e hebiga, mene sve masi onda. kada je kod nas postalo biti unosno muslim ja se presaltao, a sada dok bi dogurao do zapada nece se ni tamo isplatiti... eto...ni vjeru ni ne vjeru ne mozes naplatiti kad je vakat...Towelie wrote: Ex-muslim je na Zapadu postalo veoma unosno zanimanje.
Da li ste pročitali Kuran?
-
belfy
#376 Re: Da li ste pročitali Kuran?
- Towelie
#377 Re: Da li ste pročitali Kuran?
belfy wrote:e hebiga, mene sve masi onda. kada je kod nas postalo biti unosno muslim ja se presaltao, a sada dok bi dogurao do zapada nece se ni tamo isplatiti... eto...ni vjeru ni ne vjeru ne mozes naplatiti kad je vakat...Towelie wrote: Ex-muslim je na Zapadu postalo veoma unosno zanimanje.
Tajming je cudo.
Da si vernik, pa da neku sergiju napravimo.
- SamoVasGledam
#378 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Pa biti islamski konvertit je još unosnije. Koji to ex musliman ima prostor i popularnost kao Yusuf Estes, Joshua Evans, Abduraheem Green, Bilal Philips, Hamza Tzortzis, Hamza Yusuf...?
- arzuhal
#379 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Naprosto je stvar poimanja prihvatanja/napuštanja neke vjere i običaja vezanih za to, nije sve isto. U islamu lijepo dočekaju nekog ko prihvata islam, svi mu se obraduju, pruže mu ruke dobrodošlice, počaste čovjeka, malo razglase to nek se zna, ne prihvata se islam svaki dan mniju ti ljudi!
Dočim, kada neko napusti islam i prihvati ateizam, ateisti nimukajet, ne pridaju tome neki značaj, ne znaju da je neko prihvatio ateizam, nema nekog obilježavanja, radosti i to, sve prođe nako...
Ima i u tome neke razlike...

Dočim, kada neko napusti islam i prihvati ateizam, ateisti nimukajet, ne pridaju tome neki značaj, ne znaju da je neko prihvatio ateizam, nema nekog obilježavanja, radosti i to, sve prođe nako...
- SamoVasGledam
#380 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Kada neko postane ateista mi mu kažemo 'Dobrodošao u društvo nemoralnih ljudi koji ne vide svrhu postojanja života. Na ovom stočiću ti je alkohol, na onom droga pa biraj. A kasnije idemo svi zajedno na k***e.'
-
Margita81
#381 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ateista se ne postaje. Svi se radjamo kao ateisti 
Religija je nametnuta ^^
Religija je nametnuta ^^
- arzuhal
-
Margita81
#383 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Da se mozda ne rodis kao musliman ili budista ili katolik?
Kako da ne.
Kako da ne.
- arzuhal
#384 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Prema islamu, svi se rađamo u fitri, u svojevrsnoj prirodnoj vjeri ili samoj sklonosti ka vjeri a što je posljedica našeg dolaska iz alemi-ervaha iliti prasvijeta duša (nešto kao platonovski svijet duša u kojem su duše motrile Ideje i čemu ih njihova priroda ponovo vuče dok su na Zemlji, u materijalnom svijetu, a putem Sjećanja dolaze do njihove spoznaje). A onda ih socijalno okruženje još više potakne na tu vjeru ili zaguši tu mogućnost i usmjeri ih u ovozemaljskom životu na drugu stranu.Margita81 wrote:Da se mozda ne rodis kao musliman ili budista ili katolik?
Kako da ne.
Lijep uvid u to učenje nudi filozofski roman islamskog polimate ibn Tufejla (1105-1085) Živi, sin Budnog (Hajj ibn Jakzan) u kojem on opsiuje dvije figure u dva različita svijeta (jedan lik odrasta na pustom otoku gdje ga odgoji košuta, a drugi u civilizarnom svijetu temeljenom na vjerskim društvenim vrijednostima) i njihove razlike odnosno sličnosti/istosti do kojih dolaze, pogotovo o temeljnim, načelnim pitanjima života, smrti, i sl. Preporuka za čitanje.
