Countdown(7 dana do ramazana)

Rasprave o vjerskim temama.
ragib

Post by ragib »

37 :D
alejkumu selam
Moj lipi :)
ragib

Post by ragib »

36
ragib

Post by ragib »

35
RAmazan se blizi

Hala Allahu Gospodaru svjetova i neka je salavat na posljednjeg Poslanika.

Draga braco i postovane sestre na vrata nam kuca nama dragi gost, mjesec ramazan.

To je mjesec u kojem je pocela objava Kur´ana,

"U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, - Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate -, da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete." (Kur'an, 2:185).

To je i mjesec posta posta,

"O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da bi ste se grijeha klonuli, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu - isti broj drugih dana. onima koji ga jedva podnose - otkup je da jednog siromaha nahrane. Ako drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite." (Kur'an, 2 :183-184).

To je mjesec u kojem ima noc koja je vrijedja od 1000 mjeseci tj. ko cini ibadet cijelu tu noc iskljucivo u ime Allaha u skladu sa Sunnetom Allahovog Poslanika, s.a.v.s., imace nagradu kao da je u ibadetu proveo vise od 83 hidzretske godine.

"Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr -
a šta ti misliš šta je noć Kadr?
Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci -
meleki, i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga spuštaju se u njoj zbog odluke svake,
Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane." (Kur'an, 97:1-5).

Pored velike nagrade za ucinjeni ibadet u noci Kadr postac ce na ahiretu dobiti veliku nagradu ciju velicinu zna jedino Allah s.w.t.

"Svaki čovjekov posao se višestruko nagrađuje; dobro djelo se nagrađuje desetorostruko, do sedam stotina puta, a Allah Uzvišeni je rekao: - Osim posta, on je Moj i Ja za njega nagrađujem, on ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene. Postač ima dvije radosti: radost kod iftara i radost kod susreta svoga Gospodara. Zadah njegovih usta je bolji kod Allaha od mirisa mošusa." (Muslim)

U tom mjesecu je Allah dz.s. olaksao ibadete vjernicima okivajuci sejtane pa tako mozemo zaraditi jos vise sevapa u ovom mjesecu kada pametan radeci malo od Allaha Uzvisenog dobija jako puno.

Ebu Hurejre, r.a., takođe, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: "Kada nastupi ramazan, otvore se džennetska, zatvore džehennemska vrata a šejtani se povežu!"

Ramazan je i mjesec ucenja Kur´ana i dijeljenja sadake.

Abdullah b. Abbas, r.a., je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., je bio najdarežljiviji među ljudima, a najdarežljiviji je bio u ramazanu, kada se Džibril sastajao s njim. Džibril se sastajao s njim svaku noć tokom ramazana kada je zajedno s njim učio Kur'an. Allahov Poslanik, s.a.v.s., kada bi se s njim sastao, bio je darežljiviji od vjetra koji donosi plodonosnu kišu!"

Nasi dobri predhodnici upucivali bi dove Uzvisenom Allahu prije na sest mjeseci da ucini da docekaju/dozive ramazan. Znajuci da je u tom mjesecu nagrada velika, da je u tom mjesecu prvi dio milost, drugi oprost i treci oslobodjenje od vatre, znajuci da se u ramazanu oprastaju grijesi...

Molim Allaha dz.s. da nas uputi da kao i nasi dobri prethodnici shvatimo znacaj i vrijednost ovog mjeseca te da se spremamo za njega i da ga docekamo i provedemo u ibadet.

http://--- NO LINKS ---
ragib

Post by ragib »

34
ragib

Post by ragib »

33
ragib

Post by ragib »

32

ah sto dani lete
ragib

Post by ragib »

31
ragib

Post by ragib »

30
Maverick_

Post by Maverick_ »

jos mejsec dana znaci :) .....trebo bih do tada biti dole,ako Bog da,konacno! :)
Volim kad je Ramazan,postis,Iftar kasnije, pa u dzamiju i onda negdje na kaficu :),a Bajram je vec nesto posebno :)
ragib

Post by ragib »

