Osnova funkcionisanja nervnog sistema je refleksni luk .Promjene, one usmjerene na odstranjivanje onog što smatramo lošim dijelom naše ličnosti, se mogu izvršiti jedino "presijecanjem" već postojećih nervnih veza, jer možemo mi možda vježbom smanjiti intenzitet reakcija prouzokovanih vanjskim ili unutrašnjih stimulusima, ali za potpuno "pročičenje" potrebno je presjeći loše , pa uspostaviti nove veze između stimulusa i rakcije na taj stimulus.ime_kojeg_nema wrote:Great Cornholio wrote:Nema ljutnje- nema sukoba, a onda nema promjena u nama ili drugima, stanje ostaje isto, znači "pilili smo piljevinu".ime_kojeg_nema wrote: Nema ljutnje - nema sukoba.
E sad, ko ne želi promjene, kome je lijepo s onim kako jest, onda je za njega budizam, a ko ne želi da bude ravnodušan onda mora izabrati neku "potentniju" religiju.
Promjena je neminovnost htjeli mi to ili ne. Promjena je jedina konstanta. Samo je mijena stalna iako u najvecem broju slucajeva mi u tome vrtlogu promjena zivimo vrteci se u krug vodjeni instiktima i navikama. Pretpostavljam da je promjena o kojoj ti govoris izlazak iz tog kruga, postajanje boljim nego sto jesmo, oplemenjivanje. Zasto mislis da se takva promjena u nama ne moze pokrenuti bez ljutnje i sukoba? Ja mislim upravo suprotno buduci da su ljutnja i sukobljavanje (unutrasnji i vanjski) osnovna polazista velikog broja ljudi koji ih upravo sprijecavaju da izadju iz kruga. Zamijeniti ljutnju razumijevanjem i blagim, pomirljivim djelovanjem je istinska promjena za vecinu unezvijerenih zivota koji iz dana u dan zive svoje unutrasnje i vanjske borbe
Zato ja smatram da je za korjenitie promjene potrebna borba, da su tu "pregovori" jalovi.