Vele da je ovaj roman bio inspiracija Danijelu Defou i njegovom Robinzonu.
p.s.
Smajliji koje sam stavio bili su usputni, zbog vaše reakcije, ne zbog tvrdnji da se rađamo kao ateisti.
- mousstapha
#385 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Internet je ateistima omogućio da kada napuštaju neku vjeru imaju mjesto gdje će se osjećati prihvaćeno. Mada je uvijek najvažnije da se ne pokvare odnosi sa roditeljima, za šta ne postoji zamjena. Bitno je napisati ispovijest napuštanja vjere, vrlo brzo dođu drugi koji saosjećaju, barem kroz komentare.arzuhal wrote: Dočim, kada neko napusti islam i prihvati ateizam, ateisti nimukajet, ne pridaju tome neki značaj, ne znaju da je neko prihvatio ateizam, nema nekog obilježavanja, radosti i to, sve prođe nako...
- arzuhal
#386 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ja sam se malo šalio, a stoji to što veliš.mousstapha wrote:Internet je ateistima omogućio da kada napuštaju neku vjeru imaju mjesto gdje će se osjećati prihvaćeno. Mada je uvijek najvažnije da se ne pokvare odnosi sa roditeljima, za šta ne postoji zamjena. Bitno je napisati ispovijest napuštanja vjere, vrlo brzo dođu drugi koji saosjećaju, barem kroz komentare.arzuhal wrote: Dočim, kada neko napusti islam i prihvati ateizam, ateisti nimukajet, ne pridaju tome neki značaj, ne znaju da je neko prihvatio ateizam, nema nekog obilježavanja, radosti i to, sve prođe nako...
- SamoVasGledam
#387 Re: Da li ste pročitali Kuran?
To verovanje je nelogično, a evo i zašto. Prvi čovek i prva žena su naravno bili muslimani. Njihova deca ne samo da su rođena kao muslimani (po islamskom učenju), već su imali i roditelje koji bi im potvrdili tu jednu jedinu pravu veru. Isto važi i za njihovu decu i tako dalje. Dakle svi su oni bili u jednoj istoj veri, znali su koja je to vera, svi su verovali u jednog Boga, Sudnji Dan i onaj Svet. Svi su se rađali sa tim verovanjem i još se prenosilo sa kolena na koleno. Dakle znali su šta je istina i šta ih čeka ukoliko se odreknu nje ili je izmene. Ali i pored svega toga, opet je negde zapelo i to više puta, pa smo imali i imamo na hiljade različitih religija, sa hiljade različitih bogova. Islam kao religija među ljudima je bio mrtav između Isusa i Muhameda, jer je sam Muhamed rekao da posle Isusa nije bilo novih poslanika sve do njega. Dakle Hrišćanstvo i Judaizam su najbliži Islamu, ali opet ni oni nisu 100% istina. Puna istina i vraćanje na pravu veru dolazi tek od Muhameda.
Pa je moje pitanje gde je, zašto i kako zapelo? Zašto bi neki čovek tokom istorije znajući koja je vera prava, znajući kakvu će nagradu dobiti ukoliko je sledi i kakvu kaznu ukoliko je se odrekne, ipak odlučio da je se odrekne i započne novu religiju? I to ne samo jedan čovek, već masa njih.
Pa je moje pitanje gde je, zašto i kako zapelo? Zašto bi neki čovek tokom istorije znajući koja je vera prava, znajući kakvu će nagradu dobiti ukoliko je sledi i kakvu kaznu ukoliko je se odrekne, ipak odlučio da je se odrekne i započne novu religiju? I to ne samo jedan čovek, već masa njih.
-
Dexx1
#388 Re: Da li ste pročitali Kuran?
@SamoVasGledam, pa ovi naši ex muslims su/ste najbolji primjer za jedan dio onoga o čemu pričaš
čitava im porodica vjeruje takodje su i njihovi preci znali šta je istina i za jednog Boga i Sudnji dan itd pa oni opet postadoše nevjernici.
Tako je i u početku bilo, kako su generacije prolazile zaboravljalo se na vjeru i okretalo nevjeri ili dodavalo nešto novo pa bi iz toga nastala neka potpuno nova vjerovanja..
