SamoVasGledam wrote:Smrcak15 wrote:
nemoze govoriti o svetom duhu jer bi tada isusa u lza ugonil nesvjesno
Šta?
Smrcak15 wrote:jer jasno kaze ako ja ne odem nece vam doci utjesitelj/duh istine , a poznato je da je sveti duh bio prisutan i prije Isusa i tokom zivota isusa na zemlji, tako da ti nije namjestu argument.
Druže, jel ti mene, da prostiš, za******š? Pa lepo sam ti čoveče naveo stih
JOVAN 14:26 gde Isus bukvalno jasnim rečima objašnjava da je utešitelj Sveti Duh - ''
A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh.''
Ja razumem da si ti fanatik koji želi po svaku cenu da odbrani svoja uverenja, ali ovo prelazi u ludilo. Zar ti je toliko teško da priznaš da nisi u pravu, čak i kada ista ta knjiga, poglavlje isti taj Isus kojeg citiraš sami jasno i glasno objasne ko je utešitelj i šta su mislili pod njim?
Sveti Duh se jeste pojavljivao privremeno kod pojedinaca pre i za vreme Isusa da ih uputi na ''pravi put'', ali sada ga Isus obećava kao stalnu zamenu koja će utešiti njegove sledbenike i pomoći im da nastave da šire njegovu veru bez njega. Ako prčitaš ''Dela apostolska'' videćeš da Sveti Duh zaista i jeste zamenio Isusa i pomagao njegovim sledbenicima u daljoj misiji. Čak sam i citirao stih iz ''Dela'' koji opisuje Svetog Duha kao utešitelja (9:31).
''A crkve po svoj Judeji i Galileji i Samariji behu na miru, i napredovahu, i hođahu u strahu Gospodnjem,
i umnožavahu se utehom Svetog Duha.''
Ali ne vredi, ne vredi i ne vredi. Zaista ne znam više šta da napišem i kako da ti objasnim. U stvari ne bi trebalo ništa da ti objašnjavam, jer stihovi govore sami za sebe. Trogodišnje dete bi do sada shvatilo.
Smrcak15 wrote:da preverzno u tvojim mislima a ne u mojim, jer inace volite da komplicirate stvari pa tako i ovo
Ti si taj koji komplikuje. Sve je lepo objašnjeno u jednom poglavlju i kome se Isus obraća, i kome obećava utešitelja i zašto ga obećava i ko je taj utešitelj zapravo... sve! Tako je napisano da nisu potrebna ama baš nikakva dodatna objašnjenja i tumačenja.
Ali ti si taj koji iznosi neke svoje nove teorije, koji uzme 1 ili 2 stiha iz celog poglavlja, tumači ih kako želi i ignoriše sve ostale stihove.
I opet nisi objasnio ono što je možda i krucijalno u celoj ovoj priči - Kako je Muhamed utešitelj za Isusove prestrašene sledbenike, ako će se roditi tek 500 godina nakon njihove smrti?
Šta?
citas li ti sta pisem???
jasno Isus kaze ako ja ne odem nece vam doci utjesitelj , pa ako je utjesitelj Sveti duh to je kontradikcija jer je sveti duh vec prisutan na zemlji bio i prije isusa i tokom zivoa isusa. Pa kako onda moze reci ako vam ne odem nece vam doci kad je vec bio tokom isusova zivota
razumijes li sad??
Druže, jel ti mene, da prostiš, za******š? Pa lepo sam ti čoveče naveo stih JOVAN 14:26 gde Isus bukvalno jasnim rečima objašnjava da je utešitelj Sveti Duh - ''A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh.''
In the famous "Anchor Bible" we find the following quote: "
The word parakletos is peculiar in the NT to the Johnannine literature. In John ii Jesus is a parakletos (not a title), serving as a heavenly intercessor with the Father ... Christian tradition has identified this figure (Paraclete) as the Holy Spirit, but scholars like Spitta, Delafosse, Windisch, Sasse, Bultmann, and Betz have doubted whether this identification is true to the original picture and have suggested that the Paraclete was once an independent salvific figure, later confused with the Holy Spirit." (
The Anchor Bible, Doubleday & Company, Inc, Garden City, N.Y. 1970, Volume 29A, p. 1135)
ovdje jasno krscanski ucenjaci tvrde ste vi to pobrkali paraklytos/utjesitelj sa svetim duhom ,jer su to dva razlicita bica.
Sveti Duh se jeste pojavljivao privremeno kod pojedinaca pre i za vreme Isusa da ih uputi na ''pravi put'', ali sada ga Isus obećava kao stalnu zamenu koja će utešiti njegove sledbenike i pomoći im da nastave da šire njegovu veru bez njega.
ali ti opet ne kontas da jasno kaze ako ja ne odem nece doci , a sveti duh vec dosao tu je sa njima , pa kako onda moze da se odnosi
cak sta vise kaze drugi utjesitelj, kad kazes drugi utjesitelj to znaci ima dva utjesitelja, jeli to dva sveta duha mozda??
Ivan 14,16 I ja ću moliti Oca, i dat će vam drugoga Utješitelja, da ostane s vama dovijeka,
kad neko kaze drugi, to znaci vise od jedan, znaci minimalno 2 ima
kazes dosao je sveti duh poslije isusa, onaj isti koji je bio iu prije isusa i tokom isusa zivota na zemlji, ali isus jasno kaze da ce taj duh istine govoriti buduce dogadjaje, kad je to taj sveti duh govorio o buducim dogadjajima, da cujem??? hocu dokaz za to
I opet nisi objasnio ono što je možda i krucijalno u celoj ovoj priči - Kako je Muhamed utešitelj za Isusove prestrašene sledbenike, ako će se roditi tek 500 godina nakon njihove smrti?
ovo mi muslimani mozemo da razumijemo dok vi krscani nemozete a evo i zasto
jer istom tehnikom obracanja se obracao Muhammed, govorio je vi , vama ce doci, ali to sto je nagovjestavao ciljao je na buducnost pa cak i vise stotina godina. kada kaze vama ce doci, nemora nuzno da znaci tim osobama , da ce oni to docekati.
Poslanici su vidjeli vizije koje im je Bog davao o buducnosti, znaci pokaze mu se vizija kako ce to biti u buducnosti, ali mu se ne pokaze vrijeme kad je to tacno, tako da poslanik nema percepciju u kojem stoljecu ili mileniju se taj dogadjaj treba zbiti.
tako da se on obraca vama jer nezna koje je to tacno vrijeme, datum taj i taj...