Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
- SamoVasGledam
#651 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Dakle u Islamu važi logika ''Ako uđeš u moju prodavnicu i ne uzmeš ništa dabogda crko!''?
- Smrcak15
#652 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
na osnovu cega to zakljucujes?SamoVasGledam wrote:Dakle u Islamu važi logika ''Ako uđeš u moju prodavnicu i ne uzmeš ništa dabogda crko!''?
- SamoVasGledam
#653 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Na osnovu tvog gore navedenog posta.
- Smrcak15
#654 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
da onda pojasnim sta sam htio reciSamoVasGledam wrote:Na osnovu tvog gore navedenog posta.
ne sudi se isto covjeku na sudnjem danu koji opipa dokaze, i onaj koji uopste ne dodje u dodir sa dokazima...nije isto biti ateista koji nikad ne dobije prave informacije o bozijoj vjeri kao onaj koji uleti u islam razgleda sta ima i izleti...
na to sam mislio.
- Sara03
#655 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Samo tako ili ima još nešto?Hakiz wrote:Tako se postaje budista.Sara03 wrote:Towelie wrote:Ispravka, nista se ne moze shvatiti ako verujes..u boga, novac, deda mraza, svejedno.
Moras se ocistiti od verovanja i znati. Sa znanjem dolazi i razumevanje.
- Towelie
#656 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Tako se postaje budista.[/quote]
Samo tako ili ima još nešto?
[/quote]
Nema nista. Budisti nemaju inicijacijski ritual, kao sto muslimani imaju izgovoranje dva šehadeta.
Mozda ste vi budisti, a da to i ne znate.
Nema nista. Budisti nemaju inicijacijski ritual, kao sto muslimani imaju izgovoranje dva šehadeta.
Mozda ste vi budisti, a da to i ne znate.
- ExNihilo
#657 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Što dva šehadeta? To možda u Sandžaku. 
- Towelie
#658 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Koliko sehadeta vi imate u Bosni? Nisam u toku.ExNihilo wrote:Što dva šehadeta? To možda u Sandžaku.
- ExNihilo
#659 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Pa jedan. Šta će ti više.Towelie wrote:Koliko sehadeta vi imate u Bosni? Nisam u toku.ExNihilo wrote:Što dva šehadeta? To možda u Sandžaku.
- Towelie
#660 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Jedan za Allaha, drugi za Muhameda. To mislim da se o kod vas kolokvijalno tako kaze, i da je samo rec o semantici.ExNihilo wrote:Pa jedan. Šta će ti više.Towelie wrote:Koliko sehadeta vi imate u Bosni? Nisam u toku.ExNihilo wrote:Što dva šehadeta? To možda u Sandžaku.
-
Hakiz
#661 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Tako krene. Prvo se oslobodiš vjerovanja. Onda se oslobodiš želja. I tako dalje.Sara03 wrote:
Kao što Towelie kaže, oslobađanjem od vjerovanja dolazi znanje. Sa znanjem i razumijevanje. Sa razumijevanjem spoznaja istine. A četiri su istine (Sa Wikipedie):
Patnja (dukkha):
Rođenje je patnja; starost je patnja; bolest je patnja; smrt je patnja; spajanje sa onim što nam nije prijatno je patnja; razdvajanje od onoga što nam je prijatno je patnja; ne dobiti ono što želimo jeste patnja; ukratko: pet vrsta prijanjanja za život jesu patnja.
Nastanak patnje (samudaya):
Želja je ta koja podstiče novo rođenje i, udružena sa zadovoljstvom i požudom, sad tu, sad tamo, uvek pronalazi novu privlačnost. Postoji "želja za čulnim zadovoljstvima", "želja za večnim postojanjem" i "želja za samoponištavanjem".
Prestanak patnje (nirodha):
To je potpuno iščezavanje i iskorenjivanje upravo te želje, njezino napuštanje i odustajanje od nje, oslobađanje i nevezivanje za nju.
Put koji vodi do prestanka patnje (Magga):
To je taj plemeniti osmostruki put, koji čine ispravno razumevanje, ispravna misao, ispravan govor, ispravno delovanje, ispravno življenje, ispravan napor, ispravna sabranost, ispravna koncentracija."
A to mu ga dođe budizam.
