Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#1601 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

dr.Gonzo wrote:Onda se nauci da ne patis.
Kako? Evo npr. ti patiš na poslu zbog toga što drugi loše rade svoj posao, što ti stvaraju probleme od kojih ne možeš pobjeći, zbog toga patiš.
bizet

#1602 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
dr.Gonzo wrote:Onda se nauci da ne patis.
Kako? Evo npr. ti patiš na poslu zbog toga što drugi loše rade svoj posao, što ti stvaraju probleme od kojih ne možeš pobjeći, zbog toga patiš.
naucis se da prihvatis stanje kakvo jeste, shvatis da je prolazno, kao sto je sve prolazno na ovom svijetu i posvetis se tome da ti svaki dan bude ispunjen, da svaki dan das svoj maximum, jer kako je patnja dosla tako ce i otici, kao i sve drugo, jer smo prolazni
znas kako kazu stari: "niti se u zlu zanosi, niti u dobru ponosi"...to je ta sredina Cornholio, sredina kojoj treba teziti

kao sto meni dr. Gonzo rece, ako ne mozes mijenjati druge, mijenjaj sebe....ako ne mozes mijenjati situaciju u kojoj se nalazis, prilagodi se i pokusaj izvuci maximum
bizet

#1603 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
Sati wrote:
nasa wrote:Fina tema,iskreno nisam nesto upucena :D pa dodje mi i korisna....
Nego ,kako @Sati uglavnom komentarise interesuje me je li vegetarijanac :)
Ako pokušavaš da sebe oslobodiš patnje, pre ili kasnije shvatiš da je to nemoguće ako drugim bićima nanosiš patnju.
I onda je sledeći korak da prestaneš to da činiš.
Da, ali šta ako patiš zbog drugih a ti nikome ne nanosiš patnju, šta u tom slučaju uraditi?
kad prestanes misliti kako ti je nanesena nepravda i kad se oslobodis takvog razmisljanja, poceces zivjeti...ignorisi ako je moguce, zaobidji ako mozes, ako je ipak ozbiljnije od ovog, suprostavi se snagom uma i duha
Great Cornholio

#1604 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

@bizet, dobre savjete daješ, zdravorazumske, ali nisam ja došao na ovu temu da kukam, nego da se "posvađam" s budistima, al' to je teško, njima samo da je da su mirni i da dišu :D
bizet

#1605 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:@bizet, dobre savjete daješ, zdravorazumske, ali nisam ja došao na ovu temu da kukam, nego da se "posvađam" s budistima, al' to je teško, njima samo da je da su mirni i da dišu :D
ma daj bjezi...nemoj da trolamo sjajnu temu :x

znas sta, bilo bi bolje kad bi ja slijedila svoje savjete...ovo su lekcije koje ja sebe ucim svakodnevno
Great Cornholio

#1606 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

bizet wrote:
Great Cornholio wrote:@bizet, dobre savjete daješ, zdravorazumske, ali nisam ja došao na ovu temu da kukam, nego da se "posvađam" s budistima, al' to je teško, njima samo da je da su mirni i da dišu :D
ma daj bjezi...nemoj da trolamo sjajnu temu :x

znas sta, bilo bi bolje kad bi ja slijedila svoje savjete...ovo su lekcije koje ja sebe ucim svakodnevno
Pa tema je " Budizam, religija ili filozofija?", nisam ja kriv što se tema pretvorila u "Budizam, divan li je, krasan li je" :D

Šalim se malo :)
Sati

#1607 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Kad GC pomenu smeh, pade mi na pamet:
Svaki put kad se iskreno nasmejemo sami sebi, to je jedno malo probuđenje. Zato, smejte se, svojim uskogrudostima, tvrdoglavosti, uvređenosti, greškama i sopstvenoj gluposti. tako ih najbolje lečimo :-D

------------------------------

PUN MESEC - utorak, 26. mart 2013.

Onaj ko je dosegao savršenstvo,
ko je bez straha i bez želje, čist,
ko strele života iz sebe iščupa,
takvome ovaj život jeste poslednji.

