Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Sati

#1576 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Naravno da mislim.
Ali to nije razlog da ta uputstva ne uzmemo za orijentir, kako se ne bismo stalno vrteli u krug.
I ako se pomerimo ka njemu makar jedan korak, uradili smo nešto dobro za sebe. A i za druge, one koji sa nama žive.
Malo li je? :-D
Sati

#1577 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

706. Poverenje

Potrebno je ogromno poverenje da bi se praktikovao zazen (meditacija).
Inače, niko ne bi radio nešto toliko blesavo.

Shohaku Okumura
bizet

#1578 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

ne, nije malo, ali da li je dovoljno u ovom danasnjem vremenu koje trci da stigne na kraj prije samog kraja?
koliko li treba da se postigne harmonija u cijelom tijelu i koliko li je istu lako/tesko narusiti?
nasa

#1579 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by nasa »

Fina tema,iskreno nisam nesto upucena :D pa dodje mi i korisna....
Nego ,kako @Sati uglavnom komentarise interesuje me je li vegetarijanac :)
bizet

#1580 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

zapisala sam ispravnosti kako bi se mogla cesto podsjetiti...citajuci ih shvatila sam da sam ti postavila pogresna pitanja Sati
znamo da se nas um sa nama umije poigrati kao i "najbolji" prijatelj, a i srce covjekovo umije biti varljivo....kako znamo onda da smo ispravni i da je nasa ispravnost ona istinska?
Sati

#1581 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

nasa wrote:Fina tema,iskreno nisam nesto upucena :D pa dodje mi i korisna....
Ako pokušavaš da sebe oslobodiš patnje, pre ili kasnije shvatiš da je to nemoguće ako drugim bićima nanosiš patnju.
I onda je sledeći korak da prestaneš to da činiš. Tada ljudi počnu da te nazivaju vegetarijancem, jer im je lakše ako te stave u neku fioku :)
Sati

#1582 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

bizet wrote:zapisala sam ispravnosti kako bi se mogla cesto podsjetiti...citajuci ih shvatila sam da sam ti postavila pogresna pitanja Sati
znamo da se nas um sa nama umije poigrati kao i "najbolji" prijatelj, a i srce covjekovo umije biti varljivo....kako znamo onda da smo ispravni i da je nasa ispravnost ona istinska?
Da, naš um se sa nama igra sve vreme :)
Zato je važna redovna meditacija, jer dajemo sebi priliku da u tišini uočimo tu igru uma i na direktnom iskustvu vidimo kuda nas svaki put odvede to kad poverujemo u iluziju, a zaboravimo na stvarnost. A odvede nas najčešće do patnje.

Druga pomoć nam je naš usađen osećaj stida i straha od toga da činimo ono što je loše, onaj opori ukus koji ostane kad učinimo nešto što nije trebalo. To nam je opomena.
U budizmu se te dve stvari nazivahu hiri i otappa i Buda ih je toliko cenio da ih je nazvao čuvarima ovoga sveta. Bez njih bismo odavno nestali.

Treća pomoć su dobri prijatelji, dakle oni koji i sami neguju vrlinu u sebi. Dobro je da ih imamo uvek kraj sebe, kao orijentir, da ne skrenemo mnogo sa puta.

Eto, ukratko. Nadam se da je od pomoći :-D
bizet

#1583 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

hvala na odgovoru Sati :)

o meditaciji ne znam nista, sem ako u meditaciju ne spada opustanje uz muziku i razmisljanje, mada ovo drugo vjerovatno ne
dobro je ponoviti gradivo, jer stid i strah nisu nikome strani, kao ni prijatelji koji sebi postavljaju za cilj da zrace pozitivizmom i koji uzgajaju isto sto i ti
ipak, u ovom vremenu kad se jedan okruzi onim sto zatekne, a ne onim sto zeli ili sto mu treba, biti ispravan.i teziti takvoj, jedinoj pravoj , harmoniji izgleda poput nemoguceg zadatka
mi zavisimo od sredine koja nas okruzuje...izbjegavajuci je dolazimo u opasnost da postanemo usamljeni, pokusavajuci joj se prilagoditi rizikujemo svoj mir i harmoniju
balans, ta misticna rijec, je jako tesko postici danas, bas zbog okoline kojoj se povremeno povinujemo (a mozemo mi pricati/lagati da se ne povinujemo okolini nikada, ali u sitnicama za koje mislimo da su bezazlene i da nam nece oduzeti dio duse cesto padamo) mi protivno nasoj zelji da ostanemo ispravni, cesto dopustamo da se nas um ili nase srce poigraju nama
kada bi barem balans bilo jednostavnije uspostaviti i ne na ustrb naseg Ja, naseg mira i nase duse