I to "par ekselans" (Izet Fazlinović, plemeniti)
-
mali jomu
#662 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Towelie wrote: Ispravka, nista se ne moze shvatiti ako verujes..u boga, novac, deda mraza, svejedno.
Moras se ocistiti od verovanja i znati. Sa znanjem dolazi i razumevanje.
Sve ima svoj "proizvod".....
ako imas jabuku, krusku i narancu, dobijes voce,
ako imas samo jabuku, pa imas samo jabuku pa imas opet samo jabuke..... dobijes samo jabuke koje su od voca.
tako je i sa samo kruskama, samo narancama, samo lubenicama, samo orasima..... koje su pojedinacno samo voce od voca.....
Tako i znanje koje ako se samo zna..... zna, zna, zna, ne moze dovesti do njegovog razumijevanja bez vjerovanja u ono sto se zna, jer ako se ne vjeruje u ono sto se zna, onda se to i ne razumije, a ono sto se ne razumije..... u to se i ne vjeruje, a u sto se ne vjeruje to se i ne zna.
Sve ima svoj "proizvod"...... u znanju-u ne znanju, u razumijevanju-u ne razumijevanju, u vjerovanju-u ne vjerovanju.
-
L u c i f e r
- red evil
#664 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Nekad davno kad sam čitao ove teme, Towelie je bio musliman, čitam sad i ništa mi nije jasno. 
- Connaisseur Karlin
#665 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
nonsenseHakiz wrote:Tako krene. Prvo se oslobodiš vjerovanja. Onda se oslobodiš želja. I tako dalje.Sara03 wrote:
Kao što Towelie kaže, oslobađanjem od vjerovanja dolazi znanje. Sa znanjem i razumijevanje. Sa razumijevanjem spoznaja istine. A četiri su istine (Sa Wikipedie):
Patnja (dukkha):
Rođenje je patnja; starost je patnja; bolest je patnja; smrt je patnja; spajanje sa onim što nam nije prijatno je patnja; razdvajanje od onoga što nam je prijatno je patnja; ne dobiti ono što želimo jeste patnja; ukratko: pet vrsta prijanjanja za život jesu patnja.
Nastanak patnje (samudaya):
Želja je ta koja podstiče novo rođenje i, udružena sa zadovoljstvom i požudom, sad tu, sad tamo, uvek pronalazi novu privlačnost. Postoji "želja za čulnim zadovoljstvima", "želja za večnim postojanjem" i "želja za samoponištavanjem".
Prestanak patnje (nirodha):
To je potpuno iščezavanje i iskorenjivanje upravo te želje, njezino napuštanje i odustajanje od nje, oslobađanje i nevezivanje za nju.
Put koji vodi do prestanka patnje (Magga):
To je taj plemeniti osmostruki put, koji čine ispravno razumevanje, ispravna misao, ispravan govor, ispravno delovanje, ispravno življenje, ispravan napor, ispravna sabranost, ispravna koncentracija."
A to mu ga dođe budizam.
I to "par ekselans" (Izet Fazlinović, plemeniti)
zasto pisete protv Boga i njegove milosti a ne poznajete Boga
- Towelie
#666 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
A ko to boga poznaje, da nam ga predstavi kako valja? Jel to Smrcak r.a. ili mislis da je neko drugi?zasto pisete protv Boga i njegove milosti a ne poznajete Bogazaista, ne kuzim, zasto imate problem sa Bogom
- Connaisseur Karlin
#667 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
nema potrebe nekome definirati Boga, a ako neko zeli da vjruje u Boga i dozivi Boga na iskljucivo individualan nacin , ne vidim problem u tomeTowelie wrote:A ko to boga poznaje, da nam ga predstavi kako valja? Jel to Smrcak r.a. ili mislis da je neko drugi?zasto pisete protv Boga i njegove milosti a ne poznajete Bogazaista, ne kuzim, zasto imate problem sa Bogom
meni nije jasno, zasto se pise protiv Boga, a uvjereniste da ne psotoji, pa ako ste uvjereni da ne postoji, protiv koga tad konkretno pisete
- Dope_Man
#668 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Cudno da neko ko forumom marsira na Visokom Konju Boljeg Razumjevanja Od Drugih ne moze razumjeti da se ovdje radi o obicnoj analizi lika za koju nije potrebno da lik postoji fizicki, odnosno da bude stvaran. Nije bitno da li je lik fikcija (rade ljudi analize Batmana, Supermana, Harry Pottera i svih drugih) ili stvaran. Bitno je da je dovoljno popularan da bude tema razgovora medju ljudima u njihovom slobodnom vremenu.
