Da li ste pročitali Kuran?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Da li ste pročitali Kuran?

Da
76
53%
Ne
67
47%

Total votes: 143

NK33

#176 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by NK33 »

SamoVasGledam wrote:muslimana je bilo tek 3000, dok je Vizantinaca bilo čak 100-200 000. Naravno istoričari odbacuju ovaj broj kao netačan. Poznati vizantiolog Walter Kaegi navodi da je cela vizantijska vojska u to vreme brojala između 50-100 000 vojnika.
Drasticno se mijenjaju sanse 3000 protiv 50-100000 u odnosu na 100-200000. Tacno si zalijepljen mrznjom pa i ove gluposti koji ti ne idu u prilog mislis da idu.
SamoVasGledam wrote: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U6dcrCf0Z1w [/youtube]
E dobra ti ova hejterska raja, referentni su nema sta :lol:
Daj nam koji video Ku Klux Klana pa da nas ubijedis kako su i crnci niza rasa :lol:
SamoVasGledam

#177 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

Towelie wrote: Svi smo mi tumaci Kur'ana na nekom nivou, jer da dozivljavamo i razumemo na sebi svojsten nacin. Naravno, ima posebno obdarenih ljudi za to, a Ibn Abbas je medju njima. To i dalje ne znaci da je neciji tefsir sam za sebe dokaz u Islamu. S druge strane, kada imamo ajet, to se smatra kategorickim dokazom.
Dobro, a šta tebe konkretno čini boljim tumačem, pošto vidim da se ne slažeš sa većinom i generalnim stavom? Ceniš da to što ti vidiš ovi koji se ne slažu sa tobom nisu uzeli ranije u obzir?
Towelie

#178 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by Towelie »

Samo razmisljam logicki. Ako Allah kaze u jednom ajetu da se rasrdio na odredjenu grupu ljudi, a u drugom ajetu pojasni koji su to ljudi, je li prece uzeti taj ajet za tumacenje ko su oni ili ljudsko tumacenje nekog mufesira?

Ja, za sebe, nemam dilemu.
SamoVasGledam

#179 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

NK33 wrote: Drasticno se mijenjaju sanse 3000 protiv 50-100000 u odnosu na 100-200000. Tacno si zalijepljen mrznjom pa i ove gluposti koji ti ne idu u prilog mislis da idu.
Ne nisam zaslepljen mržnjom, a ti upravo potvrđuješ to što sam rekao - broj protivničkih vojnika se uvećava kako bi naša žrtva i junaštvo bili veći. To su ranije i Grci radili. Ništa novo.
NK33 wrote:
E dobra ti ova hejterska raja, referentni su nema sta :lol:
Daj nam koji video Ku Klux Klana pa da nas ubijedis kako su i crnci niza rasa :lol:
Zašto se odmah neistomišljenici nazivaju hejterima? Ja upravo mislim da su ateisti ti koji imaju pravo da pričaju o religijama, jer su oni neutralni, odnosno ne gaje simpatije ni prema jednoj religiji i sve ih posmatraju isto. Ovaj čovek je odrastao u Islamu, zato o njemu i govori i navodi zašto ga je napustio. Ti se sa njim možeš složiti, a i ne moraš.

Problem i hejterski bi bilo da hrišćanin drži negativna predavanja o Islamu ili musliman o Hrišćanstvu, jer bi iz njih govorila pristrasnost i odbojnost prema tuđem i drugačijem.
SamoVasGledam

#180 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

Towelie wrote:Samo razmisljam logicki. Ako Allah kaze u jednom ajetu da se rasrdio na odredjenu grupu ljudi, a u drugom ajetu pojasni koji su to ljudi, je li prece uzeti taj ajet za tumacenje ko su oni ili ljudsko tumacenje nekog mufesira?