no dobro, samo novi izazov za savladati na putu naseg rasta :)

sve najbolje :)
Sati

#1584 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Ništa nije lako, ali ako svaki dan napravimo makar jedan korak, stići ćemo na cilj. U to nema nikakve sumnje.

U stvarima učvršćivanja uma, da ne bi bio lak plen raznih ometanja, kao što sam rekao vrlo je važna redovna meditacija, to jest negovanje uma.
Kažeš da ništa ne znaš o meditaciji i to je zaista šteta. Ono što je za naše telo redvno kupanje ,to je za naš um redovna meditacija. Zato bih ti preporučio da pogledaš ovu knjigu i naravno da počneš da je primenjuješ

Meditacija za početnike

Neka ti je sa srećom :)
bizet

#1585 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

hvala Sati na dobrim zeljama i iskrenim uputama :)
ipak meni je ova knjiga nedostupna...trenutno sam vezana za krevet i sve sto mogu jeste komunicirati preko moba...ne znam da li je moguce skinuti neki program pa da mobitel moze otvoriti pdf...nisam nikakav tech feak....no trenutno u ovoj poziciji ova knjiga mi je dalja nego Australija :)...ali upamticu da si.je postavio.na temi, jednog dana ako mi bude neophodna sama ce naci svoj put do mene...za sada me zadovoljavaju mudrosti i savjeti koje postavljas na temi redovno

hvala jos jednom :)
Sati

#1586 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Uvek postoji rešenje :)

Ovo je drugi link, sa kratkim uvodom i uputstvima za meditaciju.
Pogledaj, možda te zainteresuje da isprobaš.
Šteta da vreme koje imaš ne iskoristiš na svoju dobrobit...

Uvod u meditaciju uvida
Sati

#1587 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

708. Šta je nibbana?

Lutalica Đambukhadaka dođe do poštovanog Sariputte i upita ga: "Govore o nibbani sve vreme. Ali šta je to tačno nibbana?"

"Iskorenjivanje pohlepe, mržnje i obmanutosti jeste nibbana."

"Postoji li bilo kakva staza, bilo kakav puta koji vodi ka nibbani?"

"Postoji takva staza, takav put."

"I koji je?"

"To je plemeniti osmostruki put - ispravno razumevanje, ispravna namera, ispravan govor, ispravno postupanje, ispravno zarađivanje za život, ispravan napor, ispravna sabranost i ispravna koncentracija."

"Povoljna je to staza, prijatelju Sariputta, povoljan je to put za stizanje do nibbane. Dovoljan da nas načini pažljivim i budnim."

Nibbānapañhā sutta (SN 38:1)
bizet

#1588 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

e za ovu posvecenost zasluzujes pohvalu :)

procitala sam sto si mi poslao, ali citala sam prebrzo bez da razmislim detaljno o svakoj recenici....zurilo mi se da vidim o cemu se radi, da prvo dobijem uvid u cjelinu...sad bi trebala da krenem ispocetka ostavljajuci vremena sebi dashvatim o cemu je rijec...priznajem da de plasim pokusati meditirati iz razloga sto mi koji nismo naviknuti na potpuni mir unutar nas prvo dozivljavamo nestrpljivost, nervozu, mozda cak i strah....nisam sigurna da bi takvo pocetnicko stanje godilo i cinilo dobra mojoj trudnoci...to je razlog mog straha pristupu meditaciji
o disanju nesto znam, cak i bez ovih uputa pocesto pokusam poslusati svoje disanje trudeci se da me ono opusti i u takvim momentima okruziti se jednom odredjenom pozitivnom misli