Dhp., strofa 351

Ako bismo bili u stanju da se zaista oslobodimo straha, to bi značilo da možemo da se nosimo sa svime što nam život donese, kakav god da je intenzitet toga. Međutim, kada ljubav ili mržnja uđu u naše srce, obično se izgubimo. Umesto ostajanja u neomeđenoj svesnosti, sposobni da se prilagodimo snažnim osećajima, strah se manifestuje kao pad u vrlo ograničenu svesnost. Kroz vezivanje i identifikovanje sa žudnjom, stvaramo strah. A onda se i za njega vežemo. Da bismo napustili strah, moramo takođe napustiti žudnju. Međutim, to ne znači da nestaju ni žudnja ni strah.

S ljubavlju
monah Munindo
bizet

#1608 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

da bismo napustili jedno trebamo napustiti drugo, ali to ne znaci da nestaju ni jednoni dtugo...jasno mi je o cemu prica, ali me ne zadovoljava
zivot bez zudnje je vjerovatno moguc, ali pitanje je da li se takav moze nazvati zivotom
ako je moguc zivot bez zudnje, zasto onda ne bi bio moguc zivot bez straha, ali da zudnje ostanu?
covjek zudi ako nista za mirom, spoznajom o sebi, o svijetu
ne, ova mudrost je previse jednodimenzionalna
Great Cornholio

#1609 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Dobio sam pomoć u "borbi protiv" budizma, i bizet se osvijestila, uvidjela da nije budizam tako divan i krasan kakvim ga Sati želi predstaviti, meni se čini, "po zadatku" :P :D

Da bi došli do sreće, vlastite a i kolektivne, ne treba postavljati pitanje da li treba željeti ( žuditi), već šta treba željeti, za čim treba žuditi, koje su to želje koje će nas dovesti do sreće, zdravlja i blagostanja, nije pitanje da li se treba vezivati ili ne, već šta je to dobro za šta se čovjek treba vezati, za čim treba žuditi, kakvog sebe treba željeti, i kako do takvog sebe doći.

Insistiranje na nevezivanju i izostanku želja religiju zvanu budizam čini "sterilnom i impotentnom" religijom, jer želja je ta koja "stvara" životnog, i sebi i društvu korisnog čovjeka.
Great Cornholio

#1610 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Nemoguće je ne željeti, jer i želja da ne želiš je želja.
bizet

#1611 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Cornholio, ja nisam dosla na temu kako bi dpkazivala kako Sati grijesi, ili kako je Budizam ovakav ili onakav....sasvim suprotno, dosla sam jer me budisticke mudrosti zanimaju i neke od njih sigurno vrijedi usvojiti i implementirati u svoj zivot
moje nezadovoljstvo posljednjom izrecenom mudrosti ne znaci da stojim na suprotnoj strani od Satija, znaci da bih voljela objasnjenje ili razgovor na temu, zelim da cujem njegov dozivljaj ove mudrosti, njegovo stajaliste

molim te Cornholio nemoj sve shvatati kao obicno nadmudrivanje, barem u ovom slucaju to nije tako
znam da je zivot sa ljudima, a vjeruj mi i sa zivotinjama, uvijek djelimicno borba, borba za svoje ideje, stavove, ciljeve, mozda samo neku nadmoc...ipak mene si pogresno protumacio....ja ovdje dodjem da nesto novo naucim, da mozda razmijenim koju ljudsku rijec neopterecenu svim ovim iznad recenim, jer kome se ja trebam dokazati vise na ovom svijetu sem sebi samoj?...sa ovakvog stajalista ja prilazim i tebi i svima, neopterecena i bez zelje/potrebe da se nadmudrujem sa bilo kim...vjeruj mi dovoljno mi je nadmudrivanja u rl, kombiniranja i sklapanjazivota kao slagalicu u kojoj ucestvuje vise ljudi...takvo sto na ovom mjestu ja ne zelim, ovdje zelim biti covjek kojeg se nece dovoditi u situaciju da bira stranu niti da se nadmudruje sa drugima....ovdje samo zelim biti covjek i kako dati ljudskost tako je i mozda dozivjeti, jer sto dajemo to i dobijemo nazad, barem ja u to vjerujem

tebi je Cornholio sve igra i tvoj duh me istinski zna obradovati kad si dobro raspolozen, ali trebas nauciti da nije mjesto igri svugdje i kad je tebi cejf, trebas postovati druge koliko oni postuju tebe i
bizet

