Ne poredi budizam sa IslamomSemjon Semjonovic wrote:A dali je Islam samo za Arape?amina22 wrote:Nasli ste pricati o Budizmu,pored svih ostalih religija
ne trebaju vam istocne religije,to je samo za japance hinduse i kineze![]()
![]()
![]()
BUDIZAM
- pitt
Nek i ostane tako ziva bila...il ziv bio provokatoruamina22 wrote:Nisam nista reklaToozla wrote:...sad je demokratija....prema tome ....CUTI!amina22 wrote:Nasli ste pricati o Budizmu,pored svih ostalih religija
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Toozla
...ne smatram ja....ja nisam vjernik....CiCiban wrote:Toozla wrote:ovo je pod navodnicima, posto se pronalaskom boga smatra stanje apsolutne spoznaje ili tzv. nirvane....(sustinski, apsolutni sklad sa okolinom u kojoj obitavas jer se smatra da odatle i dolazis)...quote]
.. sta smatras apsolutnim skladom..s okolinom..?
...ovo je malo tesko pitanje za odgovor u par recenica...
...totalno banalizovano, koliko sam ja shvatio, to ti je kao kad Drazenu Petrovicu zavezes oci, a on i dalje pogadja trice....
-
hananah
Ova tema definitivno nema smisla. Pojedini su dokazali koliko su spremni na (ne)toleranciju za sve sto izlazi iz njihovih uskih okvira. I to uvijek isti pojedinci. I ja jednostavno necu vise da se natezem sa ponekima koje inace i ne bih primjetila da mi se ne obrate i postave mi pitanje. Takve ljude u svom zivotu inace zaobilazim, pozelim im srecu ali u mom okruzenju oni zbilja nemaju sta raditi. Radi svoje agresivnosti, radi svoga bezobrazluka, radi svoje netolerancije. Nema to veze sa religijom, oni mogu biti pripadnici bilo koje religije. Ali jedno im je zajednicko - svi su apsolutno veliki ekstremisti. A takvi su najgori, ma ko oni bili. Koga sto interesuje o Budizmu a ja mu mogu odgovoriti, to cu rado uraditi u privatnoj poruci, ovako mi je zbilja samo gubljenje vremena i energije.
- stickitout
Nego s cime treba da se poredi? Mozda sa nuklearnom fizikom? Pa valjda su religije i Budizam i Islam? A mozda se ne smije nista porediti ni sa cim?Pogotovo nista se ne smije porediti sa Islamom?amina22 wrote:Ne poredi budizam sa IslamomSemjon Semjonovic wrote:A dali je Islam samo za Arape?amina22 wrote:Nasli ste pricati o Budizmu,pored svih ostalih religija
![]()
![]()
Lijepo te covijek pita, kad vec ti svrsta istocne rase u Budizam, Jeli to po toj logici islam samo za Arape? A mozda Islam onda nije za Malezije, isto po toj logici?
Daj malo samo prosiri svoje vidike ali pokusaj pogledati prema unutrasnjosti u nadi za odgovorima....pitaj nekad svoje srce...
-
Oficir s puzom
Znam po nesto o Budizmu, ali cu se potrudit da saznam vise!
-
Toozla
...ma naravno da sam se malo salio u proslom postu....CiCiban wrote:znaci sanjaj![]()
...poenta je u prihvatanju, razumjevanju i uskladjivanju covjeka sa okolinom u kojoj obitava....
....kazu, ne mozes razumjeti cvijet ako nisi u stanju biti cvijet(mentalno, naravno)....
....prihvatas svoju okolinu onakvom kakva jeste i pokusavas se uskladiti sa istom....sjecam se da sam citao primjer u stilu...ako padnes u nabujalu rijeku malo prije vodopada, nemoj se opirati jer nemas sansi nadjacati takvu silu....budi svjestan da svaka pobjesnjela voda ima svoj prirodni smiraj, opusti se, pusti da te voda nosi i sanse da ces prezivjeti su puno vece....
...ista logika se aplicira i na komunikaciju sa ljudima, profesiju, licni odnos prema zdravlju....itd...itd....