A ko su onda po tebi ovi koji su zalutali?
Towelie

#181 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by Towelie »

SamoVasGledam wrote:
Towelie wrote:Samo razmisljam logicki. Ako Allah kaze u jednom ajetu da se rasrdio na odredjenu grupu ljudi, a u drugom ajetu pojasni koji su to ljudi, je li prece uzeti taj ajet za tumacenje ko su oni ili ljudsko tumacenje nekog mufesira?

Ne po mom misljenju. Nije da ja sad tu mogu da se razbacujem fetvama ko veliki. :D

Po ajetu 48:6, to su licemeri i licemerke,kao i politeisti i politeistkinje.
aurora313

#182 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by aurora313 »

Towelie wrote:Samo razmisljam logicki.
Ja ne vidim vezu između logike i bilo koje religije. Nema je.
Ti možeš samo da tu razmišljaš putem tvojih ubijeđenja i poznavanja određenih dijelova Kurana.
SamoVasGledam

#183 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

Towelie wrote:
SamoVasGledam wrote:

Ne po mom misljenju. Nije da ja sad tu mogu da se razbacujem fetvama ko veliki. :D

Po ajetu 48:6, to su licemeri i licemerke,kao i politeisti i politeistkinje.
Bojim se da te nisam razumeo. Rekao si da su ovi prvi koji se spominju, odnosno ovi koji su prokleti politeisti i licemeri, a ko su onda ovi drugi koji se spominju, koji su zalutali? Po klasičnom tumačenju prvi su Jevreji, a drugi hrišćani.
mirzaaa33

#184 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by mirzaaa33 »

SamoVasGledam wrote:
A što se tiče konkretno Muhameda, Hamed Abdel-Samad radi sjajna predavanja na kojima komentariše Muhameda i Islam. Na ova dva video klipa konkretno upravo analizira i objašnjava Muhamedov i odnos muslimana prema Jevrejima i generalno nemuslimanima, a na drugom daje sjajnu psihološku analizu Muhamedovog lika. Bio je još jedan video u kojem baš objašnjava različito ponašanje Muhameda u Mekki i Medini, ali trenutno ne mogu da ga pronađem.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U6dcrCf0Z1w [/youtube]

Odlični klipovi, hvala što si me podsjetio. Volio bih njegove knjige pročitati ali kada sam ranije tražio nije bilo ništa na engleskom. Možda i ima njemački ali ne znam ga tako dobro.

U prvom videu je sve lijepo objasnio teško naći ikakvu zamjerku, pa čak i ako ne stoji određeno tumačenje ajeta što tvrdi Towelie, poenta je sasvim dobra a materijala za potvrdu njegovih tvrdnji ima dovoljno i iz Kur'ana i hadisa i historije.
U jednom trenutku sam pomislio da priča o Bošnjacima, kada je pričao o odnosu prema teorijama zavjere, Jevrejima, pa onda Jevreji=Srbi.. može se naći neka paralela.

U drugom klipu je opet lijepo sa ljudske strane objasnio čovjekovu psihologiju i moguće objašnjenje Muhamedove ličnosti a i tu se mogu složiti u većini stvari. Neke podatke nisam ni znao ali sam imao slično mišljenje. Utjecaj nabrojanih faktora može u čovjeku prouzrokovati svašta.
Towelie

#185 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by Towelie »

Bojim se da te nisam razumeo. Rekao si da su ovi prvi koji se spominju, odnosno ovi koji su prokleti politeisti i licemeri, a ko su onda ovi drugi koji se spominju, koji su zalutali? Po klasičnom tumačenju prvi su Jevreji, a drugi hrišćani.[/quote]

Greska je moja. Mislio sam da opet pitas ko su prokleti. :-D Za zalutale cu ti napisati odgovor negde kasnije jer moram da uradim cross-reference svih ajeta gde se ta rec spominje.
NK33

#186 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by NK33 »

SamoVasGledam wrote: Zašto se odmah neistomišljenici nazivaju hejterima? Ja upravo mislim da su ateisti ti koji imaju pravo da pričaju o religijama, jer su oni neutralni, odnosno ne gaje simpatije ni prema jednoj religiji i sve ih posmatraju isto. Ovaj čovek je odrastao u Islamu, zato o njemu i govori i navodi zašto ga je napustio. Ti se sa njim možeš složiti, a i ne moraš.