ispravan govor :)
nije mene pocelo zanimati sta ti ovdje pises jer me mami Budizam, ali citajuci mudrosti neke sam i shvatila i tacno su se uklopile u nedostatke koje sam osjecala, zbog toga sam potrazila vise, jer zelim biti zadovoljna sobom kao covjekom...mudrosti koje su se ovdje nasle odgovaraju mom karakteru i idu mrvicu dalje od mudrosti drugih religija, ili samo rijetki su uspjeli pronaci put u svojoj vjeri koji vodi sveopcem dobru i nesebicnosti, bez obzira na blizinu ili ukljucivanje onih koji su razliciti od njih

prelistala sam sajt i nasla jos zanimljivih stvari, ili razumljivih :)

vraticu se na detaljno iscitavanje,s tim sto je mijanamjera da iskreno usvojim one mudrosti koje sam vec i znala, ali ih nisam osvijestila, ali mi nije namjera da se sutra nazivam pripadnikom Budizma, ja zelim da budisticko ucenje uklopim u svoj svakidasnji zivot i uspijem tu naci harmoniju i balans

mada drago mi je sto si me uputiobas na Srednji put,jer ne nalazim tu nista drasticno, upute za obican zadovoljstvom ispunjen zivot :)

sve najbolje Sati i hvala ti :)
bizet

#1589 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

probala sam jutros samo misliti na disanje i skoro zaspala :D

nego procitah u novinama :-D nesto malo o majmunskom umu (kapicitta)....pa to bi otprilike bila moja dijagnoza
sjecam se profesorice klavira koja mi je jednom prilikom rekla da sam ja tip koji sporo hoda ali u jednom koraku kroz moj mozak prodje vise misli nego kod nekog za cijeli dan...e to bi bio kompliment kad misli ne bi skakale bez nadzora sa teme na temu, ali ja bih jednostavno da sve stignem, a posto sam tip koji je navikao da ne srlja ja o svemu moram razmisliti....sad kad se od mene trazi da samo lezim moje misli je tesko kontrolisati, a mir je potreban....balans, ta misticna rijec, naci cu ga i ovaj moj majmunski um ce postati fokusiraniji :)
Last edited by bizet on 23/03/2013 12:24, edited 1 time in total.
Sati

#1590 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Mene je budizmu takođe privuklo to što za razliku od drugih religija, možeš imati koristi od Budinog učenja čak i ako nisi budista, šta god to značilo. Stvar je u tome što se jako malo stvari zasniva na veri, a mnogo više na istraživanju sopstvenog iskustva i učenju na osnovu toga. Buda je samo taj koji je postavio putokaze kao pomoć na šta da obratiš pažnju, ali svako mora sam za sebe istraživati, koristiit svoju glavu i izvlačiti zaključke. Samo to je prava transformacija čoveka, a ne nekritičko usvajanje nekakvih dogmi. Zato cilj Budinog učenja nije da postaneš budista, već da postaneš srećna osoba. Samo sa srećnim osobama će i ovaj svet postati jedno mesto privlačno za življenje.

Što kaže Dalaj Lama: "Cilj praktikovanja budizma nije da postaneš budista, već da postaneš bolji onaj koji već jesi."

Želim ti da zaista postaneš bolja koja god da već jesi

Image
Last edited by Sati on 23/03/2013 12:30, edited 1 time in total.
Sati

#1591 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

bizet wrote:probala sam jutros samo misliti na disanje i skoro zaspala :D
Meditacija nije mišljenje, već sabranost pažnje na ono što se događa u ovom trenutku. Probaj da osetiš u nozdrvama kako vazduh ulazi i kako izlazi... bez ubacivanja mišljenja kao filtera za to iskustvo. Jer mišljenje je nešto nepotrebno u toj situaciji, nešto dodatno što samo zamućuje diretno iskustvo.