A kad smo kod ove teme, jedan naučnik je postavio teoriju koja se slaže sa islamskim objašnjenjem fitre - koje je pomenuo @arzuhal - i o tome knjigu napisao https://www.amazon.com/Born-Believers-S ... 1439196540
Tako je i u početku bilo, kako su generacije prolazile zaboravljalo se na vjeru i okretalo nevjeri ili dodavalo nešto novo pa bi iz toga nastala neka potpuno nova vjerovanja..
A kad smo kod ove teme, jedan naučnik je postavio teoriju koja se slaže sa islamskim objašnjenjem fitre - koje je pomenuo @arzuhal - i o tome knjigu napisao https://www.amazon.com/Born-Believers-S ... 1439196540
- fatamorgana
#389 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Pa na neki način rodiš jer vjera se nasljeđuje u porodici u najvećem broju slučajeva. Djecu zapadne vjera njihovih roditelja, to nije tajna ....Margita81 wrote:Da se mozda ne rodis kao musliman ili budista ili katolik?
Kako da ne.
- SamoVasGledam
#390 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Dexx1 wrote:@SamoVasGledam, pa ovi naši ex muslims su/ste najbolji primjer za jedan dio onoga o čemu pričaščitava im porodica vjeruje takodje su i njihovi preci znali šta je istina i za jednog Boga i Sudnji dan itd pa oni opet postadoše nevjernici.
Ali to opet nema smisla, jer je čovek znao da je Islam prava i jedina vera, da će je praktikovanjem zaslužiti raj, a odbijanjem večnu patnju u paklu. Ali i pored toga što je znao šta je istina i koliko je skupo odreći je se, on je ipak odlučio to da učini. Moje pitanje je zašto?
Poređenje ti nije na mesto, jer na te, kako ti kažeš, vaše ex muslimane su mogli da utiču neki faktori, neke komšije, emisije, knjige, ateistička ili neka druga religijska predavanja, pa se zbog toga gubila vera. Gubila se vera još i u Muhamedovo vreme.
Ali ja govorim o prvim ljudima koji su to činili, na koje nije mogao da utiče nikakav faktor da promene ili napuste religiju, jer je samo jedna religija i samo jedna ideja vladala. Dakle govorim o vremenu kada je samo Islam kao prva i originalna religija postojao.
-
Emop21
#391 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Također se postavlja pitanje zašto se šejtan uopšte upustio u "borbu" protiv Boga, jer je, baš kao i prvi ljudi znao istinu, tj. da Bog postoji i koju kaznu će dobiti oni koji Mu prkose. Pogotovo nema smisla šejtanova pobuna, jer, za razliku od većine ljudi danas, on je ZNAO da Bog postoji i da nema šanse protiv Njega, a i Islam i Kršćanstvo opisuju sotonu kao jedno od najinteligentnijih bića koje je Bog stvorio, pa hiljade godina njegovog djelovanja nemaju smisla, jer vode u nedvojbenu propast. Dakle, šejtan, umjesto da jednostavno kaže "oprosti Bože, to što sam rekao da se neću pokloniti ljudima stvorenih od ilovače jer sam bolji je bio trenutak slabosti, molim te, nemoj me mučiti čitavu vječnost", Šeki (sotona), taj pametnjaković, kaže: "Ma nek sve ide dođavola, pa i ja, sam đavo" i čitavo svoje postojanje (ne znam ni ja koliko hiljada godina) posvećuje da nama, običnim, smrtnim i glupim ljudima podmeće nogu, samo da bi se on na trenutak bolje osjećao, iako zna, kao što smo prethodno rekli, da vodi besmislenu, unaprijed izgubljenu borbu.
P.S. Šta mislite, ima li još vremena za Šekija da se pokaje i da izbjegne kaznu, i da li uopšte postoji ta mogućnost po učenjima ijedne vjere.
P.S. Šta mislite, ima li još vremena za Šekija da se pokaje i da izbjegne kaznu, i da li uopšte postoji ta mogućnost po učenjima ijedne vjere.