Abrahamski bog, koji je ovdje tema (procitati naslov teme) je jedan takav lik. Veoma popularan i, zbog svoje popularnosti i vjerovanja nekih ljudi da zaista postoji, veoma utjecajan kroz organizacije koje tvrde ga predstavljaju. U svakom slucaju i oni koji vjeruju u postojanje lika, kao i oni koji ne vjeruju, imaju isti izvor informacija o tom liku i na osnovu informacija o njemu sadrzanim u tim izvorima (''svetim knjigama'') moze da se analizira lik. Neki zatim zakljuce da je lik samo savrsenstvo i dobrota, uzor za sve nas. Drugi vide kako lik u naletu agresivnosti naredjuje ubistva, mucenja, progone.. pa zakljuce da lik i nije bas tako divan. I upravo o tome se ovdje vodi diskusija - da li je abrahamski bog, kada vidimo njegova djela, milostiv ili ne.
Abrahamski bog, koji je ovdje tema (procitati naslov teme) je jedan takav lik. Veoma popularan i, zbog svoje popularnosti i vjerovanja nekih ljudi da zaista postoji, veoma utjecajan kroz organizacije koje tvrde ga predstavljaju. U svakom slucaju i oni koji vjeruju u postojanje lika, kao i oni koji ne vjeruju, imaju isti izvor informacija o tom liku i na osnovu informacija o njemu sadrzanim u tim izvorima (''svetim knjigama'') moze da se analizira lik. Neki zatim zakljuce da je lik samo savrsenstvo i dobrota, uzor za sve nas. Drugi vide kako lik u naletu agresivnosti naredjuje ubistva, mucenja, progone.. pa zakljuce da lik i nije bas tako divan. I upravo o tome se ovdje vodi diskusija - da li je abrahamski bog, kada vidimo njegova djela, milostiv ili ne.
- Gojeni H
#669 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Kad iduci put naidjes bice on opet neka vrsta muslimana. Krenulo ga ...red evil wrote:Nekad davno kad sam čitao ove teme, Towelie je bio musliman, čitam sad i ništa mi nije jasno.
- Smrcak15
#670 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
hajde nadji nesto sto je Smrle "r.a" rekao o Bogu sto nije logicno sto je neprihvatljivo razumski itdTowelie wrote:A ko to boga poznaje, da nam ga predstavi kako valja? Jel to Smrcak r.a. ili mislis da je neko drugi?zasto pisete protv Boga i njegove milosti a ne poznajete Bogazaista, ne kuzim, zasto imate problem sa Bogom
Smrle ga je uvijek predstavljao kao apsolutnog Vladara, koji nema mahana, vjecno zivog koji ne umire, Onaj koji sve cuje, vidi i zna, koji poznaje proslost sadasnjost i buducnost. Onaj koji je najmudri. Onaj koji je najmilostivi ali Boga mi i zna zestoko i i bolno da kazni da proklinjes mater sto te rodila, sve po zasluzi, pa kako go dobije. Onaj kojem niko nemoze prici da nanese bilo kakvu stetu, jer nema nacina da mu se nanese steta. Niti mu iko moze doprinijeti povisenju njegove vlasti. On je onaj koji je savrsen, koji ima moc na svim i nemoze mu nista pobjeci van njegove kontrole. Onaj koji je nevidljiv za nas na ovom svijetu ali vidljiv na buducem svijetu, Onaj koji stvara bez alata, Onaj koji stvara iz nista. On je neprouzrokovani Uzrocnik svega. On se i srdi i raduje, pa cak i nasmije ako je situacija smijesna. On posjeduje najljepsa imena, zasto najljepsa? pa zato sto njegova imena dolaze iz njegovih atributa, njegovo ime je i njegov atribut. Onaj koji je van vremena i prostora, vrijeme ga ne nagriza. Onaj koji posjeduje najljepse lice, gdje gledanje u njegovo lice donosi takvu statisfakciju stanovnicima Raja da zaborave i na sam raj kada podigne zastor od svjetlosti sa svog lica. Onaj koji ozivljava i usmrcuje, onaj koji najpravednije sudi. Onaj koji je sam sebi zabranio nasilje jer mu nema ko drugi da zabrani. Onaj kome svi polazu racune a On ne polaze nikome. Onaj koji okrece srca ljudi kad dobru ili prepusta ih sejtanima da ih navraca na zlo u sklopu testa.