Problem i hejterski bi bilo da hrišćanin drži negativna predavanja o Islamu ili musliman o Hrišćanstvu, jer bi iz njih govorila pristrasnost i odbojnost prema tuđem i drugačijem.
Ateisti su hejteri svih religija i upravo se ateisti najvise slomise pokusavajuci popljuvati bilo koji religiju. Pogledaj i ovaj forum i vidjet ces da upravo ateisti najvise pisu na temama o religiji, zasto, kad ih vec ne zanimaju odnosno kad izucavaju religiju traze samo onaj mali dio za koji se mogu uhvatiti kako bi mogli pljuvati.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#187 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by Nurudin »

I navedi im primjer života kao vode:spuštamo je s neba pa se miješa njome zemaljsko bilje, te (potom) postanu suharci koje raznosi vjetar (Kur'an)

mirzaaa33

#188 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by mirzaaa33 »

Ateisti "pljulju" sve religije dok vjernici pljuju sve osim svoje.

To da nema između vjernika pljuvanja je glupost. Dovoljno ti je ukucati na youtube.com muslim vs christian i gledati ili pripadnike bilo koje religije.

Meni to djeluje prilično hejterski.

ibrahimaga

#189 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by ibrahimaga »

Imao sam prilike u više navrata slušati Hameda Abdel-Sameda. Interesantna ličnost, Egipćanin po rođenju, iz hodžinske porodice. Obrazovao se većinom u Njemačkoj. Posljednjih godina čest je gost na dijealoškim emisijama. On nastupa u svojstvu kritičara islama, s naglaskom što on to radi veoma otvoreno pa i u određenoj mjeri dosta uvredljivo. On je zagovornik teze da se Islam ne može promijeniti dok god se slijedi Kur'an; tek nakon što se izbace, po njemu neodgovarajući dijelovi i dijelovi koji nisu u skladu s 21. stoljećem, može se početi govoriti o religiji mira. Lično sam stekao utisak da Hamed gaji mržnju prema islamu i da kao kritičar islama u Njemačkoj veoma dobro od toga živi. Iz njegovih knjiga uočljiv je populizam i površnost. Bilo je više osvrta (recenzija) na njegove knjige od strane akademske javnosti u njemačkoj koji mu spočitavaju mnoge faktografske greške i greške u interpretaciji historijskih događaja. Zagovornik je teze o "islamskom fažizmu" koji je također kritikovan od strane akademske javnosti. Također, ima brojne prijetnje od islamskih ekstremista, pa je u stalnoj policijskoj zaštiti.

Ima jedna zanimljiva knjiga: Streitgespräch: Zur Freiheit gehört, den Koran zu kritisieren, koja je zapravo izvod iz rasprave Hameda Abdel-Sameda i islamskog teologa Dr. Mouhanada Khorchidea.
SamoVasGledam

#190 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

mirzaaa33 wrote: U prvom videu je sve lijepo objasnio teško naći ikakvu zamjerku, pa čak i ako ne stoji određeno tumačenje ajeta što tvrdi Towelie, poenta je sasvim dobra a materijala za potvrdu njegovih tvrdnji ima dovoljno i iz Kur'ana i hadisa i historije.
U jednom trenutku sam pomislio da priča o Bošnjacima, kada je pričao o odnosu prema teorijama zavjere, Jevrejima, pa onda Jevreji=Srbi.. može se naći neka paralela.