- fatamorgana
#392 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Naravno da postoji, ako se ne preobrati ovdje neće onda nigdje!Emop21 wrote:Također se postavlja pitanje zašto se šejtan uopšte upustio u "borbu" protiv Boga, jer je, baš kao i prvi ljudi znao istinu, tj. da Bog postoji i koju kaznu će dobiti oni koji Mu prkose. Pogotovo nema smisla šejtanova pobuna, jer, za razliku od većine ljudi danas, on je ZNAO da Bog postoji i da nema šanse protiv Njega, a i Islam i Kršćanstvo opisuju sotonu kao jedno od najinteligentnijih bića koje je Bog stvorio, pa hiljade godina njegovog djelovanja nemaju smisla, jer vode u nedvojbenu propast. Dakle, šejtan, umjesto da jednostavno kaže "oprosti Bože, to što sam rekao da se neću pokloniti ljudima stvorenih od ilovače jer sam bolji je bio trenutak slabosti, molim te, nemoj me mučiti čitavu vječnost", Šeki (sotona), taj pametnjaković, kaže: "Ma nek sve ide dođavola, pa i ja, sam đavo" i čitavo svoje postojanje (ne znam ni ja koliko hiljada godina) posvećuje da nama, običnim, smrtnim i glupim ljudima podmeće nogu, samo da bi se on na trenutak bolje osjećao, iako zna, kao što smo prethodno rekli, da vodi besmislenu, unaprijed izgubljenu borbu.
- ABH017
#393 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Najbolji odgovor ti se nalazi u Biblijskoj/Kur'anskoj (za Biblijsku nisam 100% siguran, ali mislim da je ista) priči o prvom čovjeku i prvoj ženi. Znali su 100% za Boga. Kako neće, je li, kad ih je direktno stvorio. Sve im je, prema priči, bilo dozvoljeno, osim jednog stabla i njegovih plodova. Uporedi ovo sa današnjim zabranama i uputama, pa ćeš dobiti odgovor na svoje pitanje, ako malo razmisliš.SamoVasGledam wrote:To verovanje je nelogično, a evo i zašto. Prvi čovek i prva žena su naravno bili muslimani. Njihova deca ne samo da su rođena kao muslimani (po islamskom učenju), već su imali i roditelje koji bi im potvrdili tu jednu jedinu pravu veru. Isto važi i za njihovu decu i tako dalje. Dakle svi su oni bili u jednoj istoj veri, znali su koja je to vera, svi su verovali u jednog Boga, Sudnji Dan i onaj Svet. Svi su se rađali sa tim verovanjem i još se prenosilo sa kolena na koleno. Dakle znali su šta je istina i šta ih čeka ukoliko se odreknu nje ili je izmene. Ali i pored svega toga, opet je negde zapelo i to više puta, pa smo imali i imamo na hiljade različitih religija, sa hiljade različitih bogova. Islam kao religija među ljudima je bio mrtav između Isusa i Muhameda, jer je sam Muhamed rekao da posle Isusa nije bilo novih poslanika sve do njega. Dakle Hrišćanstvo i Judaizam su najbliži Islamu, ali opet ni oni nisu 100% istina. Puna istina i vraćanje na pravu veru dolazi tek od Muhameda.
Znači, samo jedne zabrane se nisu mogli sačuvati, iako su znali da će propasti ako je ne ispoštuju, a nisu bili vjernici, već poznavaoci Boga, u semantičkom smislu. Šta onda očekuješ od njihovih potomaka, koji su došli hiljadama i hiljadama godina poslije svojih njih dvoje?
-
mirzaaa33
#394 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ne bi baš ideja vječne borbe dobra i zla, svjetla i tame, jedne od nastarijih u religijama imala smisla bez Šejtana.
-
mirzaaa33
#395 Re: Da li ste pročitali Kuran?
@ABiH dopuštaš li mogučnost da je ta priča samo poučna priča u metaforama, alegorijama i konotacijama.
