vidi kakvu glupost si izvalio, dakle dok je Muhammed a.s bio u Mekki gdje su mu jedini neprijatelji bili idolopoklonici a ne jevreji jer ih je bilo jako malo, on se dodvoravao jevrejima i nije ih puno napadao kako ti kazes, a kad je otisao u Medinu koja je bila okruzena jevrejskim plemenima i koji su bili u sukobu sa muslimanima on je tad poceo napadati jevreje? To si ti rekao i prosuo se samo tako jer to ocito nema logike, zasto bi se dodvoravao jevrejima dok mu oni nisu opasnost a napadao ih kad su mu opasnost?apsidejzi wrote: ↑13/11/2024 10:05 Vecina mekanskih sura govori o vjerovanju i ideji islama i to se predstavlja kroz narative o prijasnjim narodima i poslanicima. Tu se jevreji uzimaju samo kao primjer uz potajnu zelju da im se privoli i nadje zajednicki jezik sa njima. No kada je otisao u Medinu tad se ploca skroz promijenila. Umjesto opcenitih poucnih prica, krecu pravila sta i kako. Izmedju ostalog i pravila u vezi jevreja.
Dakle totalno si pobrkao loncice i promasio poentu koju si ciljao.
Ja ne znam ko mrzi ovdje. Ja tebi ne prijetim nikakvim dzehenemom ni patnjom ni vjecnim cudesima. ne nazivam te glupim pored mozga, ne kazem ti da si stoka, niti slijepim pored ociju ni gluhim pored usiju. Ja tebi zelim dobro. Sve sto sam ti rekao jeste da si prevaren i izmanipulisan. Ne da si glup, nego naivan. A svi smo naivni na ovaj ili na onaj nacin. Ti si samo covjek.PerfekcionistaTZ wrote: ↑18/11/2024 15:56 @apsidejzi
Nisi ti nikakav kriticar islama vec mrzitelj, taj pojam kriticar koristite samo kao eufemizam, a mrzitelji ne iscitavaju ono sto ne podnose bezbroj puta, prije da si visio po antiislamskim sajtovima i skupljao "znanje", sto se vidi i iz prilozenog.
Ponavljam, prosuo si se totalno nelogicnom i besmislenom tvrdnjom da se Muhammed a.s dodvoravao jevrejima dok je bio u Mekki a jevreja tamo nije ni bilo, a zatim kad je otisao u Medinu gdje su oni zivjeli tad ih je poceo kritikovati i napadati, da je bilo obrnuto imala bi smisla tvoja tvrdnja, ovako si samo bez namjere argumentovao u korist samog Muhammeda a.s jer si upravio iznio dokaze da je on bio pravedan, hrabar i odlucan kad je najopasnije po njega a da nije bespotrebno kritikovao one koji u tom momentu nisu mogli cuti i odgovoriti na kritiku. Hvala ti u ime svih muslimana, haman bezbroj citanja Kur'ana nije dovoljno, de jos jednom.
"Mi smo za Džehennem mnoge džine i ljude stvorili; oni srca imaju - a njima ne shvataju, oni oči imaju - a njima ne vide, oni uši imaju - a njima ne čuju; oni su kao stoka, čak i gori - oni su zaista nemarni." (Bedemi 179)
Kur an zasluzuje posebno mjesto ako nista zbog cinjenice da je nadnaravno da djeca od 10 godina znaju ga napamet a ne znaju ni arapski. Naravno sad ce neko reci pa zar nije systina razumjet ga, naravno da jeste, ali je I cinjenica kako je Svevisni Gospodar ostavio desetine miliona ljudi koji Kur an znaju napamet I tako je bilo od pocetka. Djeca koja nisu posla ni u skolu postaju hafizi. Pa ako to ne zasluzuje poseban elaborat I razmatranje....apsidejzi wrote: ↑18/11/2024 16:56Ja ne znam ko mrzi ovdje. Ja tebi ne prijetim nikakvim dzehenemom ni patnjom ni vjecnim cudesima. ne nazivam te glupim pored mozga, ne kazem ti da si stoka, niti slijepim pored ociju ni gluhim pored usiju. Ja tebi zelim dobro. Sve sto sam ti rekao jeste da si prevaren i izmanipulisan. Ne da si glup, nego naivan. A svi smo naivni na ovaj ili na onaj nacin. Ti si samo covjek.PerfekcionistaTZ wrote: ↑18/11/2024 15:56 @apsidejzi
Nisi ti nikakav kriticar islama vec mrzitelj, taj pojam kriticar koristite samo kao eufemizam, a mrzitelji ne iscitavaju ono sto ne podnose bezbroj puta, prije da si visio po antiislamskim sajtovima i skupljao "znanje", sto se vidi i iz prilozenog.
Ponavljam, prosuo si se totalno nelogicnom i besmislenom tvrdnjom da se Muhammed a.s dodvoravao jevrejima dok je bio u Mekki a jevreja tamo nije ni bilo, a zatim kad je otisao u Medinu gdje su oni zivjeli tad ih je poceo kritikovati i napadati, da je bilo obrnuto imala bi smisla tvoja tvrdnja, ovako si samo bez namjere argumentovao u korist samog Muhammeda a.s jer si upravio iznio dokaze da je on bio pravedan, hrabar i odlucan kad je najopasnije po njega a da nije bespotrebno kritikovao one koji u tom momentu nisu mogli cuti i odgovoriti na kritiku. Hvala ti u ime svih muslimana, haman bezbroj citanja Kur'ana nije dovoljno, de jos jednom.
"Mi smo za Džehennem mnoge džine i ljude stvorili; oni srca imaju - a njima ne shvataju, oni oči imaju - a njima ne vide, oni uši imaju - a njima ne čuju; oni su kao stoka, čak i gori - oni su zaista nemarni." (Bedemi 179)
Prema tome, razmisli malo sta slijedis i koga slijedis. Ja tebi nisam rekao da ne valjas i da si mrzitelj, a ti meni jesi. Zapravo nisi mi ti rekao, nego si citirao svoju vjeru. Da ti nije malo ispran mozak? I ponavljam, ne kazem ti ovo da te uvrijedim nego da i ti uvidis s cim te truju. I mene su. I ja sam isto tako mrzio ljude i mislio da ce u dzehenem i bla bla. A ja sam bio dobar. Mene je Bog izabrao da mu budem dobar dok ostali ne valjaju. Razmisli malo.
Muhamed jeste manipulator. Ja sam svoje citanje Kur'ana zavrsio jer u njemu nema nista pametno. Samo mrznja prema drugom i drugacijem, uz pokoji rijetki ajet (kad mu je zatrebalo da se dodvori) koji je kao dobar. Kur'an je idealan primjer perfidne manipulacije ljudskim osjecajima. Ono sto rade Facebook, Instagram, TIkTok danas to je Kur'an radio onda. Pronasao je dobar nacin da nam hakne mozak i iskoristi u svoju korist.
I jos jednom, ne kazem ti ovo jer te mrzim. Ja ne mrzim nikoga. A ti mene nazivas stokom. Tj tvoj Kur'an kojeg citiras, ali i ti jer ga koristis kao argument.