U drugom klipu je opet lijepo sa ljudske strane objasnio čovjekovu psihologiju i moguće objašnjenje Muhamedove ličnosti a i tu se mogu složiti u većini stvari. Neke podatke nisam ni znao ali sam imao slično mišljenje. Utjecaj nabrojanih faktora može u čovjeku prouzrokovati svašta.
Stalno on izbacuje nova predavanja, ali problem je što su na arapskom i bez prevoda. Jedino što MEMRI ponekad nešto prevede.
Evo pronašao sam još jedan malo duži, upravo o Mekki i Medini - http://www.memri.org/clip/en/0/0/0/0/0/0/5356.htm

A što se tiče Muhamedove psihologije, ja sam i ranije verovao da je njegova prva žena bila toliko starija od njega upravo zato što je veoma rano ostao bez majke, pa je tražio novu majčinsku figuru. A kada je ostao bez Hatidže za koju se jako vezao tražio je zamenu za nju u drugim ženama. Međutim pošto nije uspevao, a bio je uporan, u jednom trenutku je imao i dvocifren broj žena.
SamoVasGledam

#191 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

Towelie wrote:Bojim se da te nisam razumeo. Rekao si da su ovi prvi koji se spominju, odnosno ovi koji su prokleti politeisti i licemeri, a ko su onda ovi drugi koji se spominju, koji su zalutali? Po klasičnom tumačenju prvi su Jevreji, a drugi hrišćani.
Greska je moja. Mislio sam da opet pitas ko su prokleti. :-D Za zalutale cu ti napisati odgovor negde kasnije jer moram da uradim cross-reference svih ajeta gde se ta rec spominje.[/quote]

Hahaha ma nema potrebe. Samo sam onako pitao :D
HardcoreMX

#192 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

Prvi put čujem za ovog hameda iako govorim njemački.Čitam da je optužen u Njemačkoj za "Podstrekavanje naroda na mržnju",te da nije baš dobro došao ni kod njih i u biografiji da je silovan kao dječak?!Može biti da odatle vuče neke psihičke smetnje...
SamoVasGledam

#193 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

NK33 wrote: Ateisti su hejteri svih religija i upravo se ateisti najvise slomise pokusavajuci popljuvati bilo koji religiju. Pogledaj i ovaj forum i vidjet ces da upravo ateisti najvise pisu na temama o religiji, zasto, kad ih vec ne zanimaju odnosno kad izucavaju religiju traze samo onaj mali dio za koji se mogu uhvatiti kako bi mogli pljuvati.
Ateisti nisu hejteri. Kada si video da neki ateista sa mržnjom i grubim tonom govori o nekoj religiji. Sa omalovažavanjem da, ali sa mržnjom ne. Ateisti se ne vode emocijama (to je za vernike), već sa zdravim razumom. Ateisti žele da ukažu na greške, nelogičnosti i gluposti koje se nalaze u religijama, a vernici su ti koji se vode motom 'Moj Bog je bolji od tvog, vidi kako je moja vera savršena, a tvoja prepuna grešaka, tvoj Pavle/Muhamed ne može ni da briše prašinu sa Muhamedovih/Pavlovih cipela...' itd.

Pogledaj samo prepucavanja Answering Christianity-ja i Answering Islama, kao neka deca koja se vređaju i prepiru čiji je tata jači. Kod ateista toga nema.
SamoVasGledam

#194 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by SamoVasGledam »

HardcoreMX wrote:Prvi put čujem za ovog hameda iako govorim njemački.Čitam da je optužen u Njemačkoj za "Podstrekavanje naroda na mržnju",te da nije baš dobro došao ni kod njih i u biografiji da je silovan kao dječak?!Može biti da odatle vuče neke psihičke smetnje...
Kao na primer?
ibrahimaga

#195 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by ibrahimaga »