ZA Ramazan najljepse je u Sarajevu, barem tako vele ovi stranci :D
Fair Life

Post by Fair Life »

ragib wrote:ZA Ramazan najljepse je u Sarajevu, barem tako vele ovi stranci :D
U Sarajevu jeste mozda najljepse za Ramazan, ali za Ramazan je mnogo ljepse u Kuala Lumpuru.
Image
Maverick_

Post by Maverick_ »

Naravno Malezija,a tek zamisli kako je u Meki,to bi volio vidjeti uzivo fakat. Mada opet meni nema ljepseg Ramazana nego medju svojima dole :) ,u tome i jeste car Ramazana,da covjek podjeli sa najblizima. :)
ragib

Post by ragib »

28
ragib

Post by ragib »

28
ragib

Post by ragib »

26
ragib

Post by ragib »

25
ragib

Post by ragib »

24
ragib

Post by ragib »

24
cool

Post by cool »

Angela wrote:23 :-)
Ova Angela odbrojava, bas onako, sa postovanjem :-) :-)
ragib

Post by ragib »

cool wrote:
Angela wrote:23 :-)
Ova Angela odbrojava, bas onako, sa postovanjem :-) :-)
izgleda da nije vise iskompleksirana toliko prema Islamu hehe
RoadRunner

Post by RoadRunner »

A wrote:
ragib wrote:
cool wrote: Ova Angela odbrojava, bas onako, sa postovanjem :-) :-)
izgleda da nije vise iskompleksirana toliko prema Islamu hehe
Boga ti, sta ti to znaci "biti iskompleksiran prema Islamu"? Nestrpljivo ocekujem tvoje tumacenje.
I mene bi zanimalo da objasnis svoj nacin odbrojavanja.
Bilo bi lijepo da svoju odbojnost prema islamu pokusas da kontrolises, ako nista, barem zato sto si moderator.
Solomon je postavio neki post o diskriminaciji drugih naroda i religija, a jedan drugi moderator pokazuje svoje nepostovanje prema jednom od dva najveca praznika unutar te religije, a samim tim i prema toj religiji.
Stari

Post by Stari »

Heh ...RoadRuner je dao svoje ...kakvo takvo objasnjenje....dochim to 23 jos donekle moze proci pod cista matematika .... ono :-) mi se bas nekako ne uklapa pod cista ...al ...hajd sad nije izgleda ni matematika ono sto je nekoc bila.
RoadRunner

Post by RoadRunner »

A wrote:Znaci, da evo danas naucim nesto, reci broj 23 pracem smajlijem :-) je jasan izraz nepostovanja prema Islamu. OK, primljeno znanju.
Pa taj smajli vjerovatno ima neku svoju simboliku??

Ako ja napisem:"E jesi ti pametna" :-) :-)

zbog ovih smajlija, sumnjam da ces me shvatiti doslovno.
RoadRunner

Post by RoadRunner »

A wrote:
RoadRunner wrote:I mene bi zanimalo da objasnis svoj nacin odbrojavanja.
Cista matematika ;)
Mozes se ti sada praviti naivna koliko hoces, ali mislim da su vec svi izvukli svoj zakljucak u vezi onih smajlija.

Ne zelim da zbog tvog nevaspitanja zacatavam temu na kojoj se izrugujes jednom prazniku, pa cu prepustiti Ragibu, da temu privede kraju onako kako je i poceo.
RoadRunner

Post by RoadRunner »

A wrote:Kako broj 23 ne shvatiti doslovno? Mislim, da li si zbog :-) pomislio da je taj broj netacan?
Pomozi mi da shvatim. Naime, dadoh 3 znaka, a ti iz tako malo zakljucio tako mnogo!
Recimo, na stranici 2 ove iste diskusije, koja eto nije ni trebala da se izrodi u diskusiju... Ragib pise broj 37 slijedjen znakom :D
Sta da shvatim? Da je zlonamjerno staviti :-) , a ne :D ?
Ako je tako, evo hitam da promjenim mog veselog smajlija sa sarkasticnim, ako ce to da ostavi bolji dojam.
Ne zelim da ti objasnjavam, ne iz razloga sto ti nemam sta reci, nego sto sam ti vec rekao, da ne zelim da zacatavam temu koju je Ragib poceo. Vec su svi izvukli svoj zakljucak, i sumnjam da ih je puno shvatilo onog smajlija onako kako to ti tumacis.
Post Reply