#1612 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

jednostavno nauciti prihvatiti ljudskost
Great Cornholio

#1613 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Haj' dobro, opet sam u borbi sa mnogo jačim "protivnikom" :cry: :run: :D

Šalim se :) Nego, iznio sam ja svoje stavove po pitanju budizma, na početku ove teme, dok se nije pretvorila u "reklamnu".
Great Cornholio

#1614 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

bizet wrote:jednostavno nauciti prihvatiti ljudskost
Lako ja prepoznam i prihvatim ljudskost, teško prihvatam ravnodušnost i fanatizam.
Great Cornholio

#1615 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Ljudski je u nekim situacijama osjetiti strah, u nekim ljutnju, u nekim tugu, neljudski je ni u kakvoj situaciji ne osjetiti strah, ljutnju, tugu.
bizet

#1616 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
bizet wrote:jednostavno nauciti prihvatiti ljudskost
Lako ja prepoznam i prihvatim ljudskost, teško prihvatam ravnodušnost i fanatizam.
neka ti bude kako si zazelio
posto si rekao da ti je ova tema reklamna jednostavno si trebao ugusiti u sebi poriv da se "nadmeces" (ako je ovo prava rijec) tamo gdje se ne zelis vidjeti...to je kao da si dosao rasturiti drustvo u kojem se nikada nisi vidio...skloni se destruktivnpsti, pokusaj je iskorijeniti iz svoga srca, a ono je samo tvoje i zavisi od toga sta u njega sadis i kakvim ce narasti

zelim ti da tvoje srce naraste veliko i dobro i da u njemu bude mjesta za sve dobre i manje dobre ljude kojima ces svojpm dobrotom biti primjer da i sami dalje nastave zivot gajeci u sebi samo dobre, pozitivne emocije :)
bizet

#1617 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:Ljudski je u nekim situacijama osjetiti strah, u nekim ljutnju, u nekim tugu, neljudski je ni u kakvoj situaciji ne osjetiti strah, ljutnju, tugu.
izrecena mudrost upravo o tome i govori...mozda smo ti i ja zagrebali samo povrsinu....pusti da nam Sati pojasni sta je htio reci, barem daj sansu da pokusa

razgovor sa drugim ljudima cesto moze biti ljekovit :)
Great Cornholio

#1618 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Eto te zvučiš ko budista :P :lol:

Šalim se, moram ići, nastavićemo s pričom na ovoj temi, ako se Sati uključi, ali pošto on puno ne sluša šta mi govorimo, kao i svaki pravi "vojnik" koji se bori za "pravu religiju",mislim da ćemo onda o "pozitivnim" i "negativnim", "konstruktivnim" i "destruktivnim" emocijama nekom drugom prilikom, i na nekoj temi koja nije isključivo "reklamna", a to ona "naša tema" nije.

Pozz, čuvaj se, pa se čujemo... :)
bizet

#1619 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:Eto te zvučiš ko budista :P :lol:

Šalim se, moram ići, nastavićemo s pričom na ovoj temi, ako se Sati uključi, ali pošto on puno ne sluša šta mi govorimo, kao i svaki pravi "vojnik" koji se bori za "pravu religiju",mislim da ćemo onda o "pozitivnim" i "negativnim", "konstruktivnim" i "destruktivnim" emocijama nekom drugom prilikom, i na nekoj temi koja nije isključivo "reklamna", a to ona "naša tema" nije.

Pozz, čuvaj se, pa se čujemo... :)
cuvaj se i sve najbolje :)
ime_kojeg_nema

#1620 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Great Cornholio wrote: Da bi došli do sreće, vlastite a i kolektivne, ne treba postavljati pitanje da li treba željeti ( žuditi), već šta treba željeti, za čim treba žuditi, koje su to želje koje će nas dovesti do sreće, zdravlja i blagostanja, nije pitanje da li se treba vezivati ili ne, već šta je to dobro za šta se čovjek treba vezati, za čim treba žuditi, kakvog sebe treba željeti, i kako do takvog sebe doći.