...osnove ovakve filozofije zivljenja ces pronaci u kineskoj medicini(akupunktura), makrobiotickoj ishrani, borilackim vjestinama, svim obicima umjetnosti...itd...itd....
...nirvana je potpuno razumjevanje i sklad sa svim' sto te okruzuje....
...meditacija je jedan od bitnih faktora kako dokuciti ovo stanje...
....nema smisla da ja nastavljam pojasnjenja iz ove oblasti....ovo je moje razumjevanje nakon citanja....ja nisam praktikant mada nalazim puno pozitivnih stvari u nacinu na koji ova filozofija pristupa i objasnjava zivot...
...nek' nastavi neko ko je u potpunosti predan ovakvom stilu zivljenja....
-
Kwaheri
Toozla...lijepo, iako historijat budizma...mi nije bas nepoznat...moja poenta je bila u razgovoru "zivuce" religije...dakle, tema koju sam svjesno otvorila, ne da bih, skratila put citanju (koje mi nikada nije mrsko...) vec jedan razgovor ljudi koji zive razlicite religije...vidim hana se vec ogradila, kao da cemo razgovorom između muslimana i budista nastetiti jedni drugima...ili u polomiti vjerovanje onih drugih...Zox wrote:@Toozla: jako dobro i sazeto opisano.
@zena: neprekinuta nit bozije istine, ili sile, ili mudrosti, religia perennis koja dotice neke ljude kroz istoriju, o tome ja trubim vec GODINAMA na forumu, jos od slavne teme "Ateizam" na starom forumu, teme za koju su sve ostale (bezbrojne) teme "ateizam vs teizam" samo blijeda kopija i isprazno prepucavanje.
Hm... pitanje monoteizma u zen budizmu je vrlo delikatno, zen budizam izvan svoje forme "pristupa i tehnike", znaci iz tacke gledista vjere ili filozofije, bi se mogao posmatrati kao pomalo neuobicajen balans izmedju monoteizma i animizma (Bog, ili Sila, ili Istina je samo jedan, njegov dah, ili vibracija je u svemu), dok sasvim sigurno nema puno dodirnih tacaka sa politeizmom.
@mnogi drugi: tema nije amina, vec budizam!!!
Zox..u jednom od prethodnih postova si spomenuo pocetak tehnika upoznavanja sebe, gdje ucenik treba da ucitelju kaze ko je...podsjetilo me to ne jedan hadis..."Upoznaj sebe, upoznat ces svoga Gospodara" i hvala na trudu i odgovorima...svako dobro...
sto se mene tice...onog momenta kada druga "zainteresirana" strana misli da je javni razgovor obesmislen i da za njim nema potrebe...takođe odustajem...jer nemam bas obicaj pricati sama sa sobom...
Hano, zbilja si me bila zainteresirala svojom izjavom da si budista...moje poimanje budizma, ili razumijevanje nacina zivota jednog budiste mi se nije uklapalo u sliku koju sam stekla iz drugih tvojih postova...i ti si bila povod, da otvorim temu o budizmu, da bih razumjela, ko je to u stvari budista...ne kako bih potvrdila ono sto sam ja o tome mislila, vec da nesto naucim...od nekoga ko stvarno zivi budizam...
Moram priznati da mi je zao sto ne zelis razgovarati...nisam te napadala, nisam te vrijeđala, i mislim da nisam, ni u jednom pitanju obezvrijedila budizam...ja ne znam, ja samo pitam...nisi mi odgovorila na pitanja, ali ipak, razumijem i tvoj stav, svako ti dobro Hano...
CiCiban...malo o skladu s okolinom...islam, rijec kojoj je sustinsko znacenje mir...sublimira u sebi pomirenje s Bogom, sa sobom, s okolinom...taj sklad s okolinom u budizmu... vrlo slican odnos prema okolini naci ces i u islamskoj rijeci duhovnosti..i vjerujem u svakoj duhovnosti koja svoje porijeklo vuce iz rijeci Bozije...
