Sati wrote:Nurudin wrote:Samo da kažem da to nije nikakvo nadmetanje islam vs budizam ,niti ti želim sabotirati temu ....jednostavno razgovaramo . Općenito ne vidim ništa loše u iskrenom prakticiranju bilo koje vjere
Da bismo zaista razgovarali, moramo polaziti od činjenica, ne od predubeđenja o temi o kojoj razgovaramo ili o sagovorniku. Na primer GC unapred zna zašto sam ja ovde, valjda da vrbujem u neku sektu ili šta već. Tu onda nema mnogo razgovora, nažalost

Ne znam, pretpostavljam. I zašto si tužan, pa vidiš da imam smisao za humor ko oni monasi koji su zasmijavali @ime_kojeg_nema

Šteta što tako mudri , staloženi, i smiješni ljudi ne žele da imaju djecu na koje bi te svoje osobine "prenijeli"
Kao što ovdje rekoh, nekoliko puta, svi mi imamo nešto čemu smo odani,nešto što nam je životni"orijentir", nešto na osnovu čega procjenjujemo vlastite i postupke drugih ljudi, i ko tvrdi drugačije ja vjerujem da nije iskren u svojim tvrdnjama.
Ovdje se često spominje Ego, ali niko ne spominje ID i Superego, Super Ego je taj koji je "sudija", koji propušta ili zaustavlja sadržaje iz Ega koje napolje "potiskuje" energija iz Ida. Ego nije problem, problem je Superego, jer može svakakvih loših stvari, navika i sl. biti u Egu, ali ako je Superego jak, takve stvari neće vidjeti svjetlo dana, Superego će ih potisnuti nazad u "magazu" zvanu Ego koja sadrži sve naše dotadašnje iskustvo. Jest da tako potisnuti sadržaji ne prestaju da djeluju, i dobro bi bilo da se nađe neki način da se prekinu veze između nepoželjnih sadržaja i izvora energije koja ih tjera napolje. Frojde svaka ti čast, ali oprosti ako se u nečemu ne slažemo
Neko mi jednom reče, ovdje na forumu, da misli da je Isus bio budista,valjda zato što je za svakog imao stpljenja, i objašnjavao mu zašto je nešto dobro a zašto ne, ali ove Njegove riječi ne idu u prilog tim tvrdnjama, jer iz ovih riječi se može zaključiti da je Isus više bio za akciju usmjerenu prema drugim ljudima, a ne kao što to budisti čine, izolaciju od svijeta i bavljenje samim sobom.
"
Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene: I neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi. Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan. I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan Mateju,10:34-38
@Nurudine, moram se ispraviti, ne slažem se sa svim onim što si napisao u replici, ono a.s. iza Isusovog imena ne treba da stoji, jer nije On bio čovjek, iako ga ti želiš staviti u isti koš sa čovjekom koji je tebi vrhovni autoritet.
Samo iskreno i pošteno, pa ko koga "prevari"