Insistiranje na nevezivanju i izostanku želja religiju zvanu budizam čini "sterilnom i impotentnom" religijom, jer želja je ta koja "stvara" životnog, i sebi i društvu korisnog čovjeka.

cornholio, cilj budizma je oslobadjanje od vezanosti, sloboda od patnje ili jednostavno i kratko receno: sloboda. put do slobode, kako ga predlaze budisticko ucenje, podrazumijeva razvijanje odredjenih sposobnosti i vrlina: svjesnosti, paznje, morala... nema to veze sa srecom, narocito ne sa srecom kakvom je mi uglavnom poimamo tj. u smislu sreca je zdravlje, novac, porodica, karijera, izgradnja ovog ili onog. mislim da se zato covjeku moze uciniti "sterilan i impotentan", dosadan, neproduktivan, ali sta je - tu je. svu tu trku za srecom i pratecu zudnju u krajnjem ishodistu budizam jednostavno prepoznaje kao izvor nezadovoljstva. ne kazem da sve stvari koje sam naveo ne donose srecu. one donose bas onakvu srecu kakvom je i zamisljamo. budizam samo uocava da je ta sreca nesavrsena jer nije trajna i jer cemo se svi prije ili kasnije suocavati sa posljedicama vezanosti za tu srecu. sretan si kada si zdrav i to je ok ali bolest je neizbjezna i patis kada si bolestan. ovo je primjenjivo i na sve ostalo u zivotu. za takvu srecu i nesrecu postoje odredjene psiholoske pretpostavke, te stvari u u medjusobnoj povezanosti i onima koji to prepoznaju kao takvo i zele da izadju iz tog kruga budizam pruza, po mom misljenju, najbolje smjernice ka izlazu. naravno, u zivotu ne treba zelju shvatati kao neprijatelja i upinjati se iskorijeniti je zato jer je negdje napisano da je zelja uzrok patnje. takav pristup je po meni pogresan i vodi samo u frustracije i neuspjeh. puno je vaznije istinski razumijeti sta nam se desava, vjezbati svjesnost paznje u svakom trenutku i, najvaznije, prihvatati se onakvima kakvi jesmo. a bavljenje zeljama kao sto mi ovdje raspravljamo i opcenito opcenito pretjerano bavljenje teoretskim aspektima budizma, postavljanje previse pitanja i davanje previse odgovora kao i insistiranje na ispravnosti bez razumijevanja srcem i narocito bez prakticne primjene u tisini i za sebe, nisam siguran da igdje vodi.
Great Cornholio

