Ali to nije razlog da ta uputstva ne uzmemo za orijentir, kako se ne bismo stalno vrteli u krug.
I ako se pomerimo ka njemu makar jedan korak, uradili smo nešto dobro za sebe. A i za druge, one koji sa nama žive.
Malo li je?
Ako pokušavaš da sebe oslobodiš patnje, pre ili kasnije shvatiš da je to nemoguće ako drugim bićima nanosiš patnju.nasa wrote:Fina tema,iskreno nisam nesto upucenapa dodje mi i korisna....
Nego ,kako @Sati uglavnom komentarise interesuje me je li vegetarijanac
Da, naš um se sa nama igra sve vremebizet wrote:zapisala sam ispravnosti kako bi se mogla cesto podsjetiti...citajuci ih shvatila sam da sam ti postavila pogresna pitanja Sati
znamo da se nas um sa nama umije poigrati kao i "najbolji" prijatelj, a i srce covjekovo umije biti varljivo....kako znamo onda da smo ispravni i da je nasa ispravnost ona istinska?

Meditacija nije mišljenje, već sabranost pažnje na ono što se događa u ovom trenutku. Probaj da osetiš u nozdrvama kako vazduh ulazi i kako izlazi... bez ubacivanja mišljenja kao filtera za to iskustvo. Jer mišljenje je nešto nepotrebno u toj situaciji, nešto dodatno što samo zamućuje diretno iskustvo.bizet wrote:probala sam jutros samo misliti na disanje i skoro zaspala
hvala Sati,jednakim zeljama uzvracamSati wrote:Mene je budizmu takođe privuklo to što za razliku od drugih religija, možeš imati koristi od Budinog učenja čak i ako nisi budista, šta god to značilo. Stvar je u tome što se jako malo stvari zasniva na veri, a mnogo više na istraživanju sopstvenog iskustva i učenju na osnovu toga. Buda je samo taj koji je postavio putokaze kao pomoć na šta da obratiš pažnju, ali svako mora sam za sebe istraživati, koristiit svoju glavu i izvlačiti zaključke. Samo to je prava transformacija čoveka, a ne nekritičko usvajanje nekakvih dogmi. Zato cilj Budinog učenja nije da postaneš budista, već da postaneš srećna osoba. Samo sa srećnim osobama će i ovaj svet postati jedno mesto privlačno za življenje.
Što kaže Dalaj Lama: "Cilj praktikovanja budizma nije da postaneš budista, već da postaneš bolji onaj koji već jesi."
Želim ti da zaista postaneš bolja koja god da već jesi
Hvala na odgovoru,da zaista zbog ljudi pate zivotinje, kao i druge ljudi koji su iz razlicitih razloga u potlacenom polozaju....Sati wrote:Ako pokušavaš da sebe oslobodiš patnje, pre ili kasnije shvatiš da je to nemoguće ako drugim bićima nanosiš patnju.nasa wrote:Fina tema,iskreno nisam nesto upucenapa dodje mi i korisna....
I onda je sledeći korak da prestaneš to da činiš. Tada ljudi počnu da te nazivaju vegetarijancem, jer im je lakše ako te stave u neku fioku
Ako okolina na nas negativno djeluje, trebamo prije svega mijenjati sebe (to je uvijek moguce), a ako je moguce onda i okolinu.bizet wrote: ipak, u ovom vremenu kad se jedan okruzi onim sto zatekne, a ne onim sto zeli ili sto mu treba, biti ispravan.i teziti takvoj, jedinoj pravoj , harmoniji izgleda poput nemoguceg zadatka
mi zavisimo od sredine koja nas okruzuje...izbjegavajuci je dolazimo u opasnost da postanemo usamljeni, pokusavajuci joj se prilagoditi rizikujemo svoj mir i harmoniju
balans, ta misticna rijec, je jako tesko postici danas, bas zbog okoline kojoj se povremeno povinujemo (a mozemo mi pricati/lagati da se ne povinujemo okolini nikada, ali u sitnicama za koje mislimo da su bezazlene i da nam nece oduzeti dio duse cesto padamo) mi protivno nasoj zelji da ostanemo ispravni, cesto dopustamo da se nas um ili nase srce poigraju nama
kada bi barem balans bilo jednostavnije uspostaviti i ne na ustrb naseg Ja, naseg mira i nase duse
no dobro, samo novi izazov za savladati na putu naseg rasta
Da, ali šta ako patiš zbog drugih a ti nikome ne nanosiš patnju, šta u tom slučaju uraditi?Sati wrote:Ako pokušavaš da sebe oslobodiš patnje, pre ili kasnije shvatiš da je to nemoguće ako drugim bićima nanosiš patnju.nasa wrote:Fina tema,iskreno nisam nesto upucenapa dodje mi i korisna....
I onda je sledeći korak da prestaneš to da činiš.