Kako samo izvrćeš. Ja želim naprosto dokaz u formi događaja koji je nemoguć na bilo koji način osim direktnim djelovanjem boga.Irsar wrote:Ili ti samo ne znaš i ne vidiš te dokaze. A kako ćeš znati šta je u pitanju, kad te dokazi niti ne zanimaju.Hakiz wrote:Postojanje boga nije dokazano.
Tačno, to nije dokaz, ali isto tako ozdravljenje "bez boga/molitve" nije dokaz niti 1) protiv Boga, niti 2) protiv toga da se ozdravljenje "sa Bogom" može desiti.Na primjer, nije dokaz to što se neko molio bogu pa je ozdravio od raka. Od raka se može ozdraviti i bez boga.
Razumijem, ti želiš neko "natprirodno, magično" dešavanje. Reci mi, onda, da li mentalne bolesti ovdje također dolaze u obzir? Jer mozak je organ kao i svaki drugi, mogućnost obolijevanja je realna i dešava se, ali i ozdravljenje često naizgled "neobjašnjivo".Dokaz bi bio da čovjeku kojem je amputirana noga ta noga ponovo izraste i bude u 100% funkciji kakva je bila i prije amputacije. Razumiješ me o čemu govorim.
Ne, samo istinu.Vjernici su ljudi koji traže sigurnost i izvjesnost.
Ne, nema straha od "nepoznatog", već straha od samoobmane. Samoobmane da je samo ono što je vidljivo i opipljivo realno.Kako je naučno objašnjenje nastanka nesigurno, vjernicima je lakše vjerovati u boga jer je to sigurno, oslonac, ima se za nešto čvrsto uhvatiti. Naprosto, strah od nepoznatog.
Sve ostalo nije dokaz jer može biti božije djelo, ali ne mora.
Ako imaš problem sa tako jednostavnim uslovom, onda ne tražiš istinu kao što kažeš da vjernici traže nego tražiš potvrdu svog stava.