Eto hajde ti sad nadji nesto sto nemoze nikako po tvojoj logici da bude pripisano Bogu ako je uoopste imas da?
Last edited by Smrcak15 on 25/10/2017 09:40, edited 2 times in total.
- beni-bu-man
#671 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
koji si ti faktor da ga prestavljas ?
- Smrcak15
#672 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
njegov obicni sitni mali sluga koji se nada njegovoj milosti na danu strasnog Sudabeni-bu-man wrote:koji si ti faktor da ga prestavljas ?
a ima jos nesto tu, a to je da Taj isti Bog zabranjiva da covjek cuva znanje samo za sebe i ne dijeli ga sa drugima, kao ja samo znam a druge ko shisha, tad onda tek mogu da nastradam.
taj isti Bog kaze u Kur'anu :
Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima ne najljepši način raspravljaj! Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta Njegova, i On zna one koji su na Pravome putu (En-Nahl, 125).
zato sto mi je u interesu da i drugi ljudi idu u Raj a ne samo da kontam egoisticki, daj ti Boze meni Raj a ne i drugima, da samo meni pripadne, ne ne ne
nego hocu da i ti i svi vi ostali sa foruma krenetem putem koji vodi u Raj, putem koji donosi srecu na ovom i buducem svijetu.
- Dope_Man
#673 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Onaj koji je sam sebi zabranio nasilje jer mu nema ko drugi da zabrani
- beni-bu-man
#674 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
Ma ti si puko smrle
- Smrcak15
#675 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?
evo ti njegov govor kroz rijeci poslanika Muhammeda:Dope_Man wrote:Onaj koji je sam sebi zabranio nasilje jer mu nema ko drugi da zabrani![]()
Ebu Zerr el-Gifari r.a. kazuje da je Allahov Poslanik s.a.v.s. prenosi da Uzvišeni Allah kaže: "Robovi Moji, Ja sam Sebi zabranio nasilje (zulum), i vama ga ucinio zabranjenim, pa ne cinite jedni drugima nepravdu. Robovi Moji, svi ste vi zalutali osim onoga koga Ja uputim, pa tražite da vas uputim i Ja cu vas uputiti. Robovi Moji, svi ste vi gladni osim onoga koga Ja nahranim, pa tražite da vas nahranim i Ja cu vas nahraniti. Robovi Moji, svi ste vi neodjeveni osim onoga koga Ja odjenem, pa tražite da vas odjenem i Ja cu vas odjenuti. Robovi Moji, vi griješite i nocu i danju, a Ja sve grijehe opraštam, pa tražite da vam oprostim. Robovi Moji, vi nikada ne možete doci do onoga što bi meni koristilo pa da Mi koristite. Robovi Moji, kada bi svi vi, i prvi i zadnji, i ljudi i džini, imali srce najpobožnijeg covjeka, to ništa ne bi povecalo Moju vlast. Robovi Moji, kada bi svi vi, i prvi i zadnji, i ljudi i džini, imali srce najveceg griješnika, to ništa ne bi umanjilo Moju vlast. Robovi Moji, kada biste se svi vi, i prvi i zadnji i ljudi i džini, sakupili na jedno mjesto, pa Mi svi uputili molbe i Ja udovoljio svacijoj molbi, to ne bi umanjilo Moju vlast ni koliko se umanji more kada se u njega zamoci igla. Robovi Moji, sve je do vaših djela koje vam Ja zapisujem, a potom cu vam za njih dati odgovarajucu naknadu. Pa ko zatekne dobro neka zahvali Allahu, a ko zatekne loše neka kori samoga sebe." Bilježe Muslim (Tirmizi i Ibn Madždže).