- ABH017
#396 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ko malo bolje poznaje Islam, zna vrlo dobro da bića stvorena od vatre, koji su potomci Iblisa (ili tog tvog Šekija), mogu biti dobri i loši, vjernici i nevjernici. Pitaj @fatu, on bi trebao znati.Emop21 wrote:Također se postavlja pitanje zašto se šejtan uopšte upustio u "borbu" protiv Boga, jer je, baš kao i prvi ljudi znao istinu, tj. da Bog postoji i koju kaznu će dobiti oni koji Mu prkose. Pogotovo nema smisla šejtanova pobuna, jer, za razliku od većine ljudi danas, on je ZNAO da Bog postoji i da nema šanse protiv Njega, a i Islam i Kršćanstvo opisuju sotonu kao jedno od najinteligentnijih bića koje je Bog stvorio, pa hiljade godina njegovog djelovanja nemaju smisla, jer vode u nedvojbenu propast. Dakle, šejtan, umjesto da jednostavno kaže "oprosti Bože, to što sam rekao da se neću pokloniti ljudima stvorenih od ilovače jer sam bolji je bio trenutak slabosti, molim te, nemoj me mučiti čitavu vječnost", Šeki (sotona), taj pametnjaković, kaže: "Ma nek sve ide dođavola, pa i ja, sam đavo" i čitavo svoje postojanje (ne znam ni ja koliko hiljada godina) posvećuje da nama, običnim, smrtnim i glupim ljudima podmeće nogu, samo da bi se on na trenutak bolje osjećao, iako zna, kao što smo prethodno rekli, da vodi besmislenu, unaprijed izgubljenu borbu.
Ko ne zna, vječno će postavljati besmislena pitanja, na koja ne traži odgovor, već pita onako, da malo razdrma diskusiju.
I ubica misli da je upravu, lopov je uvijek pošten, a prostitutka nevina.
- ABH017
#397 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Shvati kako hoćeš.mirzaaa33 wrote:@ABiH dopuštaš li mogučnost da je ta priča samo poučna priča u metaforama, alegorijama i konotacijama.
- ¤ jelena ¤
#398 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Čitala, čitam i dalje...možda sam ga dosad i cijelog pročitala, ali nemam u glavi taj osjećaj cjeline jer sam ga čitala na preskoke.
Tako da bi moj odgovor bio - nisam. Isti pristup i isti osjećaj važi i za Bibliju/e.
A zaključaka je milion, ko će to sve popamtiti, kao i pitanja koja mi se nametnu tokom čitanja...
Korisno literarno iskustvo - i bitno iz više razloga - u svakom slučaju.
Tako da bi moj odgovor bio - nisam. Isti pristup i isti osjećaj važi i za Bibliju/e.
A zaključaka je milion, ko će to sve popamtiti, kao i pitanja koja mi se nametnu tokom čitanja...
Korisno literarno iskustvo - i bitno iz više razloga - u svakom slučaju.
-
mirzaaa33
#399 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ne brini što nemaš taj osjećaj cjeline jer ga Kur'an i nema, lažu kad kažu da moraš cijeli pročitati da bi ga shvatio na pravi način, da možeš mašiti poentu i slično. Nije to triler kakav.
- arzuhal
#400 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Tako je, Poslanik, alejhi-selam, je govorio za neke ljude, koji su znali samo možda jednu kraću kur'ansku suru, kako razumiju, odnosno razumijevaju vjerumirzaaa33 wrote:lažu kad kažu da moraš cijeli pročitati da bi ga shvatio na pravi način, da možeš mašiti poentu i slično. Nije to triler kakav.
Međutim - podsjeti me nešto - učenje cijelog Kur'ana, minimalno dvadesetak stranica dnevno, što će reći jedan džuz svaki dan, prema riječima jednog velikog šejha kurdskog porijekla, poznatog u uskim krugovima tesavufa a nepoznatog široj javnosti, predstavljalo bi nekakav najmanji znak 'aška, ljubavi prema Bogu (barem kada je Kur'an u pitanju i odnos prema njemu ka Govoru, kao Pismu Voljenog, kako bi rekao Rumi), od strane onih koji za sebe ili u sebi tvrde ili vjeruju kako vole Boga. Jer ljubav nije nikakva tlapnja, ubleha i samoobmana, valja je i pokazat na svakojake načine...