Naravno, misli se ubacuju same, po navici, odvlače te ko zna kuda. Ali čim toga postaneš svesna, bez kritikovanja sebe, bez osećaja da si neuspešna ili šta god već, samo vrati fokus pažnje na osećaj daha. Pri tome mnogo pomaže ako imaš smešak na licu, kao kad učiš malo dete da hoda... ono krene, pa padne. ali ga ti ne tučeš i ne kritikuješ zbog toga, već mu sa osmehom i neizmernom ljubavlju daješ ruku da se digne i nastavi. Neguj beskrajno strpljenje i sugurno ćeš uspeti :thumbup:

A i trebaće ti uskoro kad stigne prinova <3
Sati

#1592 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

710. Velika pomoć

Monasi, tri su čoveka od velike pomoći drugom čoveku. Koja tri?

Onaj čovek, monasi, zahvaljujući kome je neko drugi uzeo Budu, Dhammu i Sanghu za svoje utočište. Onaj čovek zahvaljujući kome je neko drugi razumeo onako kako jeste: 'Ovo je patnja', 'Ovo je nastanak patnja', 'Ovo je prestanak patnje' i 'Ovo je put koji vodi do prestanka patnje'. Onaj čovek zahvaljujući kome je neko drugi, sa iskorenjivanjem nečistoća uma, još u ovome životu potpuno oslobodio svoj um. Ova tri čoveka su od velike pomoći drugome. Ne postoji niko ko je od veće koristi.

Buda
Bahukāra sutta (AN 3.24)
bizet

#1593 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Sati wrote:Mene je budizmu takođe privuklo to što za razliku od drugih religija, možeš imati koristi od Budinog učenja čak i ako nisi budista, šta god to značilo. Stvar je u tome što se jako malo stvari zasniva na veri, a mnogo više na istraživanju sopstvenog iskustva i učenju na osnovu toga. Buda je samo taj koji je postavio putokaze kao pomoć na šta da obratiš pažnju, ali svako mora sam za sebe istraživati, koristiit svoju glavu i izvlačiti zaključke. Samo to je prava transformacija čoveka, a ne nekritičko usvajanje nekakvih dogmi. Zato cilj Budinog učenja nije da postaneš budista, već da postaneš srećna osoba. Samo sa srećnim osobama će i ovaj svet postati jedno mesto privlačno za življenje.

Što kaže Dalaj Lama: "Cilj praktikovanja budizma nije da postaneš budista, već da postaneš bolji onaj koji već jesi."

Želim ti da zaista postaneš bolja koja god da već jesi

Image
hvala Sati,jednakim zeljama uzvracam :)

na iznad receno mogu se potpisati, to je to :thumbup:
bizet

#1594 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

"Kako mozemo procijeniti karmicke efekte svojih dijela? Prije nego nesto ucinimo, treba da razmislimo o tri stvari:
1) koja vrsta namjere pokrece to djelo
2) koji su efektitog djela na nas i
3) koji su efekti na druge"

dadoh sebi za pravo da ovo prepusem sa stranice Srednjeg puta
treba mnogo rada na ovakvim naocigled sitnicama, istina je da ove osnovne principe na kojima pociva zivot cesto umanjujemo, zaboravljamo ili koristimo po potrebi, tj. kada idu nama na ruku

dao si mi dosta materijala za razmisljanje Sati...nadam se da se necu izgubiti negdje na putu spoznaje

meditacija nihe nimalo jednostavna za moj majmunski um :)...ali ima ona narodna "strpljen, spasen"

sve najbolje :)
Sati

#1595 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Samo hrabro napred. Sa iskrenom namerom za dobrobit svoju i drugih, sa istrajnošću,
osmehom i srcem ispunjenim prijateljskom ljubavlju, već si na pravom putu... :thumbup:
nasa

#1596 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by nasa »

Sati wrote:
Ako pokušavaš da sebe oslobodiš patnje, pre ili kasnije shvatiš da je to nemoguće ako drugim bićima nanosiš patnju.
I onda je sledeći korak da prestaneš to da činiš. Tada ljudi počnu da te nazivaju vegetarijancem, jer im je lakše ako te stave u neku fioku :)
Hvala na odgovoru,da zaista zbog ljudi pate zivotinje, kao i druge ljudi koji su iz razlicitih razloga u potlacenom polozaju....
Ja jedem meso :oops: ali rijetko,mogla bih i da ga ne jedem ali iz prakticnih razloga mi je tesko jer svi u kuci jedu i nemaju namjeru prestati....
dr.Gonzo