-
hananah
Zeno, vjeruj mi da ovaj post pisem uglavnom zbog tebe. Nisam se ja ogradila, ja jednostavno zelim zdravu komunikaciju, koja je zaista na ovoj temi postala besmislena radi, hm...vec znas cega. Mislim da je grijeh ne samo u Budizmu nego i u svim religijama trositi pozitivnu energiju na objasnjavanje tzv. provokatorima, a u isto vrijeme pokusati da se bude razuman, tj. da se svako razumije i na neki nacin opravda i s obzirom da svako zivo bice zasluzuje bar minimum postovanja tako ga zasluzuji i tzv. provokatori, u prvom redu amina, koja zaista ometa svojim upadicama ne samo ovu temu nego bilo koju temu u kojoj ostali ucesnici pokusavaju zdravo da diskutiraju.
Sto se tice zivota jednog Budiste, poenta je da je zbilja lako zivjeti i voditi Budisticki nacin zivota u nekom Budistickom centru, gdje svi ljudi oko tebe isto razmisljaju i imaju manje vise isti nacin zivota. Negdje u gradu, bilo kojem na svijetu gdje si zbilja razlicit i gdje se cesto vrjednuju neke stvari koje u Budizmu nista ne znace i obratno, je vec malo teze da se neko ko je ne samo Budista vec i pripadnik bilo koje druge religije snadje i da odoli raznim iskusenjima. No, ipak se smatram sretnicom sto zivim tu gdje zivim te sve ono sto godinama ucim i prakticiram mogu koliko toliko primjeniti u praksi. Ne pricanjem o Budizmu nego svojim nacinom djelovanja, tj. pokusavanjem da ostanem smirena, da pozitivno razmisljam, da ipak na sve gledam sa neke pozitivne strane. Naravno, ja po nicemu ne odskacem od svoje okoline sto se tice izlazaka, posla, zabavljanja, ali ono sto ja radim izmedju svoja cetiri zida je zaista moja privatna i intimna stvar, i svako ko me upita nesto vezano za Budizam ili Budisticko stajaliste u vezi necega ja cu rado odgovoriti, bez ikakve namjere pa ni zadnje da u toj osobi vidim "potencijalnog" Budistu. Npr. moja majka klanja 5 vakata i cesto sjednemo i pricamo o necemu i ona meni kaze kakvo je stajaliste Islama po tom pitanju a ja njoj kakvo je stajaliste Budizma po tom istom pitanju. Cesto ostanemo zatecene kako ima puno slicnih pa skoro istih stajalista. Vazno je nase uzajamno postovanje i zelja da razumijemo jedna drugu. E to je nacin na koji bi ja voljela da se raspravlja ne samo na ovoj temi nego i na svim temama koje se ticu religije. Nekad ce neko nehoticno postaviti neko pitanje zbog kojeg ce se neko drugi naci uvrijedjen. Ali, nehoticno se moze pitati takvo nesto jednom ili dva puta, vec sve preko toga je namjerno provociranje. Ne smeta to meni ali u meni budi nesto sto se zove tuga, a tuga je povezana sa negativnom energijom i to je po Budizmu negativno osjecanje, a ja to ne zelim osjecati. Ono sto Budisti najcesce osjecaju je compassion za druge i stoga pokusavamo da ljudsku bol, zlobu, patnju, zluradost razumimo i da je kroz nase meditacije procistimo i na taj nacin "oprostimo" toj osobi. Premda to nije klasicno "oprastanje" jer u principu kod nas nema zamjeranja da bismo prastali. Nego ja jednostavno ne mogu naci bolji izraz.