SamoVasGledam wrote:
Towelie wrote:Bojim se da te nisam razumeo. Rekao si da su ovi prvi koji se spominju, odnosno ovi koji su prokleti politeisti i licemeri, a ko su onda ovi drugi koji se spominju, koji su zalutali? Po klasičnom tumačenju prvi su Jevreji, a drugi hrišćani.
Greska je moja. Mislio sam da opet pitas ko su prokleti. :-D Za zalutale cu ti napisati odgovor negde kasnije jer moram da uradim cross-reference svih ajeta gde se ta rec spominje.
Nema potrebe dokazivati da se posljednji dio Fatihe, prema tradicionalnim komentatorima ali ne i svima, odnosi na tri kategorije svedene pod: milost, srdžbu i zabludu, tj. na one koji slijede srednji put - muslimane; na one koji odbijaju Isusa - Jevreje, te na kršćane koji su ga proglasili za Boga. To je vansjko-egzoterijsko tumačenje, unutarnje je sa simboličke strane sveobuhvatno i predstavlja tri temeljne težnje čovjeka.
ibrahimaga

#196 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by ibrahimaga »

SamoVasGledam wrote:
NK33 wrote: Ateisti su hejteri svih religija i upravo se ateisti najvise slomise pokusavajuci popljuvati bilo koji religiju. Pogledaj i ovaj forum i vidjet ces da upravo ateisti najvise pisu na temama o religiji, zasto, kad ih vec ne zanimaju odnosno kad izucavaju religiju traze samo onaj mali dio za koji se mogu uhvatiti kako bi mogli pljuvati.
Ateisti nisu hejteri. Kada si video da neki ateista sa mržnjom i grubim tonom govori o nekoj religiji. Sa omalovažavanjem da, ali sa mržnjom ne. Ateisti se ne vode emocijama (to je za vernike), već sa zdravim razumom. Ateisti žele da ukažu na greške, nelogičnosti i gluposti koje se nalaze u religijama, a vernici su ti koji se vode motom 'Moj Bog je bolji od tvog, vidi kako je moja vera savršena, a tvoja prepuna grešaka, tvoj Pavle/Muhamed ne može ni da briše prašinu sa Muhamedovih/Pavlovih cipela...' itd.

Pogledaj samo prepucavanja Answering Christianity-ja i Answering Islama, kao neka deca koja se vređaju i prepiru čiji je tata jači. Kod ateista toga nema.
Veoma neobjektivan sud i neumjesna generalizacija. Razumijem da braniš svoju poziciju i svoju stranu, ali nisi objektivan.
HardcoreMX

#197 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

SamoVasGledam wrote:

Problem je što ti nisi ni ateist,ti si antiteist,poglavito islamofob.Zasljepljen si mržnjom ne vidiš dalje od svog nosa.Ne samo da valjaš laži o Islamu nego valjaš i logičke lapsuse,iz kojih to pobuda idu onda omalovažavanja ako ne iz mržnje??!!Ti nako nekog omalovažavaš ono da mu dokažeš da si mu prijatelj jel??!Onda se još pozivaš na zdrav razum,mislim wtf?!!
HardcoreMX

#198 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by HardcoreMX »

SamoVasGledam wrote:
Kao na primer?
paranoja,antisocijalni ili narcistički poremećaj ličnosti,kognitivne smetnje,patološko laganje,itd
aurora313

#199 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by aurora313 »

Nurudin wrote:I navedi im primjer života kao vode:spuštamo je s neba pa se miješa njome zemaljsko bilje, te (potom) postanu suharci koje raznosi vjetar (Kur'an)
Neki ovdje baš mogu da postave naivne dijelove i da se time oduševljavaju. Ili iz ovoga stoji neka dubina koju samo obdareni mogui shvatiti? :roll:
arzuhal

#200 Re: Da li ste pročitali Kuran?

Post by arzuhal »

SamoVasGledam wrote: Ateisti nisu hejteri. Kada si video da neki ateista sa mržnjom i grubim tonom govori o nekoj religiji. Sa omalovažavanjem da, ali sa mržnjom ne. Ateisti se ne vode emocijama (to je za vernike), već sa zdravim razumom.
Vjernik:

Image

Nevjernik:

Image
Locked