#1621 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

ime_kojeg_nema wrote: cornholio, cilj budizma je oslobadjanje od vezanosti, sloboda od patnje ili jednostavno i kratko receno: sloboda. put do slobode, kako ga predlaze budisticko ucenje, podrazumijeva razvijanje odredjenih sposobnosti i vrlina: svjesnosti, paznje, morala... nema to veze sa srecom, narocito ne sa srecom kakvom je mi uglavnom poimamo tj. u smislu sreca je zdravlje, novac, porodica, karijera, izgradnja ovog ili onog. mislim da se zato covjeku moze uciniti "sterilan i impotentan", dosadan, neproduktivan, ali sta je - tu je. svu tu trku za srecom i pratecu zudnju u krajnjem ishodistu budizam jednostavno prepoznaje kao izvor nezadovoljstva. ne kazem da sve stvari koje sam naveo ne donose srecu. one donose bas onakvu srecu kakvom je i zamisljamo. budizam samo uocava da je ta sreca nesavrsena jer nije trajna i jer cemo se svi prije ili kasnije suocavati sa posljedicama vezanosti za tu srecu. sretan si kada si zdrav i to je ok ali bolest je neizbjezna i patis kada si bolestan. ovo je primjenjivo i na sve ostalo u zivotu. za takvu srecu i nesrecu postoje odredjene psiholoske pretpostavke, te stvari u u medjusobnoj povezanosti i onima koji to prepoznaju kao takvo i zele da izadju iz tog kruga budizam pruza, po mom misljenju, najbolje smjernice ka izlazu. naravno, u zivotu ne treba zelju shvatati kao neprijatelja i upinjati se iskorijeniti je zato jer je negdje napisano da je zelja uzrok patnje. takav pristup je po meni pogresan i vodi samo u frustracije i neuspjeh. puno je vaznije istinski razumijeti sta nam se desava, vjezbati svjesnost paznje u svakom trenutku i, najvaznije, prihvatati se onakvima kakvi jesmo. a bavljenje zeljama kao sto mi ovdje raspravljamo i opcenito opcenito pretjerano bavljenje teoretskim aspektima budizma, postavljanje previse pitanja i davanje previse odgovora kao i insistiranje na ispravnosti bez razumijevanja srcem i narocito bez prakticne primjene u tisini i za sebe, nisam siguran da igdje vodi.
Slobodan je onaj koji uvijek može uraditi onako kako misli i osjeća da treba. Pošto je to u svijetu u kojem živimo nemoguće, zbog toga što je bezbroj "pravih puteva" , svi smo mi prisiljeni da, često, činimo i nešto što nije u skladu sa našim moralnim principima, zbog toga se osjećamo frustriranim, zbog toga se osjećamo uplašenim, zbog toga se osjećamo ljutim.

Nije želja uzrok patnje, uzrok patnje je nemogućnost ispunjenja želje, bolest se ne dešava slučajno, ona je posljedica pogrešnih želja, vlastitih ili nečijih drugih, i iz takvih želja proizašlih pogrešnih ponašanja, i zato treba dobro paziti za što će se čovjek vezati, šta će željeti.

@kojeime, ti vjeruješ da si na "pravom putu", to vjerujem i ja, to vjerujemo svi, a pošto Pravi put može biti samo jedan dobro je i raspravljati o njemu, jer neko od nas, ili možda svi, nismo na Pravom putu.

Čisto sumnjam da će bilo ko od nas iz rasprave izaći nešto previše drugačiji nego što je to ranije bio, ja budizam ne doživljavam kao neku previše "potentnu" religiju, neku religiju koja će značajno, i nabolje promijeniti stanje duha, individualnog i društvenog, jer budizmu fali Bog, neko ko je pametniji od čovjeka, Buda je ipak, kao što smo to i ti i ja, samo čovjek, a čovjek je po prirodi egoistično biće, i koliko god se trudio ne može postati drugačiji, može samo mijenjati ego, ne može ga se nikad "osloboditi".

Nemoj zamjeriti, ali ja vala na ovoj temi nemam ništa više reći, ništa novo, sve sam rekao, a do nadmudrivanja mi nije. Pozz tebi, i sve najbolje :)
Sati

#1622 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Au ovde se baš razvila diskusija ili "diskusija". A vidim i da sam kritikovan jer sam "vojnik", "na zadatku", "reklamer" itd. Zanimljivo viđenje :)

Mada mi verovatno nikada neće biti jasno ako neko smatra da je ovo tolika glupost, zašto to čita, zašto redovno dolazi na ovu temu :-) Meni recimo ne pada na pamet da odem na temu, ne znam, uzgoj pasa i kažem ovima koji tamo postuju kako im je tema glupa, kako samo ubeđuju druge da kupe psa (i to baš od njih), kako reklamiraju prodavnice hrane za životinje ili slično. Hvala internetu, mesta ima za sve, kome je do šale, ide na viceve, kome je do budizma ide na temu budizam, a kome je do reklamiranja ide na male oglase. Živeli :thumbup:

Budino učenje mi je mnogo donelo u životu, i svaki dan me iznova inspiriše da budem bolji čovek. Sve što ovde želim je da te mudrosti podelim sa onima koje to zanima. A koje ne, no problemo. Ima i drugih stvari vrednih čitanja.