Sto se tice zivota jednog Budiste, poenta je da je zbilja lako zivjeti i voditi Budisticki nacin zivota u nekom Budistickom centru, gdje svi ljudi oko tebe isto razmisljaju i imaju manje vise isti nacin zivota. Negdje u gradu, bilo kojem na svijetu gdje si zbilja razlicit i gdje se cesto vrjednuju neke stvari koje u Budizmu nista ne znace i obratno, je vec malo teze da se neko ko je ne samo Budista vec i pripadnik bilo koje druge religije snadje i da odoli raznim iskusenjima. No, ipak se smatram sretnicom sto zivim tu gdje zivim te sve ono sto godinama ucim i prakticiram mogu koliko toliko primjeniti u praksi. Ne pricanjem o Budizmu nego svojim nacinom djelovanja, tj. pokusavanjem da ostanem smirena, da pozitivno razmisljam, da ipak na sve gledam sa neke pozitivne strane. Naravno, ja po nicemu ne odskacem od svoje okoline sto se tice izlazaka, posla, zabavljanja, ali ono sto ja radim izmedju svoja cetiri zida je zaista moja privatna i intimna stvar, i svako ko me upita nesto vezano za Budizam ili Budisticko stajaliste u vezi necega ja cu rado odgovoriti, bez ikakve namjere pa ni zadnje da u toj osobi vidim "potencijalnog" Budistu. Npr. moja majka klanja 5 vakata i cesto sjednemo i pricamo o necemu i ona meni kaze kakvo je stajaliste Islama po tom pitanju a ja njoj kakvo je stajaliste Budizma po tom istom pitanju. Cesto ostanemo zatecene kako ima puno slicnih pa skoro istih stajalista. Vazno je nase uzajamno postovanje i zelja da razumijemo jedna drugu. E to je nacin na koji bi ja voljela da se raspravlja ne samo na ovoj temi nego i na svim temama koje se ticu religije. Nekad ce neko nehoticno postaviti neko pitanje zbog kojeg ce se neko drugi naci uvrijedjen. Ali, nehoticno se moze pitati takvo nesto jednom ili dva puta, vec sve preko toga je namjerno provociranje. Ne smeta to meni ali u meni budi nesto sto se zove tuga, a tuga je povezana sa negativnom energijom i to je po Budizmu negativno osjecanje, a ja to ne zelim osjecati. Ono sto Budisti najcesce osjecaju je compassion za druge i stoga pokusavamo da ljudsku bol, zlobu, patnju, zluradost razumimo i da je kroz nase meditacije procistimo i na taj nacin "oprostimo" toj osobi. Premda to nije klasicno "oprastanje" jer u principu kod nas nema zamjeranja da bismo prastali. Nego ja jednostavno ne mogu naci bolji izraz.
- Zox
Pa ako cemo po toj idiotskoj logici (cuj od Adama i Eve... Zamisli samo, sintoizam tvrdi da nisu bili muslimani vec sintoistibosniak wrote:zox, islam postoji od pocetka zivota.sjeti se samo adema i have.ti si zakasnio par hiljada godina![]()
pozdravi dalaj lamu kad ga vidis.ili vec kako se zove taj vas vodja i reci mu da kaska par hiljadica godinica iza
-
Toozla
...zox, kome ti objasnjavas....Zox wrote:Pa ako cemo po toj idiotskoj logici (cuj od Adama i Eve... Zamisli samo, sintoizam tvrdi da nisu bili muslimani vec sintoistibosniak wrote:zox, islam postoji od pocetka zivota.sjeti se samo adema i have.ti si zakasnio par hiljada godina![]()
pozdravi dalaj lamu kad ga vidis.ili vec kako se zove taj vas vodja i reci mu da kaska par hiljadica godinica iza) onda se ti sjeti South Parka: Bog je Budista
...pa sad ce on kontat' da je South Park neka nova religija...
-
amina22
Sintoizam nema Adema i Havu zato nemoze tvrditi da su bili sintoistiZox wrote:Pa ako cemo po toj idiotskoj logici (cuj od Adama i Eve... Zamisli samo, sintoizam tvrdi da nisu bili muslimani vec sintoistibosniak wrote:zox, islam postoji od pocetka zivota.sjeti se samo adema i have.ti si zakasnio par hiljada godina![]()
pozdravi dalaj lamu kad ga vidis.ili vec kako se zove taj vas vodja i reci mu da kaska par hiljadica godinica iza) onda se ti sjeti South Parka: Bog je Budista