Pa uspiješ "prolaziti" kraj njega ,a ne možeš proći ako ga ne vidiš (naravno to je metaforički) . To je veliki uspjeh vidjeti svoj nefs . Ti ga vidiš kako te tlači nekim suludim manifestacijama (npr beskonačna rasprava sa nekim samo da dokažeš kako si u pravu ) i tako se i zove na tom stepenu - nefs sklon zlu ,koji tlači ,kojemu robuješ ...ime_kojeg_nema wrote:Ne bih bas rekao da sam uspio, "pere" jednako sa nekih suptilnijih pozicija, ali mislim da sam ublazio neke grublje i ocitije manifestacije.Nurudin wrote:Ja osjećam da si ti uspio sa nefsom ali sad budi budan u fazi u kojoj se on pretvara da se pokorio
Vec je pocela. Ono sto nazivas "tijelo boli", emocije. Sto se mene tice to je najteza borba.Nurudin wrote:Prava bitka za nas sviju očito treba tek početi i ona se odvija na bojnom polju Qalba
Sad je to suptilnije kao što kažeš ,zbunjuje te ,remeti koncentraciju ,maskira se u nekim "dobronamjernim" oblicima (kao npr kad želiš pametovati nekom ,a nefs te laže kako ti samo želiš pomoći ...to je vrlo suptilno za primjetiti ,jer iam situacija kad stvarno želiš pomoći bez tih ego tripova "dušebrižnika i dobre osobe"
Borba na polju Qalba je sigurno teška ali i tu je velika pomoć kad se ti ne identifikuješ sa tim negativnim emocijama i ako se identifikuješ onda to radi tvoj nefs ,a ne ti . Mislim da sam pročitao negdje da se u budizmu tu zove "vassana" ,sagorijevanje tih emocija ili čišćenje srca