Eto, još jednom i to razjasnismo. Nadam se :-D

--------------------------------

712. Da se ne bi kajao

Šta god da je učitelj trebalo da uradi iz saosećanja za svoje učenike
i za njihovu dobrobit, ja sam to, Ćunda, učinio za tebe.
Unaokolo su podnožja drveća, unaokolo su prazne kolibe.
Meditiraj! Ne budi lenj, da se ne bi kasnije kajao. To ti je moj savet.

Buda
Sallekha sutta (MN 8 )

Image
ime_kojeg_nema

#1623 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Great Cornholio wrote:
ime_kojeg_nema wrote: cornholio, cilj budizma je oslobadjanje od vezanosti, sloboda od patnje ili jednostavno i kratko receno: sloboda. put do slobode, kako ga predlaze budisticko ucenje, podrazumijeva razvijanje odredjenih sposobnosti i vrlina: svjesnosti, paznje, morala... nema to veze sa srecom, narocito ne sa srecom kakvom je mi uglavnom poimamo tj. u smislu sreca je zdravlje, novac, porodica, karijera, izgradnja ovog ili onog. mislim da se zato covjeku moze uciniti "sterilan i impotentan", dosadan, neproduktivan, ali sta je - tu je. svu tu trku za srecom i pratecu zudnju u krajnjem ishodistu budizam jednostavno prepoznaje kao izvor nezadovoljstva. ne kazem da sve stvari koje sam naveo ne donose srecu. one donose bas onakvu srecu kakvom je i zamisljamo. budizam samo uocava da je ta sreca nesavrsena jer nije trajna i jer cemo se svi prije ili kasnije suocavati sa posljedicama vezanosti za tu srecu. sretan si kada si zdrav i to je ok ali bolest je neizbjezna i patis kada si bolestan. ovo je primjenjivo i na sve ostalo u zivotu. za takvu srecu i nesrecu postoje odredjene psiholoske pretpostavke, te stvari u u medjusobnoj povezanosti i onima koji to prepoznaju kao takvo i zele da izadju iz tog kruga budizam pruza, po mom misljenju, najbolje smjernice ka izlazu. naravno, u zivotu ne treba zelju shvatati kao neprijatelja i upinjati se iskorijeniti je zato jer je negdje napisano da je zelja uzrok patnje. takav pristup je po meni pogresan i vodi samo u frustracije i neuspjeh. puno je vaznije istinski razumijeti sta nam se desava, vjezbati svjesnost paznje u svakom trenutku i, najvaznije, prihvatati se onakvima kakvi jesmo. a bavljenje zeljama kao sto mi ovdje raspravljamo i opcenito opcenito pretjerano bavljenje teoretskim aspektima budizma, postavljanje previse pitanja i davanje previse odgovora kao i insistiranje na ispravnosti bez razumijevanja srcem i narocito bez prakticne primjene u tisini i za sebe, nisam siguran da igdje vodi.
Slobodan je onaj koji uvijek može uraditi onako kako misli i osjeća da treba. Pošto je to u svijetu u kojem živimo nemoguće, zbog toga što je bezbroj "pravih puteva" , svi smo mi prisiljeni da, često, činimo i nešto što nije u skladu sa našim moralnim principima, zbog toga se osjećamo frustriranim, zbog toga se osjećamo uplašenim, zbog toga se osjećamo ljutim.

Nije želja uzrok patnje, uzrok patnje je nemogućnost ispunjenja želje, bolest se ne dešava slučajno, ona je posljedica pogrešnih želja, vlastitih ili nečijih drugih, i iz takvih želja proizašlih pogrešnih ponašanja, i zato treba dobro paziti za što će se čovjek vezati, šta će željeti.

@kojeime, ti vjeruješ da si na "pravom putu", to vjerujem i ja, to vjerujemo svi, a pošto Pravi put može biti samo jedan dobro je i raspravljati o njemu, jer neko od nas, ili možda svi, nismo na Pravom putu.

Čisto sumnjam da će bilo ko od nas iz rasprave izaći nešto previše drugačiji nego što je to ranije bio, ja budizam ne doživljavam kao neku previše "potentnu" religiju, neku religiju koja će značajno, i nabolje promijeniti stanje duha, individualnog i društvenog, jer budizmu fali Bog, neko ko je pametniji od čovjeka, Buda je ipak, kao što smo to i ti i ja, samo čovjek, a čovjek je po prirodi egoistično biće, i koliko god se trudio ne može postati drugačiji, može samo mijenjati ego, ne može ga se nikad "osloboditi".