#1597 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

bizet wrote: ipak, u ovom vremenu kad se jedan okruzi onim sto zatekne, a ne onim sto zeli ili sto mu treba, biti ispravan.i teziti takvoj, jedinoj pravoj , harmoniji izgleda poput nemoguceg zadatka
mi zavisimo od sredine koja nas okruzuje...izbjegavajuci je dolazimo u opasnost da postanemo usamljeni, pokusavajuci joj se prilagoditi rizikujemo svoj mir i harmoniju
balans, ta misticna rijec, je jako tesko postici danas, bas zbog okoline kojoj se povremeno povinujemo (a mozemo mi pricati/lagati da se ne povinujemo okolini nikada, ali u sitnicama za koje mislimo da su bezazlene i da nam nece oduzeti dio duse cesto padamo) mi protivno nasoj zelji da ostanemo ispravni, cesto dopustamo da se nas um ili nase srce poigraju nama
kada bi barem balans bilo jednostavnije uspostaviti i ne na ustrb naseg Ja, naseg mira i nase duse
no dobro, samo novi izazov za savladati na putu naseg rasta
Ako okolina na nas negativno djeluje, trebamo prije svega mijenjati sebe (to je uvijek moguce), a ako je moguce onda i okolinu.
Nekada to zahtjeva puno hrabrosti, postoji faza krize, faza nesigurnosti, straha i sumnje. To je sve dio price.
Bez puno razmisljanja, just do the right thing, here and now ;)
Sati

#1598 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

711. Ko vidi istinu, vidi i Budu

U to je doba poštovani Vakkali ležao u grnčarevoj kolibi, bolestan, slomljen, na samrti. Onda on pozva svog pratioca i reče:

"Prijatelju, otidi do Blaženog, pokloni mu se do zemlje u moje ime i reci da bi bilo dobro ako bi me, iz samilosti, Blaženi posetio." Pratilac tako i učini, a Blaženi u znak saglasnosti odgovori ćutanjem. Onda se obuče i, uzevši činiju i gornji ogrtač, otide do poštovanog Vakkalija. Ovaj još izdaleka opazi Blaženog da dolazi i kada je ušao u prostoriju pokuša da se uspravi na svom ležaju. A Blaženi mu reče: "Dovoljno je, Vakkali, ne pomeraj se. Ovde su pripremljena sedišta, sešću na jedno od njih."

I pošto je seo, Blaženi reče poštovanom Vakkaliju: "Nadam se da ti je bolest podnošljiva, Vakkali, nadam se da ti je bolje. Nadam se da ti se bolovi smanjuju, a ne povećavaju."

"Poštovani gospodine, bolest mi nije podnošljiva, nije mi bolje. Bolovi se povećavaju, a ne smanjuju."

"Nadam se onda, Vakali, da se zbog nečega ne kaješ, da zbog nečega ne žališ."

"Zapravo, poštovani gospodine, ima stvari zbog kojih se kajem, zbog kojih žalim."

"Nadam se, Vakkali, da nemaš šta sebi da prebaciš u pogledu vrline."

"Ne, nemam, poštovani gospodine, bilo šta sebi da prebacim u pogledu vrline."

"Ako, Vakkali, nemaš šta sebi da prebaciš u pogledu vrline, zbog čega se kaješ, zbog čega žališ?"

"Već odavno, gospodine, želim da posetim Blaženoga, ali mi u telu nema dovoljno snage da to učinim."

"Dovoljno je, Vakkali! Zašto želiš da vidiš ovo gnjilo telo moje. Onaj ko vidi Dhammu, Vakali, vidi i mene, a onaj ko vidi mene vidi i Dhammu. Zaista Vakkali, videvši Dhammu, vidiš i mene; videvši mene, vidiš i Dhammu."
Great Cornholio

#1599 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

Sati wrote:
I onda je sledeći korak da prestaneš to da činiš.
Da, ali šta ako patiš zbog drugih a ti nikome ne nanosiš patnju, šta u tom slučaju uraditi?
dr.Gonzo

#1600 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Onda se nauci da ne patis.
Post Reply