Nemoj zamjeriti, ali ja vala na ovoj temi nemam ništa više reći, ništa novo, sve sam rekao, a do nadmudrivanja mi nije. Pozz tebi, i sve najbolje :)
Uh Cornholio, kod tebe mi se svidjalo sto stvari postavljas na zdravorazumske osnove i kriticki odnos spram slijepog vjerovanja, pa me iznednadjuje kada kazes da budizam nema potencijal da mijenja stanje duha jer mu fali Bog. Pa upravo je ideja Boga stvar slijepog vjerovanja, nicim dokaziva stvar. Mislim da je zbog svog empirijskog pristupa, nauka o karmi i usmjeravanju na vlastitu ulogu i odgovornost budizam kvalitativno bolji "alat" za promjene od bilo koje teisticke religije. Naravno svjestan sam uzaludnosti rasprava na temu koja je religija bolja i postujem tvoje i bilo cije razlicito misljenje jer u krajnjem slucaju radi se o tome sta nam vise odgovara i ko se cime lakse nosi kroz zivot. U univerzalne istine svakako ne vjerujem tj. smatram ih nedokucivim za nase ogranicene sposobnosti razumijevanja. Stoga ja uopste ne vjerujem u "pravi put", ni u jednini ni u mnozini, kao u neku univerzalnu vrijednost/i.
Oko uloge zelje u nastanku patnje ne dijelim tvoje misljenje. Kažeš "uzrok patnje je nemogućnost ispunjenja želje" što implicira da ispunjenjem želje patnja prestaje. Zašto se onda patnja nastavlja nakon što je želja ispunjena? Ti kažeš da je to zato što su nam se ispunile pogrešne želje za koje smo se vezali, a ja te pitam da mi navedeš barem jednu želju nakon čijeg ispunjenja slijedi prestanak patnje.
Morao sam odgovoriti iako si naznačio da ti nije do dalje rasprave i nadmudrivanja :). Ja mislim da je ok da se "nadmudrujemo", to daje i neki smisao temi i mijenja joj karmu :). Bez nadmudrivanja tema se pretvara u, kako si ti rekao, reklamni prostor, pa ovim "nadmudrivanjem" to mozes i sprijeciti :). Vidis kako je budizam religija od akcije :). Zato te pozivam na djelovanje i nastavak nadmudrivanja. Odupri se teistickom prihvatanju sudbine i pasivnosti :).
Pozz.
Great Cornholio

#1624 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Bježi ba, i negativna reklama je reklama, a mene niko ne plaća da reklamiram bilo koju religiju :D

Ne mogu ti obećati , ali kad mi se vrati inspiracija za "nadmudrivanje" možda se i vratim na temu, jer ti si neko s kim se može " nadmudrivati" :)

Bolestan si, zbog toga patiš, imaš želju da ozdraviš, perduzimaš postupke koji će te dovesti do izliječenja, ozdraviš i riješiš se patnje - 1:0 za mene 8-) :D

Pozz, sve najbolje, pa se čujemo... :)
ime_kojeg_nema

#1625 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Great Cornholio wrote: Bolestan si, zbog toga patiš, imaš želju da ozdraviš, perduzimaš postupke koji će te dovesti do izliječenja, ozdraviš i riješiš se patnje - 1:0 za mene 8-) :D
U pravu si, ali... mogucnost o kojoj govoris znaci 1:0 u prvom poluvremenu ili mozda na kraju kvalifikacijske utakmice koja u najboljem slucaju garantuje baraz :). Vec je baraz ozbiljan oblik"patnje", a zamisli sta bi bilo da igramo finale svjetskog prvenstva. Bolnice bi nas bile pune :). Ned'o Bog nikome :).
Šta hocu reci? Budizam tezi trajnom iskorijenjivanju patnje, ne kratkotrajnim fazama srece zbog neke ispunjene zelje.
Post Reply